Jun 1, 2009

Aku rasa kelakar sangat bila aku layan website bangang persatuan penulis skrip kita sebab ia macam GAMPANG!

Aku hari ini browse website Finas untuk mendidik diri sendiri tentang isu penulisan skrip di Malaysia (AGAIN). Aku teringin sangat nak lihat kewujudan satu website untuk penulis skrip yang diilhamkan oleh Persatuan Penulis Skrip Malaysia (Swam).

So, dalam website Finas ini ada benda ni.

Ini intro Swam dalam website itu:

Bagi menjelaskan beberapa tanggapan awam berhubung pentadbiran SWAM, dimaklumkan bahawa Persatuan ini masih terus aktif seperti biasa menyumbangkan khidmat nasihat dan perundingan kepada ahli-ahlinya selain membantu pihak-pihak yang berkenaan mengelolakan kegiatan seperti seminar, kursus dan bengkel latihan untuk penglibat industri filem.

So, aku fikir banyak yang positif yang telah lahirlah nampaknya. Swam khabarnya "banyak membantu pihak-pihak yang berkenaan mengelolakan kegiatan seperti seminar, kursus dan bengkel latihan untuk penglibat industri filem".

So, aku nak jugaklah tengok apa jenis seminar atau kursus yang "banyak" dibantu Swam tu.

So, aku carilah website addressnya.

Yang ada dalam website tu hanya bengkel seperti yang dicatat di bawah ni:

KURSUS PENULISAN SKRIN DRAMA TV (BERSIRI) anjuran SWAM

Tarikh: 14, 21, 28 Jun, 5 & tamat pada 12 Julai 2009

(setiap Ahad, jam 9 pagi hingga 5 petang)

Hubungi: swamadmin@gmail.com

swam_malaysia@yahoo.com

http://swammalaysia.wordpress.com

Kursus Penulisan Skrin Drama TV (Bersiri) bagi menjayakan program-program pendidikan dan latihan semula (reskilling) penulis-penulis skrin. Kursus ini dianjurkan dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), demi pembangunan dan kemajuan industri perfileman dan penyiaran tanah air.

Tempat adalah terhad kepada 25 perserta sahaja

Tarikh Tutup Permohonan: 8 Jun 2009

Bayaran: Ahli SWAM RM30 seorang

Bukan Ahli SWAM RM300 seorang

Lebih kurang lima kali sahaja bengkel ini and this is the only bengkel that I found on the pathetic website.

Dan yang terbaru yang bakal dianjurkan Swam ialah acara "Jom Mesra Bersama SWAM" dan mereka yang berminat kena bayar RM10.00.

Aku kalau boleh tak mahulah sebut fuck you ke, haramjadah ke, sial ke atau apa-apa lagi yang seangkatan dengannya tetapi selepas aku baca website tu yang bertajuk:
"Apa faedahnya menjadi ahli SWAM", aku ternyata ada pendapat lain.

Tapi sebelum itu, apa kata korang baca dulu, apa kejadah faedah yang korang boleh dapat kalau jadi ahli SWAM.

Apa Faedahnya Menjadi Ahli SWAM?

  • Berpeluang memperolehi pendapatan yang lumayan sebagai seorang penulis skrin profesional.
  • Berpeluang mencipta nama sebagai salah seorang pengamal industri filem yang penting. Anda adalah “arkitek impian” bagi industri.
  • Berpeluang mempelajari selok belok urusan menjual karya anda di samping mengelakkan karya anda daripada menjadi mangsa lanun hakcipta.
  • Berpeluang berjumpa dan bertemubual dengan penulis-penulis skrin yang berjaya dan berpengalaman untuk mendapatkan nasihat dan petunjuk.
  • Berpeluang mengikuti kursus, seminar dan bengkel dengan percuma atau dengan harga diskaun.
  • Berpeluang mempercepat proses menimba ilmu dan kemahiran melalui pertemuan bersemuka dengan ahli-ahli lain.
  • Berpeluang membuktikan komitmen untuk memberi sumbangan dan memartabatkan kerjaya bidang penulisan skrin yang anda minati.
  • Berpeluang dipilih memimpin SWAM melalui Mesyuarat Agung setiap dua tahun untuk membawa penambahbaikan dan perubahan positif yang menguntungkan semua ahli dan persatuan.

