Nov 14, 2008

Tak nak komenlah!

Ini bukan Don Vito, Tapi Michael Corleone yang powerful. Dia powerful sebab dia dibentuk dalam dunia kapitalis di mana yang pandai akan terus pandai, yang bodoh akan terus bodoh, yang kaya akan terus kaya dan yang miskin akan terus miskin. Kalau tak mahu berubah, maka semua orang akan terus ditindas. Kesian.

Salam. I need a rest from serious business of journalism ethicslah, non-brainer gossipslah, motherfucking bias journalistslah etc etc. It's Friday (Penghulu Hari) and I need to lay back sekejap. I had in mind to write something funny...hopefully funny coz hey, I am a funny guy u know. Don Vito Corleone, though in his deep voice and all, was funny too. He had too coz he had tons of grandchildren to layan (beside all the killing orders that he had Michael to do).

Ini adalah sulung Don Vito yang mati kena tembak masa Don Vito nak ambil buah oren. Kesian dia.


Ini Fredo, abang Michael yang bodoh sikit. Akhirnya, Michael sendiri yang arahkan supaya dia dibunuh. Kesian dia.


And bila pikir punya pikir, terlintas di kepala hotak aku tentang "apa itu jenaka" sedangkan peristiwa yang banyak aku tulis dalam blog ini pun satu "jenaka". Hahahah (Korang boleh gelak kalau nak....ok ok, senyum pun bolehlah)

Aku pikir, jenakakan pengalaman aku serta cerita-cerita daripada teman aku. So here it goes:

Q&A Bersama Artis:

1. Wartawan: Betul ke you all sedang bercinta?
Artis: Kami hanya kawan biasa.

(Komen Aku: Tak cukup dengan jawapan itu, ada artis bodoh yang cakap diorang "Teman Tapi Mesra". What the fuck is that? That is a song title by Ratu. Can't they be a little bit original rather than quoting a song title? And tak cukup dengan itu, writers' pun tulis jugak and kadang-kadang siap jadi heading for the article.)

2. Wartawan: Bila you all rancang akan kahwin?
Artis: Insya-Allah kalau ada jodoh. Kami tak mahu nak komen sangat.

(Komen Aku: Kalau tak mahu kasi tahu, tak yah kasi tahu langsung lah. Tengok balik soalan tu bodoh....ada perkataan "rancang". In the first place, korang tengah buat perancangan ke tidak? And kalau stop at "No comment" pun okay apa)

3. Wartawan: Kenapa you buat album / konsert ini?
Artis: Ini adalah hadiah buat peminat (Ini jawapan paling polular)
Artis: Ini adalah atas permintaan peminat (Jawapan kedua popular)
Artis: Peminat yang nak sangat saya buat konsert (Jawapan ketiga popular)

(Komen Aku: Hadiah? Fuck lu lah hadiah kalau gua kena keluar duit untuk beli album lu. Kalau hadiah itu ikut definisi harafiah ialah percuma. Gua pernah interview Billy Corgan di Sydney dulu in 1998 and dia buat dua konsert pada dua hari berturut-turut di Sydney. Konsert hari pertama adalah percuma sebab katanya itu adalah "hadiah" kepada peminatnya yang kurang ada duit manakala konsert hari kedua itu ada harga tiket sebab kata Corgan, itu adalah untuk peminat yang bernasib baik sebab diorang atau mak bapak diorang ada duit.)

Ini gambar aku yang dah ada dalam frame. Masa ni aku tengah lepak dengan Billy Corgan di Sydney. Saje-saje je kita orang lepak-lepak dan malam tu aku layan konsert dia. Okay gak lah. Hehehehe.

4. Wartawan: Apa istimewanya album ini?
Artis: Album ini lain dari lain.

(Komen Aku: Lain kepala bapak engkau! Apa yang lain? Nyanyi di atas angkasa ke? Kalau tak boleh nak define betul-betul maksud "lain" tu, baik tak payah cakap langsung. Masalah di kalangan kebanyakan artis ialah diorang tahu nyanyi aje kot dan selebihnya di tangan producer. Producer yang layak jawab soalan keistimewaan sesebuah album tu. Barangkali, keadaan ini dah berubah sikit sebab sekarang ni makin ramai penyanyi yang tahu selok belok penerbitan album, insya-Allah)

5. Wartawan: Siapa sponsor baju?
Artis: Saya disponsor oleh Cosry (dan yang sengakatan dengannyalah)

(Komen Aku: Sponsor ke? Pinjam? Sponsor ialah apabila sesebuah pihak memberikan bayaran (or in kind) untuk seseorang artis menggunakan baju rekaan mereka manakala kalau pinjam, kena bagi baliklah bodoh. Di Hollywood, even the jewellery fredleighton people will say that they are lending the jewellery to certain artiste for any event. No issues with that. It's okay to borrow kalau dah mahal luar biasa pun.)

