May 28, 2009

Aku tahu memang ramai yang suka jadikan media sebagai platform untuk tegakkan kebenaran yang ada di mata mereka.


Ini contoh penulisan untuk mendapatkan komen.


Baca dulu bawah ni:


Journalist: Boleh tak anda komen tentang perhubungan anda dengan penyanyi nasyid ni sampai khabarnya ia menjejaskan perhubungan anda dengan isteri anda sekarang?


Jawapan Artis A: Saya tak mahu komen.


Apa yang selalu akan ditulis oleh wartawan adalah seperti di bawah:


Penyanyi A ketika dihubungi untuk ditanya mengenai skandalnya bersama seorang lagi penyanyi nasyid sehingga menyebabkan isterinya mula memberikan kenyataan pedas kepada akhbar, enggan mengulas lanjut.


As you can see, walaupun jawapan yang diberikan adalah seringkas “Saya tak mahu komen”, wartawan tetap akan menyatakan isu yang mahu diketengahkannya.


Kalau jawapan Artis A adalah begini: Kan saya dah dah kata, saya tidak akan komen!”


Wartawan pada kebiasannya selalunya akan menulis begini pulak:


Artis A ternyata berang ketika ditanya mengenai skandalnya bersama seorang lagi penyanyi nasyid sehingga menyebabkan isterinya mula memberikan kenyataan pedas kepada akhbar.


So how? How do you maintain your coolness ke, tahap profesionalisme ke, intergriti ke atau apa-apa lah apabila berdepan dengan keadaan ini?Anyway or anyhow you comment, you will think that it will be twisted by the media sedangkan itulah cara media melaporkannya.


Akil Hayy khabarnya memilih untuk berdiam diri dan biarkan isterinya dan Waheeda yang lantang bersuara di akhbar tentang kontroversi mereka.


Wartawan Harian Metro, Rudy Imran Shamsudin, dalam laporan dalam HM pada tarikh 27 May 2009 di muka surat 2 dengan tajuk: “Ustaz hahal dihubungi” mencatatkan antara lain berbunyi begini: “Pengakuan isteri Akil Abdul Hai (Akil Hayy), Maizawati Zainal mengenai suaminya mempunyai hubungan cinta dengan pelakon, Norwahida Abdul Wahab (Waheeda) turut mengejutkan mereka yang rapat dengan penyanyi nasyid itu. Sepeeti yang disiarkan di Harian Metro kelmarin, Maizawati membuat pengakuan Akil tidak pulang ke rumah untuk menjenguknya dan enam anak mereka sejak Februari lalu, menyebabkan dia mahu menuntut cerai….” Itulah antara lain yang ditulis HM.


Glamor diorang ni sekarang kan?


Sekarang ni, kita akan terfikir sampai bila Akil akan berdiam dan membiarkan lebih banyak cerita mengenainya diterbitkan di akhbar? Dan bagaimana pulak nanti assumption peminatnya? Adakah mereka akan berfikir “Diam kerana benar” or “Diam kerana salah”?


Aku tak pelik langsung dengan apa yang jadi. Kalau dah artis itu, artis jugaklah namanya. Lantaklah ada title ustaz ke, tuan haji ke, bilal masjid ke or imam masjid sekalipun, tapi kalau dah ada title artis itu maka dunia mereka selalu saja akan dilanda kontroversilah, gosiplah, fitnahlah dan semua yang seangkatan dengan negativity itu.


Dan aku pun tak pelik langsung bila bini-bini artis atau girlfriend-girlfriend artis ni menggunakan akhbar atau media sebagai platform untuk “bergaduh” atau menegakkan kebenaran yang ada di mata mereka.


Dan aku pun lagi lah tak pelik, apabila ada artis yang tak mahu balas kenyataan media langsung terhadap kontroversi yang berkaitan dengan dirinya.


Semua orang ada cara sendiri apabila berdepan dengan kontroversi, masalah atau bencana.


Cuma aku berpegang kepada pendirian bahawa: “Kita kena ada MARUAH.”


