Dec 12, 2008

Maafkan aku teman-teman ANON yang aku kenal. Aku tak maksudkan kalian dalam posting ini tapi yang tak aku kenal, kalianlah ANJING!

Ini posting tentang mereka ini. No offence Anonymous and no hard feelings ya.

Barangkali aku marah. Sakit hati. Soal Rosnah Mat Aris yang khabarnya cuba menipu press tentang pernikahannya buat aku fikir tentang soal dia hina isteri Baginda Nabi Muhammad S.A.W dalam program Sensasi di TV3 dulu. Saat dia lakukan itu, aku sendiri ada di situ. Saat dia hamburkan kata-kata hina itu, pantas fikiran aku melayang tentang fatwa Khomeni terhadap Salman dek Satanic Versenya.

Dan pantas juga aku fikir tentang wartawan yang terhegeh-hegeh menulis berita tentang Rosnah Mat Aris ini. Aku dapat bayangkan bagaimana sang wartawan tak putus-putus menelefon, keluar mencari berita, sibuk menemubual pelbagai orang. Aku dah pernah buat kerja terhegeh-hegeh itu. Dari terhegeh-hegeh membontoti menteri sampailah ke artis. Baik wartawan arus perdana mahupun nyamuk, sudah jadi kerja mereka untuk terhegeh-hegeh itu.

Biarlah terhegeh-hegeh, tidak diberi tempat duduk di majlis kahwinlah, berdepan dengan artis bangang yang tak ngaku kahwinlah, berdepan dengan artis yang sentiasa "no comment"lah, tapi itulah kerja mereka. Mereka wartawan.

Dan artis-artis/menteri-menteri selalu sahaja mahu memaki, marah, benci dan berdendam dengan wartawan. Kalau apa yang ditulis favor kepada mereka, pasti mereka suka, tapi kalau sebaliknya, maka permusuhan akan berlaku, barangkali.

Artis mana yang tak pernah amuk dengan press?

Dato'Shake pernah maki teman aku di NST.

Entah kenapa dia marah sangat kat wartawan yang buat laporan tentang persembahannya yang tak power di KL suatu masa lalu. Dia marah-marah walaupun sebelum itu dia jugak yang jemput wartawan untuk buat review terhadap persembahannya. Barangkali, dia anggap wartawan tak ada telinga kot dan kabur pandangan.

Ahmad Tarmimi Sarigar pernah caci aku dulu di Matic.

Aku dah berdamai lama dah dengan dia ni tapi hakikatnya dia pernah menghina aku di Matic suatu masa lalu.

Datuk Jins Shamsuddin pernah cadangkan supaya hentikan penulisan gosip.

Jefri Zain ni pernah buat cadangan supaya kolum gosip dihentikan tetapi dapat bantahan banyak wartawan. Niatnya barangkali mulia, tapi ternyata jalannya salah.

Shukrey Hashim pernah kutuk wartawan dalam sebuah talk show di TV3 yang aku tak ingat judulnya.

These are just to name a few.

Banyak lagi.

Tapi apa yang jadi? Wartawan terus menulis tentang apa yang perlu ditulis.

Biar sebusuk cerita nikah Rosnah Mat Aris pun, kita wartawan ni sanggup tulis jugak walaupun barangkali memang tidak seharusnya kita menulis tentang najis. Tapi barangkali cerita tentang najis harus ditulis supaya rakyat tahu tentang kotor dan busuknya najis itu.

Aku dah tak tahu nak kata apa dah tentang dia ni. Sahabat-sahabatku, aku mintak tolonglah supaya anggaplah dia ni tak ada value dalam dunia kewartawanan. Dia cakap "mampus" kat isteri Baginda Nabi Muhammad S.A.W. Tolonglah ingat tu.

Tapi doa aku ialah secara keseluruhan ialah supaya kita sang-sang wartawan terus berdiri. Berdiri kukuh seperti bukit sebab dalam pada menyahut cabaran menulis ini akan pasti selalu saja disalak anjing.

