Dec 24, 2008

Ini entry terakhir aku tentang majlis kahwin Mawi/Ekin. Banyak benda bangang yang perlu dijelaskan.

Berita Harian hari ini menulis begini:

"Banyak pengajaran yang diperolehi daripada insiden ini. Kita berasakan tidak perlulah ada mana-mana stesen TV untuk membuat liputan memegang hak eksklusif majlis atau acara membabitkan perkahwinan artis. Lainlah yang berkahwin itu adalah personaliti terkenal daripada stesen TV terbabit. Lagipun, jika benar Mawi atau ada artis lain itu hak masyarakat, jangan ada mana-mana stesen TV mengadakan perjanjian dengan artis terkenal untuk mendapatkan hak siaran eksklusif. Ia sebenarnya boleh dianggap sebagai menghalang kebebasan media untuk membuat laporan berita, biarpun ia hanya majlis perkahwinan seseorang artis."

Aku rasa cara sesuai untuk aku perkatakan ini ialah menerusi point form:

1. Usaha TV untuk mendapatkan hak eksklusif siaran terhadap mana-mana event adalah soal bisnes. How can you even think of suggesting this? This is way beyond stupid! The understanding of exclusive rights needs to be explore further to make sure the writer understand what he is suggesting.

Kudos to Astro sebab berjaya dapatkan hak penyiaran untuk perkahwinan Mawi (kejayaan yang sama juga dikecapi TV3 untuk perkahwinan Siti Nurhaliza). Itu bisnes TV. Ia babitkan ratings, advertisers dan branding.

Dulu TV3 berjaya mendapatkan penyiaran hak eksklusif untuk majlis perkahwinan Siti Nurhaliza dengan Datuk K. Apa yang pasti, dalam pada stesen TV berusaha mencari good business menerusi usaha mendapat hak penyiaran, dalam pada masa yang sama stesen TV sama ada yang percuma, satelit atau kabel tetap kepada matlamat untuk memberikan informasi kepada rakyat.

First of all, tak ada salah langsung untuk sesebuah stesen TV (baik yang free atau setelit atau kabel) untuk mendapatkan hak penyiaran eksklusif cuma mereka barangkali perlu ada BUDI BICARA terhadap media lain.

Aku fikir pengurusan yang mengendalikan siaran langsung majlis pernikahan Mawi di Astro itu harus lebih teliti/cermat/prihatin dalam soal ini. Biarpun mereka ada hak eksklusif, mereka harus prihatin bahawa pernikahan Mawi & Ekin ada news value dan banyak media yang akan membuat liputan.

Sama ada korang suka Mawi/Ekin atau tidak, aku tetap berpendapat bahawa majlis perkahwinan mereka mempunyai news value.

Mereka juga harus melihat bahawa liputan media lain terhadap majlis berkenaan akan memberikan milage yang besar buat mereka. Dan untuk menghalang sesetengah media daripada berada di dalam dewa sidang akhbar seperti apa yang berlaku adalah satu langkah yang tidak bijak.

2. Aku percaya Astro tidak meletakkan garis panduan yang terlalu ketat terhadap liputan oleh media lain untuk majlis pernikahan itu kecuali memastikan hanya mereka yang membuat liputan secara langsung tetapi barangkali the flow of information kepada pengurusan Maestro tidak diperjelaskan sehingga kelihatan pegawai kanan Maestro kelihatan (seperti laporan Melodi) begitu angkuh ketika dihampiri pemberita.

3. Aku harap selepas ini akan terus menerus ada lagi perkahwinan artis disiarkan secara langsung dan ada stesen TV mendapatkan hak eksklusif sebab ia memeriahkan industri TV. Tetapi harapnya selepas ini, BUDI BICARA digunakan dengan sebaiknya supaya media lain mendapat peluang untuk membuat liputan secara adil tanpa ada pertelingkahan.

4. Aku harap entertainment journalist memahami maksud hak penyiaran eksklusif sebelum memberikan cadangan silly seperti di atas.

