Dec 22, 2008

Kewartawanan Hiburan Sejati vs KEWARTAWANAN SELEBRITI. Masa depan yang barangkali masih kabur.

Ada wartawan hiburan yang berlakon. Ada wartawan hiburan yang dah jadi penyanyi. Ada wartawan hiburan yang dah jadi penulis lirik. Ada wartawan hiburan pada masa yang sama ketika jadi wartawan hiburan pernah jadi pengurus artis.

Ada wartawan hiburan yang jadi presiden kelab yang tak ada kaitan dengan kewartawanan. Pendek kata ada banyak kegiatan yang dilakukan oleh wartawan hiburan di masa kini yang aku rasa langgar kedudukan profesi mereka sebagai wartawan secara keseluruhannya.

Ada wartawan hiburan baik dengan artis A yang ada "beef" dengan artis B. So sang wartawan hiburan yang cium molot dengan artis A turut tak mahu berkawan dengan artis B. Ada wartawan hiburan yang tak akan melaporkan sebarang berita buruk tentang artis kesayangannya dan akan mula bermusuhan dengan mana-mana wartawan lain yang cuba melaporkan sebaliknya.

Salam kepada korang semua wahai wartawan hiburan. Don't deny this coz it is happening now. That much I know. That much I saw already in my years as a journalist.

But I realize that time has change and people change.

Priority change.

Namun, aku masih melihat kewartawanan sebagai kewartawanan dan itu tidak akan berubah biar macam mana arus yang datang menggoda, badai yang membanting atau kilat yang datang menyambar.

So, di mana aku bercadang untuk memulakan Reformasi Impian ini kerana ini hakikatnya:

Kewartawanan Hiburan sudah berubah dan ia kini lebih dikenali bagiku sebagai :

Kewartawanan Selebriti
- Ini kerana mereka (Wartawan Hiburan) masa kini juga adalah SELEBRITI. Aku bukan menyindir atau mahu bersifat sakarstik tapi aku menyebut ini adalah HAKIKATnya.

Sungguh, kalau berlaku pun Reformasi ini, ia tidak akan menarik balik status KEWARTAWANAN SELEBRITI itu kerana mana mungkin status gemilang itu mahu dibuang kan?

Namun, Reformasi masih boleh berlaku jika kita mahu tapi berikut ini adalah satu lagi hakikat.

* Jika KEWARTAWANAN SELEBRITI dimaksudkan dengan aspek kewartanan yang meliputi cabang bisnes seni, maka ia tidak boleh dianggap sebagai KEWARTAWANAN SEJATI kerana etikanya pasti berbeza.

* Pada tanggapan harafiah, KEWARTAWANAN SELEBRITI diterajui dengan perkara yang karekternya berbeza sangat dengan KEWARTAWANAN HIBURAN YANG SEJATI. Kewartawanan Hiburan Yang Sejati memberikan informasi/maklumat yang memberikan kesan kepada masyarakat manakala KEWARTAWANAN SELEBRITI tidak, sebaliknya ia hanya menyentuh segelintir masyarakat yang kebanyakan "menetap" dalam kepompong seni itu sahaja dan kebanyakan informasi yang disalirkan tidak memberikan kesan secara mass kepada masyarakat.

* Wartawan dalam medan Kewartawanan Hiburan Yang Sejati bertanggungjawab melahirkan laporan-laporan yang bijak, membina minda pembaca/penonton, memberikan ulasan yang seimbang terhadap filem atau muzik atau teater etc manakala KEWARTAWANAN SELEBRITI melahirkan sifat mengagungkan baik si wartawan mahupun respondennya.

Perbezaan ini bagi aku perlu diperjelaskan supaya kita boleh membezakan di antara mereka yang benar-benar Wartawan dengan mereka yang mahu jadi Wartawan Selebriti.

So, yang mana satu kita mahu?

Tapi baca dulu yang di bawah ini sekadar buat renungan:

THE EFFECTS OF THE ENDLESS RAVE OVER CELEBRITIES LIVES
Media could end up "dumbing down" audiences by focusing on too much gossip and trivia. Celebrities may be public figures, but their personal lives can only become "fair game" to journalist if they have a significant impact on the work that celebrities do. While there are also media hounds among celebrities who would do anything and everything to be in the news, it is imperative for journalist not to fall for such attempts. They should always keep in mind how they can help shape public opinion with the kind of information that they provide to audiences. (by Danilo Arana Arao, Asst Prof Dept of Journalism, University of the Philippines College of Mass Communication).

Kalau boleh, fikirkanlah ini dalam keadaan yang paling COOL okay.

Ini adalah cast dari drama Frontpage yang memaparkan tentang kehidupan dan pekerjaan wartawan. Aku sekadar meletakkan gambar ini sebab aku tak tahu nak pilih gambar apa bagi korang yang suka tengok gambar. Hahahahha

23 comments:

rizal hashim said...

Don as usual you are willing to confront issues head-on! Keep it up, man. I hope life across the Causeway is good.

klubbkidd said...

rizal? wassuuppppppppppppppppp muthaaaa...

heh.. saniboey! aku terasa siot, bimbo. i been doing the stuff you mentioned above. but i agree. it does cloud your vision of impartiality at times. lakon ke tolong ngurus ke.. but personally aku wat for money - nothing else. fame and recognition doesn't pay bills.

and yes it is happening. nak wat camna bro. ada kem tuh nih.. suka tak suka atas dasar peribadi.

so much shit going on it's not even funny.

well... what else nak cakap. i guess some people are cheap enough to be bought at times. and you can only shrug at this people and hope karma will bite them on the ass.

DonCorleone said...

Rizal - Tq. Life here sama saje. Di hujung hari, di balik PC. Biar tengah hari, biar tengah malam, kerja kita menulis.

