Dec 4, 2008

Kadang-kadang aku nak membaca cerita hiburan ringan, tapi terpaksa juga baca cerita yang geli

Baca ini:

"SAYA bukan 'cat dinding' atau 'cat gudang'! Saya perempuan 'original'! Kepada mereka yang buat cerita tu, Linda Hashim lesbian, tak normal... saya akan buktikan, suatu hari nanti saya akan berkahwin dengan lelaki sejati, maskulin!," tegas aktres cantik, Linda Hashim, sekali gus menafikan gosip liar mendakwa dia menjalin hubungan songsang dengan kaum sejenisnya.

Ini diterbitkan dalam Berita Harian (Bintang Popular) hari ini yang aku baca secara online.

Kredit gambar: www.bharian.com.my. Nak cakap budak mentah ni HOT, tak lah jugak tapi kalau nak sangat jadi cover story, cakap apa-apa pun okaylah kan (asal nanti bila ada kontroversi kau boleh jawab: "Saya sembahyang lima kali sehari dan apa yang penting ialah mak ayah saya tahu apa yang saya buat.") Kesian mak ayah kau!

Apa itu "cat dinding" atau "cat gudang"? Dan kenapa itu dikaitkan oleh responden ini dengan menyatakan: "Saya perempuan original." Dan bila kita baca seterusnya, baru kita tahu ada tuduhan yang mengatakan Linda Hashim Lesbian.

Okay, ini time untuk buat analisa.

Oleh kerana Linda Hashim original, maka dia bukan "cat dinding". Dan seterusnya, laporan itu menyebut begini: "Istilah ‘cat dinding’ atau ‘cat gudang’ sering dilabel kepada pasangan lesbian sejak kebelakangan ini."

Artikel itu masih tidak menjelaskan maksud "cat dinding" itu.

Aku tahu maksudnya. Korang tahu?

Macam mana pulak untuk orang yang tak tahu?

Macam mana agaknya kalau anak korang yang berusia 11 tahun tanya apa itu "cat dinding".

Sudah pasti dia akan tanya apa itu lesbian dan kalau korang tak mahu jawab, dia boleh bukak kamus dan cari maksud Lesbian. (Which means: Perempuan yang mempunyai tarikan seksual terhadap kaum sejenisnya, perempuan homoseksual/Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Keempat 2007)

Tapi siapa yang nak jelaskan apa makna "Cat dinding" atau "cat gudang" itu? Istilah "cat dinding" dan "cat gudang" tak ada dalam mana-mana kamus. Dan kita pun bukannya ada Kamus Slanga untuk muatkan istilah-istilah bodoh ni.

Seriously, aku tak faham tujuan kita menulis kadang-kadang. Bukankah kalau kita journalist, kita menulis untuk "memberitahu" dan "mendidik" walaupun dalam bentuk hiburan? Apa yang kita didik ni? "Cat dinding" dan "cat gudang"?

Ini dah nak dekat dengan "cat dinding" atau "cat gudang" dah ni. Apa yang Linda ngok tu cakap tak ubah macam kita gila sangat dengan karenah Barat macam gambar ni. But hey, Barat memang gini - "In the name of business".

Dan aku lagi tak faham apa bangsa artis seperti Linda Hashim ni.

Are you that fucking desperate to be in the news girl?

Dalam laporan itu juga ia menyebut:
“Saya akui, memang berkawan rapat dengan A dan dia juga seorang yang boleh dipercayai. Pun begitu, A bukan pengkid kerana dia memiliki sifat kewanitaan yang tebal, contohnya dia sering bersolek dan mengenakan baju kurung. Setahu saya, pengkid tak pernah mekap, selain sentiasa menggayakan baju seperti seorang lelaki. Mereka juga akan mengenakan bengkung pada bahagian tertentu di tubuh."

Verdik aku: Engkau memang desperatelah kalau engkau boleh cakap benda-benda macam ni and aku akan doa, kau akan berkahwin dengan mana-mana Datuk satu hari nanti. Datuk jantan ke atau Datuk pengkid ke lantaklah!

And aku akan terus setia menunggu laporan-laporan berita hiburan hebat seperti ini.

And seriously, some people are angry that I used the word FUCK to address this kind of shit?

Hmmm....what the (*&)(*&)(*

Keep it cool - I'm telling myself this.

20 comments:

mumsteen said...

agree with u on....what the (*&)(*&)(*&)
hahaha

shirin said...

cikgu,

saya kenyang! makanan yang sedap, nothing fruitful tho. thanks thanks!

