Dec 14, 2008

Zubir Mat Teropong tulis nama aku dalam surat khabar. It's an honor.....SERIOUSLY! Hahahahah.

Tadi aku ke Tesco di JB. Beli barang-barang rumah. Murah sikit bila duit Singapura aku diconvert ke duit Malaysia.

Kemudian aku beli akhbar Berita Minggu, Mingguan Malaysia, Metro Ahad dan Kosmo.

Belek dan belek, aku baca ruangan Zubir di B Pop (muka surat 11). Tulisannya bertajuk: "Siti Nurhaliza nafi". Dan di hujung tulisan itu, ada catatan yang berbunyi begini:

ZUBIR: Apa dah jadi dengan Saniboey Mohd Ismail, masih jadi wartawan hiburan lagi ke? (Lihat bawah ni)

Ini dia nama aku dengan soalan yang diajukan tapi aku tak tahu dia ajukan soalan ini kepada aku atau kepada kenalan aku atau soal secara rambang dengan harapan orang yang kenal aku akan jawab dia dan bila nak jawab aku tak tahu kepada siapa manusia secara rambang ini nak menjawab. Tapi sebenarnya inilah cara penulis/wartawan zaman sekarang memperli pembaca yang concern dengan penulisan mereka.

Aku terserempak dengan Zubir di majlis award KLIFF di PWTC yang lalu dan aku hanya tegur gitu-gitu.

Aku tahu catatannya itu memerli aku.

Barangkali, Zubir ada membaca blog ini dan marah atas apa yang aku dah perkatakan.

Barangkali, Zubir sukar sekali nak menerima teguran kerana barangkali teguran aku kan kasar sikit.

Barangkali, Zubir memang ignorant dan betul-betul tak tahu bahawa aku ni dah lama tak jadi wartawan macam dia sebab aku dah jadi Editor.

Barangkali, Zubir tak faham tentang bahawa walaupun sudah bergelar Editor, tugas kewartawanan tetap dipikul.

Barangkali, Zubir tidak pernah tahu bahawa orang macam Datuk A Kadir Jasin atau Datuk Zainuddin Maidin walaupun sudah jadi lebih tinggi daripada Editor masih menganggap diri mereka adalah wartawan.

Barangkali, Zubir rasa dirinya tak boleh ditegur sebab amalan kewartawanan yang dipraktikkannya itu adalah betul.

Luncai akan terus jadi Luncai dan di hujung ceritanya, Luncai akan tetap terjun dengan labu-labunya. Biar kita cakap apa pun kat Luncai, dia tetap akan terjun sebab Luncai tak ada ilmu dan tak pernah mahu terima ilmu.

Dan sebagaimana kebanyakan penulis/wartawan akhbar Melayu bahagian hiburan punya kolum, aku pun nak try jugaklah habiskan artikel aku dengan benda-benda/ayat-ayat yang bold dan yang tak ada kaitan dengan artikel yang aku post ni macam ni:

DONCORLEONE: Esok hari Isnin. Aku kena pergi kerja. Tapi sat lagi nak makan meehoon goreng dulu.

To all the wartawans - KEEP IT COOL PEOPLE !

22 comments:

Hazrey said...

Haaa.. aku nak pi email kat dia, nak beritahu Saniboey Mohd Ismail dah dimasukkan ke hospital mental sebab cuba meniru aksi acah mengacah di depan escalator tapi tergelincir lalu terhantuk kepalanya. Kesian.

Affan Azami said...

i bet he is one of the anon readers? Haha. zubir dah gelabah tu, bro. jentik lagi, jentik lagi. anyway! tayah lah abeskan ayat ngan bold words tak berkaitan tu.. tak sesuai. haha

melati-adams said...

Wartawan tetap wartawan lor... At least we know Saniboey still exist in the world of ''bitching''..hahaha

Khai Karim said...

just keep writing about it.. tak berkenan aku dengan wartawan cam zubir tuh.. too irritating..

Faizal_Perlis said...

ulasan zubir tidak professional, menjijikkan dan sensasi tak tentu pasal....doesn't have a charismatic and good practices of journalism.

ila said...

kah.. kah.. kah.. kelakau lah brader ngan ayat2 bold tu.. tapi kan bro u got style.. tak yah le tiru ayat bold kat akhir entry tu..

entry nie memang kelakar lah.. :)):)):))

amir said...