Anjing-anjing ini dalam pelbagai format. Ada anjing yang juga penulis tetapi ia tidak bernama. Ada anjing yang hanya bisa menyalak. Ada anjing yang menyalak kepada anjing lain untuk mengajaknya turut menyalak. Dan anjing-anjing ini akan terus menerus menyalak bukit.

Namun, itu kan lumrah anjing? Anjing kan suka menyalak dan suka berak di merata tempat dan mengharapkan orang mencuci najisnya.

Maafkan aku teman-temanku yang tidak bernama tapi yang aku kenal. Kalian bukan anjing. Tapi yang tidak kukenal dan tidak bernama dan menyalak-nyalak di balik nama Anon - kalianlah yang aku maksudkan.

Beraklah merata, salaklah selama-lamanya kerana itu adalah tabiat kalian.

Anjing akan terus jadi anjing dan ia selalu sahaja menyalak.

Ini anjing zaman teknologi!

Dan aku sudahi dengan Masnawi ini:

AKU ADALAH KEHIDUPAN KEKASIHKU
Apa yang dapat aku lakukan, wahai ummat Muslim?
Aku tidak mengetahui diriku sendiri.
Aku bukan Kristen, bukan Yahudi,
bukan Majusi, bukan Islam.
Bukan dari Timur, maupun Barat.
Bukan dari darat, maupun laut.
Bukan dari Sumber Alam,
bukan dari surga yang berputar,
Bukan dari bumi, air, udara, maupun api;
Bukan dari singgasana, penjara, eksistensi, maupun makhluk;
Bukan dari India, Cina, Bulgaria, Saqseen;
Bukan dari kerajaan Iraq, maupun Khurasan;
Bukan dari dunia kini atau akan datang:
surga atau neraka;
Bukan dari Adam, istrinya Adam,
taman Surgawi atau Firdaus;
Tempatku tidak bertempat,
jejakku tidak berjejak.
Baik raga maupun jiwaku: semuanya
adalah kehidupan Kekasihku …
(RUMI)

Keep it Cool People!

26 comments:

Anonymous said...

u r so stupid

Hazrey said...

Anon,

He is not stupid. He is extremely stupid and the most stupidest human being on earth. Because of his stupidity, he has proven lots of things kan. He had made lots of point kan against those yang lebih pandai dari dia kan?

So, aku setujulah secara dasarnya. Hehehe

DonCorleone said...

Anon - You win! Hahaha

Hazrey - Next Lala session is on YOU!

Anonymous said...

aku rasa kau akan mati sakit jantung. tapi sebelum tu baik ko pergi jadi rambo.
- anon

DonCorleone said...

Anon - Jauh di sudut hati, aku sangat2 kagum sebab walaupun aku dah gelar kau ANJING, kau masih bisa menulis. Bravo.

lidotsavadak said...

rasanya ramai guna anon
hehehe... susah kan nak teka
tp yg pasti artikel 'anjing' itu dituju pada aku (mungkin sebahagian, mungkin untuk keseluruhan).
kita ada tuhan... berserah aje pada dia
hidup perlu diteruskan
-anon aka lidotsavadak

DonCorleone said...

Lidotsavadak - Well, at least sekarang kau dah jadi penulis yang ada nama and lagi bagus, ada blog sendiri pulak tu. Be accountable for whatever your write/comment etc. Jangan baling batu sembunyi tangan. Everybody can have an opinion asalkan own up to your opinion. Kalau terus menerus kita menulis tapi takut nak terbitkan nama sendiri, maka pembaharuan yang nak cuba diutarakan, tidak akan kesampaian. I look forward for all your critical comment in the future and I shall answer you dengan hormat. Tks.

Anonymous said...

seram sehh cakap pasal anjing.. sbb last time pi JB, kita tersesat jalan & masuk kawasan ntah hapa tah kawasan tu.. kita nak u-turn jerkk anjing 3 ekor datang terkam kereta, kejar & menyalak bagai nak gila.. hampehh betul lah.. sib baik tak kena lenyek ngan tayar kete...

ila

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,

hahaha dato shake pun ada maki wartawan utusan melayu malahan wife dia siap serang di pejabat utusan lagi.showcase di planet ka tak salah aku showcase yang macam pelaq tuh.

laporan wartawan kosmo dalam ruangan hiburan bertarikh 12 disember tajuk PASRAH DIGELAR ARTIS SEKSI LANA NORDIN PAMELA ANDERSON MALAYSIA.bab suka gelar artis ini pun dah lama di arena kewartawanan hiburan malaysia ini.aku tengok budak perempuan tu tak macam pamela pun keseksian dia,malahan buah dada dia pun aku tengok taklah sebesar dan seseksi si pamela tuh.tapi tiba-tiba dia pasrah huhuhu....pelik.

suka la tuu..

