Dec 5, 2008

Apa kata korang join aku? Kasi idea untuk aku buat Kertas Cadangan Garis Panduan R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN


Aku bukan nak mengarut. Bukan juga nak memperli sesiapa. Tapi posting kali ini aku nak memanggil semua orang. Baik yang bernama, baik yang anon, baik yang mengeji, baik yang mencaci, baik yang puji, baik yang benci. Bak kata Rumi: "Come, come whom ever you are."

Aku nak korang participate dengan ini. Aku nak mula menulis KERTAS CADANGAN GARIS PANDUAN KEWARTAWANAN HIBURAN untuk aku submit kepada Malaysian Press Institute. Tak tahulah sama ada ia pernah dibuat atau tidak (aku tahu akan kewujudan Persatuan Penulis Hiburan Malaysia - WHAM - Serius ni...nama diorang ni Wham!)

Ini gambar dua ekor pondan yang menamakan kumpulan mereka Wham dan terkenal sangat dengan lagu Careless Whisper yang sekarang ni selalu saja orang nyanyi kat karaoke. Gambar ni tak ada kaitan dengan apa-apa pun, cuma aku saja letak sebab tak mau korang boring dengan tulisan yang panjang-panjang.


Okay, back to business.

Aku nak namakan Kertas Cadangan itu sebagai:

R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN.

Aku tahu aku mungkin gagal.
Aku tahu ramai yang akan sangkal.
Tapi tak apa lah.
Aku cuma nak mencuba.
Kalau gagal aku buat lagi, kalau tersungkur aku bangun balik.

Arwah Daddy selalu pesan: "Kalau nak terbang kena jatuh dulu!"

This is my calling for participation dalam usaha untuk penghasilan Kertas Cadangan
GARIS PANDUAN R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN.

Nota: Cara penyertaan. Mudah sangat. Korang tulis aje ikut idea-idea di bawah ini:

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.


(Beginilah lebih kurang. Sebenarnya korang boleh nak kata apa sahaja. I always say there's is no such things as bad idea. Cakap ajelah. Asal jangan bodoh sangat dan buang masa aku sudahlah ye. Hehehe)

Let's do this people - but

KEEP IT COOL!

13 comments:

alan said...

hurmm entahlah aku tak tahu sangat pasal kewartawanan..lagipun aku x ambil kisah pasal industri hiburan. lagu sedap aku dengar,cerita best aku tengok tapi aku tak minat nak kenal siapa artisnya. apatah lagi kisah hidup mereka.

anyway aku wish good luck untuk kamu bro..

Anonymous said...

SEtuju gak. Sila baca artikel aku yang berkaitan kat sini: http://rawkcarpark.wordpress.com/

SEIR

mediocre sadist said...

soalan berat.tgh stuck kat soalan no 1.bagi gua 2 hari bai

Affan Azami said...

ade adiah tak? haha. anyway, just curious, ape resolusi SETERUSNYA IF ever it got rejected, atau diterima? whats the plan?

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
tahun nih lu tak buat korban ka?

no 1.patut buat iaitu jangan kejar dan kemaruk dengan artis.juga tak patut kejar dan kemaruk dengan artis serta mengisytiharkan kawasan jajahan.buruk benar.patut-patutnya jadilah wartawan yang bijak bagi soalan yang cerdik kalau si artis tak reti nak jawab baru lah sekolahkan artis tuh tak payah lah dok peleceh kat akhbar bagitau kat masyarakat buruk perangai artis sebab rata-rata golongan artis bangsa melayu dan beragama Islam.inilah tugas wartawan untuk membangunkan masyarakat janganlah pula salahkan masyarakat yang gatal nak baca hal-hal gosip,iyelah dah kalau setiap kali ada ruagan soseh-soseh,sosek-sosek,mak diva,jantan sundal lama-lama budak-budak `ka-nyiaq`baca mau terpengaruh lah mula lah dok gian baca cerita-cerita sampah.
rumusannya wartawan hiburan patut menyekolahkan artis sebelum menyiarkan tentang seseorang artis secara tak langsung wartawan hiburan akan berada di tingkat tertinggi kerana akan menyiarkan mengenai artis-artis Malaysia yang cerdik dalam dunia hiburan.
tak patut membiarkan artis yang sedia dungu terus dungu dengan perangai tak senonoh untuk menjadi semak dalam masyarakat yang mana golongan ini menjadi cermin kepada golongan remaja dan anak muda-mudi iaitu ikut-ikutan.wartawan hiburan patut memberi panduan dan ajaran di luar media terlebih dahulu jikalau tak boleh jangan bagi publisiti mampus p lah dari dia akan memampuskan masyarakat terutama muda-mudi.dalam erti kata lain wartawan hiburan jangan buang masa dan memberi panduan buruk kepada masyarakat melalui laporan artis sampah akibat dari laporan sampah.

