Nov 7, 2008

Kalau nak saman....samanlah!

Dah....dah... cukup dah aku sumbat Rumi dalam entry-entry aku ni. Tulis banyak-banyak pun bukan semuanya boleh "masuk". Kalau dapat jolok sikit dalam kepala hotak kita pun dah cukup baik dah.

Aku membaca blog popular, www.budiey.com tu dan belum reda pun cerita Pierre Andre kena serang wartawan powerful yang pernah menjajah Bangsar si Zubir tu; belum hilang bahang cerita Norman Hakim main kayu tiga dengan pompuan yang namanya Memey (sungguh...nama dia Memey tau) dan masih panas cerita Aziz M Osman tertipu menikah dengan pompuan yang belum abis edah, nampaknya ada juga artis lain yang steal their thunder.

Ini Bangsar. Cilakak betul. Rupa-rupanya aku yang selama ini suka lepak kat Bangsar, rupanya melepak di tanah jajahan Zubir. Kah kah kah....."tak kuasa Mak!"

Kali ini si cool (kononnya lah cool), Que Haidar yang khabarnya nak kahwin pulak dengan Linda Jasmine. Wow! Besaaaarrrrrnya cerita ini. So people.....Fuck off Pierre Andre, fuck off Zubir, fuck off yang lain-lain dan kasi ruang pulak pada gosip ini sebab ia akan menentukan haluan negara nanti tau.

Biar macam mana pun kita lihat sejarah, kita memang barangkali bangsa yang tegar sangat sebab kita tak pernah mahu belajar daripada sejarah itu. Dah banyak kali sangat media dan artis "bermain-main" dengan isu gosip cintalah, cerita nak kahwin lah dan banyak lagi. Ada yang bukan main sorok. Ada yang kalau boleh nak jemput press tidur kat rumah diorang kot.

But the facts remains. Tugas wartawan hiburan memanglah begitu and kalau artis (mana-mana artislah) tak transparen (atau asyik suka menipu), akhirnya akan terjatuh jua. Buat apa nak malukan diri sendiri? Bukan sekali dua orang menulis tentang ini, dah banyak kali sangat dah.

But they will never learn.

And sebab benda-benda macam inilah berlakunya artis terjah artis, wartawan terjah artis, artis terjah wartawan dan banyak lagi perkara bodoh yang seangkatan dengannya.

Aku dulu selalu kata: "I shall not give a fuck walau artis ni nak kahwin mutaah sampai 10 bini pun." But then, i had to go back to the princples of journalism....which is "of interest to the public". Kalau ada nilai berita, maka ia penting.

Gambar ini tak ada kaitan dengan cerita aku tetapi aku nak tanya juga benda ni ada news value tak? And lagi satu sebab aku perlukan gambar untuk break kan tulisan aku yang panjang ni. Kah kah kah.

So, ada nilai berita kah tentang sama ada Linda Jasmine nak kahwin dengan Que Haidar ni?

The all the gate keepers, you should know.....if you know what i mean.

Berita Harian Singapura menggunakan gambar Norman Hakim dan Abby di muka depan. Harian Metro Kuala Lumpur pun sama. Lihat itu - sebuah akhbar perdana dan sebuah akhbar tabloid in 2 different countries membuat keputusan yang sama. Aku tak sure tentang Utusan Malaysia...barangkali juga sama.

This means, the story has news value tetapi to me the fundemental of the news value that I am talking about lies on the decision of the gate keepers of the publications. Maknanya, to me, it was more treated as a commercial decision to have the news on Page 1 because it can sell.

Sama ada berita berkenaan mempunyai kesan positif atau tidak memang subjektif sebab kalau aku bangkitkan persoalan atau argument tentang positiviti atau negativiti berita itu, aku fikir banyak nilai, banyak falsafah yang akan kena distort.

Lagi satu ialah tentang soal kesahihah. Si Zubir tu boleh belasah nak tulis apa dia nak tulis sebenarnya. We just pray that he is honest okay. But, most importantly, the decision to published apa yang Zubir tulis terletak di tangan pengarangnya (editornya).

Dari segi nilai berita, cerita tentang Pierre tak suka Zubir atau cerita Norman main dengan pompuan lain ke barangkali panas dalam dunia hiburan sebab masa tu tak ada cerita yang lebih besar daripada itu.