Affan Azami said...

so.. ape sebnanye maksud cat dinding?

btw, saye suke linda hashim. die cantik n taknampak gedik. haha

Anonymous said...

aku pun tak paham terms "cat dinding" dan "cat gudang" tu.............

ada another version yang selalu dipakai gak,"lesbo lipstick & lesbo butch"...apparently lipstick is for the betina & butch is for the jantan wannabe

AKU said...

hahahahahha skali baca cat dinding and lesbian in one sentence...aku dah leh imagine the 'action'...wahahahhahahaha

bro...entertainment reporter skang mmg suka guna bahasa2 pondan atau istilah2 yg very degrading mcm cat dinding ni lah...kehkehkeh

DonCorleone said...

Aku nak aje cakap apa itu Cat Dinding atau Cat Gudang tapi seganlah!

min superherO said...

bro...kenapa makin banyak "istilah-istilah pondan" ditulis di dalam "entertainment reporting"? adakah reporter skang dah makin ramai yang lembut-lembut? atau editor buat-buat tak nampak dengan penggunaan perkataan tersebut?

awangsulungmerahmenyala said...

ini yang buat marliah surip marah ini sebab kawan dalam syarikat lain buat cover story habis semua kena cap dengan public wartawan hiburan melayu macam haram jadah.
marliah surip harus say `lancau`untuk wartawan yang memalukan kariernya ibarat kerbau yang membawa lumpur telah memalitkan pada marliah surip,saniboey,superzac dan syahril kadir.

apa punya turrr!!!geli mak kahkahkah.

amir said...

Maka Terimalahhhh!

Hey, nok! Tak baik cakap pengkid, nanti merembes kang, sapa nak cat?

Sebensnya, selebs ialahs anaks ikans.

Mel-mel takde titi-titi, maka cub-cublah ambik titi-titi pe-pundak (Parti Undi Rosak).

Sorry, aku tak reti sangat.

Maksud aku, Mak tak reti sangat, nyahhhhh!

Anonymous said...

yeah its fuckin cool..
thumbs up bro!!
cat dinding trus... nyahahaha!


~PBF~

ayau said...

dia pakai kaler apa mengecat...lol

Lina said...

hai don,

yup mmg x paham, apa kene mengena istilah yg dipakai iaitu 'cat dinding' dan 'cat gudang' utk menggambarkan lesbian

ayu qhatami said...

rumah aku lama dah x bercat dindingnya...leh panggil nih...

Anonymous said...

bagus la broder bimbo ..keep it cool ehhhh..ngehh2 kurangkan fuck ekkk...

Hazrey said...

Sorrylah, tapi aku tengah terbayangkan si Linda tu buat aksi sama dengan gambar tag madonna-brtiney tu.. horny laa pulak, imagining she is doing a cat dinding.. wowahhh.. cool bro, very cool and we are there to roll our video cam.

Kah kah kah kah.. awwwwww.... (this must be said in a rhythmic way tau..)

Bimbo, biorlah depa nak buat camtu, in marketing they are trying to start a culture / trend. Dan lepas ni, marilah kita bahasakan diri kita seperti NOK, Nyah, Mak Tak Rela atau to remind you: Sial Punya Jantaaannnnnnnnn.. kah kah kah kah kah.. idiot..

dewa wartawan hiburan said...

ini tahap kewartawan hiburan di BH..baik aku baca majalah nyamuk..ptuih..buat malu

Affan Azami said...

alah, bgtau lah bro. tak paham ni mcm mane?.. huhu

DonCorleone said...

Affan - Jawapannya ialah CUNNINGLINGUS!

Nur said...

Ini yang buat Cikgu Muhammad Ariff...M A R A H.......merosakkan bahasa lah wartawan ni semua.........

Alamak.....asal bedak dia cam tepung gomak!!!!!

pelacurseniterbesardiasiatenggara said...

Honey, the right spelling is C.U.N.N.I.L.I.N.G.U.S !!!

Part of the cardinal rule of journalism - get your facts rights (that include names - not saniboey abdul majid, for instance). he he. Then, get the spelling right too. Spell checker, dictionary, thesaurus etc. I know this is a blog, but tight ass people like me still rely on these things to ascertain credibilty.

By the way, FAIR COMMENT and FAIR REPORTING are two rather distiguished issues. We can discuss it if you want...

Still, keep up the great work. You've got the heart for it. Mwwwwwwah!

