Jun 10, 2009

Aku ucapkan SALUTE kepada Allahyarham Shukery Hashim (1954-2009).

If I'm not mistaken, it happened on the 5th June 1995.

Aku masa tu tengah sibuk di pejabat di Berita Harian dekat Jalan Riong, KL tu. At this time, aku dah mulakan tugas sebagai wartawan akhbar Metro Ahad. Masa tu juga, banyak program TV3 yang dirakamkan di Jalan Liku yang terletak sebelah Jalan Riong.

Banyak kali juga aku turun ke sana untuk menonton rakaman program TV3 terutama Melodi yang ketika itu dihoskan oleh Fauziah Ahmad Daud.

Dan aku teringat tarikh 5th June 1995 itu apabila tiba-tiba sekumpulan wartawan hiburan yang juga teman-teman aku dari Berita Harian dan Harian Metro yang merungut-rungut sekembalinya diorang dari rakaman sebuah rancangan talkshow hiburan.

The program was Mikroskop and it was produced by the amboi-amboi guy, Azwan Ali.

Well, before he became like this, Azwan was actually a damn good TV producer and Mikroskop adalah antara program TV yang aku layan dulu.

Khabarnya berlaku kekecohan ketika rakaman program itu dijalankan. The topic that was discussed in the recording was about morality of the artiste in the eyes of the press/media.

Artis-artis yang dijemput untuk rakaman program berkenaan telah menghentam wartawan sepenuhnya. Artis yang ada di rakaman tu ialah Julie Dahlan, Badrul Muhayat, Iwan, Zarina Zainuddin, Leina Hangat, Kartina Aziz, DJ Dave dan ramai lagi.

Khabarnya dari awal hingga akhir rakaman, kebanyakan artis lebih cenderung membela diri masing-masing, mengkritik wartawan hiburan yang dikatakan lebih cenderung menulis cerita negatif artis daripada kisah benar.

And the most controversial remark came from the late (Allahyarham) Shukery Hashim yang begitu lantang meninggikan suara berkata: "Jangan percayakan akhbar" in front of about 200 audiences.

Lihat sahaja wajah Allahyarham yang pada aku ada "art"nya yang tersendiri.

Dan DJ Dave pulak kata: "Ada juga wartawan yang moral mereka boleh dipertikaikan, tapi artis tidak pernah mencemuh mereka. Lagi pun, kita tidak ada ruang untuk menulis mengenai keburukan mereka."

DJ Dave pun lantang tapi mereka ni semua hanya lantang selepas Arwah Shukery buka mulut dulu.

Seingat aku, selepas sahaja kekecohan itu berlaku, ramai wartawan yang mula boikot Arwah Shukery dan ramai juga yang mula tak suka beberapa artis yang lantang sangat bersuara itu.

Kelmarin (at 1.45pm), Shukery Hashim meninggal dunia after suffering for about 4 months sebab barah pankreas yang dah merebak sampai ke tulang belakang dan otak. The cancer went on the 4th stage sejak March lalu and it took 4 months for the cancer to actually kill him.

I love his acting!

Aku suka sangat menonton lakonan dia dalam Syahadat (1992) dan Rahsia (1987). Namun, aku lebih kagumi arwah sebab dia lantang.

Aku tonton filem ini dengan teman lama aku Izman Ismail yang pakai kain pelikat aje sebab malas nak tukar seluar. Kami menonton di pawagam depan Pertama Complex tu dulu.


Filem arahan Othman Hafsham ini aku tonton di TV aje dulu sebab masa ia diterbitkan aku menetap di kampung aku di Kampar and letih kalau nak tunggu tayangan filem Melayu di kampung aku tu.

Peristiwa "jangan percayakan akhbar" itu buat aku kagumi dia. Walaupun masa tu aku ni juga wartawan hiburan, aku rasa tak ada artis yang berani macam beliau masa tu.

Selalunya artis-artis kita ni layan aje kerenah wartawan sebab tak mau kena ban lah, dan macam-macam lah dan selagi boleh akan tolerate saja dengan sikap wartawan tapi berbeza pada 5th June 1995 apabila arwah seakan amuk.

To me, he might not have acted in the most expensive film Malaysia ever made. Or he might not have acted in the longest soap in the country.

Well, to me, he doesn't have to have any kind of award because I admired his work and his courage.

Tak yah nak kasi title Datuk, Tan Sri, Tun, Datuk Seri ke apa ke selepas dia meninggal ni pun sebab kalau rasa rindu kat dia, kita boleh tonton lakonan dia (dan Cinta Gila masih sedang ditayangkan) dan kalau ikhlas, kita sedekahkan ajelah Al-Fatihah.

