Jul 22, 2009

Ulasan aku bukan tentang APM tapi tentang ulasan akhbar tempatan yang melaporkan tentang APM. Kalau nak layan, silakan lah.

Aku akhirnya tak jadi ke Jakarta untuk beberapa meetings serta menonton APM2009 due to the Jakarta Bombings tapi sempat jugaklah aku menonton Astro Ria. Walaupun nampak kosong sikit, aku rasa the award show went well (despite that "Bombers - Kiss My Ass" tu).


For so many years, aku selalu saja terbabit sebagai juri APM tapi kali ini aku tarik diri sebab I was too busy with my new work. Setiap kali tiba APM jugak, aku selalu saja fikirkan tentang Arwah Loloq yang selalu saja akan berada di sisi sewaktu judging.

Anyway, suatu masa lalu, aku fikir APM sama taraf atau lebih tinggi berbanding AIM tetapi executionnya kali ini membuatkan APM tak ubah seolah-olah menjadi sebuah persembahan award show ala MTV.

Keseriusannya ternyata hilang apabila nilai-nilai komersil / populariti seolah-olah mendominasi. Barangkali, penganjurnya mahukan "rebranding"...barangkali.

Apa yang menarik perhatian aku ialah the post coverage on the event by our local media. Tak ada yang extra ordinary mengenai their observation and comments and of course the usual and komen arkaik would be: "Dominasi artis Indonesia di APM".

For so many years dalam APM memang itu yang berlaku sebab talent-talent dari Indonesia didapati lebih baik berbanding Malaysia dan Singapura and as for the "Popularity Contest", ternyata kuasa SMS rakyat Malaysia lebih tinggi berbanding rakyat Indonesia mahupun Singapura.

Apa pun, kali ini aku suka bercerita menerusi gambar-gambar amatur aku di bawah ni:

Laporan akhbar ini dengan headlinenya: "Popular, terbaik perlu seiring". Aku cuba memahami maksudnya. Kategori "Terbaik" dalam APM dipilih menerusi sistem penjurian manakala Kategori "Popular" ditentukan menerusi undian SMS. I thought the concept is simple dan mudah difahami sebab ia tidak akan boleh seiring.

Keseluruhan artikel yang diterbitkan ini ada 40 perenggan.


Tetapi......


Sebanyak 28 perenggan "didedikasikan" kepada "kekalahan" Datuk Siti Nurhaliza.

Lihat di bawah ni:

Penulisan ini menggambarkan seolah-olah Siti tak patut tewas di tangan Bunga. Clearly, penulisan ini menganggap album Lantera Timur itu lebih baik berbanding album Bunga yang berjudul Tentang Kamu. I have listened to both album and frankly, sebagai orang yang pernah jugak membuat penjurian untuk APM dan AIM, album Bunga mempunyai kelebihannya.

Nothing against anybody here, but susah untuk aku mencari impartiality dalam penulisan ini kerana ia jelas sekali bias terhadap Siti.


Persoalan aku:

1. Siti tak boleh tewas?

2. Tak boleh ada album orang lain yang lebih baik daripada Siti?


3. Does Siti has to win everything in any award ceremony?



Aku fikir Siti sendiri sudah mature enough to understand that persaingan dalam industri muzik apabila digabungkan dengan Singapura dan Indonesia akan jadi lebih sengit dan barangkali Siti sendiri tidak akan terkejut kalau dia tewas.

Aku lebih menantikan satu bentuk review on "Why Bunga won?"

Apa ada dalam album Bunga yang menjadikannya seorang Juara?

Tapi itu tak ada sebab penulisan seperti ini yang ada 40 perenggan lebih memberikan fokus terhadap "kekalahan" Siti (dengan 28 perenggan itu). Nama "Siti" sendiri disebut sebanyak 14 kali throughout the article.

Selebihnya ada 5 perenggan yang memperkatakan tentang kemenangan Aizat, seperti di bawah ini:


Manakala a review on APM secara keseluruhannya sebagai sebuah majlis award hanyalah sebanyak 6 perenggan seperti di bawah:


Dan kemenangan Ayu dapat jugalah 1 perenggan.

Ini pulak senarai pemenang semua kategori dalam APM.


I am not picking on anybody here, tapi ini lah maksud aku apabila aku dok sebut tentang Reformasi Kewartawan Hiburan.

* How do you report/write a review on an Award Show?

* Apa yang akan kita fokuskan?

* What should we observe in an Award Show?

