Nov 12, 2008

Malunya kita



Jangan start baca please. Just watch this video first and continue reading okay. U must watch this first.

Frankly, I thought I was done with this but then I just had to show you guys this video and sampaikan buah fikiranku yang tak seberapa ini.

Aku mulakan dengan "MASYA-ALLAH!" Apa lah nak jadi dengan dunia kewartawanan hiburan sekarang? Are we like this now? Are we gonna paksa orang menjawab soalan kita sekarang? What the fuck? Visuals don't lie my friend and here you go, saksikan bagaimana nilai-nilai profession yang aku sayang ni mengalir deras ke longkang busuk. Aku kelu, hilang kata-kata seketika dan terasa malu di dada.

Video awal yang aku saksikan sebelum ini lain dan aku tak sangka ini adalah lanjutannya. I was willing to say that the earlier video was bad, but not as bad tapi this latest video is just embarrassing.

Aku sertai Pre-Editorial Training Scheme (Pets) di NSTP pada Julai 1991 dan aku mulakan tugas di Meja Jenayah Berita Harian pada Disember 1991. Sepanjang kursus itu, pendidikan aku tentang dunia kewartawanan ialah sesuatu yang noble, bagai sebuah institusi yang terlalu hebat. Kemudian aku sambung belajar untuk dapatkan Iajazah Sarjana Muda aku dalam bidang kewartawanan dan sekali lagi terus menerus aku diberitahu bahawa jurusan ini mulia, memberi faedah kepada agama, bangsa dan negara.

Tapi adakah video yang dipaparkan di atas ini memberi justifikasi kepada semua nilai-nilai itu? Fuck NO!!!

Aku nak tanyalah kan, berapa ramai di kalangan wartawan yang tahu tentang kewujudan IAM? Tau tak apa tu? Institut Akhbar Malaysia (IAM) yang ditubuhkan di Malaysia sejak 1974. Ketika didaftarkan IAM mengemukakan beberapa objektif yang memberi perhatian utama kepada kepentingan wartawan Malaysia. Fokusnya ialah untuk menggalak dan mempertahankan cita-cita mewujudkan media yang bebas dan bertanggungjawab. IAM menjadi pusat latihan wartawan untuk mencapai kemajuan dan kemahiran dalam bidang kewartawanan.

Aku petik kata Pensyarah Jabatan Komunikasi, Kulliyyah Ilmu-ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr Mohd Yusoff Hussain: "Wartawan hiburan lebih mementingkan `sensationalisme' serta mengabaikan kesannya kepada akhlak pembaca muda, manakala dalam isu politik wartawan cenderung mencari kesilapan parti pembangkang dan jarang sekali menyiarkan kebaikannya." (Berita Harian, 29 Jan 2003, m/s: 06)

Aku masuk bab Kewartawanan Islam sekejap je okay sebab aku sendiri selalu percaya bahawa penulisan yang baik dengan fakta yang tepat boleh mendidikan masyarakat untuk memahami nilai-nilai murni dan menghampirkan diri (taqarrub) kepada Tuhan sebagaimana cara Al-Ghazali, Ibu Khaldun, Al-Maududi atau Syed Qutb.

Berbalik kepada IAM. Aku bukan nak kritik IAM ini langsung tapi kalau boleh menggesa mereka untuk bukan sahaja mendidik rakyat tentang fungsi media, fungsi wartawan atau fungsi berita, tetapi turut didik sesetengah golongan wartawan yang dangkal ni.

Do we do that? Do we stop people and paksa diorang jawab kita? Do we harassed our respondents? I'm ashamed of the video sebab berjuta orang akan melihat betapa "hebatnya" wartawan kita. Somebody has to do something. IAM ke, atau whatever happened to Majlis Akhbar Kebangsaan? I mean just anybody.....pls do something.

Dalam pada sibuk sangat thinking how to educate rakyat tentang peranan kita, I think the issue is also that we have to educate ourselves too. That is equally important kan?

What the fuck! Where did it went wrong? Entertainment journalism is still journalism.

But that video above IS NOT!

Fuck!

I wanna say KEEP IT COOL PEOPLE, but i fucking can't now!

47 comments:

akunakjadibimbo said...

this fella, idiotic (sorry mama) needs help. habes, dia dah menconteng arang ke muka wartawan2 lain. somebody please stop him, kesian mak dia kat umah.

MCMC (the regulator body) should see this.. kalau artis bukak baju skit dah nak ban, ni wartawan2 yang tak bermaruah, hambat2 orang ni macam mana plak? editor BH pun should wake up. tengok anak2 ikan hang ni..

choyyyy!!!

Azreen Zzz said...

nasib baik lah si zubir ni tak kena tumbuk. Kalau kat US ni dah lama dah kena belasah. Saman belakang kira.

Anonymous said...

fuck zubir...mengajar jadi kurang ajar...

DonCorleone said...

akunakjadibimbo - I hope IAM or Majlis Akhbar Malaysia can do something to educate journalist. Itu aje supaya ia kembali menjadi profession yang dihormati.

Azreen Zzz - Ingat tak Bjork tumbuk that Taiwanese photographer di Taipeh Airport dulu back in 1991 I think?

Anonymous - Kita semua sedang belajar.

hazrey said...

Ehh apa ni.. violence violence, i hate violence.. ekekekekekekek... no vulgar words please, im underage.

Guys, aku tak terperanjat, tapi aku gelak berdekah dekah tengok video post ni. Kah kah kah kah kah (eh aku ketawa ni tak kena saman ker?).. (p/s: aku cuma kenal lawyer syariah jek.. civil tak kenal ahh..)

Entahlah yek, apa sebenarnya kriteria nak jadik wartawan? Mesti jambu? Mesti pandai mengampu? Mesti pandai buat buat kelam kabut masa boss lalu? Mesti vogue? Mesti fluffy? Rambut mesti pakai gel ultra wet sampai malam? Mesti pakai lip gloss? Mesti pakai sports shoes? Mesti pandai berlari? Mesti memiliki pengalaman bermain galah panjang supaya pakar dalam adegan acah mengacah? Mesti pandai manderem? Mesti pandai pakai wig? Mesti pandai menghentam orang?

Don, masa Pets dulu saper ajar kau? He or she must be a terrible teacher sebab during your stint kat Johor, I doubt that you can do whatever they are doing, cool man, sebab jarang aku dapat tengok reporter main acah acah camtu. Dan aku merasa kesal sedikit sebab dulu parents aku tak ajar aku menyanyi atau berlakon, kalau tidak sure aku jadik artis dan sure punya escalator tu akan dapat habuan.

The truth is Don, journalism aint what it is in Malaysia. No more genuine journalism and we are not doing anything about it, because we dont have the power to do so, except our comments here and there. But i truly admire the will power that you all have to see journalism being brought back to its true meaning.

And to answer KlubbKidd on his reply in the earlier post: Well bro, i aint sure what gonna happen to those honest journalist but one thing for sure, kita akan disisihkan dari the masses sebab kita tak pandai mengampu dan menggadaikan etika kita. Etika kewartawanan, etika kemanusiaan, etika kemelayuan dan adab kita just for a story. There always a line to everything dan kita lupa, kita ada anak, ada saudara etc. Sometimes, passion yang overboard akan menjalangkan kita. Yup, jalang.

The journalism mambo..

Kita tak perlu ghairah semata mata untuk dapatkan exclusive sebab kalau kita buat homework and do some research, proper research, mesti story kita dapat anugerah Rahim Kajai. Aku pun tak pernah sampai tahap tu, dan aku pun setahun jagung, tak pandai macam korang, taip pun satu button satu button.. tapi yang aku tahu, PR is a good approach for everything. Everything. It is like marketing. Pernah tengok Oprah Winfrey? Hahah, aku pun tak pernah tengok selalu.

I do remember waited for a royal member around the clock masa isu raja raja dulu and cant move anywhere at all, sampaikan aku drive accident langgar pokok sebab terlalu letih dan ngantuk. Makan nasi bungkus dengan teh bujang. Waited kat court, tunggu kat depan istana, tunggu kat depan balai polis.. Aku diajar untuk be patient to a story dan jangan sampai orang yang ditunggu untuk ditemuramah lari.

I jadik kawan tempat mengadu kepada seorang lelaki beristeri 10 dulu, sebab nak dapatkan story and i dont have to ask questions that will make him take off. Aku tak perlu terjah. Aku cuma sandarkan my charm and a little bit of sweet talk and reality talk to all these people.

Same goes masa seorang wanita ditahan sebab disyaki mengandung anak luar nikah seorang artis. Broke the story and the artiste was so fuck up with me and kelakarnya, when he was called to appear in court, dia bising bising kat court mentioning my name without realising that i was in the crowd. When aku hulur kad aku, dia tergamam and i asked him for a drink kat kantin mahkamah and i told him the side of my story and make him understand why am i reporting and give him the space to clear his name. Takder pulak aku acah acah macam main galah panjang.. kena tuntut ilmu ni.. apa pengerasnya? Pulut kuning? Ayam panggang?