Mendiang Princess of Wales ini berkahwin dan disiarkan secara eksklusif oleh stesen BBC pada 29 Julai 1981 dan BBC mendapatkan hak eksklusif untuk majlis berkenaan selama 48 jam tetapi pada masa yang sama seluruh dunia membuat liputan terhadap majlis perkahwinan berkenaan.

5. Aku kesal dengan laporan bercanggah Harian Metro di mana penulis hiburan tidak menyatakan apa yang berlaku yang sebenarnya manakala teman sekerjanya di akhbar yang sama tetapi berpusat di Johor Bahru memberikan laporan yang berbeza pada hari berikutnya kerana itu seolah-olah bias.

This would explain why I brought up "Celebrity Journalism". The kind of reporting in showbusiness at present now cannot be classified as entertainment journalism. How can it be even called "journalism" if such reporting does not adhere to the highest professional and ethical standard? This is my last entry (insya-Allah) on this matter.

Please people, KEEP IT COOL.

15 comments:

m.addyhadzari said...

Sebenarnye diorang ni cukup bangang untuk bagi hak eksklusif pada mana2 perkahwinan diorang sendiri... biar je la orang lain dapat buat liputan sekali... kan bagus... kalau nak buat mcm brad pit dgn angelina jolie kan lagi bagus... lagi eksklusif.. melodi pon x sibuk2 nak bantai... kalau kene bantai pon saman je... (ape saye melalut nih...)

kan lagi bagus kalau ade orang yang mendoakan perkahwinan diorang... x yah kecoh.. ni sampai 'nak halang' buat liputan... bongok...

biarlah kahwin eksklusif macam wedding Editor majalah manja dengan reporter melodi... :p

"bang sy nak jual hak eksklusif perkahwinan sy kat majalah manja bley?

Hazrey said...

DonC, yelah meh kita cerita lain pulak. Two more days to go, diaorang sedang bergembira nak siapkan pelamin, kita dok cerita lagi.

And, like I said, if there is NO news value, kenapa I was there? Kenapa aku insisting sangat to stay outside of the venue and waited for media conference?

Refers to item no. 2 of your comment, they must have a team of people that really really deal with the press because once bad press dah keluar like what had happened, it doesn't look good on everyone, INCLUDING me, while aku dah naik menyampah sebenarnya, dan bertanya WHY ME, WHY ME. Why is it that I have to go thru all this.

Another blogger, Life Spin, Rizal Hashim and I do agree that aftermath committee that acts to all negative reports must be form and DONT ever ever let it swept under the carpet. Use the vacuum and clean it up.

Otherwise my advice is: KAHWIN KAT SIAM.

ayau aka BEkMEnG said...

bro ...zainuri misfah...aka misspell yang menulis..do you need me to explain more...its zainuri....LOL

Anonymous said...

brader, kat malaysia tak pernah jumpa lagi majalah manja. ada jual kat jb tak?

rizal hashim said...

Don Corleone, ini pendapat saya yang saya post dalam blog saudara hazrey,

saudara hazrey, biarpun saya tidak bersetuju dengan serangan berbentuk peribadi terhadap rudy kawan saya tu, saya fikir ia wajar untuk melampiaskan rasa amarah saudara. kalau saudara ingat, saudara rudy tu pun ada muncul di kaca tv astro menerusi rancangan kelab pop dan juga berlakon dalam drama arahan suami sheila rusly. barangkali rudy rasa segan nak tibai astro direct. inilah isu yang sering dibangkitkan oleh doncorleone budak kampar berlagak tu. Isu kredibiliti. Sebenarnya dalam zaman ini, susah nak melaporkan yang betul berasaskan fakta. sebab itu saya faham apa yang yatt cuba sampaikan. TV3 juga ada isu yang dilihat seumpama diputar-belitkan, umpamanya dalam isu ladang khinzir yang diutarakan macam nak discredit kerajaan pas kedah. tapi itu isu lain. Seperti mana yang saya komen dalam posting terdahulu saudara, masalah ini berpunca daripada Astro. Saya kurang bersetuju dengan pendapat khairul anwar salleh orang besar astro tu yang menyifatkan hak eksklusif buat astro itu macam hak penyiaran untuk EPL di rangkaian ESPN saja dan tidak boleh disiarkan oleh terrestial tv mahupun AstroSupersports. Ini dia dipetik sebagai berkata: "Mengambil contoh mudah perlawanan English Premier League (EPL), hak tayangan eksklusif diperoleh stesen televisyen sukan terkenal ESPN, stesen sukan lain tidak boleh menayangkannya. Malah undang-undang mereka lebih ketat, walaupun Berita Sukan ESPN bernaung di bawah satu bumbung tetapi mereka tidak mempunyai hak untuk menayangkan sedutan perlawanan berlangsung.