* What if you disagree on the winners? How would you approach this in your writing and still be impartial?

Pada aku, penulisan tentang sesuatu Award Show harus seimbang. Kita mesti tolak sepenuhnya pendapat peribadi kita.

If the crowd go beserk and start rioting ke sebab Siti kalah, maka kita laporkan kejadian itu....something like that.

We might love Siti to death, but as an Entertainment Journalist, we should always be impartial! Period!

KEEP IT COOL.

23 comments:

alida abidin said...

Not a single 'fuck'? Impressive!

Hazrey said...

Dude, can you please start living with the fact that they are WARTAWAN HIBURAN equivalent to wartawan yang sentiasa berhibur dengan tulisan mereka. So, marilah kita berhibur.

Eh, thanks for all the songs itu hari, dua hari baru aku dapat beb. Bila aku nak dapat souvenir dari kau ni.. Saiz tshirt aku M.

Hahaha

Jaringan Luar Pemerhati Media said...

care to visit http://jaringanluar.blogspot.com

y u z said...

bila sampai part yg 28 perenggan tu kan, tiba2 mata ni terus scroll down...

sian kat aizat ngan ayu tu kan, sib baik ada juga beberapa perenggan.

StrawberryCookies'n'Cream said...

it's Siti. Wartawan tu obses sgt lah tu ngn Siti. That is so bias kan smi Aizat and Ayu dapat coverge 1 perenggan je. Anyway, APM was quite boring. Tak de perkembangan and pembaharuan. Media COrp should do something to make the award a more prestigious one. Ni mcm style award awal 90-an je. 1 artis perform sampai 2 kali. Padahal, ramai lagi entertainer yg boleh buat APM tu lebih rancak kn? Since dulu kita tengok APM, tak penah berubah.

ZARA 札拉 said...

Aha..I read this article as well. Pretty sad cz FT didn't win this year, but still okay. Not that kind of fan yg sangat2 fanatic samapi mau runtuhkan bangunan or whatsoever. Well, agree with your statement and the questions there..

"Siti tak boleh kalah ke?"

Seriously, lepas baca artikel yg Hazrey tulis, baru ku tahu apa perbezaan antara wartawan dan wartawan hiburan. But yeah, I think wartawan hiburan juga ada ys sesetengahnya ada nilai integriti~

<< s| tED| >> said...

mungkin sebab CT dah selalu menang.. bila kalah dah jadi satu kejutan buat mereka..
tapi bagi aku.. setiap yang menang pasti ada yang kalah. jadi sesiapapun yang menang dan sesiapa pun yang kalah harus di terima.

Ashraf Fareeq said...

Wartawan Malaysia tak ada bakat.
Aesetengah sahaja yang komited.
Yang lain semua macam tulis karangan Bahasa Malaysia untuk PMR.

i.am.belle said...

setuju bila bro.DonC kata 'terbaik dan popular tidak boleh jadi seiring'.


ada artis yg sgt popular tp bukan terbaik pun.

dan ada artis terbaik dlm nyanyian dan lakonan tapi tak juga popular.


banyaknya smpai 28 perenggan. nampak sgt wartawan tu peminat CT. heh!

wartawan tahap amatur tu.

Wolfis Black said...

review yg menarik. siap bukti lagi. tabik spring

Ida said...

Kena panggil someone veteran pegi train balik all these entertainment reporters (not journalists) so that they can be good entertainment journalists.

P/S: Tengok APM untuk 15 minit pertama.. opening kureng impressive terus tukar channel!

ateeka amer said...

aku tak tengok apm.

tapi mende ni selalu berlaku, bila siti kalah, mcm2 yang wartawan tulis.

damn bias.

tapi aku pernah baca tulisan hazrey sebelum ni, and tulisan DonC jugak, so dah tak heran.

u guys banyak dedahkan pasal dunia kewartawanan kat aku yang dulu tak tau pape.

Lil^GriZzLe A said...

that's what i'm questioned about. "Kenapa Bunga Boleh Menang?"