6. Wartawan: Apa perasaan anda menang award ni?
Artis: Kemenangan saya adalah hadiah buat peminat.

(Komen Aku: Lagi sekail jawapan bodoh "hadiah buat peminat" tapi the answer is justified sebab soalannnya dua kali bodoh. Buat apa tanya tentang perasaan kalau menang award...tak kan nak cakap sedih pulak kan? Ini buat aku ingat mentor aku di Berita Harian dulu in 1991. Dia kata: "Jangan sesekali jadi bodoh tanya 'Apa perasaan' terhadap mangsa kebakaran yang baru mati anak!")

7. Wartawan: Apa komen you tentang gossip tu?
Artis: Saya tak nak komen. Orang nak cakap, cakaplah. Saya dan keluarga saya tahu apa yang betul dan apa yang tidak betul. Saya kena jaga maruah diri keluarga saya, keluarga dia...keluarga tok ayah dia.....

(Komen Aku: Weiii idiot...you said no comment what. So just shut the fuck up lah!)

8. Wartawan: Berapa anggaran jumlah perbelanjaan kahwin anda?
Artis: Ala...ini sederhana sahaja. Tak buat besar-besar pun.

(Komen aku: Dan akhirnya majlis perkahwinan diorang buat kat Zone In The Parklah, hotel Hilton lah or even KLCC Convention Centre yang kita tahu boleh makan belanja lebih RM50,000. Sederhana? Go fuck yourself! Kalau nak buat grand, cakap ajelah....orang tak kan banyak kata sebab korang kan artis?)


9. Wartawan: Sejauh mana pengalaman anda sebelum buat album ni?
Artis: Saya dah masuk kelas vokal minggu lalu dah.

(Komen Aku: Baik ambil periksa and then baru masuk kelas. Buat album dulu, baru belajar nyanyi. Terlalu buduh namanya.)


10. Wartawan: Baik ko mengaku sekarang, baik ko mengaku!
Artis: Kenapa tanya emosional sangat ni?

(Komen Aku: Dan akhirnya mereka menghalang orang yang nak naik escalator!)



Keep it cool. Have a nice weekend!!!!

26 comments:

cato;patchi said...

hahaha tak tahaann

awangsulungmerahmenyala said...

soklan:age berapa u bersunat?(ini soklan untuk
artis lelaki)
jawapan:urmm..urmm i pun dah tak berapa ingat
dah la.i tak sunat lagi kot.(huhuhu)

conteoh jer nih tapi modulnya agak sama lah tukang tanya pun ngookkk tukang jawab lak ngek hah samalah ngongek.

mizmaleya said...

kah kah kah kah..suka entry yang ini. just like it. tak perlu huraikan kenapakan

EnAid said...

hahahah, paling suka Q&A yang last sekali tu. termengah mengah si bang ngah bawak cam. yang pasal spon spon tu biasalaa, dah macam standard answer (pandai pakai taktau reti) artis.

hazrey said...

Senario: Sidang akhbar diadakan secara tergesa-gesa dan tiba tiba seorang wartawan ni, agak terlewat terus meluru dan mencelah di kalangan rakan wartawan lain yang sudah menghulur pita rakaman masing-masing. Masa tu, sidang akhbar secara berdiri dan dan setengah jalan. Orang yang ditemubual ialah seorang pegawai polis mengenai kejadian bunuh.

Wartawan: Tuan tuan, mangsa yang kena bunuh tu mati tak?

And that question made the sidang akhbar yang sendat lagi bergesel gesel antara satu sama lain terhenti seketika.

Dan pegawai polis itu dengan pandangan yang lesu, terus merenung mata wartawan yang bertanya itu, manakala wartawan yang bertanya pula menurun naikkan keningnya sebagai signal menanti jawapan.

Ada wartawan lain yang tersenyum, ada juga wartawan yang cuba menjenggilkan mata tapi secara tersembunyi sebab wartawan tu badan dia besar takut kena belasah manakala pegawai polis itu terus merenung mata wartawan itu. Ada sesuatu yang tersirat di sebalik renungan itu. Agak berkaca mata pegawai polis itu. Mungkin dia sedih sebab kena balik lewat ekoran kes itu.

Cukuplah sampai situ, tapi dengar khabar wartawan tu dah berjaya sekarang. Tak moh sebut nama tapi prinsipnya ialah kalau nak jadik wartawan crime, pastikan tanya soalan bodoh supaya pegawai polis ingat kita dan selalu bagi story kat kita dan bukan orang lain. Itu salah satu cara untuk mempromosikan diri tanpa sebarang kos.

Sekian terima kasih, jangan lupa singgah di sugar daddy's blog. DonC kenapa ko tak list kan aku hah? Kau nak kena belasah ker?

Nur said...

kekek.....seh aku baca posting kau....i really look forward to read your postings.....keep it up.....

LYNX D' CITYCAT said...

hahaha!!!!!

boey, you just made my day!

made me realize that taking up a degree in journalism & now educating the youth about journalism is ALL WORTHWHILE...

"To get the right answers, you must ask the right questions".