"Bagaimanapun dalam hal Mawi ini, kami masih lagi memberikan ruang kepada wartawan penyiaran TV3 untuk menemu bual pasangan pengantin baru ini. Menerusi maklumat diberikan kakitangan saya, wakil stesen televisyen itu dapat menemu bual Mawi dana Ekin hampir 30 minit."

Kita harus anggap pernikahan mawi ni macam final Piala Malaysia ataupun Piala Asia lah diadakan di Stadium Merdeka, sebagai contoh. Katakan RTM ada hak penyiaran game final ni, TV3, bernamatv, astro awani, prima oasis semua boleh cover. Tapi diaorang tak boleh masuk padang. tapi gambar gol, julang piala, penonton semua boleh! Non-rights holders boleh letak krew dan kamera dekat press box. Lepas tu boleh tanya macam-macam soalan dalam sidang akhbar! Mawi kan orang melayu, patutnya restriction yang dikenakan biar berpada. Mawi bukannya bernikah di London dan BBC ada rightsnya sampai RTM tak boleh siar dalam berita! Malang sekali selebriti mendirikan masjid tapi masjid menjadi "out of bounds" bagi sesetengah pihak! Bagi saya ini PR DISASTER buat Astro! Jangan marah Astro, aku dah jadi pelanggan sejak 1996, tengok live lagi Piala Asia 1996!

DonC, hak eksklusif adalah sebahagian daripada warna kehidupan yang kadangkala memang susah difahami wartawan cetak tapi itulah permainan stesen TV!


Salam

Marliza Radzi said...

betullah tu, dah Astro punya talent dan Astro cepat rembat peluang perniagaan itu, nak buat macam mana? dalam berniaga, tentulah ada pihak yang akan lebih untung dari pihak lain.

it's nothing personal, it's just business.

suka hati mawi lah dia nak buat wedding dia jadi perniagaan ke, jadi apa ke, wedding dia, lantak dialah.

dua sen saya.

Hazrey said...

Marliza Radzi: Betul and agreeable but you are losing the main perspective here. Can I just add to that words of yours:

".. suka hati mawi lah dia nak buat wedding dia jadi perniagaan ke, jadi apa ke, wedding dia, lantak dialah. Dan suka hati Mawilah dia nak halau sesiapa pun dari perkarangan masjid termasuk wartawan yang pernah membuat liputan padanya sebelum ini, dan suka hati mawilah taknak bagi peminatnya yang tak ada Astro tak dapat tengok majlis itu dan suka hati mawilah nak halau petugas media yang menjadi penghubung kepada peminatnya sebab its nothing personal, its just business?

What do you think? :)

on the scene said...