Klubbkidd - I'm not saying its wrong or right. I'm just saying time has change. We just have to agree tentang kewujudan Kewartawanan Selebriti tu tetapi kita tak boleh samakan ia dengan Kewartawanan Sejati.

i.am.belle. said...

helo bro. DonC.
you hit it right on the spot.

yup! yup! yup! most of the so called 'wartawan' pun nak jadi selebriti. wartawan pun ada yang macam deejay nak publisiti. over exposed macam paris hilton lepas tu ke hulu ke hilir posing dgn artis yg ado tu. like i even care. looooHoooser ;P

apa jenis kerja yang penting apa niat kita kan. niat nak bagi maklumat yang benar atau maklumat yang takbur semata-mata.

about the pic. HAHAHAHA very FUNNY. tapi tak realiti la bro. sebab aku tak rasa semua wartawan tu muka macam model. itu macam gambar Malaysian Top Model plak dah.. ahahaha.. ehem.

Hazrey said...

DONC AND EVERYONE:

THIS TIME, I JUST WANNA ROLL ON THE FLOOR LAUGHING. ERR CAN I DO SOMERSAULT TOO? WILL THAT BE CONSIDERED YOGA? NO? THEN WHAT?

TRULY, DONC, hekk.. what am I using caps. Anyway, you should see how they dress masa nikah tu. Kah kah kah kah, kah kah kah, let me repeat again, kah kah kah kah. Mengalah celebrity. That reminds me, aku salah function ker? Kah kah kah kah kah kah kah kah.

Wait. Stop laughing everyone. I said stop. No giggling please. It is a live telecast. Mesti nak masuk TV gak kot. Gila kauuuuu, masuk TV tuuuuuuu.. mesti orang kampung tengok sebab diaorang ni semua orang kampung, culture shock, tetiba jadik celebrity.

DonC, I dont agree when you say they are WARTAWAN CELEBRITY, let us define clearly, they are CELEBS SPIN DOCTORS. That is what they are. And they are being hired by mainstream newspapers. Thank God.

Obefiend said...

i agree with hazrey

we now have professional celeb spin doctors. if perez hilton can be bought with his namesake... why cant some celebs be bought over by some of the richer malaysian celebs right?

as a civilian i saw a new phenomenon lately. the phenomenon of fans lambasting the media pulak these days. we are tired of the cheap stupid gossip which more often than not reads like an alphabet learning class

"artis A likes B.. but C is not happy and she fucks A just for shit"

erm said...

watabout wartawan yg want to be respected? is it because she have a column...she could lambasted everyone?am i buying her newspaper?personal grief tak payah la tulis

ayau said...

Bro wa confuse laa nie bila HARIAN METRO buat story Asmawi Ani mana satu laporan yang betol nie..General Desk / Crime Desk kata lain..yang Hiburan cakap lain mana kredibility HARIAN METRO which one is which..HARIAN METRO apa sudah jadi nie...

Hazrey said...

Obefiend: Our days are gone. Definitely gone. I have seen a friend being arrested, lock up for writing the truth. DonC orangnya. I was in that era. Kami sama sama menulis berdasarkan fakta dan hakikat yang berlaku. Mesti ada 5W and 1H, dan jangan sesekali, atau dua kali atau tiga empat kali, putarbelitkan fakta kerana ia membinasakan dan punahlah kredibiliti seorang wartawan. Media sekarang melaporkan dunia hiburan secara ekstrem dan membabi buta dan I believed you would agree that, many times that, it is being written emotionally and with hidden agenda. That is what I wrote.

And erm whoever you are without a name sebab DonC takkan layan kau, sebenarnya hukum manusia ialah kita hormat sesama manusia. Hormat cukup. It goes two ways kan. Tapi apa yang kau maksudkan tu ialah untuk disanjung. I think that is more suitable definition. There is no control at all. Nampak gayanya, they are controlling the newspaper - tempat kerja yang dia sendiri makan gaji. Yup, Makan Gaji.

Ayau: Kan aku dah halau kau semalam, kenapa datang lagi. Degil ehh. Mana pakcik Rela ni, pakcik pakcik pergi halau reporter Melodi tu cepat. Saya taknak tengok muka dia kat sini.

Pakcik Rela: KELUAR KELUAR KELUAR, TAKDER TAG KELUAR KELUAR KELUAR. ISHH APA DEGIL NI, KELUARLAH.

DonC, lupa lak nak buat bold kat ending comment. Here goes:

HAZREY: JANGAN LUPA MALAM NI DonC. HAPPY BIRTHDAY TO PEMAIN BOLASEPAK YANG HANDSOME TU. I SUKA SENYUMAN YOU DAN TUBUH BADAN YOU YANG SASA TU.

DonCorleone said...

i.am.belle. - Keadaan semasa yang dah berubah sekarang ini lah sebabnya wujud Kewartawanan Selebriti kot. Those reporters/journalist are also celebs. We might hate it, but ia dah makin menjadi-jadi sekarang. By the way, that gambar that I used buat aku teringat a "bomb" film by Ron Howard pada 1994 lalu yang berjudul The Paper.

Hazrey - Celebs spin doctors. Itu satu lagi terma yang boleh digunakan agaknya kan? But the terms Celebrity Journalism (yang tak layak dalam sama kategori dengan Kewartawanan Sejati) was also a study done by a Mass Comm Assc Prof in Manila.

Obefiend - My stand is still this: "Those journalist that are bias towards certain artistes' are motherfuckers! Period!"

Ayau - Dua laporan berbeza dalam satu medium yang sama seperti yang berlaku dalam Harian Metro itu memang mengejutkan. Rosak sikit kredebiliti diorang. Now pembaca akan tanya mana satu yang betul sedangkan peranan akhbar ialah melaporkan fakta yang tepat.