The 'signature' line i tell my journalism students every semester. :)

azreen zzz said...

baby, so funny la you!

love.leen said...

bodo tau... kelaka sangat nie

huhuhuhu

Obefiend said...

dude

this is so fucking true. i like you dah berbuih taik telingan bosan dengan ayat " teman tapi mesra"

mmg fuck se fuck abis la komen cenggini

and yes. the hadiah buat peminat also rankles with me. last album this artis sold only 10 000 copies of her album. next album hadiah lagi eh? blimey! with that much album sold they didnt even recoup the investment. patut cakap

"ini buat peminat kerana tak beli album dulu. so aku buat lagi best so korang beli yek. jgn download inetehnetz"

lol

you are a funny as hell!

Superzac said...

guess friday didnt mellow u down haha! but i almost broke my back laughing anyway..kelakar nak mampus...hey u missed out the "mengenali hati budi" answer..but i guess it falls in line with kami sedang berkawan...artis malaysia ni bodoh lah..

Anonymous said...

jenaka ni berperisa sambal seh...pedassssss....

SENSASI SENI said...

"Album terbaru saya ini adalah hadiah untuk peminat yang meyokong saya selama ini" BANGANG! KALAU HADIAH, MENGAPA PEMINAT KENA BAYAR RM39.90?

"Konsert ini hadiah utk peminat yg telah lama menanti kemunculan saya di pentas" BODOH!, KALAU HADIAH...MENGAPA PEMINAT HARUS BELI TIKET SHOW?

Nur said...

Hahahaha...........aku rasa blog kau ni baik dibaca oleh artis cam Siti Nurhaliza dan yang sewaktu dengannya.........Kehkehkehkeh.......tak tahan seh aku..........sakit perut siot........

Sabarina Abdullah (Sabby) said...

Khakhakha! Good one!

Anonymous said...

memang le! orang kalau dah rasa hebat mcm tu le. semua jawapan x betul.KOMEN DIA je bagus. sbb tu la tahap industri hiburan kita x berapa nak menjadi. yang bagi KOMEN DIA terlalu perasaan. padahal isi x de pong!!2x5 je yang bertanya,yangmenjawab dan bagi KOMEN. Ape2 je la. Pikir la sendiri.

hanan said...

you go bro!!!!!!!

Life Spins said...

*rolling on d floor.. *

i better jaga-jaga next time I see u.. Just in-case some stupid Q's / A's blurt out from my mouth... lmao !!

Femes lines for Malaysian's (in the entertainment industry) in what ever Situation, Place or Time:

1) Dah makan? (walaupun orang tu tengah makan)
2) Eh eh, badan awak dah naik ! (what a way to greet someone)!!
3) Bila nak kawin? (to those who are single & complicated)
4) Rumahtangga ok? (to those who are happily married - I guess, there are people who are waiting/hoping for a divorce kot) !!
5) Bila lagi nak dapat anak.. (walaupun dah tau org tu mandul*).. haha

* yang ni saja je tambah - pasei memang ada org yg bangang camtu.. dah 1 dunia tau pun lagi nak buat org tu runsing lagi.. suka hati dia lah dia nak anak ke, dia dapat anak ke, dia tanak anak.. ada perlu kah kita tanya soalan camtu (unless kt ni rapat giler, lain la crita, kan?)

hazrey : ur 'crime' scenario was just as funnie man!!
'Dah tentulah la mampus - dah pun namanya mangsa bunuh, bukannya mangsa yang cuba dibunuh... wakakaka

dongoi !

tapi looking back - kekadang kt sendiri pun ada tanya soalan2 bodoh ceggini.. pokok pangkalnya, sekiranya tersedor dgn cepat, maksud saya, 'org dah angkat kening' ka, dah buat 'muka terkejut' ka, dah buat muka 'nak tampor ke nak gelak' ka.... bawak2 la sedor... hohoho

Lilian

ryann said...

untung jadi wartawan. macam macam jumpa.

DonCorleone said...

LYNX D' CITYCAT: Agreed. Quoting Prof Lim Swee Tin "Clever answers can only come from clever questions".

Obifiend: Glad that you realized that I'm a funny guy.

Nur: Kalau ada nombor handphone Siti, please sms dia suruh baca. Jangan lupa suruh dia komen jugak sebab 'Abang' pun nak popular jugak lah.. ha ha ha.

Anon: Fuck you la. Bernas tak jawapan ni?

Lilian: Are you an entertainment journalist or an artist? But then, sama je lah. dua-dua selebriti. kah kah kah

ryann: Haah. Siap boleh amik gambar dengan artis dan tampal banyak-banyak dalam facebook.

Sakura said...

Kadang - kadang wartawan pun sama juga..Artis tu dah cakap 'NO KOMEN' tapi diorang suka 'guna - guna' peminat yang nak tahu,Walhal mereka yang punya soalan nak tanya:-? So siapa yang tak faham bahasa sekarang ni?????

Sakura said...

Bro, hari tu tengok kat Astro Kirana filem 7 Perhentian..skripnya Bro yang buat ye?? Boleh tahan juga cite tu. Bila nak buat skrip @ filem lagi??

DonCorleone said...

