Nov 19, 2008

Pagi ini aku memandu ke kerja dan dengar bodohnya lawak-lawak Sinar FM!

Sebagaimana wartawan Melayu wajib tahu siapa itu Abdul Rahim Kajai atau Tan Sri A Samad Ismail serta student-student Mass Comm wajib tahu siapa itu Bob Woodward dan Carl Bernstien serta sumber mereka yang bernama Deep Throat, aku selalu fikir kalau kita dalam sesebuah disiplin, kita wajib tahu mereka yang pernah mencipta sejarah dalam disiplin itu.

Bob Woodward (dua dari kanan) dan Carl Bernstien (tiga dari kanan) bersama Robert Redford dan Dustin Hoffman. Dua bintang Hollywood itu bertemu dua journalist ini kerana Redford dan Hoffman bawak watak diorang dalam filem arahan Alan J Pakula, All The President's Men pada 1976.

Kalau kita dalam media di Malaysia, kita mesti tahu siapa mereka di kalangan "big players" supaya kita tahu pergerakan industri media itu sendiri dan supaya kita tidak dikata cetek pemikiran atau ignorant. Aku rasa kalau ditanya segelintir wartawan, barangkali ada yang tak tahu bahawa Datuk Anthony Bujang sudah pun jadi teraju NSTP sebagai CEO mulai 15 Nov lalu. Frankly, aku suka stail Anthony. He knows what he wants and very determine. Kudos Datuk.

Datuk Anthony Bujang...aku cukup suka betul setiap kali dia panggil aku masuk pejabatnya sebab dia ni cool gila dan selalu saja rasional dalam membuat keputusan.

Anyway, aku bukan nak kata apa-apa tentang wartawan hari ini.

Aku nak kata tentang Howard Stern. Kenal tak? Kalau DJ DJ radio tak kenal...korang memang bodohlah!

Stern ialah seorang DJ popular di US dan dia turut ada program TV yang dinamakan The Howard Stern Show. Pendekatan Stern menakutkan sebab dia menggunakan subjek-subjek kontroversi dalam penyampainnya termasuk isu seksual dan perkauman. Biarpun, dia ni macam itu, dia adalah DJ radio yang paling tinggi gajinya di US dan dia juga DJ radio yang paling banyak kena saman di US kerana mulutnya yang kurang ajar.

Stailnya tak kena dengan stail kita. Kita lebih beradab.

Ini Howard Stern, DJ paling "bangsat" yang paling berjaya di Amerika Syarikat. Ikut kajian diorang di AS dulu, the findings were: "Lagi orang benci dia, lagi orang nak dengar dia." Tapi keadaan itu tak boleh langsung nak disamakan dengan Malaysia sebab kalau dah benci, korang boleh pergi mampus agaknya.

Aku hari ini memandu dari rumah untuk ke pejabat di Ang Mo Kio dan aku mendengar Sinar FM (yes aku masih mendengar radio Malaysia) dan aku cuba layan Krill, SY dan KE.

Masya-Allah.

Jeliknya. Aku tak tahu mana mula bicara tentang isu ni. Aku fikir nak start tentang bodohnya gabungan mereka itu, lepas itu aku fikir nak kata kenapa Salih Yaacob ni kena buat lawak suara pondan selalu dan kemudian aku fikir nak kata kenapa Raja Azura is just too fucking loud?


Krew Sinar Pagi or whatever lah. Aku paling kesian ialah Khairil sebab aku rasa dia DJ yang baik tetapi hmmm, sabar ajelah. And please stop calling yourself Krill man sebab maknanya jellyfish yang paus suka makan.

Seriously, aku tak tahu mana nak mula. Should I write this in point form? Entahlah.

Krill (Maksud Krill kalau ikut Oxford ialah: mass of tiny shellfish eaten by whales) was a cool DJ masa di Era and he is still cool tapi now he has become pathetic because is he surrounded by idiots. Terus terang, aku kesian sangat dengan Khairil ni sebab tugasnya berat sangat supaya Sinar FM itu tak jadi lebih bodoh. Bila dia buat lawak, aku jadi sedih sebab aku kesian kat dia. Why was he transefered to Sinar pun aku tak tahu. Very very stupid decision agaknya.

SY (Salih Yaacob) pulak, truth be told, he was my host when I was the Executive Producer for Usik Usik Salih Yaacob di TV9. But I think, i strictly told my producer to make sure "no lawak bodoh" dalam program tu.

Nothing personal Bang. Saya tahu lawak Abang lebih kelas daripada itu tetapi saya tak faham kenapa Sinar nak lawak bangsa suara-suara pondan tu? Masa buat Usik Usik Salih Yaacob, kita buat lawak jugak tetapi kita tak pernah menindaskan isu asas yang nak kita bincangkan dalam program itu. Sekarang ni, zaman dah berubah banyak (walaupun lambat) . Joke selipar, sup selipar semua tak boleh pakai sangat. Orang ketawa bukan maknanya joke tu pandai, sebab kadang-kadang orang ketawa sebab joke tu bodoh sangat.

KE (Raja Azura@Kak Engku) pulak...well, she is just too fucking loud. Can't you guys control her?

The Jokes: Khairil is the anchor no doubt. Salih hanya kaki menyapa. Raja Azura pulak kaki bising. Khairil buat joke yang mediocre dan kemudian Salih akan follow dengan suara pondannya dan kemudian Raja Azura akan terjerit-jerit macam hilang akal.

Alamak...kenapalah gitu?

Aku jadi jelik sangat tetapi aku dengar jugak aku tak nak terlepas lagu yang kadang-kadang bagus di Sinar FM tu.

Seingat aku, time Subi boss Sinar FM ni, benda-benda macam ni tak wujudlah.

Kita ni sebagai pendengar nak kan lawak macam diorang ni ke? I don't know. I'm just asking the question sebab if you ask me, jawapannya ialah: "Hell NO." It's just too fucking stupid for me to listen too but at times, I crave the music...macam malam kelmarin bila DJ sebelah malamnya, Jamal Jamaluddin main lagu Robert Palmer, Simply Irresistible. Well, that's quite cool jugaklah.

Aku fikir, radio Melayu semua macam ini ke?

Bila aku dengar Hot FM or Era FM, aku kira diorang okay-okay aje. And bila aku dengar Suria FM...well, they are getting there lah if you know what I mean.

AM Crew Hot FM ni pun buat banyak lawak jugak. Kadang-kadang lawak Farah Fauzana dan Faizal Ismail bukan lawak mana pun tapi tak bodoh sangat. Frankly, at times, aku prefer Hot FM berbanding bingit Era FM pagi-pagi. Originality dia pun ada. Dia buat Hangit, Era buat kantoi....you get me?


Sinar FM frankly needs to be warn (hahah....at least by me lah) - Stop with the stupid/idiotic/pathetic jokes. You got great music - stick with that.

OMG....carut lagi karang. Sabar....sabar.

Nielsen Media Research dalam pengumuman terbarunya menyebut kalau tak silap akulah, Era is still number 1 with 28 percent daripada jumlah pendengar manakala Hot FM dapat 26 percent dan tempat ketiga ialah Sinar FM.

Korang nak kata apa tentang Linda Onn ke, Nana ke atau Kieren yang dah tinggalkan Era ke, this is still the Number 1 Station in Malaysia. Period! Siapa yang boleh lawan Era?

Frankly, aku ikrar tak mahu dengar lagi Sinar FM mulai pagi esok sampailah ada perubahan dan aku doa Suria FM (belum ada dalam senarai Top 5) atau Klasik Nasional (kini number 7) akan dapat mengatasi Sinar and at least become Number 3.

Aku bukan sokong Suria FM sebab aku terjumpa gambar DJ hot ni. Tapi aku frankly believe, that Engku Emran and Subir can turn the table around and make Suria FM, at least number 3 lah ye. Ambik kesempatan daripada joke-joke bodoh Sinar FM tu okay.

What are you thinkin guys?

