Nov 16, 2008

Kalau aku mencarut, itu bukan salah aku sebab aku sedih dan marah

Salam. Weekend dah habis dah. Harap-harap semua orang happy. insya-Allah. Got myself some Malaysian newspapers today and am sad again.

A question. Kalau newspapers are the "watchdogs", so, who watches the "watchddogs"?

Mana and kepada siapa korang nak complain? If you write a nasty letter complaning about the newspaper, would the newspaper publish it?

Well, this is merely a complaint. This is my opinion and it will be based on some clipings below.


This is an Editor's note I think, using a pseudonym "still" on Pierre Andre's issue. It was written with full of judgement. Look, the guy (Pierre) is not a friend of mine nor he is an enemy or whatsover, but yes, he is a public figure. Of courselah, because he is an actor and an upcoming film director. Read the excerpts and especially the last note by the nameless editor/writer. This is far from being impartial at all. This writing seolah-olah nak bangkitkan kebencian walaupun ia menyebut: "Kak...bimbang nanti peminat dan orang ramai dah meluat nak tengok filem lakonan Pierre." Aku tak faham. Aku tak faham bila ia menyebut: "bimbang nanti...." dan kemudian sebut: "orang ramai 'dah' meluat...". Sepatutnya, 'dah' diganti dengan perkataan "mungkin" sebab apa hak penulis itu? When did they become the voice of the people? Aren't they the ones yang sepatutnya menyampaikan berita? And kalau ya pun memberikan pendapat, bukankah pendapat itu harus ada "fair comment"? Could this article written in bad faith? Itu aku tak tahu sebab aku tak mungkin akan tahu niat sang penulisnya.

Let's move on....


Nampak tak? Seriously...cuba tengok betul-betul gambar ini and tell me what do you see? Kalau masih tak jumpa, try harder.

Motherfucker had spelled JOHNNY DEPP as JONNY DEEP. What the fuck is that? And in newspaper, please do not blame the writer because this is the Sub-Editors punya kerja but then again, the Editor had to approve this.

Need I say more?

Again, a writer with a pseudonym yang bertubi-tubi menulis tentang buruknya seseorang artis lelaki seperti Norman Hakim yang as you know ada "isu besar" dengan isterinya, Abby Abadi. Penuh conviction artikel ini. Bacalah paragraph pertama artikel ini dan lihat sahajalah betapa "lelaki bergelar artis" kena 'tumbuk' baik sekali. And artikel ini juga sebut: "Entahlah...ada semacam badi kalau seseorang lelaki itu bergelar artis." Dia sampai guna perkataan "badi". Kita selalu guna perkataan badi dalam frasa yang ada kaitan dengan orang yang sudah mati kan?

Are we like this now? Is this what we are feeding the masses with? Korang suka atau tidak, you spend money to buy the newspapers only to be provoke to hate? Are they (the newspapers) generating hatred?

Seriously, where do we complain?

Here are some quotes that I think is VERY important for us (journalist) to understand and uphold.

Tan Sri Mazlan Nordin (Tokoh Wartawan Negara): "Wartawan tempatan perlu sentiasa bersikap adil dalam melaksanakan tanggungjawab mereka supaya setiap laporan yang dihasilkan mereka tidak memihak sebelah pihak. Ia bukan sahaja dapat memastikan penulisan yang tidak berat sebelah tetapi juga dapat mengekalkan prinsip kewartawanan yang mementingkan laporan yang adil. Mereka perlu fikirkan bahawa setiap kali menulis perlu sentiasa adil dan jangan hanya berada di sebelah pihak sahaja. Tidak kita sama mereka menulis untuk orang perseorangan atau parti politik tertentu." (Berita Harian, 18/07/03; m/s 07)

Ini dia Tan Sri Mazlan Nordin.

Datuk A Kadir Jasin (Bekas Pengarang Kumpulan NSTP): "Akhbar tempatan khususnya akhbar berbahasa Melayu di negara ini masih gagal melaporkan berita yang tepat dan bermutu tinggi. Keadaan ini mungkin wujud berikutan perbezaan status dan minat di kalangan pembaca yang membeli akhbar berbahasa Melayu dan Inggeris, terutama mengenai jenis berita." (Berita Harian, 09/08/95; m/s 04)

Apa yang Tan Sri Mazlan kata itu betul sangat tapi macam menyalak bukit manakala apa yang Datuk Kadir kata pulak mencabar kita sebagai pembaca Melayu untuk mula berubah. He said this back in 1995, but we are still the same.

What does it take for changes to happen?

I can shout: "What the fuck is wrong?" or "where the fuck it went wrong?" tapi aku pun macam menyalak bukit.

So, aku at 4.17am (hari Isnin) ni tengah fikir......who watches these WATCHDOGS?


This says it all!!!

Keep it cool people.

I'm only human.

31 comments:

Nur said...

Macam gini susahlah Don....aku pun tak tahu nak percaya sape. Tapi akhbar(S'pura)Melayu cam gitu juga ke?? Kadang2 baca akhbar Melayu ragu2 semacam je.

Btw, aku melanggan akhbar Melayu tapi mcm nak stop je sebab service charge dah naik....tengah inflasi beb....budget dah lari.....hehehehe.....

DonCorleone said...

Nur: kebanyakan akhbar Singapura (Berita Harian je pun)masih ada value. Sebab ruangan hiburan ada hanya 1 atau 2 page. Nur, jangan stop baca akhbar Melayu. Sebab sapa lagi nak baca bahasa melayu kalau bukan orang melayu?

Nur said...

For sure aku tak stop baca akhbar Melayu, insyaallah......cuma nak stop langganan je.

Laki sorang keje.....inflasi beb inflasi....anak ada 30 takde lah 3 je........hehehehehe......

Nie lawak bodo aku je.....jgn mare eh.....

DonCorleone said...

Nur - Saya ketawa sekejap tadi membaca lawak anda....ni masih ketawa ni...kah kah kah. :)

Hazrey said...

Bro,

What did you do when you were there at Harian Metro? Did you highlight on this thing? Did you voice out what you think to your editor or you just keep quiet and do nothing? Did your leave because kau tak larat nak melayan karenah atau cara editorial atau kau blah sebab monetary?

So, let's not be too carried away ok. Yeah, let's not.

Ok, I do agree to what you are pointing out here. Point taken. But as you know that you are merely anjing menyalak bukit, so kenapa nak kecoh sangat?

The have no quality and that is for the fact and nobody can and could do anything about it.

Wait. They could, tapi diaorang taknak sebab diaorang rasa, macam aku dah cakap banyak kali, (repeat: banyak kali), they are not fit enough to be a journalist in the first place.

Aku ni taklah pandai bab bab menulis ni, (repeat: tak pandai sangat) tapi aku rasalah, takkan ada lagi journalist yang tak emotional. Look at this way, everyone goes shopping. Sama jugak dengan orang orang yang pergi purchase bebarang kat supplier untuk dijual di pasaraya.

Survey says that orang orang ni yang dipanggil purchaser / buyer akan prefer color yang diaorang minat sebagai preference diaorang despite what the market wants. So, market terpaksalah pakai apa jua color yang diaorang tawarkan.

Sama jugak dengan sok kabar sok kabar kat sini. They tried and they succeeded and the market receive them well. Why?

We cant banned or somehow pi buat papan tanda berdiri depan pejabat diaorang sebagai tanda protes sebab nobody will join you.

Let's not talk about IAM or anything of the like. Kau lebih arif, sebab aku ni journalist buat cerita bumbung rumah tercabut dengan longkang tersumbat jek, so rasanya dah berlambak, membuak buak persatuan artis, kenapa depa biar jek cerita kat paper paper ni semua?

Sebenarnya yang bodoh dan jahil adalah artis tu sendiri, dan persatuan mereka sendiri sebab biarkan hidup mereka diperkotak-katikkan.

Pernah dengar persatuan artis stand tall for their artiste? Tengok majlis peguam. Aku rasa yang duduk dalam persatuan artis ni pun ada yang pandai, ada degree, ada master tapi janganlah tanya siapa sebab aku ni tak pernah buat citer hiburan, dan lagi sekali aku cuma buat story longkang tersumbat dan bumbung tercabut jek.

