Nov 9, 2008

Tentang haram lagi

Hari ini, pagi-pagi lagi aku dah baca apa yang di bawah ni dan terus agak tersentap. Korang baca dulu sebelum aku sambung cerita ye.

Salinas, CA (MMD Newswire) November 7, 2008 -- American
rap musician Eric Kingsley in his newest book, The Psalms of
Moses, describes his sacred marriage to the tribal god of
Arabs, whom he insists is a Woman, and that he is having sex
with Her.

Falling somewhere between the poems of Rumi and the writings
of an Old Testament prophet, Eric describes in detail his loving
relationship with Allah. Allah to the young author does not
demand war or denounce infidels, but rather She has been
more concerned with courting the young man, with Her as a
Goddess.

Eric has said he may die for having this religious tenet, but
would rather promote his works collectively known as The New
Testament of Allah, than to keep this affair secret. The Psalms
of Moses reads like the King James Bible.

Eric's second and third musical testaments are also being
released this winter. Before Ur Dead and Dead Or Alive will be
available from iTunes and other independent vendors. The
Psalms of Moses is available for purchase on Amazon.com.

Ini dia rupanya rapper, Eric Kingsley.


Dan ini kulit depan bukunya itu.

Bukan sekali dua benda macam ini berlaku sebenarnya dan selalunya kita pantas saja membuat pengharaman. Aku nak cakap jugak soal isu ini tapi aku masih belum membaca bukunya dan untuk memperkatakan apa-apa tentang jadi tidak adil lah kan?

Namun, aku suka mencatatkan sedikit apa yang Datuk Johan Jaafar sebut dalam artikelnya di Berita Harian pada 27 Julai 2008 dengan tajuk: Memancarkan imej Islam yang betul. Dia tulis, antara lain seperti di bawah ni:

" Kegagalan para wartawan, penulis dan sarjana Islam mengartikulasikan kenyataan sebenar mengenai Islam sebenarnya menjadikan kita gagal
memenangi forum terbuka di mana sahaja......Mungkin kita harus bermula dari dalam negara sendiri. Wacana Islam masih terbatas. Diskusi cerdik mengenai Islam masih kurang. Apa yang selalu ketara ialah perbahasan yang penuh emosi mengenai Islam, serta reaksi umat Islam terhadap tindakan orang lain. Kita memprotes kartun dari Denmark yang menghina Nabi Muhammad SAW. Kita kesal filem Submission karya Van Gogh dari Belanda yang mempersenda ayat-ayat suci al-Quran. Kita kecewa apabila Salman Rushdie menulis novel The Satanic Verses yang jelas menempelak Islam. Kita juga kecewa dengan kekejaman yang diperlakukan ke atas umat Islam di Palestin, Bosnia-Herzegovina, Chechnya, Iraq, Afghanistan dan banyak tempat lain. Oleh kerana ilmuan dan wartawan Islam tidak cukup bersedia bertarung di gelanggang orang lain, maka umat Islam kalah dalam mencorakkanan pandangan dunia."

Kita sebenarnya lebih mudah dengan satu cara iaitu mengharamkan daripada mempelajarinya, menganalisanya lalu menyangkalnya dengan ilmu semula.

Kita banned buku Satanic Verse, kita banned Irshad Manji, kita banned kerana itu cara yang paling mudah...sebagaimana Suharto banned hampir segala-galanya bahan bertulis yang boleh membuatkan rakyatnya bijak sikit kot.

Bukan aku tak percaya dengan konsep "mengharamkan" ini tetapi aku lebih suka nak kalau kita mengkaji dulu sedalam-dalamnya sebelum mengharamkannya.

Ambil contoh ini. Aku pernah "kejar" Brig Jen Datuk Abdul Hamid Zainal Abidin, masa dia adalah Ketua Pengarah Jakim dulu back in 1996. Aku nak interview dia untuk Metro Ahad dan nak tanya kenapa dia buat cadangan kepada RTM untuk haramkan lagu Berita Kepada Kawan dendangan Ebiet G Ade. Aku berbicara dengan dia. Aku kata aku pernah jumpa and temubual Ebiet itu sendiri dan orangnya sangat Islam (maksud aku Ebiet tu religious).