Editor atau boss Zubir mungkin fikir keputusannya untuk siarkan cerita Pierre itu (atau menggesa Zubir supaya bertanya soalan bertalu-talu kepada Pierre) adalah selaras dengan hasrat untuk menyampai apa yang dianggapnya penting kepada pembaca (off interest to the masses).

You see okay..this is no small thing that I am talking here. The Editor knows that every dicision that they make adakan terdedah dengan tindakan undang-undang dan diorang selalunya ambik jugak risiko itu atau apa yang selalu kita sebut sebagai calculated risk.

Okay....this is important and I do hope all you artistes', wartawan baik hiburan ke apa ke (but mostly wartawan hiburan lah kan?) and especially to the fuckers (golongan wartawan yang aku cakap selalu bias / suka berpuak-puak tu). Ikut undang-undang Malaysia, setiap orang (sesiapunlah) yang rasa dirinya teraniaya melalui penyiaran berita, boleh mendapat remedi melalui dua cara.

Remedi pertama - Buat laporan polis mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 untuk membolehkan proses undang-undang bertindak selanjutnya jika berita yang disiarkan itu palsu.

Fasal 8A(1) akta itu memperuntukkan: "Di mana dalam mana-mana penerbitan terdapat sebarang berita palsu yang diterbitkan dengan niat jahat, pencetak, penerbit, editor dan penulis telah melakukan satu kesalahan, yang setelah didapati bersalah, boleh dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali."

Remedi Kedua - Anda juga boleh melalui tindakan sivil dengan menyaman akhbar dan pengarang, penulis, pencetak, malah ketua pengarangnya sekali mengikut undang-undang sedia berkaitan defamation atau fitnah.

Aku tahu soal ini sebab aku pernah kena saman dulu soal fitnah ketika aku menjadi Wartawan Jenayah di Harian Metro: Baca bawah ni:

If that defamatory statement were to be in writing, printed or in some permanent format then a tort of libel is the cause of action (Mohd Onn Muda v Saniboey Mohd Ismail [1998] 1 CLJ 569). For purposes of this case, as the term "defamation" encompasses two separate actions in tort, namely libel and slander with the latter being more transient, and due to the nature of the case I shall only focus my attention on the former.

Before aku jadi bosan dengan semua detail-detail ini, let me say one thing. If you are a journalist, re-look lah at your knowledge dalam semua hal ni. Don't be such a fucking bastard okay and if you are an artiste, please...I do say please have some principles.

Anyway last note is to Q Haidar: "Dude, you are a good actor and it's a damn shame if the media start to write more gossips about you rather than your ability as an actor. So dude, sayanglah kalau lu salah pilih."


Lu ni bro, kejap dulu press sibuk tulis cerita lu dengan Nani and now lain pulak. Sayang 1,000 kali sayang.


Tapi bro, kalau inilah awek baru lu and kahwin dengan dia pulak, memang sempoilah....lawa dia siot!!




Keep it cool people.

20 comments:

crappy said...

heh. bro. aku terjumpa blog ko ni..
menarik btul..

kisah kisah artis semua.. no value tapi value utk melariskan newspaper / mag ada lah..

wartawan fuck artis.. artis fuck wartawan.. life goes on

DonCorleone said...

That has to stop lah. Need to bring back the real journalism. No yellow, red...or whatever other colours. The colours need to swirl!

penyangtumpul said...

perhaps you should come and teach here in uitm.
buang perangai blaja-for-exam-pastu-notes-buang kat students.

to bring back real journalism mayb kena start from grassroot development. budak-budak ni. mai ajaq sikit kami ni wahai cik Saniboey yang budiman.

kalau tak boleh mai ajaq pun, come and give a talk sikit pun jadi la.. enlighten us. bagi cabai sikit.

yours truly,
budak baru belajaq, kalau salah, sila jolokkan.

Anonymous said...

alahai, yang menyebuk wartawan juga. Kes NH dan Abby, satu platoon pi cover abby nak jumpa nh and before that in mahkamah.

Anonymous said...

i must say i am not surprised at all what have written here.. something that really worth to wake up our minds.. pure, genuine and logic! Most important 'selamba' and make sense!

i dun read our local entertainment news from any print anymore coz the angle is craps and mostly for the sake 'filling in the space'..

i must get you to my show to chat ' journalism ethics in malaysia;..

mama

DonCorleone said...