Are you measuring your intergrity and capability just by saying that you are Number 3? Seriously? Are you gonna be like semua orang tu yang kata: "Kalau kami tak best, tak kan orang dengar kami?"
Well, orang macam aku...nak dengar lagunya...bukan lawak bodoh korang. Period.

Note: Please, please get Kharill (only if he is Khairil and not Krill) out from that hell hole!

Keep it cool people.

42 comments:

Zaff said...

jom ramai-ramai dengar Suria FM... tp saniboey, nama boss kitog SUBI la... bukan subir... hehehehe...

DonCorleone said...

Zaff - Zaff - Aku tersilap. Terkenang nama staff aku Subir dan wartawan hebat Zubir....Sorry. Akan aku tukar sekarang gak!

L'Touch said...

hehe..abeh gelaks dah baca ur post..

ekceli lama sudah kutuq2 DJ sinar..lagik2.. raja Azura itew.. nyampah..rasa mmg nyemak gilos kat situ... abg jem tuh rasanyer yg idopkan suasana sinarfm tuh..kril laks.. kejap ader kijap ilek sore dia..kan..kan..kan..

caner pong rasanyer radio2 kat mesia nih sumenyer lebih kureng sama jer..sbb dj2 lahir dari tpt yg sama..hak hak!...

so kalo me.. pepagi dengo radio...nak dengo sume..layannnnnn...

Anonymous said...

kalu ye pun x suke jgn la nak maki2..aku selalu dengar sinar fm..xde le plak yg menjengkelkan..jgn emotion sgt brother..lagi banyak brother maki2 ,,lagi banyak dapat dose..bagi aku la aku ttp sokong sinar...dan bg brother bawak2la kurang maki2 org...bye

Anonymous said...

satu lagi orang yang banyak berilmu ni takde istilah maki atau perkataan kurang ajar yang keluar dr
mulut die..huhuhu

DonCorleone said...

Dan seperti biasa kita pasti akan cuba dinasihat oleh mereka-mereka (Anon) yang tak bernama yang beranggapan bahasa kasar yang kesat dan bahasa kasar yang biasa tu di atas satu landasan sama. Sayang kalau tak bisa "baca" maksud tersirat. Nampak maki tapi tak nampak makna, celik mata tapi buta hati.

LTouch - Saya sekarang cuba nak layan Ria dan Warna di Singapura.

Zaff said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

BRO BAHASA AWAK BESTLAH. INILAH BAHASA ORANG YANG BERPELAJARAN LOL... BEST GILA BACA BLOG U BRO.

DonCorleone said...

Anon - Another one.....am proud of u people without names and sarcastic remark. GFY (Cuba teka aje apa maknanya)

syahrilkadir said...

kalau lah aku tak fikir ni blog kau, confirm aku maki hamun kau kerana memperkecilkan Salleh Yaacob, pergh!

(jangan marah,bahasa tersirat, hehehe)

apapun bro, kita ni dah letih dengan isu politik tak menentu, harga minyak melambung, bos yang macam anak haram dan sebagainya

at least bila dgr Salleh, daptlah juga release apa yang tense dalam kepala otak tu

masing-masing ada stail, n for ur info, tanpa Salleh, takde saper nak dengar Sinar Pagi tu

tapi serius aku nyampah ngan Jamal Jamaludin yang buat2 suara macho bila tengah malam tu...yang paling nyampah, minat betol dia dengan lagu Kereta Lembu, ntah yahudi mabuk mana punya lagu!

DonCorleone said...

Syahrilkadir - Okay. Pagi besok aku nak try dengar balik and aku harap SY akan diberi lebih peluang untuk buat lawak, bukan sekadar menyapa pada lawak orang lain. Aku pernah kerja dengan Salih and aku tahu dia memang boleh buat lawak yang lebih baik daripada apa yang aku dengar tu. Hahah...Jamal Jamaluddin buat suara macho? Bukan memang begitu ke suara dia? Tapi songs selection dia okay gak lah. Hahaha...at least to me lah kan...lain orang lain kehendak. Kan?

sikancil said...

Best la tulisan bro.Harap pihak Sinarfm akan buat perubahan.Dah lama pening dgr suara KE terjerit-jerit & SY mcm pondan tua..mcm dh takde idea yg lebih bernas.Carilah kelainan mcm Abby Fana tu..kreatif dan inovatif.
SuriaFm kalau dgr pagi2 mmg best..suara Zizi& Tuah menceriakan pagi saya.Selamat Maju jaya utk Krew SuriaFm.

Sue Anna Joe said...

Seriously the holiness of anonymous commentators is so lame. Baling batu sorok tangan. By the way, ish ish, gila kesat kata-katamu. Haha.

Anyways, at first, I was quite entertained by those three stooges, tapi lama-lama, it gets pretty damn annoying and predictable, yet I'm not surprised that a lot of people enjoy them, same as the crowd that adorns Raja Lawak.

Sad to say, the general level of Malaysian humor is just tacky. Therefore tacky jokes, with tacky voice impressions.

And seriously a voice impression I can't stand is those cliche cina apek slangs when (trying) to do a joke e.g. "kinapa ini hali manyak panas wor, madanlah, wa talak on itu kipasss, haiyaaaa"

*roll eyes*

By the way, I like your blog. Jumpa masa tengah usha popular blogs kat FEEDJIT. Skali, eh macam kenal mamat nieh. Hehehe.

;)

Ida said...

I tak dengar SinarFM or EraFM so takleh nak komen apa apa sangat pasal 2 radio ni. I used to listen to HitzFM during Flyguy/Lil'Kev days.. then bila Flyguy moved to FlyFM, I pun dengar FlyFM. Until now, I still find FlyFM ok. HotFM I layan once in a while bila nak dengar lagu Melayu yang baru2.. but at times jemu jugak bila Fafau asyik kutuk hidung FBI and FBI kutuk peha Fafau...

acik ila said...

dah lama x layan hot fm, era or sinar.. x tau la camana lagak DJ2 tu skang nie..

paling best layan Ria fm.. DJ2 depa pun creative.. nanti u dengar & komen ya.. :D

DonCorleone said...

sikancil / Ila - Abby memang ada stailnya tersendiri. Nak cakao its my favorite tak lah gak. Dulu memang aku ni suka sangat dengar Fly Guy and Lil' Kev di Hitz sebab diorang tu betul-betul inovatif. And sebenarnya aku suka dengan Fara Fauzana (tu lah sebab dulu aku bawak dia masuk Melodi - ahahahahha). Faizal Ismail pulak memang ada good taste dalam muzik dan gandingan Faizal dengna Khairil dulu memang happening. Tapi balik2 lawak paha and lawak hidung and lawak botak dah tak lawak. Jadi tasteless.

Sue Anna Joe - Wow...Sue Anna Joe is commenting on my blog. It's an honor lah. :) 1st thing 1st...Yes, Anon commenters are the arses! But what can we do, we just have to layan cowards. And level of Malaysian humor--sebenarnya dah UP banyak dah, but we are being feed by the media yang keep on feeding us with tacky and tasteless humor, u know what i mean. And they justify by saying that is what the masses want. I this rakyat perlu lebihkan bijaksana mereka untuk memilih. Jangan cepat mudah puas hati sebab lama-lama terus dapat yang basi-basi.

And hey...Sue Anna Joe commenting on my blog...its does say something....:)

Acik Ila - Aku pun nak mula layan Ria FM lah lepas ni. And Warna sekali. Tetapi Klasik Nasional....TETAP PILIHAN HATIKU!!!!!

Lina said...

hai don,

tak pernah dengar sinar fm waktu pagi so tak beranilah nak judge tapi pendapat saya gandingan khairil dan kieran masa pagi di ERA paling ngam dan best sangat

ayau aka BEkMEnG said...

krill hmmm aku nak tanya dia tau tak krill tu apa mmg ngok mangkok nie. krill - udang kecil yg jadi makanan faveret whale shark..krill kat mesia dibuat cencalok dan belacan mmg belacan laa jawabnya sinar fm..hot fm hmmmm betul ke numero uno korang nie...sebab aku masih lagi layan klasik fm hahahahahah

M.Zul said...

