Jun 8, 2009

Sudahkah kita bersedia untuk tambang teksi baru di Lembah Kelang walaupun kita ada banyak teksi yang macam HARAMJADAH?

Recently, the Minister in the Prime Minister Department, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz; said:

* Kerajaan tengah fikir untuk naikkan 30 peratus pendapatan pemandu teksi dan kereta sewa Lembah Kelang.

* Ia untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam di Malaysia.

Ini dia Minister di Prime Minister Department yang announce nak naikkan tambang teksi tu.

The new fare:


* 10 sen bagi setiap 45 saat pergerakan teksi now will be UPGRADED to 13 sen bagi setiap 27 saat. * Charge permulaan daripada RM2 akan NAIK kepada RM3.

On that cadangan, Presiden Persatuan Teksi dan Kereta Sewa Wilayah Persekutuan dan Selangor, Datuk Aslah Abdullah, pulak kata: "Usaha kerajaan itu lebih menunjukkan usaha untuk memperbaiki kualiti pengangkutan awam, termasuk perkhidmatan teksi semakin penting di Lembang Kelang. Kenaikan 13 sen setiap 27 saat itu memang lama dinantikan sebab 10 sen bagi setiap 45 saat itu digunakan sejak 1996."

Well, I am not gonna lie. Pengalaman aku naik teksi banyak yang negative berbanding positive.

Yeah yeah....nama aje ada meter....tapi....butuhlah!

Ku catatkan sedikit pengalaman NEGATIVE aku:

* Bila aku balik dari Singapore dulu naik bus Nice/Plusliner yang berhenti di Stesen Keretapi Lama tu, ada pemandu teksi yang muka macam haramjadah sentiasa ada di situ dan bersiap sedia nak "makan" penumpang dengan cara haramjadah mereka. Haramjadah ni mintak aku bayar RM60 untuk bawak aku ke Damansara Perdana dengan alasan jam sudah 1 pagi dan dia tak akan guna meter.

* Aku naik bus bangsa Suasana Edaran yang dipandu oleh pemandu berani mati dari Seremban ke Kuala Lumpur dan berhenti di Central Market. Kemudian aku tengok ada banyak teksi yang tunggu macam "gagak tunggu bangkai" di situ. Lalu aku tanya tambang untuk ke British Council di Jalan Ampang itu. Harga yang diquoted oleh kebanyakan haramjadah di situ ialah RM15.00.

* Dulu aku pi makan di Ikea masa aku kerja di TV3. So lepas makan aku nak balik pejabat di TV3 yang terletak less than 10km aje dari Ikea. So, aku tanya beberapa haramjadah yang menunggu di situ dan again i was quoted RM15.00 to get to TV3.

Kucatatkan pengalaman POSITIVE aku lak:

* Aku tak layan haramjadah di Stesen Keretapi Lama tu dan aku selamba menunggu teksi di tepi jalan. Ada sebuah teksi berhenti. Pakcik pakai kopiah yang pandu. Lalu kusuruh dia hantar aku ke Damansara Perdana dan dia tekan meter. So, aku naik dan tambang aku hanya RM17.20.

* Aku tak layan haramjadah di depan Central Market dan aku selamba tunggu teksi di tepi jalan. Ada sebuah teksi berhenti. Brader misai tebal yang pandu. Lalu kusuruh dia hantar aku ke British Council di Jalan Ampang itu. So, aku naik dan tambang aku hanya RM5.70.

* Aku tak layan haramjadah di Ikea tu. So, aku selamba tunggu teksi di tepi jalan...tapi nasib naik ada kawan aku yang pandu kereta lalu...so aku tumpang dia balik opis. Tambang aku? FREE aje lah kan. Hehehe

What I'm saying here ialah:

* Umum tahu tentang busuknya teksi kita di Malaysia.

* Pemandu teksi banyak yang haramjadah sehingga mereka yang baik-baik pun dipalit dengan keharamjadah mereka ini.

* Tak cukup dengan sikap pemandu teksi yang haramjadah, keadaan teksi mereka 10 kali lebih haramjadah.

Korang rasa lah kan....rasa-rasanya lah kan.....

* Si Minister di Prime Minister Department tu pernah naik teksi di KL tak?

Ini adalah antara beberapa menteri yang suka posing untuk media dalam teksi tapi korang rasa diorang ni pernah ke betul-betul naik teksi?

Fair enough, nak naikkan tambang....naikkanlah....tapi adakah ia menjamin bahawasanya tidak akan ada lagi teksi haramjadah di Malaysia?

I am sorry kalau aku berbunyi seperti seorang pesimistik, tetapi pengalaman aku terlalu banyak dengan pemandu teksi haramjadah ni.

