Nov 21, 2008

Malam tadi aku layan konsert Ismail Haron di Downtown East

The man! Aku layan dia malam tadi di Downtown East and yes, I enjoyed the concert very much. Insya-Allah kalau sempat akan aku letakkan video konsertnya yang aku rakamkan dalam 15 saat malam tadi.

Aku nonton An Evening With Anuar Zain itu hari di Esplanade. Ive just spend about $510 for a pair of tix to watch Kylie this coming Tuesday and last night I had a fucking blast at Ismail Haron's concert at Downtown East in Singapore. Cerita tentang konsert tu I shall tell you guys later. Most important, I met a lot of friends (at last....being new in Singapore u know lah kan).

Yeah baby! We are watching Kylie this Tuesday. Bloody exciting kan?

I was seating beside Fahmi Rais (the owner of the magazine Sensasi in Singapore)....seriously a damn cool guy he is and on my right was Cikgu Yusnor Ef and his wife. Had a long chat with this man (whom I respect with my fullest heart) about tawarikh. But most of all, it was Ismail Haron that made my day.

This is one of Ismail Haron's EP. And malam tadi dia ada nyanyi lagu ni and it was awesome!

Cerita aku ni tak ikut kronologi okay.

Dialog di luar dewan selepas konsert:

Suhaimi Yusof (Famous Singapore Celebrity): So, how...the concert?
Aku: Suka sangat. I dont get to see this in KL.
Nik Mikhail (Famous Singaporean actor): But KL ada semua apa.
Aku: Yes....but they don't have Ismail Haron.

Barangkali...hmmm...well, I think most of you guys (at least that reads my blog) might heard of him (or even tak pernah dengar langsung)...but Ismail Haron is to me an important figure in Malay music.

(Macam dalam filem...kita semua tahu P Ramlee tapi kita tak ambik kisah sangat dengan Husin Haniff misalnya yang aku kira terlalu penting dalam sejarah filem itu sendiri. Kita selalu kisahkan tentang P Ramlee yang pilih subjek popular seperti Hang Tuah tapi kita kurang ambik pusing tentang antihero atau antagonis seperti yang jadi subjek Husin Haniff iaitu Hang Jebat)

Back to Ismail Haron. Bagi aku dialah Hang Jebat dalam industri muzik Melayu.

Ini adalah EP Ismail Haron saat dia bersama bandnya, The Vigalantes. This dude was very popular one time ago and then he left to sing in Australia and after so many years there, he came back to Singapore in 2002. Terus terang gua teringin sangat nak pakai macam dia dalam gambar ni.


I interviewed him and was featured in my latest magazine. This is a man that will answer one word to any question you asked him (itu pengalaman aku masa interview dia baru-baru ini).

Monolog aku dalam hati saat aku interview dia: "What the fuck man! How am i supposed to get a good quote like this? Can't you answer longer? What the fuck??? Hmmmm."

Well, this is not the 1st time I was faced with this kind of situation. Dulu pertama kali interview M Nasir pun begini. So, I decided to comment on him based on my readings.

Dialog dengan Ismail Haron:
Aku: Abang left Singapore dulu to Australia sebab Abang putus cinta ye?
Ismail: Huh! Can you not ask about personal things?
Aku: What's the big deal...just tell.
Ismail: I'm writing a book about my life. You read the book nanti.
Aku: No. I want to know now.
Ismail: You really want to know?
Aku: That's why I asked.
Ismail: Well, I shall tell you...but you can't write about it.

Berapa ramai di antara korang (yang dah kahwin lah) yang mainkan lagu dendangan Ismail Haron dengan Anita Sarawak iaitu Menunggu Nasi Minyak. Lagu itu adalah menerusi EP ini yang ini.

Hah! Fair enough! I got him to talk although it was off the record. These type of artiste always makes me feel good about being a entertainment journalist. They don't seek cheap shitty publicity that could get them on the newspaper of TV program. They only want to be publisize with things that matters.

Mintak maaf cakap....banyak artis sekarang memang murah! Murah nak cerita tentang "busuk" mereka....tentang "busuk" orang lain. Menyanyi dan berlakon macam gampang pun, tapi setiap minggu boleh baca cerita tentang "busuk" mereka.

Asal dapat keluar dalam mana-mana kolum gosip yang ada teropong lah, yang ada sok sek sok sek lah pun jadi biarpun kredibliti sebagai seorang artis tak ubah macam sampah dalam longkang kat tepi jalan.