So, kesimpulannya, apa kejadahnya nak gegar orang.. no pun intended ya.. nanti kena saman pulak aku.. cakap bebaik, selami hati, selami jiwa, baca fikirannya and you will get your story. Apa payah sangat ni..

Lapar pulak bila citer pulut dengan ayam ni.. ahaksss...


Cheers !!!!!

Anonymous said...

bro hazrey..komen sikit2 dah la..pnjang sgt...ni blog don yg punya huhuhuhuhu

hazrey said...

Fucklah Anonymous, aku punya pasal laa.. Aku takder blog so sedaplah aku menaip pepanjang.. ekekekekekek.. And also, kau jangan nak cabar cabar aku yek Anonymous, aku dulu kat kampung juara galah panjang.. sarang tebuan jangan dijolok.. lubang idung hang aku jolok nanti..

Nur said...

a ah lah hazrey kau selalu taip panjang2 penat aku nak baca tapi mesti baca sebab best lah cite kau........hehehehehe....

btw, that wartawan sepatutnya dah kena fuck up siang2 lagi....kalau aku lah ketuk aje kepala dia ngan kasut tumit tinggi aku.....hahahahaa....it is so embarrassing, demoralising and banyak sing lagi lah..........

DonCorleone said...

Salam to all: Guys, I know the subject is Zubir, but I would like to think that the aspect of my criticism is his act, not the person himself. Let us be rational and comment strictly on the act, rather the person okay. My mission is to generate the believe that we can make changes, not generate hatred. I hope you guys understand. Peace.

DonCorleone said...

And Hazrey - The next Lala session is on you...cause kau tulis lebih panjang daripada aku lah. But in a way I guess if i can create a discourse, maksudnya it's good lah kan.

Nur - I faham ssangat frustrasi you tu.

Anonymous - Setuju sangat dengan u. Hehehehe

Anonymous said...

dulu masa study my lecturer ada berpesan "be a celebrated journalist, not a celebrity journalist"...sampai sekarang saya memegang prinsip yang diajar oleh sifu ku itu...
alhamdulillah...walaupun sudah menjadi seorang wartawan...tiada terlintas difikiran untuk mengejar glamor dan bergelar 'celebrity journalist'...so kepada empunya diri yang memalukan wartawan-wartawan di Malaysia, sedarlah....awak tu bukan sahaja membawa nama syarikat...tetapi nama wartawan malaysia!!

Budiey said...

Habis la Zubir kali ni...

awangsulungmerahmenyala said...

alahai,
zubir tuh aku kenala lama dah maksud aku bukan kenal sebagai kawan tapi kenal semenjak dia jadi wartawan dalam bi pop dalam ruangan zubir jeling dengan seoarang lagi pasangan dia aku dah lupa nama.dulu dia lagi gemuk sekarang ini nampak kurus la sikit macam aku huhuhu tapi perut dia boroi lagi.dari mana si mamat nih grad aku pun tak tau.aku pernah masuk kursus diskusi etika kewartawanan yang mana pensyarah aku waktu itu prof dr faridah ibrahim aku simpan lagi buku dia buat dengan mus chairil samani.aku bukan wartawan tapi aku suka menulis.aku andaikan zubir ini buat kerja tak mengikut etika bukan sekali dah banyak kali aku `follow`cerita hiburan yang dia buat.
selain itu bukan zubir saja wartawan hiburan yang macam gitu2 hampir keseluruhan wartawan hiburan aku tengok dah la tak beretika lagi satu malas nak buat kajian atau penyelidikan mengenai sesuatu cerita yang akan diaorang akan `cover`.aku bagi contoh dalam ruangan hip berita harian 10 november seorang wartawan telah bagi fakta dari mana ntah mengenai vokalis baru kumpulan exist.dia cover cerita vokalis exist baru joey yang baru join dengan exist.dia cakap joey bekas vokalis kumpulan budak kaca mata setahu aku dah lama aku follow joey mamat tuh tak pernah buat group pun dia cuma ada dua album solo terbitan m.nasir dan anak didik m.nasir.gamaknya dek kerana muka joey sebijik macam vokalis budak kaca mata atau ntah apa lah yg dia tanya kot kat joe,`BANG DULU BANG NIH VOKALIS BUDAK KACA MATA KA?`ntah kot si joey nak pekena dia balik dia cakap lah kot,`hah a`ah iyer`.
mungkin sebab kalau dia kutuk atau hangin dengan si wartawan tuh nanti wartawan tuh hangin dan ban dia pulak kot balik citer kat editor dia.gamaknya lah kot bukan wartawan tuh seoarang jer yang mcm tuh aku tgk ramai lagi wartawan hiburan yang tulis ikut sedap.
aku bagi satu lagi contoh kisah ada satu wartawan perempuan yang taksub dengan ct,tapi ini dia buat cerita tentang `come back` jamilul hayat.dia bagitau dia tulis dalam ruangan hip juga dia bagitau jamilu dulu popular dengan lagu pelabuhan sepi walhal tajuk lagu tuh gelora cintaku,kahkahkah mungkin dek kerana lirik pertama lagu tuh `PELABUHAN DI LAUT SEPI` terus dia taruh jamilul hayat yang popular dengan lagu pelabuhan sepi kehkehkeh kahkahkahkah.

aduhai....

Superzac said...

alahai.....kelakar pun ada, marah pun ada...geram jangan citerlah..who the hell does he think he is? but for some reason, mana dia tak berlagak, most people in this industry bagi muka sangat kat dia...artists cepat sangat takut dengan reporter..takut dapat bad press. sebab tu lah si tubby ni ingat he's larger than life..entahla sani, berbuih mulut ko citer pasal integrity and ethics and what not...this should be a lesson to all journalists..tak kisahla ko buat citer kak piah gossip ke,documentary tear jerker ke..learn to respect others..

hazrey said...

Cik Leha pun ada yek. Cik Leha baca nightline ahh sekarang ni.. comel.

Don: Lala dah takder stok, musim ujan, so we eat otak otak jer laa.. tapi kau janganlah makan bebanyak, gaji aku kecik.. kesian, kais pagi makan petang.. kais petang makan untuk pagi esoknya..

Don: Sorry ahh, aku takder blog, sebab aku tak suka menulis.. aku suka menyibuk dan mengacah depan escalator jek.

Eh aku gelak baca disclaimer kau especially when you say you reserve the right to delete any comment eg abusive, profane, rude anonymous.. wahahah.. so who gonna delete your rudeness and your abusive words? I know, lets delete you from the system.. wahahahaha..

Bro, talking about journalism, aku tengah nengok Berita TV9 and Buletin Utama dan tiba tiba aku tergelak teringat something and to share in this blog that we 'share'.. ehh bila nak letak muka aku sebelah gambo kau.. wahahah... anyway, aku kekadang gelak bila kuar assignment dengan this new generation reporter covering keluarga mangsa terkorban / terbunuh (Al-Fatihah)..

The first question was: APA PERASAAN MAKCIK?

Kalaulah aku makcik tu, surely aku bantai kepala reporter tu dengan payung kat kubur, alah payung made from kertas tu, yang senang koyak tu.. Dah ada orang meninggal, takkanlah aku rasa seronok, betul tak? So, in conclusion, kita ni kurang common sense. Pi tanya diaorang apa common sense, sure tak tau. Suruh pi selak dictionary.. diaorang akan dapat:

Common : Biasa
Sense : Rasa

(Note to Superzac: Sorry, i dapat F9 for my english masa SPM). Kah kah kah

So, maknanya ialah biasa rasa, apabila dah diterjemahkan camtu, maka keluarlah soalan apa perasaan makcik ketika makcik tu menangisi kehilangan seorang anak.. apa ke samdolnya diaorang ni kan..

I will keep my comment short sebab ada pihak yang dengki bila aku tulis pepanjang (excuse me, i only make a comment and i dont own a helicopter).. walaupun aku tak peduli sebab kau bukan delete pun.. hahaha..

Alaa aku nak tulis lagi laa.. sebab topik pasal wartawan ni seronok sebab aku experience sendiri.. dan aku tau korang suka kan cerita aku? heheheh.. puji diri sendiri laa Don.. weii Don, apsal ko tak jawab bila aku nak tukar duit dengan kau? Taik idung masin sehh orang tua ni..

DonCorleone said...