Malangnya saya buka seorang wartawan hiburan yang ada kolum sendiri.

eddie dewanaga said...

entahlah... bila gua pikir balik, Siti ni punya fans mcm dah tak boleh kena tegur/kritik penyanyi pujaan diorang tu... akan melenting berpencak bersilat semua. Gua pernah bilang pasal tudung dia yg dah tak mcm tudung tu, fuh... gua kena tembak dgn puluhan komen yg hot and spicy... tak betul ke gua cakap? Itu bukan tudung, cuma kain serkup separuh rambut, separuh lagi, ternganga...!

itu pun dia dapat jugak kategori popular tu... balik2 org yg sama. Penyanyi2 lain mesti terdetik juga sekelumit bengang tu, diorang produce juga album2 bagus, vokal yg bagus, tapi bila datang musim anu-gerah di Malaysia. Habis.

hafizanmohd said...

tapi antara album nikki dgn bunga kan album nikki JAUH lebih BAGUS?!

precise said...

"what does this means?"

Weh, kau silap bro!

"what [the fuck] does this mean?"

baru betul! tulis BM jela haha ;-D

-precise

i.am.belle said...

yelah!

mana pergi perkataan 'jadah, what the fuck, babi, anak haram'tu semua. entri ni mcm kurang kick.

patutlah baca entri ni mcm tak puas hati je.. ahahahaha

DoOrDie said...

mpov APM tahun ni : kosong, tak bermaya.

mpov on the article : apakah?!

Obefiend said...

the biggest question is

DOES ANYONE GIVVA SHIT ANYMORE

hehe..its on the telly but tak pernah pun tergerak nak tonton. probably pasal over saturation of award show.

Anonymous said...

I'm confused why every year the malaysian media has really condemned it to be a really "lousy" award show. Nothing good has come out from them, not even 1. Are they writing on a professional point of view or personal?

May I know from your point of view, is APM really tat bad in terms of entertainment value & the way it was organized?

Anonymous said...

siti won. GET OVER IT BITCH! stop whining! get a grip

Anonymous said...

Apa salahnya pamerkan nama wartawan yang menulis artikel yang pada kau artikel bodoh tu? Aku percaya wartawan tu takkan ambik apa-apa tindakan pun. Letak je nama dia. Kenapa kau perlu takut?

Aku nak tanya satu je. Kalau benarlah kau ni SEMPURNA dan HEBAT dan AGUNG, kenapa kau tak pernah kerja di satu-satu tempat untuk masa yang lama ya?

Aku nak tengok je berapa lama pula jangka hayat kau di Astro tu..!!

KEEP COOL ok!!

Anonymous said...

fuch ct...

I agree ...

Jul 22, 2009

Ulasan aku bukan tentang APM tapi tentang ulasan akhbar tempatan yang melaporkan tentang APM. Kalau nak layan, silakan lah.

Aku akhirnya tak jadi ke Jakarta untuk beberapa meetings serta menonton APM2009 due to the Jakarta Bombings tapi sempat jugaklah aku menonton Astro Ria. Walaupun nampak kosong sikit, aku rasa the award show went well (despite that "Bombers - Kiss My Ass" tu).


For so many years, aku selalu saja terbabit sebagai juri APM tapi kali ini aku tarik diri sebab I was too busy with my new work. Setiap kali tiba APM jugak, aku selalu saja fikirkan tentang Arwah Loloq yang selalu saja akan berada di sisi sewaktu judging.

Anyway, suatu masa lalu, aku fikir APM sama taraf atau lebih tinggi berbanding AIM tetapi executionnya kali ini membuatkan APM tak ubah seolah-olah menjadi sebuah persembahan award show ala MTV.

Keseriusannya ternyata hilang apabila nilai-nilai komersil / populariti seolah-olah mendominasi. Barangkali, penganjurnya mahukan "rebranding"...barangkali.

Apa yang menarik perhatian aku ialah the post coverage on the event by our local media. Tak ada yang extra ordinary mengenai their observation and comments and of course the usual and komen arkaik would be: "Dominasi artis Indonesia di APM".

For so many years dalam APM memang itu yang berlaku sebab talent-talent dari Indonesia didapati lebih baik berbanding Malaysia dan Singapura and as for the "Popularity Contest", ternyata kuasa SMS rakyat Malaysia lebih tinggi berbanding rakyat Indonesia mahupun Singapura.

Apa pun, kali ini aku suka bercerita menerusi gambar-gambar amatur aku di bawah ni:

Laporan akhbar ini dengan headlinenya: "Popular, terbaik perlu seiring". Aku cuba memahami maksudnya. Kategori "Terbaik" dalam APM dipilih menerusi sistem penjurian manakala Kategori "Popular" ditentukan menerusi undian SMS. I thought the concept is simple dan mudah difahami sebab ia tidak akan boleh seiring.

Keseluruhan artikel yang diterbitkan ini ada 40 perenggan.


