Jun 10, 2009

Aku sejak kebelakangan ini rasa macam-macam dan aku rasa cara terbaik untuk nyatakan apa aku rasa ialah dengan menulis semua ni!

Aku ada lirik lagu yang aku rasa KENA dengan apa yang aku rasa sekarang.

So, sebelum aku nyata apa yang aku rasa, aku harap korang ada masa membaca lirik ini:

RUBAH by Iwan Fals
Zaman berubah perilaku tak berubah
Orang berubah tingkah laku tak berubah

Wajah berubah kok menjadi lebih susah
Manusia berubah berubah-rubah

Gandhi yang dicari yang ada komedi
Revolusi dinanti yang datang Azahari
Lembaga berdiri berselimut korupsi
Wibawa menjadi alat melindungi diri
Pendidikan adalah anak tiri yang kesepian
Agama sebagai topeng yang menjijikkan
Kemiskinan merajalela yang kaya makin rakus saja
Hukum dan kesehatan diperjual belikan
Kesaksian tergusur oleh kepentingan ngawur

Pemerintah keasyikan berpolitik
Parti politik sibuk menuhankan wang
Ada rakyat yang lapar makan daun dan arang
Televisi sibuk mencari iklan
Sementara banyak yang tunggu giliran
Rakyat dan sang jelata menatap dengan mata kosong
Di mana aku apa ditelan tsunami ?

Ini dia Iwan Fals yang pernah dinobat Hero Asian oleh majalah Time suatu masa dulu kerana dia banyak sekali "suarakan" hati rakyat. Aku sempat jumpa dan bersembang dengannya saat aku di Jakarta suatu masa lalu.
__________________________________________

Apa lagi nak aku rasa bila aku baca:

* Imam dan makmum kena tembak mati dalam masjid di Narathiwat.

Bayangkan sahaja diorang ni semua kena tembak di kepala dan badan dari belakang saat sedang buat rakaat kedua!

* Kerajaan bukan main nak "tanya" rakyat tentang wajib lulus English.

* Kerajaan sibuk tak mau label "Mat Rempit" tapi tadi (at about 9.05pm) TV2 dok siar iklan SMS "ON REMPIT".

* Hero zaman kecik aku, David Carradine mati dengan leher dan anunya berikat tali di Thailand.

Kalau korang tak kenal dia zaman Kung Fu, aku jamin korang kenal dia menerusi Quentin Tarantino's Kill Bill.

* PAS sanggup buat apa sahaja untuk menang sampai orang bukan Islam pun sekarang boleh jadi ahli.

Bulan yang dah semakin "OPEN". Steadylah!

* Dakwaan si hottie, Manohara Odelia Pinot diseksa, dirogol dan macam-macam lagi oleh anak Sultan, Tengku Temenggong Mohammad Fakhry.

Ini si hottie berusia 17 tahun itu yang khabarnya melarikan diri ketika sedang berada di Singapura baru-baru ini. Dia claim macam-macam termasuklah diseksa dan disuntik dengan apa benda ntah sebelum seks.

* Bila ada orang kita yang seksa pembantu rumah dan buat macam hamba abdi. Babi sungguh mereka!

Ini semua berlaku dan dilaporkan dalam akhbar tempatan dalam tempoh seminggu dua ini dan fikirkan ajelah kenapa aku rasa lirik lagu Iwan Fals itu terngiang-ngiang di kepala aku.

Kita luahkan rasa menerusi penulisan di blog macam aku buat ini dan jauh di sudut hati kita barangkali mahukan perubahan tetapi kadang-kadang kita jadi lebih takut dengan perubahan kerana barangkali ia menjadikan kita lebih teruk.

How do we enforce changes yang positive?

1Malaysia?

Harap-harap ia bukan sekadar retorik.

Setiap yang baru pasti akan "datang" dengan misi-misi tertentu. Kita tengok nanti sejauh mana nanti "misi" ini akan dilaksanakan kelak.

Pray people.

Hope for the best.

And...

KEEP IT COOL.

Dan sebelum korang tidur....layan lah lagu yang aku maksudkan tadi......




4 comments:

<< s| tED| >> said...

lirik lagu tu dah jadi bahasa purba lah...

Obefiend said...