Dan malam tadi, aku tengok Ismail Haron begitu hebat di pentas. Dia tak macam Anuar Zain dengan auranya yang boleh buat pompuan terjerit-jerit histeria macam pompuan gila. Dia tak macam amy Search yang boleh buat mat rock head bangin tapi dia Ismail Haron, yang buat aku fikir, kalau bukan kerana dia.....yang mula membentuk perjalanan muzik di Malaysia dan Singapura, barangkali kita tidak akan ada industri yang kita ada sekarang.

"Kita kena selalu ingat sejarah kita. Kita jangan anggap dengan tengok sejarah kita akan jadi ketinggalan tapi kita majukan diri kita dengan kenangkan sejarah itu," kata Cikgu Yusnor malam tadi and now you shall understand why I respect him so much.

Salam buat Cikgu Yusor. "Saya ni Cikgu, tak pernah lupa sejarah sebab saya diajar macam itu supaya belajar daripada sejarah untuk menjadi manusia yang lebih manusia, supaya boleh melihat dunia dengan mata burung, bukan dari dalam tempurung!"

Note: Ada 3 perkataan FUCK dalam posting ini yang menggambarkan emosi. Bagi korang yang tak boleh terima, so be it. Sometimes, I don't fucking care what you think! (Ops...dah ada 5 perkataan Fuck and termasuk yang baru tu dah jadi 6 Fuck...ops...dah 7 dah)

Salam.

Keep it cool people.

17 comments:

awangsulungmerahmenyala said...

what the fucklahhhh sani biarlah apapun fuck tuh bukan setakat fuckkk memang ayat itu penuh emosi takmau faham sudah lah kan.

ismail haron suara jantan suara besar tapi sapa yang kenal dia hanya peminat muzik yang tahu siapa ismail harun.aku kenal ismail harun via mak aku.mak aku selalu cerita tentang ismail harun sebab mak aku memang minat muzik lama.dia cerita ismail selalu dengan anita sarawak bila nyanyi.ismail pop[ular dengan lagu ilham pujangga.sapa-sapa nak tengok ismail harun nyanyi boleh tengok dalam you tube konsert nusantara suria.boleh tengok ismail harun nyanyi boleh tengok rupa ismail harun.suara memang best tapi jamal abdillah best lagi lah tapi ismail best jugalah lah best macam dato shake.sama bestlah suara lelaki hehehehe...

bukan setakat ismail harun orang kurang kenal penulis lirik arwah haron abdul majid pun generasi sekarang tak kenal sani.banyak lagi penyanyi lelaki yang tak diangkat dengan wajar oleh media kita dan dj puki ayam kat malaysia nih.

berkenaan dengan yusnor ef aku ada baca buku bapaku p.ramlee dia salah seorang yang memberi idea untuk buat buku tersebut walaupun aku rasa tak puas baca sebab tak banyak benda yang dibongkarkan sapa yang betul yusnor ef ka atau adam salleh ghani?

adam ada hentam yusnor ef dalam jarum emas...ahhh adam pun samalah.

AKU SUKA HANG CERITA TENTANG PERMATA MUZIK.CERITA LAGI YANG MANA HANG TAU...

awangsulungmerahmenyala said...

ala...sori lupa pula aku.aku suka lagu wati ismail haron nyanyi wow bestnya.mel bekas vokalis wings ada nyanyi balik lagu tuh.memang kelas suara dia.

tentang joey tuh hang lah yang bagitau kat aku dalam komen balas hang bila aku sentuh tentang joey.apadaa...huhuhu pelupa lak takpa sejarah jangan dilupa.

rizal hashim said...

don corleone posting lu gambar james caan tu dia abang michael la, kena bunuh bukan ambik oren tapi kena bunuh kat pak guard la

Obefiend said...

that suit is awesome. dare i say it is now back in fashion. retrodelic sungguh

same cant be said about the hairstyle. ha ha ha

Anonymous said...

Weii Cikgu Yusnor wehh? Apsal lu tak cerita kat gua semalam? Sebab muka aku macam tak interested nak dengar cerita kau kan.. kah kah kah memang pun.. penatlah bro.. penat tenung mata farah asyikin.. stunning beb.. apa no phone dia? Fwd business card dia ahh.. haha..