BAINI KHAIRI said...

Shukrey Hashim pernah kutuk wartawan dalam sebuah talk show di TV3 yang aku tak ingat judulnya.

Talkshow itu bernama MIKROSKOP...TV3

ryann said...

kalau tiada wartawan, pemikiran manusia akan terhad dan terbantut

benny said...

saniboey! aku sokong kau!pedulikkan anjing2 tu!hahahaha!yg aku tau, otak manusia lagi besa dari otak anjing, so kau menang!yeay!hahahahaha!

Hazrey said...

Ila, next time make sure you wear high heels, so that bila jumpa anjing kat JB, you can use it.

Sebenarnya, anjing 3 ekor tu attracted to you lah, tulah told you already, it is an offence to be beautiful like you.. kan dah kena.. ahakss

Anonymous said...

seh, jadi anjing lagi mulia dari jadi babi...babi-babi suci yang perasan

hollier than thou macam kamu.

Aku rasa pelik. Penggagum Rumi. Tapi hati penuh dengan kebusukan dan ketidak tenangan.

Kalau kau betul pemuja Rumi. Hati kau tidak hitam seperti bangkai begini. Jiwa tidak tenang!

JANGAN SESEKALI CUBA NAK JADI TUHAN DENGAN MENGADILI DAN MENGHAKIMI.

BAHAWASANYA KAMU MEMANG TIDAK PUNYA DAYA DAN UPAYA SERTA KEKUATAN UNTUK MENENTUKAN KEBENARAN YANG SEJATI.

Ya, itu lagu DEWA, aku tujukan pada kamu.

Aku sarankan kamu tenung cermin lama sikit. Biar kamu lebih nampak diri kamu dari orang lain.

Lepas itu kamu decide.

kau ini Pseudosufism. Tak bermakna.Sampah.

DonC said...

Anon - Wow. Big words from a small guy. Tks

Affan Azami said...

ur name got mentioned today bro kat ruangan wartawan tidak bertika itu. PENUH lagi name. Tahniah. Haha. die 'menghargai' bro tu.

Anonymous said...

"seh, jadi anjing lagi mulia dari jadi babi...babi-babi suci yang perasan

hollier than thou macam kamu."


Eh, napa lak babi lagi hina dari anjing? Sebab hidung dia kembang ke sebab badan dia gemuk pendek? Confuse la.

Dan kamu kedengaran marah. ;)

To the famous Anonymous said...

Oohhh the famous ANON...why oh why? Its his freaking blog. U either read it and accept what he rants or just leave his space. Ppl are born with different perspectives/views in life. Hence, we are all not the same. Get that into your head. SERIOUSLY. Thank you. Wassalam.

alida abidin said...

Anon, anon..tsk tsk tsk. Korang nak marah-marah tak suka sangat dengan blog ni, korang datang jugak baca. Click jugak page dia. Korang tinggal jugak comment. Cakap lah apa korang nak cakap. Yang pasti blog inilah bukit tuh. Korang hanjing.

lidotsavadak said...

aku terfikir kenapa ramai guna anon?
aku pikir balik dan aku jwb, sebab orang kita yang berani tunjuk nama (walaupun nickname selain anon) tidak dapat menerima sesuatu yang bertentangan dengan pendapat mereka.
tak pasal2 dapat gelaran "anjing".
bro, aku tak ungkit ko panggil aku 'anjing' sebab dari tulisan ko lepas aku bgtau aku lidot, ko nampak dh cool
tp contoh 'anjing' tu bukti knp org kita tak berani nak tunjuk nama sebenar. cukuplah baling batu sembunyi tangan...
dan aku tgk, kebanyakan anon adalah yg melontarkan kata bertentangan dr pendapat korg yg guna nama
to alida, tuan tanah pun tak halau kami
malah, kami sekadar memeriahkan aje.
mcm aku, seyes aku suka baca blog tuan tanah tp bukanlah bermakna aku kena setuju 100%.
=)

DonCorleone said...