Aku nak buat yang bold aje boleh? Tapi tak reti la nak bold. Jadi aku all-capskan la ye?

AMIR HAFIZI: AKU NAK BERAK. TADI LEPAK DENGAN PAKCIK DAN MAKCIK AKU. MAKAN BUBUR NASI. KITORANG SOIREE, TAU? SOIREE. GILA BEST LA AKU.

sultanmuzaffar said...

aku pun nak buat yang bold jugak lah.

SM : Baru balik dari Sipadan dan terkejut sikit (sikit je) macamana Que Haider boleh ada hati nak kahwin dengan Linda Jasmine. Masih garu kepala yang masih berasa masin sikit.

fynn jamal said...

aduh...
i love juicy stories.
tempting... *chanting the word repeatedly*

kena balik johor la jawabnya.

MizzPhyz said...

Barangkali, Zubir rase dirinya BEST! & GAH! serta BERKUASA untuk MEMERLI & MENCANANGKAN nama u serata Malaysia. tah apa-apa tah? bongok sgt.

i pon nak gak buat ayat BOLD ni.

MIZZPHYZ:LAGI SATU JAM NAK PUKUL 6 PAGI. AKU MASIH TAK BOLEH TIDO. ESOK NAK PI TRAINING JAM 8 PAGI. KOMPOM MAK BAWAK BANTAL PI OPIZ NYAH!

Lina said...

hahaha ada baca jg tulisan zubir tu... artikel pasal siti tp sampai ending yg diboldkan tiba2 tanya pasal u pulak... tiba2 jd blur kejap apa lak kaitannya... then teringat blog u dan entry yg tulis pasal dia... mesti zubir ada baca blog u ni that's why dia saja timbulkan nama u kat artikel dia...

Ayu Qhatami said...

Bro...lantak p la derang nk pk apa pasal komen2 Bro tentang 'donia' kewartawanan. Biasalah, org marah kalau kita kata dia 'bodoh', x terasa lak kalau kita kata dia 'tak pandai'...

Dan org bodoh mana pernah mengaku dia bodoh, tp ramai org bodoh mengaku dia pandai...

Biar derang ketuk2 itu tong kosong...Teruskan usaha mu, Bro...org mcm kamu dah x ramai skrg...kejujuran makin tenggelam...org lebih suka dipuji dari dikritik...

Anonymous said...

nak tumpang bubuh jugak

Sekarang dalam hidup saya sudah ada tiga soul brothers - Datuk Ahmad Nawab, Zubir dan Ramli MS! Sekian, wassalam.

hahahaha

Hazrey said...

Tapi cibai kan kau Don, he is making you popular. Damnit, free of charge man. Not easy tau, for such a POPULAR reporter like him to do such an honour, a mentioning in a mainstream newspaper. Aku dah berkulat jadik reporter pun tak pernah dapat such a mentioning. Best best.

Nanti aku check berapa readership for that day, and see how popular you are. Fuhh.. kalau aku jadi manager kau, sure aku kaya. Meh sini meh.

Tapi kau kena berterima kasih bro, secara positifnya, his mentioning tu menyebabkan ramai yang ingat kat kau, dan bila ingat tu, dah macam doa. Banyak pahala Zubir buat untuk hari tu. Syukurlah.

Dan yang paling penting bro, dia ingat kau. Tak tersentuh ke hati kau? Kalau aku, bila tengok dia tulis nama aku, mau menitis airmata aku.. ni pun aku dah tersedu sedu ni..

Anonymous said...

dude, kat porem cari...hang memang famous la

ayu qhatami said...

x semena-mena...1 malaya sure carik siapa si 'Saniboey Mohd Ismail'...Zubir 'telah' menggunakan kuasanya utk mem'fofuler'kan 'budak' Sani nih...bagus2...harap2 dlm minggu depan dia tulis dan bold kan lagik ye...iklan free tu...foc...mana nk dpt tuh...

DonCorleone said...

Hazrey - Eskelator di MRT Singapura ni laju sangat. Susah nak interview orang kat situ. Kah kah kah.

Affan/Ila/Amir/SM/Fiza - Ramai yang aku rasa membaca sebagai Anon cuma harapannya kalau nak komen, janganlah Anon ye tak? Penghujung dengan BOLD tu kan trend kewartawanan Melayu sejak azali. Kah kah kah.