Ismail is a legend by himself. This fella is one of my arwah grandpa's favourite. U know those days listening to him using catridge and aku lah yang selalu menjahanamkan catridge atuk aku, sebab aku ingat aku McGyver.. (dulu takder McGyver so actually akulah sebenarnya McGyver and please jangan beritahu sesaper.. hahah.. idiot.. kaulah idiot)

Arwah used to listened to his song, dengan kain pelikat pepagi, while puffing away his Perilly's.. Wohaaa.. those days, he smokes Perrilys bersila.. and ketuk ketuk jari kat armrest.. ekekekeke.. nostalgia... and his kain pelikat akan ada banyak laluan angin sebab berlubang..

Kau patut buat cerita pasal SOlo Chu the first vocalist.. mana dia sekarang ahh?

Aku setuju dengan awangsulungmerahmenyala, Ismail Haron has his own niche.. sekarang memanglah takder orang menjerit macam anuar zain buat konsert, you should ask him or anyone from his time, macam mana orang menjerit kalau depa nyanyi kat fun fair..

Anyway, lets talk about Cikgu Yusnor and likewise, aku setuju dengan kau (for once or twice maybe.. I hate to be in agreement with you because that will ruined my ego.. damnit..)

Masa aku jumpa Cikgu Yusnor, he has this cara layan wartawan and aku rasa bangga sangat the way dia layan aku masa reunion artis veteran kat Geylang in 90's.

Dahlah lambat, pastu aku pi mintak semua orang tunggu sebab aku nak interview semua artis veteran.. ekekekek.. and of course takderlah aku mengacah acah diaorang.. sebab depa pun dah berumur kan.. karang kalau aku mengacah, ada yang rebah, dah tak pasal pasal aku kena saman.. so, using my charm, and ada tu nak rekomenkan aku kahwin dengan anak diaorang.. hahaha.. serious ni.. i managed to interview several of them.

Haha, talking about that, aku pi sana buat Melodi masa tu (sebelum wujudnya semua manusia yang kau sebutkan dalam entry entry kau sebelum ni..) .. yelah.. tak sangkalah pulak. We were late to arrive sebab jam and sesat tak jumpa tempat diaorang buat reunion tu, majlis dah setengah jalan (actually dah nak abis dah.. hahaha... those idiots in Singapore kalau drive and nampak kereta Malaysia, tak bagi chance...).

Reunion tu kumpul semua diva dan pelakon lelaki terkenal masa jalan ampas. Yup, diva sebab diaorang ada feel kalau berlakon and menyanyi dan depa semua tak naik private jet or ada outrider masa kahwin, tapi tetap kualiti.

Kembang kuncup idup aku (tapi mostly kembang) dapat rub shoulders with them. Yelah, kecik kecik dulu tumpang tv rumah sedara nak tengok cerita P ramlee, tup tup Im infront of them..

Zaiton Ahmad yang membahasakan diri sebagai Mak, aku ingatkan anak dara mana, apa ke idaknya, she still look stunning.. badan cam kerengge.. and dia a true genuine beauty.

Jalan Ampas banyak cerita kan Sani.. lepak dengan Ramli Sarip kat gerai burger dia.. now dah takder. Kim salam kat Bro Ramli tu..

Tapi yang paling aku terkilan ialah, gambar gambar aku kat reunion tu dah 'dipindahkan' oleh sebuah lori pada satu ketika dulu.. ohh lupa nak insert shot: sambil dibantu oleh seorang rakan aku (rakan ker?).. hahah.. idiot..

sorrylah panjang sikit.. tapi aku sukalah.. aku tengah mabuk kupang ni..

p/s: bila nak buat cerita pasal Zakaria Ahmad, yang pernah menjadi jurumekap dan beraksi sebagai pelakon tambahan dalam Lampung Karam dan Aksi Kucing. Jeng jeng jeng..

Dari Tanjung Kupang, Kg Melayu Majidee and Kg Pasir. hahahaha.. sinisnyaaaaa.. me and my camera.. kat leher.. wahahaha.. (sorry, this is personal joke dengan Sani).

Anonymous said...

Sorrylah panjang gila komen ni.. itu package untuk entry akan datang sekali.. anyway, lu tak boleh bising atau marah sebab aku memeriahkan blog kau.. idiot..

Anonymous said...

wat d damn fucking good! kip up bro~ ;p


=PBF=
FACEBOOK

Anonymous said...

Ramai penyanyi lain yang aku tabek dari zaman Ismail Haron ni. J Mizan, umpamanya dengan suara dia yang smooth and soothing itu. Elok juga kalau Don boleh mencari dia dan mengabadikan tentang dia dalam tulisan Don. J Mizan antara penyanyi yang awal berani mengembara ke luar negara selain Ismail Haron, Anita Sarawak dan Dato Shake. Cuma J Mizan mengembara dengan menjadi penyanyi di atas kapal mewah. Ramai generasi baru tidak kenalpun dia. Paling mudah untuk mengetahui mengenai lagu J Mizan ialah lagu yang dinyanyikan semula oleh kumpulan Sixth Sense " Hari Ini Dan Semalam." Nota: Ini sebenarnya adalah lagu saduran Jepun.