wartawan hiburan juga perlu menjaga adab bahasa melayu yang semakin diperlekehkan oleh golongan politikus janganlah menambah bahana kepada bahasa melayu dengan struktur ayat dan tatabahasa ayat yang tunggang langgang.

ahh...manusia egonya tinggi nanti dikatakan kita tak duduk sendiri di kerusi wartawan tak tahu rasanya cabaran menjadi wartawan.ahh..macam mana pula kalau wartawan duduk di tempat perogol yang tak bersalah lagi oleh pihak mahkamah tetapi `flash`berdesup-berdesup kat muka laporan bagaikan nak rak walhal simamat itu belum dijatuhkan hukuman namun laporan seolah-olah mamat perogol tuh dah memang kaki rogol.bagaimana jikalau si wartawan tuh duduk di tempat si perogol itu dan si perogol itu jadi wartawan...hah!!bukan apa selalunya itulah jawapan yang akan dijawab untuk menlindungi diri.

AKU said...

alamak bro...kena buat research dulu la...huhuhuhuhu

ahmad said...

boleh tak kalo artis-artis ni kalo buat salah tak payah wartawan hiburan ni nak buat orang tertanya-tanya.....
kalo orang biasa masuk jel isap dadah kompom nama penuh kenak tulis tapi kalo artis-artis malaysia diaorang kaber....aku pun tak paham kerenah wartawan malaysia ni...

DonCorleone said...

Alan - The support is needed. One day we will get the integrity yang dah lama hilang.

Anon - Tks for the link.

Mediocre sadist - Sila lah ambil sebanyak mana masa yang diperlukan sebab aku percaya dengan kesabaran.

Affan Azami - Hadiah? Hahah...hadiahnya ialah supaya anak-anak kita atau generasi seterusnya akan menikmati laporan hiburan yang lebih berkredibilitilah sayang. Dan kalau gagal, kita cuba lagi. Tuhan kan tak pernah kasi dugaan kepada kita kalau Dia tahu kita tak mampu.

Awangsulungmerahmenyala - Aku selalu fikir soal itu. Soal - What if aku dalam kasut diorang. Tapi kalau ada fair comment, kekusutan itu akan kurang agaknya. Soal bahasa itu aku setuju tapi aku ni kadang-kadang pun memporak-porandakan bahasa Melayu kita ni menerusi blog ni. Itu jadi agenda lainlah nampaknya yek. Hehehehe

Aku - Buatlah research dulu. Take your time.

Ahmad - I wish i have an answer for that tapi itu very much soal individu.

Ajami Hashim said...

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
- patut: terkini tentang artis-artis veteran yg terpinggir/tak ada job.. so boleh gak derang buat come-back kalau produser tv/film tau
- tak patut: kurangkan terlampau-lampau mengorek kisah cerai-berai artis! bukan aku kata tak boleh langsung but berpada-pada jgn samapai masyarakat igt artis ni tak ada keja lain asyik kawin-cerai-kawin-cerai padahal punyalah ramai artis yg berumahtangga sampai beranak-cucu bahagia giler..

3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
- sesiapa yg melaporkan dari semua sudut seni bukan shj filem/tv/nyanyian.. wartawan hiburan kena turun padang juga misalnya baru2 ni ada 'butoh caravan paris-tokyo' kat aswara, hilite-kan bidang seni itu.. misalnya acara 'MASKARA' (sori gua promot gak! hahaha).. short-filmmmakers, traditional art (makyong/dikirbarat/kudakepang etc) punya artis.. cover semua yg ada nilai seni.. aku tau mmg ada but penggiat bidang2 seni tu mcm limited di-hilite-kan utk ruangan sastera jer.. bagi aku semua tu adalah 'hiburan' kan?

4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
- ketua editor kena pantau dgn adil & saksama JANGAN ada double-standard diberi kebebasan unlimited kpd otai2 sampai di luar kawalan! treat every reporter dgn fair tak kiralah yg baru lepasan uni/kolej especially young writers yg ada bakat kreativiti penulisan derang..