Anonymous - Celebrated Journalist vs Celebrity Journalist. Retorik dah semuanya itu kan? Boleh dijadikan tajuk entri seterusnya selepas ni kot, kan?

awangsulungmerahmenyala - Sebelum aku komen, aku nak kata Joey tu kawan lama aku dan lagu Jamilul Hayat, Marar Putih Tanda Perpisahan adalah antara lagu yang aku suka (Superzac pernah jadi back up vokal aku nyanyi lagu ni di karaoke-ahahahahaha). Entertainment journalist yang keluar assignment tanpa "peluru" biasa sangat. Sama jugak dengan journalist desk lain pun yang malas nak buat homework dan hanya tahu hulur recorder dan balik bawak story yang journalist lain tanya. Soal ini bukan hanya berkait dengan wartawan hiburan, tapi aku fikir ini adalah soal individu. Satu masa lalu, DAKJ pernah keluarkan satu kenyataan yang wujudkan polemik iaitu "Wartawan melayu kurang buat kajian" (or something like that lah). U think that's true? Because I do believe that is very TRUE.

Superzac - Betul lah Leha, sembang soal integriti ni buat kita letih sangat kadang-kadang. But I'm determine not to stop this time and I hope we all are in the same boat.

Hazrey - Cadangan aku supaya kau ada blog sendiri. Kah kah kah.

Everybody - Apa kata kita sokong supaya Hazrey bukak blog dia dan kita pulak yang komen berjela-jela kat blog dia nak tak? Hehehehhe....jangan marah yek. And okay...aku ajelah yang belanja Lala (janji kat tempat yang kau bawak tapi tutup itu hari okay!)

Anonymous said...

apa yg boleh di expect dri dunia kewartawanan malaysia? all i can say - expect nothing..cuba tgk apa jadi dgn wartawan2 kat media arus perdana??

DonCorleone said...

Ini adalah komen daripada AFFAN AZAMI (yang diemail kepada aku sebab dia mengalami kesukaran untuk komen di sini). Ini komen dia:
"Hi and Salam bro Saniboey. Since I cant post (really) my comments, I decided to reply via mail instead. Hoping u would read this. Haha. Anyway. I certainly agreed with what u said espcially the fact that bro kate wujud IAM. Im not from the 70's. Im just 21 n still study kat UKM jurusan sains sosial. But Ive heard about IAM. My frenz yg ambil jurusan masscomm pernah cakap pasal ini. N surprisingly they told me yg its JUST a policy/protokol. n more like etika kewartawanan yg lapuk. I was like.. Hurm, no wonder lah wartawan skrg etika die dah tak based on this matter. I never like nowadays reporters. Espc bidang hiburan. I must say, they
are all have becum celebrity journalist. Semua nak glemer. Saye nak ty bro lah, ape pandangan bro ttg on every articles yg di produce, akan
di-BOLD kan nama reporter n font yg LEBIH besar than the one yg diinterbiu? What do u think of that? Contoh lah, cube bro bace Kosmo! ke, majalah hiburan (tatau lah skrg mcm ne, since I decided to boikot majalah hiburan since 1 Januari 2008 lagi) (yeay) hehe.. What do u tink on that?"

DonCorleone said...

Affan - I wanna write more about the Press Council but i need to learn more about it. Soal entertainment journalist suka nak glamor tu, in a way, macam betul pun ada tapi bukan semuanyalah kot. Aku fikir ada juga yang masih ada integriti mereka. Tapi soal yang lebih interesting untuk diperkatakan ialah soal byline (nama penulis/wartawan) yang diBOLD itu. Di majalah aku, house style yang aku gunakan ialah hanya untuk bold dan caps kan nama responden (artis atau siapa sahajalah) manakala nama penulis/wartawan tidak dibold nor caps. But then, setiap publication ada house style sendiri. Maybe, diorang nak celebrate journalist diorang kot? Hahahaha. Frankly, its your choice to boikot apa-apa pun, tetapi my hope is "voice out" your grief in any way that you can. Kita kena bersuara dan doa ada orang yang akan dengar.

Anonymous said...

hmm.. terkenang those days when i attended consumer/human interest writing with IAM, and few other series that my boss asked me to.. some bosan some okayla.. but now like very quiet.

just wondering, WHEN COME TO MEDIA AWARDS, WHO REALLY QUALIFIED AND HAS FINAL SAY AND GREAT JUDGE WHEN TO SELECT THE WINNERS? IAM ONLY KER.. COZ LATELY MEDIA AWARDS FROM VARIOUS ORGANISER.. HAMPEHHHH

mama

hazrey said...

Wahahahahah lagi sekali aku gelak baca comment. Mama, tima kasihlah sebab menceriakan tengah malamku yang sejuk dipanah hembusan aircon.. Media Awards? Ekekekekekek.. Who are the juries?

DonC, im taking your challenge: check out http://bapak-gulagula.blogspot.com

ayau aka BEkMEnG said...

OMG OMG tu jer bole aku kata kat zubir...yang dia buat lagu tu apa pasai..buat malu diri sendiri..story si pierre andre tu bukannya boleh buat dia menang anugerah kajai or putlizer pun even blom tentu boleh pi LA hahahahaha...tak cool ..memalukan wartawan hiburan yang lain..macam aku nie baru jer..jadi wartawan hiburan..bikin malu beb..for me lantak laa si pierre nak couple ngan sapa nak fuck dgn sapa tu dia punya pasal janji tak kaco idop aku..mungkin si pierre ni dah ubah selera mungkin dia suka size XXXXXL ke macam si MAYA tu, biarkan dia zubir..bukannya ko nak kene beli baju pengantin kat MAYA tu..cara ko kasar n memalukan laa zubir..nas ahmad dapat ekslusif interview ngan pierre..dia tak yah berlari macam hang coz kita kene tenang bila buat keje..
Aku nasihatkan ko zubir baca buku 'The Art of War' bukannya 'Dare to Fail' sebab buku Dare to fail tu hanya layak untuk di buat lap bontot jer..aku rasa ko dah salah baca buku laa zubir ko baca ;Dare to Fail' memang fail laaa..to kill your enemy is to know their weakness,timming must be perfect. be prepared...yang paling penting pandai laa ko manipulate jangan laa main serbu...kan buat malu diri sendiri apa ko pikir ko apa ntah BOLT from jamaica...

renung renungkan

ayau aka BEkMEnG said...

http://yauplace.blogspot.com rage baby rage

klubbkidd said...

i agree with you don. the subject here is the act. but then again, i have seen enough despicable acts to just shrug off this incident as just another.

ingat kes botak sharifah amani dulu? i was by nani's side the whole way as a friend and saw what happened. am sure i need not repeat things.

as a journalist, soon to be former, aku seriously think you're right.

we all had to go through the motions. kalao yang dok nstp ada pets, aku masuk the sun dulu freshie tanpa tau apa apa.

spent time kat news and as usual kena campak semua desk tuk merasa. and learn.

but i guess there are those who feel that this job is all about fame.

like artists, managers, prs, entertainment journos, there are generally three categories.

1 - the 9 to 5 sort yang don't give a fuck. janji apa dimintak aku penuhi cukup syarat.

2 - the as long as i look good, can boast and leh anggap glamer pada orang kampung aku dan yang sekeliling aku.

3 - the passionate ones, who MAY make a name for their work. thus addressing the celebrity journalist portion of the upcoming debate.
sani, people know you. and myself, i think i've been vocal enough on topics (bukan gosip) yang make me a familiar name.
and there are lots more...

unfortunately, even among entertainment news portals, bloggers and magazine writers, a new breed is emerging.

one that has no knowledge, training, experience and yet are allowed to be fielded to play the role which is licensed by their claims to be MEDIA. matilah kau!

fucked indeed... panjang beb. malas nak go on. boey... nanti aku cita ko aspek lain so ko leh write on it. me jari letih. taip panjang2 pon susah nak explain the rot.

Anonymous said...

Hi Bro,

Just passing by to sign the guest book.
Stumbled upon it last nite. Woke up this morning and just had to say something.

It's brutally honest and critically funny at times. I thoroughly enjoyed reading your blog.
Will be reading.



Yang tak nak jadi bimbo,
Nia.

Anonymous said...

How some entertainment reporters (I dont call them journalist coz they are only reporters) work:

1. They google for stories
2. They join some forums and "copy and paste" those juicy stories from there
3. They curse those people who they want to interview literally, either thru SMS, calls, emails etc just because those potential interviewee are reluctant to cooperate for obvious reasons
4. They post threats to the potential interviewee for not responding to them expectantly
5. They are always bias towards certain artiste, depending on what they could get

I made these conclusions based on what I've read in the Entertainment section since 5 years ago. Prior to that, I read articles written by entertainment journalists.

Ida

Anonymous said...

Now, who is te real bimbo ?

Anonymous said...

kenapa ada grafik 3 org ppn dgn 3 kaler kt blog ni

SENSASI SENI said...

Ala, aku tau ramai Reporter yg malas. Ada yg main ambil photo dan artikel yg si Pengurus artis tu buat sendiri, janji kerja mereka mudah. Lepas tu keluarlah cerita yg memuji si artis bagai nak rak. Tu tak termasuk ada sorang dua yg dapat hadiah macam-macam dari pengurus artis tu.