do u all think that mosque can be manipulate by artist, n in dis astro case, where some of them, r not muslim and deny other muslim to enter the mosque.
the issue now is not - halang wartawan atau hak ekslusif, tetapi, kenapa buat di masjid kalau nak halang atau berpilih2.
sepatutnya, dah tau akan berlaku perkara mcm tu, ubahlah tempat.
apa, mawi atau astro tu dah tak berduit sgt ke nak sewa 3 jam hotel nak buat majlis tu.
please, this is a very sensitive issue.
itu belum lagi mengenai freddie the greddy tu dok dlm masjid, pakai songkok lagi, dan berlakon tak tau apa.
so, jika tak nak bertelagah, kena ikutlah aturan masjid yang sudah tentu untuk org Islam, bukan masjid kena ikut aturan manusia, dan dilaksanakan oleh org bukan Islam.
Anda tahu tak, benda ni semua, jika dikaji mendalam, ia menghina Ugama.
Panjang lebar manapun isu ini diperdebatkan, masjid tetap masjid, dan ia dalam hal ini telah menajdi tempat komersial dan diperdagangkan untuk kepentingan sesuatu pihak.
Kalau di luar negeri, saya rasa, dah berlaku rusuhan agaknya atau berpiket sekurang2nya.
ingat, isu adalah penggunaan masjid dgn jalan yang amat tidak menyenangkan.
kenapa tidak dipertikaikan dari segi hukum-hakam, tapi lebih kepada isu hak eksklusif dan halang menghalang.
isu agama boleh menjadi sensitif ,tetapi dalam kes ini, tiada siapa yang bertindak kenapa ia jadi macam itu.
hatta, jika astro nak letak pelancar roket, pengawal M16pun, atau ada kereta kebal pun, tiada siapa boleh halang (asalkan ada permit), tetapi bukan di masjid, surau atau mana2 rumah ibadat.
Adakah perkara sama pernah berlaku di mana2 rumah ibadat bukan ISlam di negara ini?
Sesungguhnya, mereka yang terlibat dalam isu menghalau atau terbabit dlm merangka atau membuat peraturan utk menghalau media lain dari masjid Abu bakar itu, harus muhasabah diri, dan mereka yang bukan Islam tak boleh langsung masuk campur urusan rumah suci Allah itu.

Isu nya, kenapa buat di majsid kalau akhirnya untuk memalukan orang Islam lain dan menghalang musafir atau siapa juga utk ke masjid di waktu itu?
kenapa?
Kenapa?
kenapa?
adakah mereka ini semua buta hati, buta jantung ,buta hukum-hakam?

Anonymous said...

And gosh, I just received instruction that I need to cover the Felda Taib Andak function this Sunday. Should I wear baju kurung? Heh..

bapak-gulagula.blogspot.com

m.addyhadzari said...

nothing personal... just business!!!
boss aku ni pernah aja aku cakap mcm ni...

Obefiend said...

exclusive rights.. please read on that please. but who gives a crap about exclusive right.. let alone IP in malaysia. i think this idea is just too foreign to most malaysia

in the case of mawi its even more sensitive because he was created by the PEOPLE

people voted for him unlike the sample u gave on Diana princess of wales. in a way malaysian who voted for him felt cheated because he is not accessible to them. suddenly rasa macam mawi lupa who voted for them

ini tidak wujud

just read on exclusive right. some people who left comments here failed to grasp this simple notion. prolly blinded by their Anti Wai stance

Hazrey said...

Obefiend: hahaha, IP, yes, u got that right. And after taking ages to make it yours, suddenly someone kacang kacang jek tiru. Haha. True true.

Ermm.. people created him and PEOPLE dipisahkan oleh anggota Rela dan kakitangan sebuah syarikat televisyen berbayar.

Thank you sebab nampak that simple notion altho ramai confuse and jahil tentang isu ini. Thank you.

Short Talker said...

Aku dengar ramai yang tak senang budak kecil membaca doa selepas majlis akad nikah Mawi dan Ekin. Mungkin nampak cute, tapi majlis yang cukup serius sebegitu tidak patut 'dicutekan'. Wallahuallam.


- Short Talk -

.

dark said...

yg cute mmg cute

eXception said...

Freddie Fernandez adalah nama paling aku menyampah dalam bidang hiburan... Dia nak bolot mcm-2 jawatan penting dalam persatuan artis dan sehingga menimbulkan perasaan tidak senang oleh artis-artis veteran... Malah lahanat ni gak pernah 'berperang' dengan Datuk Aziz Satar... Apabila geng-2 Datuk Aziz Satar membuat usul undi tidak percaya terhadap Freddie...


eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan

Dec 24, 2008

Ini entry terakhir aku tentang majlis kahwin Mawi/Ekin. Banyak benda bangang yang perlu dijelaskan.