Memanglah depa public figure tapi kalau ada cara kompromi, kenapa tak buat cara tu? Apa fungsi persatuan artis ni semua? Haa.. cuba kau cakap sikit sebab aku tak pandai bab bab persatuan artis ni semua. Aku cuma ahli persatuan tukang masak dan gerai kecil jek. Ahli pun cuma 10 owang jek. Tak pandai.

Kat singapore, saper nak baca sok kabar diaorang? Penuh cerita jahanamkan Malaysia. Pantang kena samun, dok cerita Malaysia jahat. Tapi depa tau ker, yang kebanyakan buat jahat adalah orang Singapore? Layout akhbar Melayu kat sana bagaikan kita berada dalam tahun 70-an. Siapa nak baca? Dan melayu kat sana pulak, identity conscious, mesti baca English paper, takut jatuh martabat.

From January till October 2008, jenayah kekerasan terhadap warga Singapura cuma 1.40 percent dari jumlah keseluruhan yang berlaku di Johor. Tapi, kenapa surat khabar Singapura sibuk blow it up as if Johor ni tempat orang jahat?

That might sound out of context tapi aku cuma nak make my point altho tak relevant pun.

Back to the journalism, inilah problem with our Malays, carried away. Baca the star semalam? Pi baca apa komen chief editor dia about UPSR. True fact. Reality. Aku orang Melayu dan aku sendiri kekadang benci dengan sikap dan mentaliti orang Melayu.

Ada kau tengok paper English cerita macam tu?

Dahlah, bosan cerita pasal Melayu dan akhbarnya, because we wont change anything pun. Salah cakap kena saman nanti.

Aku nak pi appointment aku, cari rezeki nak start my own newspaper. lagi afdal.

Not-A-Sugar-Daddy.
HZ

amir said...

Saniboey Abdul Majid!

DonCorleone said...

Amir - Kesian arwah bapak aku kan? Aku tak kan lupakan peristiwa itu. Hahahahaha

DonCorleone said...

Hazrey - Seperti biasa...kau memang banyak cakap. Aku ada baca paper yang kata tak patut cakap Johor tu bahaya. Tapi memang betul pun apa. Aku pi makan lala hilang hadnphone and tak dapat balik apa. Hahahaha. Soal Singapore newspapers blows up cerita jenayah di JB pun tidak diatasi dengan adil and bijaksana oleh media Malaysia. Ketua Polis Negeri tu kata dalam paper tu semalam, kalau orang Singapore ke Malaysia pecut kereta bagai nak gila and that statement was said without any sokongan statistic. And to glorify that "jenayah terhadap warga Singapura hanya 1.40 percent" nyata salah. How can you glorify that at all? It's a fucking crime. Bunyinya pada aku macam ni....ala tak yah bisinglah...sikit aje orang Singapore kena tembak, kena ragut, kena samun, kena rogol....(jenayah kekerasan) di mana sepatutnya crime indeks patut ZERO! Tak macam tu? Kalau Ketua Polis banggang ni nak tegakkan benang yang basah pun, cakaplah...."biarpun jenayah kekerasan terhadap warga Singapura rendah iaitu 1.40 peratus, Polis Johor akan tetap berusaha untuk memastikannya lebih rendah daripada angka itu." Kan elok kalau gitu. Kan? Kan?

Hazrey said...

Bro, aku punya suka laa aku nak tulis pepanjang or even abiskan bandwidth kau sebab my notebook, my energy to type and you are not paying a single cent to have this blog up and running. So, shut the fuck up and just read. Kah kah kah kah..

Anyway, not that Im trying to be biased or anything. What he - The CPO is trying to say is, what the Singapore media is doing is blowing up a story out of context. What they are doing is, painting a picture that Johor is never be a safe place. So why does the Singaporean comes to Johor? Ohh, because they are cheapskate.. diaorang tak mampu berbelanja kat Singapore so dia mai Johor and flashing their money, bragging that they earn more. What a stupid attitude they have. For the fact, papa kedana dan cukup cukup makan, so pi laa Johor, makan murah, groceries murah, accessories kereta murah, tayar murah, beer murah, karaoke murah. So bukan cheapskate?


In fact, crime index has depreciate compared to last year. Ohh this includes those samseng yang diketuai dan Singaporean menjadi dalangnya.

The truth be told, they are just a bunch, oh no a whole basket of idiots.

And to answer your question, it is wrong to say that crime should be zero because when there is opportunity, it creates criminals. This is my 2 cent worth sebab I know you are much well-versed than me, because me, Im just doing longkang tersumbat, bumbung tercabut and ohh sampah tak angkat.

So, to all Singaporeans (does this includes those yang drive keta with Singapore reg no??? kah kah kah kah..), don't be such a fucking idiot when you drive in Johor or anwyhere that does not say you are in Singapore.

Like when you lost your handphone, that is an apparent opportunity to petty crime. Diaorang bukan penjenayah full time tapi they see opportunity. And part of it is because you are being CARELESS to your belongings and that creates a chronology to crime jugak kan. (Orang lain pun pergi makan lala jugak). So selain organ yang melekat yang tak boleh kau tercicir, make sure that you hang tight to your other belongings to avoid such occurrences. On top of it, Allah SWT nak tarik sikit kesenangan kau. :) Oh,, mungkin tak berkat sebab aku tak ajak aku kot??

Everyone can avoid violent crime kalau kita berhati hati sebab we are prone to it.

Statistics in Johor itself shows that penurunan sebanyak 11.37 peratus to crime index dan that is an improvement. We need to be realistic to the fact that crime happens anywhere.

So it is not wrong to say that the Johor CPO is right in condemning (if he is) on how Singaporean drives their car in Malaysia and boleh diibaratkan macam kambing baru keluar kandang or anything like it nak pergi meragut rumput. Ok, let's stick to this perumpamaan for now.

Ehh.. mana cerita artis tadi? Takyahlah, kita bukan kaya pun dok cerita pasal diaorang. Dan surely journalist yang kau kutuk tu tengah lompat katak kat office sebab depa bukan peduli pun.

So, pendek kata, bila kita nak pi makan lala lagi? Aku baru makan kerang as part of lauk aku masa lunch tadi.. perghh best best..

Panjang ke komen aku?

Better put your disclaimer, berapa patah perkataan ok..

Not-A-Sugar-Daddy
HZ

Nani said...

Enjoyed reading comments by HZ. Some truth in it. Sebab org Singapore berpusu2 ke JB la we all are deprive of affordable-pricing-groceries/goods. Why? They came with wallets as thick as my friend's PhD thesis (similar to what I am struggling to do at the moment)and those blood sucking fish mongers and vegetable sellers (to name a few) dare to tell us "akak kalau tak nak beli tak pa, kitorang jual kak orang Singapore, lagi banyak untung".
Moral of the story: Jangan kutuk JB byk..esp for those crossing over almost every weekend beli barang kat sini..

P/S: Like the sentence on organ yg melekat..Use that a lot on hubby esp when he misplaces his carkeys and stuffs.