HasneY said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yea, I agreed if we said...most of reporter especially reporter hiburanlah...suka or just cedok2 dari forum-forum jerk. In other word 'akal pendek' Sorry to say that. Tapi yang paling glamour sekali si Zubir ni lah...ada gaks kt forum2 aku baca mmg org dah naik bosan n benci si Zubir or digelar mereka 'jubuq'..tanya orang utara 'jubuq' tu apa?..Yee haa..

then lagi satu, yea artis seolah2 jadi takut ngan sesetengah reporter mcm ni...'Zubir' la...apa nak takut...diorang ni bukan polis pun, kalau sampai menjatuhkan maruah orang..apalagi...pakat2lah kasi pelembang or penyepak jerkkk....'go to hell la si Jubuq'..Yee Haaa....Adioz...

DonCorleone said...

Ida - Copy paste reporters, google kinnda reporters, curse at those yang tak mahu diorang interview, poses threat and bias selalunya ada kat entertainment journalist kan? I know this coz when i was a General Desk and Crime Desk, kita ornag tak bikin semua tu pun. All journalists/reporters are not superior than others.

Anon 1 - Kenapa ada tiga perempuan? Saje gatal lah. Kan "Bimbo".

Sensasi Seni - Wartawan yang terima buah tangan lebih daripada RM10.00 (Ikut Etika Kewartawanan) dikira langgar etikalah. But these days, things are different. Susahlah gua nak cakap.

Anon - Hang tak baik jubuq kan orang. Hahahaha.

Lina said...

hai don,

apa2 pun semua ni kene berbalik kpd etikalah... but nowadays... etika2 ni org x pandang dah... setiap orang ada kepentingan masing2... nak ikut sgt etika nanti ketinggalan zaman pulak kan... mungkin sesetengah wartawan ni rasa mereka ada kuasa... dlm sekelip mata tulisan mereka boleh menaikkan artis dan juga menjatuhkan artis kononnya... bila suka puji bagai nak rak... bila tak suka terus boikot... no rules whatever... main redah jer nak tulis apa... tak kisah langsung apa kesan tulisan tu pada pembaca... dlm fikiran nak cari yang sensasi, yang kontroversi... kalau boleh dlm kain, dalam seluar, dalam baju even dalam seluar 'kecik' pun nak masuk asalkan berita tu panas sampai menggelegak... have to do something la kat wartawan2 macam ni...

Hazrey said...

i just love reading Lina's latest entry especially on her last part tu. Tergersang kejap. Hilang mengantuk sebab ada something yang orang Melayu suka - cerita 18sx. No pun intended Lina. Tapikan kekawan semua dan kepada DonC, selagi orang Melayu suka cerita hantu, cerita dalam seluar kecik, cerita romen romen kat tepi pantai, selagi itulah akan adanya cerita untuk disogokkan pada kita.

Tell me, how many of us yang actually bukak email yang patriotic, mengenai perkembangan minda atau lebih tepat sekali, yang skema?

Dan tidakkah kita berebut rebut bila ada cerita pasal artis buat tak betul? That is the hard truth. Selagi ada demand, selagi itulah ada supply. Dan kita pembaca yang mencorakkan wartawan sebab wartawan mencorakkan diri mereka mengikut intipati selera pembaca.

Don, citer pasal lain ahh, penatlah citer pasal wartawan ni.

Ok ladies and gentleman, lets talk about something else. Meh kita cerita pasal handphone 3G.

Ehh DonC Datuk Azman Ujang, former boss of Bernama is the chairman of IAM.

love.leen said...

berapa banyak la agaknya kalori si zubir ni ilang masa dia kejar pierre?

DonCorleone said...

Lina - Betul tu. Have to kembali kepada etika dan pls apa kata kita jangan berhenti mendidik okay. Tell me that we still have hope.

Hazrey - Biarpun kau dah ada blog sendiri, aku tetap okay untuk kau "share" blog aku ni. Hahahaha

Love.Leen - Kah kah kah

Anonymous said...

bro.. salute giler dgn article bro nie.. first time tgk clip ni, betul buat sy tersentap dgn gelagat zubir, betul2 memalukan dunia kewartawanan..
sy student media & comm, tp bukanlah major dlm subjek kewartawanan, walaubgmnpun sy tetap diajar etika2 seorg penulis yg baik atau dlm erti kata yg sebenar, wartawan yg beretika..
terfikir jugak zubir ni tidak pernah dididik ke utk memahami apa itu wartawan? dan apakah attitude yg perlu ada sbg seorg wartawan atau dia memang suka main terjah je utk kasi gegar dunia hiburan?

mendesak+memaksa+menghalang = sgt2 memalukan

ish ish ish..

Anonymous said...

aku bkn nk memihak si zubir..tapi dia pn manusia biasa...mgkn dia terlalu gairah mencari berita sensasi hingga lupa batasan2...mungkin perlu seseorg menegur,membetulkn kesalahan dari terus menerus menyalahkn dia...yg lain jadikn ia teladan...

Amir Fuad said...

Di Malaysia, segelintir wartawan hiburan semacam kemaruk apabila nak mendapatkan berita. Sesedap hati mereka mengomen perihal si artis padahal diri sendiri bukannya betul sangat.
Perangai si Zubir ni seakan-akan wartawan Melodi TV3 berambut perang dan rakan sejawatannya si lelaki berambut panjang tu.
Terjah-menerjah untuk mendapat berita kontroversi - bagaimanakah ia dapat membantu industri hiburan tanah air?
Bukankah lebih relevan jika perkembangan kerjaya seni yang dilaporkan daripada hal-hal peribadi?
Perkara-perkara peribadi (bercinta, berkahwin, bercerai, berhubungan sulit, tak bayar duit tempah baju, bertelingkah dengan orang lain, dsb) ini berlaku kepada sesiapa sahaja. Tak perlulah diberi perhatian utama.
Tapi, lumrah manusia, berita sensasi jadi pilihan. Dan ikut teori "supply & demand", jika para pembaca men"demand" berita-berita sensasi, jadi pihak media pun men"supply"kannya, kan untuk mendapat keuntungan dan sekaligus memuaskan selera majoriti pembaca?

Anonymous said...

salah satu reason aku stop beli BH ari ahad sebab mamat ni la..org camni cemana dia bole dpt kolum gosip seniri..tulis merapu2 plak tu..dah takde org lain yg lagi bagus ke ?

minahtakkepoh said...

im not stop reading any newspapers or boycott them, but when i do read about zubir wrote that pierre lari dari penulis and penulis dihalang menemuramah pierre, fucking zubir wrote that.. tell the thru la.. lagi mau hiding ke?

he's seem like paparazzi wanna be ala2 wartawan mengejar hot stories x kira siang or malam, the sensational journalist la konon.. betul la doncorleone said, malunya kita..

BH should take an action lah, susah nanti kalau wartawan di pandang rendah, cari lah person yang arif n berpegang pada etika kewartawanan supaya cerita2 yg berkualiti dipaparkan dan bukan hanya tangkap muat semata2 nak melariskan surat khabar anda..

Life Spins said...

- did that just took place at a shopping mall ?! they must be crazy to be running around like that.. Wasn't there any security guards at that hour?

- why didn't Pierre just lead them on? Tell them, yeah lets go somewhere.. & we'll talk about it.. well, just go straight to the nearest Balai Polis.
report as * harassment * (tak salah kan?) hahaha..

- anyway, what was the Big fuss about this person he chose? Is she the Princess of Monaco?

L

p/s
One of the entertainment reporters whom I've known for the longest time, who has great ethics & respect for artistes is Intan Zabidin (and a few others yang seangkatan dengan dia).

Azyyati said...

my oh my. what the hell is wrong with that guy? looking afar one cannot judge one's personality, but one could tell whether or not someone is mentally stable by his visible actions towards other people. period.

DonCorleone said...

Anon: Keghairahan tu sama dengan ketagihan tak? Need to be differentiated.

Amir Fuad: Supply and demand in economic theory does not apply to news value but applies to the commercialism of the newspaper industry. Again this needs to be differentiated.

minah tak kepoh: a challenge for you. go and complain. but where to complain? would you take up this challenge?

Life Spins: yes, maybe Pierre should have gone to the cops but then (refer to my repercussion entry).

Azyyati: stability, state of mind and niat in journalism (journalists') are VERY subjective.

THEUNIVERSEISMYOYSTER said...

celebrated and celebrity journalist... hmmm. That is achievable actually.

DonCorleone said...

THEUNIVERSEISMYOYSTER - Agreed!

Anonymous said...

sory bro just to correct u..masyaallah is used for something beautiful or gorgeous or sewaktu dgn nya.. in this case it's more of 'astaghfirullah hallazim'..zubir mmg poyo power...