Berita Harian hari ini menulis begini:

"Banyak pengajaran yang diperolehi daripada insiden ini. Kita berasakan tidak perlulah ada mana-mana stesen TV untuk membuat liputan memegang hak eksklusif majlis atau acara membabitkan perkahwinan artis. Lainlah yang berkahwin itu adalah personaliti terkenal daripada stesen TV terbabit. Lagipun, jika benar Mawi atau ada artis lain itu hak masyarakat, jangan ada mana-mana stesen TV mengadakan perjanjian dengan artis terkenal untuk mendapatkan hak siaran eksklusif. Ia sebenarnya boleh dianggap sebagai menghalang kebebasan media untuk membuat laporan berita, biarpun ia hanya majlis perkahwinan seseorang artis."

Aku rasa cara sesuai untuk aku perkatakan ini ialah menerusi point form:

1. Usaha TV untuk mendapatkan hak eksklusif siaran terhadap mana-mana event adalah soal bisnes. How can you even think of suggesting this? This is way beyond stupid! The understanding of exclusive rights needs to be explore further to make sure the writer understand what he is suggesting.

Kudos to Astro sebab berjaya dapatkan hak penyiaran untuk perkahwinan Mawi (kejayaan yang sama juga dikecapi TV3 untuk perkahwinan Siti Nurhaliza). Itu bisnes TV. Ia babitkan ratings, advertisers dan branding.

Dulu TV3 berjaya mendapatkan penyiaran hak eksklusif untuk majlis perkahwinan Siti Nurhaliza dengan Datuk K. Apa yang pasti, dalam pada stesen TV berusaha mencari good business menerusi usaha mendapat hak penyiaran, dalam pada masa yang sama stesen TV sama ada yang percuma, satelit atau kabel tetap kepada matlamat untuk memberikan informasi kepada rakyat.

First of all, tak ada salah langsung untuk sesebuah stesen TV (baik yang free atau setelit atau kabel) untuk mendapatkan hak penyiaran eksklusif cuma mereka barangkali perlu ada BUDI BICARA terhadap media lain.

Aku fikir pengurusan yang mengendalikan siaran langsung majlis pernikahan Mawi di Astro itu harus lebih teliti/cermat/prihatin dalam soal ini. Biarpun mereka ada hak eksklusif, mereka harus prihatin bahawa pernikahan Mawi & Ekin ada news value dan banyak media yang akan membuat liputan.

Sama ada korang suka Mawi/Ekin atau tidak, aku tetap berpendapat bahawa majlis perkahwinan mereka mempunyai news value.

Mereka juga harus melihat bahawa liputan media lain terhadap majlis berkenaan akan memberikan milage yang besar buat mereka. Dan untuk menghalang sesetengah media daripada berada di dalam dewa sidang akhbar seperti apa yang berlaku adalah satu langkah yang tidak bijak.

2. Aku percaya Astro tidak meletakkan garis panduan yang terlalu ketat terhadap liputan oleh media lain untuk majlis pernikahan itu kecuali memastikan hanya mereka yang membuat liputan secara langsung tetapi barangkali the flow of information kepada pengurusan Maestro tidak diperjelaskan sehingga kelihatan pegawai kanan Maestro kelihatan (seperti laporan Melodi) begitu angkuh ketika dihampiri pemberita.

3. Aku harap selepas ini akan terus menerus ada lagi perkahwinan artis disiarkan secara langsung dan ada stesen TV mendapatkan hak eksklusif sebab ia memeriahkan industri TV. Tetapi harapnya selepas ini, BUDI BICARA digunakan dengan sebaiknya supaya media lain mendapat peluang untuk membuat liputan secara adil tanpa ada pertelingkahan.

4. Aku harap entertainment journalist memahami maksud hak penyiaran eksklusif sebelum memberikan cadangan silly seperti di atas.