Azman

Anonymous said...

Ismail Haron is tha BOMB!!!!
Suara dia hebat gila.

Ada 2 orang penyayi lelaki tempatan yang paling aku minat sebab kehebatan suara dan nyayiannya :
Ismail Haron
Jamal Abdillah

Yang lain kebanyakkannya harap rupa je.. hahahahahahah

Nur said...

Anon - I have this to say, hope it is not too much "those IDIOTS in Malaysia kalau drive and nampak kereta Singapore, lagi lah tak kasi chance mcm pelesit betul lagi2 kalau those VVIP, apa dorang ingat jalanraya mak bapak dorang punya..'kepala otak BERDENGUNG lah'.....lu pikir lah sendirik"

Bro Don miss your blog...its been 6 days I wasnt around....pegi tanam anggur dah.....lain2 entries belum sempat aku bacalah. Anyway, keep it up!!!!

Anonymous said...

Nur,

Lookie lookie.. hehe, cool, at least someone is reading my lengthy comment. You singaporeans are petty and that is why you ended up here giving such comment. Petty. Faham tak? Kalau tak faham gi google. Tahu tak google? Pergi bookstore pi. Ohh, come to Malaysia and get it cheap, after all you are all like birds.. chipping away upon arrival. Chip chip chip chip.. Heheh.. Sarcastic nya aku.. ekekekekek..

Well Nur, it takes two to tango. Statistic says that most singapore registered vehicle drives above speed limit on our highway. Did you see I used the word OUR? Ia bukan satu perkataan metafora atau kiasan. Ia memberi makna tepat. Since SIngapore registered car only been courteous in their own country (courteous ker? my experience says no at all), cara memandu mereka lebih menggerunkan.. well, does a wise man or a courteous man do that? Perhaps when they see the signage: Patuhi Had Laju, it means follow your car speed limit.. And that is why they speed off, or perhaps there is cheap sale going on and they are rushing for it?

When one - (this is to refer to Malaysian) drives in Singapore, lazimnya and obviously we respect the law and order of the country that we are visiting. Kami sudah dididik (educate) that, bak kata pepatah pergi ke kandang kambing mengembek.. so kami ikutlah tatacara dan undang undang negara yang kami lawati. Idaklah demo nak jadik hero kat negaro orang.. Idak lerrr...

And well, so happens that OUR road is not only owned by our mak bapak, but to our grandchildren as well, sebab tanah tanah yang dibuat jalan itu asalnya milik mak bapak orang Malaysia. Yup, Malaysia. So, it is not wrong for you to say how they drive their car.

Dan we, the kepala berdengung would happily say that we are more courteous when we are visiting foreign soil unlike those yang datang sambil menyanyi lagu Im like a bird.. :) Well, I will not say the same - Kepala Otak Berdengung or anything to you because does a bird has otak? That will be an insult to your species for saying things that you do not have.

Speaking of which, perhaps kepala otak kami berdengung disebabkan article kat link ni.. gosh, no wonder..

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday
/Nasional/20081124004902/Article/

Please use your cursor, point to the first letter of the link, hold on to left button and highlight the whole address and paste it to your browser. Browser ni yang digunakan untuk surf internet tau, bukan yang dijual kat Geylang tu tau.

Remember your root. :) Keh keh keh..

A Fan of Zakaria Ahmad the actor.

amir said...

Mana entry baru? Takkan dah berenti kot?

Anonymous said...

Ayo......dah lama nah tak da entry. Apasal bro.....

amir said...

We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!

We wants it!

Anonymous said...

he is busy with KLIFF laa in KL.

Nur said...

Anon - aku sebenarnya tak kuasa nak cakap banyak Buat berabe air lioq......aje. Suka hati kau lah Labu nak cakap apa, kau dengan kebodohan dan kedegilan kau......hahahahaha........

Btw, I dont shop in JB or anywhere in Msia, its just not me unless untuk pergi makan.

Hormat konon....tolong buka kamus....kau buat hati aku digaru2 lah LABU.....kahkahkahkahkahkahkah..........

natasya said...
This comment has been removed by the author.