Nov 12, 2008

Malunya kita



Jangan start baca please. Just watch this video first and continue reading okay. U must watch this first.

Frankly, I thought I was done with this but then I just had to show you guys this video and sampaikan buah fikiranku yang tak seberapa ini.

Aku mulakan dengan "MASYA-ALLAH!" Apa lah nak jadi dengan dunia kewartawanan hiburan sekarang? Are we like this now? Are we gonna paksa orang menjawab soalan kita sekarang? What the fuck? Visuals don't lie my friend and here you go, saksikan bagaimana nilai-nilai profession yang aku sayang ni mengalir deras ke longkang busuk. Aku kelu, hilang kata-kata seketika dan terasa malu di dada.

Video awal yang aku saksikan sebelum ini lain dan aku tak sangka ini adalah lanjutannya. I was willing to say that the earlier video was bad, but not as bad tapi this latest video is just embarrassing.

Aku sertai Pre-Editorial Training Scheme (Pets) di NSTP pada Julai 1991 dan aku mulakan tugas di Meja Jenayah Berita Harian pada Disember 1991. Sepanjang kursus itu, pendidikan aku tentang dunia kewartawanan ialah sesuatu yang noble, bagai sebuah institusi yang terlalu hebat. Kemudian aku sambung belajar untuk dapatkan Iajazah Sarjana Muda aku dalam bidang kewartawanan dan sekali lagi terus menerus aku diberitahu bahawa jurusan ini mulia, memberi faedah kepada agama, bangsa dan negara.

Tapi adakah video yang dipaparkan di atas ini memberi justifikasi kepada semua nilai-nilai itu? Fuck NO!!!

Aku nak tanyalah kan, berapa ramai di kalangan wartawan yang tahu tentang kewujudan IAM? Tau tak apa tu? Institut Akhbar Malaysia (IAM) yang ditubuhkan di Malaysia sejak 1974. Ketika didaftarkan IAM mengemukakan beberapa objektif yang memberi perhatian utama kepada kepentingan wartawan Malaysia. Fokusnya ialah untuk menggalak dan mempertahankan cita-cita mewujudkan media yang bebas dan bertanggungjawab. IAM menjadi pusat latihan wartawan untuk mencapai kemajuan dan kemahiran dalam bidang kewartawanan.

Aku petik kata Pensyarah Jabatan Komunikasi, Kulliyyah Ilmu-ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Dr Mohd Yusoff Hussain: "Wartawan hiburan lebih mementingkan `sensationalisme' serta mengabaikan kesannya kepada akhlak pembaca muda, manakala dalam isu politik wartawan cenderung mencari kesilapan parti pembangkang dan jarang sekali menyiarkan kebaikannya." (Berita Harian, 29 Jan 2003, m/s: 06)

Aku masuk bab Kewartawanan Islam sekejap je okay sebab aku sendiri selalu percaya bahawa penulisan yang baik dengan fakta yang tepat boleh mendidikan masyarakat untuk memahami nilai-nilai murni dan menghampirkan diri (taqarrub) kepada Tuhan sebagaimana cara Al-Ghazali, Ibu Khaldun, Al-Maududi atau Syed Qutb.

Berbalik kepada IAM. Aku bukan nak kritik IAM ini langsung tapi kalau boleh menggesa mereka untuk bukan sahaja mendidik rakyat tentang fungsi media, fungsi wartawan atau fungsi berita, tetapi turut didik sesetengah golongan wartawan yang dangkal ni.

Do we do that? Do we stop people and paksa diorang jawab kita? Do we harassed our respondents? I'm ashamed of the video sebab berjuta orang akan melihat betapa "hebatnya" wartawan kita. Somebody has to do something. IAM ke, atau whatever happened to Majlis Akhbar Kebangsaan? I mean just anybody.....pls do something.

Dalam pada sibuk sangat thinking how to educate rakyat tentang peranan kita, I think the issue is also that we have to educate ourselves too. That is equally important kan?

What the fuck! Where did it went wrong? Entertainment journalism is still journalism.

But that video above IS NOT!

Fuck!

I wanna say KEEP IT COOL PEOPLE, but i fucking can't now!

47 comments:

akunakjadibimbo said...

this fella, idiotic (sorry mama) needs help. habes, dia dah menconteng arang ke muka wartawan2 lain. somebody please stop him, kesian mak dia kat umah.

MCMC (the regulator body) should see this.. kalau artis bukak baju skit dah nak ban, ni wartawan2 yang tak bermaruah, hambat2 orang ni macam mana plak? editor BH pun should wake up. tengok anak2 ikan hang ni..

choyyyy!!!

Azreen Zzz said...

nasib baik lah si zubir ni tak kena tumbuk. Kalau kat US ni dah lama dah kena belasah. Saman belakang kira.

Anonymous said...

fuck zubir...mengajar jadi kurang ajar...

DonCorleone said...

akunakjadibimbo - I hope IAM or Majlis Akhbar Malaysia can do something to educate journalist. Itu aje supaya ia kembali menjadi profession yang dihormati.

Azreen Zzz - Ingat tak Bjork tumbuk that Taiwanese photographer di Taipeh Airport dulu back in 1991 I think?

Anonymous - Kita semua sedang belajar.

hazrey said...

Ehh apa ni.. violence violence, i hate violence.. ekekekekekekek... no vulgar words please, im underage.

Guys, aku tak terperanjat, tapi aku gelak berdekah dekah tengok video post ni. Kah kah kah kah kah (eh aku ketawa ni tak kena saman ker?).. (p/s: aku cuma kenal lawyer syariah jek.. civil tak kenal ahh..)

Entahlah yek, apa sebenarnya kriteria nak jadik wartawan? Mesti jambu? Mesti pandai mengampu? Mesti pandai buat buat kelam kabut masa boss lalu? Mesti vogue? Mesti fluffy? Rambut mesti pakai gel ultra wet sampai malam? Mesti pakai lip gloss? Mesti pakai sports shoes? Mesti pandai berlari? Mesti memiliki pengalaman bermain galah panjang supaya pakar dalam adegan acah mengacah? Mesti pandai manderem? Mesti pandai pakai wig? Mesti pandai menghentam orang?

Don, masa Pets dulu saper ajar kau? He or she must be a terrible teacher sebab during your stint kat Johor, I doubt that you can do whatever they are doing, cool man, sebab jarang aku dapat tengok reporter main acah acah camtu. Dan aku merasa kesal sedikit sebab dulu parents aku tak ajar aku menyanyi atau berlakon, kalau tidak sure aku jadik artis dan sure punya escalator tu akan dapat habuan.

The truth is Don, journalism aint what it is in Malaysia. No more genuine journalism and we are not doing anything about it, because we dont have the power to do so, except our comments here and there. But i truly admire the will power that you all have to see journalism being brought back to its true meaning.

And to answer KlubbKidd on his reply in the earlier post: Well bro, i aint sure what gonna happen to those honest journalist but one thing for sure, kita akan disisihkan dari the masses sebab kita tak pandai mengampu dan menggadaikan etika kita. Etika kewartawanan, etika kemanusiaan, etika kemelayuan dan adab kita just for a story. There always a line to everything dan kita lupa, kita ada anak, ada saudara etc. Sometimes, passion yang overboard akan menjalangkan kita. Yup, jalang.

The journalism mambo..

Kita tak perlu ghairah semata mata untuk dapatkan exclusive sebab kalau kita buat homework and do some research, proper research, mesti story kita dapat anugerah Rahim Kajai. Aku pun tak pernah sampai tahap tu, dan aku pun setahun jagung, tak pandai macam korang, taip pun satu button satu button.. tapi yang aku tahu, PR is a good approach for everything. Everything. It is like marketing. Pernah tengok Oprah Winfrey? Hahah, aku pun tak pernah tengok selalu.

I do remember waited for a royal member around the clock masa isu raja raja dulu and cant move anywhere at all, sampaikan aku drive accident langgar pokok sebab terlalu letih dan ngantuk. Makan nasi bungkus dengan teh bujang. Waited kat court, tunggu kat depan istana, tunggu kat depan balai polis.. Aku diajar untuk be patient to a story dan jangan sampai orang yang ditunggu untuk ditemuramah lari.

I jadik kawan tempat mengadu kepada seorang lelaki beristeri 10 dulu, sebab nak dapatkan story and i dont have to ask questions that will make him take off. Aku tak perlu terjah. Aku cuma sandarkan my charm and a little bit of sweet talk and reality talk to all these people.

Same goes masa seorang wanita ditahan sebab disyaki mengandung anak luar nikah seorang artis. Broke the story and the artiste was so fuck up with me and kelakarnya, when he was called to appear in court, dia bising bising kat court mentioning my name without realising that i was in the crowd. When aku hulur kad aku, dia tergamam and i asked him for a drink kat kantin mahkamah and i told him the side of my story and make him understand why am i reporting and give him the space to clear his name. Takder pulak aku acah acah macam main galah panjang.. kena tuntut ilmu ni.. apa pengerasnya? Pulut kuning? Ayam panggang?