Bro, totally unrelated story, tapi saja nak share.

Aku pergi Anugerah Planet a couple of years back in Singapore. Balik ke hotel, aku ambik cab. This nice pakcik yg bawak and he had some lagu keroncong on the radio.

Dia pun pujilah all this lagu and also lagu2 evergreen. Then he said all these artistes kira barulah world class...

"Tapi sekarang ni, macam Mawi tu pun di anggap world class. Tak fahamlah orang-orang Malaysia ni," he said.

Then he asked me, "Adik tinggal hotel, dari mana ni?"

"Dari Malaysia, cik."

Terus dia pun, "oh, ye ke. Hehe. Maaflah tadi pakcik ckp pasal org Malaysia."

"Takpe Pakcik. Mawi pun World sebab dia yang self declare."

Haha! Tu jelah nak share.

But speaking of industry people who are blur bout their own industry, I just hate PR people who are so damn blur. Like sending invitations to editors yang dah 5 tahun belah from that magazine. Patut ke?

Anonymous said...

zaff, boss2 u xnak 'tarik' krill join suriafm? sian dia kt sinarfm tu.. tak 'bersinar' langsung. suriafm become top 3. insya'allah..

Affan Azami said...

Salam Bro,

Saya amatlah bersetuju ngan pandangan bro ttg lawak ntahpape krew sinar pagi tu. yes, u r totally ryte about khairil. He is indeed one of the most good dj in this era. Tp sayang sgt bile dah sertai sinar fm, dipasangkan plak ngan 2 org tue. Saye suke sy, tp die TAK BOLEH jadik dj la. suara die annoying at tymes. n that pondan thingy tu, even worsen that.. kak engku lak, yes, TOO LOUD. die patot refer ngan cthnye, abby fana. Abby Fana may be gedik at tymes, tp apa yg die cakap, at least berisi tau. Ini yg dikatakan, dj yg cerdik n pandai tackle listeners without any presence of stupid jokes. Linda Onn pun, one of the best DJ, biarlah org benci pun die, but with all due respect, she is indeed the BEST DJ. Takperlu being so loud n do pointless talking.

plus, saye tak phm konsep dj ramai2 dlm konti. BISING yg amat. 2 org cukup lah. Tak perlu smp 3 kowtttttttttt. PENING KEPALA okay!

Haih.. (emo plak tetibe)
still, i heart sinar FM sebab muzik retro yg BEST.

FUHLAMAK! (suara najman paling BEST)

Kurie said...

mag Sentiasa Manja ada lagi ker kat kedai?
dan...melalui rungan album kat mag nih lah aku dipujuk dengan SOAD walau mula2 aku ingat typikal band bodoh (sebab belum tuh banyak band yg macam sama)...bila aku baca review ko dalam tuh, rasa macam tercabar sebab cara ko ulasa lain dari mag2 bodoh kat pasaran...
Lagi satu satu kau sorang ajer berani letak perkataan "fuck" dalam mag tuh...kudus betul...

ok, lari tajuk skit...

adios...

Anonymous said...

Every morning mesti nak baca blog ni b4 i start my work...it my cup of coffee. :)

awangsulungmerahmenyala said...

wow sani lu dah berjaya mengumpulkan pengamal media cetak dan elektronik di sini iyer.syabasss..

terkenangkan nasib dj rocker kamal hassan.dia hebat tapi lahir di negara yang salah.

Sakura said...

Sekarang ni dah banyak sangat stesen radio.Masa mula - mula Era FM ke udara mmang syok dengar.Lama kelamaan jadi boring.Tukar kepada HotFM...mula - mula pun ok la,tetapi makin boring juga,,,Sinar pun kadang - kadang je dengar sebab suka dengar lagu awal 90 - AN...sekarang ni dengar Suria FM secara online..Oklah...walaupun tak sepopular macam Era @ Hot FM sebab salah satu dua radio ni popular sebab ADA STESEN TV yang selalu dok promot.Era dengan Astro Hot Media Prima terutama TV3 DAN 8TV.Tetapi Suria FM tak ada stesen TV tetapi sebab ada 'TEAM WORK' yang ada matlamat terutama COO Suria FM, Mereka boleh 'berdiri' sendiri.Malah DJ Suria FM pun bukan dikalangan selebriti popular macam Era & Hot FM , tetapi mereka ada KNOWLEDGE & SKILL tersendiri untuk menarik minat pendengar:-)

DonCorleone said...

Lina - Yes. Setuju. Aku pun suka gandingan Khairil dengan Kieren tu. Quite cool kan?

Ayau - Hang ni...memang tak ada insurans. :) And yes, Klasik Nasional is a good station sebab dia banyak kasi info tentang pencipta lagu and penulis lirik, bukan hanya tertumpu kepada penyanyinya saja.

M.Zul - Self declared artiste. Dah jadi fenomena di Malaysia kan? Hahaha....they wanna fell good about themselves. Self motivation. Dialah penyanyi world, dialah pelawat nombor 1, dialah host paling popular....hahaha...just plain pathetic. And as PR yang masih hantar surat kepada Editor yang dah resign 5 tahun....TELL ME ABOUT IT! Ignorance is a bliss.

Affan - Ramai-ramai dalam konti radio and guna star power. Seolah-olah menunjukkan kebimbangan ornag radio sendiri that they need local artiste to popularize their station sedangkan memang dah ada DJ DJ yang bagus tetapi diaorang tak jaga kot. And Najman, sejak Best 104 - I do think he has one of the best voice in the country.

Kurie - Tks for the support. Sentiasa Manja dah tak ada di pasaran Malaysia. Tutup sebab keadaan ekonomi yang gawat teruk dulu. Doalah banyak-banyak sebab mana lah tahu kan...kalau ada rezeki nanti adalah.

Anon - AkuBimbo is your cup of coffee? Good for you my friend!

Awangsulungmerahmenyala - Terus sokongan yek. Cakap aku memang kasar, tapi aku harap orang faham makna-maknanya.

Sakura - I also think Suria FM sangat-sangat ada potential untuk jadi handal dalam dunia radio ni kalau ramuannya tepat.

Syafa said...

salam...aku setuju ngan pendapat ko ttg dj2 sinar tu...tp kita ade cr kita utk nasihat...takpayah la kita duk gune bahasa2 kasar like fucking n bodoh...nak tgur org ader carenya..cube kite tgur mereka dgn cara yg kita ni mcm org yg terdidik...bila kita duk maki org fucking n bodoh menampakan yg kita kutuk org dlm keadaan emo n xberadab..jgn kita merasa bangga sgt akan pencapaian kita dah kehebatan kita..silap2 aribulan kita pon akan berada dlm keadaan yg sama seperti mereka...spatotnye kite memberikan mereka kata2 yg lebih elok supaya mereka lebey mudah menerima..just my cent..

DonCorleone said...

Syafa - Okay, aku faham. Selepas bersembang dengan ramai sahabat-sahabat, aku rasa memang aku kena kurang guna perkataan yang kasar macam tu kot. Tapi tengoklah, kadang2 ia hanya perkataan kasar yang kesat tetapi ia bawak makna yang dalam. Maksud aku, it emphasizes certain important things. Cuma kadang-kadang aku fikir, penggunaan perkataan tu kadang-kadang juga buat fokus orang kesasar. I understand what you mean okay.

Abby ♥ said...

GFY , gofuckyourself ker? muahahahahahah

I x penah dgr sinarFM, selalu dgr suria, mix n red, huhu, sungguh berbeza kan..

Bila di bandingkan krew pagi, hotFM memang best sebab Fafau n Fbi buat lawak kira cam ok, tapi kalau di SuriaFM, caller akn sama2 wat lawak dgn Zizie n Tuah, pagi di era plak, memang xleh blah, 'kantoi' tu very the lame, hampehh noks, di mixFM plaks, Serena n Pietro pandai interact dgn caller n pendengar...