Awangsulungmerahmenyala - Semua aku yang kata bawah ni ternyata ada kaitan dengan masalah jati diri yang juga sebenarnya sering sahaja "diiyakan" oleh press.
* Arwah Raffi Hussin - Elvis Malaysia
* Dayang Nurfaizah - Beyonce Malaysia
etc etc

Kelakar pun ada. Artis kita pun, dah ada lagu sendiri tetap kena nyanyi lagu artis Barat sebab kononnya kalau buat persembahan di Planet Hollywood, kenalah nyanyi lagu Inggeris sedangkan aku tengok Planey Hollywood KL tu makin banyak dikunjungi rempit gak kan? Kan?

Ntahlah, nanti kita tengok berapa ramai lagi artis tempatan yang akan di "Hollywoodkan".

BAINI KHAIRI - Tks sebab mengingatkan. Yes, nama program itu ialah Mikroskop dan masa Shukrey Hashim tu kutuk wartawan, aku tengah buat kerja di pejabat aku di sebelah TV3 yang masa tu di Jalan Liku.

Ryann kata: "kalau tiada wartawan, pemikiran manusia akan terhad dan terbantut."
Aku balas: "Kalau tiada wartawan yang ada etika dan faham apa itu etika kewartawanan, pemikiran manusia akan terhad da terbantut." Tks Ryann.

Benny - Tks

Hazrey - Tolonglah make sure JB tak ada anjing sebab setahu aku anjing di JB banyak anjing gila yang gila kuasa. Hahahahaha

Anonymous - Betul tu, jadi anjing lebih mulia dari jadi babi. So, lu teruskan aje lah okay. Tks

alida abidin - You understand what's between the lines. So, you're NOT A BITCH if you know what I mean. Hahahaha. Jangan marah yek.

Lidosavadak - Barangkali dah tiba masa untuk orang yang baling batu sembunyi tangan mengambil tanggungjawab untuk berdiri suarakan pendapat biarpun ia bertentangan. Kena berani berdebat dan berwacana. Kalau tak berani,buat apa bersuara? Kalau bersuara tanpa nama, macam mana nak raih hormat orang? Sekarang ni, sama ada aku setuju atau tidak dengan pendapat kau, aku tetap akan hormat kau sebab kau adalah seorang penulis yang bernama.

Superzac said...

u know what Don...to hell with them anons..bak kata alida..kutuk2 tapi datang jugak menempek nak baca..at least you're fair enough to publish the good AND the bad comments..

klubbkidd said...

dude. not sure you meant shake at utusan or not. but malay mail pon dia serang si adly. that was fun! all because of the use of the word LEMAU!

anyway...

anjing is too mulia for some...

the old term was hanjeng korazon. or loosely translated to anjing berkurap of the worst kind.

ayau aka BEkMEnG said...

Biasa laaa Bro kat blog aku pun hanjing-hanjing berlandaskan anon-anon ni pun menyalak tak tentu pasal..but i like it coz the read my blog LOL...kebanyakkan anon yang kutuk aku dlm blog aku adalah mereka mereka yang bersimpati ngan kaum ulamak ulamak haprak..n one more thing aku pun ada reporter or so call reporter berETIKA sangat yang dah marah dgn aku sebab penulisan aku..well what comes around goes around selama ni depa sesedap tekak tulis tanpa menyiasat apa salahnya aku highlight kan depa...kan...sani kan they should take it as an honour to be featured in my BLOG ...LOL

ayau aka BEkMEnG said...

awangsulung...lana nordin..artis malaysia yg tak famous tapi harta banyak siootttttt ko tolong siasat LOL

DonCorleone said...

Superzac - Aku memang suka komen2 macam Alida. Straight to your face kindda comment.

Klubkidd - Anjing terlalu mulia? Tepat sekali.

Ayau - You GO dude! Well done.