Mendiang Princess of Wales ini berkahwin dan disiarkan secara eksklusif oleh stesen BBC pada 29 Julai 1981 dan BBC mendapatkan hak eksklusif untuk majlis berkenaan selama 48 jam tetapi pada masa yang sama seluruh dunia membuat liputan terhadap majlis perkahwinan berkenaan.

5. Aku kesal dengan laporan bercanggah Harian Metro di mana penulis hiburan tidak menyatakan apa yang berlaku yang sebenarnya manakala teman sekerjanya di akhbar yang sama tetapi berpusat di Johor Bahru memberikan laporan yang berbeza pada hari berikutnya kerana itu seolah-olah bias.

This would explain why I brought up "Celebrity Journalism". The kind of reporting in showbusiness at present now cannot be classified as entertainment journalism. How can it be even called "journalism" if such reporting does not adhere to the highest professional and ethical standard? This is my last entry (insya-Allah) on this matter.

Please people, KEEP IT COOL.

15 comments:

m.addyhadzari said...

Sebenarnye diorang ni cukup bangang untuk bagi hak eksklusif pada mana2 perkahwinan diorang sendiri... biar je la orang lain dapat buat liputan sekali... kan bagus... kalau nak buat mcm brad pit dgn angelina jolie kan lagi bagus... lagi eksklusif.. melodi pon x sibuk2 nak bantai... kalau kene bantai pon saman je... (ape saye melalut nih...)

kan lagi bagus kalau ade orang yang mendoakan perkahwinan diorang... x yah kecoh.. ni sampai 'nak halang' buat liputan... bongok...

biarlah kahwin eksklusif macam wedding Editor majalah manja dengan reporter melodi... :p

"bang sy nak jual hak eksklusif perkahwinan sy kat majalah manja bley?

Hazrey said...

DonC, yelah meh kita cerita lain pulak. Two more days to go, diaorang sedang bergembira nak siapkan pelamin, kita dok cerita lagi.

And, like I said, if there is NO news value, kenapa I was there? Kenapa aku insisting sangat to stay outside of the venue and waited for media conference?

Refers to item no. 2 of your comment, they must have a team of people that really really deal with the press because once bad press dah keluar like what had happened, it doesn't look good on everyone, INCLUDING me, while aku dah naik menyampah sebenarnya, dan bertanya WHY ME, WHY ME. Why is it that I have to go thru all this.

Another blogger, Life Spin, Rizal Hashim and I do agree that aftermath committee that acts to all negative reports must be form and DONT ever ever let it swept under the carpet. Use the vacuum and clean it up.

Otherwise my advice is: KAHWIN KAT SIAM.

ayau aka BEkMEnG said...

bro ...zainuri misfah...aka misspell yang menulis..do you need me to explain more...its zainuri....LOL

Anonymous said...

brader, kat malaysia tak pernah jumpa lagi majalah manja. ada jual kat jb tak?

rizal hashim said...

Don Corleone, ini pendapat saya yang saya post dalam blog saudara hazrey,

saudara hazrey, biarpun saya tidak bersetuju dengan serangan berbentuk peribadi terhadap rudy kawan saya tu, saya fikir ia wajar untuk melampiaskan rasa amarah saudara. kalau saudara ingat, saudara rudy tu pun ada muncul di kaca tv astro menerusi rancangan kelab pop dan juga berlakon dalam drama arahan suami sheila rusly. barangkali rudy rasa segan nak tibai astro direct. inilah isu yang sering dibangkitkan oleh doncorleone budak kampar berlagak tu. Isu kredibiliti. Sebenarnya dalam zaman ini, susah nak melaporkan yang betul berasaskan fakta. sebab itu saya faham apa yang yatt cuba sampaikan. TV3 juga ada isu yang dilihat seumpama diputar-belitkan, umpamanya dalam isu ladang khinzir yang diutarakan macam nak discredit kerajaan pas kedah. tapi itu isu lain. Seperti mana yang saya komen dalam posting terdahulu saudara, masalah ini berpunca daripada Astro. Saya kurang bersetuju dengan pendapat khairul anwar salleh orang besar astro tu yang menyifatkan hak eksklusif buat astro itu macam hak penyiaran untuk EPL di rangkaian ESPN saja dan tidak boleh disiarkan oleh terrestial tv mahupun AstroSupersports. Ini dia dipetik sebagai berkata: "Mengambil contoh mudah perlawanan English Premier League (EPL), hak tayangan eksklusif diperoleh stesen televisyen sukan terkenal ESPN, stesen sukan lain tidak boleh menayangkannya. Malah undang-undang mereka lebih ketat, walaupun Berita Sukan ESPN bernaung di bawah satu bumbung tetapi mereka tidak mempunyai hak untuk menayangkan sedutan perlawanan berlangsung.