So, kesimpulannya, apa kejadahnya nak gegar orang.. no pun intended ya.. nanti kena saman pulak aku.. cakap bebaik, selami hati, selami jiwa, baca fikirannya and you will get your story. Apa payah sangat ni..

Lapar pulak bila citer pulut dengan ayam ni.. ahaksss...


Cheers !!!!!

Anonymous said...

bro hazrey..komen sikit2 dah la..pnjang sgt...ni blog don yg punya huhuhuhuhu

hazrey said...

Fucklah Anonymous, aku punya pasal laa.. Aku takder blog so sedaplah aku menaip pepanjang.. ekekekekekek.. And also, kau jangan nak cabar cabar aku yek Anonymous, aku dulu kat kampung juara galah panjang.. sarang tebuan jangan dijolok.. lubang idung hang aku jolok nanti..

Nur said...

a ah lah hazrey kau selalu taip panjang2 penat aku nak baca tapi mesti baca sebab best lah cite kau........hehehehehe....

btw, that wartawan sepatutnya dah kena fuck up siang2 lagi....kalau aku lah ketuk aje kepala dia ngan kasut tumit tinggi aku.....hahahahaa....it is so embarrassing, demoralising and banyak sing lagi lah..........

DonCorleone said...

Salam to all: Guys, I know the subject is Zubir, but I would like to think that the aspect of my criticism is his act, not the person himself. Let us be rational and comment strictly on the act, rather the person okay. My mission is to generate the believe that we can make changes, not generate hatred. I hope you guys understand. Peace.

DonCorleone said...

And Hazrey - The next Lala session is on you...cause kau tulis lebih panjang daripada aku lah. But in a way I guess if i can create a discourse, maksudnya it's good lah kan.

Nur - I faham ssangat frustrasi you tu.

Anonymous - Setuju sangat dengan u. Hehehehe

Anonymous said...

dulu masa study my lecturer ada berpesan "be a celebrated journalist, not a celebrity journalist"...sampai sekarang saya memegang prinsip yang diajar oleh sifu ku itu...
alhamdulillah...walaupun sudah menjadi seorang wartawan...tiada terlintas difikiran untuk mengejar glamor dan bergelar 'celebrity journalist'...so kepada empunya diri yang memalukan wartawan-wartawan di Malaysia, sedarlah....awak tu bukan sahaja membawa nama syarikat...tetapi nama wartawan malaysia!!

Budiey said...

Habis la Zubir kali ni...

awangsulungmerahmenyala said...

alahai,
zubir tuh aku kenala lama dah maksud aku bukan kenal sebagai kawan tapi kenal semenjak dia jadi wartawan dalam bi pop dalam ruangan zubir jeling dengan seoarang lagi pasangan dia aku dah lupa nama.dulu dia lagi gemuk sekarang ini nampak kurus la sikit macam aku huhuhu tapi perut dia boroi lagi.dari mana si mamat nih grad aku pun tak tau.aku pernah masuk kursus diskusi etika kewartawanan yang mana pensyarah aku waktu itu prof dr faridah ibrahim aku simpan lagi buku dia buat dengan mus chairil samani.aku bukan wartawan tapi aku suka menulis.aku andaikan zubir ini buat kerja tak mengikut etika bukan sekali dah banyak kali aku `follow`cerita hiburan yang dia buat.
selain itu bukan zubir saja wartawan hiburan yang macam gitu2 hampir keseluruhan wartawan hiburan aku tengok dah la tak beretika lagi satu malas nak buat kajian atau penyelidikan mengenai sesuatu cerita yang akan diaorang akan `cover`.aku bagi contoh dalam ruangan hip berita harian 10 november seorang wartawan telah bagi fakta dari mana ntah mengenai vokalis baru kumpulan exist.dia cover cerita vokalis exist baru joey yang baru join dengan exist.dia cakap joey bekas vokalis kumpulan budak kaca mata setahu aku dah lama aku follow joey mamat tuh tak pernah buat group pun dia cuma ada dua album solo terbitan m.nasir dan anak didik m.nasir.gamaknya dek kerana muka joey sebijik macam vokalis budak kaca mata atau ntah apa lah yg dia tanya kot kat joe,`BANG DULU BANG NIH VOKALIS BUDAK KACA MATA KA?`ntah kot si joey nak pekena dia balik dia cakap lah kot,`hah a`ah iyer`.
mungkin sebab kalau dia kutuk atau hangin dengan si wartawan tuh nanti wartawan tuh hangin dan ban dia pulak kot balik citer kat editor dia.gamaknya lah kot bukan wartawan tuh seoarang jer yang mcm tuh aku tgk ramai lagi wartawan hiburan yang tulis ikut sedap.
aku bagi satu lagi contoh kisah ada satu wartawan perempuan yang taksub dengan ct,tapi ini dia buat cerita tentang `come back` jamilul hayat.dia bagitau dia tulis dalam ruangan hip juga dia bagitau jamilu dulu popular dengan lagu pelabuhan sepi walhal tajuk lagu tuh gelora cintaku,kahkahkah mungkin dek kerana lirik pertama lagu tuh `PELABUHAN DI LAUT SEPI` terus dia taruh jamilul hayat yang popular dengan lagu pelabuhan sepi kehkehkeh kahkahkahkah.

aduhai....

Superzac said...

alahai.....kelakar pun ada, marah pun ada...geram jangan citerlah..who the hell does he think he is? but for some reason, mana dia tak berlagak, most people in this industry bagi muka sangat kat dia...artists cepat sangat takut dengan reporter..takut dapat bad press. sebab tu lah si tubby ni ingat he's larger than life..entahla sani, berbuih mulut ko citer pasal integrity and ethics and what not...this should be a lesson to all journalists..tak kisahla ko buat citer kak piah gossip ke,documentary tear jerker ke..learn to respect others..

hazrey said...

Cik Leha pun ada yek. Cik Leha baca nightline ahh sekarang ni.. comel.

Don: Lala dah takder stok, musim ujan, so we eat otak otak jer laa.. tapi kau janganlah makan bebanyak, gaji aku kecik.. kesian, kais pagi makan petang.. kais petang makan untuk pagi esoknya..

Don: Sorry ahh, aku takder blog, sebab aku tak suka menulis.. aku suka menyibuk dan mengacah depan escalator jek.

Eh aku gelak baca disclaimer kau especially when you say you reserve the right to delete any comment eg abusive, profane, rude anonymous.. wahahah.. so who gonna delete your rudeness and your abusive words? I know, lets delete you from the system.. wahahahaha..

Bro, talking about journalism, aku tengah nengok Berita TV9 and Buletin Utama dan tiba tiba aku tergelak teringat something and to share in this blog that we 'share'.. ehh bila nak letak muka aku sebelah gambo kau.. wahahah... anyway, aku kekadang gelak bila kuar assignment dengan this new generation reporter covering keluarga mangsa terkorban / terbunuh (Al-Fatihah)..

The first question was: APA PERASAAN MAKCIK?

Kalaulah aku makcik tu, surely aku bantai kepala reporter tu dengan payung kat kubur, alah payung made from kertas tu, yang senang koyak tu.. Dah ada orang meninggal, takkanlah aku rasa seronok, betul tak? So, in conclusion, kita ni kurang common sense. Pi tanya diaorang apa common sense, sure tak tau. Suruh pi selak dictionary.. diaorang akan dapat:

Common : Biasa
Sense : Rasa

(Note to Superzac: Sorry, i dapat F9 for my english masa SPM). Kah kah kah

So, maknanya ialah biasa rasa, apabila dah diterjemahkan camtu, maka keluarlah soalan apa perasaan makcik ketika makcik tu menangisi kehilangan seorang anak.. apa ke samdolnya diaorang ni kan..

I will keep my comment short sebab ada pihak yang dengki bila aku tulis pepanjang (excuse me, i only make a comment and i dont own a helicopter).. walaupun aku tak peduli sebab kau bukan delete pun.. hahaha..

Alaa aku nak tulis lagi laa.. sebab topik pasal wartawan ni seronok sebab aku experience sendiri.. dan aku tau korang suka kan cerita aku? heheheh.. puji diri sendiri laa Don.. weii Don, apsal ko tak jawab bila aku nak tukar duit dengan kau? Taik idung masin sehh orang tua ni..

DonCorleone said...