Dec 4, 2008

Kadang-kadang aku nak membaca cerita hiburan ringan, tapi terpaksa juga baca cerita yang geli

Baca ini:

"SAYA bukan 'cat dinding' atau 'cat gudang'! Saya perempuan 'original'! Kepada mereka yang buat cerita tu, Linda Hashim lesbian, tak normal... saya akan buktikan, suatu hari nanti saya akan berkahwin dengan lelaki sejati, maskulin!," tegas aktres cantik, Linda Hashim, sekali gus menafikan gosip liar mendakwa dia menjalin hubungan songsang dengan kaum sejenisnya.

Ini diterbitkan dalam Berita Harian (Bintang Popular) hari ini yang aku baca secara online.

Kredit gambar: www.bharian.com.my. Nak cakap budak mentah ni HOT, tak lah jugak tapi kalau nak sangat jadi cover story, cakap apa-apa pun okaylah kan (asal nanti bila ada kontroversi kau boleh jawab: "Saya sembahyang lima kali sehari dan apa yang penting ialah mak ayah saya tahu apa yang saya buat.") Kesian mak ayah kau!

Apa itu "cat dinding" atau "cat gudang"? Dan kenapa itu dikaitkan oleh responden ini dengan menyatakan: "Saya perempuan original." Dan bila kita baca seterusnya, baru kita tahu ada tuduhan yang mengatakan Linda Hashim Lesbian.

Okay, ini time untuk buat analisa.

Oleh kerana Linda Hashim original, maka dia bukan "cat dinding". Dan seterusnya, laporan itu menyebut begini: "Istilah ‘cat dinding’ atau ‘cat gudang’ sering dilabel kepada pasangan lesbian sejak kebelakangan ini."

Artikel itu masih tidak menjelaskan maksud "cat dinding" itu.

Aku tahu maksudnya. Korang tahu?

Macam mana pulak untuk orang yang tak tahu?

Macam mana agaknya kalau anak korang yang berusia 11 tahun tanya apa itu "cat dinding".

Sudah pasti dia akan tanya apa itu lesbian dan kalau korang tak mahu jawab, dia boleh bukak kamus dan cari maksud Lesbian. (Which means: Perempuan yang mempunyai tarikan seksual terhadap kaum sejenisnya, perempuan homoseksual/Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Keempat 2007)

Tapi siapa yang nak jelaskan apa makna "Cat dinding" atau "cat gudang" itu? Istilah "cat dinding" dan "cat gudang" tak ada dalam mana-mana kamus. Dan kita pun bukannya ada Kamus Slanga untuk muatkan istilah-istilah bodoh ni.

Seriously, aku tak faham tujuan kita menulis kadang-kadang. Bukankah kalau kita journalist, kita menulis untuk "memberitahu" dan "mendidik" walaupun dalam bentuk hiburan? Apa yang kita didik ni? "Cat dinding" dan "cat gudang"?

Ini dah nak dekat dengan "cat dinding" atau "cat gudang" dah ni. Apa yang Linda ngok tu cakap tak ubah macam kita gila sangat dengan karenah Barat macam gambar ni. But hey, Barat memang gini - "In the name of business".

Dan aku lagi tak faham apa bangsa artis seperti Linda Hashim ni.

Are you that fucking desperate to be in the news girl?

Dalam laporan itu juga ia menyebut:
“Saya akui, memang berkawan rapat dengan A dan dia juga seorang yang boleh dipercayai. Pun begitu, A bukan pengkid kerana dia memiliki sifat kewanitaan yang tebal, contohnya dia sering bersolek dan mengenakan baju kurung. Setahu saya, pengkid tak pernah mekap, selain sentiasa menggayakan baju seperti seorang lelaki. Mereka juga akan mengenakan bengkung pada bahagian tertentu di tubuh."

Verdik aku: Engkau memang desperatelah kalau engkau boleh cakap benda-benda macam ni and aku akan doa, kau akan berkahwin dengan mana-mana Datuk satu hari nanti. Datuk jantan ke atau Datuk pengkid ke lantaklah!

And aku akan terus setia menunggu laporan-laporan berita hiburan hebat seperti ini.

And seriously, some people are angry that I used the word FUCK to address this kind of shit?

Hmmm....what the (*&)(*&)(*

Keep it cool - I'm telling myself this.

20 comments:

mumsteen said...

agree with u on....what the (*&)(*&)(*&)
hahaha

shirin said...

cikgu,

saya kenyang! makanan yang sedap, nothing fruitful tho. thanks thanks!

