Jul 8, 2009

Aku harap korang suka sebab ini kali pertama aku wujudkan kolum. Namanya ialah BIMBO TOP 5.

Aku fikir dah tiba masanya untuk aku tampil satu "kolum" baru (ewah...macam The Sunday Papers lak) untuk Bimbo ni.

Aku namakan kolum aku ni sebagai BIMBO T0P 5.

BIMBO TOP 5 will include everything of everything...maybe it be music, films, food, etc etc.

Tapi yang penting, BIMBO TOP 5 ni dipilih sebab ia ada at least some story behind it lah. Kalau main pilih gitu-gitu aje, baik tak yah.

Aku harap korang boleh layan.

Aku start dulu dengan ini....

BIMBO TOP 5
(Guitarist yang ada makna dalam hidup aku)




1. Nama dia Paco De Lucia yang berasal dari Sepanyol. Ini adalah permainan gitar Flamenco. Masa aku menulis untuk dokumentari Astro, M Nasir Destinasi Dunia, kami ada ke Madrid, Andalusia (Cordoba) dan Sevile di Sepanyol. Masa di Madrid itu, kami ada ke sebuah kedai yang membuat gitar akustik dan di kedai itu jugalah kami bertemu dengan seorang pembuat gitar yang juga pembuat gitar untuk Paco De Lucia. He is one of the best Flamenco guitarist in the world. We also went to his house in Sevile. And Entre dos Aguas adalah salah satu daripada ratusan melodinya yang hebat.



2. Nama dia Stanley Jordan. Abang aku perkenalkan dia ni kepada aku masa aku di bangku sekolah menengah lagi. Abang aku tak sudah-sudah kata that he is the best guitarist in the world. Barangkali sebab abang aku minat sangat dengan dia ni lah. Bagi akulah, muzik jazz fussion Stanley Jordan ini macam satu terapi untuk aku. Mamat dari Chicago ini memang pakar dalam teknik tapping dua tangan. Layan ni and korang akan faham dengan obsesi abang aku ni.



3. Nama dia Tommy Emmanuel. Dia dari Australia dan teknik fingerpickingnya handal sangat. Aku start kenal dia lambat sangat which was in 1996. Orang yang perkenalkan aku kepada dia ialah Hillary Ang (guitarist Search). Dulu masa 1995, aku selalu lepak di rumah Hillary di USJ sebab aku nak belajar tentang guitar dan dia terus pinjamkan aku CD Tommy Emmanuel. Dia kata kalau aku nak belajar tentang dari mana dia dapat inspirasi, aku harus dengar CD tu. So, aku pun layanlah. And aku sempat jugak pinjam CD Amused To Death (Roger Waters)yang aku masih belum pulang balik kat dia. Hehehehe.



4. Nama dia Jimi Hendrix. Nama sebenar dia ialah James Marshall Hendrix. Sapa yang tak kenal dia? Siapa yang tak pernah tengok video Woodstock '69 ni? One might say again that he is the greatest rock guitarist in the whole wide world, tapi bagi aku he has one of the best attitude a guitarist should have. Yang ini aku tak pernah jumpa tetapi selalu harap dapat jumpa dalam mimpi. Dia dah mati pada 18 September 1970...masa tu aku belum beranak lagi pun.



5. Nama dia Charles Edward "Chuck" Berry tapi orang hanya akan kenal dia dengan nama Chuck Berry saja. Saat daddy aku sibuk suruh aku dengar soundtrack The Sound of Music dan Symphony No.9, adiknya pulak yang aku panggil Uncle Salam sibuk suruh aku dengar Led Zepp and Chuck Berry. Aku tak pernah fikir Uncle Salam se'rock itu tapi sesusah aku dengar bunyi gitar Chuck Berry masa aku berusia 15 tahun, aku tahu kenapa dia suka. Chuck Berry could be one of the pioneer in rock & roll guitar. Again...he could be the greatest. He is Johnny B Goode!

Well, itu aje BIMBO TOP 5 aku yang pertama ni. Mungkin ada di antara korang yang akan kata kenapa tidak Jimmy Page or Stevie Vai or Eric Johnson. Memang kalau nak kira, aku nak aje letak sekali nama-nama macam tu termasuk Dave Murray (Iron Maiden), Kirk Hammet (Metallica) or even Kurt Cobain (Nirvana) tapi lepas aku fikir sungguh-sungguh, aku kena ada justifikasi untuk BIMBO TOP 5 seperti yang aku tulis di atas tu.

