Nov 19, 2008

Aku dulu selalu cakap "hanya orang sabar saja boleh menang" dan aku percaya orang akan faham

Orang suka kata, sabar tu separuh daripada iman. Orang suka kata, sampai bila nak bersabar. Orang suka kata, aku dah banyak sabar dah.

Aku selalu kata, hanya orang sabar saja boleh menang.

Aku google dan jumpa gambar ni. Aku rasa sesuai sangat nak digunakan. Ia dibuat oleh Ice Soul ni.

Dan sekarang aku kata, kalau orang mula mengukur sabar dalam dirinya, maknanya dia tu tak sabar. Selagi dia kata, aku dah banyak sabar atau dia soal diri sampai bila dia nak bersabar, maksudnya simple - dia tu tak sabarlah namanya.

Sejarah komunikasi massa shows 2 potensi sama ada membawa arus penyatuan atau arus perpecahan; atau daripada sudut yang berlainan, media boleh membawa nilai homogeneous atau pluralistic. Aku fikir, baik akhbar Melayu, majalah Melayu atau program TV berbahasa Melayu bukan sahaja pemerhati atau pengkritik, tapi apa yang penting ialah sebagai ejen perubahan tetapi memerlukan satu bentuk revolusi yang luar biasa kerana ia makin hari makin kesasar tujuannya.

Aku gali apa bekas lecturer aku, Prof Murad Merican menulis: "Bagaimana mentaliti dan personaliti Melayu dapat menghadapi perubahan ke arah menjadi satu masyarakat kosmopolitan seperti yang diidamkan dan seperti yang diusahakan berlandaskan dasr-dasar nasional? Apakah visi masyarakat wartawan Melayu dalam hal ini? Apakah bentuk dan kandungan akhbar kini dan akan datang? Bagaimanakah fungsi dan reaksi media kewartawanan dalam menghadapi perubahan etos masyarakat?" (Berita Harian, 1991)

He said this in 1991.

Since, etos kewartawanan wujud dalam konteks etos masyarakat sezaman, maka susahlah nak menentukan jawapan kepada persoalan di atas.

Murad ended it by saying this:

Mungkin secara halus, kita dapat merenung sentimen yang diajukan oleh Lat dalam pengenalan buku Mat Som (terjemahan ke bahasa Inggeris oleh Adibah Amin), "What do I say..
     Living in a place like this..
I feel shy even to introduce myself
Besides, who would cares?
This is a city


Banyak sangat yang aku belajar dulu daripada cerita Mat Som ini.

Orang sabar saja akan menang. The true people yang memperjuangkan nilai-nilai kewartawanan itu memang sabar orangnya.



This got nothing to do about nak cadangkan korang membeli buku ni tetapi tajuk dia sudah cukup sebenarnya untuk sampaikan apa maksud aku.


Dan aku tak akan ukur sejauh mana kesabaran aku kerana aku memang nak sabar.

Keep it cool harapnya.

7 comments:

Superzac said...

ah yes....the fave mantra ("orang sabar selalu menang"). aku tetap tak berjaya mengikut nasihat u hahaha! anywayyyyyy, speaking of being the agent of change, i cant help but realize,betapa susahnya memikul responsibility to educate d ppl, esp sekarang...too much junk on tv and print man...kekadang aku rasa we are the ones piling up the garbage (by saying "penonton dan pembaca nak macam ni maaaaa")....and then worry about how to sort the mess out bila things get screwed up big time hehehe!...over and over and over again...berapa lama pulak kena sabar nak tunggu positive changes tu..

syahrilkadir said...

alamak bro, nada lu dah lain bangat nih, hahaha
takpelah, yang penting gua tahu lu punya hati suci daripada haid dan nifas
bro, kenapalah bebudak ni perangai macam ni kan
aku tak cakap kita ni baik, tapi entahlah bro
yang penting gua hepi lu punya blog dah mencanak hitsnya
keep on blogging buddy!

DonCorleone said...

Superzac - U know I know and U know I understand rite?

Syahrilkadir - Tks man. Bukan nada lain...saje aje kasi buah pandangan perspektif lain sikit aje bro. Heheheh

amir said...

Jesus said, "Deny thyself."

Dan Jesus berkata, "Blessed are the meek, for they shall inherit the earth."

Mereka yang menjauhkan ego dari kehidupan dan kendiri, akan jadi power nak mampus, macam He-Man. Macam Robocop.

Robocop, sabar robotnya.

ayau aka BEkMEnG said...

keep it cool hahahhahahaa

m.addyhadzari said...

ok... sy masih mencuba untuk bersabar...

lynx_d_citycat said...

U quoted one of my utmost beloved lecturers back at the uitm masscomm faculty, dr. ahmad murad merican

undoubtedly he is one of the great minds in the country

kinda sad he is no longer with the faculty...

