Dec 4, 2008

Orang kata aku ni kadang-kadang "The King of Wishful Thinking" tapi aku rasa tak salah kalau ada impian. R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN!

Salam. Berikut adalah senarai kursus yang dianjurkan oleh Malaysian Press Institute (MPI) atau Institut Akhbar Malaysia (IAM). Ini adalah berdasarkan website MPI yang aku tengok sebentar tadi. Seingat aku memang aku pernah jalani kursus Pemberitaan Jenayah dulu kat MPI and memang bagus sangat-sangat. Banyak benda yang aku belajar terutama tentang undang-undang membabitkan laporan jenayah. Dan kali ini, aku lihat MPI ada juga buat kursus Kewartawanan Hiburan pada Ogos nanti.

Aku harap sangat akan ada case study oleh tenaga pengajar kursus tu nanti sebab hanya dengan mengkaji apa yang pernah dibuat saja, dapat membantu kewartawanan hiburan bertemu semula dengan ekapaksi yang dah kesasar tu.

And please...please lah ajar tentang apa itu "fair comment" (laporan seimbang), tentang "defamation" (fitnah) and fahamkan kepada semua wartawan tentang "etika kewartawanan" itu sendiri.

Penting untuk fahamkan tentang: Kalau interview artis-artis tempatan tentang Memey (misalnya), dalam laporan yang sama mesti ada interview sama Memey jugak. Kalau tak ada, maka itu tidak ada "fair comment" dan laporan tentang itu tidak sepatutnya disiarkan.

Penting untuk fahamkan tentang: Kalau nak tanya soalan, tanya aje soalan itu. Jangan sesekali sumbatkan soalan dalam mulut responden. Jangan tanya soalan dengan niat yang jahat.

Aku hanya boleh berharap/berdoa barangkali supaya semua wartawan hiburan baik dari akhbar perdana atau akhbar nyamuk sama-sama menjalani kursus ini.

Nak tak puas hati macam mana pun di antara satu sama lain tu lantaklah, tapi yang penting, ilmu yang boleh diperolehi ini akan kembalikan integriti laporan berbentuk hiburan.

Inilah dia di bawah ni kursus-kursus yang aku maksudkan:



Kursus Kewartawanan 2008
Kursus Untuk Ahli MPI :
1. Bahasa dan Penterjemahan 23 - 24 April
2. Asas Kewartawanan : Isu Kenegaraan 18 - 31 Mei
3. Media dan Undang-Undang 17 - 18 Jun
4. Pemberitaan Jenayah 19 - 20 Jun
5. Kewartawanan Foto 13 - 14 May
6. Bengkel Media Di Era Konvergen 31 May
7. Media Prima - Investigative And Crime Reporting Course 3 - 4 June
8. Laporan Sukan 16 - 17 Julai
9. Wartawan TV 4 - 5 Ogos
10. Media Relations 11 - 13 Ogos
11. Kewartawanan Hiburan 19 - 20 Ogos
12. New Media : Online Journalism 10 - 11 September
13. Award Winning Article 18 - 19 September
14. Video / Camera Producation 30 - 31 Oktober
15. Headlines Writing 12 - 13 November
16. Graphic / Layout 26 - 27 November
17. English Language : Styles of Writing 17 - 18 Disember

Kenal tak siapa ni? Setiap tahun MPI ada anugerah khas yang Meja Jenayah atau apa-apa meja sekalipun.

menggunakan nama dia. Hormatlah apa yang dia pernah juangkan dulu biarpun dalam disiplin mana kewartawanan itu dipraktikkan - sama ada Meja Hiburan, Meja Jenayah atau mana-mana mejalah.

Kewartawanan Hiburan memerlukan REFORMASI!

Dan masanya ialah sekarang!

Keep it cool people.

