Nov 5, 2008

Cerita bodoh tapi laku

Aku teringat masa aku ni Penerbit Kanan (Senior Producer) di TV9 masa ia baru sangat nak mula. So, masa soft launch TV9, boss suruh aku handle penerbitan persembahan untuk memperkenalkan TV9 kepada client-client kami dalam satu program yang dinamakan Media Prima Screenings. So, persembahan yang dipersetujui ialah kami mencari 9 selebriti untuk ucap 9 Misi TV9 (macam bagus aje....hahah). Anyway, salah seorang daripadanya ialah Pierre Andre. Turut ada ialah si kacak gila, Zed Zaidi.

Zed Zaidi bergambar dengan peminatnya. Taraf macam ini ajelah peminat lu brader tapi kira okaylah. Lambat laut akan ada juga minah atau bini artis mana yang hot yang nak kat lu kot. Insya-Allah.

Nak dijadikan cerita, bayaran untuk diorang ni tidak dihandle oleh aku, sebaliknya oleh BMG TV9 atau dikenali sebagai Brand Management Unit. Nak dijadikan cerita. BMG dah ada persetujuan dengan Zed Zaidi (menerusi Skop Production) dan persetujuan dengan Pierre (menerusi Metrowealth - milik David Teoh tu).

Bila buat screenings, boss besar aku masa tu, Datuk Seri Farid Ridzuan, memang suka buat latihan dan mulakan buat muka Zed dan Pierre ni macam pukimak. Dua tiga kali diorang ni hilang dan akhirnya Zed Zaidi hilang terus. Pierre pun hilang masa tu dan bila call banyak kali, barulah dia datang naik baik ke ruang ballroom hotel Berjaya Times Square itu.

Dengan gagap dia tu dia kata: "Bayaran dah lah sikit tapi nak suruh buat latihan terlalu banyak kali."

Aku balas: "What was your arrangement? Kalau you dah terima job ini maknanya you setujulah."

Dia kata: "Itu bukan soalnya...." dan gagap dia bertambah.

Lepas itu aku kasi tahu lagi yang aku ringkaskan, bahawasanya kita ni manusia dan apa yang kita ada ialah janji and menunaikan janji adalah apa yang membezakan kita manusia dengan makhluk lain (aku tak mahu berkasar dengan dia masa tu - tapi dalam otak aku, dialog aku sepatutnya begini: "Manusia yang berjanji, mesti tunai janji. Kalau tak, dia bukan lagi manusia, tapi dia anjing macam kau dengan Zed!")

Lepas aku sembang panjang dengan boss, boss besar dan beberapa orang lain yang berasakan diri dia boss jugak, aku buat keputusan bahawa orang macam Pierre ini memang banyak dalam dunia seni. Gempak lebih, gaya dahsyat, nak betina hot aje tapi tak tentu boleh handle ke tidak. Dan atas apa yang berlaku dengan dirinya sekarang, nyata dia huru hara.

Itu cerita Pierre.

Seriously? Julia Ziegler pun boleh pertahankan this dude? Seriously? Fasha pun syok kat dia? Seriously? What has this world come to?

Dude, lu kena belajar lagi kalau nak rebel. Kencing lu masih bercabang.

Keep it cool dude.

* FYI...Cerita ini timbul berinspirasikan entri terbaru dalam www.budiey.com

Dalam laporan www.budiey.com itu, kisahnya lebih kurang begini:

Tragedi Pierre Andre ‘Diserang’ Zubir di Pra Tonton Selamat Pagi Cinta

Kisahnya, si Mamat reporter ganas Berita Harian yang bernama Zubir confronted Pierre tentang isu peribadi Pierre yang menjadi kisah. Si Zubir ni juga pernah berkoloborasi dengan minah rambut perang Melodi (Michelle Wee) untuk 'menerjah' Pierre di lokasi penggambaran filem untuk korek rahsia peribadinya.

Tahap kebodohan cerita tentang Pierre ini is one thing tapi tahap kebodohan nilai journalism yang diamalkan oleh kedua-dua wartawan ini lagi busuk. Aku ni bercakap bukan sekadar bercakap tapi aku tahu apa aku cakap. Aku jadi wartawan pada 1991 dan saat itu Zubir ni masih kerja eksekutif di Human Resource di NSTP dan aku fikir Michelle masa tu masih tak pandai basuh kencing lagi.