Kalau ruangan rock n metal, dengarlah Bob Ringgo di suriaFM, memang uptodate gilerr, kat Era, Pak Tam pon rock jugak

Bukan nak pomot radio mana2, bukan dpt gaji pon... huhu, hanya berkongsi pendapat :)

Syafa said...

thanks accept my opinion..peace no war..heheh

izamarina harun-taylor said...

adakala dengar jugak era adakala dengar jugak sinar fm.... tapi kan...weii kenapa..all these dj's banyak sangat lah potpet potpet..instead of playing great music.. these dj's memang sometimes membingitkan telinga!! Paling aku boring, bila dorang tu bercakap sebelum lagu tu habis..isshhh!! pantang tok moyang aku!!

When it comes to lawak...sad case lah. Why are the 'lawakians' tak natural gitu. Why all the 'pondans/bapoks/mak nyah' sort of guys are so laku and is most acceptable as funny in our malaysia societal entertainment industry. Where else is in real life.. these lembut guys may be lynched..and yet gay society is not publicly acceptable. And why is it these lawakians always have to shout when they talked??

Not funny: Salih Yaakub (OTT, lost his way)
Not funny: Saiful Apek (what planet is this guy from?)
Not funny: Jaafar On?? (the fat bloke, whose lenggang tangan is hell of a competition with Balinese dancers
Not funny: AC Mizal (puhleese..cant act, cant host, cant be funny!!)

Funny: Afdlin Shauki (sometimes..funny)
Funny: Harith Iskandar
Funny: Adibah Noor (great singer, but funny on stage
Funny: That big girl/now thin girl in the program something like Salam Pantai Timur.. she has the signature ~~ ayaooh~~

AKU said...

bro, gua suke dgr sinar fm sbb gua suka layan lgu2 lama. tp mmg takleh blah ngan segmen pagi2 tu la...ms halim othman ade..lg mcm bangsat jer segmen pagi tu. yg skang ni kira ok la sket sbb krill tu ade. tp dj sinar paling gua suke...abby fana...dia nye jokes selamba jer..funny and informative at the same time.

suria fm - gua rs selection lgu dorang la yg paling up to date skalik. tp dj2 nye a bit boring ;)

hot fm - gua layan gak sbb selection lgu dorang best gak. cuma too much indo songs. tp dj2 dia happening ;)

era fm - couldnt be bother to listen...camno la still no 1?

slalunya gua psg lite & mix fm jer. leh layan easy listening songs. dj pon tak menceceh tak tentu arah. tak pon dgr singapore's radio..class 95 & power 98. lg best!!

Anonymous said...

hey mr sani...terkenang kat saya ke tersilap taip ni? hahaha..anyway, saya dulu keje kat red104.9fm dgn azura, tini, anne (now all hotfm) under KC Ismail.suria fm ni kira mcm spin off malay department redfm yg dah jadi one full station. situ mmg best pilihan musiknya. mmg dari dulu lagi (in my opinion la) one of the best radio station in malaysia. tapi sekarang mmg dah tak dengar radio, sebab jauh kan..so i baca blog u je lah nak tahu perkembangan dunia hiburan malaysia. u know who i am ... berlin,germany..:)

Life Spins said...

still the best :
Lil' Kev & FlyGuy
Rudy & JJ (their remixes RaWks man)
Phat Phabes & FlyGuy

=)

Life Spins said...

How I looked at the "F" word:

Fuck = damage or ruin, as sexual intercourse doesn't apply here.

The way I look at it - even the highest literate educated phd or whatever kind of person uses this word on a daily basis.

Well look at it this way. I too have worked with people who uses the Fuck word on a daily basis. And they are highly educated people. They are people with talent, great profession, had a vision
& they know what they want in life or out of you.

And these people uses the word Fuck too..

(Psychologists says - it's really not good to suppress ones anger - for fear it may fuse our brain. It is good to let it out, show it once in a while to get it out of our system and move on or finish up the 'screwed' up business).
Well, in this bloggers case - he is possibly very mad about somethings and this is his way of sharing it. When we write monotonously - this anger of his would not be anger anymore. It will just be another lame story that you read at any other blogs.

So please don't categorized people who uses the word Fuck as lowly educated or tak berilmu, coz they aren't.
Yes, it may sound harsh at times - and it also depends on how the intonation of the voice is at the moment it is being said OR how it is being used.

But I still believe - it is a better word to be used over here.. OR would you rather hear him say.. "Puki mak kau"?
It'll be worse coz it involves somebody's mother !!

I still think the malay way of saying this is harsher.. so be it..

I guess it's not the Fuck word - it's how we use it..

my $50 worth.. and I am not on any sides.. just looking at it from my point of view..

-Ruined-

DonCorleone said...

izamarina harun-taylor - Lil' Kev and Fly Guy still head my list and I totally agree with your list too. And thanks for the comment.

Aku - Yes agreed. Why Era is still number 1? I know sooner or later, HOT FM will beat them lah. Kalau makin ramai DJ caca merba yang bikin kecoh and too loud, i bet they will kalah sikit masa lagi. And yes, I dig Class 95 FM Singapore.

Life Spins - Yes! Yes! Yes! Lil Kev and Fly Guy. And about those FUCK words - it's sad that when the word is written, some people could only see the negativity of it, without even looking at the context of it is used for. I guess these are narrow minded people yang nampak the word Fuck only to be associated to SEX, hence making it kasarlah, lucahlah etc. Diorang ni buduh! When Shahnon Ahmad used the title Shit for his book, some people without even reading the book pantas kata how could a Sasterawan Negara use that kind of word in any context of his writing. Susah nak deal dengan orang buduh yang terus menerus nak jadi buduh and itulah sebabnya orang Melayu jugak yang came up with the peribahasa Biarkan Luncai Terjun Dengan Labu-Labunya tu.

Anonymous in Berlin - I know who you are! Thanks for reading in Berlin and do translate this to your German friends supaya aku dapat sokongan luar negara. Hahahah. Anyway, hope you are doing good there. Jangan lupa pertahankan agama, bangsa and negara. Ewah!

Life Spins said...

dan 1 lagi yang saya tak pernah faham, istilah DOSA...

kenapa semestinya kalu kita ni maki org.. ia diperkatakan/associate sebagai satu Dosa??
Abis kalu kt ni boss sesebuah firma, dan sekiranyalah ada staff yang bingai yang memang telah buat kesalahan yang amat besar & susah untuk diampunkan... adakan patut Dosa itu dikenakan kepada Boss yang memakinya sebab kesalahan diri dia sendiri ?!

Sinned or not Sinned

cici said...

finally u r d 1st one that i know to critique habis habisan pasal sinar fm morning show or watever tu..heard K.E once said that they r trying to compete with hot fm's morning show..huhuh...

well,good entry!..love to read this one over n over again..huhuh

Pak Atan said...

izamarina harun-taylor hmmm frm the name also i already know minah ni sebenarnya seorg yang kuat berangan...bersepah aku jumpa golongan macam ni baik di KL ..singapore malah merata dunia...kalau cakap orang kampung minah ni di sebut POYO bertuhankan MTV this is what we called yuppie sentiasa tak puashati dengan apa saja di lihatnya...wannabes ...baik masuk rancangan wa kena beb laaa
and anyway why must you have - taylor ...hmm samaada ko nie beranggan nak jadi mat salleh kot.. kalau dah makan sambal belacan tetap sambal belacan laa. belacan takkan bertukar jadi mayonis....

rizal hashim said...

carl bernstein is spelt as such, not bernstien...hahahah just like to pick on you

Anonymous said...

hmmm semua DJ aka penyampai tak kira stesen mana sekali pun baik stesen melatu Inggeris tamil mandarin orang asli dan lain-lain semua syok sendiri punca dia radio ERA so i stop listen to radio station they all mess up your day..just pasang CD dengar lagu M.SANI lagi best

Marliza Radzi. said...

OMG pendapat yang lebih kurang sama! I blog about my POV on Malaysian Radio Morning Shows today and my friend Ninie kemudiannya referred me to this entry, yang mempunyai pendapat yang lebih kurang sama!

sokonglah semua kata-kata anda! hehe.

oh, lupa. assalamualaikum :)

Nov 19, 2008

Pagi ini aku memandu ke kerja dan dengar bodohnya lawak-lawak Sinar FM!