Anonymous - Celebrated Journalist vs Celebrity Journalist. Retorik dah semuanya itu kan? Boleh dijadikan tajuk entri seterusnya selepas ni kot, kan?

awangsulungmerahmenyala - Sebelum aku komen, aku nak kata Joey tu kawan lama aku dan lagu Jamilul Hayat, Marar Putih Tanda Perpisahan adalah antara lagu yang aku suka (Superzac pernah jadi back up vokal aku nyanyi lagu ni di karaoke-ahahahahaha). Entertainment journalist yang keluar assignment tanpa "peluru" biasa sangat. Sama jugak dengan journalist desk lain pun yang malas nak buat homework dan hanya tahu hulur recorder dan balik bawak story yang journalist lain tanya. Soal ini bukan hanya berkait dengan wartawan hiburan, tapi aku fikir ini adalah soal individu. Satu masa lalu, DAKJ pernah keluarkan satu kenyataan yang wujudkan polemik iaitu "Wartawan melayu kurang buat kajian" (or something like that lah). U think that's true? Because I do believe that is very TRUE.

Superzac - Betul lah Leha, sembang soal integriti ni buat kita letih sangat kadang-kadang. But I'm determine not to stop this time and I hope we all are in the same boat.

Hazrey - Cadangan aku supaya kau ada blog sendiri. Kah kah kah.

Everybody - Apa kata kita sokong supaya Hazrey bukak blog dia dan kita pulak yang komen berjela-jela kat blog dia nak tak? Hehehehhe....jangan marah yek. And okay...aku ajelah yang belanja Lala (janji kat tempat yang kau bawak tapi tutup itu hari okay!)

Anonymous said...

apa yg boleh di expect dri dunia kewartawanan malaysia? all i can say - expect nothing..cuba tgk apa jadi dgn wartawan2 kat media arus perdana??

DonCorleone said...

Ini adalah komen daripada AFFAN AZAMI (yang diemail kepada aku sebab dia mengalami kesukaran untuk komen di sini). Ini komen dia:
"Hi and Salam bro Saniboey. Since I cant post (really) my comments, I decided to reply via mail instead. Hoping u would read this. Haha. Anyway. I certainly agreed with what u said espcially the fact that bro kate wujud IAM. Im not from the 70's. Im just 21 n still study kat UKM jurusan sains sosial. But Ive heard about IAM. My frenz yg ambil jurusan masscomm pernah cakap pasal ini. N surprisingly they told me yg its JUST a policy/protokol. n more like etika kewartawanan yg lapuk. I was like.. Hurm, no wonder lah wartawan skrg etika die dah tak based on this matter. I never like nowadays reporters. Espc bidang hiburan. I must say, they
are all have becum celebrity journalist. Semua nak glemer. Saye nak ty bro lah, ape pandangan bro ttg on every articles yg di produce, akan
di-BOLD kan nama reporter n font yg LEBIH besar than the one yg diinterbiu? What do u think of that? Contoh lah, cube bro bace Kosmo! ke, majalah hiburan (tatau lah skrg mcm ne, since I decided to boikot majalah hiburan since 1 Januari 2008 lagi) (yeay) hehe.. What do u tink on that?"

DonCorleone said...

Affan - I wanna write more about the Press Council but i need to learn more about it. Soal entertainment journalist suka nak glamor tu, in a way, macam betul pun ada tapi bukan semuanyalah kot. Aku fikir ada juga yang masih ada integriti mereka. Tapi soal yang lebih interesting untuk diperkatakan ialah soal byline (nama penulis/wartawan) yang diBOLD itu. Di majalah aku, house style yang aku gunakan ialah hanya untuk bold dan caps kan nama responden (artis atau siapa sahajalah) manakala nama penulis/wartawan tidak dibold nor caps. But then, setiap publication ada house style sendiri. Maybe, diorang nak celebrate journalist diorang kot? Hahahaha. Frankly, its your choice to boikot apa-apa pun, tetapi my hope is "voice out" your grief in any way that you can. Kita kena bersuara dan doa ada orang yang akan dengar.

Anonymous said...

hmm.. terkenang those days when i attended consumer/human interest writing with IAM, and few other series that my boss asked me to.. some bosan some okayla.. but now like very quiet.

just wondering, WHEN COME TO MEDIA AWARDS, WHO REALLY QUALIFIED AND HAS FINAL SAY AND GREAT JUDGE WHEN TO SELECT THE WINNERS? IAM ONLY KER.. COZ LATELY MEDIA AWARDS FROM VARIOUS ORGANISER.. HAMPEHHHH

mama

hazrey said...

Wahahahahah lagi sekali aku gelak baca comment. Mama, tima kasihlah sebab menceriakan tengah malamku yang sejuk dipanah hembusan aircon.. Media Awards? Ekekekekekek.. Who are the juries?

DonC, im taking your challenge: check out http://bapak-gulagula.blogspot.com

ayau aka BEkMEnG said...

OMG OMG tu jer bole aku kata kat zubir...yang dia buat lagu tu apa pasai..buat malu diri sendiri..story si pierre andre tu bukannya boleh buat dia menang anugerah kajai or putlizer pun even blom tentu boleh pi LA hahahahaha...tak cool ..memalukan wartawan hiburan yang lain..macam aku nie baru jer..jadi wartawan hiburan..bikin malu beb..for me lantak laa si pierre nak couple ngan sapa nak fuck dgn sapa tu dia punya pasal janji tak kaco idop aku..mungkin si pierre ni dah ubah selera mungkin dia suka size XXXXXL ke macam si MAYA tu, biarkan dia zubir..bukannya ko nak kene beli baju pengantin kat MAYA tu..cara ko kasar n memalukan laa zubir..nas ahmad dapat ekslusif interview ngan pierre..dia tak yah berlari macam hang coz kita kene tenang bila buat keje..
Aku nasihatkan ko zubir baca buku 'The Art of War' bukannya 'Dare to Fail' sebab buku Dare to fail tu hanya layak untuk di buat lap bontot jer..aku rasa ko dah salah baca buku laa zubir ko baca ;Dare to Fail' memang fail laaa..to kill your enemy is to know their weakness,timming must be perfect. be prepared...yang paling penting pandai laa ko manipulate jangan laa main serbu...kan buat malu diri sendiri apa ko pikir ko apa ntah BOLT from jamaica...

renung renungkan

ayau aka BEkMEnG said...

http://yauplace.blogspot.com rage baby rage

klubbkidd said...

i agree with you don. the subject here is the act. but then again, i have seen enough despicable acts to just shrug off this incident as just another.

ingat kes botak sharifah amani dulu? i was by nani's side the whole way as a friend and saw what happened. am sure i need not repeat things.

as a journalist, soon to be former, aku seriously think you're right.

we all had to go through the motions. kalao yang dok nstp ada pets, aku masuk the sun dulu freshie tanpa tau apa apa.

spent time kat news and as usual kena campak semua desk tuk merasa. and learn.

but i guess there are those who feel that this job is all about fame.

like artists, managers, prs, entertainment journos, there are generally three categories.

1 - the 9 to 5 sort yang don't give a fuck. janji apa dimintak aku penuhi cukup syarat.

2 - the as long as i look good, can boast and leh anggap glamer pada orang kampung aku dan yang sekeliling aku.

3 - the passionate ones, who MAY make a name for their work. thus addressing the celebrity journalist portion of the upcoming debate.
sani, people know you. and myself, i think i've been vocal enough on topics (bukan gosip) yang make me a familiar name.
and there are lots more...

unfortunately, even among entertainment news portals, bloggers and magazine writers, a new breed is emerging.

one that has no knowledge, training, experience and yet are allowed to be fielded to play the role which is licensed by their claims to be MEDIA. matilah kau!

fucked indeed... panjang beb. malas nak go on. boey... nanti aku cita ko aspek lain so ko leh write on it. me jari letih. taip panjang2 pon susah nak explain the rot.

Anonymous said...

Hi Bro,

Just passing by to sign the guest book.
Stumbled upon it last nite. Woke up this morning and just had to say something.

It's brutally honest and critically funny at times. I thoroughly enjoyed reading your blog.
Will be reading.



Yang tak nak jadi bimbo,
Nia.

Anonymous said...

How some entertainment reporters (I dont call them journalist coz they are only reporters) work:

1. They google for stories
2. They join some forums and "copy and paste" those juicy stories from there
3. They curse those people who they want to interview literally, either thru SMS, calls, emails etc just because those potential interviewee are reluctant to cooperate for obvious reasons
4. They post threats to the potential interviewee for not responding to them expectantly
5. They are always bias towards certain artiste, depending on what they could get

I made these conclusions based on what I've read in the Entertainment section since 5 years ago. Prior to that, I read articles written by entertainment journalists.

Ida

Anonymous said...

Now, who is te real bimbo ?

Anonymous said...

kenapa ada grafik 3 org ppn dgn 3 kaler kt blog ni

SENSASI SENI said...

Ala, aku tau ramai Reporter yg malas. Ada yg main ambil photo dan artikel yg si Pengurus artis tu buat sendiri, janji kerja mereka mudah. Lepas tu keluarlah cerita yg memuji si artis bagai nak rak. Tu tak termasuk ada sorang dua yg dapat hadiah macam-macam dari pengurus artis tu.