5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
- double-standard, gila kuasa & berpuak-puak ikut status otai/junior?.. yg junior kununnya kena tunduk kpd otai.. worst things bila aku dgr sampai boleh 'pulaukan' artis bila diaorg tak suka.. wow! gila ker haper nak tutup periuk nasi artis sesuka hati?.. manusia mmg buat silap but it'snot us to judge & hukum diaorg sampai melingkup kan?

6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.
- berangan diva kot? diaorg lupa ker kuasa pena (keyboard laptop/pc) diaorg TAK SEBESAR kuasa Tuhan?

Ajami Hashim said...

tertinggal..

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.

- patut: melaporkan (quote) apa yg sebenarnya diperkatakan oleh individu yg ditemuramah

- tak patut: memutar-belitkan fakta mengikut interpretasi wartawan utk menyedapkan cerita atau memenangkan sesuatu pihak yg mungkin berkepentingan kpd si wartawan

Anonymous said...

Surat khabar tidak boleh membenarkan sebarangan wartawan menjadi penulis pojok dan penulis gosip. Ok kita asingkan antara penulis pojok dan penulis gosip. Penulis pojok yg aku faham ialah yg menulis pendapat dirinya tentang dunia hiburan dan biasanya apa yang ditulis tidak diedit dan akan dicetak di dada akhbar bulat-bulat. Penulis gosip pula ialah yang menulis tentang gosip atau hearsay.

Macam yg aku cakap awal2 tu, buklan sebarangan wartawan boleh dibenarkan menulis pojok dan gosip. Penulis pojok MESTI dihadkan untuk mereka yang sudah-sudah benar-benar senior, katalah sudah 10 tahun menulis mengenai dunia hiburan. Selain itu mereka jugalah mestilah berintegriti dan berhemah. Editor sudah tentu tahu menilai pasukan wartawannya dan kenal yang mana satu berintegiri dan berhemah ini.

Begitu juga halnya penulis gosip bukan semua wartawan hiburan boleh menulis dan ini juga mesti dihadkan kepada orang tertentu sahaja yakni mereka yang berintegriti dan juga berhemah dan mahu bertanggungjawab di atas benar atau salahnya maklumat yang mereka perolehi dari informer.

- Azman

Lina said...

hai don,

ini pendapat saya melalui kacamata saya sbg seorang pembaca...

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
- patut menulis dgn sejujur-jujurnya, kalau nak buat gossip pun biarlah ada sedikit kebenaran jgn pakai hentam je tulis kalau nak tambah-tambah nak kasi menarik sikit janganlah sampai berita tu jadi maksud lain
- tak patut tulis berita yang belum disahihkan lg kebenarannya, cuma khabar2 angin saja tp sbb nak yg sensasi tulis juga...

2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
- patut lebihkan kepada kejayaan artis, apa aktiviti terbaru, pasal album, filem ke, apa sumbangan dan apa-apa saja yang berkaitan dengan pembangunan kerjaya mereka
- kurangkanlah cerita2 peribadi, bukan tak boleh tulis langsung tapi bile berita nak bercerai-berai, pasangan artis tak duduk sebumbung jadi tajuk besar kat muka hadapan paper, sama taraf dgn berita ekonomi negara lak tu that's too much lah

3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
- wartawan yang tahu etika sbg wartawan, tahu batas-batasnya, tahu nilai berita yang nak ditulis, tulis berdasarkan fakta bukan dongengan, tahu tanggungjawabnya sbg wartawan yang menyampaikan maklumat kepada orang ramai

4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
- selalunya sblm sesuatu berita tu keluar kat paper/majalah mesti diperiksa dulu kan oleh Editor kan (betulkan saya kalau salah ye don), so Editor kena main perananlah, then kena ikut garis panduan tp ini pun susah jg kan, pada sayalah selain ada pihak yang bertanggungjawab untuk memantau, semuanya terletak pada individu/wartawan tu sendiri

5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
- sikap pentingkan diri sendiri, jadi wartawan sebab nak jadi glamour bukan sebab tugas dan tanggungjawab sbg wartawan tu

6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.
- nak glamour kot dan buat-buat tak tahu etika tu heheh

DonCorleone said...

To all - Aku akan jawab nanti yek. Its good that i get so much point here for me to actually start writing that Kertas Kerja of mine. I will do it, I give you guys my word.

Dec 5, 2008

Apa kata korang join aku? Kasi idea untuk aku buat Kertas Cadangan Garis Panduan R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN


Aku bukan nak mengarut. Bukan juga nak memperli sesiapa. Tapi posting kali ini aku nak memanggil semua orang. Baik yang bernama, baik yang anon, baik yang mengeji, baik yang mencaci, baik yang puji, baik yang benci. Bak kata Rumi: "Come, come whom ever you are."