Shukery Hashim: A Great Malaysian Actor (1954 - 2009)

Keep It Cool

And

AL-FATIHAH

17 comments:

Obefiend said...

al fatihah

filem pertama aku nampak dia ialah rahsia. masih trauma dengan filem tu

masa dengar dia kena kanser pankreas i already prepared for the worst. pasal fatality rate for that kind of cancer is high.

cakap pasal mikroskop

bukan tv show tu ke kena ban pasal ada seorang pelakon/pengarah mencarut on air. i dunno what happened to him. lepas tu dia ada kes buat anak bini jadi hostage. letak parang kat leher..

i cant for the life of me recall this person's name...

DonCorleone said...

Obefiend - Same here. Bila aku dengar dia ada cancer pankreas tu, i was so ready. And as for me, although he didn't took lead in Syahadat, aku lebih suka filem itu. Nevertheless, Rahsia was awesome too!

TV show yang kena ban tu ialah Teleskop, bukan Mikroskop. Kena ban sebab Nasir Jani jerit FUCK OFF when they were discussing the issue of piracy. Well, he was a passionate man I guess.

.ieLah. said...

oh.
smlm terkejut sebab emak inform lepas balik kerja.tak tahu news ni

anak arwah is my felo kat utm.so,past few moths boleh kata every week nampak dia datang umah anak dia.and dia nampak sihat.tak sangka..


al fatihah.

Ida said...

Mula-mula dulu, aku confuse Allahyarham dengan Ahmad Yatim sebab masa tu aku rasa both of them ada resemblance. But lama kelamaan aku dah boleh bezakan dorang ni.

Sejak keluar berita yang dia menghidap kanser pankreas level 4, aku dah paham, hanya semangat yang kuat, dengan izin Allah, dia boleh sembuh kembali. Aku tengok dia dalam cerita Rona Roni Makaroni final episode, and aku memang dah tau dia ni versatile. Bagi ajelah watak apa pun, he's brilliant in working out the character.

Berita yang aku baca semalam, benar-benar menyedihkan aku. We lost a great actor. Tapi sekurang-kurangnya, Allahyarham beruntung/bertuah kerana dia sudah boleh mengagak jangka hayatnya dan berpeluang untuk menebus dosanya (jika ada). Al-Fatihah.

cik nana~ said...

al-Fatihah :(
hilang seorang lagi pelakon berbakat

fahmi said...

hilang satu lagi permata dlm dunia seni yg dipenuhi kaca.. banyak drama,filem yg best jadi x best jika watak beliau tiada..

alFatihah utu Allahyarham...

mizzyN said...

opismet kabar masa pukul 2 petang macam tu tapi tak ada saluran nak pengesahan. hehe, masa kami praktikal dulu dan dia berlakon drama. pengarah tensen sebab dia suka nak buat aksi lebih2 sampai lari blocking. penat kameraman nak kejar shot dia.

Takziah untuk familia dia.

<< s| tED| >> said...

al-fatihah!! Terkesan dengan Cinta Madinah

joegrimjow said...

takziah pada keluarga

msYuz said...

al-Fatihah untuknya dan keluarga.

S.YanaZ said...

AlFatihah.
Sedey juga bila baca di Metro.

Naz said...

AlFatihah

zan said...

Takziah kepada keluarga allahyarham. Harap bro Sani boleh sampaikan kepada keluarga allahyahram sekiranya pergi melawat mereka.

Teringat masa jumpa En. Nasir Jani di Colisseum KL ketika tayangan merakyatkan filem "Kembara Seniman Jalanan (KBJ)". Beliau masih tidak berpuas hati dengan isu cetak rompak dan mengatakan isu dalam KBJ masih relevan sampai sekarang.

"Kemana hilangnya RM 2 juta?"

azyze gomez said...

Sungguh sebak dan sedih...
kita hilang satu lagi bintang seni tanahair. And a cool, down-to-earth one at that too.

thanks don for sharing your story ni.
:(

Ayyman Rahim said...

Al Fatihah. Artis sekarang ni asyik dok kipas bontot wartawan sebab takut kena ban semua, wartawan pun macam nak guna kuasa veto yg ada juga. Haih.

LavENDer Wind said...

Al Fatihah.
aku baru tahu kala baca post ini...sedikit rasa kehilangan terasa

dill said...

maaf, saye lari dari tajuk...

kampung di kampar, ya? saya pun dari kampar :) chill!