Tengok aje gambar-gambar teksi yang aku sempat rakamkan saat aku naik teksi-teksi haramjadah ni. Tengok kat bawah ni:

Ini barang-barang berharga seorang pemandu teksi di tempat hand brake nya. Geli geleman aku tengok dan menyesal sebab aku duduk depan lak tu. HARAMJADAH sungguh!

Ini pulak rupa air cond sebuah lagi teksi. Tak cukup dengan itu, air condnya langsung tak sejuk. Memang cilakak.

Tengok saja cara pemandu teksi ini "memasang" air cond nya dengan menyelit sehelai name card sebab kalau tak buat gitu nampaknya tak ada air cond langsunglah teksi ni.

Ini no pendaftaran teksi yang aku naik and tak gunakan meter ni. Korang rasa lah kan...penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan atau Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan akan ambik kisah ke atas apa yang aku tulis ni?

NOTA KAKI ALA AKHBAR MELAYU: Sila lah ceritakan pengalaman korang naik teksi....sama ada lebih banyak NEGATIVE or POSITIVE. - Kita nilaikan sama-sama ye.

Dalam pada itu....KEEP IT COOL.

23 comments:

F A R Y N said...

naiklah tambang teksi bape byk skalipun,servis tetap tahap gampang!

FAD ARIFFIN said...

"Ia untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam di Malaysia."
Perghh! tu yang tak tahan tuh! Iyolah tuh Nazri.

Hazrey said...

Teksi? Hahaha, wait until I tell you, aku pernah naik teksi pakcik ni, siap letak Quran kat speedometer, pastu dah standby RM3 kat meter untuk ditambah. Bila sampai destinasi yang tak sampai 3km, dia cepat cepat tekan, macam aku ni buta. Aku jadik bertambah marah sebab pakcik tu menipu depan Quran. Kalau Al-Quran sendiri dia tak muliakan, apatah lagi manusia. Laknatlah dia dengan duit aku tu di dunia, tapi aku ampunkan dia kat akhirat.

Dan satu lagi, penyerahan permit individu tu memang bagus, tetapi pada masa yang sama, ada ke pemberhentian pemberian permit atau tidak menyambung semula permit syarikat syarikat yang monopoli teksi ni? Do you know berapa yang diaorang kena sediakan setiap hari untuk bayar balik pada company lintah darat ni semua? Dan teksi semakin banyak dan mereka terpaksa bersaing.

Aku sendiri ada saudara yang memandu teksi dan dia sendiri ceritakan betapa susahnya nak cari pelanggan sekarang. Kalau round banyak kali, minyak abis, tunggu satu tempat tak banyak income. So nak buat apa? Sebab tu aku setuju sangatlah perenggan yang kau sebut kalau sekadar posing tapi tak rasa sendiri, berhentilah jadi ahli parlimen.

Pergi tengok, pergi duduk kat tempat pemandu teksi berkumpul. Tanya kat diaorang tu kenapa diaorang berkumpul. Suka suka? Ada yang dah rasa kaya, tetapi ada juga yang terpaksa.

Liza Barhan said...

meningkatkan kualiti perkhidmatan?? kualiti ape klau ada pemandu teksi yg kurang ajar dgn penumpang?

*pil.tahan.sakit* said...

camne lak pemandu teksi yg gila seks. yang stok gatal2 ni. i mean there a few rite? haramjadah gak ni..

Obefiend said...

apa jadi dengan rm 11 billion yang pak lah janjikan dalam budget 2tahun lepas. dalam budget tahun itu 11 billion akan dikelurakan dari 2007 hinggalah ke 2011 untuk digunakan olh sektro pengakutan awam di KL.

and i quote

"ini adalah untuk menaik taraf sitem pengakutan di ibu negara tanpa rakyat menanggung kenaikkan harga tambang"

now.. that was 2 years go. my math is a bit rusty but i reckon at lest 2 billion must have been used to "improve" the infrastructure. what i saw in the last 2 years are minor changes. these are the installation of a new PA and video screens at Pudu Raya. other than that i didnt see any changes

now.. where did the greenback went? adakah untuk menaik taraf infrastruktur sistem pengangkutan atau menaik taraf infrastrukture poket dan tempat kediaman taukeh syarikat pengangkutan di malaysia

call me a cynic

but i dont know why when it comes to improving things all we get are ALWAYS cosmetic. dah naik teksi in kl for close to 2 decades. takde anjakan paradigma pun in that timeframe. same standard jugak.