Sakura - Agaknya itulah, agaknya peminat si artis tu siap telefon wartawanm, telefon mak ayah wartawan tu and minta wartawan tu tanya si artis tu kan? hahaha...Wayang!

And yes, I wrote the script for 7 Perhentian. Kalau ada peluang, nak saja aku menceritakan maksud tersirat 7 Perhentian.

raziel said...

Haaaaaa!!!Sy dh lama tunggu abg ckp psl ni. ini mmg antara benda sy paling marah psl wartawan!! ada ke tanya perasaan???dulu kat tv3 lagi mcm gampang.masa kes tsunami dulu.boleh wartawan tu tanya sorang apek tu "apa perasaan uncle skrg?" aku terus maki wartawan (dan tv aku) "what the fuck???" apek tu dh ilang everything ko boleh tanya plak. sebenarnya drg ni nk story,nk apek tu nangis2 supaya boleh letak kat main headline b4 opening berita tu "Apek sedih dilanda tsunami" baghal punya wartawan!! Tapi nasib tv3 tak baik sbb apek tu dgn nada ala2 marah sambil tengok wartawan tu cakap "mesti la gua sedih,suma sudah takde" hambek kau wartawan bodoh!! Lagi satu, wartawan gampang yang suka halang org naik escalator tu bukan wartawan dah tu...dh jadik haiwan. haiwan yang suka reka gosip tp bila gosip dia salah,mula la cari artis tu supaya mengiya gosip dia. bila artis taknak jawab dia paksa supaya ada story baru plak. "ARTIS BIADAP KEPADA ABANG WARTAWAN YANG PERASAN SENIOR DAN BERKUASA DI BANGSAR"..haaaa kan sedap headline ruangan gosip klu cenggitu!!! lagi satu kan apa abg punya pandangan ttg paper yang suka sensasi kes kematian. contohnya klu ada kemalangan maut ke,paper pon anta wartawan drg jumpa keluarga pastu tanya apa perlakuan terakhir arwah la, apa hajat terakhir arwah la..pastu buat headline "Tak Sempat Makan Gulai Tenggiling Masak Merah" what the fuck???benda macam tu pon nk jadik tajuk article kaa??tolongla...sbbnye semua paper dh mcm tu. cara mencari tajuk article yang serupa...bilalah wartawan ni nk berubah...(eh dh berubah kot?skg ni ada wartawan haiwan dh pandai lompat2 lari2 halang org naik escalator...hohohohohoh!)

Life Spins said...

aku bukan entertainment journalist.. juga bukan selebriti.. bukan artist & sebagainya..

aku hanya passerby.. yang berminat dgn pendapat kamu.. hohoho

i seriously enjoyed reading your posts.. (most of it)..
even though I sometimes try to deny (to myself) the facts which you have written.. but what the heck - most of it are so true.. so be it... =)

DonCorleone said...

Raziel - Aku ni asalnya Wartawan Meja Jenayah bermula 1991 di Berita Harian. Seingat aku, March 1991 dulu, ada seorang budak 17 tahun mati kena tikam di luar disco Piccadilly di Damansara (selalu disebut Piket oleh orang Melayu). Budak tu asal dari Sungai Penchala, Damansara. Boss suruh aku interview keluarga dia. Jurugambar yang ikut aku nak ambik gambar bapak atau mak dia nangis. Adakah aku yang kena buat dia nangis? So, aku pinjam kopiah member dna pergilah ke rumah bapak budak tu. Sampai aje kat rumah dia, aku nampak bapak dia kat luar. Aku pergi dekat and I said exactly this: "Sabarlah bang, kalau dah Tuhan nak dia balik, buat apa pun tetap dia pergi."
Bapak dia diam. Lepas tu dia paling ke arah aku. And dia kata: "Saya tahu kamu ni wartawan. Kami sekeluarga ni tengah sedih. Tanyalah apa nak tanya dan buatlah apa nak buat." Lalu air matanya menitis dan jurugambar aku happy sebab ada gambar orang menangis. Aku ada rasa yang bercampur di antara seronok dan sedih. Apa yang aku boleh kata ialah that's the job!
Bagi dunia akhbar Melayu, sentimen atau pendekatan emosi seperti "pesanan terakhir", "lauk terakhir" adalah penting sebenarnya dan sebenarnya niat kita menulis itu ialah kita nak bangkitkan keinsafan tentang bahawasanya maut itu ada di mana-mana. Itu niat yang tersirat sebenarnya dan kalau membaca pendekatan berita yang macam itu, jangan cepat buat judgement, tetapi selalu lihat dari mata burung, bukan dari dalam tempurung. I understand your concern tentang cuba mensensasikan kematian tetapi sebenarnya kematian selalu mampu bangkitkan keinsafan kan? Fikir-fikirkanlah.

LifeSpins - We are always in denial some way or another kan? Same goes to me. Tapi bila kita buang superego kita, kita akan jadi humble dan sedar tentang makna yang sepatutnya kita fahami itu. Anyway, I can't even tell you how much is my appreciation towards your interest in this blog of mine. Tks.