Anonymous said...

salam, komen pertama saya di blog ini:

ada juga artikel terbaru tentang wedding ashraf sinclair dan bunga citra lestari tu.bunyi memang tak puas hati dengan layanan ashraf-bunga.but hey,tu wedding mereka,mestilah kena utamakan dulu family & friends

tak pastilah,tapi sekarang ni wartawan hiburan lebih cenderung melaporkan luahan isi hati MEREKA,bukan nak laporkan sangat event tu.sama sajalah macam menulis diari

-maya-

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
bro aku dah agak hang mesti balun kes kak pora.aku baca semalam pun naik meloya tak abis-abis lagi.ini kak pora mana mai pun aku tak tau aku agak kak pora dengan bet gumuk sama saja daa...itu hari kak pora hantaammm kaw kaw sama elyana tulis budak tuh takdak adat tatasusila nyanyi tak suka pakai kasut wat d fuckkk lah.si elyana tuh pula kena interview dengan si bet gumuk dia plak hantam kak pora sekali dengan anak sedara kak pora.wat d fuck.......

aku sebenarnya rajin juga tegur budak-budak wartawan yang buat ralat atau khilaf ini via diaorang punya email malahan aku ada juga tegur adam salleh ghani mengenai ralat dan kekhilafan yang dia sendiri buat tapi haremmmm...buat derk jer email aku.ada email tak buka pi mampus lah...

secara sepenuhnya wartawan melayu di akhbar melayu memang hampeh.kalau di jabatan aku semua dah kena buang keje tauuu...sebab integriti itu penting walaupun sebenarnya kita mana ada intergriti.kita boleh menggunakan kredibiliti dan etika dalam kerja saja.kalau faham betul-betul intergriti ini manusia itu bertaraf malaikat lah.

masalahnya takkan selesai selagi wartawan media arus perdana bias dan suka jadi batu api untuk masyarakat.namun perlu diingat dunia cyber dan bidang blog ini telah berkembang pesat para wartawan tidak lagi boleh menyumbat segala isi busuk bangkai dengan sewenag-wenangnya untuk santapan pembaca.pembaca bukan macam tahun 70an lagi beb.mungkin hanya pembaca naif akan terjerat dengan agenda busuk mereka.

aku respect dengan superzac yang mana waktu tuh dia dgn channel 9 cover satu story kat tempat aku.penuh beretika.

ada satu mamat dari hm dulu datang tempat aku langsung tak buat research terkial-kial bawa telur hayun kiri kanan yang dia tahu pakse aku jawab soklan.aku cakap tak boleh dik abang bkn pengarah tak boleh ambik statement abg jangan dik jangan rakam sembunyi2.ceh....last sekali dia dah terdesak nak cover citer untuk hari ahad merayu minta tolong cari bahan-bahan untuk dia.ada ka patut.akai ada ka...kahkahkahkah.

Sakura said...

Sekarang ni susah nak percaya dah apa yang disiarkan di akhbar.Kalau dulu baca satu akhbar mungkin boleh percaya la...tapi sekarang bila dilambakkan semua akhbar banyak AUTA daripada FAKTA.

Sekarang ni...masing - masing macam nak 'LUAHKAN PERASAAN'...BUKAN MENYAMPAIKAN'..Apabila masing - masing nak kejar 'rating'...macam - macam boleh jadi.

Sakura said...

Macam kes Norman dan Abby misalnya (merujuk artikel Gaya Gebu juga)...baca tak apa komen editor Bintang Popular yang mempersoalkan artikel yang disiarkan dalam akhbar sisipan Utusan Malaysia Mega....'ISU DALAM KELAMBU'
Dekat sini dah boleh tengok percanggahan pendapat dan penilaian berbeza setiap individu...Tetapi apabila Mufti Perlis Mohd Asri Zainal Abidin kata....

Demikianlah hadis ini menggambarkan Nabi SAW tidak mendedahkan keaiban orang lain selagi keburukan itu tidak dilakukan secara terang-terang. Juga, amalan soleh seperti solat boleh menghapuskan keburukan yang dilakukan. Ya, Islam memang mengharamkan zina dan maksiat seks. Namun, Islam juga mengharamkan mendedahkan aib orang lain yang bersifat peribadi dan tidak mengancam keselamatan awam dan empunya berusaha menutupinya.

Dahulu saya sudah sebut hal ini. Ada yang enggan mendengarnya kerana mereka merasakan mungkar mesti didedahkan sebagai pengajaran. Padahal Islam mempunyai pendirian yang berbeza. Akhirnya, hasil daripada sikap suka mengintai dan mendedahkan perkara dalam ‘kain orang lain’ sekalipun pelakunya cuba menyembunyikannya, maka kita lihat penyakit ini merebak ke dalam berbagai sektor kehidupan. Politik kita pun, politik lawan selak kain. Ekonomi pun demikian. Akhirnya, harga maruah menjadi murah dalam masyarakat kita.

Sesetengah media, memang suka berita sensasi tentang maruah ‘orang lain’ untuk dilelong. Namun Islam menentang cara yang demikian. Maksiat yang dibanteras secara keras oleh Islam adalah maksiat yang berlaku secara terbuka kerana ia menggalakkan aktiviti mungkar dan mencemarkan iklim masyarakat Muslim. Adapun maksiat berlaku secara sembunyi dan hanya membabitkan soal peribadi insan, bukan keselamatan awam, maka ia tidak didedahkan.

Keterangan lanjut layari

http://drmaza.com

EnAid said...

hahahah, menangis laa johnny depp kalau dia tahu; boleh dia taknak datang ke malaysia ni. mula mula tu ingatkan pelakon bollywood manalaa letak nama dia ala ala johnny depp. ;) sebelum lupa nak tanya... apa pendapat don tentang filem muallaf yang diharamkan di malaysia. bagi saya tak adillah camtu, bila lagi industri hiburan di malaysia ni nak berkembang kalau terus nak haramkan filem filem camtu... seolah olah, sesetengah pihak itu tidak suka realiti kehidupan diolah ke alam fantasi.

Anonymous said...

Cerita yang baru diterima!

Tengahari tadi Zubir & Team Melodi dapat 'ekslusif' interview dengan Elly, wanita yang dikaitkan dengan Pierre Andre. Malangnya,
Elly diberitahu oleh Zubir seminggu sebelum itu yang dia akan membantu Elly membersihkan namanya (sedangkan dia yang burukkan nama Elly & Pierre? sungguh tak logik) Tetapi tadi, aku diberitahu yang Zubir tidak pun membantu sebaliknya dia & gang melodi (Nas, Michelle & Orang tua bermisai tuh)menekan-nekan Elly dengan soalan-soalan yang sama berulang kali.

Bukan tu aja, kenyataan Elly diputar belitkan oleh wartawan dalam sesi temuramah tu, nasib baiklah aku diberitahu yang Elly ni rakam conversation diaorang dalam diam. Bila mereka gagal mendapatkan 'confirmation' kewujudan Maya Darina, diaorang buat benda lain pulak, diaorang call Faizal Tahir & suruh Elly serta Faizal berconfront ditelefon dan bergaduh-gaduhlah mereka berdua tanpa menyedari inilah yang Zubir & Team Melodi inginkan.

Elly juga berulang kali mengatakan ada info2 & bukti2 off the record, tapi rasanya Elly terlalu naif bila berdepan dengan wartawan macam Zubir & Team Melodi ni, sudah tentu segala bukti ekslusif akan didedahkan kepada umum. Mungkin Elly merasakan Zubir berniat baik untuk membantunya, sebaliknya, dia pulak yang terkena. Jadi jangan terperanjat tengok Melodi hari Ahad ini & membaca Bi Pop Ahad ni, sebab mereka berjaya memanipulasi seorang yang bukan selebriti & tidak ada pengalaman menjawab soalan wartawan dengan etika bangang dan bodoh mereka.

Apapun, aku akan cuba dapatkan rakaman perbualan panjang lebar tu dari Elly & rakannya yang menjadi saksi interview tersebut. Jadi bolehlah kita sama2 dengar & menilai apa yang betul & baiknya soalan2 yang mereka ajukan, Sani, kalo aku guna blog ko letak rakaman perbualan tu nanti bole??

Anonymous said...

siapa superzac?

DonCorleone said...

Nani - Alamak, you sokong Hazrey. Habislah aku. Cis! Terasa pulak aku yang selalu drive ke JB untuk beli ikan, beras, perik belanga and all. Okaylah...nanti i belanja Nani and Hazrey makan lala okay. Muah!

Awangsulungmerahmenyala - Panjang komen nampak...heheheh. By the way, Superzac adalah anak buah kesayangan aku gak di TV9 dulu sebab dia rajin buat homework. Aku sentiasa boleh percaya penuh dengan dia. Manakala tentang wartawan akhbar Melayu, I know we are so use to generalizing, walaupun sebenarnya sama ada wartawan Melayu atau tidak, aku rasa ini soal individu kan? Kita ni kalau nak berubah, tak payah tunggu masa, tak payah buatperlahan-lahan...kalau nak berubah, sekarang pun boleh.

Sakura - Anda semua dijemput membaca http://drmaza.com yang diberikan oleh Sakura ni. Sakura, terima kasih sangat atas keprihatinan anda tu terutama insight tentang dua pandangan berbeza tu.