Let us agree to disagree.

Good Nite and Good Luck people.

Note: Do nominate what BIMBO TOP 5 that you wanna.

KEEP IT COOL.

16 comments:

Marzuki Jalil said...

kenapa tak labelkan bahagian label sebagai top 5, snang nk rujuk utk masa hadapan.

WAN ZUHA ISHAK said...

i bet bimbo top 5 ni lagi best dari the sunday papers. hahahaha

sebabnya i can't wait to read ur blog berbanding sunday papers.

sunday papers yang best cuma the sun - bab makan. ahaks!! yummy

ZARA 札拉 said...

hehehe~

Top 5 ni memang best~ ^_^ betul kata Marzuki, maybe boleh labelkan nanti..=)

i.am.belle said...

broDonC,
i like your selection for this Top 5 greatest guitarist. mmg mrk itu hebat.



selain drpd steve vai, eric johnson and the list goes on. belle tetap syg Reb Beach dgn petikan berhantu dia dgn lagu 'Black Magic'. kalau time nak pitam belle dengar instrumental ni sure tak jadi pitam xD

eric johnson with his 'cliffs of dovers' is amazingly beautiful.

Topet said...

bab paco tu memang wajib number one..lagu menusuk kalbu 3 orang tu mclaughlin di meola dengan paco live..lagu mediterranean sundance....perghhhh berdarah hidung...

Obefiend said...

mine

vai
stevie ray vaughn
hendrix
john meyer
gilbert

haha,... muda sikit. i am not into classical like paco de lucia.

mirza said...

A Rahman Hassan tak tersenarai ka? kecik hati dia... hahahaa....

azhan said...

wohh...flamenco on top list. mmg otai nyer list. flamenco lebih percussive compare dengan classical yg lebih kpd soloist...mesti gempak kalau dengar live version...melodic beb

my fav
"sunshine of your love"...
slowhand or hendrix

anyway great list.

DonCorleone said...

Marzuki Jalil / ZARA 札拉 - Betul tu. Harus aku membuat label yang kau katakan itu secepat mungkin. Thanks.

WAN ZUHA ISHAK - Hahaha. My Top 5 is better than The Sunday Papers? Yeah bebeh...i would say so tooooo. Anyway, terima kasih daun keladi yek!

Belle - Tks sebab suka jugak. Aku gila jugak dengan Eric Johnson...Cik Belle nak tau tak...ni nak berlagak sikit lah, aku pernah sembang dekat dua jam dengan Steve Vai masa dia datang KL dulu and aku siap ukur jari dia sebab aku dok fikir dia mesti hebat untuk belasah main 7 strings!

Topet - You are clearly my Man! or Woman? :) Tks

Obefiend - Cis! Are you saying I am old? Hahahaha. Anyway, my second list which is Number 6 to Number 10 would be....6. Tom Morello; 7. Chad Taylor; 8. Mike Mcready; 9. John Meyer and 10. Wes Borland. ....Now, nampak muda sikit tak? Hahahah

Mirza - Sabarlah...nanti Bimbo Top 5 akan ada lah Top 5 guitarist tempatan pulak. Heheheh...

Azhan - Masa aku and M Nasir di Madrid, aku actually ke sebuah sekolah yang mengajar segala-gala tentang Flamenco dari muzik sehingga ke tarian and banyak soloist flamenco guitarist. Pernah dengar another clasical guitarist yang namanya Govinda tak? Hebat giler gak tu.

afiq jani said...

beni here!ape kata pasni kau buat bimbo top 5 pasal kasut pulak? since ure into shoes kan?haaa.menarik tak?hahah

i.am.belle said...

SEMBANG dgn 'Steve Vai'? owh! i hate you bro. cis jeles sih.

huhuhu damn uR one lucky dude. cool.

Yatt said...

Aku pun nak buat gak woi...

1. Eric Clapton
2. Slash
3. Tony Iommi
4. Dewa Budjana
5. Din Search

:-)

caspera said...

"If you tried to give rock and roll another name, you might call it 'Chuck Berry'."
-- John Lennon

All hail Rock N' Roll.

amris said...

Top 5???..the way i see it, writer's block..

Syahid said...

Santana x best ke?