Nov 21, 2008

Malam tadi aku layan konsert Ismail Haron di Downtown East

The man! Aku layan dia malam tadi di Downtown East and yes, I enjoyed the concert very much. Insya-Allah kalau sempat akan aku letakkan video konsertnya yang aku rakamkan dalam 15 saat malam tadi.

Aku nonton An Evening With Anuar Zain itu hari di Esplanade. Ive just spend about $510 for a pair of tix to watch Kylie this coming Tuesday and last night I had a fucking blast at Ismail Haron's concert at Downtown East in Singapore. Cerita tentang konsert tu I shall tell you guys later. Most important, I met a lot of friends (at last....being new in Singapore u know lah kan).

Yeah baby! We are watching Kylie this Tuesday. Bloody exciting kan?

I was seating beside Fahmi Rais (the owner of the magazine Sensasi in Singapore)....seriously a damn cool guy he is and on my right was Cikgu Yusnor Ef and his wife. Had a long chat with this man (whom I respect with my fullest heart) about tawarikh. But most of all, it was Ismail Haron that made my day.

This is one of Ismail Haron's EP. And malam tadi dia ada nyanyi lagu ni and it was awesome!

Cerita aku ni tak ikut kronologi okay.

Dialog di luar dewan selepas konsert:

Suhaimi Yusof (Famous Singapore Celebrity): So, how...the concert?
Aku: Suka sangat. I dont get to see this in KL.
Nik Mikhail (Famous Singaporean actor): But KL ada semua apa.
Aku: Yes....but they don't have Ismail Haron.

Barangkali...hmmm...well, I think most of you guys (at least that reads my blog) might heard of him (or even tak pernah dengar langsung)...but Ismail Haron is to me an important figure in Malay music.

(Macam dalam filem...kita semua tahu P Ramlee tapi kita tak ambik kisah sangat dengan Husin Haniff misalnya yang aku kira terlalu penting dalam sejarah filem itu sendiri. Kita selalu kisahkan tentang P Ramlee yang pilih subjek popular seperti Hang Tuah tapi kita kurang ambik pusing tentang antihero atau antagonis seperti yang jadi subjek Husin Haniff iaitu Hang Jebat)

Back to Ismail Haron. Bagi aku dialah Hang Jebat dalam industri muzik Melayu.

Ini adalah EP Ismail Haron saat dia bersama bandnya, The Vigalantes. This dude was very popular one time ago and then he left to sing in Australia and after so many years there, he came back to Singapore in 2002. Terus terang gua teringin sangat nak pakai macam dia dalam gambar ni.


I interviewed him and was featured in my latest magazine. This is a man that will answer one word to any question you asked him (itu pengalaman aku masa interview dia baru-baru ini).

Monolog aku dalam hati saat aku interview dia: "What the fuck man! How am i supposed to get a good quote like this? Can't you answer longer? What the fuck??? Hmmmm."

Well, this is not the 1st time I was faced with this kind of situation. Dulu pertama kali interview M Nasir pun begini. So, I decided to comment on him based on my readings.

Dialog dengan Ismail Haron:
Aku: Abang left Singapore dulu to Australia sebab Abang putus cinta ye?
Ismail: Huh! Can you not ask about personal things?
Aku: What's the big deal...just tell.
Ismail: I'm writing a book about my life. You read the book nanti.
Aku: No. I want to know now.
Ismail: You really want to know?
Aku: That's why I asked.
Ismail: Well, I shall tell you...but you can't write about it.

Berapa ramai di antara korang (yang dah kahwin lah) yang mainkan lagu dendangan Ismail Haron dengan Anita Sarawak iaitu Menunggu Nasi Minyak. Lagu itu adalah menerusi EP ini yang ini.

Hah! Fair enough! I got him to talk although it was off the record. These type of artiste always makes me feel good about being a entertainment journalist. They don't seek cheap shitty publicity that could get them on the newspaper of TV program. They only want to be publisize with things that matters.

Mintak maaf cakap....banyak artis sekarang memang murah! Murah nak cerita tentang "busuk" mereka....tentang "busuk" orang lain. Menyanyi dan berlakon macam gampang pun, tapi setiap minggu boleh baca cerita tentang "busuk" mereka.

Asal dapat keluar dalam mana-mana kolum gosip yang ada teropong lah, yang ada sok sek sok sek lah pun jadi biarpun kredibliti sebagai seorang artis tak ubah macam sampah dalam longkang kat tepi jalan.