Well, you guys might say this is harsh, but truth be told, soal etika kewartawanan yang aku amal sudah jauh menyimpang dengan cara diorang ni tapi aku tak jugak blame kan diorang sebab setiap kali ada terjah busuk jenis itu, setiap kali jugalah ratings meningkat.

Maka, apa maksudnya semua itu?

Macam Datuk Yusof Haslam pernah kata: "Orang kata filem saya teruk, tapi it still collects millions of ringgit."

Macam kata Prof A Razak Mohaideen: "Media kritik macam mana pun, filem arahan saya masih box office."

So, what does that say about us? Kalau korang menjerit cakap karya Prof atau karya Yusof Haslam macam taik, maka beribu-ribu orang sebenarnya suka makan taik sebab karya diorang kutip berjuta ringgit. Seriously, what does that say about us?

Tentang si Zubir dan Michelle tadi: "Do we still wanna believe that the crux of 'real' journalism is there somewhere?"

* Barangkali menangis Arwah Abdul Rahim Kajai atau Tan Sri A Samad Ismail atau semua tokoh wartawan yang aku banggakan itu.

Arghhh....FUCK IT lah!

Keep it cool dude. (I'm talkin to myself here)

16 comments:

Anonymous said...

huhu......takut jugak baca cite2 mcm ni...tak tahu la apa nak jadi dgn artis2 skrg ni?anyway this is a very good and honest blog to me.now i'm big fan of this blog....'aku pun bimbo gak'(bila perlu) hahahhah.

Azreen Zzz said...

Yesss yesss yessssSS!!! That's the way to go. I saw the video already. You got me all hot and bothered already. For you, not for zubir. Yucky yuck. takde ethics langsung. Who is he to demand explanation like that? You wanna be aggresive like papparazzi tapi kena sikit dah nak terasa, nak demand respect bagai semua. Not with your so called professionalism!

Marzuki said...

lu mmg sempoi

ayau said...

well bro apa leh buat ...wa as journalist pun dah pening try to educate masyarakat malaysia especially MELAYU but this ppl sendiri yang tak mau improve diri MELAYU depa...yang depa tau nak story pijak perut lah ..potong kote laaa tu je yg depa nak..bila wa buat story ilmiah sikit...semua kata bosan kata wa serius sangat...memang dunia hiburan kat malaysia...even satu dunia pun dah macam pukimak...
mcm hollywood si paparazi lagi suka tunjuk cerita seluar dalam britney spears kaler apa dari tunjuk story apa masalah dan kemelut star struck yg britney sekeluarga facing...well apa nak buat makin ramai manusia dilahirkan BODOH....

Anonymous said...

TERBAIK BRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tu je...

cici said...

citer2 bodo (films / articles in mags or papers) mmg terjual & in fact,digemari ramai..haha..well,kadang2 manusia bertindak bodo (terus menulis citer2 bodo,mengarahkan citer2 bodo,etc),secare sedar tak sedar..kan..?huhu..everything is because of money..aiyahh..hehe...

Saniboey said...

Ditelan mati mak.....

Mohariz Yaakup said...

Bro..Gua tabik spring lu..terbaik bro

Allan said...

hmmm...bak kata producer yang aku jumpa hari tu....sama je producer melayu dengan "makcik2" kat bmg media prima tu....kalau script baguih mana pun, sampai kat depa, kena tukaq kasi jadi "drama swasta melayu".

dato gaduh dgn tan sri. datin menjatuhkan puan sri. bunuh, liwat, rogol, gatal, miang...semuanya yang dianggap "boleh menaikkan ratings agar boleh masuk ad banyak lagi". itu belum sponsorship lagi.

hari tu aku jumpa head of korean tv. dia tanya aku, tv (media prima networks) ni tv iklan ke? sampai dalam script pun boleh sebut "gunalah sunsilk, rambut lebih halus malus". gitulah lebih kurang yea. u get the drift.