Mama.....u know I love you! Call me anytime. Hehehehe

Anonymous said...

aku faham fuck off jer.

Anonymous said...

WTF..she look so gorgeous!!.wanna fuck her

DonCorleone said...

Anonymous said...
WTF..she look so gorgeous!!.wanna fuck her

Mamat atau Minah yang buat komen sebegini: Dude you are not welcome if your "fuck" is referred in a sexually manner. Buduh lah kau ni!

Anonymous said...

thnx remind me..im so sorry k

bon said...

bro,,chill la org tu nk fuck apa
da blog mgandung unsur fuck..wuts the problem?
hak3..chill bro chill

DonCorleone said...

Bon - If it's justified and does not have sexual connotation, then it's fine. I hope you understand.

Anonymous said...

bukan ke dari dulu lagi kebanyakkan wartawan yang telur setengah masak nie memang perasan yang karier artis semua ditangan dia ker?kenape lah kebanyakkan wartawan hiburan skang nie lelembut belaka...kepoh ngalahkan pompuan!aku start dari masa af6 dulu aku dah start nyampah kat zubir nie sebab perasan bagus...sesudah la tu zubir...KAU NGAN WARTAWAN MELODI SEMUA TAKDE ETIKA!!!KORANG INGAT BERANI KURANG AJAR TU BAGUS SANGAT KER...KENE SANTAU MACAM SAIFUL APEK BARU TAU...citomei kata...hehehehe

DonCorleone said...

Anonymous - Lu memang ada hak untuk membenci.

Obefiend said...

dude

i am in agrement with you. like most malaysian i am sick and tired of gosip murahan taking precedent over more important industary news. while the story of gosip gts a ful page. stories on new pementasan and plays get a quarter of a page

where is the priority here? plus who really gives a flying fuck about these gossip. we should learn to let them have some semblance of privacy

who they fuck, poked, kiss, blowjobbed or fondled is their bisnes

oh.. who cornhole ZUBIR on a daily basis. i want to know who is the miserable guy who has to fuck his ass...hope he gets aids!

DonCorleone said...

Obefiend - I wanted so much to believe that the entertainment industry is the industry of artistic business but you know, there will always be some people (journalists/artistes/fuckers) that will taint my belief.

hazrey said...

Bro, aku gelak baca excerpts for Onn Muda.. haha dah tua kita ni kan.. that reminds me how a friend doing push ups in his cell, and almost going cuckoo.. nasib baik tak jadik gila. hahah.. tapi i aint sure whether dia tak gila sebab aku bukan pakar sakit jiwa yang boleh mengesahkan.. hahaha.. anyway, those bunch of journalists (journalists ker?), does not know what is journalism melainkan menulis mengikut buku assignment ala-ala log book tu. trust me, sometimes bila aku pi assignment, aku dengar depa tanya soalan, aku tanya pada diri aku, siapa lecturer diaorang ni? apa diaorang belajar dulu? selekeh..

DonCorleone said...

Hazrey - Why are we talking about age here? Cilakak betul lu! Hahahaha Tau tak Onn Muda di mana sekarang? Sentiasa solat di saf kedua di Masjid Abu Bakar As-Siddiq di Bangsar brader. Syukur. Journalist yang tulis buku ikut log book tu kelakar lah siol. Ni cerita time makan lala ni best ni!!!

hazrey said...

DonCorleone, dont be a stupid and idiot piece of shit. People can just click your name and see your fucking old age. Kubur dah kata mari. Serious ahh he is there? Kesian, itulah kerja korang semua.. tak sempat nak merasa duduk lama kat Johor. Tapi aku tetap sayang Leman. Sama jugak dengan kau kan sebab kau dengan dia macam adik beradik dah.. color sama beb. Aku ala ala Pierre Andre.. ehh saper pierre ni? Buah pear aku tau laa.. ni pear australia ker, pear china? Sekarang susah nak dapat pear manis tau, puas aku cari. Kalau kau datang jb, beli aku sebungkus kat woodland tu bro, kau tak pernah bawak buah tangan.. asyik bawak buah kau jek

DonCorleone said...

Hazrey - Pehal lah tiba2 sebut nama Leman. Tak ada kaitan langsung lah! Okay, nanti aku datang aku bawak Otak Otak Tampines (Yang aku rasa dia import dari Gelang Patah gak!!)

Nov 7, 2008

Kalau nak saman....samanlah!