Aku nak korang participate dengan ini. Aku nak mula menulis KERTAS CADANGAN GARIS PANDUAN KEWARTAWANAN HIBURAN untuk aku submit kepada Malaysian Press Institute. Tak tahulah sama ada ia pernah dibuat atau tidak (aku tahu akan kewujudan Persatuan Penulis Hiburan Malaysia - WHAM - Serius ni...nama diorang ni Wham!)

Ini gambar dua ekor pondan yang menamakan kumpulan mereka Wham dan terkenal sangat dengan lagu Careless Whisper yang sekarang ni selalu saja orang nyanyi kat karaoke. Gambar ni tak ada kaitan dengan apa-apa pun, cuma aku saja letak sebab tak mau korang boring dengan tulisan yang panjang-panjang.


Okay, back to business.

Aku nak namakan Kertas Cadangan itu sebagai:

R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN.

Aku tahu aku mungkin gagal.
Aku tahu ramai yang akan sangkal.
Tapi tak apa lah.
Aku cuma nak mencuba.
Kalau gagal aku buat lagi, kalau tersungkur aku bangun balik.

Arwah Daddy selalu pesan: "Kalau nak terbang kena jatuh dulu!"

This is my calling for participation dalam usaha untuk penghasilan Kertas Cadangan
GARIS PANDUAN R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN.

Nota: Cara penyertaan. Mudah sangat. Korang tulis aje ikut idea-idea di bawah ini:

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.


(Beginilah lebih kurang. Sebenarnya korang boleh nak kata apa sahaja. I always say there's is no such things as bad idea. Cakap ajelah. Asal jangan bodoh sangat dan buang masa aku sudahlah ye. Hehehe)

Let's do this people - but

KEEP IT COOL!

13 comments:

alan said...

hurmm entahlah aku tak tahu sangat pasal kewartawanan..lagipun aku x ambil kisah pasal industri hiburan. lagu sedap aku dengar,cerita best aku tengok tapi aku tak minat nak kenal siapa artisnya. apatah lagi kisah hidup mereka.

anyway aku wish good luck untuk kamu bro..

Anonymous said...

SEtuju gak. Sila baca artikel aku yang berkaitan kat sini: http://rawkcarpark.wordpress.com/

SEIR

mediocre sadist said...

soalan berat.tgh stuck kat soalan no 1.bagi gua 2 hari bai

Affan Azami said...

ade adiah tak? haha. anyway, just curious, ape resolusi SETERUSNYA IF ever it got rejected, atau diterima? whats the plan?

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
tahun nih lu tak buat korban ka?

no 1.patut buat iaitu jangan kejar dan kemaruk dengan artis.juga tak patut kejar dan kemaruk dengan artis serta mengisytiharkan kawasan jajahan.buruk benar.patut-patutnya jadilah wartawan yang bijak bagi soalan yang cerdik kalau si artis tak reti nak jawab baru lah sekolahkan artis tuh tak payah lah dok peleceh kat akhbar bagitau kat masyarakat buruk perangai artis sebab rata-rata golongan artis bangsa melayu dan beragama Islam.inilah tugas wartawan untuk membangunkan masyarakat janganlah pula salahkan masyarakat yang gatal nak baca hal-hal gosip,iyelah dah kalau setiap kali ada ruagan soseh-soseh,sosek-sosek,mak diva,jantan sundal lama-lama budak-budak `ka-nyiaq`baca mau terpengaruh lah mula lah dok gian baca cerita-cerita sampah.
rumusannya wartawan hiburan patut menyekolahkan artis sebelum menyiarkan tentang seseorang artis secara tak langsung wartawan hiburan akan berada di tingkat tertinggi kerana akan menyiarkan mengenai artis-artis Malaysia yang cerdik dalam dunia hiburan.
tak patut membiarkan artis yang sedia dungu terus dungu dengan perangai tak senonoh untuk menjadi semak dalam masyarakat yang mana golongan ini menjadi cermin kepada golongan remaja dan anak muda-mudi iaitu ikut-ikutan.wartawan hiburan patut memberi panduan dan ajaran di luar media terlebih dahulu jikalau tak boleh jangan bagi publisiti mampus p lah dari dia akan memampuskan masyarakat terutama muda-mudi.dalam erti kata lain wartawan hiburan jangan buang masa dan memberi panduan buruk kepada masyarakat melalui laporan artis sampah akibat dari laporan sampah.