Dan malam tadi, aku tengok Ismail Haron begitu hebat di pentas. Dia tak macam Anuar Zain dengan auranya yang boleh buat pompuan terjerit-jerit histeria macam pompuan gila. Dia tak macam amy Search yang boleh buat mat rock head bangin tapi dia Ismail Haron, yang buat aku fikir, kalau bukan kerana dia.....yang mula membentuk perjalanan muzik di Malaysia dan Singapura, barangkali kita tidak akan ada industri yang kita ada sekarang.

"Kita kena selalu ingat sejarah kita. Kita jangan anggap dengan tengok sejarah kita akan jadi ketinggalan tapi kita majukan diri kita dengan kenangkan sejarah itu," kata Cikgu Yusnor malam tadi and now you shall understand why I respect him so much.

Salam buat Cikgu Yusor. "Saya ni Cikgu, tak pernah lupa sejarah sebab saya diajar macam itu supaya belajar daripada sejarah untuk menjadi manusia yang lebih manusia, supaya boleh melihat dunia dengan mata burung, bukan dari dalam tempurung!"

Note: Ada 3 perkataan FUCK dalam posting ini yang menggambarkan emosi. Bagi korang yang tak boleh terima, so be it. Sometimes, I don't fucking care what you think! (Ops...dah ada 5 perkataan Fuck and termasuk yang baru tu dah jadi 6 Fuck...ops...dah 7 dah)

Salam.

Keep it cool people.

17 comments:

awangsulungmerahmenyala said...

what the fucklahhhh sani biarlah apapun fuck tuh bukan setakat fuckkk memang ayat itu penuh emosi takmau faham sudah lah kan.

ismail haron suara jantan suara besar tapi sapa yang kenal dia hanya peminat muzik yang tahu siapa ismail harun.aku kenal ismail harun via mak aku.mak aku selalu cerita tentang ismail harun sebab mak aku memang minat muzik lama.dia cerita ismail selalu dengan anita sarawak bila nyanyi.ismail pop[ular dengan lagu ilham pujangga.sapa-sapa nak tengok ismail harun nyanyi boleh tengok dalam you tube konsert nusantara suria.boleh tengok ismail harun nyanyi boleh tengok rupa ismail harun.suara memang best tapi jamal abdillah best lagi lah tapi ismail best jugalah lah best macam dato shake.sama bestlah suara lelaki hehehehe...

bukan setakat ismail harun orang kurang kenal penulis lirik arwah haron abdul majid pun generasi sekarang tak kenal sani.banyak lagi penyanyi lelaki yang tak diangkat dengan wajar oleh media kita dan dj puki ayam kat malaysia nih.

berkenaan dengan yusnor ef aku ada baca buku bapaku p.ramlee dia salah seorang yang memberi idea untuk buat buku tersebut walaupun aku rasa tak puas baca sebab tak banyak benda yang dibongkarkan sapa yang betul yusnor ef ka atau adam salleh ghani?

adam ada hentam yusnor ef dalam jarum emas...ahhh adam pun samalah.

AKU SUKA HANG CERITA TENTANG PERMATA MUZIK.CERITA LAGI YANG MANA HANG TAU...

awangsulungmerahmenyala said...

ala...sori lupa pula aku.aku suka lagu wati ismail haron nyanyi wow bestnya.mel bekas vokalis wings ada nyanyi balik lagu tuh.memang kelas suara dia.

tentang joey tuh hang lah yang bagitau kat aku dalam komen balas hang bila aku sentuh tentang joey.apadaa...huhuhu pelupa lak takpa sejarah jangan dilupa.

rizal hashim said...

don corleone posting lu gambar james caan tu dia abang michael la, kena bunuh bukan ambik oren tapi kena bunuh kat pak guard la

Obefiend said...

that suit is awesome. dare i say it is now back in fashion. retrodelic sungguh

same cant be said about the hairstyle. ha ha ha

Anonymous said...

Weii Cikgu Yusnor wehh? Apsal lu tak cerita kat gua semalam? Sebab muka aku macam tak interested nak dengar cerita kau kan.. kah kah kah memang pun.. penatlah bro.. penat tenung mata farah asyikin.. stunning beb.. apa no phone dia? Fwd business card dia ahh.. haha..