EnAid - Saya rasa soal Mualaff yang tak ditayangkan di Malaysia ialah sesuatu yang mencabar peminat filem macam saya sendiri. Terus teranglah kan, kalau saya, memang saya kumpul kawan ramai-ramai and naik bas ke Singapore hanya untuk menonton filem itu. Saya dulu pernah buat gitu masa nak nonton The Full Monty. Jangan tewas dengan system!

Anon 1 - Sangat2 berterima kasih atas update anda yang amat detail

Anon 2 - Kau dah lah Anon, nak tanya siapa pulak Superzac. Kau keluarlah dari kempompong Anon tu dulu yek.

AyaU said...

hmmm Anonymous cerita baru...aku au ko siapa ko lah pondan yang berbaju biru di sebelah elly well pondan ko tak dengar ke aku kata apa kat elly aku tau track record minah gemok ni masa dia study kat MIIM...out of 20 ex MIIM syudents frm her batch told me minah nie memang MENTAL ...and kaki penipu ..well pondan berbaju biru kalau 20 org nyer statement dah sama apa lagi ko nak...mmg ko berkawan ngan penipu..n masalh si zubir..tu aku malas nak cakap apa..yang boleh aku kata.."kesian" hahahahahahhahaha

ayaU said...

Apa pun http://yauplace.blogspot.com

DonCorleone said...

Anon - Aku nak cakap apa-apa pun tentang komen Ayau ni susah sebab you are nameless Anon.

Ayau - As for you my friend, let's don't start slandering sesiapa di sini. Elly tu pun aku kenal and beside melihat dia sebagai kawan aku dalam dunia wartawan, aku treat dia macam adik aku jugak. Kita ni sama aje Ayau...kalau buat salah, orang akan tegur kita, kalau orang tak tegur kita, boss akan tegur kita. Bila kena tegur sikit, kita akan masam mukalah, marah2lah...biasalah tu sabab itulah psyche manusia yang normal.

Tapi selalunya, di hujung hari, kita semua seharusnya menilai diri sendiri. Yang mana perlu diperbaiki, kita baikilah.

It's only us that can separate our own ego.

And Ayau - Stop fucking promoting you blog on my blog. Lu kena kasi royalti lah. Kah kah kah

Anonymous said...

Ayau, aku bukan si pondan kawan elly, kawan kau atau kawan si don. Aku adalah reporter yang diaorang refer selepas ko & gang2 bodoh kau provoke minah ni & faizal tahir untuk dapat scoop hebat untuk melodi haprak ko tuh!

Kau nak gunakan testimonial MIIM students, fine, adakah 100% MIIM students badge minah tu cakap benda yang sama? mungkin mereka mempunyai history atau kes2 lama dengan minah ni sampai diaorang cakap macam tuh? Sudahlah Ayau, aku sendiri dah tanya beberapa students MIIM badge minah ni yang cakap ada segelintir students MIIM memang tak suka dengan minah ni sejak dulu lagi. Dan berpandu pada pita perbualan, kau menuduh dia menipu untuk financial sedangkan aku dah dapat testimoni daripada kawan2 dia yang mengatakan dia tidak ada masalah financial sewaktu belajar di MIIM dulu.

Macamana pulak dengan bukti2 yang dia kemukakan? dia menunjukkan jugak kepada aku so kau jangan ingat kau dan team melodi kau dah tengok sesuatu yang ekslusif yeee...adakah kau ingin menafikan yang bukti2 tersebut boleh membuatkan artis kesayangan media prima akan jatuh tersembam kalau dikeluarkan ke umum? adakah sebab itu kau dan team kau sedaya upaya membelit2kan soalan supaya bukti2 yang dia kemukakan jadi seakan tidak wujud dimata kau?

Aku tak terperanjat kalau melodi ahad ni akan manipulate visual & audio yang telah korang rakamkan, sebab percayalah, kalau apa yang dikeluarkan tidak sama dengan apa yang aku dengar dari tape perbualan, aku sendiri akan bagi 1 page ekslusif interview untuk minah ni supaya cerita tak jadi berat sebelah seperti yang selalu di potray oleh Melodi.

Lagi satu, ko nak menyirap apa hal bro? orang menyirap adalah orang yang cepat terasa, oh lupa! kau kan tak beretika..kah kah kah

DonCorleone said...

Anon and Ayau - Make peace and continue lah with a healthy discourse/discussion. gaduh2 tak fun lah korang. Kutuk mesti ada fakta to support or argument to defend but must not be stupid argument and facts okay. I got no intention to delete any comment on my blog but i still wish, it won't jadi platform untuk lu orang gaduh lah ye.

Aku fikir, semua orang ada sejarahnya tersendiri baik atau buruk and kalau semua yang buruk sahaja diperkatakan tak adil jugalah sebab mesti ada juga yang baiknya.

People....keep it cool.

Anonymous said...

Sorry Don...

Betul ko cakap, tak semua orang tu perfect, disebalik buruk, ada baiknya, disebalik baik, ada buruknya. Aku cuma pertikaikan kenapa isu ni jadi berat sebelah hanya kerana artis kesayangan M.P turut terlibat, itu saja. Bukankah sebagai wartawan, kita perlu berlaku adil & berikan peluang sama rata kepada semua?

DonCorleone said...

Anon - It's cool my friend. Perfect tu memang tak mungkin ada. Impartiality dalam journalism baik di print atau broadcast memang sangat-sangat boleh dipertikaikan. Dan aku suka sangat bila orang macam kau sedar. Bila keadilan itu akan sampai agaknya? Kita doakan sahajalah ye.

Anonymous said...

Don,

Selagi wartawan hanya memberikan 1 side of the story, selagi itulah keadilan tidak akan sampai. Sungguh sedihhhh....

Hazrey said...

uihhh.. tak abis cerita rupanya.

Tapi kan, on one side, aku agree that minah tu macam mental, tapi on the other side pulak, we should treat a person like a human being.

This is the beauty of our life. Kalau everything has to be perfect, how the hell are we gonna be sabar, mature and grow up?

So, it is up to us to handle crisis in the right manner, sebab kalau tidak, maka marilah kita pi beli Scud atau Patriot.

Nani, nanti kita pi makan makan ehh.. kita jangan gaduh gaduh tau.. kita makan kat tepian tebrau.. pekena ikan bakar.. perghh sedapnyaaa.. ohh pastu kalau kita nampak orang singapore lalu sebelah meja kita, kita bentes kaki depa biar tersungkur.. pastu diaorang balik pi ngadu kat sok kabar diaorang.. merengek macam budak kecik..

Anonymous said...

Yes, correct! melayan orang like a human being & menyampai secara adil & tidak bias kepada umum. Itulah yang aku maksudkan hazrey.

Peace!

Anonymous said...

superzac = leha kah? hehe

Anonymous said...

Just an observation...I teringat satu pepatah Bah. Inggeris: "Which one comes first - the chicken or the egg?"

Wartawan2, terutamanya dari media cetak/elektronik bah. melayu, akan berkata yang berita yg. mereka paparkan itu adalah berita yg. 'in demand' oleh pembaca/pemerhati. Si pembaca/pemerhati pulak akan kata "itu nag ada, itula yg. kitorang baca/tengok..."

Im just reminded of this tiap2 kali I baca akhbar melayu bhg hiburan...

(ni nukilan hati i...akan bersambung di lain thread kot... :))

farha

Ayu Qhatami said...

hahahahhaa...aku rasa...mana2 reporter+editor yg kena 'Bang' ni, sure x selera makan 3/4 hari...syabas bro...lu bikin org bukak minda tentang dunia kewartawanan...ramai wartawan skrg...khususnya...aku tegaskan sekali lagi...khususnya wartawan hiburan, merasakan mereka ini sgt...sgt..sgt..sgtlah glamournya...sgt2 lah pentingnya...dan sgt2 hebat...ah aku malas nk ckp lagi sebab Bro Sani dah sebutkan segalanya di sini...tabik kat lu bro...teruskan usaha bro 'sekolahkan' org2 yg perasan hebat ni ya...