"sory la dik. kalau pakai meter anak abang tak makan dik.. mahal"

"bagus la bang.. bagi anak makan duit saya tak redho. saya harap anak abang jadi pelacur"

kah kah kah

aku cynic lagi..

maka tambang pun naik. september depan harga minyak naik dan dijangka makin naik kerana ekonomi dunia semakin baik.

question

akan naikkah lagi harga kelak? jika tidak adakah abang teksi baju putih akan guna alasan ini pulak

"hari tu naik pun abang cukup-cukup je nak bagi makan anak abang yang 16 tuh. skang minyak naik kena la naikkan lagi dik. kesian bini abang yang 4 tu"

bleh!
meh!

dan ye Don

aku rasa diorang naik teksi KLIA je kot. yang mercedes tu. teksi kiat huat heng atau COMFORT dia tak pernah naik. Teksi hand me down dari kota SInga. Dalam masih ada sticker dan hire rate dari kota singa. hahaha..

i.am.belle said...

teksi kat kuala lumpur ni mmg mcm cibai.

naik teksi kat kuala lumpur ni yg lebih byk adalah negative. yg pakai meter pun meter tipu. pemandu teksi melayu lagi cibai, makan duit haram caj cekik darah. tak amanah.


soriii broDonC termencarut lebih. aku mmg sgt menyampah dgn teksi di kuala lumpur nih ;{

magazineline said...

sepanjang aku naik teksi, klu dari 10 teksi aku naik, hanya 1 jer bagus, bagus maksud aku guna meter yg lain tidak pun, aku pun tak tahu, apa maksud penguat kuasa, ada ker istilah itu dlm peniagaan teksi ini, dulu aku ada baca paper, malaysia teksi tergolong dlm 10 dlm dunia yg teruk, melenting bagai smua pak menteri, rakyat jelata kedai kopi kata, patut number 1 tu.

Anonymous said...

penah kena dari bandar segamat ke uitm segamat
waktu tu dah 10 malam (kot)
dan aku je nak ke uitm, jd terpaksalah aku ke teksi
casnya RM15.00, sama harga tiket aku balik segamat-melaka (malah, lagi murah dari tu)
+_+

ajie said...

pengalaman gua:

pernah la terkena dgn dreba rteksi ni....hangus 20 ringgit

pernah la..bertumbuk dgn drebar teksi ni....best...haha

pernah la naik teksi tak bayar...kahkah

mizzyN said...

teksi kat terminal bas larkin suka nak caj tambang dua kali ganda padahal baru pukul 11 malam. satu hari tu aku

a.k.a lollipop said...

i agree that all menteri kena try naik teksi / berlakon jadi "rakyat" for sebulan to kaji balik all this nonsense before "cakap tak serupa bikin" =)

babyemi said...

nak naik teksi kat malaysia ni, mcm ada fobia sikit. asik2 kena tipu. its very disheartening when we actually went to kl for a holiday but end up being burglarised in broad day light. lima hari duduk kat kl, hari2 kena tipu. pernah naik teksi from bangsar gi chow kit, kena charge 35 ringgit. pakai meter pulak tu.

edzlin007 said...

dari pengalaman setahun saya belajar d shah alam, hanya sekali jumpa teksi yg benar2 patuhi peraturan. kalo yg lain tu, mmg hampeh. teksi yg gunakan kupon d kl sentral tu je ok.

di kedah pula, saya naik teksi byk kali, tp satu pun tak guna meter. hairan sungguh.

so, memang byk negatif dari positif je teksi malaysia ni. naik harga pun drg tak jadi cemerlang

HazirahMahadzir said...
This comment has been removed by the author.
HazirahMahadzir said...

ade ke naik teksi dari midvalley pegi UM rm20 atas alasan dh tgh malam?padahal rm4 je..
T__T

Diloz said...

aku sokong.
semua cerita2 tentang pemandu teksi sangat menakutkan.
terutama di shah alam,balakong,pj dan subang.
serik aku naik teksi.

dari pengalaman aku,teksi di LRT Ampang paling boleh tahan.masih menggunakan meter dan tak pernah ada masalah.
kebersihan dan keselesaan aku dah tak pandang dah kalau layanan bagus.

oleh kerana sekarang aku stay di Jepun aku nak certia sikit tentang teksi di Jepun.

mahal.

tapi teksi di toyota Crown dan siap buka dan tutupkan pintu.pakai glove dan topi.memandu cermat dan sangat berkhemah.

suruh aku bayar 2 kali ganda pun aku boleh tutup mata je hulur geng.

kerajaan peruntukan 10juta untuk pengangkutan dalam baget lepas??

harammm.

msYuz said...

hahah.

penah kena dari setiawangsa ke bukit indah. aku tau jalan yang lebih mudah, lebih singkat yang selama ni elok aja teksi pun masuk situ. pakcik tu elok2 pakai kopiah, dan2 bila aku tanya -- eh pakcik jalan yang tadi tu kan dekat?

pelan2 dia tanggal kopiah dia -- alah nak, dah terlepas pulak. lagipun jalan ni lagi senang.

selang 2-3 minit lepas tu, dia pakai balik kopiah tu dengan dehem 'orang dah kantoi buat salah'.

cilakak punya pakcik, memang tak halal extra rm4 tu tau!