WOW! Fucking unbelievable!

Hebat. If you have walaupun wang saku terakhir untuk makan nasi, just forget about the food and jadilah ahli SWAM!

They can fucking make you rich!

SWAM can help you (all of you....talented script writers) mendapat pendapatan lumayan.

Seriouslly, you can be fucking rich!

Jubur koranglah!!!

Ini buat aku teringat balik dengan The Writers Guild Of Great Britian 1959-2009 yang memang sesungguhnya bukan sahaja berdiri di atas nama "Guild" tetapi benar-benar memperjuangkan hak penulis skrip mereka.

Tolong lihat pembayaran yang harus dibayar kepada penulis skrip British seperti yang termaktub:

SECTION 3 FILMS BUDGETED BELOW£750,000

The terms for films in this category to be exactly the same as for films budgeted at £750,000 and up to £2 million, except that the producer is not required to make the £5,000 advance payment against additional uses.

The Total Guaranteed Fee is therefore the same as the Total Minimum Payment of £14,000 for the fee the Producer opts, before the first day of principal photography, to take either worldwide theatrical rights or two UK network television transmission.

Treatment Original Figure(from 1 October 1990)

Commencement Payment 1,350
Acceptance Payment 1,350

First Draft
Commencement Payment 4,725
Delivery Payment 4,725

Second Draft
Commencement Payment 1,620
Delivery Payment 1,620
Principal Photography Payment 3,510

Total minimum Payment 18,900

Total Guaranteed Payment 18,900

Yes...you can have all those fucking seminar, bengkel, whatever fuck you want to have, but hey, first thing first....come up with a fucking rate for script writers lah dulu supaya diorang ni (or kira orang ni) tak terus menerus dipijak dan dihentak sampai rabak.

Barangkali bayaran yang aku maksudkan tidak akan sama langsung dengan apa yang diperolehi oleh penulis skrip British ini tetapi my point is supaya persatuan yang kononnya ditubuhkan dengan niat untuk membantu penulis skrip supaya benar-benar berjuang untuk membantu penulis skrip.

Persatuan kalau sekadar tak sudah-sudah duduk di meja meeting dan tak sudah-sudah nak menganjurkan bengkel 24-7, baik pergi mampus!

Comprende?

KEEP IT COOL!


6 comments:

i.am.belle said...

oh marahnya broDonC. cool bro xD

oh! apa-apa agenda pun yang paling penting adalah soal bayaran. Kalau bayaran ciput dan tak dibantu dengan jayanya oleh persatuan mcmmana penulis skrip nak bertahan.

'yg indah khabar dari rupa' :{

Sokat said...

camane kalo aku pergi terus kat Production Company or any Director about my scripts?

xyah go through diaorg ni?

camane?

Obefiend said...

i have an idea for a skrip

"kehiupan seorang penulis skrip yang sedih"

ha ha ha........

malangnya nasib. asik bengkel je. kah kah. asik rosak ke masuk bengkel. bila nak ada kilang skrip? asik same shit plot je.. recycle jek. kamon kamon

joegrimjow said...

kalau mase free boley je ni

DonCorleone said...

Belle - Memang benar indah khabar dari rupa dan lebih sedih ialah perjuangan yang sepatutnya dijuangkan banyak sangat yang kesasar. And they dare to say that scripting is the core of the screen industry. Aku hanya mampu berdiri dan jerit "FUCK YOU!"

Sokat - Kalau buluh dah dilentur dengan cara yang sama sejak sekian lama, maka susah nak kata. Kalau direct ke production house, silap-silap lagi kena tarah!

Obefiend -Kehidupan penulis skrip yang menyedihkan....heheheh....harga skrip dia lagi murah lah kot. Kah kah kah.

Joe - free2kan lah diri

Anonymous said...

Yang Bimbo marah sangat kat SWAM apa pasal? Dengan dan irihati atau apa. Bimbo tidak menunjukkan keperibadian seorang yang waras. Kepada Bimbo jangan mengarut dan mencarut sana sini!

