Jun 29, 2009

Aku menulis apa yang aku ingat tentang MJ. Lagipun bukannya aku pernah jumpa dia. R.I.P Michael Jackson (1958-2009)


MICHAEL JACKSON R.I.P (1958 - 2009)


Seingat aku begini:


26 Oktober 1996 – Michael Jackson tiba dengan jet peribadinya di Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Aziz Shah di Subang, Selangor about 2.15pm and the whole airport dipenuhi dengan peminatnya. They were shouting his name. Michael left the airport in a car to Concorde Hotel in KL.


Laporan aku dalam Harian Metro pada 27 Oktober 1996 lebih kurang begini: “Pihak polis sudah mengerahkan 123 petugas untuk mengawal lalu lintas masuk ke Stadium. Mulai jam 4.00 petang ini, Jalan Stadium dan Changkat Stadium ditutup kepada semua kenderaan kecuali yang mempunyai pas khas. Persoalan mengenai kehebatan Michael yang selama ini hanya terbukti menerusi rakaman konsert yang pernah diadakan sebelum ini, akan terjawab mulai jam 8.45 malam ini.”


Well, semua tahu. The concert went well and it was fuckin great. Aku sampai satu tahap tu fikir, suka hatilah kalau mamat ni nak mime ke atau tak, sebab persembahannya terlalu hebat.



Kita di Malaysia bagi aku bernasib baik kerana MJ pernah singgap dengan HIStory Tournya pada 1996.



Tapi rentetan sebelum konsert itu berlangsung bagi aku menarik kerana of course lah, being the typical us, kita sentiasa dapati wujud pihak-pihak yang akan menentang kehadiran seseorang sehebat MJ.


Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) through its President, Dr Mohd Nur Manuty, jadi pihak yang sangat-sangat menentang dengan kehadiran MJ di Malaysia and at the same time, Majlis Perbandaran Shah Alam (MPSA) pun menolak permohonan penganjur iaitu Jojo’s Entertainment untuk mengadakan konsert berkenaan di Stadium Shah Alam.


Dr Mohd Nur was interviewed in TV3’s, Al-Kulliyyah and he said: “Lega rasa hati. Masyarakat negara ini termasuk Islam dan bukan Islam sedar yang konsert semacam itu akan membawa banyak kegiatan yang kurang baik. Malah ada negara lain yang menolak penyanyi itu.” (Ini adalah jawapan kepada soalan: “Apa komen Dr bila MPSA membatalkan konsert Michael Jackson?)


To another question (Soalan: Pada pandangan Dr, apa kriteria yang paling tidak elok mengenai Michael Jackson?) and he answered: “Di segi perwatakan Michael lebih kepada Hedonistik (fahaman yang mementingkan kesukaan dan kemewahan semata-mata). Apa yang membimbangkan ialah kajian Abim mendapati fahaman seperti itu boleh menyemarakkan lagi kegiatan kurang sihat seperti pengedaran kondom secara percuma, pengedaran dadah dan arak.”


Well, aku tak pernah nak salahkan apa yang dibimbangkan oleh Dr Mohd Nur tu sebab at that time the issue of MJ’s concert was the talk of the nation dan dia pasti tidak akan lepaskan peluang untuk bersuara sebab sesiapa sahaja yang bersuara ketika itu pasti mendapat maklum balas.


In the end, on the 27th Oct 1996, at exactly 9.10pm MJ “keluar” dari bumi pentas dengan kapsul hidroliknya dan pantas nyanyi lagu Scream and then They Don’t Care About Us.