Nov 14, 2008

Tak nak komenlah!

Ini bukan Don Vito, Tapi Michael Corleone yang powerful. Dia powerful sebab dia dibentuk dalam dunia kapitalis di mana yang pandai akan terus pandai, yang bodoh akan terus bodoh, yang kaya akan terus kaya dan yang miskin akan terus miskin. Kalau tak mahu berubah, maka semua orang akan terus ditindas. Kesian.

Salam. I need a rest from serious business of journalism ethicslah, non-brainer gossipslah, motherfucking bias journalistslah etc etc. It's Friday (Penghulu Hari) and I need to lay back sekejap. I had in mind to write something funny...hopefully funny coz hey, I am a funny guy u know. Don Vito Corleone, though in his deep voice and all, was funny too. He had too coz he had tons of grandchildren to layan (beside all the killing orders that he had Michael to do).

Ini adalah sulung Don Vito yang mati kena tembak masa Don Vito nak ambil buah oren. Kesian dia.


Ini Fredo, abang Michael yang bodoh sikit. Akhirnya, Michael sendiri yang arahkan supaya dia dibunuh. Kesian dia.


And bila pikir punya pikir, terlintas di kepala hotak aku tentang "apa itu jenaka" sedangkan peristiwa yang banyak aku tulis dalam blog ini pun satu "jenaka". Hahahah (Korang boleh gelak kalau nak....ok ok, senyum pun bolehlah)

Aku pikir, jenakakan pengalaman aku serta cerita-cerita daripada teman aku. So here it goes:

Q&A Bersama Artis:

1. Wartawan: Betul ke you all sedang bercinta?
Artis: Kami hanya kawan biasa.

(Komen Aku: Tak cukup dengan jawapan itu, ada artis bodoh yang cakap diorang "Teman Tapi Mesra". What the fuck is that? That is a song title by Ratu. Can't they be a little bit original rather than quoting a song title? And tak cukup dengan itu, writers' pun tulis jugak and kadang-kadang siap jadi heading for the article.)

2. Wartawan: Bila you all rancang akan kahwin?
Artis: Insya-Allah kalau ada jodoh. Kami tak mahu nak komen sangat.

(Komen Aku: Kalau tak mahu kasi tahu, tak yah kasi tahu langsung lah. Tengok balik soalan tu bodoh....ada perkataan "rancang". In the first place, korang tengah buat perancangan ke tidak? And kalau stop at "No comment" pun okay apa)

3. Wartawan: Kenapa you buat album / konsert ini?
Artis: Ini adalah hadiah buat peminat (Ini jawapan paling polular)
Artis: Ini adalah atas permintaan peminat (Jawapan kedua popular)
Artis: Peminat yang nak sangat saya buat konsert (Jawapan ketiga popular)

(Komen Aku: Hadiah? Fuck lu lah hadiah kalau gua kena keluar duit untuk beli album lu. Kalau hadiah itu ikut definisi harafiah ialah percuma. Gua pernah interview Billy Corgan di Sydney dulu in 1998 and dia buat dua konsert pada dua hari berturut-turut di Sydney. Konsert hari pertama adalah percuma sebab katanya itu adalah "hadiah" kepada peminatnya yang kurang ada duit manakala konsert hari kedua itu ada harga tiket sebab kata Corgan, itu adalah untuk peminat yang bernasib baik sebab diorang atau mak bapak diorang ada duit.)

Ini gambar aku yang dah ada dalam frame. Masa ni aku tengah lepak dengan Billy Corgan di Sydney. Saje-saje je kita orang lepak-lepak dan malam tu aku layan konsert dia. Okay gak lah. Hehehehe.

4. Wartawan: Apa istimewanya album ini?
Artis: Album ini lain dari lain.

(Komen Aku: Lain kepala bapak engkau! Apa yang lain? Nyanyi di atas angkasa ke? Kalau tak boleh nak define betul-betul maksud "lain" tu, baik tak payah cakap langsung. Masalah di kalangan kebanyakan artis ialah diorang tahu nyanyi aje kot dan selebihnya di tangan producer. Producer yang layak jawab soalan keistimewaan sesebuah album tu. Barangkali, keadaan ini dah berubah sikit sebab sekarang ni makin ramai penyanyi yang tahu selok belok penerbitan album, insya-Allah)

5. Wartawan: Siapa sponsor baju?
Artis: Saya disponsor oleh Cosry (dan yang sengakatan dengannyalah)

(Komen Aku: Sponsor ke? Pinjam? Sponsor ialah apabila sesebuah pihak memberikan bayaran (or in kind) untuk seseorang artis menggunakan baju rekaan mereka manakala kalau pinjam, kena bagi baliklah bodoh. Di Hollywood, even the jewellery fredleighton people will say that they are lending the jewellery to certain artiste for any event. No issues with that. It's okay to borrow kalau dah mahal luar biasa pun.)

