Dec 19, 2008

Pagi ini aku duduk di Starbucks, Tampines membaca Straits Times Singapura dan banyak kisah sedih tentang negara aku, Malaysia.

Aku di Tampines pagi ni, di Starbuck. Minum hot choc sambil membaca Straits Times. Banyak cerita tentang Malaysia yang aku jumpa dan paling menyedihkan barangkali dua cerita ini:

Yang pertama;

1. Special interview with Datuk Zaid Ibrahim

Aku rasa semua orang di Malaysia kenal dah dia ni tapi bagi yang tak kenal, Datuk Zaid Ibrahim, ialah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang dilantik Pak Lah pada Mac lalu tetapi kini dia sudah meletakkan jawatan kerana melanggar etika Umno dengan menghadiri dan memberikan upacan di majlis yang dianjurkan oleh parti pembangkang. Namun, perletakan jawatan dia juga dikatakan berikutan penahanan orang di bawah ISA yang tidak diketahuinya.

Kenapa aku kata interview dengan Datuk Zahid itu sedih? Sebab jawapannya kepada temubual itu buat orang macam aku yang tinggal di negara asing (walaupun sebelah Malaysia saja) bimbang kerana seolah-olah kepimpinan BN di negara aku makin goyah. Apa yang Datuk Zahid kata bangkitkan keresahan.

Bawah ini, aku sajikan dengan sedikit Q & A dari temubual itu:

Datuk Zahid kata dia bimbang kita akan jadi macam Fiji atau Zimbabwe yang didominasi oleh golongan yang ada kuasa. Malaysia hanya untuk Melayu? Kenapa Datuk Zahid bangkitkan soal perkauman ini?

Barangkali, Datuk Zahid menggunakan media asing untuk menyampaikan apa yang terbuku di hatinya atas apa yang dah berlaku terhadap dirinya. "Some say I should not be a Malay" - I think Datuk Zahid have to read between the lines atas komen berkenaanlah. Dia kan pandai.

Attempt Datuk Zahid untuk memberikan gambaran buruk terhadap bakal Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak. Pada aku, ini salah dari segi etika sama ada kamu ahli Umno atau tidak.

Ini sebuah lagi laporan berbentuk analisa yang disiarkan dalam Straits Times Singapura hari ini. Barangkali ini adalah rentetan daripada isu Datuk Zahid tu agaknya. Benarkah orang Melayu di Malaysia sekarang ini sedang marah dan bakal ada kebangkitan?

Well, itu adalah kisah politik Malaysia yang mendapat perhatian akhbar Singapura hari ini. aku tak mahir sangat menulis tentang politik ini tetapi dari pandangan mata kasar, aku melihat ketidakwajaran Datuk Zahid menggunakan media asing seperti ini untuk agenda peribadinya, tapi barangkali itulah strategi yang dipelajarinya daripada teman-teman parti pembangkang yang dia dok mention tu.

2. Kisah hiburan tanah air

Anyway, selain itu, kisah entertainment juga dapat perhatian akhbar Straits Times Singapura hari ini. Boleh banggalah industri hiburan di Malaysia sebab dah makin menjadi Barat dengan isu cerai berai artis sehingga industri seni Malaysia digelar seperti di bawah ini:

Cantik sekali. Biar kita tak pernah menang Oscar, filem terbitan kita tak pernah benar-benar mendapat perhatian dunia tetapi isu cerai berai dah makin mendapat perhatian.

Kita siap disamakan dengan Hollywood lagi. Sempoi giler kan?

Suatu masa lalu, diksi "Malaysia Boleh" digunakan untuk bangkitkan semangat di mana ia memberikan makna bahawa Malaysia mampu mencapai bintang tetapi artis tempatan kita berjaya bangkitkan makna lain kepada diksi "Boleh" itu.

Apa pun, laporan tentang cerai berai artis Maaysia itu ditulis dengan baik sekali berdasarkan pemerhatian pembaca. Penulis itu hanya melaporkan apa yang berlaku sekarang di Malaysia dan atas pendapat peribadi, harus aku katakan bahawa ia amat menyedihkan.

Susah untuk kata KEEP IT COOL sekarang.