Aku ingat lagi tulisan aku di muka depan Harian Metro pada 28 Oct 2009, dengan tajuk: “Jacko Hebat”. Antara lain aku tulis: “Persembahan Michael secara keseluruhan seolah-olah sebuah pantomin dengan pelbagai gimik. Namun, penonton yang duduk jauh dari kawasan pentas berpuas hati dengan skrin besar yang diletakkan di kedua-dua belah pentas. Antara lagu yang disampaikannya ialah Stranger In Moscow, Smooth Criminal, You’re Not Alone, The Way You Make Me Feel, Beat It, Billie Jean dan Black or White. Lebih 200 anggota polis, termasuk Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) berkawal di luar stadium bagi memastikan tidak berlaku sebarang kejadian tidak diingini. Turut menyaksikan konsert berkenaan ialah Pemangku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Naqiyuddin Tuanku Ja’afar dan isterinya, Tunku Nurulhayati Tunku Bahadir; Permaisuri Agong. Tuanku Najihah Tunku Besar Burhanuddin. Selain itu, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan, Datuk Sabaruddin Chik; Timbalan Menteri Sumber Manusia, Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Pengarah Jojo’s Entertainment, Syed Yusof Syed Nasir turut menonton. Apa yang pasti ialah selepas ini, kemungkinan rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan lebih banyak konsert artis luar kerana konsert HIStory yang menjadi penentu dilangsung dengan baik. Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamed, menegaskan jika konsert HIStory ini dijalankan tanpa masalah, penganjur berpeluang membawa masuk artis antarabangsa yang lain. Malah mesej kedamaian yang disampaikan oleh MJ melalui lagunya sepanjang konsert itu jelas membidas segala kutukan dan tuduhan yang dilemparkan terhadapnya sebelum ini.”


Ke mana sahaja di sudut dunia barangkali dia akan mencetuskan sama kontroversi, polemik dan banyak lagi. aku masih ingat apabila Sting mengkritik dia sebab music video Earth Songnya di mana pokok "bangun" semula.



Tengoklah, sampai Mahathir pun komen terhadap konsert MJ di Malaysia dulu dan sejak 1996 sampai sekarang sudah berapa banyak konsert artis Barat yang sudah kita saksikan di Malaysia? Banyak kan?


Nak tak nak, MJ catat sejarah juga kepada perkembangan muzik di negara kita. Konsertnya mendapat tentangan dan PM kita masa tu pantas beri kata dua kepada penganjur that: “If everything goes well, Malaysian can have more international concerts.” Well, everything did go well dan kita makin didedahkan dengan lebih banyak konsert antarabangsa selepas itu.


Barangkali, ini bukanlah satu sejarah hebat sepertimana kita baca dalam buku tawarikh sekolah tetapi ini adalah sesuatu yang penting dalam dunia seni kita juga. Kesan yang diberikan barangkali tidak kita rasa secara langsung tetapi ia menyelinap ke dalam tubuh badan kita tanpa kita sedar.


Aku secara peribadi akan merasai kehilangan MJ sebab I always look forward terhadap karyanya.


Apa yang ada sekarang di pasaran bagi aku semuanya adalah post-MJ. Baik Timberlake, baik all those Idol winners, mahupun di negara kita seperti KRU atau Adam atau banyak lagi artis yang ada di seluruh dunia – banyak yang seolah-olah berasal dari satu akar yang bernama Michael Jackson.


Aku habiskan apa aku rasa ini dengan kata-kata Earth Song yang aku dengar secara langsung dari mulut MJ pada tanggal 27 October 1996 lebih kurang jam 10malam:


“What about sunrise, what about rain, what about all the things that you said we were to gain. What about killing fields, is there a time? What about all the things that you said was yours and mine? Did you ever stop to notice, all the blood we have shed before? Did you ever stop to notice the crying earth, the weeping shores?


Sebahagian dari visual MJ untuk music video Earth Song.


Dan di konsert Kuala Lumpur itu, di penghujung Earth Song, sebuah kereta kebal merempuh masuk pentas untuk menghapuskan semua kanak-kanak serta MJ sendiri!


It was an act saying about kita secara global.


Dan kini, hanya tinggal senikata dan suaranya yang bisa didengar di CD, DVD etc etc, cuma suara itu tidak lagi ada nyawanya.


Dan sehingga kini, apa yang kita tahu….MJ adalah seorang beragama Islam.


So….Al-Fatihah.


KEEP IT COOL






Dan buat yang meminatinya, aku harap korang akan layan ini - EARTH SONG.

17 comments:

i.am.belle said...

al-fatihah utk mikael.

MJ is truly the one and only. setuju dgn pendapat bahawa lagu-lagu dia byk berunsurkan kemanusiaan.

black or white

<< s| tED| >> said...

Al-Fatihah!!
Harap jenazah dapat di sempurnakan segera mengikut mana yang sepatutnya

joegrimjow said...

guuwwd
at least tau la sikit!