6. Wartawan: Apa perasaan anda menang award ni?
Artis: Kemenangan saya adalah hadiah buat peminat.

(Komen Aku: Lagi sekail jawapan bodoh "hadiah buat peminat" tapi the answer is justified sebab soalannnya dua kali bodoh. Buat apa tanya tentang perasaan kalau menang award...tak kan nak cakap sedih pulak kan? Ini buat aku ingat mentor aku di Berita Harian dulu in 1991. Dia kata: "Jangan sesekali jadi bodoh tanya 'Apa perasaan' terhadap mangsa kebakaran yang baru mati anak!")

7. Wartawan: Apa komen you tentang gossip tu?
Artis: Saya tak nak komen. Orang nak cakap, cakaplah. Saya dan keluarga saya tahu apa yang betul dan apa yang tidak betul. Saya kena jaga maruah diri keluarga saya, keluarga dia...keluarga tok ayah dia.....

(Komen Aku: Weiii idiot...you said no comment what. So just shut the fuck up lah!)

8. Wartawan: Berapa anggaran jumlah perbelanjaan kahwin anda?
Artis: Ala...ini sederhana sahaja. Tak buat besar-besar pun.

(Komen aku: Dan akhirnya majlis perkahwinan diorang buat kat Zone In The Parklah, hotel Hilton lah or even KLCC Convention Centre yang kita tahu boleh makan belanja lebih RM50,000. Sederhana? Go fuck yourself! Kalau nak buat grand, cakap ajelah....orang tak kan banyak kata sebab korang kan artis?)


9. Wartawan: Sejauh mana pengalaman anda sebelum buat album ni?
Artis: Saya dah masuk kelas vokal minggu lalu dah.

(Komen Aku: Baik ambil periksa and then baru masuk kelas. Buat album dulu, baru belajar nyanyi. Terlalu buduh namanya.)


10. Wartawan: Baik ko mengaku sekarang, baik ko mengaku!
Artis: Kenapa tanya emosional sangat ni?

(Komen Aku: Dan akhirnya mereka menghalang orang yang nak naik escalator!)



Keep it cool. Have a nice weekend!!!!

26 comments:

cato;patchi said...

hahaha tak tahaann

awangsulungmerahmenyala said...

soklan:age berapa u bersunat?(ini soklan untuk
artis lelaki)
jawapan:urmm..urmm i pun dah tak berapa ingat
dah la.i tak sunat lagi kot.(huhuhu)

conteoh jer nih tapi modulnya agak sama lah tukang tanya pun ngookkk tukang jawab lak ngek hah samalah ngongek.

mizmaleya said...

kah kah kah kah..suka entry yang ini. just like it. tak perlu huraikan kenapakan

EnAid said...

hahahah, paling suka Q&A yang last sekali tu. termengah mengah si bang ngah bawak cam. yang pasal spon spon tu biasalaa, dah macam standard answer (pandai pakai taktau reti) artis.

hazrey said...

Senario: Sidang akhbar diadakan secara tergesa-gesa dan tiba tiba seorang wartawan ni, agak terlewat terus meluru dan mencelah di kalangan rakan wartawan lain yang sudah menghulur pita rakaman masing-masing. Masa tu, sidang akhbar secara berdiri dan dan setengah jalan. Orang yang ditemubual ialah seorang pegawai polis mengenai kejadian bunuh.

Wartawan: Tuan tuan, mangsa yang kena bunuh tu mati tak?

And that question made the sidang akhbar yang sendat lagi bergesel gesel antara satu sama lain terhenti seketika.

Dan pegawai polis itu dengan pandangan yang lesu, terus merenung mata wartawan yang bertanya itu, manakala wartawan yang bertanya pula menurun naikkan keningnya sebagai signal menanti jawapan.

Ada wartawan lain yang tersenyum, ada juga wartawan yang cuba menjenggilkan mata tapi secara tersembunyi sebab wartawan tu badan dia besar takut kena belasah manakala pegawai polis itu terus merenung mata wartawan itu. Ada sesuatu yang tersirat di sebalik renungan itu. Agak berkaca mata pegawai polis itu. Mungkin dia sedih sebab kena balik lewat ekoran kes itu.

Cukuplah sampai situ, tapi dengar khabar wartawan tu dah berjaya sekarang. Tak moh sebut nama tapi prinsipnya ialah kalau nak jadik wartawan crime, pastikan tanya soalan bodoh supaya pegawai polis ingat kita dan selalu bagi story kat kita dan bukan orang lain. Itu salah satu cara untuk mempromosikan diri tanpa sebarang kos.

Sekian terima kasih, jangan lupa singgah di sugar daddy's blog. DonC kenapa ko tak list kan aku hah? Kau nak kena belasah ker?

Nur said...

kekek.....seh aku baca posting kau....i really look forward to read your postings.....keep it up.....

LYNX D' CITYCAT said...

hahaha!!!!!

boey, you just made my day!

made me realize that taking up a degree in journalism & now educating the youth about journalism is ALL WORTHWHILE...

"To get the right answers, you must ask the right questions".