And to all - Janganlah pakai CAPS...susah nak bacalah woi!

ayau aka BEkMEnG said...

jangan marah aa bro..aku laa nie pening dowgh...sebab cerita-cerita entertainment yang makin putar alam shah..mana kredbility wartawan hiburan..aku nak gak menang award macam ko mcm adam salleh menang anugerah even you guys wrote bout entertainment ..Tapi aku dikelilingi oleh pelbagai mangkoks...and i am the outcast among all entertainment reporter sebab pemikiran aku..LOL.. but i dont care going to do a special report next year..report yang amat merbahaya..dan berbaur perkauman dalam dunia hiburan kita..wish me luck

Anonymous said...

oh mcm gitu kah keja wartawan.. baru cek tahu...
dan ada wartawan pon da selebriti...

psstt... btw ada crita hangat! ada peminat fanatik (giler) yg syiok sendiri gan wartawan selebriti ni tat she claim, dia gan si polan nie gah hangat bercinta? betol ke? tolong siasat!


Kaypoter

i.am.belle. said...

dear bro. DonC.

tak pernah lagi skodeng film The Paper tu but if its by Ron Howard. I know its a good film to watch.

and you know what, film yg buat i really respect kerjaya reporter. it is this film:

All The President's Men (1976)
Reporters Woodward and Bernstein uncover the details of the Watergate scandal that leads to President Nixon's resignation.

i did my research. so there. im definitely no bimbo.. ahahaha. ehem.

DonCorleone said...

i.am.belle. - That was a film by Alan J Pakula and it was a great film. By the way, Deep Throat yang mengaku berikan info kepada Woodward dan Bernstien tu baru mati minggu lalu. Aku dulu selalu kata students Mass Comm semua mesti kena nonton filem ini (bukan itu saja, diorang pun patut tahu about the Watergate Scandal). And agreed that, there can be only ONE Bimbo...Akulah tu! Hahahah

Hazrey said...

Cerita apa ni bro? Aku tengok filem melayu jek, sebab nak buat ulasan filem bagi ruang hiburan.

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
dalam ruangan CAK metro ahad menyiarkan kisah adam anak salleh ghani putus tunang dengan darling.sebelum itu oh bulan.com dah ada siarkan tentang cerita putus tunang tersebut.
persoalan pada aku?aku rasa adam salleh dah lebih dari empat puluh tahun usianya,adakah dia seorang duda atau dia sememangnya bujang trang tang tang atau bujang terlajak.
persoalan lagi,setelah adam putus tunang ruangan CAK telah menceritakan perihal darling yang kembali seksi.cerita selanjutnya boleh tengok dan baca dalam ruangan CAK.
persoalan lagi,jikalau adam `on`dengan darling sudah tentu segala cerita tentang suku sakat darling akan menjadi baik-baik belaka.Intergriti adalah adab dan akhlak.
langsung tiada akuanbiliti dan kredibiliti.
hampas.

salah guna kuasa sebagai editor pengarang hiburan.tapi aku tengok mamat botak ini jenis telinga badak pada orang lain dia ikut sedap tembak.

aku sarankan para wartawan berkursus di bangunan pagoda jalan duta IIM untuk mengetahui makna sebenar intergriti.aku dah lama dari dulu tengok cara penulisan adam dalam jarum emas dan semenjak dia diberi peluang menulis dalam urtv lagi.namun mamat ni pun jenis sedap tembak.muhasabah diri dulu.

pada aku kita semua ini tahi kucing,aku sendiri pun tahi kucing namun bezanya kita adalah pada haruman tahi kucing yang kita bawa.haruman siapa yang lebih beraroma.

aku beljar dari timbalan presiden IIM suatu pepatah;
ORANG YANG MENGAKUI MEMBUAT KESILAPAN ADALAH ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB,ORANG YANG MENGETAHUI AKAN KESILAPANNYA DAN MENYEMBUNYIKANNYA ADALAH ORANG YANG TIADA TANGGUNGJAWAB DAN TAK BERADAB.

aku memberi komen mengikut tajuk yang kau terbitkan.jikalau kau rasa kasar tak usah siar.ini adalah kenyataan jadi,telanlah ia untuk hadaman.

Ayyman Rahim. said...

Memang, sangat berlaku.

ayu qhatami said...

Dulu2= mak bapak bangga bila anak2 mereka jd ustaz, cikgu, peguam, doktor...

Sekarang= ada mak bapak sgt bangga bila anak2 jd pelakon, penyanyi, model...dan yg seangkatan dgnnya...

Dulu2= bila cikgu tanya, cita-cita besar nk jd apa...mesti jawab nk jd cikgu, doktor, peguam, dan yg seangkatan dgnnya...

Sekarang: cikgu belum tanya budak2 dah jawab, saya nk jd penyanyi...pelakon, model...

kisah dulu2 dan skrg yg sgt nyata perbezaannya (aku tulis skit sj malas nk tulis pjg2), jd pada aku x pelik kalau ada segelintir wartawan yg sibuk jugak nk jd selebriti...x kira sebab nk glamour ke...nk dpt duit lebih ke...nk masuk dlm kumpulan yg dikenali ke...atau apa sj...

aku masih ingat dulu, masa mula2 kerja nama aku x pernah editor tulis kat berita yg aku buat...sedih gak la...

lepas 6 bulan baru ada 1 nama aku atas berita/rencana yg aku buat, mula2 tgk aku gumbira la...kali ke dua tgk nama aku ...aku jd takut...bukan takut pasal apa...takut sebab bila nama aku tertulis pd berita atau rencana tu, bermakna aku harus bertanggungjawab terhadap berita/rencana tu...

selepas peristiwa tu aku x taksub lg nk ada nama pada berita/rencana yg aku tulis...sebab yg penting pada aku selepas itu adalah apa juga berita yg aku tulis mesti dgn disokong oleh fakta yg tepat...bukan main pukul rata sj...

tp sekarang aku tgk, ramai teman2 aku seronok bila namanya tertera di dada akhbar atau majalah...hanya seronok sebab nama mereka tertera di situ...dan bukannya sematkan di hati dan kepala bahawa apa yg dilaporkan adalah tanggungjawab dia...

apa pun...ini semua pendapat dan perasaan peribadi aku...x ada kaitan dengan sesiapa...

muteaudio said...