ZARA 札拉 said...

Black or white...

he still a great performer no matter what..may he rest in peace..

Penchenta Dosa said...

Dosa seorang yang baru memeluk Islam sama seperti bayi baru lahir.. Syukur.. Al-Fatihah..

Marzuki Jalil said...

love Mj

Mohd Ahmad Ferk said...

bro..
sampai skang aku sedey bile baca entry pasal MJ..
harap Allah merahmati pemergiannyer..
hope so..
al-fatihah...

azyze gomez said...

been waiting for your 'eulogy' of sort for MJ, since you covered his concert. Cun, brother.

MJ has been one of my earliest musical foray too. Losing him is like losing a 'secret big brother'. Tapi baguslah, I'm sure MJ's flying on his magic pirate ship and bouncing on clouds, whatever he fancies :)

Kalau sudi bro, here's my eulogy:
http://azyze.blogspot.com/2009/06/malap-sudah-bintang-semalam-mungkinkah.html

peace, Don.

eddie dewanaga said...

pelbagai rintangan sebelum MJ benar2 dapat masuk dan bikin show di sini...

terpaksa la gua lupakan impian untuk tengok Iron Maiden atau Metallica bikin riuh di Bukit Jalil.

dalam impian tu, gua tengok siaran tv tentang pendaratan Ed Force One di Subang airport, pastu bagaikan terngiang-ngiang di kepala bila Bruce jerit....

"scream for me ko-ala lam-puurrr...!!!"


huh.

Hazrey said...

Kaulah satu satunya anak melayu yang menulis tentang MJ kat malaysia ni. Tahniahlah. Jarang anak melayu buat camni.

Xam said...

Entri menarik!kidos!

Obefiend said...

RIP jacko

aku ingat dulu Ramli MS kata MJ miming masa konsert dia kat KL

ada ingat?

dia muslim ke? some say that was just a ploy to get the DUBAI sheikhs to drop the multi million lawsuit. and the sheikh duly dropped the case when he "converted"

Ida said...

I grew up with his songs.. yang sampai sekarang evergreen (in BM, malar hijau? Takde perkataan yang lebih baik dari ni ke?)

I will miss him and his ever creative mind and contribution to the music industry.

About his faith, dikatakan Yusuf Islam was one of the witnesses? Boleh dapatkan his view on this one?

Dari today's news, looks like the funeral is delayed longer... which is not the Muslim's practice..

Zeela LaLaLa said...

The entry like what i expected. freaking good.

"Barangkali, ini bukanlah satu sejarah hebat sepertimana kita baca dalam buku tawarikh sekolah tetapi ini adalah sesuatu yang penting dalam dunia seni kita juga. Kesan yang diberikan barangkali tidak kita rasa secara langsung tetapi ia menyelinap ke dalam tubuh badan kita tanpa kita sedar." => i love this.

sedari atau tidak, MJ memberikan kesan kepada kita. bukan dari segi muzik, tetapi juga kehidupan (plastik surgery yg menakutkan sy sungguh) dan lain2.

tp i rasa something missing in this entry.

tak tau. tp mcm ada.

haha. but its good.

keep it cool bro.

fynn jamal said...

history was my FIRST cassette (came in double, though).

i played them with my FIRST walkman. sony. i got them for my good result in UPSR.

i promoted MJ to my friends. i was laughed at. they told me i have to listen more to Slam.

gosh. berapa juta org MEMANG membesar dgn MJ, kan? i can list down thousands bits of my childhood with his songs.

total great loss.

Ayyman Rahim said...

Sangat terkilan lagi-lagi tahu kisah hidupnya, cara matinya dan cara didikannya oleh bapanya yang kejam tu. Haih

Anonymous said...

Yo bro. aku ada beli pirated dvd concert History dia live in kl, live in Brunei, live in new york and live in seoul

dia memang penghibur yang damn good. apa yang kita lihat di concert di kl sama sahaja yang dapat kita lihat di seol mahupun new york. dari gimik sampai ke stage performanc. sama sahaja ke 4-4 nya. Kira tak rugi orang yang beli tiket time di kl waktu itu.