Melati-Adams - I like it when a girl uses the word "Bitching"! Hehehehehe

Khai Karim - Nak setuju boleh tak?

Faizal_Perlis - Ruang untuk belajar sentiasa ada di depan mata kita kalau kita nak belajar kan?

Lina - Mesti you tahu ending cerita Luncai tu kan?

Ayu Qhatami - "Kejujuran makin tenggelam" - Canteek sangat bahasa kau tu.

Ajami Hashim said...

ajami: jus betik ada?

*los & faun

Anonymous said...

apa dah jadi ngan saniboey mohd ismail,masih jadi wartawan hiburan lagi ke?..ni makna nya dia sidir kau la bro sebab dia tanya kau tu bukan wartawan hiburan tapi sesibuk citer pasal wartawan hiburan.komen tindak tanduk wartawan hiburan.belasah je mamat tebal tu bro .abis citer.nyampah lak aku nengok. AIMAN YANG KATA.

Anonymous said...

Hahaha...I baru terbaca entry ni pasal google Zubir, saja nak tengok ada tak orang lain yg perasan dia tu ter-over (terbukti pulak ramai yg tau dia tu "too much"). Sbg pembaca, I pun kekadang baca kolum dia yg buat I tergaru kepala...bab yang dia tetiba tulis cerita lain dari yang diheadline-kan mmg pelik. Tak pro betul-lah..dahlah sesuka maki sesiapa je, kenapa dia maki orang pun tak kena..cara menulis pun menunjukkan mmg bukan wartawan lah. Buat malu je

aku budak baik said...

post ini membuat diriku tersenyum sejenak...saba je erk En Sani...hehe...bak kate smue foc lagi die memfofulerkan dirimu..hehehe..biarlah lucai dengan labu-labunya...

Anonymous said...

SAYA NAK TANYA PANDANDAN AWAM..KALAU LAH ZUBIR TU...ANDAIKATA PENDEK UMUR..KORANG RASA BUMI AKAN TERIMA DIA TAK?...DGN DOSA-DOSA DIA SELUAS LAUTAN DI BUMI INI..

Dec 14, 2008

Zubir Mat Teropong tulis nama aku dalam surat khabar. It's an honor.....SERIOUSLY! Hahahahah.

Tadi aku ke Tesco di JB. Beli barang-barang rumah. Murah sikit bila duit Singapura aku diconvert ke duit Malaysia.

Kemudian aku beli akhbar Berita Minggu, Mingguan Malaysia, Metro Ahad dan Kosmo.

Belek dan belek, aku baca ruangan Zubir di B Pop (muka surat 11). Tulisannya bertajuk: "Siti Nurhaliza nafi". Dan di hujung tulisan itu, ada catatan yang berbunyi begini:

ZUBIR: Apa dah jadi dengan Saniboey Mohd Ismail, masih jadi wartawan hiburan lagi ke? (Lihat bawah ni)

Ini dia nama aku dengan soalan yang diajukan tapi aku tak tahu dia ajukan soalan ini kepada aku atau kepada kenalan aku atau soal secara rambang dengan harapan orang yang kenal aku akan jawab dia dan bila nak jawab aku tak tahu kepada siapa manusia secara rambang ini nak menjawab. Tapi sebenarnya inilah cara penulis/wartawan zaman sekarang memperli pembaca yang concern dengan penulisan mereka.

Aku terserempak dengan Zubir di majlis award KLIFF di PWTC yang lalu dan aku hanya tegur gitu-gitu.

Aku tahu catatannya itu memerli aku.

Barangkali, Zubir ada membaca blog ini dan marah atas apa yang aku dah perkatakan.

Barangkali, Zubir sukar sekali nak menerima teguran kerana barangkali teguran aku kan kasar sikit.

Barangkali, Zubir memang ignorant dan betul-betul tak tahu bahawa aku ni dah lama tak jadi wartawan macam dia sebab aku dah jadi Editor.

Barangkali, Zubir tak faham tentang bahawa walaupun sudah bergelar Editor, tugas kewartawanan tetap dipikul.

Barangkali, Zubir tidak pernah tahu bahawa orang macam Datuk A Kadir Jasin atau Datuk Zainuddin Maidin walaupun sudah jadi lebih tinggi daripada Editor masih menganggap diri mereka adalah wartawan.