wartawan hiburan juga perlu menjaga adab bahasa melayu yang semakin diperlekehkan oleh golongan politikus janganlah menambah bahana kepada bahasa melayu dengan struktur ayat dan tatabahasa ayat yang tunggang langgang.

ahh...manusia egonya tinggi nanti dikatakan kita tak duduk sendiri di kerusi wartawan tak tahu rasanya cabaran menjadi wartawan.ahh..macam mana pula kalau wartawan duduk di tempat perogol yang tak bersalah lagi oleh pihak mahkamah tetapi `flash`berdesup-berdesup kat muka laporan bagaikan nak rak walhal simamat itu belum dijatuhkan hukuman namun laporan seolah-olah mamat perogol tuh dah memang kaki rogol.bagaimana jikalau si wartawan tuh duduk di tempat si perogol itu dan si perogol itu jadi wartawan...hah!!bukan apa selalunya itulah jawapan yang akan dijawab untuk menlindungi diri.

AKU said...

alamak bro...kena buat research dulu la...huhuhuhuhu

ahmad said...

boleh tak kalo artis-artis ni kalo buat salah tak payah wartawan hiburan ni nak buat orang tertanya-tanya.....
kalo orang biasa masuk jel isap dadah kompom nama penuh kenak tulis tapi kalo artis-artis malaysia diaorang kaber....aku pun tak paham kerenah wartawan malaysia ni...

DonCorleone said...

Alan - The support is needed. One day we will get the integrity yang dah lama hilang.

Anon - Tks for the link.

Mediocre sadist - Sila lah ambil sebanyak mana masa yang diperlukan sebab aku percaya dengan kesabaran.

Affan Azami - Hadiah? Hahah...hadiahnya ialah supaya anak-anak kita atau generasi seterusnya akan menikmati laporan hiburan yang lebih berkredibilitilah sayang. Dan kalau gagal, kita cuba lagi. Tuhan kan tak pernah kasi dugaan kepada kita kalau Dia tahu kita tak mampu.

Awangsulungmerahmenyala - Aku selalu fikir soal itu. Soal - What if aku dalam kasut diorang. Tapi kalau ada fair comment, kekusutan itu akan kurang agaknya. Soal bahasa itu aku setuju tapi aku ni kadang-kadang pun memporak-porandakan bahasa Melayu kita ni menerusi blog ni. Itu jadi agenda lainlah nampaknya yek. Hehehehe

Aku - Buatlah research dulu. Take your time.

Ahmad - I wish i have an answer for that tapi itu very much soal individu.

Ajami Hashim said...

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
- patut: terkini tentang artis-artis veteran yg terpinggir/tak ada job.. so boleh gak derang buat come-back kalau produser tv/film tau
- tak patut: kurangkan terlampau-lampau mengorek kisah cerai-berai artis! bukan aku kata tak boleh langsung but berpada-pada jgn samapai masyarakat igt artis ni tak ada keja lain asyik kawin-cerai-kawin-cerai padahal punyalah ramai artis yg berumahtangga sampai beranak-cucu bahagia giler..

3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
- sesiapa yg melaporkan dari semua sudut seni bukan shj filem/tv/nyanyian.. wartawan hiburan kena turun padang juga misalnya baru2 ni ada 'butoh caravan paris-tokyo' kat aswara, hilite-kan bidang seni itu.. misalnya acara 'MASKARA' (sori gua promot gak! hahaha).. short-filmmmakers, traditional art (makyong/dikirbarat/kudakepang etc) punya artis.. cover semua yg ada nilai seni.. aku tau mmg ada but penggiat bidang2 seni tu mcm limited di-hilite-kan utk ruangan sastera jer.. bagi aku semua tu adalah 'hiburan' kan?

4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
- ketua editor kena pantau dgn adil & saksama JANGAN ada double-standard diberi kebebasan unlimited kpd otai2 sampai di luar kawalan! treat every reporter dgn fair tak kiralah yg baru lepasan uni/kolej especially young writers yg ada bakat kreativiti penulisan derang..

5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
- double-standard, gila kuasa & berpuak-puak ikut status otai/junior?.. yg junior kununnya kena tunduk kpd otai.. worst things bila aku dgr sampai boleh 'pulaukan' artis bila diaorg tak suka.. wow! gila ker haper nak tutup periuk nasi artis sesuka hati?.. manusia mmg buat silap but it'snot us to judge & hukum diaorg sampai melingkup kan?