8 comments:

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
ahh...masalah malas nak berkursus salah satu faktor yang menjadikan diri itu macam ada kuasa nak menjajah walhal otak dan akal macam gobis.

membaca itu juga penting dan menimba ilmu dari yang senior serta berpengalaman itu juga penting jangan bodoh sombong umur baru 30an dah rasa dunia kewartawanan itu dia yang punya dia yang master.

banyak membaca timba ilmu,nah sila baca milenia muslim buka ruangan mato-mato media khususnya keluaran disember yang mana ruangan ini ditulis oleh mior kamarul shahid mantan timbalan pengarang berita harian dari tahun 1998-2004.lu kenal la kot sebab mamat nih satu syarikat dgn lu.

pada aku banyaklah membaca biar kita banyak membaca segala bahan kita rasa bodoh dan tak cukup dan kita akan cari dan cari lagi sehingga ke lubang kubur macam rahim kajai dan pak samad.

ahh...aku tengok bila lu dah bikin gempaq banyak geng-geng lu tak sedap duduk.

teruskan lah brader.

ayau said...

i feel that its time for all reporters to be more bold...tapi in a bijak way...hope all the stupid red tapes di buang..kalau dpt mcm kat US 1st ammendment sure best..freedom of speech n press sure kes eurocopter...mongolia...even pengarah sepet pun aku leh bongkar in entertaiment form....lol

abon said...

errrr....bukan ker dah lepas ker kursus tu....2008

dewa wartawan hiburan said...

ah..wartawan hiburan di malaysia ramia yg macam cipan...aku rasa macam nak lempang...banyak jantang yang lembuttttttttttttt....geli lah.

gelilah woiiii....dah tu perasan bagus. sebab tu industri hiburan malaysia macam haprak.

dan ramai juga wartawan melayu esepcially di kosmo yang perasan indon. menulis jer mesti nak selit perktaan indon...macam momen (moment)..fuck off la ko momen. kosmo dah banyak rosakkan bahasa melayu. tolong berhenti jadi indon.....


aku bernai jamin kewartawanan hiburan tak akan kemana selagi dipenuhi gang perasan diva dan lelaki lembut.

aku nak tgk jantan tulen yg keras...yg macam adam salleh, saniboey, ku seman....

aku takmo yg macam zubir tuuuu...auww...uwekkk


Boey, dulu majalah sentiasa manja kenapa k.o? crowd malaysia tak suka ke majalah bagus macam tu? aku ada simpan lagi majalah ko tu...

errr...tp aku rasa ko la yg bawak masuk trend artis indon ke malaysia dulu..masa ko ngan metero..time tu org tak kenal sapa dewa, gigi tu..aku dulu pun gelak bila dengar nama band gigi..skrg orang malaya semua ikut...nama band macam hujan dan sewaktunya.

DonCorleone said...

Awangsulungmerahmenyala - Tak berniat nak buat orang tak senang duduk. Cuma nak orang ambil iktibar. Aku tahu aku macam a fucking dealist, tapi aku juga selalu fikir tak salah untuk mengharapkan satu R.E.F.O.R.M.A.S.I dalam kewartawanan hiburan. FYI..Encik Mior dulu boss aku lah.

Ayau - Let me bring you back to reality dude. Kebebasan even di US atau mana-mana negara dalam dunia pun tak pernah dan tak mungkin akan absolut. That is the way it is. Maybe, they have a little more freedom, but for sure its not absolute. Tak payah harap kita bebas macam diorang, let us make do with what we have but REFORM. R.E.F.O.R.M.A.S.I.Kewartawanan Hiburan!

Abon - Kursus dah lepas? Then, MPI just have to do it again lah kan. Harap2nyalah.

Dewa Wartawan Hiburan - Peli kan? Orang Indon datang Malaysia akan buat kita cakap Indonesia. Kelmarin aku bersembang dengan Anto (laki Melly) dan aku seperti yang Anto kenali akan cakap bahasa Melayu aku saja. Aku tahu ego orang Indonesia mahukan semua orang berbicara cara diorang tapi aku tak kan mungkinlah. Kita tak perlu jadi biggot atau terlalu gender bias. Lantaklah nak jadi lembut ke, keras ke, sotong ke, kayu ke...tapi amalkanlah kewartawanan yang betul. Itu saja harapan aku ni.

Affan Azami said...

setuju dengan dewa wartawan hiburan. 'destroy' all those unethical reporters!! kill kill. dont die yet

Anonymous said...

rahim kajai

yabedabedu

DonCorleone said...

Affan - Ganasnya u ni. Heheheh

Anon - 10 markah untuk kamu!