Tetapi......


Sebanyak 28 perenggan "didedikasikan" kepada "kekalahan" Datuk Siti Nurhaliza.

Lihat di bawah ni:

Penulisan ini menggambarkan seolah-olah Siti tak patut tewas di tangan Bunga. Clearly, penulisan ini menganggap album Lantera Timur itu lebih baik berbanding album Bunga yang berjudul Tentang Kamu. I have listened to both album and frankly, sebagai orang yang pernah jugak membuat penjurian untuk APM dan AIM, album Bunga mempunyai kelebihannya.

Nothing against anybody here, but susah untuk aku mencari impartiality dalam penulisan ini kerana ia jelas sekali bias terhadap Siti.


Persoalan aku:

1. Siti tak boleh tewas?

2. Tak boleh ada album orang lain yang lebih baik daripada Siti?


3. Does Siti has to win everything in any award ceremony?



Aku fikir Siti sendiri sudah mature enough to understand that persaingan dalam industri muzik apabila digabungkan dengan Singapura dan Indonesia akan jadi lebih sengit dan barangkali Siti sendiri tidak akan terkejut kalau dia tewas.

Aku lebih menantikan satu bentuk review on "Why Bunga won?"

Apa ada dalam album Bunga yang menjadikannya seorang Juara?

Tapi itu tak ada sebab penulisan seperti ini yang ada 40 perenggan lebih memberikan fokus terhadap "kekalahan" Siti (dengan 28 perenggan itu). Nama "Siti" sendiri disebut sebanyak 14 kali throughout the article.

Selebihnya ada 5 perenggan yang memperkatakan tentang kemenangan Aizat, seperti di bawah ini:


Manakala a review on APM secara keseluruhannya sebagai sebuah majlis award hanyalah sebanyak 6 perenggan seperti di bawah:


Dan kemenangan Ayu dapat jugalah 1 perenggan.

Ini pulak senarai pemenang semua kategori dalam APM.


I am not picking on anybody here, tapi ini lah maksud aku apabila aku dok sebut tentang Reformasi Kewartawan Hiburan.

* How do you report/write a review on an Award Show?

* Apa yang akan kita fokuskan?

* What should we observe in an Award Show?

* What if you disagree on the winners? How would you approach this in your writing and still be impartial?

Pada aku, penulisan tentang sesuatu Award Show harus seimbang. Kita mesti tolak sepenuhnya pendapat peribadi kita.

If the crowd go beserk and start rioting ke sebab Siti kalah, maka kita laporkan kejadian itu....something like that.

We might love Siti to death, but as an Entertainment Journalist, we should always be impartial! Period!

KEEP IT COOL.

23 comments:

alida abidin said...

Not a single 'fuck'? Impressive!

Hazrey said...

Dude, can you please start living with the fact that they are WARTAWAN HIBURAN equivalent to wartawan yang sentiasa berhibur dengan tulisan mereka. So, marilah kita berhibur.

Eh, thanks for all the songs itu hari, dua hari baru aku dapat beb. Bila aku nak dapat souvenir dari kau ni.. Saiz tshirt aku M.

Hahaha

Jaringan Luar Pemerhati Media said...

care to visit http://jaringanluar.blogspot.com

y u z said...

bila sampai part yg 28 perenggan tu kan, tiba2 mata ni terus scroll down...

sian kat aizat ngan ayu tu kan, sib baik ada juga beberapa perenggan.

StrawberryCookies'n'Cream said...

it's Siti. Wartawan tu obses sgt lah tu ngn Siti. That is so bias kan smi Aizat and Ayu dapat coverge 1 perenggan je. Anyway, APM was quite boring. Tak de perkembangan and pembaharuan. Media COrp should do something to make the award a more prestigious one. Ni mcm style award awal 90-an je. 1 artis perform sampai 2 kali. Padahal, ramai lagi entertainer yg boleh buat APM tu lebih rancak kn? Since dulu kita tengok APM, tak penah berubah.

ZARA 札拉 said...

Aha..I read this article as well. Pretty sad cz FT didn't win this year, but still okay. Not that kind of fan yg sangat2 fanatic samapi mau runtuhkan bangunan or whatsoever. Well, agree with your statement and the questions there..

"Siti tak boleh kalah ke?"