Barangkali, Zubir rasa dirinya tak boleh ditegur sebab amalan kewartawanan yang dipraktikkannya itu adalah betul.

Luncai akan terus jadi Luncai dan di hujung ceritanya, Luncai akan tetap terjun dengan labu-labunya. Biar kita cakap apa pun kat Luncai, dia tetap akan terjun sebab Luncai tak ada ilmu dan tak pernah mahu terima ilmu.

Dan sebagaimana kebanyakan penulis/wartawan akhbar Melayu bahagian hiburan punya kolum, aku pun nak try jugaklah habiskan artikel aku dengan benda-benda/ayat-ayat yang bold dan yang tak ada kaitan dengan artikel yang aku post ni macam ni:

DONCORLEONE: Esok hari Isnin. Aku kena pergi kerja. Tapi sat lagi nak makan meehoon goreng dulu.

To all the wartawans - KEEP IT COOL PEOPLE !

22 comments:

Hazrey said...

Haaa.. aku nak pi email kat dia, nak beritahu Saniboey Mohd Ismail dah dimasukkan ke hospital mental sebab cuba meniru aksi acah mengacah di depan escalator tapi tergelincir lalu terhantuk kepalanya. Kesian.

Affan Azami said...

i bet he is one of the anon readers? Haha. zubir dah gelabah tu, bro. jentik lagi, jentik lagi. anyway! tayah lah abeskan ayat ngan bold words tak berkaitan tu.. tak sesuai. haha

melati-adams said...

Wartawan tetap wartawan lor... At least we know Saniboey still exist in the world of ''bitching''..hahaha

Khai Karim said...

just keep writing about it.. tak berkenan aku dengan wartawan cam zubir tuh.. too irritating..

Faizal_Perlis said...

ulasan zubir tidak professional, menjijikkan dan sensasi tak tentu pasal....doesn't have a charismatic and good practices of journalism.

ila said...

kah.. kah.. kah.. kelakau lah brader ngan ayat2 bold tu.. tapi kan bro u got style.. tak yah le tiru ayat bold kat akhir entry tu..

entry nie memang kelakar lah.. :)):)):))

amir said...

Aku nak buat yang bold aje boleh? Tapi tak reti la nak bold. Jadi aku all-capskan la ye?

AMIR HAFIZI: AKU NAK BERAK. TADI LEPAK DENGAN PAKCIK DAN MAKCIK AKU. MAKAN BUBUR NASI. KITORANG SOIREE, TAU? SOIREE. GILA BEST LA AKU.

sultanmuzaffar said...

aku pun nak buat yang bold jugak lah.

SM : Baru balik dari Sipadan dan terkejut sikit (sikit je) macamana Que Haider boleh ada hati nak kahwin dengan Linda Jasmine. Masih garu kepala yang masih berasa masin sikit.

fynn jamal said...

aduh...
i love juicy stories.
tempting... *chanting the word repeatedly*

kena balik johor la jawabnya.

MizzPhyz said...

Barangkali, Zubir rase dirinya BEST! & GAH! serta BERKUASA untuk MEMERLI & MENCANANGKAN nama u serata Malaysia. tah apa-apa tah? bongok sgt.

i pon nak gak buat ayat BOLD ni.

MIZZPHYZ:LAGI SATU JAM NAK PUKUL 6 PAGI. AKU MASIH TAK BOLEH TIDO. ESOK NAK PI TRAINING JAM 8 PAGI. KOMPOM MAK BAWAK BANTAL PI OPIZ NYAH!

Lina said...

hahaha ada baca jg tulisan zubir tu... artikel pasal siti tp sampai ending yg diboldkan tiba2 tanya pasal u pulak... tiba2 jd blur kejap apa lak kaitannya... then teringat blog u dan entry yg tulis pasal dia... mesti zubir ada baca blog u ni that's why dia saja timbulkan nama u kat artikel dia...

Ayu Qhatami said...

Bro...lantak p la derang nk pk apa pasal komen2 Bro tentang 'donia' kewartawanan. Biasalah, org marah kalau kita kata dia 'bodoh', x terasa lak kalau kita kata dia 'tak pandai'...

Dan org bodoh mana pernah mengaku dia bodoh, tp ramai org bodoh mengaku dia pandai...