Nov 16, 2008

Kalau aku mencarut, itu bukan salah aku sebab aku sedih dan marah

Salam. Weekend dah habis dah. Harap-harap semua orang happy. insya-Allah. Got myself some Malaysian newspapers today and am sad again.

A question. Kalau newspapers are the "watchdogs", so, who watches the "watchddogs"?

Mana and kepada siapa korang nak complain? If you write a nasty letter complaning about the newspaper, would the newspaper publish it?

Well, this is merely a complaint. This is my opinion and it will be based on some clipings below.


This is an Editor's note I think, using a pseudonym "still" on Pierre Andre's issue. It was written with full of judgement. Look, the guy (Pierre) is not a friend of mine nor he is an enemy or whatsover, but yes, he is a public figure. Of courselah, because he is an actor and an upcoming film director. Read the excerpts and especially the last note by the nameless editor/writer. This is far from being impartial at all. This writing seolah-olah nak bangkitkan kebencian walaupun ia menyebut: "Kak...bimbang nanti peminat dan orang ramai dah meluat nak tengok filem lakonan Pierre." Aku tak faham. Aku tak faham bila ia menyebut: "bimbang nanti...." dan kemudian sebut: "orang ramai 'dah' meluat...". Sepatutnya, 'dah' diganti dengan perkataan "mungkin" sebab apa hak penulis itu? When did they become the voice of the people? Aren't they the ones yang sepatutnya menyampaikan berita? And kalau ya pun memberikan pendapat, bukankah pendapat itu harus ada "fair comment"? Could this article written in bad faith? Itu aku tak tahu sebab aku tak mungkin akan tahu niat sang penulisnya.

Let's move on....


Nampak tak? Seriously...cuba tengok betul-betul gambar ini and tell me what do you see? Kalau masih tak jumpa, try harder.

Motherfucker had spelled JOHNNY DEPP as JONNY DEEP. What the fuck is that? And in newspaper, please do not blame the writer because this is the Sub-Editors punya kerja but then again, the Editor had to approve this.

Need I say more?

Again, a writer with a pseudonym yang bertubi-tubi menulis tentang buruknya seseorang artis lelaki seperti Norman Hakim yang as you know ada "isu besar" dengan isterinya, Abby Abadi. Penuh conviction artikel ini. Bacalah paragraph pertama artikel ini dan lihat sahajalah betapa "lelaki bergelar artis" kena 'tumbuk' baik sekali. And artikel ini juga sebut: "Entahlah...ada semacam badi kalau seseorang lelaki itu bergelar artis." Dia sampai guna perkataan "badi". Kita selalu guna perkataan badi dalam frasa yang ada kaitan dengan orang yang sudah mati kan?

Are we like this now? Is this what we are feeding the masses with? Korang suka atau tidak, you spend money to buy the newspapers only to be provoke to hate? Are they (the newspapers) generating hatred?

Seriously, where do we complain?

Here are some quotes that I think is VERY important for us (journalist) to understand and uphold.

Tan Sri Mazlan Nordin (Tokoh Wartawan Negara): "Wartawan tempatan perlu sentiasa bersikap adil dalam melaksanakan tanggungjawab mereka supaya setiap laporan yang dihasilkan mereka tidak memihak sebelah pihak. Ia bukan sahaja dapat memastikan penulisan yang tidak berat sebelah tetapi juga dapat mengekalkan prinsip kewartawanan yang mementingkan laporan yang adil. Mereka perlu fikirkan bahawa setiap kali menulis perlu sentiasa adil dan jangan hanya berada di sebelah pihak sahaja. Tidak kita sama mereka menulis untuk orang perseorangan atau parti politik tertentu." (Berita Harian, 18/07/03; m/s 07)

Ini dia Tan Sri Mazlan Nordin.

Datuk A Kadir Jasin (Bekas Pengarang Kumpulan NSTP): "Akhbar tempatan khususnya akhbar berbahasa Melayu di negara ini masih gagal melaporkan berita yang tepat dan bermutu tinggi. Keadaan ini mungkin wujud berikutan perbezaan status dan minat di kalangan pembaca yang membeli akhbar berbahasa Melayu dan Inggeris, terutama mengenai jenis berita." (Berita Harian, 09/08/95; m/s 04)

Apa yang Tan Sri Mazlan kata itu betul sangat tapi macam menyalak bukit manakala apa yang Datuk Kadir kata pulak mencabar kita sebagai pembaca Melayu untuk mula berubah. He said this back in 1995, but we are still the same.

What does it take for changes to happen?

I can shout: "What the fuck is wrong?" or "where the fuck it went wrong?" tapi aku pun macam menyalak bukit.

So, aku at 4.17am (hari Isnin) ni tengah fikir......who watches these WATCHDOGS?


This says it all!!!

Keep it cool people.

I'm only human.

31 comments:

Nur said...

Macam gini susahlah Don....aku pun tak tahu nak percaya sape. Tapi akhbar(S'pura)Melayu cam gitu juga ke?? Kadang2 baca akhbar Melayu ragu2 semacam je.

Btw, aku melanggan akhbar Melayu tapi mcm nak stop je sebab service charge dah naik....tengah inflasi beb....budget dah lari.....hehehehe.....

DonCorleone said...

Nur: kebanyakan akhbar Singapura (Berita Harian je pun)masih ada value. Sebab ruangan hiburan ada hanya 1 atau 2 page. Nur, jangan stop baca akhbar Melayu. Sebab sapa lagi nak baca bahasa melayu kalau bukan orang melayu?

Nur said...

For sure aku tak stop baca akhbar Melayu, insyaallah......cuma nak stop langganan je.

Laki sorang keje.....inflasi beb inflasi....anak ada 30 takde lah 3 je........hehehehehe......

Nie lawak bodo aku je.....jgn mare eh.....

DonCorleone said...

Nur - Saya ketawa sekejap tadi membaca lawak anda....ni masih ketawa ni...kah kah kah. :)

Hazrey said...

Bro,

What did you do when you were there at Harian Metro? Did you highlight on this thing? Did you voice out what you think to your editor or you just keep quiet and do nothing? Did your leave because kau tak larat nak melayan karenah atau cara editorial atau kau blah sebab monetary?

So, let's not be too carried away ok. Yeah, let's not.

Ok, I do agree to what you are pointing out here. Point taken. But as you know that you are merely anjing menyalak bukit, so kenapa nak kecoh sangat?

The have no quality and that is for the fact and nobody can and could do anything about it.

Wait. They could, tapi diaorang taknak sebab diaorang rasa, macam aku dah cakap banyak kali, (repeat: banyak kali), they are not fit enough to be a journalist in the first place.

Aku ni taklah pandai bab bab menulis ni, (repeat: tak pandai sangat) tapi aku rasalah, takkan ada lagi journalist yang tak emotional. Look at this way, everyone goes shopping. Sama jugak dengan orang orang yang pergi purchase bebarang kat supplier untuk dijual di pasaraya.

Survey says that orang orang ni yang dipanggil purchaser / buyer akan prefer color yang diaorang minat sebagai preference diaorang despite what the market wants. So, market terpaksalah pakai apa jua color yang diaorang tawarkan.

Sama jugak dengan sok kabar sok kabar kat sini. They tried and they succeeded and the market receive them well. Why?

We cant banned or somehow pi buat papan tanda berdiri depan pejabat diaorang sebagai tanda protes sebab nobody will join you.

Let's not talk about IAM or anything of the like. Kau lebih arif, sebab aku ni journalist buat cerita bumbung rumah tercabut dengan longkang tersumbat jek, so rasanya dah berlambak, membuak buak persatuan artis, kenapa depa biar jek cerita kat paper paper ni semua?

Sebenarnya yang bodoh dan jahil adalah artis tu sendiri, dan persatuan mereka sendiri sebab biarkan hidup mereka diperkotak-katikkan.

Pernah dengar persatuan artis stand tall for their artiste? Tengok majlis peguam. Aku rasa yang duduk dalam persatuan artis ni pun ada yang pandai, ada degree, ada master tapi janganlah tanya siapa sebab aku ni tak pernah buat citer hiburan, dan lagi sekali aku cuma buat story longkang tersumbat dan bumbung tercabut jek.