Sebagaimana wartawan Melayu wajib tahu siapa itu Abdul Rahim Kajai atau Tan Sri A Samad Ismail serta student-student Mass Comm wajib tahu siapa itu Bob Woodward dan Carl Bernstien serta sumber mereka yang bernama Deep Throat, aku selalu fikir kalau kita dalam sesebuah disiplin, kita wajib tahu mereka yang pernah mencipta sejarah dalam disiplin itu.

Bob Woodward (dua dari kanan) dan Carl Bernstien (tiga dari kanan) bersama Robert Redford dan Dustin Hoffman. Dua bintang Hollywood itu bertemu dua journalist ini kerana Redford dan Hoffman bawak watak diorang dalam filem arahan Alan J Pakula, All The President's Men pada 1976.

Kalau kita dalam media di Malaysia, kita mesti tahu siapa mereka di kalangan "big players" supaya kita tahu pergerakan industri media itu sendiri dan supaya kita tidak dikata cetek pemikiran atau ignorant. Aku rasa kalau ditanya segelintir wartawan, barangkali ada yang tak tahu bahawa Datuk Anthony Bujang sudah pun jadi teraju NSTP sebagai CEO mulai 15 Nov lalu. Frankly, aku suka stail Anthony. He knows what he wants and very determine. Kudos Datuk.

Datuk Anthony Bujang...aku cukup suka betul setiap kali dia panggil aku masuk pejabatnya sebab dia ni cool gila dan selalu saja rasional dalam membuat keputusan.

Anyway, aku bukan nak kata apa-apa tentang wartawan hari ini.

Aku nak kata tentang Howard Stern. Kenal tak? Kalau DJ DJ radio tak kenal...korang memang bodohlah!

Stern ialah seorang DJ popular di US dan dia turut ada program TV yang dinamakan The Howard Stern Show. Pendekatan Stern menakutkan sebab dia menggunakan subjek-subjek kontroversi dalam penyampainnya termasuk isu seksual dan perkauman. Biarpun, dia ni macam itu, dia adalah DJ radio yang paling tinggi gajinya di US dan dia juga DJ radio yang paling banyak kena saman di US kerana mulutnya yang kurang ajar.

Stailnya tak kena dengan stail kita. Kita lebih beradab.

Ini Howard Stern, DJ paling "bangsat" yang paling berjaya di Amerika Syarikat. Ikut kajian diorang di AS dulu, the findings were: "Lagi orang benci dia, lagi orang nak dengar dia." Tapi keadaan itu tak boleh langsung nak disamakan dengan Malaysia sebab kalau dah benci, korang boleh pergi mampus agaknya.

Aku hari ini memandu dari rumah untuk ke pejabat di Ang Mo Kio dan aku mendengar Sinar FM (yes aku masih mendengar radio Malaysia) dan aku cuba layan Krill, SY dan KE.

Masya-Allah.

Jeliknya. Aku tak tahu mana mula bicara tentang isu ni. Aku fikir nak start tentang bodohnya gabungan mereka itu, lepas itu aku fikir nak kata kenapa Salih Yaacob ni kena buat lawak suara pondan selalu dan kemudian aku fikir nak kata kenapa Raja Azura is just too fucking loud?


Krew Sinar Pagi or whatever lah. Aku paling kesian ialah Khairil sebab aku rasa dia DJ yang baik tetapi hmmm, sabar ajelah. And please stop calling yourself Krill man sebab maknanya jellyfish yang paus suka makan.

Seriously, aku tak tahu mana nak mula. Should I write this in point form? Entahlah.

Krill (Maksud Krill kalau ikut Oxford ialah: mass of tiny shellfish eaten by whales) was a cool DJ masa di Era and he is still cool tapi now he has become pathetic because is he surrounded by idiots. Terus terang, aku kesian sangat dengan Khairil ni sebab tugasnya berat sangat supaya Sinar FM itu tak jadi lebih bodoh. Bila dia buat lawak, aku jadi sedih sebab aku kesian kat dia. Why was he transefered to Sinar pun aku tak tahu. Very very stupid decision agaknya.

SY (Salih Yaacob) pulak, truth be told, he was my host when I was the Executive Producer for Usik Usik Salih Yaacob di TV9. But I think, i strictly told my producer to make sure "no lawak bodoh" dalam program tu.

Nothing personal Bang. Saya tahu lawak Abang lebih kelas daripada itu tetapi saya tak faham kenapa Sinar nak lawak bangsa suara-suara pondan tu? Masa buat Usik Usik Salih Yaacob, kita buat lawak jugak tetapi kita tak pernah menindaskan isu asas yang nak kita bincangkan dalam program itu. Sekarang ni, zaman dah berubah banyak (walaupun lambat) . Joke selipar, sup selipar semua tak boleh pakai sangat. Orang ketawa bukan maknanya joke tu pandai, sebab kadang-kadang orang ketawa sebab joke tu bodoh sangat.

KE (Raja Azura@Kak Engku) pulak...well, she is just too fucking loud. Can't you guys control her?

The Jokes: Khairil is the anchor no doubt. Salih hanya kaki menyapa. Raja Azura pulak kaki bising. Khairil buat joke yang mediocre dan kemudian Salih akan follow dengan suara pondannya dan kemudian Raja Azura akan terjerit-jerit macam hilang akal.

Alamak...kenapalah gitu?

Aku jadi jelik sangat tetapi aku dengar jugak aku tak nak terlepas lagu yang kadang-kadang bagus di Sinar FM tu.

Seingat aku, time Subi boss Sinar FM ni, benda-benda macam ni tak wujudlah.

Kita ni sebagai pendengar nak kan lawak macam diorang ni ke? I don't know. I'm just asking the question sebab if you ask me, jawapannya ialah: "Hell NO." It's just too fucking stupid for me to listen too but at times, I crave the music...macam malam kelmarin bila DJ sebelah malamnya, Jamal Jamaluddin main lagu Robert Palmer, Simply Irresistible. Well, that's quite cool jugaklah.

Aku fikir, radio Melayu semua macam ini ke?

Bila aku dengar Hot FM or Era FM, aku kira diorang okay-okay aje. And bila aku dengar Suria FM...well, they are getting there lah if you know what I mean.

AM Crew Hot FM ni pun buat banyak lawak jugak. Kadang-kadang lawak Farah Fauzana dan Faizal Ismail bukan lawak mana pun tapi tak bodoh sangat. Frankly, at times, aku prefer Hot FM berbanding bingit Era FM pagi-pagi. Originality dia pun ada. Dia buat Hangit, Era buat kantoi....you get me?


Sinar FM frankly needs to be warn (hahah....at least by me lah) - Stop with the stupid/idiotic/pathetic jokes. You got great music - stick with that.

OMG....carut lagi karang. Sabar....sabar.

Nielsen Media Research dalam pengumuman terbarunya menyebut kalau tak silap akulah, Era is still number 1 with 28 percent daripada jumlah pendengar manakala Hot FM dapat 26 percent dan tempat ketiga ialah Sinar FM.

Korang nak kata apa tentang Linda Onn ke, Nana ke atau Kieren yang dah tinggalkan Era ke, this is still the Number 1 Station in Malaysia. Period! Siapa yang boleh lawan Era?

Frankly, aku ikrar tak mahu dengar lagi Sinar FM mulai pagi esok sampailah ada perubahan dan aku doa Suria FM (belum ada dalam senarai Top 5) atau Klasik Nasional (kini number 7) akan dapat mengatasi Sinar and at least become Number 3.

Aku bukan sokong Suria FM sebab aku terjumpa gambar DJ hot ni. Tapi aku frankly believe, that Engku Emran and Subir can turn the table around and make Suria FM, at least number 3 lah ye. Ambik kesempatan daripada joke-joke bodoh Sinar FM tu okay.

What are you thinkin guys?