orang melayu pun satu...cerita macam hati malaya sumpah tak dapat sambutan. hmmm....so how now brown cow? (not you, hahah).

pasal zubir tu...memang dah macam tu nok. terima ajelah. dia buat orang takpe, orang buat dia takleh. kesian korang, pasal nila setitik, rosak susu sebelanga. err...actually dalam entertainment, banyak jugak titiknya kan...belum dengan seri alhanya lagi (ada lagi ke dia attend PC), dan wartawan2 entertainment yang sebenarnya lagi teruk mengalahkan artis tapi tak sedaq.

tepuk dada tanya selera. aku tak tengok tv. tv tengok aku. haha.

wajahwajah said...

aku pelik bila ada wartawan yang berlagak lebih DIVA dari artis DIVA dan makin pelik bila artis baru pun dah berlagak DIVA....ohh plsss..tak kuasa mak!!

sultanmuzaffar said...

spot on !

ayedaneal said...

kenapa gambar saya dipergunakan plak...
carilah gambar org lain....
hm...
saya minat lakonan die gitu2 jer...
x pasal2 gambar aku plak ditempek kat sini ngan zed zaidi....

ayedaneal said...

kenapa gambar saya dipergunakan plak...
carilah gambar org lain....
hm...
saya minat lakonan die gitu2 jer...
x pasal2 gambar aku plak ditempek kat sini ngan zed zaidi....

DonCorleone said...

Betul tak mau dah gambar anda? Anda barangkali bisa jadi sepopular mereka tau. Betul nak saya keluarkannya?

Nadia said...

Teringat Zubir (yg mengatakan Bangsar itu 'jajahannya'..-yes, it's in his own words) masa dia kena ghanjo kat Wakenabeb! Udah nak tumpor je ghopenye. Hehehehe...

DonCorleone said...

Masya-Allah....susah jadi manusia ni kan? Dan kalau dah ada tanah jajahan lagi lah teruk kan? Banyak yang perlu ditadbir dan dirisik. Kena ada kanta, teropong dan macam-macam lagilah. Betul kan?

Nov 5, 2008

Cerita bodoh tapi laku

Aku teringat masa aku ni Penerbit Kanan (Senior Producer) di TV9 masa ia baru sangat nak mula. So, masa soft launch TV9, boss suruh aku handle penerbitan persembahan untuk memperkenalkan TV9 kepada client-client kami dalam satu program yang dinamakan Media Prima Screenings. So, persembahan yang dipersetujui ialah kami mencari 9 selebriti untuk ucap 9 Misi TV9 (macam bagus aje....hahah). Anyway, salah seorang daripadanya ialah Pierre Andre. Turut ada ialah si kacak gila, Zed Zaidi.

Zed Zaidi bergambar dengan peminatnya. Taraf macam ini ajelah peminat lu brader tapi kira okaylah. Lambat laut akan ada juga minah atau bini artis mana yang hot yang nak kat lu kot. Insya-Allah.

Nak dijadikan cerita, bayaran untuk diorang ni tidak dihandle oleh aku, sebaliknya oleh BMG TV9 atau dikenali sebagai Brand Management Unit. Nak dijadikan cerita. BMG dah ada persetujuan dengan Zed Zaidi (menerusi Skop Production) dan persetujuan dengan Pierre (menerusi Metrowealth - milik David Teoh tu).

Bila buat screenings, boss besar aku masa tu, Datuk Seri Farid Ridzuan, memang suka buat latihan dan mulakan buat muka Zed dan Pierre ni macam pukimak. Dua tiga kali diorang ni hilang dan akhirnya Zed Zaidi hilang terus. Pierre pun hilang masa tu dan bila call banyak kali, barulah dia datang naik baik ke ruang ballroom hotel Berjaya Times Square itu.

Dengan gagap dia tu dia kata: "Bayaran dah lah sikit tapi nak suruh buat latihan terlalu banyak kali."

Aku balas: "What was your arrangement? Kalau you dah terima job ini maknanya you setujulah."

Dia kata: "Itu bukan soalnya...." dan gagap dia bertambah.