The 'signature' line i tell my journalism students every semester. :)

azreen zzz said...

baby, so funny la you!

love.leen said...

bodo tau... kelaka sangat nie

huhuhuhu

Obefiend said...

dude

this is so fucking true. i like you dah berbuih taik telingan bosan dengan ayat " teman tapi mesra"

mmg fuck se fuck abis la komen cenggini

and yes. the hadiah buat peminat also rankles with me. last album this artis sold only 10 000 copies of her album. next album hadiah lagi eh? blimey! with that much album sold they didnt even recoup the investment. patut cakap

"ini buat peminat kerana tak beli album dulu. so aku buat lagi best so korang beli yek. jgn download inetehnetz"

lol

you are a funny as hell!

Superzac said...

guess friday didnt mellow u down haha! but i almost broke my back laughing anyway..kelakar nak mampus...hey u missed out the "mengenali hati budi" answer..but i guess it falls in line with kami sedang berkawan...artis malaysia ni bodoh lah..

Anonymous said...

jenaka ni berperisa sambal seh...pedassssss....

SENSASI SENI said...

"Album terbaru saya ini adalah hadiah untuk peminat yang meyokong saya selama ini" BANGANG! KALAU HADIAH, MENGAPA PEMINAT KENA BAYAR RM39.90?

"Konsert ini hadiah utk peminat yg telah lama menanti kemunculan saya di pentas" BODOH!, KALAU HADIAH...MENGAPA PEMINAT HARUS BELI TIKET SHOW?

Nur said...

Hahahaha...........aku rasa blog kau ni baik dibaca oleh artis cam Siti Nurhaliza dan yang sewaktu dengannya.........Kehkehkehkeh.......tak tahan seh aku..........sakit perut siot........

Sabarina Abdullah (Sabby) said...

Khakhakha! Good one!

Anonymous said...

memang le! orang kalau dah rasa hebat mcm tu le. semua jawapan x betul.KOMEN DIA je bagus. sbb tu la tahap industri hiburan kita x berapa nak menjadi. yang bagi KOMEN DIA terlalu perasaan. padahal isi x de pong!!2x5 je yang bertanya,yangmenjawab dan bagi KOMEN. Ape2 je la. Pikir la sendiri.

hanan said...

you go bro!!!!!!!

Life Spins said...

*rolling on d floor.. *

i better jaga-jaga next time I see u.. Just in-case some stupid Q's / A's blurt out from my mouth... lmao !!

Femes lines for Malaysian's (in the entertainment industry) in what ever Situation, Place or Time:

1) Dah makan? (walaupun orang tu tengah makan)
2) Eh eh, badan awak dah naik ! (what a way to greet someone)!!
3) Bila nak kawin? (to those who are single & complicated)
4) Rumahtangga ok? (to those who are happily married - I guess, there are people who are waiting/hoping for a divorce kot) !!
5) Bila lagi nak dapat anak.. (walaupun dah tau org tu mandul*).. haha

* yang ni saja je tambah - pasei memang ada org yg bangang camtu.. dah 1 dunia tau pun lagi nak buat org tu runsing lagi.. suka hati dia lah dia nak anak ke, dia dapat anak ke, dia tanak anak.. ada perlu kah kita tanya soalan camtu (unless kt ni rapat giler, lain la crita, kan?)

hazrey : ur 'crime' scenario was just as funnie man!!
'Dah tentulah la mampus - dah pun namanya mangsa bunuh, bukannya mangsa yang cuba dibunuh... wakakaka

dongoi !

tapi looking back - kekadang kt sendiri pun ada tanya soalan2 bodoh ceggini.. pokok pangkalnya, sekiranya tersedor dgn cepat, maksud saya, 'org dah angkat kening' ka, dah buat 'muka terkejut' ka, dah buat muka 'nak tampor ke nak gelak' ka.... bawak2 la sedor... hohoho

Lilian

ryann said...

untung jadi wartawan. macam macam jumpa.

DonCorleone said...

LYNX D' CITYCAT: Agreed. Quoting Prof Lim Swee Tin "Clever answers can only come from clever questions".

Obifiend: Glad that you realized that I'm a funny guy.

Nur: Kalau ada nombor handphone Siti, please sms dia suruh baca. Jangan lupa suruh dia komen jugak sebab 'Abang' pun nak popular jugak lah.. ha ha ha.

Anon: Fuck you la. Bernas tak jawapan ni?

Lilian: Are you an entertainment journalist or an artist? But then, sama je lah. dua-dua selebriti. kah kah kah

ryann: Haah. Siap boleh amik gambar dengan artis dan tampal banyak-banyak dalam facebook.

Sakura said...

Kadang - kadang wartawan pun sama juga..Artis tu dah cakap 'NO KOMEN' tapi diorang suka 'guna - guna' peminat yang nak tahu,Walhal mereka yang punya soalan nak tanya:-? So siapa yang tak faham bahasa sekarang ni?????

Sakura said...

Bro, hari tu tengok kat Astro Kirana filem 7 Perhentian..skripnya Bro yang buat ye?? Boleh tahan juga cite tu. Bila nak buat skrip @ filem lagi??

DonCorleone said...