Ida said...

Pasal tambang teksi, ikut meter, dari 12am - 6am kena extra 50% dari harga tambang. Fair enough. Memang tak nafikan majority cekik darah dan selalunya aku takkan layan pencekik ni. Aku selalunya akan bermurah hati nak bagi lebih sikit dari harga tambang kalau pemandunya ada courtesy dan tahu nak appreciate penumpang. Dan yang paling aku menyampah adalah pemandu teksi yang cakap banyak, berlagak tau semua perkara dari aspek ekonomi, IT, politik (terutamanya), bisnes, saham, education etc etc.. ada sekali tu, dia dok berdegar-degar cakap pasal undang-undang JPJ, aku tanya dia "Pakcik, sapa nama pengarah JPJ?", terkial-kial nak jawab.

Yang paling sadis, pemegang permit individu, dah dapat permit, punya la pemalas, dibantainya sewakan teksi dia pada pendatang - Bangla, Indon, Pakistani etc etc.. aku tak heran ada kes rompak, rogol, bunuh berlaku.

k1m1_KaeMoS said...

aku dah lama tak naik teksi
memang aku pulaukan abih2
[padahalnya pasal dah ada motor sendiri, ekekekk]

penah aku nak kena charge RM20 nak gerak dari kotaraya ke area bank negara...
bila aku tanya apasal mahal sangat, dia kata tak nampak ke jalan jem ni? kang sampai bank negara belum tentu ada penumpang - takkan kosong je?
malas nak cakap banyak aku blah je
mamat teksi tu panggil lagi
aku tunjuk penumbuk sambil terus jalan kaki je, lagi puas ati

anyway
memang dorang mengecewakan
cukup2 palat, pasal penguatkuasaan undang2 pun lebih kurang je,... poyo habis masa lepas 2 3 ari menteri posing dok dalam teksi je...pehtu?

bukan aku tak kesian kat dreab teksi ni pasal ada gak segelintir yg memang betul2 keje cara halal

masalahnya yg jadi kan semua dipandang buruk tu ramai sangat
kebanyakan meka pulak banyak utang & juga menjadi mangsa segala kenaikan harga

so nak tak nak mereka cari jalan keluar drpd penindasan atas meka bila pihak berwajib dilihat sebagai lemah & lelah dalam melaksanakan yg sepatutnya dalam menjaga kebajikan pemandu teksi daripada terus2an menjadi bahan tindas syarikat/individu pemilik teksi

it's a chain of causes & effects reactions...

aku rasa semua pihak pun salah dan patutnya, meka semua benti daripada terus2an bercakap tanpa ada aksi [tindakan]...

penat la pikir pasal hal teksi & pihak berwajib ne

pi mai pi mai tang tu jugak

nurul said...

msian public transport sucks big time sia.. the other day wen i was in kl.. dis effing uncle actuallie charged me like 30 bux from berjaya times sq to petaling st..
omg!! fucking daylight robbery.. and gosh!! the bus system is worst i tell u.. it wud take eons to arrive!! ughhhh...
if i were to compare.. thailand's public transport is much2 better sia..

LiLacFlA said...

dammit sangat pissed off dengan mendalah ni.

before this from uitm shah alam kena bayar rm6 nak ke kompleks pkns. skang dah rm8.

kalau guna meter rasanya rm2-4 je tambangnya

tak masuk lagi tambang suka hati yang naik bila masa nak balik raya dan tengah malam.

super menyampah *eh habis pahala puasa kang

Anonymous said...

Maner ader no pendaftaran no teksi mcm tu ini no pendaftaran kereta biasa ni jangn buruk sangka tau teksi aper yg mamat ni naik dekat maner setahu saya teksi lembah klang tak pakai no pendaftaran mcm tu nampak sgt mamat ni haram jadah kalau nk burukkan sesuatu berfikir dulu jgn main sedap mulut jer main tuduh ckp yg bukan2 kalau dah rasa tk nak naik teksi beli la kete sendiri tak pon beli motosikal kan senang itu lah manusia tk pernah rasa nk bersyukur kalau tk der perhidmatan teksi dalam bandar aper korang semua nk naik bas sampai ker bas tu depan rumah korang berapa lama pulak bas tu korang tunggu ha ade otak pikir la sendiri kalau rasa tak nak tunggu teksi yang lepak tepi jalan tu ambik teksi yg lalu dijaln raya tu semua tekan miter

Jun 8, 2009

Sudahkah kita bersedia untuk tambang teksi baru di Lembah Kelang walaupun kita ada banyak teksi yang macam HARAMJADAH?