Lepas itu aku kasi tahu lagi yang aku ringkaskan, bahawasanya kita ni manusia dan apa yang kita ada ialah janji and menunaikan janji adalah apa yang membezakan kita manusia dengan makhluk lain (aku tak mahu berkasar dengan dia masa tu - tapi dalam otak aku, dialog aku sepatutnya begini: "Manusia yang berjanji, mesti tunai janji. Kalau tak, dia bukan lagi manusia, tapi dia anjing macam kau dengan Zed!")

Lepas aku sembang panjang dengan boss, boss besar dan beberapa orang lain yang berasakan diri dia boss jugak, aku buat keputusan bahawa orang macam Pierre ini memang banyak dalam dunia seni. Gempak lebih, gaya dahsyat, nak betina hot aje tapi tak tentu boleh handle ke tidak. Dan atas apa yang berlaku dengan dirinya sekarang, nyata dia huru hara.

Itu cerita Pierre.

Seriously? Julia Ziegler pun boleh pertahankan this dude? Seriously? Fasha pun syok kat dia? Seriously? What has this world come to?

Dude, lu kena belajar lagi kalau nak rebel. Kencing lu masih bercabang.

Keep it cool dude.

* FYI...Cerita ini timbul berinspirasikan entri terbaru dalam www.budiey.com

Dalam laporan www.budiey.com itu, kisahnya lebih kurang begini:

Tragedi Pierre Andre ‘Diserang’ Zubir di Pra Tonton Selamat Pagi Cinta

Kisahnya, si Mamat reporter ganas Berita Harian yang bernama Zubir confronted Pierre tentang isu peribadi Pierre yang menjadi kisah. Si Zubir ni juga pernah berkoloborasi dengan minah rambut perang Melodi (Michelle Wee) untuk 'menerjah' Pierre di lokasi penggambaran filem untuk korek rahsia peribadinya.

Tahap kebodohan cerita tentang Pierre ini is one thing tapi tahap kebodohan nilai journalism yang diamalkan oleh kedua-dua wartawan ini lagi busuk. Aku ni bercakap bukan sekadar bercakap tapi aku tahu apa aku cakap. Aku jadi wartawan pada 1991 dan saat itu Zubir ni masih kerja eksekutif di Human Resource di NSTP dan aku fikir Michelle masa tu masih tak pandai basuh kencing lagi.

Well, you guys might say this is harsh, but truth be told, soal etika kewartawanan yang aku amal sudah jauh menyimpang dengan cara diorang ni tapi aku tak jugak blame kan diorang sebab setiap kali ada terjah busuk jenis itu, setiap kali jugalah ratings meningkat.

Maka, apa maksudnya semua itu?

Macam Datuk Yusof Haslam pernah kata: "Orang kata filem saya teruk, tapi it still collects millions of ringgit."

Macam kata Prof A Razak Mohaideen: "Media kritik macam mana pun, filem arahan saya masih box office."

So, what does that say about us? Kalau korang menjerit cakap karya Prof atau karya Yusof Haslam macam taik, maka beribu-ribu orang sebenarnya suka makan taik sebab karya diorang kutip berjuta ringgit. Seriously, what does that say about us?

Tentang si Zubir dan Michelle tadi: "Do we still wanna believe that the crux of 'real' journalism is there somewhere?"

* Barangkali menangis Arwah Abdul Rahim Kajai atau Tan Sri A Samad Ismail atau semua tokoh wartawan yang aku banggakan itu.

Arghhh....FUCK IT lah!

Keep it cool dude. (I'm talkin to myself here)

16 comments:

Anonymous said...

huhu......takut jugak baca cite2 mcm ni...tak tahu la apa nak jadi dgn artis2 skrg ni?anyway this is a very good and honest blog to me.now i'm big fan of this blog....'aku pun bimbo gak'(bila perlu) hahahhah.

Azreen Zzz said...

Yesss yesss yessssSS!!! That's the way to go. I saw the video already. You got me all hot and bothered already. For you, not for zubir. Yucky yuck. takde ethics langsung. Who is he to demand explanation like that? You wanna be aggresive like papparazzi tapi kena sikit dah nak terasa, nak demand respect bagai semua. Not with your so called professionalism!