Are you measuring your intergrity and capability just by saying that you are Number 3? Seriously? Are you gonna be like semua orang tu yang kata: "Kalau kami tak best, tak kan orang dengar kami?"
Well, orang macam aku...nak dengar lagunya...bukan lawak bodoh korang. Period.

Note: Please, please get Kharill (only if he is Khairil and not Krill) out from that hell hole!

Keep it cool people.

42 comments:

Zaff said...

jom ramai-ramai dengar Suria FM... tp saniboey, nama boss kitog SUBI la... bukan subir... hehehehe...

DonCorleone said...

Zaff - Zaff - Aku tersilap. Terkenang nama staff aku Subir dan wartawan hebat Zubir....Sorry. Akan aku tukar sekarang gak!

L'Touch said...

hehe..abeh gelaks dah baca ur post..

ekceli lama sudah kutuq2 DJ sinar..lagik2.. raja Azura itew.. nyampah..rasa mmg nyemak gilos kat situ... abg jem tuh rasanyer yg idopkan suasana sinarfm tuh..kril laks.. kejap ader kijap ilek sore dia..kan..kan..kan..

caner pong rasanyer radio2 kat mesia nih sumenyer lebih kureng sama jer..sbb dj2 lahir dari tpt yg sama..hak hak!...

so kalo me.. pepagi dengo radio...nak dengo sume..layannnnnn...

Anonymous said...

kalu ye pun x suke jgn la nak maki2..aku selalu dengar sinar fm..xde le plak yg menjengkelkan..jgn emotion sgt brother..lagi banyak brother maki2 ,,lagi banyak dapat dose..bagi aku la aku ttp sokong sinar...dan bg brother bawak2la kurang maki2 org...bye

Anonymous said...

satu lagi orang yang banyak berilmu ni takde istilah maki atau perkataan kurang ajar yang keluar dr
mulut die..huhuhu

DonCorleone said...

Dan seperti biasa kita pasti akan cuba dinasihat oleh mereka-mereka (Anon) yang tak bernama yang beranggapan bahasa kasar yang kesat dan bahasa kasar yang biasa tu di atas satu landasan sama. Sayang kalau tak bisa "baca" maksud tersirat. Nampak maki tapi tak nampak makna, celik mata tapi buta hati.

LTouch - Saya sekarang cuba nak layan Ria dan Warna di Singapura.

Zaff said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

BRO BAHASA AWAK BESTLAH. INILAH BAHASA ORANG YANG BERPELAJARAN LOL... BEST GILA BACA BLOG U BRO.

DonCorleone said...

Anon - Another one.....am proud of u people without names and sarcastic remark. GFY (Cuba teka aje apa maknanya)

syahrilkadir said...

kalau lah aku tak fikir ni blog kau, confirm aku maki hamun kau kerana memperkecilkan Salleh Yaacob, pergh!

(jangan marah,bahasa tersirat, hehehe)

apapun bro, kita ni dah letih dengan isu politik tak menentu, harga minyak melambung, bos yang macam anak haram dan sebagainya

at least bila dgr Salleh, daptlah juga release apa yang tense dalam kepala otak tu

masing-masing ada stail, n for ur info, tanpa Salleh, takde saper nak dengar Sinar Pagi tu

tapi serius aku nyampah ngan Jamal Jamaludin yang buat2 suara macho bila tengah malam tu...yang paling nyampah, minat betol dia dengan lagu Kereta Lembu, ntah yahudi mabuk mana punya lagu!

DonCorleone said...

Syahrilkadir - Okay. Pagi besok aku nak try dengar balik and aku harap SY akan diberi lebih peluang untuk buat lawak, bukan sekadar menyapa pada lawak orang lain. Aku pernah kerja dengan Salih and aku tahu dia memang boleh buat lawak yang lebih baik daripada apa yang aku dengar tu. Hahah...Jamal Jamaluddin buat suara macho? Bukan memang begitu ke suara dia? Tapi songs selection dia okay gak lah. Hahaha...at least to me lah kan...lain orang lain kehendak. Kan?

sikancil said...

Best la tulisan bro.Harap pihak Sinarfm akan buat perubahan.Dah lama pening dgr suara KE terjerit-jerit & SY mcm pondan tua..mcm dh takde idea yg lebih bernas.Carilah kelainan mcm Abby Fana tu..kreatif dan inovatif.
SuriaFm kalau dgr pagi2 mmg best..suara Zizi& Tuah menceriakan pagi saya.Selamat Maju jaya utk Krew SuriaFm.

Sue Anna Joe said...

Seriously the holiness of anonymous commentators is so lame. Baling batu sorok tangan. By the way, ish ish, gila kesat kata-katamu. Haha.

Anyways, at first, I was quite entertained by those three stooges, tapi lama-lama, it gets pretty damn annoying and predictable, yet I'm not surprised that a lot of people enjoy them, same as the crowd that adorns Raja Lawak.

Sad to say, the general level of Malaysian humor is just tacky. Therefore tacky jokes, with tacky voice impressions.

And seriously a voice impression I can't stand is those cliche cina apek slangs when (trying) to do a joke e.g. "kinapa ini hali manyak panas wor, madanlah, wa talak on itu kipasss, haiyaaaa"

*roll eyes*

By the way, I like your blog. Jumpa masa tengah usha popular blogs kat FEEDJIT. Skali, eh macam kenal mamat nieh. Hehehe.

;)

Ida said...

I tak dengar SinarFM or EraFM so takleh nak komen apa apa sangat pasal 2 radio ni. I used to listen to HitzFM during Flyguy/Lil'Kev days.. then bila Flyguy moved to FlyFM, I pun dengar FlyFM. Until now, I still find FlyFM ok. HotFM I layan once in a while bila nak dengar lagu Melayu yang baru2.. but at times jemu jugak bila Fafau asyik kutuk hidung FBI and FBI kutuk peha Fafau...

acik ila said...

dah lama x layan hot fm, era or sinar.. x tau la camana lagak DJ2 tu skang nie..

paling best layan Ria fm.. DJ2 depa pun creative.. nanti u dengar & komen ya.. :D

DonCorleone said...

sikancil / Ila - Abby memang ada stailnya tersendiri. Nak cakao its my favorite tak lah gak. Dulu memang aku ni suka sangat dengar Fly Guy and Lil' Kev di Hitz sebab diorang tu betul-betul inovatif. And sebenarnya aku suka dengan Fara Fauzana (tu lah sebab dulu aku bawak dia masuk Melodi - ahahahahha). Faizal Ismail pulak memang ada good taste dalam muzik dan gandingan Faizal dengna Khairil dulu memang happening. Tapi balik2 lawak paha and lawak hidung and lawak botak dah tak lawak. Jadi tasteless.

Sue Anna Joe - Wow...Sue Anna Joe is commenting on my blog. It's an honor lah. :) 1st thing 1st...Yes, Anon commenters are the arses! But what can we do, we just have to layan cowards. And level of Malaysian humor--sebenarnya dah UP banyak dah, but we are being feed by the media yang keep on feeding us with tacky and tasteless humor, u know what i mean. And they justify by saying that is what the masses want. I this rakyat perlu lebihkan bijaksana mereka untuk memilih. Jangan cepat mudah puas hati sebab lama-lama terus dapat yang basi-basi.

And hey...Sue Anna Joe commenting on my blog...its does say something....:)

Acik Ila - Aku pun nak mula layan Ria FM lah lepas ni. And Warna sekali. Tetapi Klasik Nasional....TETAP PILIHAN HATIKU!!!!!

Lina said...

hai don,

tak pernah dengar sinar fm waktu pagi so tak beranilah nak judge tapi pendapat saya gandingan khairil dan kieran masa pagi di ERA paling ngam dan best sangat

ayau aka BEkMEnG said...

krill hmmm aku nak tanya dia tau tak krill tu apa mmg ngok mangkok nie. krill - udang kecil yg jadi makanan faveret whale shark..krill kat mesia dibuat cencalok dan belacan mmg belacan laa jawabnya sinar fm..hot fm hmmmm betul ke numero uno korang nie...sebab aku masih lagi layan klasik fm hahahahahah

M.Zul said...