Ismail is a legend by himself. This fella is one of my arwah grandpa's favourite. U know those days listening to him using catridge and aku lah yang selalu menjahanamkan catridge atuk aku, sebab aku ingat aku McGyver.. (dulu takder McGyver so actually akulah sebenarnya McGyver and please jangan beritahu sesaper.. hahah.. idiot.. kaulah idiot)

Arwah used to listened to his song, dengan kain pelikat pepagi, while puffing away his Perilly's.. Wohaaa.. those days, he smokes Perrilys bersila.. and ketuk ketuk jari kat armrest.. ekekekeke.. nostalgia... and his kain pelikat akan ada banyak laluan angin sebab berlubang..

Kau patut buat cerita pasal SOlo Chu the first vocalist.. mana dia sekarang ahh?

Aku setuju dengan awangsulungmerahmenyala, Ismail Haron has his own niche.. sekarang memanglah takder orang menjerit macam anuar zain buat konsert, you should ask him or anyone from his time, macam mana orang menjerit kalau depa nyanyi kat fun fair..

Anyway, lets talk about Cikgu Yusnor and likewise, aku setuju dengan kau (for once or twice maybe.. I hate to be in agreement with you because that will ruined my ego.. damnit..)

Masa aku jumpa Cikgu Yusnor, he has this cara layan wartawan and aku rasa bangga sangat the way dia layan aku masa reunion artis veteran kat Geylang in 90's.

Dahlah lambat, pastu aku pi mintak semua orang tunggu sebab aku nak interview semua artis veteran.. ekekekek.. and of course takderlah aku mengacah acah diaorang.. sebab depa pun dah berumur kan.. karang kalau aku mengacah, ada yang rebah, dah tak pasal pasal aku kena saman.. so, using my charm, and ada tu nak rekomenkan aku kahwin dengan anak diaorang.. hahaha.. serious ni.. i managed to interview several of them.

Haha, talking about that, aku pi sana buat Melodi masa tu (sebelum wujudnya semua manusia yang kau sebutkan dalam entry entry kau sebelum ni..) .. yelah.. tak sangkalah pulak. We were late to arrive sebab jam and sesat tak jumpa tempat diaorang buat reunion tu, majlis dah setengah jalan (actually dah nak abis dah.. hahaha... those idiots in Singapore kalau drive and nampak kereta Malaysia, tak bagi chance...).

Reunion tu kumpul semua diva dan pelakon lelaki terkenal masa jalan ampas. Yup, diva sebab diaorang ada feel kalau berlakon and menyanyi dan depa semua tak naik private jet or ada outrider masa kahwin, tapi tetap kualiti.

Kembang kuncup idup aku (tapi mostly kembang) dapat rub shoulders with them. Yelah, kecik kecik dulu tumpang tv rumah sedara nak tengok cerita P ramlee, tup tup Im infront of them..

Zaiton Ahmad yang membahasakan diri sebagai Mak, aku ingatkan anak dara mana, apa ke idaknya, she still look stunning.. badan cam kerengge.. and dia a true genuine beauty.

Jalan Ampas banyak cerita kan Sani.. lepak dengan Ramli Sarip kat gerai burger dia.. now dah takder. Kim salam kat Bro Ramli tu..

Tapi yang paling aku terkilan ialah, gambar gambar aku kat reunion tu dah 'dipindahkan' oleh sebuah lori pada satu ketika dulu.. ohh lupa nak insert shot: sambil dibantu oleh seorang rakan aku (rakan ker?).. hahah.. idiot..

sorrylah panjang sikit.. tapi aku sukalah.. aku tengah mabuk kupang ni..

p/s: bila nak buat cerita pasal Zakaria Ahmad, yang pernah menjadi jurumekap dan beraksi sebagai pelakon tambahan dalam Lampung Karam dan Aksi Kucing. Jeng jeng jeng..

Dari Tanjung Kupang, Kg Melayu Majidee and Kg Pasir. hahahaha.. sinisnyaaaaa.. me and my camera.. kat leher.. wahahaha.. (sorry, this is personal joke dengan Sani).

Anonymous said...

Sorrylah panjang gila komen ni.. itu package untuk entry akan datang sekali.. anyway, lu tak boleh bising atau marah sebab aku memeriahkan blog kau.. idiot..

Anonymous said...

wat d damn fucking good! kip up bro~ ;p


=PBF=
FACEBOOK

Anonymous said...

Ramai penyanyi lain yang aku tabek dari zaman Ismail Haron ni. J Mizan, umpamanya dengan suara dia yang smooth and soothing itu. Elok juga kalau Don boleh mencari dia dan mengabadikan tentang dia dalam tulisan Don. J Mizan antara penyanyi yang awal berani mengembara ke luar negara selain Ismail Haron, Anita Sarawak dan Dato Shake. Cuma J Mizan mengembara dengan menjadi penyanyi di atas kapal mewah. Ramai generasi baru tidak kenalpun dia. Paling mudah untuk mengetahui mengenai lagu J Mizan ialah lagu yang dinyanyikan semula oleh kumpulan Sixth Sense " Hari Ini Dan Semalam." Nota: Ini sebenarnya adalah lagu saduran Jepun.