9 comments:

Nurul Izzaty said...

if only isu perkauman, perpartipolitikan dan isu tolak ansur dan kita really apply that 'msia negara diplomatik', i think malaysia will be a better country. if only. kadang2 penat nak baca newspaper (any newspaper) because selalu sangat wujud cerita parti ni kutuk parti ni, kaum ni kutuk kaum ni, kisah hiburan yang tak enak didengar as above, & kisah perpecahan sesama sendiri dlm 1 kaum/parti politik. lain orang mungkin lain ragam, tapi kalau dibuang keselfishness antara kite, kan sgt bagus? ohadekah lari tajuk? em tp i'd love too see a happy and really HARMONIOUS Malaysia.

One more thing, thanks for posting this.

Anonymous said...

Mungkin surat khabar Malaysia tak mau lapor pendapat Datuk Zaid?

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
bro,mula-mula lu taip dan petik sebagai zaid ibrahim tiba-tiba lepas itu jadi datuk zahid.sebenarnya ada banyak kekeliruan pun sebelum ini di laman blog berkenaan dengan nama zaid dan zahid.ada para komentar di saluran blog menyangka zaid ialah zahid.kebetulan pula jabatan perdana menteri juga ada menteri bernama zahid iaitu zahid hamidi.menteri haji malaysia kahkahkah.
apappun keduanya poyo kahkahkah.dahlah poyo sengal kahkahkah.

satu nama kununnya liberal satu nama lagi kununnya Islamik lah sangat,perghh...

Bollehwood pun ia mollywood pun iya.nanti jadi nama baru ceraiberaiwood selepas wedding of the year.perghhh....


AKU NAK DATANG KE TAKNAK DATANG KE MALAM INI BERKATA:KOSMO CAKAP MAWI MACAM ANAK RAJA,AKU CAKAP MAWI MACAM AWANG SULUNG MERAH MUDA PANAU JER LEBIH KURAP MERATA-MERATA.

ryann said...

malaysia dari sudut pandangan media negara jiran

DonCorleone said...

Nurul Izzaty - Susah nak capau utopia itu. Cuma kalau boleh, mereka yang berniat jahat terhadap negara itu harus dielakkan dulu.

Anon - Same shit, different style, different people....bukan pertama kali perkara macam ini berlaku.

Awangsulungmerahmenyala - Kita ucap tahniah kat Mawi dan Ekin serta akhbar2 yang buat laporan serta Tv yang buat live serta mereka yang kaut banyak untung daripada majlis kahwin tu serta mereka yang sakit hati terhadap majlis kahwin tu nak? Hahahahah

Ryann - Aku tahu.

Siti Fatimah said...

sy terpanggil utk mengomen lg skali. i'm not that interested about cerai berai among artis. it's not something we should be proud of anyway pn kn. Lgpn they are not worth our time lansung.

But when you wrote about politics. i got to interfere. Esp when you talk about opposition. For me, sy stuju ngn Datuk Zahid, when he said, he didn't see the the opposition as an enemy. He's right. Nk cita pasal kemelayuan sgt. Dasar kemelayuan sgt. Kontrak sosial sgt. Tp sesama melayu pn tak boleh nk berkawan.

Like he said, UMNO sgt risau. Sgt rasa suma org being provocative. Apa yg nk takot sgt kalau apa yg dorg buat skang utk kebaikan rakyat malaysia. I mean hey, the opposition is saying they just stand up for the country. They just want to see our country free from coruption, bribery and so on. Kalu you tak buat semua tu apa you nk risau.

As long as they r reaching for the good. They are our friend. If we make mistake, why can't we admit it. And move on. Come on la. Knape nk takot sgt?

And it's my opinion. Not as opponent. But as a Malay myself and as Malaysian myself.

Thank you.

ayau said...

hmmmm pasal cerai berai nie wa malas masuk campur coz i dont want my life to be like them for the second time....lantak pi laa kat depa

but for zaid ibrahim actually dia ada agenda sendiri dia nak jadi hero among rakyat malaysia especiall to all the non bumi..aku tak tau apa dlm kepala OTAK dia coz dia jadi kaya raya pun pasal artikel 152...dapat business sana sini anak anak dia pun leh senang lenang pi obersea konon belajar dari mana dpt duit JPA artikel 152 again give him those opportunity..he is bloody motherFUcker..who willing to sell his soul his race and his religion for his kepentingan and nevertheless he is a glamour freak like to be in the lime light ...well you all can read bout it in my blog http://yauplace.blogspot.com and i think mamat ni mcm KITUL dalam masa sultan mahmud ...the man who sold malacca to alfonso de alburqueque

neeway i think Kamunting is calling upon me soon or later..and i like...LOL

"burn baby burn"

ayau said...

soo sooorrryyyy it is article 153..LOL silly me

adzroy said...

zaid who?