DON

nice song. nasib baik dia tak dilahirkan dekat tanah melayu. kalau tidak dah lama jadi buskers tepi central market aje si Iwan Fals ni. macam lagu rasuah mufti perlis. belum apa apa dah kena gam

siapa yang panas telinga dengar lagu nasihat jangan makan harta rakyat tu?

kalau kamu dengar iwan fals. aku dengar RATM.

untuk situasi yang kamu tulis ni aku ada satu lagu yang comparable;

Take the Power Back - RATM

The present curriculum
I put my fist in 'em
Eurocentric every last one of 'em
See right through the red, white and blue disguise
With lecture I puncture the structure of lies
Installed in our minds and attempting
To hold us back
We've got to take it back
Holes in our spirit causin' tears and fears
One-sided stories for years and years and years
I'm inferior? Who's inferior?
Yeah, we need to check the interior
Of the system that cares about only one culture
And that is why
We gotta take the power back

tapi nak ambik balik macamne? pegang lilin dalam gelap dengan rakan-rakan sambil hisap rokok pun kena tahan dengan abang biru.pakai baju hitam pun salah. haru

HAHAHAHAHAHAHA

dan jawap soalan kamu. How to enforce positive change? aku rasa mindset. pasal malaysian are so used to being fucked over and let down by promises they no longer ada enthusiasm untuk berubah. kalau ada plan bernunyi positiv sikit awal-awal kita dah dismiss it as mere soundbites. feel good tu dah takde. last time a feel good masa Tun Lah baru naik. lepas tu matri balik. Masa Pak Najib naik aku rasa first time orang rasa feel bad time. rasanya tak pernah terjadi sebelum ni. gabungan ekonomi meleset dan looming Mahathirism.

i'll be giving Pak Najib a chance. have to be fair. Takmoh jadi terlalu dismissive in nature. It start with me. Itu moto aku.

msYuz said...

bro, semak balik dong liriknya. waduh-waduh ngapain nih. haha.

dari sisi lain, sastera-sastera Indonesia baik dalam muzik, filem atau penulisan sajak misalnya, mudah bikin kita fikir dalam-dalam. kenapa ya? lepas tu kena marah sebab mengagungkan mereka walhal?

suka yang ini dari w.s rendra :-
"kita mesti berhenti membeli rumus–rumus asing
diktat–diktat hanya boleh memberi metode
tetapi kita sendiri mesti merumuskan keadaan
kita mesti keluar ke jalan raya
keluar ke desa–desa
mencatat sendiri semua gejala
dan menghayati persoalan yang nyata."

dan ya, kan iwan fals tu katanya bob dylan asia.

Siti Fatimah said...

i like!

Jun 10, 2009

Aku sejak kebelakangan ini rasa macam-macam dan aku rasa cara terbaik untuk nyatakan apa aku rasa ialah dengan menulis semua ni!

Aku ada lirik lagu yang aku rasa KENA dengan apa yang aku rasa sekarang.

So, sebelum aku nyata apa yang aku rasa, aku harap korang ada masa membaca lirik ini:

RUBAH by Iwan Fals
Zaman berubah perilaku tak berubah
Orang berubah tingkah laku tak berubah

Wajah berubah kok menjadi lebih susah
Manusia berubah berubah-rubah

Gandhi yang dicari yang ada komedi
Revolusi dinanti yang datang Azahari
Lembaga berdiri berselimut korupsi
Wibawa menjadi alat melindungi diri
Pendidikan adalah anak tiri yang kesepian
Agama sebagai topeng yang menjijikkan
Kemiskinan merajalela yang kaya makin rakus saja
Hukum dan kesehatan diperjual belikan
Kesaksian tergusur oleh kepentingan ngawur

Pemerintah keasyikan berpolitik
Parti politik sibuk menuhankan wang
Ada rakyat yang lapar makan daun dan arang
Televisi sibuk mencari iklan
Sementara banyak yang tunggu giliran
Rakyat dan sang jelata menatap dengan mata kosong
Di mana aku apa ditelan tsunami ?

Ini dia Iwan Fals yang pernah dinobat Hero Asian oleh majalah Time suatu masa dulu kerana dia banyak sekali "suarakan" hati rakyat. Aku sempat jumpa dan bersembang dengannya saat aku di Jakarta suatu masa lalu.
__________________________________________

Apa lagi nak aku rasa bila aku baca:

* Imam dan makmum kena tembak mati dalam masjid di Narathiwat.

Bayangkan sahaja diorang ni semua kena tembak di kepala dan badan dari belakang saat sedang buat rakaat kedua!

* Kerajaan bukan main nak "tanya" rakyat tentang wajib lulus English.

* Kerajaan sibuk tak mau label "Mat Rempit" tapi tadi (at about 9.05pm) TV2 dok siar iklan SMS "ON REMPIT".

* Hero zaman kecik aku, David Carradine mati dengan leher dan anunya berikat tali di Thailand.