Dec 12, 2008

Maafkan aku teman-teman ANON yang aku kenal. Aku tak maksudkan kalian dalam posting ini tapi yang tak aku kenal, kalianlah ANJING!

Ini posting tentang mereka ini. No offence Anonymous and no hard feelings ya.

Barangkali aku marah. Sakit hati. Soal Rosnah Mat Aris yang khabarnya cuba menipu press tentang pernikahannya buat aku fikir tentang soal dia hina isteri Baginda Nabi Muhammad S.A.W dalam program Sensasi di TV3 dulu. Saat dia lakukan itu, aku sendiri ada di situ. Saat dia hamburkan kata-kata hina itu, pantas fikiran aku melayang tentang fatwa Khomeni terhadap Salman dek Satanic Versenya.

Dan pantas juga aku fikir tentang wartawan yang terhegeh-hegeh menulis berita tentang Rosnah Mat Aris ini. Aku dapat bayangkan bagaimana sang wartawan tak putus-putus menelefon, keluar mencari berita, sibuk menemubual pelbagai orang. Aku dah pernah buat kerja terhegeh-hegeh itu. Dari terhegeh-hegeh membontoti menteri sampailah ke artis. Baik wartawan arus perdana mahupun nyamuk, sudah jadi kerja mereka untuk terhegeh-hegeh itu.

Biarlah terhegeh-hegeh, tidak diberi tempat duduk di majlis kahwinlah, berdepan dengan artis bangang yang tak ngaku kahwinlah, berdepan dengan artis yang sentiasa "no comment"lah, tapi itulah kerja mereka. Mereka wartawan.

Dan artis-artis/menteri-menteri selalu sahaja mahu memaki, marah, benci dan berdendam dengan wartawan. Kalau apa yang ditulis favor kepada mereka, pasti mereka suka, tapi kalau sebaliknya, maka permusuhan akan berlaku, barangkali.

Artis mana yang tak pernah amuk dengan press?

Dato'Shake pernah maki teman aku di NST.

Entah kenapa dia marah sangat kat wartawan yang buat laporan tentang persembahannya yang tak power di KL suatu masa lalu. Dia marah-marah walaupun sebelum itu dia jugak yang jemput wartawan untuk buat review terhadap persembahannya. Barangkali, dia anggap wartawan tak ada telinga kot dan kabur pandangan.

Ahmad Tarmimi Sarigar pernah caci aku dulu di Matic.

Aku dah berdamai lama dah dengan dia ni tapi hakikatnya dia pernah menghina aku di Matic suatu masa lalu.

Datuk Jins Shamsuddin pernah cadangkan supaya hentikan penulisan gosip.

Jefri Zain ni pernah buat cadangan supaya kolum gosip dihentikan tetapi dapat bantahan banyak wartawan. Niatnya barangkali mulia, tapi ternyata jalannya salah.

Shukrey Hashim pernah kutuk wartawan dalam sebuah talk show di TV3 yang aku tak ingat judulnya.

These are just to name a few.

Banyak lagi.

Tapi apa yang jadi? Wartawan terus menulis tentang apa yang perlu ditulis.

Biar sebusuk cerita nikah Rosnah Mat Aris pun, kita wartawan ni sanggup tulis jugak walaupun barangkali memang tidak seharusnya kita menulis tentang najis. Tapi barangkali cerita tentang najis harus ditulis supaya rakyat tahu tentang kotor dan busuknya najis itu.

Aku dah tak tahu nak kata apa dah tentang dia ni. Sahabat-sahabatku, aku mintak tolonglah supaya anggaplah dia ni tak ada value dalam dunia kewartawanan. Dia cakap "mampus" kat isteri Baginda Nabi Muhammad S.A.W. Tolonglah ingat tu.

Tapi doa aku ialah secara keseluruhan ialah supaya kita sang-sang wartawan terus berdiri. Berdiri kukuh seperti bukit sebab dalam pada menyahut cabaran menulis ini akan pasti selalu saja disalak anjing.