Dah....dah... cukup dah aku sumbat Rumi dalam entry-entry aku ni. Tulis banyak-banyak pun bukan semuanya boleh "masuk". Kalau dapat jolok sikit dalam kepala hotak kita pun dah cukup baik dah.

Aku membaca blog popular, www.budiey.com tu dan belum reda pun cerita Pierre Andre kena serang wartawan powerful yang pernah menjajah Bangsar si Zubir tu; belum hilang bahang cerita Norman Hakim main kayu tiga dengan pompuan yang namanya Memey (sungguh...nama dia Memey tau) dan masih panas cerita Aziz M Osman tertipu menikah dengan pompuan yang belum abis edah, nampaknya ada juga artis lain yang steal their thunder.

Ini Bangsar. Cilakak betul. Rupa-rupanya aku yang selama ini suka lepak kat Bangsar, rupanya melepak di tanah jajahan Zubir. Kah kah kah....."tak kuasa Mak!"

Kali ini si cool (kononnya lah cool), Que Haidar yang khabarnya nak kahwin pulak dengan Linda Jasmine. Wow! Besaaaarrrrrnya cerita ini. So people.....Fuck off Pierre Andre, fuck off Zubir, fuck off yang lain-lain dan kasi ruang pulak pada gosip ini sebab ia akan menentukan haluan negara nanti tau.

Biar macam mana pun kita lihat sejarah, kita memang barangkali bangsa yang tegar sangat sebab kita tak pernah mahu belajar daripada sejarah itu. Dah banyak kali sangat media dan artis "bermain-main" dengan isu gosip cintalah, cerita nak kahwin lah dan banyak lagi. Ada yang bukan main sorok. Ada yang kalau boleh nak jemput press tidur kat rumah diorang kot.

But the facts remains. Tugas wartawan hiburan memanglah begitu and kalau artis (mana-mana artislah) tak transparen (atau asyik suka menipu), akhirnya akan terjatuh jua. Buat apa nak malukan diri sendiri? Bukan sekali dua orang menulis tentang ini, dah banyak kali sangat dah.

But they will never learn.

And sebab benda-benda macam inilah berlakunya artis terjah artis, wartawan terjah artis, artis terjah wartawan dan banyak lagi perkara bodoh yang seangkatan dengannya.

Aku dulu selalu kata: "I shall not give a fuck walau artis ni nak kahwin mutaah sampai 10 bini pun." But then, i had to go back to the princples of journalism....which is "of interest to the public". Kalau ada nilai berita, maka ia penting.

Gambar ini tak ada kaitan dengan cerita aku tetapi aku nak tanya juga benda ni ada news value tak? And lagi satu sebab aku perlukan gambar untuk break kan tulisan aku yang panjang ni. Kah kah kah.

So, ada nilai berita kah tentang sama ada Linda Jasmine nak kahwin dengan Que Haidar ni?

The all the gate keepers, you should know.....if you know what i mean.

Berita Harian Singapura menggunakan gambar Norman Hakim dan Abby di muka depan. Harian Metro Kuala Lumpur pun sama. Lihat itu - sebuah akhbar perdana dan sebuah akhbar tabloid in 2 different countries membuat keputusan yang sama. Aku tak sure tentang Utusan Malaysia...barangkali juga sama.

This means, the story has news value tetapi to me the fundemental of the news value that I am talking about lies on the decision of the gate keepers of the publications. Maknanya, to me, it was more treated as a commercial decision to have the news on Page 1 because it can sell.

Sama ada berita berkenaan mempunyai kesan positif atau tidak memang subjektif sebab kalau aku bangkitkan persoalan atau argument tentang positiviti atau negativiti berita itu, aku fikir banyak nilai, banyak falsafah yang akan kena distort.

Lagi satu ialah tentang soal kesahihah. Si Zubir tu boleh belasah nak tulis apa dia nak tulis sebenarnya. We just pray that he is honest okay. But, most importantly, the decision to published apa yang Zubir tulis terletak di tangan pengarangnya (editornya).

Dari segi nilai berita, cerita tentang Pierre tak suka Zubir atau cerita Norman main dengan pompuan lain ke barangkali panas dalam dunia hiburan sebab masa tu tak ada cerita yang lebih besar daripada itu.