Salam,
Integriti wartawan sering dipersoalkan oleh masyarakat umum. Suatu masa dulu semasa masih belajar, pensyarah saya sering mengingatkan bahawasanya "kita sebagai 'media practitioner' mempunyai kuasa yang cukup hebat. Kita mampu 'menjatuhkan' atau 'membangunkan' sebuah negara. We're the GREAT MANIPULATOR. Tetapi harus diingat bahawasanya ada kuasa yang lebih hebat, yakni kuasa Tuhan. Jadi guna lah dengan penuh tanggungjawab."

Satu lagi persoalan ialah 'bagaimana media elektronik di Malaysia berfungsi?' Apa yang saya lihat sekarang ialah kata-kata keramat di stesyen TV ialah "show me the rating!"

Benda-benda seperti factual programming jarang atau kurang diketengahkan. "Gembirakan, hiburkan dan lalaikan penonton dengan hiburan. Don't educate the masses. Let them sit at home, relax and enjoy. Educated mass will start to question and eventually they'll revolt and we will lose our status quo"

At the end of the day, program ringan yang disajikan kepada masyarakat umum dan kewartawanan selebriti yang semakin popular atas alsan "ini yang masyarakat mahu".

Begitu juga dengan filem. Penonton mahu filem ringan. Mereka tidak mahu berfikir, hanya mahu berhibur dan 'relax'. Apa yang ada sekarang ialah masyarakat yang tidak mahu berfikir. Semua nak kerja senang. On average berapa banyak buku yang rakyat Malaysia baca? Not much, because 'thinking' is not in our vocabulary.

muteaudio said...

BTW,
Maybe you should consider watching Sidney Lumet's 'Network'.

Howard Beale was the first known instance of a man who was killed because he had lousy ratings.

http://kuihmanis.blogspot.com/2008/09/howard-beale-first-known-instance-of.html

DonCorleone said...

Hazrey -Nak tak nak filem yang bawa cerita tentang kewartawanan kadang2 boleh beri kita banyak ilmu jugaklah tapi bukanlah filem Aziz M Osman yang judulnya Scoop tu sebab itu ntah apa2. Tapi Adibah Amin's Hati Bukan Kristal okay jugaklah.

awangsulungmerahmenyala - Kursus yang dijalankan di MPI itu memang patut disertai oleh semua wartawan sama ada mereka yang graduate Mass Comm atau bidang lain sebab kebanyakan penceramahnya adalah mereka yang memang hands on dalam kewartawanan. Dan soal etika dan integriti wajib jadi perkara utama sebab itu yang makin menipis kini.

ayu qhatami - Tak apa kalau nak nyatakan pendapat peribadi di sini dan apabila pendapat peribadi itu dijadikan wacana, ia bisa jadi ilmu untuk kita semua. Soal anak-anak nak jadi apa bila besar tu aku lihat sebenarnya soal "parenting" yang tak betul. Kalau tak silap aku, Payne Fund Studies dulu pernah buat research dalam tahun 1978 di mana mereka jadikan lebih 10,000 kanak-kanak sebagai sample dan kajian mendapati media hanya jadi faktor penyumbang, bukan faktor keseluruhan.

Muteaudio - Aku melihat apa yang audien mahu adalah apa yang kita sogok. Kita yang "bentuk" apa yang mereka "mahu" jika kita adalah media. Harian Metro banyak gunakan headline sensasi seperti menggunakan perkataan "rogol", "seks", "liwat", "bunuh" etc dan itu dapat menarik pembaca manakala TV pulak mengetengahkan program2 ringan yang kurang mendidik, tetapi banyak menghibur dan kemudian mereka "claim" itulah yang audien mahu. Media pada aku membentuk kehendak audien tetapi kita juga kena faham media kita juga adalah landasan bisnes. Apa yang aku harapkan ialah keseimbangan dengan bisnes serta tanggungjawab media untuk mendidik audien.

BTW, aku masih ada lagi Lumet's Network tu yang aku beli di Sydney suatu masa lalu dalam bentuk VHS.

Hazrey said...

DonC: Aku faham namun seperti kau cakap dalam entry kau bertajuk 7 Stop, ia menggarapkan tentang betapa Edward R Murrow dipersendakan walaupun ia satu skrip yang amat baik. Sayangnya ia tidak diendahkan kerana hakikatnya, ramai yang tidak berpengetahuan tentang soal soal penting seperti itu.

Dan aku setuju, kekadang tu, ada banyak lagi filem apabila dimasukkan adegan atau karektor wartawan, ia lari dari apa yang sebenarnya, hakikatnya dan aku jadik geli geleman, menontonnya. Lucky sebab ditayangkan masa Raya kalau tidak..

DonC, aku percaya kau bersetuju dengan aku kalau aku rumuskan semua ini dengan perkataan AMANAH dan TANGGUNGJAWAB kerana itulah yang menghasilkan integriti dan kredibiliti.

Hazrey said...

By the way, DonC, have you watched Wag The Dog? That is also a good example, on ethics. Dustin Hoffman, starring.