Marzuki said...

lu mmg sempoi

ayau said...

well bro apa leh buat ...wa as journalist pun dah pening try to educate masyarakat malaysia especially MELAYU but this ppl sendiri yang tak mau improve diri MELAYU depa...yang depa tau nak story pijak perut lah ..potong kote laaa tu je yg depa nak..bila wa buat story ilmiah sikit...semua kata bosan kata wa serius sangat...memang dunia hiburan kat malaysia...even satu dunia pun dah macam pukimak...
mcm hollywood si paparazi lagi suka tunjuk cerita seluar dalam britney spears kaler apa dari tunjuk story apa masalah dan kemelut star struck yg britney sekeluarga facing...well apa nak buat makin ramai manusia dilahirkan BODOH....

Anonymous said...

TERBAIK BRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tu je...

cici said...

citer2 bodo (films / articles in mags or papers) mmg terjual & in fact,digemari ramai..haha..well,kadang2 manusia bertindak bodo (terus menulis citer2 bodo,mengarahkan citer2 bodo,etc),secare sedar tak sedar..kan..?huhu..everything is because of money..aiyahh..hehe...

Saniboey said...

Ditelan mati mak.....

Mohariz Yaakup said...

Bro..Gua tabik spring lu..terbaik bro

Allan said...

hmmm...bak kata producer yang aku jumpa hari tu....sama je producer melayu dengan "makcik2" kat bmg media prima tu....kalau script baguih mana pun, sampai kat depa, kena tukaq kasi jadi "drama swasta melayu".

dato gaduh dgn tan sri. datin menjatuhkan puan sri. bunuh, liwat, rogol, gatal, miang...semuanya yang dianggap "boleh menaikkan ratings agar boleh masuk ad banyak lagi". itu belum sponsorship lagi.

hari tu aku jumpa head of korean tv. dia tanya aku, tv (media prima networks) ni tv iklan ke? sampai dalam script pun boleh sebut "gunalah sunsilk, rambut lebih halus malus". gitulah lebih kurang yea. u get the drift.

orang melayu pun satu...cerita macam hati malaya sumpah tak dapat sambutan. hmmm....so how now brown cow? (not you, hahah).

pasal zubir tu...memang dah macam tu nok. terima ajelah. dia buat orang takpe, orang buat dia takleh. kesian korang, pasal nila setitik, rosak susu sebelanga. err...actually dalam entertainment, banyak jugak titiknya kan...belum dengan seri alhanya lagi (ada lagi ke dia attend PC), dan wartawan2 entertainment yang sebenarnya lagi teruk mengalahkan artis tapi tak sedaq.

tepuk dada tanya selera. aku tak tengok tv. tv tengok aku. haha.

wajahwajah said...

aku pelik bila ada wartawan yang berlagak lebih DIVA dari artis DIVA dan makin pelik bila artis baru pun dah berlagak DIVA....ohh plsss..tak kuasa mak!!

sultanmuzaffar said...

spot on !

ayedaneal said...

kenapa gambar saya dipergunakan plak...
carilah gambar org lain....
hm...
saya minat lakonan die gitu2 jer...
x pasal2 gambar aku plak ditempek kat sini ngan zed zaidi....

ayedaneal said...

kenapa gambar saya dipergunakan plak...
carilah gambar org lain....
hm...
saya minat lakonan die gitu2 jer...
x pasal2 gambar aku plak ditempek kat sini ngan zed zaidi....

DonCorleone said...

Betul tak mau dah gambar anda? Anda barangkali bisa jadi sepopular mereka tau. Betul nak saya keluarkannya?

Nadia said...

Teringat Zubir (yg mengatakan Bangsar itu 'jajahannya'..-yes, it's in his own words) masa dia kena ghanjo kat Wakenabeb! Udah nak tumpor je ghopenye. Hehehehe...

DonCorleone said...

Masya-Allah....susah jadi manusia ni kan? Dan kalau dah ada tanah jajahan lagi lah teruk kan? Banyak yang perlu ditadbir dan dirisik. Kena ada kanta, teropong dan macam-macam lagilah. Betul kan?