Editor atau boss Zubir mungkin fikir keputusannya untuk siarkan cerita Pierre itu (atau menggesa Zubir supaya bertanya soalan bertalu-talu kepada Pierre) adalah selaras dengan hasrat untuk menyampai apa yang dianggapnya penting kepada pembaca (off interest to the masses).

You see okay..this is no small thing that I am talking here. The Editor knows that every dicision that they make adakan terdedah dengan tindakan undang-undang dan diorang selalunya ambik jugak risiko itu atau apa yang selalu kita sebut sebagai calculated risk.

Okay....this is important and I do hope all you artistes', wartawan baik hiburan ke apa ke (but mostly wartawan hiburan lah kan?) and especially to the fuckers (golongan wartawan yang aku cakap selalu bias / suka berpuak-puak tu). Ikut undang-undang Malaysia, setiap orang (sesiapunlah) yang rasa dirinya teraniaya melalui penyiaran berita, boleh mendapat remedi melalui dua cara.

Remedi pertama - Buat laporan polis mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 untuk membolehkan proses undang-undang bertindak selanjutnya jika berita yang disiarkan itu palsu.

Fasal 8A(1) akta itu memperuntukkan: "Di mana dalam mana-mana penerbitan terdapat sebarang berita palsu yang diterbitkan dengan niat jahat, pencetak, penerbit, editor dan penulis telah melakukan satu kesalahan, yang setelah didapati bersalah, boleh dipenjarakan untuk tempoh tidak melebihi tiga tahun atau denda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya sekali."

Remedi Kedua - Anda juga boleh melalui tindakan sivil dengan menyaman akhbar dan pengarang, penulis, pencetak, malah ketua pengarangnya sekali mengikut undang-undang sedia berkaitan defamation atau fitnah.

Aku tahu soal ini sebab aku pernah kena saman dulu soal fitnah ketika aku menjadi Wartawan Jenayah di Harian Metro: Baca bawah ni:

If that defamatory statement were to be in writing, printed or in some permanent format then a tort of libel is the cause of action (Mohd Onn Muda v Saniboey Mohd Ismail [1998] 1 CLJ 569). For purposes of this case, as the term "defamation" encompasses two separate actions in tort, namely libel and slander with the latter being more transient, and due to the nature of the case I shall only focus my attention on the former.

Before aku jadi bosan dengan semua detail-detail ini, let me say one thing. If you are a journalist, re-look lah at your knowledge dalam semua hal ni. Don't be such a fucking bastard okay and if you are an artiste, please...I do say please have some principles.

Anyway last note is to Q Haidar: "Dude, you are a good actor and it's a damn shame if the media start to write more gossips about you rather than your ability as an actor. So dude, sayanglah kalau lu salah pilih."


Lu ni bro, kejap dulu press sibuk tulis cerita lu dengan Nani and now lain pulak. Sayang 1,000 kali sayang.


Tapi bro, kalau inilah awek baru lu and kahwin dengan dia pulak, memang sempoilah....lawa dia siot!!




Keep it cool people.

20 comments:

crappy said...

heh. bro. aku terjumpa blog ko ni..
menarik btul..

kisah kisah artis semua.. no value tapi value utk melariskan newspaper / mag ada lah..

wartawan fuck artis.. artis fuck wartawan.. life goes on

DonCorleone said...

That has to stop lah. Need to bring back the real journalism. No yellow, red...or whatever other colours. The colours need to swirl!

penyangtumpul said...

perhaps you should come and teach here in uitm.
buang perangai blaja-for-exam-pastu-notes-buang kat students.

to bring back real journalism mayb kena start from grassroot development. budak-budak ni. mai ajaq sikit kami ni wahai cik Saniboey yang budiman.

kalau tak boleh mai ajaq pun, come and give a talk sikit pun jadi la.. enlighten us. bagi cabai sikit.

yours truly,
budak baru belajaq, kalau salah, sila jolokkan.

Anonymous said...

alahai, yang menyebuk wartawan juga. Kes NH dan Abby, satu platoon pi cover abby nak jumpa nh and before that in mahkamah.

Anonymous said...

i must say i am not surprised at all what have written here.. something that really worth to wake up our minds.. pure, genuine and logic! Most important 'selamba' and make sense!

i dun read our local entertainment news from any print anymore coz the angle is craps and mostly for the sake 'filling in the space'..

i must get you to my show to chat ' journalism ethics in malaysia;..

mama

DonCorleone said...