Dec 22, 2008

Kewartawanan Hiburan Sejati vs KEWARTAWANAN SELEBRITI. Masa depan yang barangkali masih kabur.

Ada wartawan hiburan yang berlakon. Ada wartawan hiburan yang dah jadi penyanyi. Ada wartawan hiburan yang dah jadi penulis lirik. Ada wartawan hiburan pada masa yang sama ketika jadi wartawan hiburan pernah jadi pengurus artis.

Ada wartawan hiburan yang jadi presiden kelab yang tak ada kaitan dengan kewartawanan. Pendek kata ada banyak kegiatan yang dilakukan oleh wartawan hiburan di masa kini yang aku rasa langgar kedudukan profesi mereka sebagai wartawan secara keseluruhannya.

Ada wartawan hiburan baik dengan artis A yang ada "beef" dengan artis B. So sang wartawan hiburan yang cium molot dengan artis A turut tak mahu berkawan dengan artis B. Ada wartawan hiburan yang tak akan melaporkan sebarang berita buruk tentang artis kesayangannya dan akan mula bermusuhan dengan mana-mana wartawan lain yang cuba melaporkan sebaliknya.

Salam kepada korang semua wahai wartawan hiburan. Don't deny this coz it is happening now. That much I know. That much I saw already in my years as a journalist.

But I realize that time has change and people change.

Priority change.

Namun, aku masih melihat kewartawanan sebagai kewartawanan dan itu tidak akan berubah biar macam mana arus yang datang menggoda, badai yang membanting atau kilat yang datang menyambar.

So, di mana aku bercadang untuk memulakan Reformasi Impian ini kerana ini hakikatnya:

Kewartawanan Hiburan sudah berubah dan ia kini lebih dikenali bagiku sebagai :

Kewartawanan Selebriti
- Ini kerana mereka (Wartawan Hiburan) masa kini juga adalah SELEBRITI. Aku bukan menyindir atau mahu bersifat sakarstik tapi aku menyebut ini adalah HAKIKATnya.

Sungguh, kalau berlaku pun Reformasi ini, ia tidak akan menarik balik status KEWARTAWANAN SELEBRITI itu kerana mana mungkin status gemilang itu mahu dibuang kan?

Namun, Reformasi masih boleh berlaku jika kita mahu tapi berikut ini adalah satu lagi hakikat.

* Jika KEWARTAWANAN SELEBRITI dimaksudkan dengan aspek kewartanan yang meliputi cabang bisnes seni, maka ia tidak boleh dianggap sebagai KEWARTAWANAN SEJATI kerana etikanya pasti berbeza.

* Pada tanggapan harafiah, KEWARTAWANAN SELEBRITI diterajui dengan perkara yang karekternya berbeza sangat dengan KEWARTAWANAN HIBURAN YANG SEJATI. Kewartawanan Hiburan Yang Sejati memberikan informasi/maklumat yang memberikan kesan kepada masyarakat manakala KEWARTAWANAN SELEBRITI tidak, sebaliknya ia hanya menyentuh segelintir masyarakat yang kebanyakan "menetap" dalam kepompong seni itu sahaja dan kebanyakan informasi yang disalirkan tidak memberikan kesan secara mass kepada masyarakat.

* Wartawan dalam medan Kewartawanan Hiburan Yang Sejati bertanggungjawab melahirkan laporan-laporan yang bijak, membina minda pembaca/penonton, memberikan ulasan yang seimbang terhadap filem atau muzik atau teater etc manakala KEWARTAWANAN SELEBRITI melahirkan sifat mengagungkan baik si wartawan mahupun respondennya.

Perbezaan ini bagi aku perlu diperjelaskan supaya kita boleh membezakan di antara mereka yang benar-benar Wartawan dengan mereka yang mahu jadi Wartawan Selebriti.

So, yang mana satu kita mahu?

Tapi baca dulu yang di bawah ini sekadar buat renungan:

THE EFFECTS OF THE ENDLESS RAVE OVER CELEBRITIES LIVES
Media could end up "dumbing down" audiences by focusing on too much gossip and trivia. Celebrities may be public figures, but their personal lives can only become "fair game" to journalist if they have a significant impact on the work that celebrities do. While there are also media hounds among celebrities who would do anything and everything to be in the news, it is imperative for journalist not to fall for such attempts. They should always keep in mind how they can help shape public opinion with the kind of information that they provide to audiences. (by Danilo Arana Arao, Asst Prof Dept of Journalism, University of the Philippines College of Mass Communication).

Kalau boleh, fikirkanlah ini dalam keadaan yang paling COOL okay.

Ini adalah cast dari drama Frontpage yang memaparkan tentang kehidupan dan pekerjaan wartawan. Aku sekadar meletakkan gambar ini sebab aku tak tahu nak pilih gambar apa bagi korang yang suka tengok gambar. Hahahahha

23 comments:

rizal hashim said...

Don as usual you are willing to confront issues head-on! Keep it up, man. I hope life across the Causeway is good.

klubbkidd said...

rizal? wassuuppppppppppppppppp muthaaaa...

heh.. saniboey! aku terasa siot, bimbo. i been doing the stuff you mentioned above. but i agree. it does cloud your vision of impartiality at times. lakon ke tolong ngurus ke.. but personally aku wat for money - nothing else. fame and recognition doesn't pay bills.

and yes it is happening. nak wat camna bro. ada kem tuh nih.. suka tak suka atas dasar peribadi.

so much shit going on it's not even funny.

well... what else nak cakap. i guess some people are cheap enough to be bought at times. and you can only shrug at this people and hope karma will bite them on the ass.

DonCorleone said...

Rizal - Tq. Life here sama saje. Di hujung hari, di balik PC. Biar tengah hari, biar tengah malam, kerja kita menulis.