Jun 29, 2009

Aku menulis apa yang aku ingat tentang MJ. Lagipun bukannya aku pernah jumpa dia. R.I.P Michael Jackson (1958-2009)


MICHAEL JACKSON R.I.P (1958 - 2009)


Seingat aku begini:


26 Oktober 1996 – Michael Jackson tiba dengan jet peribadinya di Terminal 1 Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Aziz Shah di Subang, Selangor about 2.15pm and the whole airport dipenuhi dengan peminatnya. They were shouting his name. Michael left the airport in a car to Concorde Hotel in KL.


Laporan aku dalam Harian Metro pada 27 Oktober 1996 lebih kurang begini: “Pihak polis sudah mengerahkan 123 petugas untuk mengawal lalu lintas masuk ke Stadium. Mulai jam 4.00 petang ini, Jalan Stadium dan Changkat Stadium ditutup kepada semua kenderaan kecuali yang mempunyai pas khas. Persoalan mengenai kehebatan Michael yang selama ini hanya terbukti menerusi rakaman konsert yang pernah diadakan sebelum ini, akan terjawab mulai jam 8.45 malam ini.”


Well, semua tahu. The concert went well and it was fuckin great. Aku sampai satu tahap tu fikir, suka hatilah kalau mamat ni nak mime ke atau tak, sebab persembahannya terlalu hebat.



Kita di Malaysia bagi aku bernasib baik kerana MJ pernah singgap dengan HIStory Tournya pada 1996.



Tapi rentetan sebelum konsert itu berlangsung bagi aku menarik kerana of course lah, being the typical us, kita sentiasa dapati wujud pihak-pihak yang akan menentang kehadiran seseorang sehebat MJ.


Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) through its President, Dr Mohd Nur Manuty, jadi pihak yang sangat-sangat menentang dengan kehadiran MJ di Malaysia and at the same time, Majlis Perbandaran Shah Alam (MPSA) pun menolak permohonan penganjur iaitu Jojo’s Entertainment untuk mengadakan konsert berkenaan di Stadium Shah Alam.


Dr Mohd Nur was interviewed in TV3’s, Al-Kulliyyah and he said: “Lega rasa hati. Masyarakat negara ini termasuk Islam dan bukan Islam sedar yang konsert semacam itu akan membawa banyak kegiatan yang kurang baik. Malah ada negara lain yang menolak penyanyi itu.” (Ini adalah jawapan kepada soalan: “Apa komen Dr bila MPSA membatalkan konsert Michael Jackson?)


To another question (Soalan: Pada pandangan Dr, apa kriteria yang paling tidak elok mengenai Michael Jackson?) and he answered: “Di segi perwatakan Michael lebih kepada Hedonistik (fahaman yang mementingkan kesukaan dan kemewahan semata-mata). Apa yang membimbangkan ialah kajian Abim mendapati fahaman seperti itu boleh menyemarakkan lagi kegiatan kurang sihat seperti pengedaran kondom secara percuma, pengedaran dadah dan arak.”


Well, aku tak pernah nak salahkan apa yang dibimbangkan oleh Dr Mohd Nur tu sebab at that time the issue of MJ’s concert was the talk of the nation dan dia pasti tidak akan lepaskan peluang untuk bersuara sebab sesiapa sahaja yang bersuara ketika itu pasti mendapat maklum balas.


In the end, on the 27th Oct 1996, at exactly 9.10pm MJ “keluar” dari bumi pentas dengan kapsul hidroliknya dan pantas nyanyi lagu Scream and then They Don’t Care About Us.