Bro, totally unrelated story, tapi saja nak share.

Aku pergi Anugerah Planet a couple of years back in Singapore. Balik ke hotel, aku ambik cab. This nice pakcik yg bawak and he had some lagu keroncong on the radio.

Dia pun pujilah all this lagu and also lagu2 evergreen. Then he said all these artistes kira barulah world class...

"Tapi sekarang ni, macam Mawi tu pun di anggap world class. Tak fahamlah orang-orang Malaysia ni," he said.

Then he asked me, "Adik tinggal hotel, dari mana ni?"

"Dari Malaysia, cik."

Terus dia pun, "oh, ye ke. Hehe. Maaflah tadi pakcik ckp pasal org Malaysia."

"Takpe Pakcik. Mawi pun World sebab dia yang self declare."

Haha! Tu jelah nak share.

But speaking of industry people who are blur bout their own industry, I just hate PR people who are so damn blur. Like sending invitations to editors yang dah 5 tahun belah from that magazine. Patut ke?

Anonymous said...

zaff, boss2 u xnak 'tarik' krill join suriafm? sian dia kt sinarfm tu.. tak 'bersinar' langsung. suriafm become top 3. insya'allah..

Affan Azami said...

Salam Bro,

Saya amatlah bersetuju ngan pandangan bro ttg lawak ntahpape krew sinar pagi tu. yes, u r totally ryte about khairil. He is indeed one of the most good dj in this era. Tp sayang sgt bile dah sertai sinar fm, dipasangkan plak ngan 2 org tue. Saye suke sy, tp die TAK BOLEH jadik dj la. suara die annoying at tymes. n that pondan thingy tu, even worsen that.. kak engku lak, yes, TOO LOUD. die patot refer ngan cthnye, abby fana. Abby Fana may be gedik at tymes, tp apa yg die cakap, at least berisi tau. Ini yg dikatakan, dj yg cerdik n pandai tackle listeners without any presence of stupid jokes. Linda Onn pun, one of the best DJ, biarlah org benci pun die, but with all due respect, she is indeed the BEST DJ. Takperlu being so loud n do pointless talking.

plus, saye tak phm konsep dj ramai2 dlm konti. BISING yg amat. 2 org cukup lah. Tak perlu smp 3 kowtttttttttt. PENING KEPALA okay!

Haih.. (emo plak tetibe)
still, i heart sinar FM sebab muzik retro yg BEST.

FUHLAMAK! (suara najman paling BEST)

Kurie said...

mag Sentiasa Manja ada lagi ker kat kedai?
dan...melalui rungan album kat mag nih lah aku dipujuk dengan SOAD walau mula2 aku ingat typikal band bodoh (sebab belum tuh banyak band yg macam sama)...bila aku baca review ko dalam tuh, rasa macam tercabar sebab cara ko ulasa lain dari mag2 bodoh kat pasaran...
Lagi satu satu kau sorang ajer berani letak perkataan "fuck" dalam mag tuh...kudus betul...

ok, lari tajuk skit...

adios...

Anonymous said...

Every morning mesti nak baca blog ni b4 i start my work...it my cup of coffee. :)

awangsulungmerahmenyala said...

wow sani lu dah berjaya mengumpulkan pengamal media cetak dan elektronik di sini iyer.syabasss..

terkenangkan nasib dj rocker kamal hassan.dia hebat tapi lahir di negara yang salah.

Sakura said...

Sekarang ni dah banyak sangat stesen radio.Masa mula - mula Era FM ke udara mmang syok dengar.Lama kelamaan jadi boring.Tukar kepada HotFM...mula - mula pun ok la,tetapi makin boring juga,,,Sinar pun kadang - kadang je dengar sebab suka dengar lagu awal 90 - AN...sekarang ni dengar Suria FM secara online..Oklah...walaupun tak sepopular macam Era @ Hot FM sebab salah satu dua radio ni popular sebab ADA STESEN TV yang selalu dok promot.Era dengan Astro Hot Media Prima terutama TV3 DAN 8TV.Tetapi Suria FM tak ada stesen TV tetapi sebab ada 'TEAM WORK' yang ada matlamat terutama COO Suria FM, Mereka boleh 'berdiri' sendiri.Malah DJ Suria FM pun bukan dikalangan selebriti popular macam Era & Hot FM , tetapi mereka ada KNOWLEDGE & SKILL tersendiri untuk menarik minat pendengar:-)

DonCorleone said...

Lina - Yes. Setuju. Aku pun suka gandingan Khairil dengan Kieren tu. Quite cool kan?

Ayau - Hang ni...memang tak ada insurans. :) And yes, Klasik Nasional is a good station sebab dia banyak kasi info tentang pencipta lagu and penulis lirik, bukan hanya tertumpu kepada penyanyinya saja.

M.Zul - Self declared artiste. Dah jadi fenomena di Malaysia kan? Hahaha....they wanna fell good about themselves. Self motivation. Dialah penyanyi world, dialah pelawat nombor 1, dialah host paling popular....hahaha...just plain pathetic. And as PR yang masih hantar surat kepada Editor yang dah resign 5 tahun....TELL ME ABOUT IT! Ignorance is a bliss.

Affan - Ramai-ramai dalam konti radio and guna star power. Seolah-olah menunjukkan kebimbangan ornag radio sendiri that they need local artiste to popularize their station sedangkan memang dah ada DJ DJ yang bagus tetapi diaorang tak jaga kot. And Najman, sejak Best 104 - I do think he has one of the best voice in the country.

Kurie - Tks for the support. Sentiasa Manja dah tak ada di pasaran Malaysia. Tutup sebab keadaan ekonomi yang gawat teruk dulu. Doalah banyak-banyak sebab mana lah tahu kan...kalau ada rezeki nanti adalah.

Anon - AkuBimbo is your cup of coffee? Good for you my friend!

Awangsulungmerahmenyala - Terus sokongan yek. Cakap aku memang kasar, tapi aku harap orang faham makna-maknanya.

Sakura - I also think Suria FM sangat-sangat ada potential untuk jadi handal dalam dunia radio ni kalau ramuannya tepat.

Syafa said...

salam...aku setuju ngan pendapat ko ttg dj2 sinar tu...tp kita ade cr kita utk nasihat...takpayah la kita duk gune bahasa2 kasar like fucking n bodoh...nak tgur org ader carenya..cube kite tgur mereka dgn cara yg kita ni mcm org yg terdidik...bila kita duk maki org fucking n bodoh menampakan yg kita kutuk org dlm keadaan emo n xberadab..jgn kita merasa bangga sgt akan pencapaian kita dah kehebatan kita..silap2 aribulan kita pon akan berada dlm keadaan yg sama seperti mereka...spatotnye kite memberikan mereka kata2 yg lebih elok supaya mereka lebey mudah menerima..just my cent..

DonCorleone said...

Syafa - Okay, aku faham. Selepas bersembang dengan ramai sahabat-sahabat, aku rasa memang aku kena kurang guna perkataan yang kasar macam tu kot. Tapi tengoklah, kadang2 ia hanya perkataan kasar yang kesat tetapi ia bawak makna yang dalam. Maksud aku, it emphasizes certain important things. Cuma kadang-kadang aku fikir, penggunaan perkataan tu kadang-kadang juga buat fokus orang kesasar. I understand what you mean okay.

Abby ♥ said...

GFY , gofuckyourself ker? muahahahahahah

I x penah dgr sinarFM, selalu dgr suria, mix n red, huhu, sungguh berbeza kan..

Bila di bandingkan krew pagi, hotFM memang best sebab Fafau n Fbi buat lawak kira cam ok, tapi kalau di SuriaFM, caller akn sama2 wat lawak dgn Zizie n Tuah, pagi di era plak, memang xleh blah, 'kantoi' tu very the lame, hampehh noks, di mixFM plaks, Serena n Pietro pandai interact dgn caller n pendengar...