Dec 19, 2008

Pagi ini aku duduk di Starbucks, Tampines membaca Straits Times Singapura dan banyak kisah sedih tentang negara aku, Malaysia.

Aku di Tampines pagi ni, di Starbuck. Minum hot choc sambil membaca Straits Times. Banyak cerita tentang Malaysia yang aku jumpa dan paling menyedihkan barangkali dua cerita ini:

Yang pertama;

1. Special interview with Datuk Zaid Ibrahim

Aku rasa semua orang di Malaysia kenal dah dia ni tapi bagi yang tak kenal, Datuk Zaid Ibrahim, ialah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang dilantik Pak Lah pada Mac lalu tetapi kini dia sudah meletakkan jawatan kerana melanggar etika Umno dengan menghadiri dan memberikan upacan di majlis yang dianjurkan oleh parti pembangkang. Namun, perletakan jawatan dia juga dikatakan berikutan penahanan orang di bawah ISA yang tidak diketahuinya.

Kenapa aku kata interview dengan Datuk Zahid itu sedih? Sebab jawapannya kepada temubual itu buat orang macam aku yang tinggal di negara asing (walaupun sebelah Malaysia saja) bimbang kerana seolah-olah kepimpinan BN di negara aku makin goyah. Apa yang Datuk Zahid kata bangkitkan keresahan.

Bawah ini, aku sajikan dengan sedikit Q & A dari temubual itu:

Datuk Zahid kata dia bimbang kita akan jadi macam Fiji atau Zimbabwe yang didominasi oleh golongan yang ada kuasa. Malaysia hanya untuk Melayu? Kenapa Datuk Zahid bangkitkan soal perkauman ini?

Barangkali, Datuk Zahid menggunakan media asing untuk menyampaikan apa yang terbuku di hatinya atas apa yang dah berlaku terhadap dirinya. "Some say I should not be a Malay" - I think Datuk Zahid have to read between the lines atas komen berkenaanlah. Dia kan pandai.

Attempt Datuk Zahid untuk memberikan gambaran buruk terhadap bakal Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak. Pada aku, ini salah dari segi etika sama ada kamu ahli Umno atau tidak.

Ini sebuah lagi laporan berbentuk analisa yang disiarkan dalam Straits Times Singapura hari ini. Barangkali ini adalah rentetan daripada isu Datuk Zahid tu agaknya. Benarkah orang Melayu di Malaysia sekarang ini sedang marah dan bakal ada kebangkitan?

Well, itu adalah kisah politik Malaysia yang mendapat perhatian akhbar Singapura hari ini. aku tak mahir sangat menulis tentang politik ini tetapi dari pandangan mata kasar, aku melihat ketidakwajaran Datuk Zahid menggunakan media asing seperti ini untuk agenda peribadinya, tapi barangkali itulah strategi yang dipelajarinya daripada teman-teman parti pembangkang yang dia dok mention tu.

2. Kisah hiburan tanah air

Anyway, selain itu, kisah entertainment juga dapat perhatian akhbar Straits Times Singapura hari ini. Boleh banggalah industri hiburan di Malaysia sebab dah makin menjadi Barat dengan isu cerai berai artis sehingga industri seni Malaysia digelar seperti di bawah ini:

Cantik sekali. Biar kita tak pernah menang Oscar, filem terbitan kita tak pernah benar-benar mendapat perhatian dunia tetapi isu cerai berai dah makin mendapat perhatian.

Kita siap disamakan dengan Hollywood lagi. Sempoi giler kan?

Suatu masa lalu, diksi "Malaysia Boleh" digunakan untuk bangkitkan semangat di mana ia memberikan makna bahawa Malaysia mampu mencapai bintang tetapi artis tempatan kita berjaya bangkitkan makna lain kepada diksi "Boleh" itu.

Apa pun, laporan tentang cerai berai artis Maaysia itu ditulis dengan baik sekali berdasarkan pemerhatian pembaca. Penulis itu hanya melaporkan apa yang berlaku sekarang di Malaysia dan atas pendapat peribadi, harus aku katakan bahawa ia amat menyedihkan.

Susah untuk kata KEEP IT COOL sekarang.