Anjing-anjing ini dalam pelbagai format. Ada anjing yang juga penulis tetapi ia tidak bernama. Ada anjing yang hanya bisa menyalak. Ada anjing yang menyalak kepada anjing lain untuk mengajaknya turut menyalak. Dan anjing-anjing ini akan terus menerus menyalak bukit.

Namun, itu kan lumrah anjing? Anjing kan suka menyalak dan suka berak di merata tempat dan mengharapkan orang mencuci najisnya.

Maafkan aku teman-temanku yang tidak bernama tapi yang aku kenal. Kalian bukan anjing. Tapi yang tidak kukenal dan tidak bernama dan menyalak-nyalak di balik nama Anon - kalianlah yang aku maksudkan.

Beraklah merata, salaklah selama-lamanya kerana itu adalah tabiat kalian.

Anjing akan terus jadi anjing dan ia selalu sahaja menyalak.

Ini anjing zaman teknologi!

Dan aku sudahi dengan Masnawi ini:

AKU ADALAH KEHIDUPAN KEKASIHKU
Apa yang dapat aku lakukan, wahai ummat Muslim?
Aku tidak mengetahui diriku sendiri.
Aku bukan Kristen, bukan Yahudi,
bukan Majusi, bukan Islam.
Bukan dari Timur, maupun Barat.
Bukan dari darat, maupun laut.
Bukan dari Sumber Alam,
bukan dari surga yang berputar,
Bukan dari bumi, air, udara, maupun api;
Bukan dari singgasana, penjara, eksistensi, maupun makhluk;
Bukan dari India, Cina, Bulgaria, Saqseen;
Bukan dari kerajaan Iraq, maupun Khurasan;
Bukan dari dunia kini atau akan datang:
surga atau neraka;
Bukan dari Adam, istrinya Adam,
taman Surgawi atau Firdaus;
Tempatku tidak bertempat,
jejakku tidak berjejak.
Baik raga maupun jiwaku: semuanya
adalah kehidupan Kekasihku …
(RUMI)

Keep it Cool People!

26 comments:

Anonymous said...

u r so stupid

Hazrey said...

Anon,

He is not stupid. He is extremely stupid and the most stupidest human being on earth. Because of his stupidity, he has proven lots of things kan. He had made lots of point kan against those yang lebih pandai dari dia kan?

So, aku setujulah secara dasarnya. Hehehe

DonCorleone said...

Anon - You win! Hahaha

Hazrey - Next Lala session is on YOU!

Anonymous said...

aku rasa kau akan mati sakit jantung. tapi sebelum tu baik ko pergi jadi rambo.
- anon

DonCorleone said...

Anon - Jauh di sudut hati, aku sangat2 kagum sebab walaupun aku dah gelar kau ANJING, kau masih bisa menulis. Bravo.

lidotsavadak said...

rasanya ramai guna anon
hehehe... susah kan nak teka
tp yg pasti artikel 'anjing' itu dituju pada aku (mungkin sebahagian, mungkin untuk keseluruhan).
kita ada tuhan... berserah aje pada dia
hidup perlu diteruskan
-anon aka lidotsavadak

DonCorleone said...

Lidotsavadak - Well, at least sekarang kau dah jadi penulis yang ada nama and lagi bagus, ada blog sendiri pulak tu. Be accountable for whatever your write/comment etc. Jangan baling batu sembunyi tangan. Everybody can have an opinion asalkan own up to your opinion. Kalau terus menerus kita menulis tapi takut nak terbitkan nama sendiri, maka pembaharuan yang nak cuba diutarakan, tidak akan kesampaian. I look forward for all your critical comment in the future and I shall answer you dengan hormat. Tks.

Anonymous said...

seram sehh cakap pasal anjing.. sbb last time pi JB, kita tersesat jalan & masuk kawasan ntah hapa tah kawasan tu.. kita nak u-turn jerkk anjing 3 ekor datang terkam kereta, kejar & menyalak bagai nak gila.. hampehh betul lah.. sib baik tak kena lenyek ngan tayar kete...

ila

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,

hahaha dato shake pun ada maki wartawan utusan melayu malahan wife dia siap serang di pejabat utusan lagi.showcase di planet ka tak salah aku showcase yang macam pelaq tuh.

laporan wartawan kosmo dalam ruangan hiburan bertarikh 12 disember tajuk PASRAH DIGELAR ARTIS SEKSI LANA NORDIN PAMELA ANDERSON MALAYSIA.bab suka gelar artis ini pun dah lama di arena kewartawanan hiburan malaysia ini.aku tengok budak perempuan tu tak macam pamela pun keseksian dia,malahan buah dada dia pun aku tengok taklah sebesar dan seseksi si pamela tuh.tapi tiba-tiba dia pasrah huhuhu....pelik.

suka la tuu..