Memanglah depa public figure tapi kalau ada cara kompromi, kenapa tak buat cara tu? Apa fungsi persatuan artis ni semua? Haa.. cuba kau cakap sikit sebab aku tak pandai bab bab persatuan artis ni semua. Aku cuma ahli persatuan tukang masak dan gerai kecil jek. Ahli pun cuma 10 owang jek. Tak pandai.

Kat singapore, saper nak baca sok kabar diaorang? Penuh cerita jahanamkan Malaysia. Pantang kena samun, dok cerita Malaysia jahat. Tapi depa tau ker, yang kebanyakan buat jahat adalah orang Singapore? Layout akhbar Melayu kat sana bagaikan kita berada dalam tahun 70-an. Siapa nak baca? Dan melayu kat sana pulak, identity conscious, mesti baca English paper, takut jatuh martabat.

From January till October 2008, jenayah kekerasan terhadap warga Singapura cuma 1.40 percent dari jumlah keseluruhan yang berlaku di Johor. Tapi, kenapa surat khabar Singapura sibuk blow it up as if Johor ni tempat orang jahat?

That might sound out of context tapi aku cuma nak make my point altho tak relevant pun.

Back to the journalism, inilah problem with our Malays, carried away. Baca the star semalam? Pi baca apa komen chief editor dia about UPSR. True fact. Reality. Aku orang Melayu dan aku sendiri kekadang benci dengan sikap dan mentaliti orang Melayu.

Ada kau tengok paper English cerita macam tu?

Dahlah, bosan cerita pasal Melayu dan akhbarnya, because we wont change anything pun. Salah cakap kena saman nanti.

Aku nak pi appointment aku, cari rezeki nak start my own newspaper. lagi afdal.

Not-A-Sugar-Daddy.
HZ

amir said...

Saniboey Abdul Majid!

DonCorleone said...

Amir - Kesian arwah bapak aku kan? Aku tak kan lupakan peristiwa itu. Hahahahaha

DonCorleone said...

Hazrey - Seperti biasa...kau memang banyak cakap. Aku ada baca paper yang kata tak patut cakap Johor tu bahaya. Tapi memang betul pun apa. Aku pi makan lala hilang hadnphone and tak dapat balik apa. Hahahaha. Soal Singapore newspapers blows up cerita jenayah di JB pun tidak diatasi dengan adil and bijaksana oleh media Malaysia. Ketua Polis Negeri tu kata dalam paper tu semalam, kalau orang Singapore ke Malaysia pecut kereta bagai nak gila and that statement was said without any sokongan statistic. And to glorify that "jenayah terhadap warga Singapura hanya 1.40 percent" nyata salah. How can you glorify that at all? It's a fucking crime. Bunyinya pada aku macam ni....ala tak yah bisinglah...sikit aje orang Singapore kena tembak, kena ragut, kena samun, kena rogol....(jenayah kekerasan) di mana sepatutnya crime indeks patut ZERO! Tak macam tu? Kalau Ketua Polis banggang ni nak tegakkan benang yang basah pun, cakaplah...."biarpun jenayah kekerasan terhadap warga Singapura rendah iaitu 1.40 peratus, Polis Johor akan tetap berusaha untuk memastikannya lebih rendah daripada angka itu." Kan elok kalau gitu. Kan? Kan?

Hazrey said...

Bro, aku punya suka laa aku nak tulis pepanjang or even abiskan bandwidth kau sebab my notebook, my energy to type and you are not paying a single cent to have this blog up and running. So, shut the fuck up and just read. Kah kah kah kah..

Anyway, not that Im trying to be biased or anything. What he - The CPO is trying to say is, what the Singapore media is doing is blowing up a story out of context. What they are doing is, painting a picture that Johor is never be a safe place. So why does the Singaporean comes to Johor? Ohh, because they are cheapskate.. diaorang tak mampu berbelanja kat Singapore so dia mai Johor and flashing their money, bragging that they earn more. What a stupid attitude they have. For the fact, papa kedana dan cukup cukup makan, so pi laa Johor, makan murah, groceries murah, accessories kereta murah, tayar murah, beer murah, karaoke murah. So bukan cheapskate?


In fact, crime index has depreciate compared to last year. Ohh this includes those samseng yang diketuai dan Singaporean menjadi dalangnya.

The truth be told, they are just a bunch, oh no a whole basket of idiots.

And to answer your question, it is wrong to say that crime should be zero because when there is opportunity, it creates criminals. This is my 2 cent worth sebab I know you are much well-versed than me, because me, Im just doing longkang tersumbat, bumbung tercabut and ohh sampah tak angkat.

So, to all Singaporeans (does this includes those yang drive keta with Singapore reg no??? kah kah kah kah..), don't be such a fucking idiot when you drive in Johor or anwyhere that does not say you are in Singapore.

Like when you lost your handphone, that is an apparent opportunity to petty crime. Diaorang bukan penjenayah full time tapi they see opportunity. And part of it is because you are being CARELESS to your belongings and that creates a chronology to crime jugak kan. (Orang lain pun pergi makan lala jugak). So selain organ yang melekat yang tak boleh kau tercicir, make sure that you hang tight to your other belongings to avoid such occurrences. On top of it, Allah SWT nak tarik sikit kesenangan kau. :) Oh,, mungkin tak berkat sebab aku tak ajak aku kot??

Everyone can avoid violent crime kalau kita berhati hati sebab we are prone to it.

Statistics in Johor itself shows that penurunan sebanyak 11.37 peratus to crime index dan that is an improvement. We need to be realistic to the fact that crime happens anywhere.

So it is not wrong to say that the Johor CPO is right in condemning (if he is) on how Singaporean drives their car in Malaysia and boleh diibaratkan macam kambing baru keluar kandang or anything like it nak pergi meragut rumput. Ok, let's stick to this perumpamaan for now.

Ehh.. mana cerita artis tadi? Takyahlah, kita bukan kaya pun dok cerita pasal diaorang. Dan surely journalist yang kau kutuk tu tengah lompat katak kat office sebab depa bukan peduli pun.

So, pendek kata, bila kita nak pi makan lala lagi? Aku baru makan kerang as part of lauk aku masa lunch tadi.. perghh best best..

Panjang ke komen aku?

Better put your disclaimer, berapa patah perkataan ok..

Not-A-Sugar-Daddy
HZ

Nani said...

Enjoyed reading comments by HZ. Some truth in it. Sebab org Singapore berpusu2 ke JB la we all are deprive of affordable-pricing-groceries/goods. Why? They came with wallets as thick as my friend's PhD thesis (similar to what I am struggling to do at the moment)and those blood sucking fish mongers and vegetable sellers (to name a few) dare to tell us "akak kalau tak nak beli tak pa, kitorang jual kak orang Singapore, lagi banyak untung".
Moral of the story: Jangan kutuk JB byk..esp for those crossing over almost every weekend beli barang kat sini..

P/S: Like the sentence on organ yg melekat..Use that a lot on hubby esp when he misplaces his carkeys and stuffs.