Klubbkidd - I'm not saying its wrong or right. I'm just saying time has change. We just have to agree tentang kewujudan Kewartawanan Selebriti tu tetapi kita tak boleh samakan ia dengan Kewartawanan Sejati.

i.am.belle. said...

helo bro. DonC.
you hit it right on the spot.

yup! yup! yup! most of the so called 'wartawan' pun nak jadi selebriti. wartawan pun ada yang macam deejay nak publisiti. over exposed macam paris hilton lepas tu ke hulu ke hilir posing dgn artis yg ado tu. like i even care. looooHoooser ;P

apa jenis kerja yang penting apa niat kita kan. niat nak bagi maklumat yang benar atau maklumat yang takbur semata-mata.

about the pic. HAHAHAHA very FUNNY. tapi tak realiti la bro. sebab aku tak rasa semua wartawan tu muka macam model. itu macam gambar Malaysian Top Model plak dah.. ahahaha.. ehem.

Hazrey said...

DONC AND EVERYONE:

THIS TIME, I JUST WANNA ROLL ON THE FLOOR LAUGHING. ERR CAN I DO SOMERSAULT TOO? WILL THAT BE CONSIDERED YOGA? NO? THEN WHAT?

TRULY, DONC, hekk.. what am I using caps. Anyway, you should see how they dress masa nikah tu. Kah kah kah kah, kah kah kah, let me repeat again, kah kah kah kah. Mengalah celebrity. That reminds me, aku salah function ker? Kah kah kah kah kah kah kah kah.

Wait. Stop laughing everyone. I said stop. No giggling please. It is a live telecast. Mesti nak masuk TV gak kot. Gila kauuuuu, masuk TV tuuuuuuu.. mesti orang kampung tengok sebab diaorang ni semua orang kampung, culture shock, tetiba jadik celebrity.

DonC, I dont agree when you say they are WARTAWAN CELEBRITY, let us define clearly, they are CELEBS SPIN DOCTORS. That is what they are. And they are being hired by mainstream newspapers. Thank God.

Obefiend said...

i agree with hazrey

we now have professional celeb spin doctors. if perez hilton can be bought with his namesake... why cant some celebs be bought over by some of the richer malaysian celebs right?

as a civilian i saw a new phenomenon lately. the phenomenon of fans lambasting the media pulak these days. we are tired of the cheap stupid gossip which more often than not reads like an alphabet learning class

"artis A likes B.. but C is not happy and she fucks A just for shit"

erm said...

watabout wartawan yg want to be respected? is it because she have a column...she could lambasted everyone?am i buying her newspaper?personal grief tak payah la tulis

ayau said...

Bro wa confuse laa nie bila HARIAN METRO buat story Asmawi Ani mana satu laporan yang betol nie..General Desk / Crime Desk kata lain..yang Hiburan cakap lain mana kredibility HARIAN METRO which one is which..HARIAN METRO apa sudah jadi nie...

Hazrey said...

Obefiend: Our days are gone. Definitely gone. I have seen a friend being arrested, lock up for writing the truth. DonC orangnya. I was in that era. Kami sama sama menulis berdasarkan fakta dan hakikat yang berlaku. Mesti ada 5W and 1H, dan jangan sesekali, atau dua kali atau tiga empat kali, putarbelitkan fakta kerana ia membinasakan dan punahlah kredibiliti seorang wartawan. Media sekarang melaporkan dunia hiburan secara ekstrem dan membabi buta dan I believed you would agree that, many times that, it is being written emotionally and with hidden agenda. That is what I wrote.

And erm whoever you are without a name sebab DonC takkan layan kau, sebenarnya hukum manusia ialah kita hormat sesama manusia. Hormat cukup. It goes two ways kan. Tapi apa yang kau maksudkan tu ialah untuk disanjung. I think that is more suitable definition. There is no control at all. Nampak gayanya, they are controlling the newspaper - tempat kerja yang dia sendiri makan gaji. Yup, Makan Gaji.

Ayau: Kan aku dah halau kau semalam, kenapa datang lagi. Degil ehh. Mana pakcik Rela ni, pakcik pakcik pergi halau reporter Melodi tu cepat. Saya taknak tengok muka dia kat sini.

Pakcik Rela: KELUAR KELUAR KELUAR, TAKDER TAG KELUAR KELUAR KELUAR. ISHH APA DEGIL NI, KELUARLAH.

DonC, lupa lak nak buat bold kat ending comment. Here goes:

HAZREY: JANGAN LUPA MALAM NI DonC. HAPPY BIRTHDAY TO PEMAIN BOLASEPAK YANG HANDSOME TU. I SUKA SENYUMAN YOU DAN TUBUH BADAN YOU YANG SASA TU.

DonCorleone said...

i.am.belle. - Keadaan semasa yang dah berubah sekarang ini lah sebabnya wujud Kewartawanan Selebriti kot. Those reporters/journalist are also celebs. We might hate it, but ia dah makin menjadi-jadi sekarang. By the way, that gambar that I used buat aku teringat a "bomb" film by Ron Howard pada 1994 lalu yang berjudul The Paper.

Hazrey - Celebs spin doctors. Itu satu lagi terma yang boleh digunakan agaknya kan? But the terms Celebrity Journalism (yang tak layak dalam sama kategori dengan Kewartawanan Sejati) was also a study done by a Mass Comm Assc Prof in Manila.

Obefiend - My stand is still this: "Those journalist that are bias towards certain artistes' are motherfuckers! Period!"

Ayau - Dua laporan berbeza dalam satu medium yang sama seperti yang berlaku dalam Harian Metro itu memang mengejutkan. Rosak sikit kredebiliti diorang. Now pembaca akan tanya mana satu yang betul sedangkan peranan akhbar ialah melaporkan fakta yang tepat.