Biar derang ketuk2 itu tong kosong...Teruskan usaha mu, Bro...org mcm kamu dah x ramai skrg...kejujuran makin tenggelam...org lebih suka dipuji dari dikritik...

Anonymous said...

nak tumpang bubuh jugak

Sekarang dalam hidup saya sudah ada tiga soul brothers - Datuk Ahmad Nawab, Zubir dan Ramli MS! Sekian, wassalam.

hahahaha

Hazrey said...

Tapi cibai kan kau Don, he is making you popular. Damnit, free of charge man. Not easy tau, for such a POPULAR reporter like him to do such an honour, a mentioning in a mainstream newspaper. Aku dah berkulat jadik reporter pun tak pernah dapat such a mentioning. Best best.

Nanti aku check berapa readership for that day, and see how popular you are. Fuhh.. kalau aku jadi manager kau, sure aku kaya. Meh sini meh.

Tapi kau kena berterima kasih bro, secara positifnya, his mentioning tu menyebabkan ramai yang ingat kat kau, dan bila ingat tu, dah macam doa. Banyak pahala Zubir buat untuk hari tu. Syukurlah.

Dan yang paling penting bro, dia ingat kau. Tak tersentuh ke hati kau? Kalau aku, bila tengok dia tulis nama aku, mau menitis airmata aku.. ni pun aku dah tersedu sedu ni..

Anonymous said...

dude, kat porem cari...hang memang famous la

ayu qhatami said...

x semena-mena...1 malaya sure carik siapa si 'Saniboey Mohd Ismail'...Zubir 'telah' menggunakan kuasanya utk mem'fofuler'kan 'budak' Sani nih...bagus2...harap2 dlm minggu depan dia tulis dan bold kan lagik ye...iklan free tu...foc...mana nk dpt tuh...

DonCorleone said...

Hazrey - Eskelator di MRT Singapura ni laju sangat. Susah nak interview orang kat situ. Kah kah kah.

Affan/Ila/Amir/SM/Fiza - Ramai yang aku rasa membaca sebagai Anon cuma harapannya kalau nak komen, janganlah Anon ye tak? Penghujung dengan BOLD tu kan trend kewartawanan Melayu sejak azali. Kah kah kah.

Melati-Adams - I like it when a girl uses the word "Bitching"! Hehehehehe

Khai Karim - Nak setuju boleh tak?

Faizal_Perlis - Ruang untuk belajar sentiasa ada di depan mata kita kalau kita nak belajar kan?

Lina - Mesti you tahu ending cerita Luncai tu kan?

Ayu Qhatami - "Kejujuran makin tenggelam" - Canteek sangat bahasa kau tu.

Ajami Hashim said...

ajami: jus betik ada?

*los & faun

Anonymous said...

apa dah jadi ngan saniboey mohd ismail,masih jadi wartawan hiburan lagi ke?..ni makna nya dia sidir kau la bro sebab dia tanya kau tu bukan wartawan hiburan tapi sesibuk citer pasal wartawan hiburan.komen tindak tanduk wartawan hiburan.belasah je mamat tebal tu bro .abis citer.nyampah lak aku nengok. AIMAN YANG KATA.

Anonymous said...

Hahaha...I baru terbaca entry ni pasal google Zubir, saja nak tengok ada tak orang lain yg perasan dia tu ter-over (terbukti pulak ramai yg tau dia tu "too much"). Sbg pembaca, I pun kekadang baca kolum dia yg buat I tergaru kepala...bab yang dia tetiba tulis cerita lain dari yang diheadline-kan mmg pelik. Tak pro betul-lah..dahlah sesuka maki sesiapa je, kenapa dia maki orang pun tak kena..cara menulis pun menunjukkan mmg bukan wartawan lah. Buat malu je

aku budak baik said...

post ini membuat diriku tersenyum sejenak...saba je erk En Sani...hehe...bak kate smue foc lagi die memfofulerkan dirimu..hehehe..biarlah lucai dengan labu-labunya...

Anonymous said...

SAYA NAK TANYA PANDANDAN AWAM..KALAU LAH ZUBIR TU...ANDAIKATA PENDEK UMUR..KORANG RASA BUMI AKAN TERIMA DIA TAK?...DGN DOSA-DOSA DIA SELUAS LAUTAN DI BUMI INI..