Aku ingat lagi tulisan aku di muka depan Harian Metro pada 28 Oct 2009, dengan tajuk: “Jacko Hebat”. Antara lain aku tulis: “Persembahan Michael secara keseluruhan seolah-olah sebuah pantomin dengan pelbagai gimik. Namun, penonton yang duduk jauh dari kawasan pentas berpuas hati dengan skrin besar yang diletakkan di kedua-dua belah pentas. Antara lagu yang disampaikannya ialah Stranger In Moscow, Smooth Criminal, You’re Not Alone, The Way You Make Me Feel, Beat It, Billie Jean dan Black or White. Lebih 200 anggota polis, termasuk Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) berkawal di luar stadium bagi memastikan tidak berlaku sebarang kejadian tidak diingini. Turut menyaksikan konsert berkenaan ialah Pemangku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Naqiyuddin Tuanku Ja’afar dan isterinya, Tunku Nurulhayati Tunku Bahadir; Permaisuri Agong. Tuanku Najihah Tunku Besar Burhanuddin. Selain itu, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan, Datuk Sabaruddin Chik; Timbalan Menteri Sumber Manusia, Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Pengarah Jojo’s Entertainment, Syed Yusof Syed Nasir turut menonton. Apa yang pasti ialah selepas ini, kemungkinan rakyat Malaysia berpeluang menyaksikan lebih banyak konsert artis luar kerana konsert HIStory yang menjadi penentu dilangsung dengan baik. Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mahathir Mohamed, menegaskan jika konsert HIStory ini dijalankan tanpa masalah, penganjur berpeluang membawa masuk artis antarabangsa yang lain. Malah mesej kedamaian yang disampaikan oleh MJ melalui lagunya sepanjang konsert itu jelas membidas segala kutukan dan tuduhan yang dilemparkan terhadapnya sebelum ini.”


Ke mana sahaja di sudut dunia barangkali dia akan mencetuskan sama kontroversi, polemik dan banyak lagi. aku masih ingat apabila Sting mengkritik dia sebab music video Earth Songnya di mana pokok "bangun" semula.



Tengoklah, sampai Mahathir pun komen terhadap konsert MJ di Malaysia dulu dan sejak 1996 sampai sekarang sudah berapa banyak konsert artis Barat yang sudah kita saksikan di Malaysia? Banyak kan?


Nak tak nak, MJ catat sejarah juga kepada perkembangan muzik di negara kita. Konsertnya mendapat tentangan dan PM kita masa tu pantas beri kata dua kepada penganjur that: “If everything goes well, Malaysian can have more international concerts.” Well, everything did go well dan kita makin didedahkan dengan lebih banyak konsert antarabangsa selepas itu.


Barangkali, ini bukanlah satu sejarah hebat sepertimana kita baca dalam buku tawarikh sekolah tetapi ini adalah sesuatu yang penting dalam dunia seni kita juga. Kesan yang diberikan barangkali tidak kita rasa secara langsung tetapi ia menyelinap ke dalam tubuh badan kita tanpa kita sedar.


Aku secara peribadi akan merasai kehilangan MJ sebab I always look forward terhadap karyanya.


Apa yang ada sekarang di pasaran bagi aku semuanya adalah post-MJ. Baik Timberlake, baik all those Idol winners, mahupun di negara kita seperti KRU atau Adam atau banyak lagi artis yang ada di seluruh dunia – banyak yang seolah-olah berasal dari satu akar yang bernama Michael Jackson.


Aku habiskan apa aku rasa ini dengan kata-kata Earth Song yang aku dengar secara langsung dari mulut MJ pada tanggal 27 October 1996 lebih kurang jam 10malam:


“What about sunrise, what about rain, what about all the things that you said we were to gain. What about killing fields, is there a time? What about all the things that you said was yours and mine? Did you ever stop to notice, all the blood we have shed before? Did you ever stop to notice the crying earth, the weeping shores?


Sebahagian dari visual MJ untuk music video Earth Song.


Dan di konsert Kuala Lumpur itu, di penghujung Earth Song, sebuah kereta kebal merempuh masuk pentas untuk menghapuskan semua kanak-kanak serta MJ sendiri!


It was an act saying about kita secara global.


Dan kini, hanya tinggal senikata dan suaranya yang bisa didengar di CD, DVD etc etc, cuma suara itu tidak lagi ada nyawanya.


Dan sehingga kini, apa yang kita tahu….MJ adalah seorang beragama Islam.


So….Al-Fatihah.


KEEP IT COOL






Dan buat yang meminatinya, aku harap korang akan layan ini - EARTH SONG.

17 comments:

i.am.belle said...

al-fatihah utk mikael.

MJ is truly the one and only. setuju dgn pendapat bahawa lagu-lagu dia byk berunsurkan kemanusiaan.

black or white

<< s| tED| >> said...