"Bagaimanapun dalam hal Mawi ini, kami masih lagi memberikan ruang kepada wartawan penyiaran TV3 untuk menemu bual pasangan pengantin baru ini. Menerusi maklumat diberikan kakitangan saya, wakil stesen televisyen itu dapat menemu bual Mawi dana Ekin hampir 30 minit."

Kita harus anggap pernikahan mawi ni macam final Piala Malaysia ataupun Piala Asia lah diadakan di Stadium Merdeka, sebagai contoh. Katakan RTM ada hak penyiaran game final ni, TV3, bernamatv, astro awani, prima oasis semua boleh cover. Tapi diaorang tak boleh masuk padang. tapi gambar gol, julang piala, penonton semua boleh! Non-rights holders boleh letak krew dan kamera dekat press box. Lepas tu boleh tanya macam-macam soalan dalam sidang akhbar! Mawi kan orang melayu, patutnya restriction yang dikenakan biar berpada. Mawi bukannya bernikah di London dan BBC ada rightsnya sampai RTM tak boleh siar dalam berita! Malang sekali selebriti mendirikan masjid tapi masjid menjadi "out of bounds" bagi sesetengah pihak! Bagi saya ini PR DISASTER buat Astro! Jangan marah Astro, aku dah jadi pelanggan sejak 1996, tengok live lagi Piala Asia 1996!

DonC, hak eksklusif adalah sebahagian daripada warna kehidupan yang kadangkala memang susah difahami wartawan cetak tapi itulah permainan stesen TV!


Salam

Marliza Radzi said...

betullah tu, dah Astro punya talent dan Astro cepat rembat peluang perniagaan itu, nak buat macam mana? dalam berniaga, tentulah ada pihak yang akan lebih untung dari pihak lain.

it's nothing personal, it's just business.

suka hati mawi lah dia nak buat wedding dia jadi perniagaan ke, jadi apa ke, wedding dia, lantak dialah.

dua sen saya.

Hazrey said...

Marliza Radzi: Betul and agreeable but you are losing the main perspective here. Can I just add to that words of yours:

".. suka hati mawi lah dia nak buat wedding dia jadi perniagaan ke, jadi apa ke, wedding dia, lantak dialah. Dan suka hati Mawilah dia nak halau sesiapa pun dari perkarangan masjid termasuk wartawan yang pernah membuat liputan padanya sebelum ini, dan suka hati mawilah taknak bagi peminatnya yang tak ada Astro tak dapat tengok majlis itu dan suka hati mawilah nak halau petugas media yang menjadi penghubung kepada peminatnya sebab its nothing personal, its just business?

What do you think? :)

on the scene said...