Recently, the Minister in the Prime Minister Department, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz; said:

* Kerajaan tengah fikir untuk naikkan 30 peratus pendapatan pemandu teksi dan kereta sewa Lembah Kelang.

* Ia untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam di Malaysia.

Ini dia Minister di Prime Minister Department yang announce nak naikkan tambang teksi tu.

The new fare:


* 10 sen bagi setiap 45 saat pergerakan teksi now will be UPGRADED to 13 sen bagi setiap 27 saat. * Charge permulaan daripada RM2 akan NAIK kepada RM3.

On that cadangan, Presiden Persatuan Teksi dan Kereta Sewa Wilayah Persekutuan dan Selangor, Datuk Aslah Abdullah, pulak kata: "Usaha kerajaan itu lebih menunjukkan usaha untuk memperbaiki kualiti pengangkutan awam, termasuk perkhidmatan teksi semakin penting di Lembang Kelang. Kenaikan 13 sen setiap 27 saat itu memang lama dinantikan sebab 10 sen bagi setiap 45 saat itu digunakan sejak 1996."

Well, I am not gonna lie. Pengalaman aku naik teksi banyak yang negative berbanding positive.

Yeah yeah....nama aje ada meter....tapi....butuhlah!

Ku catatkan sedikit pengalaman NEGATIVE aku:

* Bila aku balik dari Singapore dulu naik bus Nice/Plusliner yang berhenti di Stesen Keretapi Lama tu, ada pemandu teksi yang muka macam haramjadah sentiasa ada di situ dan bersiap sedia nak "makan" penumpang dengan cara haramjadah mereka. Haramjadah ni mintak aku bayar RM60 untuk bawak aku ke Damansara Perdana dengan alasan jam sudah 1 pagi dan dia tak akan guna meter.

* Aku naik bus bangsa Suasana Edaran yang dipandu oleh pemandu berani mati dari Seremban ke Kuala Lumpur dan berhenti di Central Market. Kemudian aku tengok ada banyak teksi yang tunggu macam "gagak tunggu bangkai" di situ. Lalu aku tanya tambang untuk ke British Council di Jalan Ampang itu. Harga yang diquoted oleh kebanyakan haramjadah di situ ialah RM15.00.

* Dulu aku pi makan di Ikea masa aku kerja di TV3. So lepas makan aku nak balik pejabat di TV3 yang terletak less than 10km aje dari Ikea. So, aku tanya beberapa haramjadah yang menunggu di situ dan again i was quoted RM15.00 to get to TV3.

Kucatatkan pengalaman POSITIVE aku lak:

* Aku tak layan haramjadah di Stesen Keretapi Lama tu dan aku selamba menunggu teksi di tepi jalan. Ada sebuah teksi berhenti. Pakcik pakai kopiah yang pandu. Lalu kusuruh dia hantar aku ke Damansara Perdana dan dia tekan meter. So, aku naik dan tambang aku hanya RM17.20.

* Aku tak layan haramjadah di depan Central Market dan aku selamba tunggu teksi di tepi jalan. Ada sebuah teksi berhenti. Brader misai tebal yang pandu. Lalu kusuruh dia hantar aku ke British Council di Jalan Ampang itu. So, aku naik dan tambang aku hanya RM5.70.

* Aku tak layan haramjadah di Ikea tu. So, aku selamba tunggu teksi di tepi jalan...tapi nasib naik ada kawan aku yang pandu kereta lalu...so aku tumpang dia balik opis. Tambang aku? FREE aje lah kan. Hehehe

What I'm saying here ialah:

* Umum tahu tentang busuknya teksi kita di Malaysia.

* Pemandu teksi banyak yang haramjadah sehingga mereka yang baik-baik pun dipalit dengan keharamjadah mereka ini.

* Tak cukup dengan sikap pemandu teksi yang haramjadah, keadaan teksi mereka 10 kali lebih haramjadah.

Korang rasa lah kan....rasa-rasanya lah kan.....

* Si Minister di Prime Minister Department tu pernah naik teksi di KL tak?

Ini adalah antara beberapa menteri yang suka posing untuk media dalam teksi tapi korang rasa diorang ni pernah ke betul-betul naik teksi?

Fair enough, nak naikkan tambang....naikkanlah....tapi adakah ia menjamin bahawasanya tidak akan ada lagi teksi haramjadah di Malaysia?

I am sorry kalau aku berbunyi seperti seorang pesimistik, tetapi pengalaman aku terlalu banyak dengan pemandu teksi haramjadah ni.