And to all - Janganlah pakai CAPS...susah nak bacalah woi!

ayau aka BEkMEnG said...

jangan marah aa bro..aku laa nie pening dowgh...sebab cerita-cerita entertainment yang makin putar alam shah..mana kredbility wartawan hiburan..aku nak gak menang award macam ko mcm adam salleh menang anugerah even you guys wrote bout entertainment ..Tapi aku dikelilingi oleh pelbagai mangkoks...and i am the outcast among all entertainment reporter sebab pemikiran aku..LOL.. but i dont care going to do a special report next year..report yang amat merbahaya..dan berbaur perkauman dalam dunia hiburan kita..wish me luck

Anonymous said...

oh mcm gitu kah keja wartawan.. baru cek tahu...
dan ada wartawan pon da selebriti...

psstt... btw ada crita hangat! ada peminat fanatik (giler) yg syiok sendiri gan wartawan selebriti ni tat she claim, dia gan si polan nie gah hangat bercinta? betol ke? tolong siasat!


Kaypoter

i.am.belle. said...

dear bro. DonC.

tak pernah lagi skodeng film The Paper tu but if its by Ron Howard. I know its a good film to watch.

and you know what, film yg buat i really respect kerjaya reporter. it is this film:

All The President's Men (1976)
Reporters Woodward and Bernstein uncover the details of the Watergate scandal that leads to President Nixon's resignation.

i did my research. so there. im definitely no bimbo.. ahahaha. ehem.

DonCorleone said...

i.am.belle. - That was a film by Alan J Pakula and it was a great film. By the way, Deep Throat yang mengaku berikan info kepada Woodward dan Bernstien tu baru mati minggu lalu. Aku dulu selalu kata students Mass Comm semua mesti kena nonton filem ini (bukan itu saja, diorang pun patut tahu about the Watergate Scandal). And agreed that, there can be only ONE Bimbo...Akulah tu! Hahahah

Hazrey said...

Cerita apa ni bro? Aku tengok filem melayu jek, sebab nak buat ulasan filem bagi ruang hiburan.

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
dalam ruangan CAK metro ahad menyiarkan kisah adam anak salleh ghani putus tunang dengan darling.sebelum itu oh bulan.com dah ada siarkan tentang cerita putus tunang tersebut.
persoalan pada aku?aku rasa adam salleh dah lebih dari empat puluh tahun usianya,adakah dia seorang duda atau dia sememangnya bujang trang tang tang atau bujang terlajak.
persoalan lagi,setelah adam putus tunang ruangan CAK telah menceritakan perihal darling yang kembali seksi.cerita selanjutnya boleh tengok dan baca dalam ruangan CAK.
persoalan lagi,jikalau adam `on`dengan darling sudah tentu segala cerita tentang suku sakat darling akan menjadi baik-baik belaka.Intergriti adalah adab dan akhlak.
langsung tiada akuanbiliti dan kredibiliti.
hampas.

salah guna kuasa sebagai editor pengarang hiburan.tapi aku tengok mamat botak ini jenis telinga badak pada orang lain dia ikut sedap tembak.

aku sarankan para wartawan berkursus di bangunan pagoda jalan duta IIM untuk mengetahui makna sebenar intergriti.aku dah lama dari dulu tengok cara penulisan adam dalam jarum emas dan semenjak dia diberi peluang menulis dalam urtv lagi.namun mamat ni pun jenis sedap tembak.muhasabah diri dulu.

pada aku kita semua ini tahi kucing,aku sendiri pun tahi kucing namun bezanya kita adalah pada haruman tahi kucing yang kita bawa.haruman siapa yang lebih beraroma.

aku beljar dari timbalan presiden IIM suatu pepatah;
ORANG YANG MENGAKUI MEMBUAT KESILAPAN ADALAH ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB,ORANG YANG MENGETAHUI AKAN KESILAPANNYA DAN MENYEMBUNYIKANNYA ADALAH ORANG YANG TIADA TANGGUNGJAWAB DAN TAK BERADAB.

aku memberi komen mengikut tajuk yang kau terbitkan.jikalau kau rasa kasar tak usah siar.ini adalah kenyataan jadi,telanlah ia untuk hadaman.

Ayyman Rahim. said...

Memang, sangat berlaku.

ayu qhatami said...

Dulu2= mak bapak bangga bila anak2 mereka jd ustaz, cikgu, peguam, doktor...

Sekarang= ada mak bapak sgt bangga bila anak2 jd pelakon, penyanyi, model...dan yg seangkatan dgnnya...

Dulu2= bila cikgu tanya, cita-cita besar nk jd apa...mesti jawab nk jd cikgu, doktor, peguam, dan yg seangkatan dgnnya...

Sekarang: cikgu belum tanya budak2 dah jawab, saya nk jd penyanyi...pelakon, model...

kisah dulu2 dan skrg yg sgt nyata perbezaannya (aku tulis skit sj malas nk tulis pjg2), jd pada aku x pelik kalau ada segelintir wartawan yg sibuk jugak nk jd selebriti...x kira sebab nk glamour ke...nk dpt duit lebih ke...nk masuk dlm kumpulan yg dikenali ke...atau apa sj...

aku masih ingat dulu, masa mula2 kerja nama aku x pernah editor tulis kat berita yg aku buat...sedih gak la...

lepas 6 bulan baru ada 1 nama aku atas berita/rencana yg aku buat, mula2 tgk aku gumbira la...kali ke dua tgk nama aku ...aku jd takut...bukan takut pasal apa...takut sebab bila nama aku tertulis pd berita atau rencana tu, bermakna aku harus bertanggungjawab terhadap berita/rencana tu...

selepas peristiwa tu aku x taksub lg nk ada nama pada berita/rencana yg aku tulis...sebab yg penting pada aku selepas itu adalah apa juga berita yg aku tulis mesti dgn disokong oleh fakta yg tepat...bukan main pukul rata sj...

tp sekarang aku tgk, ramai teman2 aku seronok bila namanya tertera di dada akhbar atau majalah...hanya seronok sebab nama mereka tertera di situ...dan bukannya sematkan di hati dan kepala bahawa apa yg dilaporkan adalah tanggungjawab dia...

apa pun...ini semua pendapat dan perasaan peribadi aku...x ada kaitan dengan sesiapa...

muteaudio said...