Kekaguman aku terhadap dia ni masih hebat saat dia berdebat dengan Ashaari Muhammad masa Al-Arqam diharamkan dulu. Tapi aku fikir perdebatan itu sudah dilatih banyak kali sebelum ia disiarkan secara langsung. Namun, his wisdom sangat-sangat hebat.

Ebiet bagi aku adalah seorang seniman yang berlandaskan kepada falsafah Ismail al-Faruqi di mana seseorang seniman Islam harus berseni cara Islam.

Abdul Hamid kata sebab dalam lagu itu Ebiet ada menyebut: "Mungkin Tuhan mulai bosan." Dan hakikatnya, Tuhan itu tidak pernah bosan.

Aku teringin saja nak cakap "Fuck you lah" kepadanya sebab itu retorika bahasa, tak boleh lihat dan dengar tanpa memikirkan konsep metafora dan hiperbolanya. Tapi of courselah aku tak carut sebab: 1. Dia bekas Brid Jen (mesti pandai kung fu - kah kah kah) and 2. Aku rasa aku perlu berwacana dengan dia.

Lepas tu kami sembang panjang lagi sampailah aku ke rumah dia minggu depannya dan sembang sampai jam 1 pagi. As I always said, kalau ada orang nak kasi ilmu, sampai pukul berapa pun aku sanggup.

Tak salah dan tak juga betul bagi aku mengenai tindakan mengharamkan lagu Ebiet itu. Aku kasi tahu Abdul Hamid yang aku kesal sebab dia tak nak langsung cuba nak educate orang ramai, sebaliknya terus haramkan. Bukankah sepatutnya, Abdul Hamid menasihatkan RTM supaya menasihatkan penyampainya (dj-dj tu lah) untuk memberikan pengetahuan mengenai sesebuah lagu setiap kali sebelum atau selepas memutarkan lagu itu? Selain kita tahu mengenai lagu, kita juga boleh "belajar" tentang lagu itu kan?

But that is the system people. I hate it so much. It's just too much work for the government to do I guess. Daripada berusaha mendidik rakyat, they choose to senangkan kerja diorang. But kita sendiri harus belajar sendiri untuk memahami sebab kadang-kadang dah tak ada cara lain dah kan?

Bagi Abdul Hamid, that has to be done because dia kata bukan senang nak educate people dengan kadar yang terlalu besar atau kempen yang massive hanya untuk itu.

As I say...there's no wrong, there's no right. That is just the way it is I guess.

Keep it cool people.

12 comments:

hazrey said...

bro, there is always imbalance in our system. true enough. Kenapa hollywood and bollywood movies can be shown here, tapi not our movies yang contentnya metafora, tapi almost similar flow? sebabnya? hhaha.. benda ni tak akan habis sampai kiamat pun..

DonCorleone said...

Hazrey - Bila kau kata sampai kiamat pun tak boleh ubah buat aku takut sikit. Kalau kiamat esok, maka tak sempat lah yek? Well, apa kata kita never stop trying? Memang kita tak suka the system, but we are in the system and us, kalau kita try non stop, barangkali ramai yang sedar and berubah. Perubahan yang kita nak bukan untuk kita tetapi untuk negara yang mungkin dirasai oleh orang yang hidup selepas zaman kita. Aku bukan macam ahli politik yang cakap bukan main berapi nak buat perubahan demi meraih undi, tapi aku tahu perubahan yang aku nak ni, aku sendiri tidak akan merasa, tapi cukuplah kalau aku tahu orang di masa depan boleh rasa.

m.addyhadzari said...

yup...
never stop trying...

Anonymous said...