Topet said...

my top 5

Paco De Lucia

Al Di Meola

BB King

Eric Clapton

Joe Satriani

Jul 8, 2009

Aku harap korang suka sebab ini kali pertama aku wujudkan kolum. Namanya ialah BIMBO TOP 5.

Aku fikir dah tiba masanya untuk aku tampil satu "kolum" baru (ewah...macam The Sunday Papers lak) untuk Bimbo ni.

Aku namakan kolum aku ni sebagai BIMBO T0P 5.

BIMBO TOP 5 will include everything of everything...maybe it be music, films, food, etc etc.

Tapi yang penting, BIMBO TOP 5 ni dipilih sebab ia ada at least some story behind it lah. Kalau main pilih gitu-gitu aje, baik tak yah.

Aku harap korang boleh layan.

Aku start dulu dengan ini....

BIMBO TOP 5
(Guitarist yang ada makna dalam hidup aku)




1. Nama dia Paco De Lucia yang berasal dari Sepanyol. Ini adalah permainan gitar Flamenco. Masa aku menulis untuk dokumentari Astro, M Nasir Destinasi Dunia, kami ada ke Madrid, Andalusia (Cordoba) dan Sevile di Sepanyol. Masa di Madrid itu, kami ada ke sebuah kedai yang membuat gitar akustik dan di kedai itu jugalah kami bertemu dengan seorang pembuat gitar yang juga pembuat gitar untuk Paco De Lucia. He is one of the best Flamenco guitarist in the world. We also went to his house in Sevile. And Entre dos Aguas adalah salah satu daripada ratusan melodinya yang hebat.



2. Nama dia Stanley Jordan. Abang aku perkenalkan dia ni kepada aku masa aku di bangku sekolah menengah lagi. Abang aku tak sudah-sudah kata that he is the best guitarist in the world. Barangkali sebab abang aku minat sangat dengan dia ni lah. Bagi akulah, muzik jazz fussion Stanley Jordan ini macam satu terapi untuk aku. Mamat dari Chicago ini memang pakar dalam teknik tapping dua tangan. Layan ni and korang akan faham dengan obsesi abang aku ni.



3. Nama dia Tommy Emmanuel. Dia dari Australia dan teknik fingerpickingnya handal sangat. Aku start kenal dia lambat sangat which was in 1996. Orang yang perkenalkan aku kepada dia ialah Hillary Ang (guitarist Search). Dulu masa 1995, aku selalu lepak di rumah Hillary di USJ sebab aku nak belajar tentang guitar dan dia terus pinjamkan aku CD Tommy Emmanuel. Dia kata kalau aku nak belajar tentang dari mana dia dapat inspirasi, aku harus dengar CD tu. So, aku pun layanlah. And aku sempat jugak pinjam CD Amused To Death (Roger Waters)yang aku masih belum pulang balik kat dia. Hehehehe.



4. Nama dia Jimi Hendrix. Nama sebenar dia ialah James Marshall Hendrix. Sapa yang tak kenal dia? Siapa yang tak pernah tengok video Woodstock '69 ni? One might say again that he is the greatest rock guitarist in the whole wide world, tapi bagi aku he has one of the best attitude a guitarist should have. Yang ini aku tak pernah jumpa tetapi selalu harap dapat jumpa dalam mimpi. Dia dah mati pada 18 September 1970...masa tu aku belum beranak lagi pun.



5. Nama dia Charles Edward "Chuck" Berry tapi orang hanya akan kenal dia dengan nama Chuck Berry saja. Saat daddy aku sibuk suruh aku dengar soundtrack The Sound of Music dan Symphony No.9, adiknya pulak yang aku panggil Uncle Salam sibuk suruh aku dengar Led Zepp and Chuck Berry. Aku tak pernah fikir Uncle Salam se'rock itu tapi sesusah aku dengar bunyi gitar Chuck Berry masa aku berusia 15 tahun, aku tahu kenapa dia suka. Chuck Berry could be one of the pioneer in rock & roll guitar. Again...he could be the greatest. He is Johnny B Goode!

Well, itu aje BIMBO TOP 5 aku yang pertama ni. Mungkin ada di antara korang yang akan kata kenapa tidak Jimmy Page or Stevie Vai or Eric Johnson. Memang kalau nak kira, aku nak aje letak sekali nama-nama macam tu termasuk Dave Murray (Iron Maiden), Kirk Hammet (Metallica) or even Kurt Cobain (Nirvana) tapi lepas aku fikir sungguh-sungguh, aku kena ada justifikasi untuk BIMBO TOP 5 seperti yang aku tulis di atas tu.