Jun 1, 2009

Aku rasa kelakar sangat bila aku layan website bangang persatuan penulis skrip kita sebab ia macam GAMPANG!

Aku hari ini browse website Finas untuk mendidik diri sendiri tentang isu penulisan skrip di Malaysia (AGAIN). Aku teringin sangat nak lihat kewujudan satu website untuk penulis skrip yang diilhamkan oleh Persatuan Penulis Skrip Malaysia (Swam).

So, dalam website Finas ini ada benda ni.

Ini intro Swam dalam website itu:

Bagi menjelaskan beberapa tanggapan awam berhubung pentadbiran SWAM, dimaklumkan bahawa Persatuan ini masih terus aktif seperti biasa menyumbangkan khidmat nasihat dan perundingan kepada ahli-ahlinya selain membantu pihak-pihak yang berkenaan mengelolakan kegiatan seperti seminar, kursus dan bengkel latihan untuk penglibat industri filem.

So, aku fikir banyak yang positif yang telah lahirlah nampaknya. Swam khabarnya "banyak membantu pihak-pihak yang berkenaan mengelolakan kegiatan seperti seminar, kursus dan bengkel latihan untuk penglibat industri filem".

So, aku nak jugaklah tengok apa jenis seminar atau kursus yang "banyak" dibantu Swam tu.

So, aku carilah website addressnya.

Yang ada dalam website tu hanya bengkel seperti yang dicatat di bawah ni:

KURSUS PENULISAN SKRIN DRAMA TV (BERSIRI) anjuran SWAM

Tarikh: 14, 21, 28 Jun, 5 & tamat pada 12 Julai 2009

(setiap Ahad, jam 9 pagi hingga 5 petang)

Hubungi: swamadmin@gmail.com

swam_malaysia@yahoo.com

http://swammalaysia.wordpress.com

Kursus Penulisan Skrin Drama TV (Bersiri) bagi menjayakan program-program pendidikan dan latihan semula (reskilling) penulis-penulis skrin. Kursus ini dianjurkan dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS), demi pembangunan dan kemajuan industri perfileman dan penyiaran tanah air.

Tempat adalah terhad kepada 25 perserta sahaja

Tarikh Tutup Permohonan: 8 Jun 2009

Bayaran: Ahli SWAM RM30 seorang

Bukan Ahli SWAM RM300 seorang

Lebih kurang lima kali sahaja bengkel ini and this is the only bengkel that I found on the pathetic website.

Dan yang terbaru yang bakal dianjurkan Swam ialah acara "Jom Mesra Bersama SWAM" dan mereka yang berminat kena bayar RM10.00.

Aku kalau boleh tak mahulah sebut fuck you ke, haramjadah ke, sial ke atau apa-apa lagi yang seangkatan dengannya tetapi selepas aku baca website tu yang bertajuk:
"Apa faedahnya menjadi ahli SWAM", aku ternyata ada pendapat lain.

Tapi sebelum itu, apa kata korang baca dulu, apa kejadah faedah yang korang boleh dapat kalau jadi ahli SWAM.

Apa Faedahnya Menjadi Ahli SWAM?

  • Berpeluang memperolehi pendapatan yang lumayan sebagai seorang penulis skrin profesional.
  • Berpeluang mencipta nama sebagai salah seorang pengamal industri filem yang penting. Anda adalah “arkitek impian” bagi industri.
  • Berpeluang mempelajari selok belok urusan menjual karya anda di samping mengelakkan karya anda daripada menjadi mangsa lanun hakcipta.
  • Berpeluang berjumpa dan bertemubual dengan penulis-penulis skrin yang berjaya dan berpengalaman untuk mendapatkan nasihat dan petunjuk.
  • Berpeluang mengikuti kursus, seminar dan bengkel dengan percuma atau dengan harga diskaun.
  • Berpeluang mempercepat proses menimba ilmu dan kemahiran melalui pertemuan bersemuka dengan ahli-ahli lain.
  • Berpeluang membuktikan komitmen untuk memberi sumbangan dan memartabatkan kerjaya bidang penulisan skrin yang anda minati.
  • Berpeluang dipilih memimpin SWAM melalui Mesyuarat Agung setiap dua tahun untuk membawa penambahbaikan dan perubahan positif yang menguntungkan semua ahli dan persatuan.