First and foremost bukan semua ber"pelajaran" dan "exposed". Most of us Malaysian moslems are not. So to expect the 'exposure" approach to be the best approach to adopt is just too much. Bukan semua is as fortunate as you, having the "faculty' and the "necessary equipmentS" and the "oppurtunities"

Hmm I wonder how can you gauge a person to be islamic just by meeting him once or twice?

I dont expect the DJs to try to explain every "sensitive" song to thier listeners. Bukan kerja dia and not competent pun

EnAid said...

that's why, what is life if it's ain't about learning? ;)

DonCorleone said...

Anonymous - Malaysian Muslim are not exposed? Not as fortunate as me? Seriously? U want me to answer this? I thought it was a long....long time ago that people thought Malaysian "tinggal atas pokok". That tinggal atas pokok issue was back in 1982. The world (and I do mean the world) knows us. Stop blaming other people for your ignorance! Too lame man....to lame! I think you can see that EnAid is trying to say the same thing there. Learn....it's everywhere my friend....learn!

Anonymous said...

All I was saying, which somehow and surprisingly you didnt get, you assumed every malaysian moslem are of the same "level" as you when infact MOST of them ARE NOT!

Anonymous said...

lantak la apa nk jadi..yg penting gua suka blog ni huhuhuh

hazrey said...

bro, i raise my pants to your comment ! Kasi atas pusat bro. Tapi kan bro, kalaulah kiamat esok, camner yek. pernah ker kita pikir?

DonCorleone said...

Anonymous 1 - All I was saying, which somehow and surprisingly you didnt get, you assumed every malaysian moslem are of the same "level" as you when infact MOST of them ARE NOT! (Dude, I GET U. Perhaps, U did'nt get me. U wanna do this all day? Let's move on. That's a joke. In short. I get you! Chill).

Anonymous 2 - Hang pi tembak sat Anonymous 1 boleh? Kah kah kah!

Hazrey - Kiamat esok? Semalam dah sudah dah...dalam kebanyakan minda manusia!

Anonymous said...

kalu da tau nk kiamat sok...bermula la dari sekarang...berubah la

DonCorleone said...

Anonymous - Retorik tu tau tak apa dia?

Nov 9, 2008

Tentang haram lagi

Hari ini, pagi-pagi lagi aku dah baca apa yang di bawah ni dan terus agak tersentap. Korang baca dulu sebelum aku sambung cerita ye.

Salinas, CA (MMD Newswire) November 7, 2008 -- American
rap musician Eric Kingsley in his newest book, The Psalms of
Moses, describes his sacred marriage to the tribal god of
Arabs, whom he insists is a Woman, and that he is having sex
with Her.

Falling somewhere between the poems of Rumi and the writings
of an Old Testament prophet, Eric describes in detail his loving
relationship with Allah. Allah to the young author does not
demand war or denounce infidels, but rather She has been
more concerned with courting the young man, with Her as a
Goddess.

Eric has said he may die for having this religious tenet, but
would rather promote his works collectively known as The New
Testament of Allah, than to keep this affair secret. The Psalms
of Moses reads like the King James Bible.

Eric's second and third musical testaments are also being
released this winter. Before Ur Dead and Dead Or Alive will be
available from iTunes and other independent vendors. The
Psalms of Moses is available for purchase on Amazon.com.

Ini dia rupanya rapper, Eric Kingsley.


Dan ini kulit depan bukunya itu.

Bukan sekali dua benda macam ini berlaku sebenarnya dan selalunya kita pantas saja membuat pengharaman. Aku nak cakap jugak soal isu ini tapi aku masih belum membaca bukunya dan untuk memperkatakan apa-apa tentang jadi tidak adil lah kan?