6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.
- berangan diva kot? diaorg lupa ker kuasa pena (keyboard laptop/pc) diaorg TAK SEBESAR kuasa Tuhan?

Ajami Hashim said...

tertinggal..

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.

- patut: melaporkan (quote) apa yg sebenarnya diperkatakan oleh individu yg ditemuramah

- tak patut: memutar-belitkan fakta mengikut interpretasi wartawan utk menyedapkan cerita atau memenangkan sesuatu pihak yg mungkin berkepentingan kpd si wartawan

Anonymous said...

Surat khabar tidak boleh membenarkan sebarangan wartawan menjadi penulis pojok dan penulis gosip. Ok kita asingkan antara penulis pojok dan penulis gosip. Penulis pojok yg aku faham ialah yg menulis pendapat dirinya tentang dunia hiburan dan biasanya apa yang ditulis tidak diedit dan akan dicetak di dada akhbar bulat-bulat. Penulis gosip pula ialah yang menulis tentang gosip atau hearsay.

Macam yg aku cakap awal2 tu, buklan sebarangan wartawan boleh dibenarkan menulis pojok dan gosip. Penulis pojok MESTI dihadkan untuk mereka yang sudah-sudah benar-benar senior, katalah sudah 10 tahun menulis mengenai dunia hiburan. Selain itu mereka jugalah mestilah berintegriti dan berhemah. Editor sudah tentu tahu menilai pasukan wartawannya dan kenal yang mana satu berintegiri dan berhemah ini.

Begitu juga halnya penulis gosip bukan semua wartawan hiburan boleh menulis dan ini juga mesti dihadkan kepada orang tertentu sahaja yakni mereka yang berintegriti dan juga berhemah dan mahu bertanggungjawab di atas benar atau salahnya maklumat yang mereka perolehi dari informer.

- Azman

Lina said...

hai don,

ini pendapat saya melalui kacamata saya sbg seorang pembaca...

1. Apa yang patut dan apa yang tak patut dilakukan oleh seseorang wartawan hiburan.
- patut menulis dgn sejujur-jujurnya, kalau nak buat gossip pun biarlah ada sedikit kebenaran jgn pakai hentam je tulis kalau nak tambah-tambah nak kasi menarik sikit janganlah sampai berita tu jadi maksud lain
- tak patut tulis berita yang belum disahihkan lg kebenarannya, cuma khabar2 angin saja tp sbb nak yg sensasi tulis juga...

2. Apa bentuk berita hiburan yang patut dan tak patut ada?
- patut lebihkan kepada kejayaan artis, apa aktiviti terbaru, pasal album, filem ke, apa sumbangan dan apa-apa saja yang berkaitan dengan pembangunan kerjaya mereka
- kurangkanlah cerita2 peribadi, bukan tak boleh tulis langsung tapi bile berita nak bercerai-berai, pasangan artis tak duduk sebumbung jadi tajuk besar kat muka hadapan paper, sama taraf dgn berita ekonomi negara lak tu that's too much lah

3. Siapa yang layak digelar wartawan hiburan?
- wartawan yang tahu etika sbg wartawan, tahu batas-batasnya, tahu nilai berita yang nak ditulis, tulis berdasarkan fakta bukan dongengan, tahu tanggungjawabnya sbg wartawan yang menyampaikan maklumat kepada orang ramai

4. Bagaimana cara nak kita tingkatkan status "gate keeper" dalam kewartawanan hiburan?
- selalunya sblm sesuatu berita tu keluar kat paper/majalah mesti diperiksa dulu kan oleh Editor kan (betulkan saya kalau salah ye don), so Editor kena main perananlah, then kena ikut garis panduan tp ini pun susah jg kan, pada sayalah selain ada pihak yang bertanggungjawab untuk memantau, semuanya terletak pada individu/wartawan tu sendiri

5. Apa kelemahan kepada etika kewartawanan hiburan itu?
- sikap pentingkan diri sendiri, jadi wartawan sebab nak jadi glamour bukan sebab tugas dan tanggungjawab sbg wartawan tu

6. Kenapa ramai sangat yang tak reti dengan etika itu sendiri. hahaha.
- nak glamour kot dan buat-buat tak tahu etika tu heheh

DonCorleone said...

To all - Aku akan jawab nanti yek. Its good that i get so much point here for me to actually start writing that Kertas Kerja of mine. I will do it, I give you guys my word.