Jun 10, 2009

Aku ucapkan SALUTE kepada Allahyarham Shukery Hashim (1954-2009).

If I'm not mistaken, it happened on the 5th June 1995.

Aku masa tu tengah sibuk di pejabat di Berita Harian dekat Jalan Riong, KL tu. At this time, aku dah mulakan tugas sebagai wartawan akhbar Metro Ahad. Masa tu juga, banyak program TV3 yang dirakamkan di Jalan Liku yang terletak sebelah Jalan Riong.

Banyak kali juga aku turun ke sana untuk menonton rakaman program TV3 terutama Melodi yang ketika itu dihoskan oleh Fauziah Ahmad Daud.

Dan aku teringat tarikh 5th June 1995 itu apabila tiba-tiba sekumpulan wartawan hiburan yang juga teman-teman aku dari Berita Harian dan Harian Metro yang merungut-rungut sekembalinya diorang dari rakaman sebuah rancangan talkshow hiburan.

The program was Mikroskop and it was produced by the amboi-amboi guy, Azwan Ali.

Well, before he became like this, Azwan was actually a damn good TV producer and Mikroskop adalah antara program TV yang aku layan dulu.

Khabarnya berlaku kekecohan ketika rakaman program itu dijalankan. The topic that was discussed in the recording was about morality of the artiste in the eyes of the press/media.

Artis-artis yang dijemput untuk rakaman program berkenaan telah menghentam wartawan sepenuhnya. Artis yang ada di rakaman tu ialah Julie Dahlan, Badrul Muhayat, Iwan, Zarina Zainuddin, Leina Hangat, Kartina Aziz, DJ Dave dan ramai lagi.

Khabarnya dari awal hingga akhir rakaman, kebanyakan artis lebih cenderung membela diri masing-masing, mengkritik wartawan hiburan yang dikatakan lebih cenderung menulis cerita negatif artis daripada kisah benar.

And the most controversial remark came from the late (Allahyarham) Shukery Hashim yang begitu lantang meninggikan suara berkata: "Jangan percayakan akhbar" in front of about 200 audiences.

Lihat sahaja wajah Allahyarham yang pada aku ada "art"nya yang tersendiri.

Dan DJ Dave pulak kata: "Ada juga wartawan yang moral mereka boleh dipertikaikan, tapi artis tidak pernah mencemuh mereka. Lagi pun, kita tidak ada ruang untuk menulis mengenai keburukan mereka."

DJ Dave pun lantang tapi mereka ni semua hanya lantang selepas Arwah Shukery buka mulut dulu.

Seingat aku, selepas sahaja kekecohan itu berlaku, ramai wartawan yang mula boikot Arwah Shukery dan ramai juga yang mula tak suka beberapa artis yang lantang sangat bersuara itu.

Kelmarin (at 1.45pm), Shukery Hashim meninggal dunia after suffering for about 4 months sebab barah pankreas yang dah merebak sampai ke tulang belakang dan otak. The cancer went on the 4th stage sejak March lalu and it took 4 months for the cancer to actually kill him.

I love his acting!

Aku suka sangat menonton lakonan dia dalam Syahadat (1992) dan Rahsia (1987). Namun, aku lebih kagumi arwah sebab dia lantang.

Aku tonton filem ini dengan teman lama aku Izman Ismail yang pakai kain pelikat aje sebab malas nak tukar seluar. Kami menonton di pawagam depan Pertama Complex tu dulu.


Filem arahan Othman Hafsham ini aku tonton di TV aje dulu sebab masa ia diterbitkan aku menetap di kampung aku di Kampar and letih kalau nak tunggu tayangan filem Melayu di kampung aku tu.

Peristiwa "jangan percayakan akhbar" itu buat aku kagumi dia. Walaupun masa tu aku ni juga wartawan hiburan, aku rasa tak ada artis yang berani macam beliau masa tu.

Selalunya artis-artis kita ni layan aje kerenah wartawan sebab tak mau kena ban lah, dan macam-macam lah dan selagi boleh akan tolerate saja dengan sikap wartawan tapi berbeza pada 5th June 1995 apabila arwah seakan amuk.

To me, he might not have acted in the most expensive film Malaysia ever made. Or he might not have acted in the longest soap in the country.

Well, to me, he doesn't have to have any kind of award because I admired his work and his courage.

Tak yah nak kasi title Datuk, Tan Sri, Tun, Datuk Seri ke apa ke selepas dia meninggal ni pun sebab kalau rasa rindu kat dia, kita boleh tonton lakonan dia (dan Cinta Gila masih sedang ditayangkan) dan kalau ikhlas, kita sedekahkan ajelah Al-Fatihah.