Nov 19, 2008

Aku dulu selalu cakap "hanya orang sabar saja boleh menang" dan aku percaya orang akan faham

Orang suka kata, sabar tu separuh daripada iman. Orang suka kata, sampai bila nak bersabar. Orang suka kata, aku dah banyak sabar dah.

Aku selalu kata, hanya orang sabar saja boleh menang.

Aku google dan jumpa gambar ni. Aku rasa sesuai sangat nak digunakan. Ia dibuat oleh Ice Soul ni.

Dan sekarang aku kata, kalau orang mula mengukur sabar dalam dirinya, maknanya dia tu tak sabar. Selagi dia kata, aku dah banyak sabar atau dia soal diri sampai bila dia nak bersabar, maksudnya simple - dia tu tak sabarlah namanya.

Sejarah komunikasi massa shows 2 potensi sama ada membawa arus penyatuan atau arus perpecahan; atau daripada sudut yang berlainan, media boleh membawa nilai homogeneous atau pluralistic. Aku fikir, baik akhbar Melayu, majalah Melayu atau program TV berbahasa Melayu bukan sahaja pemerhati atau pengkritik, tapi apa yang penting ialah sebagai ejen perubahan tetapi memerlukan satu bentuk revolusi yang luar biasa kerana ia makin hari makin kesasar tujuannya.

Aku gali apa bekas lecturer aku, Prof Murad Merican menulis: "Bagaimana mentaliti dan personaliti Melayu dapat menghadapi perubahan ke arah menjadi satu masyarakat kosmopolitan seperti yang diidamkan dan seperti yang diusahakan berlandaskan dasr-dasar nasional? Apakah visi masyarakat wartawan Melayu dalam hal ini? Apakah bentuk dan kandungan akhbar kini dan akan datang? Bagaimanakah fungsi dan reaksi media kewartawanan dalam menghadapi perubahan etos masyarakat?" (Berita Harian, 1991)

He said this in 1991.

Since, etos kewartawanan wujud dalam konteks etos masyarakat sezaman, maka susahlah nak menentukan jawapan kepada persoalan di atas.

Murad ended it by saying this:

Mungkin secara halus, kita dapat merenung sentimen yang diajukan oleh Lat dalam pengenalan buku Mat Som (terjemahan ke bahasa Inggeris oleh Adibah Amin), "What do I say..
     Living in a place like this..
I feel shy even to introduce myself
Besides, who would cares?
This is a city


Banyak sangat yang aku belajar dulu daripada cerita Mat Som ini.

Orang sabar saja akan menang. The true people yang memperjuangkan nilai-nilai kewartawanan itu memang sabar orangnya.



This got nothing to do about nak cadangkan korang membeli buku ni tetapi tajuk dia sudah cukup sebenarnya untuk sampaikan apa maksud aku.


Dan aku tak akan ukur sejauh mana kesabaran aku kerana aku memang nak sabar.

Keep it cool harapnya.

7 comments:

Superzac said...

ah yes....the fave mantra ("orang sabar selalu menang"). aku tetap tak berjaya mengikut nasihat u hahaha! anywayyyyyy, speaking of being the agent of change, i cant help but realize,betapa susahnya memikul responsibility to educate d ppl, esp sekarang...too much junk on tv and print man...kekadang aku rasa we are the ones piling up the garbage (by saying "penonton dan pembaca nak macam ni maaaaa")....and then worry about how to sort the mess out bila things get screwed up big time hehehe!...over and over and over again...berapa lama pulak kena sabar nak tunggu positive changes tu..

syahrilkadir said...

alamak bro, nada lu dah lain bangat nih, hahaha
takpelah, yang penting gua tahu lu punya hati suci daripada haid dan nifas
bro, kenapalah bebudak ni perangai macam ni kan
aku tak cakap kita ni baik, tapi entahlah bro
yang penting gua hepi lu punya blog dah mencanak hitsnya
keep on blogging buddy!

DonCorleone said...

Superzac - U know I know and U know I understand rite?

Syahrilkadir - Tks man. Bukan nada lain...saje aje kasi buah pandangan perspektif lain sikit aje bro. Heheheh

amir said...

Jesus said, "Deny thyself."

Dan Jesus berkata, "Blessed are the meek, for they shall inherit the earth."

Mereka yang menjauhkan ego dari kehidupan dan kendiri, akan jadi power nak mampus, macam He-Man. Macam Robocop.

Robocop, sabar robotnya.

ayau aka BEkMEnG said...

keep it cool hahahhahahaa

m.addyhadzari said...

ok... sy masih mencuba untuk bersabar...

lynx_d_citycat said...

U quoted one of my utmost beloved lecturers back at the uitm masscomm faculty, dr. ahmad murad merican

undoubtedly he is one of the great minds in the country

kinda sad he is no longer with the faculty...