HasneY said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yea, I agreed if we said...most of reporter especially reporter hiburanlah...suka or just cedok2 dari forum-forum jerk. In other word 'akal pendek' Sorry to say that. Tapi yang paling glamour sekali si Zubir ni lah...ada gaks kt forum2 aku baca mmg org dah naik bosan n benci si Zubir or digelar mereka 'jubuq'..tanya orang utara 'jubuq' tu apa?..Yee haa..

then lagi satu, yea artis seolah2 jadi takut ngan sesetengah reporter mcm ni...'Zubir' la...apa nak takut...diorang ni bukan polis pun, kalau sampai menjatuhkan maruah orang..apalagi...pakat2lah kasi pelembang or penyepak jerkkk....'go to hell la si Jubuq'..Yee Haaa....Adioz...

DonCorleone said...

Ida - Copy paste reporters, google kinnda reporters, curse at those yang tak mahu diorang interview, poses threat and bias selalunya ada kat entertainment journalist kan? I know this coz when i was a General Desk and Crime Desk, kita ornag tak bikin semua tu pun. All journalists/reporters are not superior than others.

Anon 1 - Kenapa ada tiga perempuan? Saje gatal lah. Kan "Bimbo".

Sensasi Seni - Wartawan yang terima buah tangan lebih daripada RM10.00 (Ikut Etika Kewartawanan) dikira langgar etikalah. But these days, things are different. Susahlah gua nak cakap.

Anon - Hang tak baik jubuq kan orang. Hahahaha.

Lina said...

hai don,

apa2 pun semua ni kene berbalik kpd etikalah... but nowadays... etika2 ni org x pandang dah... setiap orang ada kepentingan masing2... nak ikut sgt etika nanti ketinggalan zaman pulak kan... mungkin sesetengah wartawan ni rasa mereka ada kuasa... dlm sekelip mata tulisan mereka boleh menaikkan artis dan juga menjatuhkan artis kononnya... bila suka puji bagai nak rak... bila tak suka terus boikot... no rules whatever... main redah jer nak tulis apa... tak kisah langsung apa kesan tulisan tu pada pembaca... dlm fikiran nak cari yang sensasi, yang kontroversi... kalau boleh dlm kain, dalam seluar, dalam baju even dalam seluar 'kecik' pun nak masuk asalkan berita tu panas sampai menggelegak... have to do something la kat wartawan2 macam ni...

Hazrey said...

i just love reading Lina's latest entry especially on her last part tu. Tergersang kejap. Hilang mengantuk sebab ada something yang orang Melayu suka - cerita 18sx. No pun intended Lina. Tapikan kekawan semua dan kepada DonC, selagi orang Melayu suka cerita hantu, cerita dalam seluar kecik, cerita romen romen kat tepi pantai, selagi itulah akan adanya cerita untuk disogokkan pada kita.

Tell me, how many of us yang actually bukak email yang patriotic, mengenai perkembangan minda atau lebih tepat sekali, yang skema?

Dan tidakkah kita berebut rebut bila ada cerita pasal artis buat tak betul? That is the hard truth. Selagi ada demand, selagi itulah ada supply. Dan kita pembaca yang mencorakkan wartawan sebab wartawan mencorakkan diri mereka mengikut intipati selera pembaca.

Don, citer pasal lain ahh, penatlah citer pasal wartawan ni.

Ok ladies and gentleman, lets talk about something else. Meh kita cerita pasal handphone 3G.

Ehh DonC Datuk Azman Ujang, former boss of Bernama is the chairman of IAM.

love.leen said...

berapa banyak la agaknya kalori si zubir ni ilang masa dia kejar pierre?

DonCorleone said...

Lina - Betul tu. Have to kembali kepada etika dan pls apa kata kita jangan berhenti mendidik okay. Tell me that we still have hope.

Hazrey - Biarpun kau dah ada blog sendiri, aku tetap okay untuk kau "share" blog aku ni. Hahahaha

Love.Leen - Kah kah kah

Anonymous said...

bro.. salute giler dgn article bro nie.. first time tgk clip ni, betul buat sy tersentap dgn gelagat zubir, betul2 memalukan dunia kewartawanan..
sy student media & comm, tp bukanlah major dlm subjek kewartawanan, walaubgmnpun sy tetap diajar etika2 seorg penulis yg baik atau dlm erti kata yg sebenar, wartawan yg beretika..
terfikir jugak zubir ni tidak pernah dididik ke utk memahami apa itu wartawan? dan apakah attitude yg perlu ada sbg seorg wartawan atau dia memang suka main terjah je utk kasi gegar dunia hiburan?

mendesak+memaksa+menghalang = sgt2 memalukan

ish ish ish..

Anonymous said...

aku bkn nk memihak si zubir..tapi dia pn manusia biasa...mgkn dia terlalu gairah mencari berita sensasi hingga lupa batasan2...mungkin perlu seseorg menegur,membetulkn kesalahan dari terus menerus menyalahkn dia...yg lain jadikn ia teladan...

Amir Fuad said...

Di Malaysia, segelintir wartawan hiburan semacam kemaruk apabila nak mendapatkan berita. Sesedap hati mereka mengomen perihal si artis padahal diri sendiri bukannya betul sangat.
Perangai si Zubir ni seakan-akan wartawan Melodi TV3 berambut perang dan rakan sejawatannya si lelaki berambut panjang tu.
Terjah-menerjah untuk mendapat berita kontroversi - bagaimanakah ia dapat membantu industri hiburan tanah air?
Bukankah lebih relevan jika perkembangan kerjaya seni yang dilaporkan daripada hal-hal peribadi?
Perkara-perkara peribadi (bercinta, berkahwin, bercerai, berhubungan sulit, tak bayar duit tempah baju, bertelingkah dengan orang lain, dsb) ini berlaku kepada sesiapa sahaja. Tak perlulah diberi perhatian utama.
Tapi, lumrah manusia, berita sensasi jadi pilihan. Dan ikut teori "supply & demand", jika para pembaca men"demand" berita-berita sensasi, jadi pihak media pun men"supply"kannya, kan untuk mendapat keuntungan dan sekaligus memuaskan selera majoriti pembaca?

Anonymous said...

salah satu reason aku stop beli BH ari ahad sebab mamat ni la..org camni cemana dia bole dpt kolum gosip seniri..tulis merapu2 plak tu..dah takde org lain yg lagi bagus ke ?

minahtakkepoh said...

im not stop reading any newspapers or boycott them, but when i do read about zubir wrote that pierre lari dari penulis and penulis dihalang menemuramah pierre, fucking zubir wrote that.. tell the thru la.. lagi mau hiding ke?

he's seem like paparazzi wanna be ala2 wartawan mengejar hot stories x kira siang or malam, the sensational journalist la konon.. betul la doncorleone said, malunya kita..

BH should take an action lah, susah nanti kalau wartawan di pandang rendah, cari lah person yang arif n berpegang pada etika kewartawanan supaya cerita2 yg berkualiti dipaparkan dan bukan hanya tangkap muat semata2 nak melariskan surat khabar anda..

Life Spins said...

- did that just took place at a shopping mall ?! they must be crazy to be running around like that.. Wasn't there any security guards at that hour?

- why didn't Pierre just lead them on? Tell them, yeah lets go somewhere.. & we'll talk about it.. well, just go straight to the nearest Balai Polis.
report as * harassment * (tak salah kan?) hahaha..

- anyway, what was the Big fuss about this person he chose? Is she the Princess of Monaco?

L

p/s
One of the entertainment reporters whom I've known for the longest time, who has great ethics & respect for artistes is Intan Zabidin (and a few others yang seangkatan dengan dia).

Azyyati said...

my oh my. what the hell is wrong with that guy? looking afar one cannot judge one's personality, but one could tell whether or not someone is mentally stable by his visible actions towards other people. period.

DonCorleone said...

Anon: Keghairahan tu sama dengan ketagihan tak? Need to be differentiated.

Amir Fuad: Supply and demand in economic theory does not apply to news value but applies to the commercialism of the newspaper industry. Again this needs to be differentiated.

minah tak kepoh: a challenge for you. go and complain. but where to complain? would you take up this challenge?

Life Spins: yes, maybe Pierre should have gone to the cops but then (refer to my repercussion entry).

Azyyati: stability, state of mind and niat in journalism (journalists') are VERY subjective.

THEUNIVERSEISMYOYSTER said...

celebrated and celebrity journalist... hmmm. That is achievable actually.

DonCorleone said...

THEUNIVERSEISMYOYSTER - Agreed!

Anonymous said...

sory bro just to correct u..masyaallah is used for something beautiful or gorgeous or sewaktu dgn nya.. in this case it's more of 'astaghfirullah hallazim'..zubir mmg poyo power...