Tengok aje gambar-gambar teksi yang aku sempat rakamkan saat aku naik teksi-teksi haramjadah ni. Tengok kat bawah ni:

Ini barang-barang berharga seorang pemandu teksi di tempat hand brake nya. Geli geleman aku tengok dan menyesal sebab aku duduk depan lak tu. HARAMJADAH sungguh!

Ini pulak rupa air cond sebuah lagi teksi. Tak cukup dengan itu, air condnya langsung tak sejuk. Memang cilakak.

Tengok saja cara pemandu teksi ini "memasang" air cond nya dengan menyelit sehelai name card sebab kalau tak buat gitu nampaknya tak ada air cond langsunglah teksi ni.

Ini no pendaftaran teksi yang aku naik and tak gunakan meter ni. Korang rasa lah kan...penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan atau Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan akan ambik kisah ke atas apa yang aku tulis ni?

NOTA KAKI ALA AKHBAR MELAYU: Sila lah ceritakan pengalaman korang naik teksi....sama ada lebih banyak NEGATIVE or POSITIVE. - Kita nilaikan sama-sama ye.

Dalam pada itu....KEEP IT COOL.

23 comments:

F A R Y N said...

naiklah tambang teksi bape byk skalipun,servis tetap tahap gampang!

FAD ARIFFIN said...

"Ia untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pengangkutan awam di Malaysia."
Perghh! tu yang tak tahan tuh! Iyolah tuh Nazri.

Hazrey said...

Teksi? Hahaha, wait until I tell you, aku pernah naik teksi pakcik ni, siap letak Quran kat speedometer, pastu dah standby RM3 kat meter untuk ditambah. Bila sampai destinasi yang tak sampai 3km, dia cepat cepat tekan, macam aku ni buta. Aku jadik bertambah marah sebab pakcik tu menipu depan Quran. Kalau Al-Quran sendiri dia tak muliakan, apatah lagi manusia. Laknatlah dia dengan duit aku tu di dunia, tapi aku ampunkan dia kat akhirat.

Dan satu lagi, penyerahan permit individu tu memang bagus, tetapi pada masa yang sama, ada ke pemberhentian pemberian permit atau tidak menyambung semula permit syarikat syarikat yang monopoli teksi ni? Do you know berapa yang diaorang kena sediakan setiap hari untuk bayar balik pada company lintah darat ni semua? Dan teksi semakin banyak dan mereka terpaksa bersaing.

Aku sendiri ada saudara yang memandu teksi dan dia sendiri ceritakan betapa susahnya nak cari pelanggan sekarang. Kalau round banyak kali, minyak abis, tunggu satu tempat tak banyak income. So nak buat apa? Sebab tu aku setuju sangatlah perenggan yang kau sebut kalau sekadar posing tapi tak rasa sendiri, berhentilah jadi ahli parlimen.

Pergi tengok, pergi duduk kat tempat pemandu teksi berkumpul. Tanya kat diaorang tu kenapa diaorang berkumpul. Suka suka? Ada yang dah rasa kaya, tetapi ada juga yang terpaksa.

Liza Barhan said...

meningkatkan kualiti perkhidmatan?? kualiti ape klau ada pemandu teksi yg kurang ajar dgn penumpang?

*pil.tahan.sakit* said...

camne lak pemandu teksi yg gila seks. yang stok gatal2 ni. i mean there a few rite? haramjadah gak ni..

Obefiend said...

apa jadi dengan rm 11 billion yang pak lah janjikan dalam budget 2tahun lepas. dalam budget tahun itu 11 billion akan dikelurakan dari 2007 hinggalah ke 2011 untuk digunakan olh sektro pengakutan awam di KL.

and i quote

"ini adalah untuk menaik taraf sitem pengakutan di ibu negara tanpa rakyat menanggung kenaikkan harga tambang"

now.. that was 2 years go. my math is a bit rusty but i reckon at lest 2 billion must have been used to "improve" the infrastructure. what i saw in the last 2 years are minor changes. these are the installation of a new PA and video screens at Pudu Raya. other than that i didnt see any changes

now.. where did the greenback went? adakah untuk menaik taraf infrastruktur sistem pengangkutan atau menaik taraf infrastrukture poket dan tempat kediaman taukeh syarikat pengangkutan di malaysia

call me a cynic

but i dont know why when it comes to improving things all we get are ALWAYS cosmetic. dah naik teksi in kl for close to 2 decades. takde anjakan paradigma pun in that timeframe. same standard jugak.