BAINI KHAIRI said...

Shukrey Hashim pernah kutuk wartawan dalam sebuah talk show di TV3 yang aku tak ingat judulnya.

Talkshow itu bernama MIKROSKOP...TV3

ryann said...

kalau tiada wartawan, pemikiran manusia akan terhad dan terbantut

benny said...

saniboey! aku sokong kau!pedulikkan anjing2 tu!hahahaha!yg aku tau, otak manusia lagi besa dari otak anjing, so kau menang!yeay!hahahahaha!

Hazrey said...

Ila, next time make sure you wear high heels, so that bila jumpa anjing kat JB, you can use it.

Sebenarnya, anjing 3 ekor tu attracted to you lah, tulah told you already, it is an offence to be beautiful like you.. kan dah kena.. ahakss

Anonymous said...

seh, jadi anjing lagi mulia dari jadi babi...babi-babi suci yang perasan

hollier than thou macam kamu.

Aku rasa pelik. Penggagum Rumi. Tapi hati penuh dengan kebusukan dan ketidak tenangan.

Kalau kau betul pemuja Rumi. Hati kau tidak hitam seperti bangkai begini. Jiwa tidak tenang!

JANGAN SESEKALI CUBA NAK JADI TUHAN DENGAN MENGADILI DAN MENGHAKIMI.

BAHAWASANYA KAMU MEMANG TIDAK PUNYA DAYA DAN UPAYA SERTA KEKUATAN UNTUK MENENTUKAN KEBENARAN YANG SEJATI.

Ya, itu lagu DEWA, aku tujukan pada kamu.

Aku sarankan kamu tenung cermin lama sikit. Biar kamu lebih nampak diri kamu dari orang lain.

Lepas itu kamu decide.

kau ini Pseudosufism. Tak bermakna.Sampah.

DonC said...

Anon - Wow. Big words from a small guy. Tks

Affan Azami said...

ur name got mentioned today bro kat ruangan wartawan tidak bertika itu. PENUH lagi name. Tahniah. Haha. die 'menghargai' bro tu.

Anonymous said...

"seh, jadi anjing lagi mulia dari jadi babi...babi-babi suci yang perasan

hollier than thou macam kamu."


Eh, napa lak babi lagi hina dari anjing? Sebab hidung dia kembang ke sebab badan dia gemuk pendek? Confuse la.

Dan kamu kedengaran marah. ;)

To the famous Anonymous said...

Oohhh the famous ANON...why oh why? Its his freaking blog. U either read it and accept what he rants or just leave his space. Ppl are born with different perspectives/views in life. Hence, we are all not the same. Get that into your head. SERIOUSLY. Thank you. Wassalam.

alida abidin said...

Anon, anon..tsk tsk tsk. Korang nak marah-marah tak suka sangat dengan blog ni, korang datang jugak baca. Click jugak page dia. Korang tinggal jugak comment. Cakap lah apa korang nak cakap. Yang pasti blog inilah bukit tuh. Korang hanjing.

lidotsavadak said...

aku terfikir kenapa ramai guna anon?
aku pikir balik dan aku jwb, sebab orang kita yang berani tunjuk nama (walaupun nickname selain anon) tidak dapat menerima sesuatu yang bertentangan dengan pendapat mereka.
tak pasal2 dapat gelaran "anjing".
bro, aku tak ungkit ko panggil aku 'anjing' sebab dari tulisan ko lepas aku bgtau aku lidot, ko nampak dh cool
tp contoh 'anjing' tu bukti knp org kita tak berani nak tunjuk nama sebenar. cukuplah baling batu sembunyi tangan...
dan aku tgk, kebanyakan anon adalah yg melontarkan kata bertentangan dr pendapat korg yg guna nama
to alida, tuan tanah pun tak halau kami
malah, kami sekadar memeriahkan aje.
mcm aku, seyes aku suka baca blog tuan tanah tp bukanlah bermakna aku kena setuju 100%.
=)

DonCorleone said...