Anonymous said...

salam, komen pertama saya di blog ini:

ada juga artikel terbaru tentang wedding ashraf sinclair dan bunga citra lestari tu.bunyi memang tak puas hati dengan layanan ashraf-bunga.but hey,tu wedding mereka,mestilah kena utamakan dulu family & friends

tak pastilah,tapi sekarang ni wartawan hiburan lebih cenderung melaporkan luahan isi hati MEREKA,bukan nak laporkan sangat event tu.sama sajalah macam menulis diari

-maya-

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
bro aku dah agak hang mesti balun kes kak pora.aku baca semalam pun naik meloya tak abis-abis lagi.ini kak pora mana mai pun aku tak tau aku agak kak pora dengan bet gumuk sama saja daa...itu hari kak pora hantaammm kaw kaw sama elyana tulis budak tuh takdak adat tatasusila nyanyi tak suka pakai kasut wat d fuckkk lah.si elyana tuh pula kena interview dengan si bet gumuk dia plak hantam kak pora sekali dengan anak sedara kak pora.wat d fuck.......

aku sebenarnya rajin juga tegur budak-budak wartawan yang buat ralat atau khilaf ini via diaorang punya email malahan aku ada juga tegur adam salleh ghani mengenai ralat dan kekhilafan yang dia sendiri buat tapi haremmmm...buat derk jer email aku.ada email tak buka pi mampus lah...

secara sepenuhnya wartawan melayu di akhbar melayu memang hampeh.kalau di jabatan aku semua dah kena buang keje tauuu...sebab integriti itu penting walaupun sebenarnya kita mana ada intergriti.kita boleh menggunakan kredibiliti dan etika dalam kerja saja.kalau faham betul-betul intergriti ini manusia itu bertaraf malaikat lah.

masalahnya takkan selesai selagi wartawan media arus perdana bias dan suka jadi batu api untuk masyarakat.namun perlu diingat dunia cyber dan bidang blog ini telah berkembang pesat para wartawan tidak lagi boleh menyumbat segala isi busuk bangkai dengan sewenag-wenangnya untuk santapan pembaca.pembaca bukan macam tahun 70an lagi beb.mungkin hanya pembaca naif akan terjerat dengan agenda busuk mereka.

aku respect dengan superzac yang mana waktu tuh dia dgn channel 9 cover satu story kat tempat aku.penuh beretika.

ada satu mamat dari hm dulu datang tempat aku langsung tak buat research terkial-kial bawa telur hayun kiri kanan yang dia tahu pakse aku jawab soklan.aku cakap tak boleh dik abang bkn pengarah tak boleh ambik statement abg jangan dik jangan rakam sembunyi2.ceh....last sekali dia dah terdesak nak cover citer untuk hari ahad merayu minta tolong cari bahan-bahan untuk dia.ada ka patut.akai ada ka...kahkahkahkah.

Sakura said...

Sekarang ni susah nak percaya dah apa yang disiarkan di akhbar.Kalau dulu baca satu akhbar mungkin boleh percaya la...tapi sekarang bila dilambakkan semua akhbar banyak AUTA daripada FAKTA.

Sekarang ni...masing - masing macam nak 'LUAHKAN PERASAAN'...BUKAN MENYAMPAIKAN'..Apabila masing - masing nak kejar 'rating'...macam - macam boleh jadi.

Sakura said...

Macam kes Norman dan Abby misalnya (merujuk artikel Gaya Gebu juga)...baca tak apa komen editor Bintang Popular yang mempersoalkan artikel yang disiarkan dalam akhbar sisipan Utusan Malaysia Mega....'ISU DALAM KELAMBU'
Dekat sini dah boleh tengok percanggahan pendapat dan penilaian berbeza setiap individu...Tetapi apabila Mufti Perlis Mohd Asri Zainal Abidin kata....

Demikianlah hadis ini menggambarkan Nabi SAW tidak mendedahkan keaiban orang lain selagi keburukan itu tidak dilakukan secara terang-terang. Juga, amalan soleh seperti solat boleh menghapuskan keburukan yang dilakukan. Ya, Islam memang mengharamkan zina dan maksiat seks. Namun, Islam juga mengharamkan mendedahkan aib orang lain yang bersifat peribadi dan tidak mengancam keselamatan awam dan empunya berusaha menutupinya.

Dahulu saya sudah sebut hal ini. Ada yang enggan mendengarnya kerana mereka merasakan mungkar mesti didedahkan sebagai pengajaran. Padahal Islam mempunyai pendirian yang berbeza. Akhirnya, hasil daripada sikap suka mengintai dan mendedahkan perkara dalam ‘kain orang lain’ sekalipun pelakunya cuba menyembunyikannya, maka kita lihat penyakit ini merebak ke dalam berbagai sektor kehidupan. Politik kita pun, politik lawan selak kain. Ekonomi pun demikian. Akhirnya, harga maruah menjadi murah dalam masyarakat kita.

Sesetengah media, memang suka berita sensasi tentang maruah ‘orang lain’ untuk dilelong. Namun Islam menentang cara yang demikian. Maksiat yang dibanteras secara keras oleh Islam adalah maksiat yang berlaku secara terbuka kerana ia menggalakkan aktiviti mungkar dan mencemarkan iklim masyarakat Muslim. Adapun maksiat berlaku secara sembunyi dan hanya membabitkan soal peribadi insan, bukan keselamatan awam, maka ia tidak didedahkan.

Keterangan lanjut layari

http://drmaza.com

EnAid said...

hahahah, menangis laa johnny depp kalau dia tahu; boleh dia taknak datang ke malaysia ni. mula mula tu ingatkan pelakon bollywood manalaa letak nama dia ala ala johnny depp. ;) sebelum lupa nak tanya... apa pendapat don tentang filem muallaf yang diharamkan di malaysia. bagi saya tak adillah camtu, bila lagi industri hiburan di malaysia ni nak berkembang kalau terus nak haramkan filem filem camtu... seolah olah, sesetengah pihak itu tidak suka realiti kehidupan diolah ke alam fantasi.

Anonymous said...

Cerita yang baru diterima!

Tengahari tadi Zubir & Team Melodi dapat 'ekslusif' interview dengan Elly, wanita yang dikaitkan dengan Pierre Andre. Malangnya,
Elly diberitahu oleh Zubir seminggu sebelum itu yang dia akan membantu Elly membersihkan namanya (sedangkan dia yang burukkan nama Elly & Pierre? sungguh tak logik) Tetapi tadi, aku diberitahu yang Zubir tidak pun membantu sebaliknya dia & gang melodi (Nas, Michelle & Orang tua bermisai tuh)menekan-nekan Elly dengan soalan-soalan yang sama berulang kali.

Bukan tu aja, kenyataan Elly diputar belitkan oleh wartawan dalam sesi temuramah tu, nasib baiklah aku diberitahu yang Elly ni rakam conversation diaorang dalam diam. Bila mereka gagal mendapatkan 'confirmation' kewujudan Maya Darina, diaorang buat benda lain pulak, diaorang call Faizal Tahir & suruh Elly serta Faizal berconfront ditelefon dan bergaduh-gaduhlah mereka berdua tanpa menyedari inilah yang Zubir & Team Melodi inginkan.

Elly juga berulang kali mengatakan ada info2 & bukti2 off the record, tapi rasanya Elly terlalu naif bila berdepan dengan wartawan macam Zubir & Team Melodi ni, sudah tentu segala bukti ekslusif akan didedahkan kepada umum. Mungkin Elly merasakan Zubir berniat baik untuk membantunya, sebaliknya, dia pulak yang terkena. Jadi jangan terperanjat tengok Melodi hari Ahad ini & membaca Bi Pop Ahad ni, sebab mereka berjaya memanipulasi seorang yang bukan selebriti & tidak ada pengalaman menjawab soalan wartawan dengan etika bangang dan bodoh mereka.

Apapun, aku akan cuba dapatkan rakaman perbualan panjang lebar tu dari Elly & rakannya yang menjadi saksi interview tersebut. Jadi bolehlah kita sama2 dengar & menilai apa yang betul & baiknya soalan2 yang mereka ajukan, Sani, kalo aku guna blog ko letak rakaman perbualan tu nanti bole??

Anonymous said...

siapa superzac?

DonCorleone said...

Nani - Alamak, you sokong Hazrey. Habislah aku. Cis! Terasa pulak aku yang selalu drive ke JB untuk beli ikan, beras, perik belanga and all. Okaylah...nanti i belanja Nani and Hazrey makan lala okay. Muah!

Awangsulungmerahmenyala - Panjang komen nampak...heheheh. By the way, Superzac adalah anak buah kesayangan aku gak di TV9 dulu sebab dia rajin buat homework. Aku sentiasa boleh percaya penuh dengan dia. Manakala tentang wartawan akhbar Melayu, I know we are so use to generalizing, walaupun sebenarnya sama ada wartawan Melayu atau tidak, aku rasa ini soal individu kan? Kita ni kalau nak berubah, tak payah tunggu masa, tak payah buatperlahan-lahan...kalau nak berubah, sekarang pun boleh.

Sakura - Anda semua dijemput membaca http://drmaza.com yang diberikan oleh Sakura ni. Sakura, terima kasih sangat atas keprihatinan anda tu terutama insight tentang dua pandangan berbeza tu.