"sory la dik. kalau pakai meter anak abang tak makan dik.. mahal"

"bagus la bang.. bagi anak makan duit saya tak redho. saya harap anak abang jadi pelacur"

kah kah kah

aku cynic lagi..

maka tambang pun naik. september depan harga minyak naik dan dijangka makin naik kerana ekonomi dunia semakin baik.

question

akan naikkah lagi harga kelak? jika tidak adakah abang teksi baju putih akan guna alasan ini pulak

"hari tu naik pun abang cukup-cukup je nak bagi makan anak abang yang 16 tuh. skang minyak naik kena la naikkan lagi dik. kesian bini abang yang 4 tu"

bleh!
meh!

dan ye Don

aku rasa diorang naik teksi KLIA je kot. yang mercedes tu. teksi kiat huat heng atau COMFORT dia tak pernah naik. Teksi hand me down dari kota SInga. Dalam masih ada sticker dan hire rate dari kota singa. hahaha..

i.am.belle said...

teksi kat kuala lumpur ni mmg mcm cibai.

naik teksi kat kuala lumpur ni yg lebih byk adalah negative. yg pakai meter pun meter tipu. pemandu teksi melayu lagi cibai, makan duit haram caj cekik darah. tak amanah.


soriii broDonC termencarut lebih. aku mmg sgt menyampah dgn teksi di kuala lumpur nih ;{

magazineline said...

sepanjang aku naik teksi, klu dari 10 teksi aku naik, hanya 1 jer bagus, bagus maksud aku guna meter yg lain tidak pun, aku pun tak tahu, apa maksud penguat kuasa, ada ker istilah itu dlm peniagaan teksi ini, dulu aku ada baca paper, malaysia teksi tergolong dlm 10 dlm dunia yg teruk, melenting bagai smua pak menteri, rakyat jelata kedai kopi kata, patut number 1 tu.

Anonymous said...

penah kena dari bandar segamat ke uitm segamat
waktu tu dah 10 malam (kot)
dan aku je nak ke uitm, jd terpaksalah aku ke teksi
casnya RM15.00, sama harga tiket aku balik segamat-melaka (malah, lagi murah dari tu)
+_+

ajie said...

pengalaman gua:

pernah la terkena dgn dreba rteksi ni....hangus 20 ringgit

pernah la..bertumbuk dgn drebar teksi ni....best...haha

pernah la naik teksi tak bayar...kahkah

mizzyN said...

teksi kat terminal bas larkin suka nak caj tambang dua kali ganda padahal baru pukul 11 malam. satu hari tu aku

a.k.a lollipop said...

i agree that all menteri kena try naik teksi / berlakon jadi "rakyat" for sebulan to kaji balik all this nonsense before "cakap tak serupa bikin" =)

babyemi said...

nak naik teksi kat malaysia ni, mcm ada fobia sikit. asik2 kena tipu. its very disheartening when we actually went to kl for a holiday but end up being burglarised in broad day light. lima hari duduk kat kl, hari2 kena tipu. pernah naik teksi from bangsar gi chow kit, kena charge 35 ringgit. pakai meter pulak tu.

edzlin007 said...

dari pengalaman setahun saya belajar d shah alam, hanya sekali jumpa teksi yg benar2 patuhi peraturan. kalo yg lain tu, mmg hampeh. teksi yg gunakan kupon d kl sentral tu je ok.

di kedah pula, saya naik teksi byk kali, tp satu pun tak guna meter. hairan sungguh.

so, memang byk negatif dari positif je teksi malaysia ni. naik harga pun drg tak jadi cemerlang

HazirahMahadzir said...
This comment has been removed by the author.
HazirahMahadzir said...

ade ke naik teksi dari midvalley pegi UM rm20 atas alasan dh tgh malam?padahal rm4 je..
T__T

Diloz said...

aku sokong.
semua cerita2 tentang pemandu teksi sangat menakutkan.
terutama di shah alam,balakong,pj dan subang.
serik aku naik teksi.

dari pengalaman aku,teksi di LRT Ampang paling boleh tahan.masih menggunakan meter dan tak pernah ada masalah.
kebersihan dan keselesaan aku dah tak pandang dah kalau layanan bagus.

oleh kerana sekarang aku stay di Jepun aku nak certia sikit tentang teksi di Jepun.

mahal.

tapi teksi di toyota Crown dan siap buka dan tutupkan pintu.pakai glove dan topi.memandu cermat dan sangat berkhemah.

suruh aku bayar 2 kali ganda pun aku boleh tutup mata je hulur geng.

kerajaan peruntukan 10juta untuk pengangkutan dalam baget lepas??

harammm.

msYuz said...

hahah.

penah kena dari setiawangsa ke bukit indah. aku tau jalan yang lebih mudah, lebih singkat yang selama ni elok aja teksi pun masuk situ. pakcik tu elok2 pakai kopiah, dan2 bila aku tanya -- eh pakcik jalan yang tadi tu kan dekat?

pelan2 dia tanggal kopiah dia -- alah nak, dah terlepas pulak. lagipun jalan ni lagi senang.

selang 2-3 minit lepas tu, dia pakai balik kopiah tu dengan dehem 'orang dah kantoi buat salah'.

cilakak punya pakcik, memang tak halal extra rm4 tu tau!