Seriously, lepas baca artikel yg Hazrey tulis, baru ku tahu apa perbezaan antara wartawan dan wartawan hiburan. But yeah, I think wartawan hiburan juga ada ys sesetengahnya ada nilai integriti~

<< s| tED| >> said...

mungkin sebab CT dah selalu menang.. bila kalah dah jadi satu kejutan buat mereka..
tapi bagi aku.. setiap yang menang pasti ada yang kalah. jadi sesiapapun yang menang dan sesiapa pun yang kalah harus di terima.

Ashraf Fareeq said...

Wartawan Malaysia tak ada bakat.
Aesetengah sahaja yang komited.
Yang lain semua macam tulis karangan Bahasa Malaysia untuk PMR.

i.am.belle said...

setuju bila bro.DonC kata 'terbaik dan popular tidak boleh jadi seiring'.


ada artis yg sgt popular tp bukan terbaik pun.

dan ada artis terbaik dlm nyanyian dan lakonan tapi tak juga popular.


banyaknya smpai 28 perenggan. nampak sgt wartawan tu peminat CT. heh!

wartawan tahap amatur tu.

Wolfis Black said...

review yg menarik. siap bukti lagi. tabik spring

Ida said...

Kena panggil someone veteran pegi train balik all these entertainment reporters (not journalists) so that they can be good entertainment journalists.

P/S: Tengok APM untuk 15 minit pertama.. opening kureng impressive terus tukar channel!

ateeka amer said...

aku tak tengok apm.

tapi mende ni selalu berlaku, bila siti kalah, mcm2 yang wartawan tulis.

damn bias.

tapi aku pernah baca tulisan hazrey sebelum ni, and tulisan DonC jugak, so dah tak heran.

u guys banyak dedahkan pasal dunia kewartawanan kat aku yang dulu tak tau pape.

Lil^GriZzLe A said...

that's what i'm questioned about. "Kenapa Bunga Boleh Menang?"

Malangnya saya buka seorang wartawan hiburan yang ada kolum sendiri.

eddie dewanaga said...

entahlah... bila gua pikir balik, Siti ni punya fans mcm dah tak boleh kena tegur/kritik penyanyi pujaan diorang tu... akan melenting berpencak bersilat semua. Gua pernah bilang pasal tudung dia yg dah tak mcm tudung tu, fuh... gua kena tembak dgn puluhan komen yg hot and spicy... tak betul ke gua cakap? Itu bukan tudung, cuma kain serkup separuh rambut, separuh lagi, ternganga...!

itu pun dia dapat jugak kategori popular tu... balik2 org yg sama. Penyanyi2 lain mesti terdetik juga sekelumit bengang tu, diorang produce juga album2 bagus, vokal yg bagus, tapi bila datang musim anu-gerah di Malaysia. Habis.

hafizanmohd said...

tapi antara album nikki dgn bunga kan album nikki JAUH lebih BAGUS?!

precise said...

"what does this means?"

Weh, kau silap bro!

"what [the fuck] does this mean?"

baru betul! tulis BM jela haha ;-D

-precise

i.am.belle said...

yelah!

mana pergi perkataan 'jadah, what the fuck, babi, anak haram'tu semua. entri ni mcm kurang kick.

patutlah baca entri ni mcm tak puas hati je.. ahahahaha

DoOrDie said...

mpov APM tahun ni : kosong, tak bermaya.

mpov on the article : apakah?!

Obefiend said...

the biggest question is

DOES ANYONE GIVVA SHIT ANYMORE

hehe..its on the telly but tak pernah pun tergerak nak tonton. probably pasal over saturation of award show.

Anonymous said...

I'm confused why every year the malaysian media has really condemned it to be a really "lousy" award show. Nothing good has come out from them, not even 1. Are they writing on a professional point of view or personal?

May I know from your point of view, is APM really tat bad in terms of entertainment value & the way it was organized?

Anonymous said...

siti won. GET OVER IT BITCH! stop whining! get a grip

Anonymous said...

Apa salahnya pamerkan nama wartawan yang menulis artikel yang pada kau artikel bodoh tu? Aku percaya wartawan tu takkan ambik apa-apa tindakan pun. Letak je nama dia. Kenapa kau perlu takut?

Aku nak tanya satu je. Kalau benarlah kau ni SEMPURNA dan HEBAT dan AGUNG, kenapa kau tak pernah kerja di satu-satu tempat untuk masa yang lama ya?

Aku nak tengok je berapa lama pula jangka hayat kau di Astro tu..!!

KEEP COOL ok!!

Anonymous said...

fuch ct...

I agree ...