do u all think that mosque can be manipulate by artist, n in dis astro case, where some of them, r not muslim and deny other muslim to enter the mosque.
the issue now is not - halang wartawan atau hak ekslusif, tetapi, kenapa buat di masjid kalau nak halang atau berpilih2.
sepatutnya, dah tau akan berlaku perkara mcm tu, ubahlah tempat.
apa, mawi atau astro tu dah tak berduit sgt ke nak sewa 3 jam hotel nak buat majlis tu.
please, this is a very sensitive issue.
itu belum lagi mengenai freddie the greddy tu dok dlm masjid, pakai songkok lagi, dan berlakon tak tau apa.
so, jika tak nak bertelagah, kena ikutlah aturan masjid yang sudah tentu untuk org Islam, bukan masjid kena ikut aturan manusia, dan dilaksanakan oleh org bukan Islam.
Anda tahu tak, benda ni semua, jika dikaji mendalam, ia menghina Ugama.
Panjang lebar manapun isu ini diperdebatkan, masjid tetap masjid, dan ia dalam hal ini telah menajdi tempat komersial dan diperdagangkan untuk kepentingan sesuatu pihak.
Kalau di luar negeri, saya rasa, dah berlaku rusuhan agaknya atau berpiket sekurang2nya.
ingat, isu adalah penggunaan masjid dgn jalan yang amat tidak menyenangkan.
kenapa tidak dipertikaikan dari segi hukum-hakam, tapi lebih kepada isu hak eksklusif dan halang menghalang.
isu agama boleh menjadi sensitif ,tetapi dalam kes ini, tiada siapa yang bertindak kenapa ia jadi macam itu.
hatta, jika astro nak letak pelancar roket, pengawal M16pun, atau ada kereta kebal pun, tiada siapa boleh halang (asalkan ada permit), tetapi bukan di masjid, surau atau mana2 rumah ibadat.
Adakah perkara sama pernah berlaku di mana2 rumah ibadat bukan ISlam di negara ini?
Sesungguhnya, mereka yang terlibat dalam isu menghalau atau terbabit dlm merangka atau membuat peraturan utk menghalau media lain dari masjid Abu bakar itu, harus muhasabah diri, dan mereka yang bukan Islam tak boleh langsung masuk campur urusan rumah suci Allah itu.

Isu nya, kenapa buat di majsid kalau akhirnya untuk memalukan orang Islam lain dan menghalang musafir atau siapa juga utk ke masjid di waktu itu?
kenapa?
Kenapa?
kenapa?
adakah mereka ini semua buta hati, buta jantung ,buta hukum-hakam?

Anonymous said...

And gosh, I just received instruction that I need to cover the Felda Taib Andak function this Sunday. Should I wear baju kurung? Heh..

bapak-gulagula.blogspot.com

m.addyhadzari said...

nothing personal... just business!!!
boss aku ni pernah aja aku cakap mcm ni...

Obefiend said...

exclusive rights.. please read on that please. but who gives a crap about exclusive right.. let alone IP in malaysia. i think this idea is just too foreign to most malaysia

in the case of mawi its even more sensitive because he was created by the PEOPLE

people voted for him unlike the sample u gave on Diana princess of wales. in a way malaysian who voted for him felt cheated because he is not accessible to them. suddenly rasa macam mawi lupa who voted for them

ini tidak wujud

just read on exclusive right. some people who left comments here failed to grasp this simple notion. prolly blinded by their Anti Wai stance

Hazrey said...

Obefiend: hahaha, IP, yes, u got that right. And after taking ages to make it yours, suddenly someone kacang kacang jek tiru. Haha. True true.

Ermm.. people created him and PEOPLE dipisahkan oleh anggota Rela dan kakitangan sebuah syarikat televisyen berbayar.

Thank you sebab nampak that simple notion altho ramai confuse and jahil tentang isu ini. Thank you.

Short Talker said...

Aku dengar ramai yang tak senang budak kecil membaca doa selepas majlis akad nikah Mawi dan Ekin. Mungkin nampak cute, tapi majlis yang cukup serius sebegitu tidak patut 'dicutekan'. Wallahuallam.


- Short Talk -

.

dark said...

yg cute mmg cute

eXception said...

Freddie Fernandez adalah nama paling aku menyampah dalam bidang hiburan... Dia nak bolot mcm-2 jawatan penting dalam persatuan artis dan sehingga menimbulkan perasaan tidak senang oleh artis-artis veteran... Malah lahanat ni gak pernah 'berperang' dengan Datuk Aziz Satar... Apabila geng-2 Datuk Aziz Satar membuat usul undi tidak percaya terhadap Freddie...


eXception - Bukan Sekadar Blog Picisan