Al-Fatihah!!
Harap jenazah dapat di sempurnakan segera mengikut mana yang sepatutnya

joegrimjow said...

guuwwd
at least tau la sikit!

ZARA 札拉 said...

Black or white...

he still a great performer no matter what..may he rest in peace..

Penchenta Dosa said...

Dosa seorang yang baru memeluk Islam sama seperti bayi baru lahir.. Syukur.. Al-Fatihah..

Marzuki Jalil said...

love Mj

Mohd Ahmad Ferk said...

bro..
sampai skang aku sedey bile baca entry pasal MJ..
harap Allah merahmati pemergiannyer..
hope so..
al-fatihah...

azyze gomez said...

been waiting for your 'eulogy' of sort for MJ, since you covered his concert. Cun, brother.

MJ has been one of my earliest musical foray too. Losing him is like losing a 'secret big brother'. Tapi baguslah, I'm sure MJ's flying on his magic pirate ship and bouncing on clouds, whatever he fancies :)

Kalau sudi bro, here's my eulogy:
http://azyze.blogspot.com/2009/06/malap-sudah-bintang-semalam-mungkinkah.html

peace, Don.

eddie dewanaga said...

pelbagai rintangan sebelum MJ benar2 dapat masuk dan bikin show di sini...

terpaksa la gua lupakan impian untuk tengok Iron Maiden atau Metallica bikin riuh di Bukit Jalil.

dalam impian tu, gua tengok siaran tv tentang pendaratan Ed Force One di Subang airport, pastu bagaikan terngiang-ngiang di kepala bila Bruce jerit....

"scream for me ko-ala lam-puurrr...!!!"


huh.

Hazrey said...

Kaulah satu satunya anak melayu yang menulis tentang MJ kat malaysia ni. Tahniahlah. Jarang anak melayu buat camni.

Xam said...

Entri menarik!kidos!

Obefiend said...

RIP jacko

aku ingat dulu Ramli MS kata MJ miming masa konsert dia kat KL

ada ingat?

dia muslim ke? some say that was just a ploy to get the DUBAI sheikhs to drop the multi million lawsuit. and the sheikh duly dropped the case when he "converted"

Ida said...

I grew up with his songs.. yang sampai sekarang evergreen (in BM, malar hijau? Takde perkataan yang lebih baik dari ni ke?)

I will miss him and his ever creative mind and contribution to the music industry.

About his faith, dikatakan Yusuf Islam was one of the witnesses? Boleh dapatkan his view on this one?

Dari today's news, looks like the funeral is delayed longer... which is not the Muslim's practice..

Zeela LaLaLa said...

The entry like what i expected. freaking good.

"Barangkali, ini bukanlah satu sejarah hebat sepertimana kita baca dalam buku tawarikh sekolah tetapi ini adalah sesuatu yang penting dalam dunia seni kita juga. Kesan yang diberikan barangkali tidak kita rasa secara langsung tetapi ia menyelinap ke dalam tubuh badan kita tanpa kita sedar." => i love this.

sedari atau tidak, MJ memberikan kesan kepada kita. bukan dari segi muzik, tetapi juga kehidupan (plastik surgery yg menakutkan sy sungguh) dan lain2.

tp i rasa something missing in this entry.

tak tau. tp mcm ada.

haha. but its good.

keep it cool bro.

fynn jamal said...

history was my FIRST cassette (came in double, though).

i played them with my FIRST walkman. sony. i got them for my good result in UPSR.

i promoted MJ to my friends. i was laughed at. they told me i have to listen more to Slam.

gosh. berapa juta org MEMANG membesar dgn MJ, kan? i can list down thousands bits of my childhood with his songs.

total great loss.

Ayyman Rahim said...

Sangat terkilan lagi-lagi tahu kisah hidupnya, cara matinya dan cara didikannya oleh bapanya yang kejam tu. Haih

Anonymous said...

Yo bro. aku ada beli pirated dvd concert History dia live in kl, live in Brunei, live in new york and live in seoul

dia memang penghibur yang damn good. apa yang kita lihat di concert di kl sama sahaja yang dapat kita lihat di seol mahupun new york. dari gimik sampai ke stage performanc. sama sahaja ke 4-4 nya. Kira tak rugi orang yang beli tiket time di kl waktu itu.