Jun 8, 2009

Korang percaya tak dengan pelesit? Betul ke pelesit pun boleh jadi entertainment journalist?

Tahniah adalah perkataan paling sesuai untuk aku ucapkan kepada Nana dan Brian yang dah kahwin.

Aku tak kenal Nana lama sangat, cuma aku sibuk nak sangat dia jadi hos Galaksi (TV9) masa aku kerja di sana dan it took me almost 2 months to convince my bosses.

My boss yang sorang ni sampai aku terpaksa SMS tengah-tengah malam and said: "I give you my word that she will be worth it."

And hey, I think, Galaksi did well walaupun diorang dah bertukar hos dah ni.

Brian pulak aku kenal lama sangat dah. Kalau tak silap aku dari tahun 1995 saat dia masih kerja di EMI dan kita orang ada satu minat yang sama iaitu Pearl Jam.

Anyway, last Friday I had a late meeting in Bangkok Jam near Low Yat and aku sampai di rumah lewat sangat-sangat sampaikan kepala aku sakit bila aku bangun pagi Sabtu tu and terus tak dapat nak ke wedding Nana.

Sorry guys, truly I am sorry.

So, as usual, aku membacalah untuk dapatkan update and of course aku dapat live SMS updates from Bapak Gula-Gula. Well, it was entertaining to read what Hazrey has to say about the wedding lah.

Anyway, tahniah kepada Nana and Brian on their wedding. FF yang kat sebelah tu bila lah pulak yek? Heheheh. Kredit gambar ialah kpeada blog baru Hazrey iaitu Hazrey Mengumpat dan Mengata.

And aku langsung tak terkejut bila aku baca the Sunday papers.

Read Bapak Gula-Gula and you shall understand.

Orang Melayu kata, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Pada aku, keadaan ini memang betul.

Tetapi ada masa-masanya ia tak betul juga.

Ada masanya, perumpaan itu tak relevan langsung.

Nana kahwin hari Sabtu dan pada hari Ahad, ada akhbar yang terbitkan headline seperti ini:

"Keluarga larang Nana jemput wartawan"

Namun the headline is different from the story.

Tulisan itu menyebut tentang pelbagai perkara berkaitan jemputan ke majlis kahwin Nana/Brian yang kononnya Nana tidak mahu menjemput wartawan.

Tulisan ini menegaskan mengenai superiornya wartawan hiburan dengan ayat-ayat seperti di bawah ni:

"....Nak harap jatuh sendiri macam durian runtuh, memang susahlah kot. Mungkin ada hati wartawan yang sudah terguris, tapi tak mengapalah Nana, suka hatilah nak jemput ke tak, ada ku kisah!"

Betul ke ada hati wartawan terguris dengan ini?

And then tulisan itu menyebut lagi:

"Bagi *****, populariti Nana tidaklah sehebat Datuk Siti Nurhaliza, Mawi atau bintang Indonesia, Bunga Citra Lestari yang awal-awal lagi sudah menyenaraikan nama wartawan yang bakal diundang ke majlis perkahwinan mereka."

Hakikatnya perkahwinan sudah settle, wartawan sudah diajak, tetapi pasangan pengantin ini masih dihina tentang soal populariti mereka.

Pelik aku.

Kenapa entertainment reporting jadi sebusuk ini?

Tapi kali ini aku tahu dah, ia hanya busuk selalunya pada satu-satu tempat aje, bukan semuanya busuk.

Aku dah tak boleh nak generalize kebusukan entertainment reporting hanya kerana satu dua pelesit ni.

Inilah rupa belalang pelesit. Aku guna gambar ni sebab aku tak jumpa gambar tenuk pelesit.

Dan aku tahu Bapak Gula Gula pun akan setuju.

NOTA KAKI: Kena menuntut di Gunung Ledang ilmu hindarkan pelesit dari dunia penulisan tanah air.

6 comments:

Obefiend said...

aku macam kenal je gaya penulisan ini.adakah ini puaka yang kejar orang naik eskeletor itu? haha..

on a side note aku rasa kalau hantar wartawan Tapir macam dia pergi US mau meletup kepala dia. wedding mmg sah dah ban wartawan. hanya untuk teman dekat. tak pun wartawan yang dah bayar hak ekslusif. aku rasa tapir tu boleh jadi slim kalau lama duduk kat US.

haha

cik nana~ said...

tak habis2 nak terasa hati la, terguris hati la, makan hati la
dah tua2 pun masih berperangai cam budak2
artis2 nih kene cium bontot wartawan hiburan ek?

i.am.belle said...

oh wartawan hiburan ni mesti bagi 'layanan first class' baru mereka puas hati dan puji melambung kat majalah dan suratkhabar masing-masing.

hak pasangan tersebutlah pada siapa yang mereka mahu undang ke majlis perkahwinan mereka. yang mereka tak undang tu. kasihan.

D.N.A.S said...

Saya pun tak faham. Opinions macam ni sebenarnya sapa yang suruh tulis? Editor surat khabar ataupun wartawan tu punya pendapat sendiri?

msYuz said...

idea jual paper yang hampeh.

betul macam cik/encik D.N.A.S -- teringin nak tahu angkara siapa berita-berita hangit macam ni perlu ditulis. mintak kesian tak abis2.

Ayyman Rahim said...

Tak sangka Nana dah kahwin padahal dulu tengok dia macam budak-budak busuk je waktu AF1 dulu, tapi sekarang hot gila pulak. Selamat pengantin baru!