Kalau korang tak kenal dia zaman Kung Fu, aku jamin korang kenal dia menerusi Quentin Tarantino's Kill Bill.

* PAS sanggup buat apa sahaja untuk menang sampai orang bukan Islam pun sekarang boleh jadi ahli.

Bulan yang dah semakin "OPEN". Steadylah!

* Dakwaan si hottie, Manohara Odelia Pinot diseksa, dirogol dan macam-macam lagi oleh anak Sultan, Tengku Temenggong Mohammad Fakhry.

Ini si hottie berusia 17 tahun itu yang khabarnya melarikan diri ketika sedang berada di Singapura baru-baru ini. Dia claim macam-macam termasuklah diseksa dan disuntik dengan apa benda ntah sebelum seks.

* Bila ada orang kita yang seksa pembantu rumah dan buat macam hamba abdi. Babi sungguh mereka!

Ini semua berlaku dan dilaporkan dalam akhbar tempatan dalam tempoh seminggu dua ini dan fikirkan ajelah kenapa aku rasa lirik lagu Iwan Fals itu terngiang-ngiang di kepala aku.

Kita luahkan rasa menerusi penulisan di blog macam aku buat ini dan jauh di sudut hati kita barangkali mahukan perubahan tetapi kadang-kadang kita jadi lebih takut dengan perubahan kerana barangkali ia menjadikan kita lebih teruk.

How do we enforce changes yang positive?

1Malaysia?

Harap-harap ia bukan sekadar retorik.

Setiap yang baru pasti akan "datang" dengan misi-misi tertentu. Kita tengok nanti sejauh mana nanti "misi" ini akan dilaksanakan kelak.

Pray people.

Hope for the best.

And...

KEEP IT COOL.

Dan sebelum korang tidur....layan lah lagu yang aku maksudkan tadi......




4 comments:

<< s| tED| >> said...

lirik lagu tu dah jadi bahasa purba lah...

Obefiend said...

DON

nice song. nasib baik dia tak dilahirkan dekat tanah melayu. kalau tidak dah lama jadi buskers tepi central market aje si Iwan Fals ni. macam lagu rasuah mufti perlis. belum apa apa dah kena gam

siapa yang panas telinga dengar lagu nasihat jangan makan harta rakyat tu?

kalau kamu dengar iwan fals. aku dengar RATM.

untuk situasi yang kamu tulis ni aku ada satu lagu yang comparable;

Take the Power Back - RATM

The present curriculum
I put my fist in 'em
Eurocentric every last one of 'em
See right through the red, white and blue disguise
With lecture I puncture the structure of lies
Installed in our minds and attempting
To hold us back
We've got to take it back
Holes in our spirit causin' tears and fears
One-sided stories for years and years and years
I'm inferior? Who's inferior?
Yeah, we need to check the interior
Of the system that cares about only one culture
And that is why
We gotta take the power back

tapi nak ambik balik macamne? pegang lilin dalam gelap dengan rakan-rakan sambil hisap rokok pun kena tahan dengan abang biru.pakai baju hitam pun salah. haru

HAHAHAHAHAHAHA

dan jawap soalan kamu. How to enforce positive change? aku rasa mindset. pasal malaysian are so used to being fucked over and let down by promises they no longer ada enthusiasm untuk berubah. kalau ada plan bernunyi positiv sikit awal-awal kita dah dismiss it as mere soundbites. feel good tu dah takde. last time a feel good masa Tun Lah baru naik. lepas tu matri balik. Masa Pak Najib naik aku rasa first time orang rasa feel bad time. rasanya tak pernah terjadi sebelum ni. gabungan ekonomi meleset dan looming Mahathirism.

i'll be giving Pak Najib a chance. have to be fair. Takmoh jadi terlalu dismissive in nature. It start with me. Itu moto aku.

msYuz said...

bro, semak balik dong liriknya. waduh-waduh ngapain nih. haha.

dari sisi lain, sastera-sastera Indonesia baik dalam muzik, filem atau penulisan sajak misalnya, mudah bikin kita fikir dalam-dalam. kenapa ya? lepas tu kena marah sebab mengagungkan mereka walhal?

suka yang ini dari w.s rendra :-
"kita mesti berhenti membeli rumus–rumus asing
diktat–diktat hanya boleh memberi metode
tetapi kita sendiri mesti merumuskan keadaan
kita mesti keluar ke jalan raya
keluar ke desa–desa
mencatat sendiri semua gejala
dan menghayati persoalan yang nyata."

dan ya, kan iwan fals tu katanya bob dylan asia.

Siti Fatimah said...

i like!