Kepada Akil Hayy – KEEP IT COOL dude!

12 comments:

Amers. said...

Waheeda is bitching herself to the public. She said "Kalau kita jaga aib orang, orang akan jaga aib kita", yet she has not realized yang dia tu mengaibkan anak-anak Maizawati.

Not mentioning 'anak-anak Akil Hayy' sebab budak-budak tu macam tak ada bapak.

Keep It Cool, man.

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

masing-masing ada kesilapan masing!! cuma malangnya mereka adalah artis yang selalu di kejar wartawan hiburan untuk mendapatkan cerita sensasi

i.am.belle said...

broDonC,

errr.... bini dia pun nak juga glamour xD haha


tapi seriously belle tak gemar yg tak lama dulu si uztaz tu bagi gimmick 'waheeda isteri dia' dalam program tv. ntahapahapantah, lagilah buat org menyampah


apa-apa pun bini si uztaz tu mmg GORGEOUS ;D

Obefiend said...

apa apa hal fun ZUBIR gak gembira. gerombak perut gendut dia ketawa bila dapat tahu gosip ni. lepas tu keluar kat melodi kejar akhil hell.

ha ha ha.. kesian kao gendut

Ayyman Rahim said...

Tapi Waheeda macam ada rahsia something pasal isteri Akhill tu sebab tak salah dia ada kata "Jangan sampai hilang sabar...". Kununnya nanti ada benda dia akan bongkarkan kalau isteri Akhill ni terus bgtahu press benda2 ni. Apa-apa je la.

fahmi said...

salam.. hmm.. semoga cerita2 ni cpt la smpai penamatnye...

Sokat said...

erm...bukan ke x ptt bincangkan hal rumah tangga openly, nonetheless in public attention?

Suffian salim said...

best kan jadi celebriti.. :)

norfa08 said...

alah..tgk kan aje kes dorang ni...
nnt dah cerai...pastu mmg sah2 akil hay tu nk kawen ngn waheeda..

tak psl jd citer panas mcm norman hakim dulu...corai jola klu tak nak yo tak!!

Ida said...

Aku sangat kesal bila Maiza, isteri Akhil Hayy tu expose everything to the press.

Katanya, isteri seorang ustaz, tapi tak tau hukum ke bila maruah rumahtangga tak dijaga?

Sangat, sangat kesal.. sebab bila jadi macam ni, makin payah kita nak berdakwah kepada non-Muslim bahawasanya Islam itu indah...

AyaAgatha J. said...

macam mana lar boleh waheeda tu kuarkan ayat kat dalam paper , yang bila isu kawin tu timbul dia cakap nantilah dulu , bagi akil tu settle dulu hal keluarga dia . cik waheeda oii..kalau betul lar hang tak der aper-aper hubungan ngan si akil tu pehal lak nak tanya tanya lak. naper tak jawab , " manalah saya tau , saya bukan nak kawin ngan akil pun " ko mmg ada hubungan ngan akil kan . bini dia dah bagi green light pun ko x nak . nak bolot sorang-sorang la tu. tapi aku tak salahkan dia aja , akil tu pun sama . marah bini dalam surat khabar cakap dia derhaka sbb keluar rumah tanpa izin suami. bini ko tu kalau x kerja nak makan apa? makan batu ker? napalah suka guna agama ek mengugut wanita wanita ni.

haish , naper aku teremosi lak ni . tak apalar , yang penting korang gaduh pun bumi tetap gak berpusing kan . so go on lar , menstupidkan diri . aku pun samer , tgh ikut perangai setan , marah marah . . .

the right is right , the wrong is wrong

Anonymous said...

To Ida

bila masa AH tu ustaz atau pendakwah?maybe cara dia mcm pendakwah tapi apa yg dia ckp dia x amal.kalau tgglkan anak2 dan isteri berbulan2,kuar ngan anak dara pg2. adakah ini cth yg kita nak tunjuk pd non muslim?hal ini sebenarnya lagi memalukan...