Salam,
Integriti wartawan sering dipersoalkan oleh masyarakat umum. Suatu masa dulu semasa masih belajar, pensyarah saya sering mengingatkan bahawasanya "kita sebagai 'media practitioner' mempunyai kuasa yang cukup hebat. Kita mampu 'menjatuhkan' atau 'membangunkan' sebuah negara. We're the GREAT MANIPULATOR. Tetapi harus diingat bahawasanya ada kuasa yang lebih hebat, yakni kuasa Tuhan. Jadi guna lah dengan penuh tanggungjawab."

Satu lagi persoalan ialah 'bagaimana media elektronik di Malaysia berfungsi?' Apa yang saya lihat sekarang ialah kata-kata keramat di stesyen TV ialah "show me the rating!"

Benda-benda seperti factual programming jarang atau kurang diketengahkan. "Gembirakan, hiburkan dan lalaikan penonton dengan hiburan. Don't educate the masses. Let them sit at home, relax and enjoy. Educated mass will start to question and eventually they'll revolt and we will lose our status quo"

At the end of the day, program ringan yang disajikan kepada masyarakat umum dan kewartawanan selebriti yang semakin popular atas alsan "ini yang masyarakat mahu".

Begitu juga dengan filem. Penonton mahu filem ringan. Mereka tidak mahu berfikir, hanya mahu berhibur dan 'relax'. Apa yang ada sekarang ialah masyarakat yang tidak mahu berfikir. Semua nak kerja senang. On average berapa banyak buku yang rakyat Malaysia baca? Not much, because 'thinking' is not in our vocabulary.

muteaudio said...

BTW,
Maybe you should consider watching Sidney Lumet's 'Network'.

Howard Beale was the first known instance of a man who was killed because he had lousy ratings.

http://kuihmanis.blogspot.com/2008/09/howard-beale-first-known-instance-of.html

DonCorleone said...

Hazrey -Nak tak nak filem yang bawa cerita tentang kewartawanan kadang2 boleh beri kita banyak ilmu jugaklah tapi bukanlah filem Aziz M Osman yang judulnya Scoop tu sebab itu ntah apa2. Tapi Adibah Amin's Hati Bukan Kristal okay jugaklah.

awangsulungmerahmenyala - Kursus yang dijalankan di MPI itu memang patut disertai oleh semua wartawan sama ada mereka yang graduate Mass Comm atau bidang lain sebab kebanyakan penceramahnya adalah mereka yang memang hands on dalam kewartawanan. Dan soal etika dan integriti wajib jadi perkara utama sebab itu yang makin menipis kini.

ayu qhatami - Tak apa kalau nak nyatakan pendapat peribadi di sini dan apabila pendapat peribadi itu dijadikan wacana, ia bisa jadi ilmu untuk kita semua. Soal anak-anak nak jadi apa bila besar tu aku lihat sebenarnya soal "parenting" yang tak betul. Kalau tak silap aku, Payne Fund Studies dulu pernah buat research dalam tahun 1978 di mana mereka jadikan lebih 10,000 kanak-kanak sebagai sample dan kajian mendapati media hanya jadi faktor penyumbang, bukan faktor keseluruhan.

Muteaudio - Aku melihat apa yang audien mahu adalah apa yang kita sogok. Kita yang "bentuk" apa yang mereka "mahu" jika kita adalah media. Harian Metro banyak gunakan headline sensasi seperti menggunakan perkataan "rogol", "seks", "liwat", "bunuh" etc dan itu dapat menarik pembaca manakala TV pulak mengetengahkan program2 ringan yang kurang mendidik, tetapi banyak menghibur dan kemudian mereka "claim" itulah yang audien mahu. Media pada aku membentuk kehendak audien tetapi kita juga kena faham media kita juga adalah landasan bisnes. Apa yang aku harapkan ialah keseimbangan dengan bisnes serta tanggungjawab media untuk mendidik audien.

BTW, aku masih ada lagi Lumet's Network tu yang aku beli di Sydney suatu masa lalu dalam bentuk VHS.

Hazrey said...

DonC: Aku faham namun seperti kau cakap dalam entry kau bertajuk 7 Stop, ia menggarapkan tentang betapa Edward R Murrow dipersendakan walaupun ia satu skrip yang amat baik. Sayangnya ia tidak diendahkan kerana hakikatnya, ramai yang tidak berpengetahuan tentang soal soal penting seperti itu.

Dan aku setuju, kekadang tu, ada banyak lagi filem apabila dimasukkan adegan atau karektor wartawan, ia lari dari apa yang sebenarnya, hakikatnya dan aku jadik geli geleman, menontonnya. Lucky sebab ditayangkan masa Raya kalau tidak..

DonC, aku percaya kau bersetuju dengan aku kalau aku rumuskan semua ini dengan perkataan AMANAH dan TANGGUNGJAWAB kerana itulah yang menghasilkan integriti dan kredibiliti.

Hazrey said...

By the way, DonC, have you watched Wag The Dog? That is also a good example, on ethics. Dustin Hoffman, starring.