Affan Azami said...

so.. ape sebnanye maksud cat dinding?

btw, saye suke linda hashim. die cantik n taknampak gedik. haha

Anonymous said...

aku pun tak paham terms "cat dinding" dan "cat gudang" tu.............

ada another version yang selalu dipakai gak,"lesbo lipstick & lesbo butch"...apparently lipstick is for the betina & butch is for the jantan wannabe

AKU said...

hahahahahha skali baca cat dinding and lesbian in one sentence...aku dah leh imagine the 'action'...wahahahhahahaha

bro...entertainment reporter skang mmg suka guna bahasa2 pondan atau istilah2 yg very degrading mcm cat dinding ni lah...kehkehkeh

DonCorleone said...

Aku nak aje cakap apa itu Cat Dinding atau Cat Gudang tapi seganlah!

min superherO said...

bro...kenapa makin banyak "istilah-istilah pondan" ditulis di dalam "entertainment reporting"? adakah reporter skang dah makin ramai yang lembut-lembut? atau editor buat-buat tak nampak dengan penggunaan perkataan tersebut?

awangsulungmerahmenyala said...

ini yang buat marliah surip marah ini sebab kawan dalam syarikat lain buat cover story habis semua kena cap dengan public wartawan hiburan melayu macam haram jadah.
marliah surip harus say `lancau`untuk wartawan yang memalukan kariernya ibarat kerbau yang membawa lumpur telah memalitkan pada marliah surip,saniboey,superzac dan syahril kadir.

apa punya turrr!!!geli mak kahkahkah.

amir said...

Maka Terimalahhhh!

Hey, nok! Tak baik cakap pengkid, nanti merembes kang, sapa nak cat?

Sebensnya, selebs ialahs anaks ikans.

Mel-mel takde titi-titi, maka cub-cublah ambik titi-titi pe-pundak (Parti Undi Rosak).

Sorry, aku tak reti sangat.

Maksud aku, Mak tak reti sangat, nyahhhhh!

Anonymous said...

yeah its fuckin cool..
thumbs up bro!!
cat dinding trus... nyahahaha!


~PBF~

ayau said...

dia pakai kaler apa mengecat...lol

Lina said...

hai don,

yup mmg x paham, apa kene mengena istilah yg dipakai iaitu 'cat dinding' dan 'cat gudang' utk menggambarkan lesbian

ayu qhatami said...

rumah aku lama dah x bercat dindingnya...leh panggil nih...

Anonymous said...

bagus la broder bimbo ..keep it cool ehhhh..ngehh2 kurangkan fuck ekkk...

Hazrey said...

Sorrylah, tapi aku tengah terbayangkan si Linda tu buat aksi sama dengan gambar tag madonna-brtiney tu.. horny laa pulak, imagining she is doing a cat dinding.. wowahhh.. cool bro, very cool and we are there to roll our video cam.

Kah kah kah kah.. awwwwww.... (this must be said in a rhythmic way tau..)

Bimbo, biorlah depa nak buat camtu, in marketing they are trying to start a culture / trend. Dan lepas ni, marilah kita bahasakan diri kita seperti NOK, Nyah, Mak Tak Rela atau to remind you: Sial Punya Jantaaannnnnnnnn.. kah kah kah kah kah.. idiot..

dewa wartawan hiburan said...

ini tahap kewartawan hiburan di BH..baik aku baca majalah nyamuk..ptuih..buat malu

Affan Azami said...

alah, bgtau lah bro. tak paham ni mcm mane?.. huhu

DonCorleone said...

Affan - Jawapannya ialah CUNNINGLINGUS!

Nur said...

Ini yang buat Cikgu Muhammad Ariff...M A R A H.......merosakkan bahasa lah wartawan ni semua.........

Alamak.....asal bedak dia cam tepung gomak!!!!!

pelacurseniterbesardiasiatenggara said...

Honey, the right spelling is C.U.N.N.I.L.I.N.G.U.S !!!

Part of the cardinal rule of journalism - get your facts rights (that include names - not saniboey abdul majid, for instance). he he. Then, get the spelling right too. Spell checker, dictionary, thesaurus etc. I know this is a blog, but tight ass people like me still rely on these things to ascertain credibilty.

By the way, FAIR COMMENT and FAIR REPORTING are two rather distiguished issues. We can discuss it if you want...

Still, keep up the great work. You've got the heart for it. Mwwwwwwah!