May 28, 2009

Aku tahu memang ramai yang suka jadikan media sebagai platform untuk tegakkan kebenaran yang ada di mata mereka.


Ini contoh penulisan untuk mendapatkan komen.


Baca dulu bawah ni:


Journalist: Boleh tak anda komen tentang perhubungan anda dengan penyanyi nasyid ni sampai khabarnya ia menjejaskan perhubungan anda dengan isteri anda sekarang?


Jawapan Artis A: Saya tak mahu komen.


Apa yang selalu akan ditulis oleh wartawan adalah seperti di bawah:


Penyanyi A ketika dihubungi untuk ditanya mengenai skandalnya bersama seorang lagi penyanyi nasyid sehingga menyebabkan isterinya mula memberikan kenyataan pedas kepada akhbar, enggan mengulas lanjut.


As you can see, walaupun jawapan yang diberikan adalah seringkas “Saya tak mahu komen”, wartawan tetap akan menyatakan isu yang mahu diketengahkannya.


Kalau jawapan Artis A adalah begini: Kan saya dah dah kata, saya tidak akan komen!”


Wartawan pada kebiasannya selalunya akan menulis begini pulak:


Artis A ternyata berang ketika ditanya mengenai skandalnya bersama seorang lagi penyanyi nasyid sehingga menyebabkan isterinya mula memberikan kenyataan pedas kepada akhbar.


So how? How do you maintain your coolness ke, tahap profesionalisme ke, intergriti ke atau apa-apa lah apabila berdepan dengan keadaan ini?Anyway or anyhow you comment, you will think that it will be twisted by the media sedangkan itulah cara media melaporkannya.


Akil Hayy khabarnya memilih untuk berdiam diri dan biarkan isterinya dan Waheeda yang lantang bersuara di akhbar tentang kontroversi mereka.


Wartawan Harian Metro, Rudy Imran Shamsudin, dalam laporan dalam HM pada tarikh 27 May 2009 di muka surat 2 dengan tajuk: “Ustaz hahal dihubungi” mencatatkan antara lain berbunyi begini: “Pengakuan isteri Akil Abdul Hai (Akil Hayy), Maizawati Zainal mengenai suaminya mempunyai hubungan cinta dengan pelakon, Norwahida Abdul Wahab (Waheeda) turut mengejutkan mereka yang rapat dengan penyanyi nasyid itu. Sepeeti yang disiarkan di Harian Metro kelmarin, Maizawati membuat pengakuan Akil tidak pulang ke rumah untuk menjenguknya dan enam anak mereka sejak Februari lalu, menyebabkan dia mahu menuntut cerai….” Itulah antara lain yang ditulis HM.


Glamor diorang ni sekarang kan?


Sekarang ni, kita akan terfikir sampai bila Akil akan berdiam dan membiarkan lebih banyak cerita mengenainya diterbitkan di akhbar? Dan bagaimana pulak nanti assumption peminatnya? Adakah mereka akan berfikir “Diam kerana benar” or “Diam kerana salah”?


Aku tak pelik langsung dengan apa yang jadi. Kalau dah artis itu, artis jugaklah namanya. Lantaklah ada title ustaz ke, tuan haji ke, bilal masjid ke or imam masjid sekalipun, tapi kalau dah ada title artis itu maka dunia mereka selalu saja akan dilanda kontroversilah, gosiplah, fitnahlah dan semua yang seangkatan dengan negativity itu.


Dan aku pun tak pelik langsung bila bini-bini artis atau girlfriend-girlfriend artis ni menggunakan akhbar atau media sebagai platform untuk “bergaduh” atau menegakkan kebenaran yang ada di mata mereka.


Dan aku pun lagi lah tak pelik, apabila ada artis yang tak mahu balas kenyataan media langsung terhadap kontroversi yang berkaitan dengan dirinya.


Semua orang ada cara sendiri apabila berdepan dengan kontroversi, masalah atau bencana.


Cuma aku berpegang kepada pendirian bahawa: “Kita kena ada MARUAH.”