Awangsulungmerahmenyala - Semua aku yang kata bawah ni ternyata ada kaitan dengan masalah jati diri yang juga sebenarnya sering sahaja "diiyakan" oleh press.
* Arwah Raffi Hussin - Elvis Malaysia
* Dayang Nurfaizah - Beyonce Malaysia
etc etc

Kelakar pun ada. Artis kita pun, dah ada lagu sendiri tetap kena nyanyi lagu artis Barat sebab kononnya kalau buat persembahan di Planet Hollywood, kenalah nyanyi lagu Inggeris sedangkan aku tengok Planey Hollywood KL tu makin banyak dikunjungi rempit gak kan? Kan?

Ntahlah, nanti kita tengok berapa ramai lagi artis tempatan yang akan di "Hollywoodkan".

BAINI KHAIRI - Tks sebab mengingatkan. Yes, nama program itu ialah Mikroskop dan masa Shukrey Hashim tu kutuk wartawan, aku tengah buat kerja di pejabat aku di sebelah TV3 yang masa tu di Jalan Liku.

Ryann kata: "kalau tiada wartawan, pemikiran manusia akan terhad dan terbantut."
Aku balas: "Kalau tiada wartawan yang ada etika dan faham apa itu etika kewartawanan, pemikiran manusia akan terhad da terbantut." Tks Ryann.

Benny - Tks

Hazrey - Tolonglah make sure JB tak ada anjing sebab setahu aku anjing di JB banyak anjing gila yang gila kuasa. Hahahahaha

Anonymous - Betul tu, jadi anjing lebih mulia dari jadi babi. So, lu teruskan aje lah okay. Tks

alida abidin - You understand what's between the lines. So, you're NOT A BITCH if you know what I mean. Hahahaha. Jangan marah yek.

Lidosavadak - Barangkali dah tiba masa untuk orang yang baling batu sembunyi tangan mengambil tanggungjawab untuk berdiri suarakan pendapat biarpun ia bertentangan. Kena berani berdebat dan berwacana. Kalau tak berani,buat apa bersuara? Kalau bersuara tanpa nama, macam mana nak raih hormat orang? Sekarang ni, sama ada aku setuju atau tidak dengan pendapat kau, aku tetap akan hormat kau sebab kau adalah seorang penulis yang bernama.

Superzac said...

u know what Don...to hell with them anons..bak kata alida..kutuk2 tapi datang jugak menempek nak baca..at least you're fair enough to publish the good AND the bad comments..

klubbkidd said...

dude. not sure you meant shake at utusan or not. but malay mail pon dia serang si adly. that was fun! all because of the use of the word LEMAU!

anyway...

anjing is too mulia for some...

the old term was hanjeng korazon. or loosely translated to anjing berkurap of the worst kind.

ayau aka BEkMEnG said...

Biasa laaa Bro kat blog aku pun hanjing-hanjing berlandaskan anon-anon ni pun menyalak tak tentu pasal..but i like it coz the read my blog LOL...kebanyakkan anon yang kutuk aku dlm blog aku adalah mereka mereka yang bersimpati ngan kaum ulamak ulamak haprak..n one more thing aku pun ada reporter or so call reporter berETIKA sangat yang dah marah dgn aku sebab penulisan aku..well what comes around goes around selama ni depa sesedap tekak tulis tanpa menyiasat apa salahnya aku highlight kan depa...kan...sani kan they should take it as an honour to be featured in my BLOG ...LOL

ayau aka BEkMEnG said...

awangsulung...lana nordin..artis malaysia yg tak famous tapi harta banyak siootttttt ko tolong siasat LOL

DonCorleone said...

Superzac - Aku memang suka komen2 macam Alida. Straight to your face kindda comment.

Klubkidd - Anjing terlalu mulia? Tepat sekali.

Ayau - You GO dude! Well done.