Dec 4, 2008

Orang kata aku ni kadang-kadang "The King of Wishful Thinking" tapi aku rasa tak salah kalau ada impian. R.E.F.O.R.M.A.S.I KEWARTAWANAN HIBURAN!

Salam. Berikut adalah senarai kursus yang dianjurkan oleh Malaysian Press Institute (MPI) atau Institut Akhbar Malaysia (IAM). Ini adalah berdasarkan website MPI yang aku tengok sebentar tadi. Seingat aku memang aku pernah jalani kursus Pemberitaan Jenayah dulu kat MPI and memang bagus sangat-sangat. Banyak benda yang aku belajar terutama tentang undang-undang membabitkan laporan jenayah. Dan kali ini, aku lihat MPI ada juga buat kursus Kewartawanan Hiburan pada Ogos nanti.

Aku harap sangat akan ada case study oleh tenaga pengajar kursus tu nanti sebab hanya dengan mengkaji apa yang pernah dibuat saja, dapat membantu kewartawanan hiburan bertemu semula dengan ekapaksi yang dah kesasar tu.

And please...please lah ajar tentang apa itu "fair comment" (laporan seimbang), tentang "defamation" (fitnah) and fahamkan kepada semua wartawan tentang "etika kewartawanan" itu sendiri.

Penting untuk fahamkan tentang: Kalau interview artis-artis tempatan tentang Memey (misalnya), dalam laporan yang sama mesti ada interview sama Memey jugak. Kalau tak ada, maka itu tidak ada "fair comment" dan laporan tentang itu tidak sepatutnya disiarkan.

Penting untuk fahamkan tentang: Kalau nak tanya soalan, tanya aje soalan itu. Jangan sesekali sumbatkan soalan dalam mulut responden. Jangan tanya soalan dengan niat yang jahat.

Aku hanya boleh berharap/berdoa barangkali supaya semua wartawan hiburan baik dari akhbar perdana atau akhbar nyamuk sama-sama menjalani kursus ini.

Nak tak puas hati macam mana pun di antara satu sama lain tu lantaklah, tapi yang penting, ilmu yang boleh diperolehi ini akan kembalikan integriti laporan berbentuk hiburan.

Inilah dia di bawah ni kursus-kursus yang aku maksudkan:



Kursus Kewartawanan 2008
Kursus Untuk Ahli MPI :
1. Bahasa dan Penterjemahan 23 - 24 April
2. Asas Kewartawanan : Isu Kenegaraan 18 - 31 Mei
3. Media dan Undang-Undang 17 - 18 Jun
4. Pemberitaan Jenayah 19 - 20 Jun
5. Kewartawanan Foto 13 - 14 May
6. Bengkel Media Di Era Konvergen 31 May
7. Media Prima - Investigative And Crime Reporting Course 3 - 4 June
8. Laporan Sukan 16 - 17 Julai
9. Wartawan TV 4 - 5 Ogos
10. Media Relations 11 - 13 Ogos
11. Kewartawanan Hiburan 19 - 20 Ogos
12. New Media : Online Journalism 10 - 11 September
13. Award Winning Article 18 - 19 September
14. Video / Camera Producation 30 - 31 Oktober
15. Headlines Writing 12 - 13 November
16. Graphic / Layout 26 - 27 November
17. English Language : Styles of Writing 17 - 18 Disember

Kenal tak siapa ni? Setiap tahun MPI ada anugerah khas yang Meja Jenayah atau apa-apa meja sekalipun.

menggunakan nama dia. Hormatlah apa yang dia pernah juangkan dulu biarpun dalam disiplin mana kewartawanan itu dipraktikkan - sama ada Meja Hiburan, Meja Jenayah atau mana-mana mejalah.

Kewartawanan Hiburan memerlukan REFORMASI!

Dan masanya ialah sekarang!

Keep it cool people.