WOW! Fucking unbelievable!

Hebat. If you have walaupun wang saku terakhir untuk makan nasi, just forget about the food and jadilah ahli SWAM!

They can fucking make you rich!

SWAM can help you (all of you....talented script writers) mendapat pendapatan lumayan.

Seriouslly, you can be fucking rich!

Jubur koranglah!!!

Ini buat aku teringat balik dengan The Writers Guild Of Great Britian 1959-2009 yang memang sesungguhnya bukan sahaja berdiri di atas nama "Guild" tetapi benar-benar memperjuangkan hak penulis skrip mereka.

Tolong lihat pembayaran yang harus dibayar kepada penulis skrip British seperti yang termaktub:

SECTION 3 FILMS BUDGETED BELOW£750,000

The terms for films in this category to be exactly the same as for films budgeted at £750,000 and up to £2 million, except that the producer is not required to make the £5,000 advance payment against additional uses.

The Total Guaranteed Fee is therefore the same as the Total Minimum Payment of £14,000 for the fee the Producer opts, before the first day of principal photography, to take either worldwide theatrical rights or two UK network television transmission.

Treatment Original Figure(from 1 October 1990)

Commencement Payment 1,350
Acceptance Payment 1,350

First Draft
Commencement Payment 4,725
Delivery Payment 4,725

Second Draft
Commencement Payment 1,620
Delivery Payment 1,620
Principal Photography Payment 3,510

Total minimum Payment 18,900

Total Guaranteed Payment 18,900

Yes...you can have all those fucking seminar, bengkel, whatever fuck you want to have, but hey, first thing first....come up with a fucking rate for script writers lah dulu supaya diorang ni (or kira orang ni) tak terus menerus dipijak dan dihentak sampai rabak.

Barangkali bayaran yang aku maksudkan tidak akan sama langsung dengan apa yang diperolehi oleh penulis skrip British ini tetapi my point is supaya persatuan yang kononnya ditubuhkan dengan niat untuk membantu penulis skrip supaya benar-benar berjuang untuk membantu penulis skrip.

Persatuan kalau sekadar tak sudah-sudah duduk di meja meeting dan tak sudah-sudah nak menganjurkan bengkel 24-7, baik pergi mampus!

Comprende?

KEEP IT COOL!


6 comments:

i.am.belle said...

oh marahnya broDonC. cool bro xD

oh! apa-apa agenda pun yang paling penting adalah soal bayaran. Kalau bayaran ciput dan tak dibantu dengan jayanya oleh persatuan mcmmana penulis skrip nak bertahan.

'yg indah khabar dari rupa' :{

Sokat said...

camane kalo aku pergi terus kat Production Company or any Director about my scripts?

xyah go through diaorg ni?

camane?

Obefiend said...

i have an idea for a skrip

"kehiupan seorang penulis skrip yang sedih"

ha ha ha........

malangnya nasib. asik bengkel je. kah kah. asik rosak ke masuk bengkel. bila nak ada kilang skrip? asik same shit plot je.. recycle jek. kamon kamon

joegrimjow said...

kalau mase free boley je ni

DonCorleone said...

Belle - Memang benar indah khabar dari rupa dan lebih sedih ialah perjuangan yang sepatutnya dijuangkan banyak sangat yang kesasar. And they dare to say that scripting is the core of the screen industry. Aku hanya mampu berdiri dan jerit "FUCK YOU!"

Sokat - Kalau buluh dah dilentur dengan cara yang sama sejak sekian lama, maka susah nak kata. Kalau direct ke production house, silap-silap lagi kena tarah!

Obefiend -Kehidupan penulis skrip yang menyedihkan....heheheh....harga skrip dia lagi murah lah kot. Kah kah kah.

Joe - free2kan lah diri

Anonymous said...

Yang Bimbo marah sangat kat SWAM apa pasal? Dengan dan irihati atau apa. Bimbo tidak menunjukkan keperibadian seorang yang waras. Kepada Bimbo jangan mengarut dan mencarut sana sini!