Sakura - Agaknya itulah, agaknya peminat si artis tu siap telefon wartawanm, telefon mak ayah wartawan tu and minta wartawan tu tanya si artis tu kan? hahaha...Wayang!

And yes, I wrote the script for 7 Perhentian. Kalau ada peluang, nak saja aku menceritakan maksud tersirat 7 Perhentian.

raziel said...

Haaaaaa!!!Sy dh lama tunggu abg ckp psl ni. ini mmg antara benda sy paling marah psl wartawan!! ada ke tanya perasaan???dulu kat tv3 lagi mcm gampang.masa kes tsunami dulu.boleh wartawan tu tanya sorang apek tu "apa perasaan uncle skrg?" aku terus maki wartawan (dan tv aku) "what the fuck???" apek tu dh ilang everything ko boleh tanya plak. sebenarnya drg ni nk story,nk apek tu nangis2 supaya boleh letak kat main headline b4 opening berita tu "Apek sedih dilanda tsunami" baghal punya wartawan!! Tapi nasib tv3 tak baik sbb apek tu dgn nada ala2 marah sambil tengok wartawan tu cakap "mesti la gua sedih,suma sudah takde" hambek kau wartawan bodoh!! Lagi satu, wartawan gampang yang suka halang org naik escalator tu bukan wartawan dah tu...dh jadik haiwan. haiwan yang suka reka gosip tp bila gosip dia salah,mula la cari artis tu supaya mengiya gosip dia. bila artis taknak jawab dia paksa supaya ada story baru plak. "ARTIS BIADAP KEPADA ABANG WARTAWAN YANG PERASAN SENIOR DAN BERKUASA DI BANGSAR"..haaaa kan sedap headline ruangan gosip klu cenggitu!!! lagi satu kan apa abg punya pandangan ttg paper yang suka sensasi kes kematian. contohnya klu ada kemalangan maut ke,paper pon anta wartawan drg jumpa keluarga pastu tanya apa perlakuan terakhir arwah la, apa hajat terakhir arwah la..pastu buat headline "Tak Sempat Makan Gulai Tenggiling Masak Merah" what the fuck???benda macam tu pon nk jadik tajuk article kaa??tolongla...sbbnye semua paper dh mcm tu. cara mencari tajuk article yang serupa...bilalah wartawan ni nk berubah...(eh dh berubah kot?skg ni ada wartawan haiwan dh pandai lompat2 lari2 halang org naik escalator...hohohohohoh!)

Life Spins said...

aku bukan entertainment journalist.. juga bukan selebriti.. bukan artist & sebagainya..

aku hanya passerby.. yang berminat dgn pendapat kamu.. hohoho

i seriously enjoyed reading your posts.. (most of it)..
even though I sometimes try to deny (to myself) the facts which you have written.. but what the heck - most of it are so true.. so be it... =)

DonCorleone said...

Raziel - Aku ni asalnya Wartawan Meja Jenayah bermula 1991 di Berita Harian. Seingat aku, March 1991 dulu, ada seorang budak 17 tahun mati kena tikam di luar disco Piccadilly di Damansara (selalu disebut Piket oleh orang Melayu). Budak tu asal dari Sungai Penchala, Damansara. Boss suruh aku interview keluarga dia. Jurugambar yang ikut aku nak ambik gambar bapak atau mak dia nangis. Adakah aku yang kena buat dia nangis? So, aku pinjam kopiah member dna pergilah ke rumah bapak budak tu. Sampai aje kat rumah dia, aku nampak bapak dia kat luar. Aku pergi dekat and I said exactly this: "Sabarlah bang, kalau dah Tuhan nak dia balik, buat apa pun tetap dia pergi."
Bapak dia diam. Lepas tu dia paling ke arah aku. And dia kata: "Saya tahu kamu ni wartawan. Kami sekeluarga ni tengah sedih. Tanyalah apa nak tanya dan buatlah apa nak buat." Lalu air matanya menitis dan jurugambar aku happy sebab ada gambar orang menangis. Aku ada rasa yang bercampur di antara seronok dan sedih. Apa yang aku boleh kata ialah that's the job!
Bagi dunia akhbar Melayu, sentimen atau pendekatan emosi seperti "pesanan terakhir", "lauk terakhir" adalah penting sebenarnya dan sebenarnya niat kita menulis itu ialah kita nak bangkitkan keinsafan tentang bahawasanya maut itu ada di mana-mana. Itu niat yang tersirat sebenarnya dan kalau membaca pendekatan berita yang macam itu, jangan cepat buat judgement, tetapi selalu lihat dari mata burung, bukan dari dalam tempurung. I understand your concern tentang cuba mensensasikan kematian tetapi sebenarnya kematian selalu mampu bangkitkan keinsafan kan? Fikir-fikirkanlah.

LifeSpins - We are always in denial some way or another kan? Same goes to me. Tapi bila kita buang superego kita, kita akan jadi humble dan sedar tentang makna yang sepatutnya kita fahami itu. Anyway, I can't even tell you how much is my appreciation towards your interest in this blog of mine. Tks.