Ida said...

Pasal tambang teksi, ikut meter, dari 12am - 6am kena extra 50% dari harga tambang. Fair enough. Memang tak nafikan majority cekik darah dan selalunya aku takkan layan pencekik ni. Aku selalunya akan bermurah hati nak bagi lebih sikit dari harga tambang kalau pemandunya ada courtesy dan tahu nak appreciate penumpang. Dan yang paling aku menyampah adalah pemandu teksi yang cakap banyak, berlagak tau semua perkara dari aspek ekonomi, IT, politik (terutamanya), bisnes, saham, education etc etc.. ada sekali tu, dia dok berdegar-degar cakap pasal undang-undang JPJ, aku tanya dia "Pakcik, sapa nama pengarah JPJ?", terkial-kial nak jawab.

Yang paling sadis, pemegang permit individu, dah dapat permit, punya la pemalas, dibantainya sewakan teksi dia pada pendatang - Bangla, Indon, Pakistani etc etc.. aku tak heran ada kes rompak, rogol, bunuh berlaku.

k1m1_KaeMoS said...

aku dah lama tak naik teksi
memang aku pulaukan abih2
[padahalnya pasal dah ada motor sendiri, ekekekk]

penah aku nak kena charge RM20 nak gerak dari kotaraya ke area bank negara...
bila aku tanya apasal mahal sangat, dia kata tak nampak ke jalan jem ni? kang sampai bank negara belum tentu ada penumpang - takkan kosong je?
malas nak cakap banyak aku blah je
mamat teksi tu panggil lagi
aku tunjuk penumbuk sambil terus jalan kaki je, lagi puas ati

anyway
memang dorang mengecewakan
cukup2 palat, pasal penguatkuasaan undang2 pun lebih kurang je,... poyo habis masa lepas 2 3 ari menteri posing dok dalam teksi je...pehtu?

bukan aku tak kesian kat dreab teksi ni pasal ada gak segelintir yg memang betul2 keje cara halal

masalahnya yg jadi kan semua dipandang buruk tu ramai sangat
kebanyakan meka pulak banyak utang & juga menjadi mangsa segala kenaikan harga

so nak tak nak mereka cari jalan keluar drpd penindasan atas meka bila pihak berwajib dilihat sebagai lemah & lelah dalam melaksanakan yg sepatutnya dalam menjaga kebajikan pemandu teksi daripada terus2an menjadi bahan tindas syarikat/individu pemilik teksi

it's a chain of causes & effects reactions...

aku rasa semua pihak pun salah dan patutnya, meka semua benti daripada terus2an bercakap tanpa ada aksi [tindakan]...

penat la pikir pasal hal teksi & pihak berwajib ne

pi mai pi mai tang tu jugak

nurul said...

msian public transport sucks big time sia.. the other day wen i was in kl.. dis effing uncle actuallie charged me like 30 bux from berjaya times sq to petaling st..
omg!! fucking daylight robbery.. and gosh!! the bus system is worst i tell u.. it wud take eons to arrive!! ughhhh...
if i were to compare.. thailand's public transport is much2 better sia..

LiLacFlA said...

dammit sangat pissed off dengan mendalah ni.

before this from uitm shah alam kena bayar rm6 nak ke kompleks pkns. skang dah rm8.

kalau guna meter rasanya rm2-4 je tambangnya

tak masuk lagi tambang suka hati yang naik bila masa nak balik raya dan tengah malam.

super menyampah *eh habis pahala puasa kang

Anonymous said...

Maner ader no pendaftaran no teksi mcm tu ini no pendaftaran kereta biasa ni jangn buruk sangka tau teksi aper yg mamat ni naik dekat maner setahu saya teksi lembah klang tak pakai no pendaftaran mcm tu nampak sgt mamat ni haram jadah kalau nk burukkan sesuatu berfikir dulu jgn main sedap mulut jer main tuduh ckp yg bukan2 kalau dah rasa tk nak naik teksi beli la kete sendiri tak pon beli motosikal kan senang itu lah manusia tk pernah rasa nk bersyukur kalau tk der perhidmatan teksi dalam bandar aper korang semua nk naik bas sampai ker bas tu depan rumah korang berapa lama pulak bas tu korang tunggu ha ade otak pikir la sendiri kalau rasa tak nak tunggu teksi yang lepak tepi jalan tu ambik teksi yg lalu dijaln raya tu semua tekan miter