EnAid - Saya rasa soal Mualaff yang tak ditayangkan di Malaysia ialah sesuatu yang mencabar peminat filem macam saya sendiri. Terus teranglah kan, kalau saya, memang saya kumpul kawan ramai-ramai and naik bas ke Singapore hanya untuk menonton filem itu. Saya dulu pernah buat gitu masa nak nonton The Full Monty. Jangan tewas dengan system!

Anon 1 - Sangat2 berterima kasih atas update anda yang amat detail

Anon 2 - Kau dah lah Anon, nak tanya siapa pulak Superzac. Kau keluarlah dari kempompong Anon tu dulu yek.

AyaU said...

hmmm Anonymous cerita baru...aku au ko siapa ko lah pondan yang berbaju biru di sebelah elly well pondan ko tak dengar ke aku kata apa kat elly aku tau track record minah gemok ni masa dia study kat MIIM...out of 20 ex MIIM syudents frm her batch told me minah nie memang MENTAL ...and kaki penipu ..well pondan berbaju biru kalau 20 org nyer statement dah sama apa lagi ko nak...mmg ko berkawan ngan penipu..n masalh si zubir..tu aku malas nak cakap apa..yang boleh aku kata.."kesian" hahahahahahhahaha

ayaU said...

Apa pun http://yauplace.blogspot.com

DonCorleone said...

Anon - Aku nak cakap apa-apa pun tentang komen Ayau ni susah sebab you are nameless Anon.

Ayau - As for you my friend, let's don't start slandering sesiapa di sini. Elly tu pun aku kenal and beside melihat dia sebagai kawan aku dalam dunia wartawan, aku treat dia macam adik aku jugak. Kita ni sama aje Ayau...kalau buat salah, orang akan tegur kita, kalau orang tak tegur kita, boss akan tegur kita. Bila kena tegur sikit, kita akan masam mukalah, marah2lah...biasalah tu sabab itulah psyche manusia yang normal.

Tapi selalunya, di hujung hari, kita semua seharusnya menilai diri sendiri. Yang mana perlu diperbaiki, kita baikilah.

It's only us that can separate our own ego.

And Ayau - Stop fucking promoting you blog on my blog. Lu kena kasi royalti lah. Kah kah kah

Anonymous said...

Ayau, aku bukan si pondan kawan elly, kawan kau atau kawan si don. Aku adalah reporter yang diaorang refer selepas ko & gang2 bodoh kau provoke minah ni & faizal tahir untuk dapat scoop hebat untuk melodi haprak ko tuh!

Kau nak gunakan testimonial MIIM students, fine, adakah 100% MIIM students badge minah tu cakap benda yang sama? mungkin mereka mempunyai history atau kes2 lama dengan minah ni sampai diaorang cakap macam tuh? Sudahlah Ayau, aku sendiri dah tanya beberapa students MIIM badge minah ni yang cakap ada segelintir students MIIM memang tak suka dengan minah ni sejak dulu lagi. Dan berpandu pada pita perbualan, kau menuduh dia menipu untuk financial sedangkan aku dah dapat testimoni daripada kawan2 dia yang mengatakan dia tidak ada masalah financial sewaktu belajar di MIIM dulu.

Macamana pulak dengan bukti2 yang dia kemukakan? dia menunjukkan jugak kepada aku so kau jangan ingat kau dan team melodi kau dah tengok sesuatu yang ekslusif yeee...adakah kau ingin menafikan yang bukti2 tersebut boleh membuatkan artis kesayangan media prima akan jatuh tersembam kalau dikeluarkan ke umum? adakah sebab itu kau dan team kau sedaya upaya membelit2kan soalan supaya bukti2 yang dia kemukakan jadi seakan tidak wujud dimata kau?

Aku tak terperanjat kalau melodi ahad ni akan manipulate visual & audio yang telah korang rakamkan, sebab percayalah, kalau apa yang dikeluarkan tidak sama dengan apa yang aku dengar dari tape perbualan, aku sendiri akan bagi 1 page ekslusif interview untuk minah ni supaya cerita tak jadi berat sebelah seperti yang selalu di potray oleh Melodi.

Lagi satu, ko nak menyirap apa hal bro? orang menyirap adalah orang yang cepat terasa, oh lupa! kau kan tak beretika..kah kah kah

DonCorleone said...

Anon and Ayau - Make peace and continue lah with a healthy discourse/discussion. gaduh2 tak fun lah korang. Kutuk mesti ada fakta to support or argument to defend but must not be stupid argument and facts okay. I got no intention to delete any comment on my blog but i still wish, it won't jadi platform untuk lu orang gaduh lah ye.

Aku fikir, semua orang ada sejarahnya tersendiri baik atau buruk and kalau semua yang buruk sahaja diperkatakan tak adil jugalah sebab mesti ada juga yang baiknya.

People....keep it cool.

Anonymous said...

Sorry Don...

Betul ko cakap, tak semua orang tu perfect, disebalik buruk, ada baiknya, disebalik baik, ada buruknya. Aku cuma pertikaikan kenapa isu ni jadi berat sebelah hanya kerana artis kesayangan M.P turut terlibat, itu saja. Bukankah sebagai wartawan, kita perlu berlaku adil & berikan peluang sama rata kepada semua?

DonCorleone said...

Anon - It's cool my friend. Perfect tu memang tak mungkin ada. Impartiality dalam journalism baik di print atau broadcast memang sangat-sangat boleh dipertikaikan. Dan aku suka sangat bila orang macam kau sedar. Bila keadilan itu akan sampai agaknya? Kita doakan sahajalah ye.

Anonymous said...

Don,

Selagi wartawan hanya memberikan 1 side of the story, selagi itulah keadilan tidak akan sampai. Sungguh sedihhhh....

Hazrey said...

uihhh.. tak abis cerita rupanya.

Tapi kan, on one side, aku agree that minah tu macam mental, tapi on the other side pulak, we should treat a person like a human being.

This is the beauty of our life. Kalau everything has to be perfect, how the hell are we gonna be sabar, mature and grow up?

So, it is up to us to handle crisis in the right manner, sebab kalau tidak, maka marilah kita pi beli Scud atau Patriot.

Nani, nanti kita pi makan makan ehh.. kita jangan gaduh gaduh tau.. kita makan kat tepian tebrau.. pekena ikan bakar.. perghh sedapnyaaa.. ohh pastu kalau kita nampak orang singapore lalu sebelah meja kita, kita bentes kaki depa biar tersungkur.. pastu diaorang balik pi ngadu kat sok kabar diaorang.. merengek macam budak kecik..

Anonymous said...

Yes, correct! melayan orang like a human being & menyampai secara adil & tidak bias kepada umum. Itulah yang aku maksudkan hazrey.

Peace!

Anonymous said...

superzac = leha kah? hehe

Anonymous said...

Just an observation...I teringat satu pepatah Bah. Inggeris: "Which one comes first - the chicken or the egg?"

Wartawan2, terutamanya dari media cetak/elektronik bah. melayu, akan berkata yang berita yg. mereka paparkan itu adalah berita yg. 'in demand' oleh pembaca/pemerhati. Si pembaca/pemerhati pulak akan kata "itu nag ada, itula yg. kitorang baca/tengok..."

Im just reminded of this tiap2 kali I baca akhbar melayu bhg hiburan...

(ni nukilan hati i...akan bersambung di lain thread kot... :))

farha

Ayu Qhatami said...

hahahahhaa...aku rasa...mana2 reporter+editor yg kena 'Bang' ni, sure x selera makan 3/4 hari...syabas bro...lu bikin org bukak minda tentang dunia kewartawanan...ramai wartawan skrg...khususnya...aku tegaskan sekali lagi...khususnya wartawan hiburan, merasakan mereka ini sgt...sgt..sgt..sgtlah glamournya...sgt2 lah pentingnya...dan sgt2 hebat...ah aku malas nk ckp lagi sebab Bro Sani dah sebutkan segalanya di sini...tabik kat lu bro...teruskan usaha bro 'sekolahkan' org2 yg perasan hebat ni ya...