Kepada Akil Hayy – KEEP IT COOL dude!

12 comments:

Amers. said...

Waheeda is bitching herself to the public. She said "Kalau kita jaga aib orang, orang akan jaga aib kita", yet she has not realized yang dia tu mengaibkan anak-anak Maizawati.

Not mentioning 'anak-anak Akil Hayy' sebab budak-budak tu macam tak ada bapak.

Keep It Cool, man.

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

masing-masing ada kesilapan masing!! cuma malangnya mereka adalah artis yang selalu di kejar wartawan hiburan untuk mendapatkan cerita sensasi

i.am.belle said...

broDonC,

errr.... bini dia pun nak juga glamour xD haha


tapi seriously belle tak gemar yg tak lama dulu si uztaz tu bagi gimmick 'waheeda isteri dia' dalam program tv. ntahapahapantah, lagilah buat org menyampah


apa-apa pun bini si uztaz tu mmg GORGEOUS ;D

Obefiend said...

apa apa hal fun ZUBIR gak gembira. gerombak perut gendut dia ketawa bila dapat tahu gosip ni. lepas tu keluar kat melodi kejar akhil hell.

ha ha ha.. kesian kao gendut

Ayyman Rahim said...

Tapi Waheeda macam ada rahsia something pasal isteri Akhill tu sebab tak salah dia ada kata "Jangan sampai hilang sabar...". Kununnya nanti ada benda dia akan bongkarkan kalau isteri Akhill ni terus bgtahu press benda2 ni. Apa-apa je la.

fahmi said...

salam.. hmm.. semoga cerita2 ni cpt la smpai penamatnye...

Sokat said...

erm...bukan ke x ptt bincangkan hal rumah tangga openly, nonetheless in public attention?

Suffian salim said...

best kan jadi celebriti.. :)

norfa08 said...

alah..tgk kan aje kes dorang ni...
nnt dah cerai...pastu mmg sah2 akil hay tu nk kawen ngn waheeda..

tak psl jd citer panas mcm norman hakim dulu...corai jola klu tak nak yo tak!!

Ida said...

Aku sangat kesal bila Maiza, isteri Akhil Hayy tu expose everything to the press.

Katanya, isteri seorang ustaz, tapi tak tau hukum ke bila maruah rumahtangga tak dijaga?

Sangat, sangat kesal.. sebab bila jadi macam ni, makin payah kita nak berdakwah kepada non-Muslim bahawasanya Islam itu indah...

AyaAgatha J. said...

macam mana lar boleh waheeda tu kuarkan ayat kat dalam paper , yang bila isu kawin tu timbul dia cakap nantilah dulu , bagi akil tu settle dulu hal keluarga dia . cik waheeda oii..kalau betul lar hang tak der aper-aper hubungan ngan si akil tu pehal lak nak tanya tanya lak. naper tak jawab , " manalah saya tau , saya bukan nak kawin ngan akil pun " ko mmg ada hubungan ngan akil kan . bini dia dah bagi green light pun ko x nak . nak bolot sorang-sorang la tu. tapi aku tak salahkan dia aja , akil tu pun sama . marah bini dalam surat khabar cakap dia derhaka sbb keluar rumah tanpa izin suami. bini ko tu kalau x kerja nak makan apa? makan batu ker? napalah suka guna agama ek mengugut wanita wanita ni.

haish , naper aku teremosi lak ni . tak apalar , yang penting korang gaduh pun bumi tetap gak berpusing kan . so go on lar , menstupidkan diri . aku pun samer , tgh ikut perangai setan , marah marah . . .

the right is right , the wrong is wrong

Anonymous said...

To Ida

bila masa AH tu ustaz atau pendakwah?maybe cara dia mcm pendakwah tapi apa yg dia ckp dia x amal.kalau tgglkan anak2 dan isteri berbulan2,kuar ngan anak dara pg2. adakah ini cth yg kita nak tunjuk pd non muslim?hal ini sebenarnya lagi memalukan...