Namun, aku suka mencatatkan sedikit apa yang Datuk Johan Jaafar sebut dalam artikelnya di Berita Harian pada 27 Julai 2008 dengan tajuk: Memancarkan imej Islam yang betul. Dia tulis, antara lain seperti di bawah ni:

" Kegagalan para wartawan, penulis dan sarjana Islam mengartikulasikan kenyataan sebenar mengenai Islam sebenarnya menjadikan kita gagal
memenangi forum terbuka di mana sahaja......Mungkin kita harus bermula dari dalam negara sendiri. Wacana Islam masih terbatas. Diskusi cerdik mengenai Islam masih kurang. Apa yang selalu ketara ialah perbahasan yang penuh emosi mengenai Islam, serta reaksi umat Islam terhadap tindakan orang lain. Kita memprotes kartun dari Denmark yang menghina Nabi Muhammad SAW. Kita kesal filem Submission karya Van Gogh dari Belanda yang mempersenda ayat-ayat suci al-Quran. Kita kecewa apabila Salman Rushdie menulis novel The Satanic Verses yang jelas menempelak Islam. Kita juga kecewa dengan kekejaman yang diperlakukan ke atas umat Islam di Palestin, Bosnia-Herzegovina, Chechnya, Iraq, Afghanistan dan banyak tempat lain. Oleh kerana ilmuan dan wartawan Islam tidak cukup bersedia bertarung di gelanggang orang lain, maka umat Islam kalah dalam mencorakkanan pandangan dunia."

Kita sebenarnya lebih mudah dengan satu cara iaitu mengharamkan daripada mempelajarinya, menganalisanya lalu menyangkalnya dengan ilmu semula.

Kita banned buku Satanic Verse, kita banned Irshad Manji, kita banned kerana itu cara yang paling mudah...sebagaimana Suharto banned hampir segala-galanya bahan bertulis yang boleh membuatkan rakyatnya bijak sikit kot.

Bukan aku tak percaya dengan konsep "mengharamkan" ini tetapi aku lebih suka nak kalau kita mengkaji dulu sedalam-dalamnya sebelum mengharamkannya.

Ambil contoh ini. Aku pernah "kejar" Brig Jen Datuk Abdul Hamid Zainal Abidin, masa dia adalah Ketua Pengarah Jakim dulu back in 1996. Aku nak interview dia untuk Metro Ahad dan nak tanya kenapa dia buat cadangan kepada RTM untuk haramkan lagu Berita Kepada Kawan dendangan Ebiet G Ade. Aku berbicara dengan dia. Aku kata aku pernah jumpa and temubual Ebiet itu sendiri dan orangnya sangat Islam (maksud aku Ebiet tu religious).

Kekaguman aku terhadap dia ni masih hebat saat dia berdebat dengan Ashaari Muhammad masa Al-Arqam diharamkan dulu. Tapi aku fikir perdebatan itu sudah dilatih banyak kali sebelum ia disiarkan secara langsung. Namun, his wisdom sangat-sangat hebat.

Ebiet bagi aku adalah seorang seniman yang berlandaskan kepada falsafah Ismail al-Faruqi di mana seseorang seniman Islam harus berseni cara Islam.

Abdul Hamid kata sebab dalam lagu itu Ebiet ada menyebut: "Mungkin Tuhan mulai bosan." Dan hakikatnya, Tuhan itu tidak pernah bosan.

Aku teringin saja nak cakap "Fuck you lah" kepadanya sebab itu retorika bahasa, tak boleh lihat dan dengar tanpa memikirkan konsep metafora dan hiperbolanya. Tapi of courselah aku tak carut sebab: 1. Dia bekas Brid Jen (mesti pandai kung fu - kah kah kah) and 2. Aku rasa aku perlu berwacana dengan dia.

Lepas tu kami sembang panjang lagi sampailah aku ke rumah dia minggu depannya dan sembang sampai jam 1 pagi. As I always said, kalau ada orang nak kasi ilmu, sampai pukul berapa pun aku sanggup.

Tak salah dan tak juga betul bagi aku mengenai tindakan mengharamkan lagu Ebiet itu. Aku kasi tahu Abdul Hamid yang aku kesal sebab dia tak nak langsung cuba nak educate orang ramai, sebaliknya terus haramkan. Bukankah sepatutnya, Abdul Hamid menasihatkan RTM supaya menasihatkan penyampainya (dj-dj tu lah) untuk memberikan pengetahuan mengenai sesebuah lagu setiap kali sebelum atau selepas memutarkan lagu itu? Selain kita tahu mengenai lagu, kita juga boleh "belajar" tentang lagu itu kan?