Jun 8, 2009

Korang percaya tak dengan pelesit? Betul ke pelesit pun boleh jadi entertainment journalist?

Tahniah adalah perkataan paling sesuai untuk aku ucapkan kepada Nana dan Brian yang dah kahwin.

Aku tak kenal Nana lama sangat, cuma aku sibuk nak sangat dia jadi hos Galaksi (TV9) masa aku kerja di sana dan it took me almost 2 months to convince my bosses.

My boss yang sorang ni sampai aku terpaksa SMS tengah-tengah malam and said: "I give you my word that she will be worth it."

And hey, I think, Galaksi did well walaupun diorang dah bertukar hos dah ni.

Brian pulak aku kenal lama sangat dah. Kalau tak silap aku dari tahun 1995 saat dia masih kerja di EMI dan kita orang ada satu minat yang sama iaitu Pearl Jam.

Anyway, last Friday I had a late meeting in Bangkok Jam near Low Yat and aku sampai di rumah lewat sangat-sangat sampaikan kepala aku sakit bila aku bangun pagi Sabtu tu and terus tak dapat nak ke wedding Nana.

Sorry guys, truly I am sorry.

So, as usual, aku membacalah untuk dapatkan update and of course aku dapat live SMS updates from Bapak Gula-Gula. Well, it was entertaining to read what Hazrey has to say about the wedding lah.

Anyway, tahniah kepada Nana and Brian on their wedding. FF yang kat sebelah tu bila lah pulak yek? Heheheh. Kredit gambar ialah kpeada blog baru Hazrey iaitu Hazrey Mengumpat dan Mengata.

And aku langsung tak terkejut bila aku baca the Sunday papers.

Read Bapak Gula-Gula and you shall understand.

Orang Melayu kata, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Pada aku, keadaan ini memang betul.

Tetapi ada masa-masanya ia tak betul juga.

Ada masanya, perumpaan itu tak relevan langsung.

Nana kahwin hari Sabtu dan pada hari Ahad, ada akhbar yang terbitkan headline seperti ini:

"Keluarga larang Nana jemput wartawan"

Namun the headline is different from the story.

Tulisan itu menyebut tentang pelbagai perkara berkaitan jemputan ke majlis kahwin Nana/Brian yang kononnya Nana tidak mahu menjemput wartawan.

Tulisan ini menegaskan mengenai superiornya wartawan hiburan dengan ayat-ayat seperti di bawah ni:

"....Nak harap jatuh sendiri macam durian runtuh, memang susahlah kot. Mungkin ada hati wartawan yang sudah terguris, tapi tak mengapalah Nana, suka hatilah nak jemput ke tak, ada ku kisah!"

Betul ke ada hati wartawan terguris dengan ini?

And then tulisan itu menyebut lagi:

"Bagi *****, populariti Nana tidaklah sehebat Datuk Siti Nurhaliza, Mawi atau bintang Indonesia, Bunga Citra Lestari yang awal-awal lagi sudah menyenaraikan nama wartawan yang bakal diundang ke majlis perkahwinan mereka."

Hakikatnya perkahwinan sudah settle, wartawan sudah diajak, tetapi pasangan pengantin ini masih dihina tentang soal populariti mereka.

Pelik aku.

Kenapa entertainment reporting jadi sebusuk ini?

Tapi kali ini aku tahu dah, ia hanya busuk selalunya pada satu-satu tempat aje, bukan semuanya busuk.

Aku dah tak boleh nak generalize kebusukan entertainment reporting hanya kerana satu dua pelesit ni.

Inilah rupa belalang pelesit. Aku guna gambar ni sebab aku tak jumpa gambar tenuk pelesit.

Dan aku tahu Bapak Gula Gula pun akan setuju.

NOTA KAKI: Kena menuntut di Gunung Ledang ilmu hindarkan pelesit dari dunia penulisan tanah air.

6 comments:

Obefiend said...

aku macam kenal je gaya penulisan ini.adakah ini puaka yang kejar orang naik eskeletor itu? haha..

on a side note aku rasa kalau hantar wartawan Tapir macam dia pergi US mau meletup kepala dia. wedding mmg sah dah ban wartawan. hanya untuk teman dekat. tak pun wartawan yang dah bayar hak ekslusif. aku rasa tapir tu boleh jadi slim kalau lama duduk kat US.

haha

cik nana~ said...

tak habis2 nak terasa hati la, terguris hati la, makan hati la
dah tua2 pun masih berperangai cam budak2
artis2 nih kene cium bontot wartawan hiburan ek?

i.am.belle said...

oh wartawan hiburan ni mesti bagi 'layanan first class' baru mereka puas hati dan puji melambung kat majalah dan suratkhabar masing-masing.

hak pasangan tersebutlah pada siapa yang mereka mahu undang ke majlis perkahwinan mereka. yang mereka tak undang tu. kasihan.

D.N.A.S said...

Saya pun tak faham. Opinions macam ni sebenarnya sapa yang suruh tulis? Editor surat khabar ataupun wartawan tu punya pendapat sendiri?

msYuz said...

idea jual paper yang hampeh.

betul macam cik/encik D.N.A.S -- teringin nak tahu angkara siapa berita-berita hangit macam ni perlu ditulis. mintak kesian tak abis2.

Ayyman Rahim said...

Tak sangka Nana dah kahwin padahal dulu tengok dia macam budak-budak busuk je waktu AF1 dulu, tapi sekarang hot gila pulak. Selamat pengantin baru!