8 comments:

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
ahh...masalah malas nak berkursus salah satu faktor yang menjadikan diri itu macam ada kuasa nak menjajah walhal otak dan akal macam gobis.

membaca itu juga penting dan menimba ilmu dari yang senior serta berpengalaman itu juga penting jangan bodoh sombong umur baru 30an dah rasa dunia kewartawanan itu dia yang punya dia yang master.

banyak membaca timba ilmu,nah sila baca milenia muslim buka ruangan mato-mato media khususnya keluaran disember yang mana ruangan ini ditulis oleh mior kamarul shahid mantan timbalan pengarang berita harian dari tahun 1998-2004.lu kenal la kot sebab mamat nih satu syarikat dgn lu.

pada aku banyaklah membaca biar kita banyak membaca segala bahan kita rasa bodoh dan tak cukup dan kita akan cari dan cari lagi sehingga ke lubang kubur macam rahim kajai dan pak samad.

ahh...aku tengok bila lu dah bikin gempaq banyak geng-geng lu tak sedap duduk.

teruskan lah brader.

ayau said...

i feel that its time for all reporters to be more bold...tapi in a bijak way...hope all the stupid red tapes di buang..kalau dpt mcm kat US 1st ammendment sure best..freedom of speech n press sure kes eurocopter...mongolia...even pengarah sepet pun aku leh bongkar in entertaiment form....lol

abon said...

errrr....bukan ker dah lepas ker kursus tu....2008

dewa wartawan hiburan said...

ah..wartawan hiburan di malaysia ramia yg macam cipan...aku rasa macam nak lempang...banyak jantang yang lembuttttttttttttt....geli lah.

gelilah woiiii....dah tu perasan bagus. sebab tu industri hiburan malaysia macam haprak.

dan ramai juga wartawan melayu esepcially di kosmo yang perasan indon. menulis jer mesti nak selit perktaan indon...macam momen (moment)..fuck off la ko momen. kosmo dah banyak rosakkan bahasa melayu. tolong berhenti jadi indon.....


aku bernai jamin kewartawanan hiburan tak akan kemana selagi dipenuhi gang perasan diva dan lelaki lembut.

aku nak tgk jantan tulen yg keras...yg macam adam salleh, saniboey, ku seman....

aku takmo yg macam zubir tuuuu...auww...uwekkk


Boey, dulu majalah sentiasa manja kenapa k.o? crowd malaysia tak suka ke majalah bagus macam tu? aku ada simpan lagi majalah ko tu...

errr...tp aku rasa ko la yg bawak masuk trend artis indon ke malaysia dulu..masa ko ngan metero..time tu org tak kenal sapa dewa, gigi tu..aku dulu pun gelak bila dengar nama band gigi..skrg orang malaya semua ikut...nama band macam hujan dan sewaktunya.

DonCorleone said...

Awangsulungmerahmenyala - Tak berniat nak buat orang tak senang duduk. Cuma nak orang ambil iktibar. Aku tahu aku macam a fucking dealist, tapi aku juga selalu fikir tak salah untuk mengharapkan satu R.E.F.O.R.M.A.S.I dalam kewartawanan hiburan. FYI..Encik Mior dulu boss aku lah.

Ayau - Let me bring you back to reality dude. Kebebasan even di US atau mana-mana negara dalam dunia pun tak pernah dan tak mungkin akan absolut. That is the way it is. Maybe, they have a little more freedom, but for sure its not absolute. Tak payah harap kita bebas macam diorang, let us make do with what we have but REFORM. R.E.F.O.R.M.A.S.I.Kewartawanan Hiburan!

Abon - Kursus dah lepas? Then, MPI just have to do it again lah kan. Harap2nyalah.

Dewa Wartawan Hiburan - Peli kan? Orang Indon datang Malaysia akan buat kita cakap Indonesia. Kelmarin aku bersembang dengan Anto (laki Melly) dan aku seperti yang Anto kenali akan cakap bahasa Melayu aku saja. Aku tahu ego orang Indonesia mahukan semua orang berbicara cara diorang tapi aku tak kan mungkinlah. Kita tak perlu jadi biggot atau terlalu gender bias. Lantaklah nak jadi lembut ke, keras ke, sotong ke, kayu ke...tapi amalkanlah kewartawanan yang betul. Itu saja harapan aku ni.

Affan Azami said...

setuju dengan dewa wartawan hiburan. 'destroy' all those unethical reporters!! kill kill. dont die yet

Anonymous said...

rahim kajai

yabedabedu

DonCorleone said...

Affan - Ganasnya u ni. Heheheh

Anon - 10 markah untuk kamu!