9 comments:

Nurul Izzaty said...

if only isu perkauman, perpartipolitikan dan isu tolak ansur dan kita really apply that 'msia negara diplomatik', i think malaysia will be a better country. if only. kadang2 penat nak baca newspaper (any newspaper) because selalu sangat wujud cerita parti ni kutuk parti ni, kaum ni kutuk kaum ni, kisah hiburan yang tak enak didengar as above, & kisah perpecahan sesama sendiri dlm 1 kaum/parti politik. lain orang mungkin lain ragam, tapi kalau dibuang keselfishness antara kite, kan sgt bagus? ohadekah lari tajuk? em tp i'd love too see a happy and really HARMONIOUS Malaysia.

One more thing, thanks for posting this.

Anonymous said...

Mungkin surat khabar Malaysia tak mau lapor pendapat Datuk Zaid?

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
bro,mula-mula lu taip dan petik sebagai zaid ibrahim tiba-tiba lepas itu jadi datuk zahid.sebenarnya ada banyak kekeliruan pun sebelum ini di laman blog berkenaan dengan nama zaid dan zahid.ada para komentar di saluran blog menyangka zaid ialah zahid.kebetulan pula jabatan perdana menteri juga ada menteri bernama zahid iaitu zahid hamidi.menteri haji malaysia kahkahkah.
apappun keduanya poyo kahkahkah.dahlah poyo sengal kahkahkah.

satu nama kununnya liberal satu nama lagi kununnya Islamik lah sangat,perghh...

Bollehwood pun ia mollywood pun iya.nanti jadi nama baru ceraiberaiwood selepas wedding of the year.perghhh....


AKU NAK DATANG KE TAKNAK DATANG KE MALAM INI BERKATA:KOSMO CAKAP MAWI MACAM ANAK RAJA,AKU CAKAP MAWI MACAM AWANG SULUNG MERAH MUDA PANAU JER LEBIH KURAP MERATA-MERATA.

ryann said...

malaysia dari sudut pandangan media negara jiran

DonCorleone said...

Nurul Izzaty - Susah nak capau utopia itu. Cuma kalau boleh, mereka yang berniat jahat terhadap negara itu harus dielakkan dulu.

Anon - Same shit, different style, different people....bukan pertama kali perkara macam ini berlaku.

Awangsulungmerahmenyala - Kita ucap tahniah kat Mawi dan Ekin serta akhbar2 yang buat laporan serta Tv yang buat live serta mereka yang kaut banyak untung daripada majlis kahwin tu serta mereka yang sakit hati terhadap majlis kahwin tu nak? Hahahahah

Ryann - Aku tahu.

Siti Fatimah said...

sy terpanggil utk mengomen lg skali. i'm not that interested about cerai berai among artis. it's not something we should be proud of anyway pn kn. Lgpn they are not worth our time lansung.

But when you wrote about politics. i got to interfere. Esp when you talk about opposition. For me, sy stuju ngn Datuk Zahid, when he said, he didn't see the the opposition as an enemy. He's right. Nk cita pasal kemelayuan sgt. Dasar kemelayuan sgt. Kontrak sosial sgt. Tp sesama melayu pn tak boleh nk berkawan.

Like he said, UMNO sgt risau. Sgt rasa suma org being provocative. Apa yg nk takot sgt kalau apa yg dorg buat skang utk kebaikan rakyat malaysia. I mean hey, the opposition is saying they just stand up for the country. They just want to see our country free from coruption, bribery and so on. Kalu you tak buat semua tu apa you nk risau.

As long as they r reaching for the good. They are our friend. If we make mistake, why can't we admit it. And move on. Come on la. Knape nk takot sgt?

And it's my opinion. Not as opponent. But as a Malay myself and as Malaysian myself.

Thank you.

ayau said...

hmmmm pasal cerai berai nie wa malas masuk campur coz i dont want my life to be like them for the second time....lantak pi laa kat depa

but for zaid ibrahim actually dia ada agenda sendiri dia nak jadi hero among rakyat malaysia especiall to all the non bumi..aku tak tau apa dlm kepala OTAK dia coz dia jadi kaya raya pun pasal artikel 152...dapat business sana sini anak anak dia pun leh senang lenang pi obersea konon belajar dari mana dpt duit JPA artikel 152 again give him those opportunity..he is bloody motherFUcker..who willing to sell his soul his race and his religion for his kepentingan and nevertheless he is a glamour freak like to be in the lime light ...well you all can read bout it in my blog http://yauplace.blogspot.com and i think mamat ni mcm KITUL dalam masa sultan mahmud ...the man who sold malacca to alfonso de alburqueque

neeway i think Kamunting is calling upon me soon or later..and i like...LOL

"burn baby burn"

ayau said...

soo sooorrryyyy it is article 153..LOL silly me

adzroy said...

zaid who?