Mama.....u know I love you! Call me anytime. Hehehehe

Anonymous said...

aku faham fuck off jer.

Anonymous said...

WTF..she look so gorgeous!!.wanna fuck her

DonCorleone said...

Anonymous said...
WTF..she look so gorgeous!!.wanna fuck her

Mamat atau Minah yang buat komen sebegini: Dude you are not welcome if your "fuck" is referred in a sexually manner. Buduh lah kau ni!

Anonymous said...

thnx remind me..im so sorry k

bon said...

bro,,chill la org tu nk fuck apa
da blog mgandung unsur fuck..wuts the problem?
hak3..chill bro chill

DonCorleone said...

Bon - If it's justified and does not have sexual connotation, then it's fine. I hope you understand.

Anonymous said...

bukan ke dari dulu lagi kebanyakkan wartawan yang telur setengah masak nie memang perasan yang karier artis semua ditangan dia ker?kenape lah kebanyakkan wartawan hiburan skang nie lelembut belaka...kepoh ngalahkan pompuan!aku start dari masa af6 dulu aku dah start nyampah kat zubir nie sebab perasan bagus...sesudah la tu zubir...KAU NGAN WARTAWAN MELODI SEMUA TAKDE ETIKA!!!KORANG INGAT BERANI KURANG AJAR TU BAGUS SANGAT KER...KENE SANTAU MACAM SAIFUL APEK BARU TAU...citomei kata...hehehehe

DonCorleone said...

Anonymous - Lu memang ada hak untuk membenci.

Obefiend said...

dude

i am in agrement with you. like most malaysian i am sick and tired of gosip murahan taking precedent over more important industary news. while the story of gosip gts a ful page. stories on new pementasan and plays get a quarter of a page

where is the priority here? plus who really gives a flying fuck about these gossip. we should learn to let them have some semblance of privacy

who they fuck, poked, kiss, blowjobbed or fondled is their bisnes

oh.. who cornhole ZUBIR on a daily basis. i want to know who is the miserable guy who has to fuck his ass...hope he gets aids!

DonCorleone said...

Obefiend - I wanted so much to believe that the entertainment industry is the industry of artistic business but you know, there will always be some people (journalists/artistes/fuckers) that will taint my belief.

hazrey said...

Bro, aku gelak baca excerpts for Onn Muda.. haha dah tua kita ni kan.. that reminds me how a friend doing push ups in his cell, and almost going cuckoo.. nasib baik tak jadik gila. hahah.. tapi i aint sure whether dia tak gila sebab aku bukan pakar sakit jiwa yang boleh mengesahkan.. hahaha.. anyway, those bunch of journalists (journalists ker?), does not know what is journalism melainkan menulis mengikut buku assignment ala-ala log book tu. trust me, sometimes bila aku pi assignment, aku dengar depa tanya soalan, aku tanya pada diri aku, siapa lecturer diaorang ni? apa diaorang belajar dulu? selekeh..

DonCorleone said...

Hazrey - Why are we talking about age here? Cilakak betul lu! Hahahaha Tau tak Onn Muda di mana sekarang? Sentiasa solat di saf kedua di Masjid Abu Bakar As-Siddiq di Bangsar brader. Syukur. Journalist yang tulis buku ikut log book tu kelakar lah siol. Ni cerita time makan lala ni best ni!!!

hazrey said...

DonCorleone, dont be a stupid and idiot piece of shit. People can just click your name and see your fucking old age. Kubur dah kata mari. Serious ahh he is there? Kesian, itulah kerja korang semua.. tak sempat nak merasa duduk lama kat Johor. Tapi aku tetap sayang Leman. Sama jugak dengan kau kan sebab kau dengan dia macam adik beradik dah.. color sama beb. Aku ala ala Pierre Andre.. ehh saper pierre ni? Buah pear aku tau laa.. ni pear australia ker, pear china? Sekarang susah nak dapat pear manis tau, puas aku cari. Kalau kau datang jb, beli aku sebungkus kat woodland tu bro, kau tak pernah bawak buah tangan.. asyik bawak buah kau jek

DonCorleone said...

Hazrey - Pehal lah tiba2 sebut nama Leman. Tak ada kaitan langsung lah! Okay, nanti aku datang aku bawak Otak Otak Tampines (Yang aku rasa dia import dari Gelang Patah gak!!)