But that is the system people. I hate it so much. It's just too much work for the government to do I guess. Daripada berusaha mendidik rakyat, they choose to senangkan kerja diorang. But kita sendiri harus belajar sendiri untuk memahami sebab kadang-kadang dah tak ada cara lain dah kan?

Bagi Abdul Hamid, that has to be done because dia kata bukan senang nak educate people dengan kadar yang terlalu besar atau kempen yang massive hanya untuk itu.

As I say...there's no wrong, there's no right. That is just the way it is I guess.

Keep it cool people.

12 comments:

hazrey said...

bro, there is always imbalance in our system. true enough. Kenapa hollywood and bollywood movies can be shown here, tapi not our movies yang contentnya metafora, tapi almost similar flow? sebabnya? hhaha.. benda ni tak akan habis sampai kiamat pun..

DonCorleone said...

Hazrey - Bila kau kata sampai kiamat pun tak boleh ubah buat aku takut sikit. Kalau kiamat esok, maka tak sempat lah yek? Well, apa kata kita never stop trying? Memang kita tak suka the system, but we are in the system and us, kalau kita try non stop, barangkali ramai yang sedar and berubah. Perubahan yang kita nak bukan untuk kita tetapi untuk negara yang mungkin dirasai oleh orang yang hidup selepas zaman kita. Aku bukan macam ahli politik yang cakap bukan main berapi nak buat perubahan demi meraih undi, tapi aku tahu perubahan yang aku nak ni, aku sendiri tidak akan merasa, tapi cukuplah kalau aku tahu orang di masa depan boleh rasa.

m.addyhadzari said...

yup...
never stop trying...

Anonymous said...

First and foremost bukan semua ber"pelajaran" dan "exposed". Most of us Malaysian moslems are not. So to expect the 'exposure" approach to be the best approach to adopt is just too much. Bukan semua is as fortunate as you, having the "faculty' and the "necessary equipmentS" and the "oppurtunities"

Hmm I wonder how can you gauge a person to be islamic just by meeting him once or twice?

I dont expect the DJs to try to explain every "sensitive" song to thier listeners. Bukan kerja dia and not competent pun

EnAid said...

that's why, what is life if it's ain't about learning? ;)

DonCorleone said...

Anonymous - Malaysian Muslim are not exposed? Not as fortunate as me? Seriously? U want me to answer this? I thought it was a long....long time ago that people thought Malaysian "tinggal atas pokok". That tinggal atas pokok issue was back in 1982. The world (and I do mean the world) knows us. Stop blaming other people for your ignorance! Too lame man....to lame! I think you can see that EnAid is trying to say the same thing there. Learn....it's everywhere my friend....learn!

Anonymous said...

All I was saying, which somehow and surprisingly you didnt get, you assumed every malaysian moslem are of the same "level" as you when infact MOST of them ARE NOT!

Anonymous said...

lantak la apa nk jadi..yg penting gua suka blog ni huhuhuh

hazrey said...

bro, i raise my pants to your comment ! Kasi atas pusat bro. Tapi kan bro, kalaulah kiamat esok, camner yek. pernah ker kita pikir?

DonCorleone said...

Anonymous 1 - All I was saying, which somehow and surprisingly you didnt get, you assumed every malaysian moslem are of the same "level" as you when infact MOST of them ARE NOT! (Dude, I GET U. Perhaps, U did'nt get me. U wanna do this all day? Let's move on. That's a joke. In short. I get you! Chill).

Anonymous 2 - Hang pi tembak sat Anonymous 1 boleh? Kah kah kah!

Hazrey - Kiamat esok? Semalam dah sudah dah...dalam kebanyakan minda manusia!

Anonymous said...

kalu da tau nk kiamat sok...bermula la dari sekarang...berubah la

DonCorleone said...

Anonymous - Retorik tu tau tak apa dia?