Azman

Anonymous said...

Ismail Haron is tha BOMB!!!!
Suara dia hebat gila.

Ada 2 orang penyayi lelaki tempatan yang paling aku minat sebab kehebatan suara dan nyayiannya :
Ismail Haron
Jamal Abdillah

Yang lain kebanyakkannya harap rupa je.. hahahahahahah

Nur said...

Anon - I have this to say, hope it is not too much "those IDIOTS in Malaysia kalau drive and nampak kereta Singapore, lagi lah tak kasi chance mcm pelesit betul lagi2 kalau those VVIP, apa dorang ingat jalanraya mak bapak dorang punya..'kepala otak BERDENGUNG lah'.....lu pikir lah sendirik"

Bro Don miss your blog...its been 6 days I wasnt around....pegi tanam anggur dah.....lain2 entries belum sempat aku bacalah. Anyway, keep it up!!!!

Anonymous said...

Nur,

Lookie lookie.. hehe, cool, at least someone is reading my lengthy comment. You singaporeans are petty and that is why you ended up here giving such comment. Petty. Faham tak? Kalau tak faham gi google. Tahu tak google? Pergi bookstore pi. Ohh, come to Malaysia and get it cheap, after all you are all like birds.. chipping away upon arrival. Chip chip chip chip.. Heheh.. Sarcastic nya aku.. ekekekekek..

Well Nur, it takes two to tango. Statistic says that most singapore registered vehicle drives above speed limit on our highway. Did you see I used the word OUR? Ia bukan satu perkataan metafora atau kiasan. Ia memberi makna tepat. Since SIngapore registered car only been courteous in their own country (courteous ker? my experience says no at all), cara memandu mereka lebih menggerunkan.. well, does a wise man or a courteous man do that? Perhaps when they see the signage: Patuhi Had Laju, it means follow your car speed limit.. And that is why they speed off, or perhaps there is cheap sale going on and they are rushing for it?

When one - (this is to refer to Malaysian) drives in Singapore, lazimnya and obviously we respect the law and order of the country that we are visiting. Kami sudah dididik (educate) that, bak kata pepatah pergi ke kandang kambing mengembek.. so kami ikutlah tatacara dan undang undang negara yang kami lawati. Idaklah demo nak jadik hero kat negaro orang.. Idak lerrr...

And well, so happens that OUR road is not only owned by our mak bapak, but to our grandchildren as well, sebab tanah tanah yang dibuat jalan itu asalnya milik mak bapak orang Malaysia. Yup, Malaysia. So, it is not wrong for you to say how they drive their car.

Dan we, the kepala berdengung would happily say that we are more courteous when we are visiting foreign soil unlike those yang datang sambil menyanyi lagu Im like a bird.. :) Well, I will not say the same - Kepala Otak Berdengung or anything to you because does a bird has otak? That will be an insult to your species for saying things that you do not have.

Speaking of which, perhaps kepala otak kami berdengung disebabkan article kat link ni.. gosh, no wonder..

http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Monday
/Nasional/20081124004902/Article/

Please use your cursor, point to the first letter of the link, hold on to left button and highlight the whole address and paste it to your browser. Browser ni yang digunakan untuk surf internet tau, bukan yang dijual kat Geylang tu tau.

Remember your root. :) Keh keh keh..

A Fan of Zakaria Ahmad the actor.

amir said...

Mana entry baru? Takkan dah berenti kot?

Anonymous said...

Ayo......dah lama nah tak da entry. Apasal bro.....

amir said...

We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!
We want Bimbos! We want Bimbos!

We wants it!

Anonymous said...

he is busy with KLIFF laa in KL.

Nur said...

Anon - aku sebenarnya tak kuasa nak cakap banyak Buat berabe air lioq......aje. Suka hati kau lah Labu nak cakap apa, kau dengan kebodohan dan kedegilan kau......hahahahaha........

Btw, I dont shop in JB or anywhere in Msia, its just not me unless untuk pergi makan.

Hormat konon....tolong buka kamus....kau buat hati aku digaru2 lah LABU.....kahkahkahkahkahkahkah..........

natasya said...
This comment has been removed by the author.