Kalau ruangan rock n metal, dengarlah Bob Ringgo di suriaFM, memang uptodate gilerr, kat Era, Pak Tam pon rock jugak

Bukan nak pomot radio mana2, bukan dpt gaji pon... huhu, hanya berkongsi pendapat :)

Syafa said...

thanks accept my opinion..peace no war..heheh

izamarina harun-taylor said...

adakala dengar jugak era adakala dengar jugak sinar fm.... tapi kan...weii kenapa..all these dj's banyak sangat lah potpet potpet..instead of playing great music.. these dj's memang sometimes membingitkan telinga!! Paling aku boring, bila dorang tu bercakap sebelum lagu tu habis..isshhh!! pantang tok moyang aku!!

When it comes to lawak...sad case lah. Why are the 'lawakians' tak natural gitu. Why all the 'pondans/bapoks/mak nyah' sort of guys are so laku and is most acceptable as funny in our malaysia societal entertainment industry. Where else is in real life.. these lembut guys may be lynched..and yet gay society is not publicly acceptable. And why is it these lawakians always have to shout when they talked??

Not funny: Salih Yaakub (OTT, lost his way)
Not funny: Saiful Apek (what planet is this guy from?)
Not funny: Jaafar On?? (the fat bloke, whose lenggang tangan is hell of a competition with Balinese dancers
Not funny: AC Mizal (puhleese..cant act, cant host, cant be funny!!)

Funny: Afdlin Shauki (sometimes..funny)
Funny: Harith Iskandar
Funny: Adibah Noor (great singer, but funny on stage
Funny: That big girl/now thin girl in the program something like Salam Pantai Timur.. she has the signature ~~ ayaooh~~

AKU said...

bro, gua suke dgr sinar fm sbb gua suka layan lgu2 lama. tp mmg takleh blah ngan segmen pagi2 tu la...ms halim othman ade..lg mcm bangsat jer segmen pagi tu. yg skang ni kira ok la sket sbb krill tu ade. tp dj sinar paling gua suke...abby fana...dia nye jokes selamba jer..funny and informative at the same time.

suria fm - gua rs selection lgu dorang la yg paling up to date skalik. tp dj2 nye a bit boring ;)

hot fm - gua layan gak sbb selection lgu dorang best gak. cuma too much indo songs. tp dj2 dia happening ;)

era fm - couldnt be bother to listen...camno la still no 1?

slalunya gua psg lite & mix fm jer. leh layan easy listening songs. dj pon tak menceceh tak tentu arah. tak pon dgr singapore's radio..class 95 & power 98. lg best!!

Anonymous said...

hey mr sani...terkenang kat saya ke tersilap taip ni? hahaha..anyway, saya dulu keje kat red104.9fm dgn azura, tini, anne (now all hotfm) under KC Ismail.suria fm ni kira mcm spin off malay department redfm yg dah jadi one full station. situ mmg best pilihan musiknya. mmg dari dulu lagi (in my opinion la) one of the best radio station in malaysia. tapi sekarang mmg dah tak dengar radio, sebab jauh kan..so i baca blog u je lah nak tahu perkembangan dunia hiburan malaysia. u know who i am ... berlin,germany..:)

Life Spins said...

still the best :
Lil' Kev & FlyGuy
Rudy & JJ (their remixes RaWks man)
Phat Phabes & FlyGuy

=)

Life Spins said...

How I looked at the "F" word:

Fuck = damage or ruin, as sexual intercourse doesn't apply here.

The way I look at it - even the highest literate educated phd or whatever kind of person uses this word on a daily basis.

Well look at it this way. I too have worked with people who uses the Fuck word on a daily basis. And they are highly educated people. They are people with talent, great profession, had a vision
& they know what they want in life or out of you.

And these people uses the word Fuck too..

(Psychologists says - it's really not good to suppress ones anger - for fear it may fuse our brain. It is good to let it out, show it once in a while to get it out of our system and move on or finish up the 'screwed' up business).
Well, in this bloggers case - he is possibly very mad about somethings and this is his way of sharing it. When we write monotonously - this anger of his would not be anger anymore. It will just be another lame story that you read at any other blogs.

So please don't categorized people who uses the word Fuck as lowly educated or tak berilmu, coz they aren't.
Yes, it may sound harsh at times - and it also depends on how the intonation of the voice is at the moment it is being said OR how it is being used.

But I still believe - it is a better word to be used over here.. OR would you rather hear him say.. "Puki mak kau"?
It'll be worse coz it involves somebody's mother !!

I still think the malay way of saying this is harsher.. so be it..

I guess it's not the Fuck word - it's how we use it..

my $50 worth.. and I am not on any sides.. just looking at it from my point of view..

-Ruined-

DonCorleone said...

izamarina harun-taylor - Lil' Kev and Fly Guy still head my list and I totally agree with your list too. And thanks for the comment.

Aku - Yes agreed. Why Era is still number 1? I know sooner or later, HOT FM will beat them lah. Kalau makin ramai DJ caca merba yang bikin kecoh and too loud, i bet they will kalah sikit masa lagi. And yes, I dig Class 95 FM Singapore.

Life Spins - Yes! Yes! Yes! Lil Kev and Fly Guy. And about those FUCK words - it's sad that when the word is written, some people could only see the negativity of it, without even looking at the context of it is used for. I guess these are narrow minded people yang nampak the word Fuck only to be associated to SEX, hence making it kasarlah, lucahlah etc. Diorang ni buduh! When Shahnon Ahmad used the title Shit for his book, some people without even reading the book pantas kata how could a Sasterawan Negara use that kind of word in any context of his writing. Susah nak deal dengan orang buduh yang terus menerus nak jadi buduh and itulah sebabnya orang Melayu jugak yang came up with the peribahasa Biarkan Luncai Terjun Dengan Labu-Labunya tu.

Anonymous in Berlin - I know who you are! Thanks for reading in Berlin and do translate this to your German friends supaya aku dapat sokongan luar negara. Hahahah. Anyway, hope you are doing good there. Jangan lupa pertahankan agama, bangsa and negara. Ewah!

Life Spins said...

dan 1 lagi yang saya tak pernah faham, istilah DOSA...

kenapa semestinya kalu kita ni maki org.. ia diperkatakan/associate sebagai satu Dosa??
Abis kalu kt ni boss sesebuah firma, dan sekiranyalah ada staff yang bingai yang memang telah buat kesalahan yang amat besar & susah untuk diampunkan... adakan patut Dosa itu dikenakan kepada Boss yang memakinya sebab kesalahan diri dia sendiri ?!

Sinned or not Sinned

cici said...

finally u r d 1st one that i know to critique habis habisan pasal sinar fm morning show or watever tu..heard K.E once said that they r trying to compete with hot fm's morning show..huhuh...

well,good entry!..love to read this one over n over again..huhuh

Pak Atan said...

izamarina harun-taylor hmmm frm the name also i already know minah ni sebenarnya seorg yang kuat berangan...bersepah aku jumpa golongan macam ni baik di KL ..singapore malah merata dunia...kalau cakap orang kampung minah ni di sebut POYO bertuhankan MTV this is what we called yuppie sentiasa tak puashati dengan apa saja di lihatnya...wannabes ...baik masuk rancangan wa kena beb laaa
and anyway why must you have - taylor ...hmm samaada ko nie beranggan nak jadi mat salleh kot.. kalau dah makan sambal belacan tetap sambal belacan laa. belacan takkan bertukar jadi mayonis....

rizal hashim said...

carl bernstein is spelt as such, not bernstien...hahahah just like to pick on you

Anonymous said...

hmmm semua DJ aka penyampai tak kira stesen mana sekali pun baik stesen melatu Inggeris tamil mandarin orang asli dan lain-lain semua syok sendiri punca dia radio ERA so i stop listen to radio station they all mess up your day..just pasang CD dengar lagu M.SANI lagi best

Marliza Radzi. said...

OMG pendapat yang lebih kurang sama! I blog about my POV on Malaysian Radio Morning Shows today and my friend Ninie kemudiannya referred me to this entry, yang mempunyai pendapat yang lebih kurang sama!

sokonglah semua kata-kata anda! hehe.

oh, lupa. assalamualaikum :)