Shukery Hashim: A Great Malaysian Actor (1954 - 2009)

Keep It Cool

And

AL-FATIHAH

17 comments:

Obefiend said...

al fatihah

filem pertama aku nampak dia ialah rahsia. masih trauma dengan filem tu

masa dengar dia kena kanser pankreas i already prepared for the worst. pasal fatality rate for that kind of cancer is high.

cakap pasal mikroskop

bukan tv show tu ke kena ban pasal ada seorang pelakon/pengarah mencarut on air. i dunno what happened to him. lepas tu dia ada kes buat anak bini jadi hostage. letak parang kat leher..

i cant for the life of me recall this person's name...

DonCorleone said...

Obefiend - Same here. Bila aku dengar dia ada cancer pankreas tu, i was so ready. And as for me, although he didn't took lead in Syahadat, aku lebih suka filem itu. Nevertheless, Rahsia was awesome too!

TV show yang kena ban tu ialah Teleskop, bukan Mikroskop. Kena ban sebab Nasir Jani jerit FUCK OFF when they were discussing the issue of piracy. Well, he was a passionate man I guess.

.ieLah. said...

oh.
smlm terkejut sebab emak inform lepas balik kerja.tak tahu news ni

anak arwah is my felo kat utm.so,past few moths boleh kata every week nampak dia datang umah anak dia.and dia nampak sihat.tak sangka..


al fatihah.

Ida said...

Mula-mula dulu, aku confuse Allahyarham dengan Ahmad Yatim sebab masa tu aku rasa both of them ada resemblance. But lama kelamaan aku dah boleh bezakan dorang ni.

Sejak keluar berita yang dia menghidap kanser pankreas level 4, aku dah paham, hanya semangat yang kuat, dengan izin Allah, dia boleh sembuh kembali. Aku tengok dia dalam cerita Rona Roni Makaroni final episode, and aku memang dah tau dia ni versatile. Bagi ajelah watak apa pun, he's brilliant in working out the character.

Berita yang aku baca semalam, benar-benar menyedihkan aku. We lost a great actor. Tapi sekurang-kurangnya, Allahyarham beruntung/bertuah kerana dia sudah boleh mengagak jangka hayatnya dan berpeluang untuk menebus dosanya (jika ada). Al-Fatihah.

cik nana~ said...

al-Fatihah :(
hilang seorang lagi pelakon berbakat

fahmi said...

hilang satu lagi permata dlm dunia seni yg dipenuhi kaca.. banyak drama,filem yg best jadi x best jika watak beliau tiada..

alFatihah utu Allahyarham...

mizzyN said...

opismet kabar masa pukul 2 petang macam tu tapi tak ada saluran nak pengesahan. hehe, masa kami praktikal dulu dan dia berlakon drama. pengarah tensen sebab dia suka nak buat aksi lebih2 sampai lari blocking. penat kameraman nak kejar shot dia.

Takziah untuk familia dia.

<< s| tED| >> said...

al-fatihah!! Terkesan dengan Cinta Madinah

joegrimjow said...

takziah pada keluarga

msYuz said...

al-Fatihah untuknya dan keluarga.

S.YanaZ said...

AlFatihah.
Sedey juga bila baca di Metro.

Naz said...

AlFatihah

zan said...

Takziah kepada keluarga allahyarham. Harap bro Sani boleh sampaikan kepada keluarga allahyahram sekiranya pergi melawat mereka.

Teringat masa jumpa En. Nasir Jani di Colisseum KL ketika tayangan merakyatkan filem "Kembara Seniman Jalanan (KBJ)". Beliau masih tidak berpuas hati dengan isu cetak rompak dan mengatakan isu dalam KBJ masih relevan sampai sekarang.

"Kemana hilangnya RM 2 juta?"

azyze gomez said...

Sungguh sebak dan sedih...
kita hilang satu lagi bintang seni tanahair. And a cool, down-to-earth one at that too.

thanks don for sharing your story ni.
:(

Ayyman Rahim said...

Al Fatihah. Artis sekarang ni asyik dok kipas bontot wartawan sebab takut kena ban semua, wartawan pun macam nak guna kuasa veto yg ada juga. Haih.

LavENDer Wind said...

Al Fatihah.
aku baru tahu kala baca post ini...sedikit rasa kehilangan terasa

dill said...

maaf, saye lari dari tajuk...

kampung di kampar, ya? saya pun dari kampar :) chill!