Let us agree to disagree.

Good Nite and Good Luck people.

Note: Do nominate what BIMBO TOP 5 that you wanna.

KEEP IT COOL.

16 comments:

Marzuki Jalil said...

kenapa tak labelkan bahagian label sebagai top 5, snang nk rujuk utk masa hadapan.

WAN ZUHA ISHAK said...

i bet bimbo top 5 ni lagi best dari the sunday papers. hahahaha

sebabnya i can't wait to read ur blog berbanding sunday papers.

sunday papers yang best cuma the sun - bab makan. ahaks!! yummy

ZARA 札拉 said...

hehehe~

Top 5 ni memang best~ ^_^ betul kata Marzuki, maybe boleh labelkan nanti..=)

i.am.belle said...

broDonC,
i like your selection for this Top 5 greatest guitarist. mmg mrk itu hebat.



selain drpd steve vai, eric johnson and the list goes on. belle tetap syg Reb Beach dgn petikan berhantu dia dgn lagu 'Black Magic'. kalau time nak pitam belle dengar instrumental ni sure tak jadi pitam xD

eric johnson with his 'cliffs of dovers' is amazingly beautiful.

Topet said...

bab paco tu memang wajib number one..lagu menusuk kalbu 3 orang tu mclaughlin di meola dengan paco live..lagu mediterranean sundance....perghhhh berdarah hidung...

Obefiend said...

mine

vai
stevie ray vaughn
hendrix
john meyer
gilbert

haha,... muda sikit. i am not into classical like paco de lucia.

mirza said...

A Rahman Hassan tak tersenarai ka? kecik hati dia... hahahaa....

azhan said...

wohh...flamenco on top list. mmg otai nyer list. flamenco lebih percussive compare dengan classical yg lebih kpd soloist...mesti gempak kalau dengar live version...melodic beb

my fav
"sunshine of your love"...
slowhand or hendrix

anyway great list.

DonCorleone said...

Marzuki Jalil / ZARA 札拉 - Betul tu. Harus aku membuat label yang kau katakan itu secepat mungkin. Thanks.

WAN ZUHA ISHAK - Hahaha. My Top 5 is better than The Sunday Papers? Yeah bebeh...i would say so tooooo. Anyway, terima kasih daun keladi yek!

Belle - Tks sebab suka jugak. Aku gila jugak dengan Eric Johnson...Cik Belle nak tau tak...ni nak berlagak sikit lah, aku pernah sembang dekat dua jam dengan Steve Vai masa dia datang KL dulu and aku siap ukur jari dia sebab aku dok fikir dia mesti hebat untuk belasah main 7 strings!

Topet - You are clearly my Man! or Woman? :) Tks

Obefiend - Cis! Are you saying I am old? Hahahaha. Anyway, my second list which is Number 6 to Number 10 would be....6. Tom Morello; 7. Chad Taylor; 8. Mike Mcready; 9. John Meyer and 10. Wes Borland. ....Now, nampak muda sikit tak? Hahahah

Mirza - Sabarlah...nanti Bimbo Top 5 akan ada lah Top 5 guitarist tempatan pulak. Heheheh...

Azhan - Masa aku and M Nasir di Madrid, aku actually ke sebuah sekolah yang mengajar segala-gala tentang Flamenco dari muzik sehingga ke tarian and banyak soloist flamenco guitarist. Pernah dengar another clasical guitarist yang namanya Govinda tak? Hebat giler gak tu.

afiq jani said...

beni here!ape kata pasni kau buat bimbo top 5 pasal kasut pulak? since ure into shoes kan?haaa.menarik tak?hahah

i.am.belle said...

SEMBANG dgn 'Steve Vai'? owh! i hate you bro. cis jeles sih.

huhuhu damn uR one lucky dude. cool.

Yatt said...

Aku pun nak buat gak woi...

1. Eric Clapton
2. Slash
3. Tony Iommi
4. Dewa Budjana
5. Din Search

:-)

caspera said...

"If you tried to give rock and roll another name, you might call it 'Chuck Berry'."
-- John Lennon

All hail Rock N' Roll.

amris said...

Top 5???..the way i see it, writer's block..

Syahid said...

Santana x best ke?

Topet said...

my top 5

Paco De Lucia

Al Di Meola

BB King

Eric Clapton

Joe Satriani