Jul 5, 2009

Aku ingat dah cukup layan Sunday Papers, tapi masih ada yang harus diperkatakan. Kalau dah mual, nak buat apa kan?

Puh...banyak pulak aku nak kata hari ini. Ada lagi tentang The Sunday Paper ni tau. Hahaha...at least the last for today lah ye.

Ada Sunday Paper yang headingnya seperti di bawah ni:


Memang dah jadi amalan setiap cerita yang berbaur kontroversi diletakkan tanda soal kat belakang. Saja nak pancing pembaca. Pergi mampus soal slander atau soal defamation, asalkan "jual". Dulu masa zaman belajar journalism, kita ada belajar macam-macam tentang quotation intro, bullet intro lah....manakala soal "question mark" di heading ni diperolehi dalam transisi kewartawanan sejak beberapa tahun lalu.

Well, what can we say as consumers kan? Kita yang gatal pi beli paper pagi Ahad....maka baca ajelah ye tak?

Tapi bila penulis dah tulis and I quote,

"Khabarnya juga rahsia perkahwinan Zahida terbongkar apabila pelakon tinggi lampai itu mahu mengadakan `bachelor party' yang hanya dihadiri teman rapatnya saja. Pelik juga kenapa Zahida nak adakan bachelor party secara tertutup, takkan tak nak undang wartawan? "

Tu dia....is that some kind of mission by the writer?

Kalau dulu Natasha Hudson dituduh tidak mengenang jasa wartawan apabila tidak mengundang mereka ke majlis perkahwinannya di Carcosa sehinggakan maruah wartawan ini tercabar apabila terpaksa berdiri di depan pintu pagar Carcosa yang berkunci.

Bagi aku, kalau terpaksa tunggu depan gate Carcosa itu dah memang adat kalau jadi wartawan. Kalau tak larat tunggu, baik kerja bank aje. That is the hazard being a journalist. Ops...this is Natasha by the way.

Kalau dulu Nana Era dituduh perasan glamer apabila mengumumkan tidak akan menjemput wartawan ke majlis akad nikah tetapi akan mengedarkan kepingan gambar bagi tujuan publisiti.

Walau tak berniat, Nana and Brian tetap kena tempias wartawan yang selalu saja marah-marah kalau ada ura-ura bakal tidak dijemput ke mana-mana majlis. Harap-harap Nana and Brian nanti TAK LUPA WARTAWAN saat nak buat apa-apa pun. Nak masuk rumah baru ke, nak masak buat pertama kali ke, nak sunat anak ke, anak first time guna tandas ke...etc etc. Kah kah kah.

Kalau dulu Pierre Andre ditahan di depan eskalator kerana seorang wartawan menuntut dia memberi penjelasan, kini ladies and gentleman , satu lagi perks menjadi wartawan hiburan di Malaysia.

Boleh join bachelor party artis!

What the fuck?

Tak jemput pegi bachelor artis pun nak tulis ke woi? Dari gate crash wedding orang (yang memng dituntut dalam kewartawanan - barangkali), ke bikin kecoh sebab tak dijemput (juga yang dituntut barangkali) dan sekarang lagi nak bising sebab Zahida Rafik nak buat Bachelor party with her closest friends (but I think, now she will just to have to invite that particular reporter la kan) dan tak plan nak ajak reporters.

Namun begitu persoalannya, adakah mereka benar-benar bersedia? Kerana dalam hipokrasi mereka bersuka ria menikmati atau melayani apa saja di depan mereka, gerenti akan terbit artikel yang berbunyi: "Kawan Cik Tenuk yang pergi bagitau Cik Tenuk diorang tu berparti macam tak ingat dunia. Beginikah caranya menyambut alam baru perkahwinan? Apa nak jadi ish ish ish". Or something like that.

Fuckin' Freeloaders. - But not all, just a few, i supposed.

To the rest of the world.........KEEP IT COOL!

Kredit gambar: www.budiey.com

14 comments:

amris said...

aku setuju sgt ko wat entry2 mcm nie...herdik lah mereka, rejam lah mereka...biar diorg tahu dan SEDAR ape itu ETIKA...byk wartawan hiburan taraf longkang lah...

an2blur said...

betul lah. mase bace pasal x invite gi bachelor party tu, memang gelak sorg2.
wartawan nak makan free la tu.
hampeh.

ajie said...

wa setuju dgn artikel diatas tu...
perlu ker..semua perkara yg artis nak buat..kena minta restu wartawan hiburan ni? tak diajak nak meroyan tak sudah2?

kelako tgok kekonyolan para wartwan hiburan kat msia ni....dah la ramai bapok2....

Ida said...

Huawahahahahahha... takde sapa ke yang dok kat atas tu yang boleh re-educate segala wartawan yang kuat menempel tak bertempat, mintak dibodek dan perasan perks mereka dibayar oleh artis2/orang kenamaan?

ruyom said...

The name Melayu is an Indian word to denote hills or mountain range. There is a place in South India called Melayur.

Indigenous people who marry Muslim Indians from Melayur identified themselves as Melayur.

Over time, as the Malay kingdom spead through insular SEA, the word Melayur became simply as Melayu.

If one were to do genetic test on the modern Malay in Peninsula Malaysia, they would invariably carry genetics from Indian to explain the darker complexion and kinky hair of most Malays as opposed to the Mongolid look of some Malays of original Malayo Polynesian, Dusun or Dayak stocks.

The real natives or indigenous people of the Peninsula Malaysia can be found in the Northern parts of Peninusla Malaysia apart from the aborigines.

samp said...

Good move by Kedah DAP. If handled properly, this will strengthen Pakatan.

To begin with, this is a decision at a DAP state level, where they said they will listen to the center. They hedged wisely.

It illustrates DAP is willing to give up power to protest (one Dun, three councillors and 43 village appointments).

While MCA is happy to fan the fire, did MCA quit the BN government when BN did wrong?

It illustrates a single DAP Dun seat can rock the national coalition, strengthening DAP position in the eyes of voters, and reassuring DAP supporters who voted for PAS. A win for DAP.

Also a win for Pakatan because Chinese supporters of PAS can see effective protest by coalition partner DAP even if they voted in a non DAP seat.

Same logic for voters of other states that are not yet under Pakatan. It illustrates DAP needs to get more seats come the next election. Another win for DAP.

This is another blunder by the unpopular Kedah MB. It increases consensus within Pakatan and the excuse to remove him later. He is just digging his own political grave.

They should now just delay the abattoir demolition, find a temporary location, then find a good permanent location.

Pakatan will be strengthened tremendously if this is resolved properly.

julee said...

This country has racist laws that discriminate against minority citizens. Over the last 3 decades the discrimination has gotten from bad to worse.

The policies of this government reminds us of South Africa apartheid days which was condemned by all humanity.

I wonder how these racists can reconcile their actions with the tenets of their religion.

cikida85 said...

bagus..
ada jugak yg nak basuh diorg
wartawan skrg poyolah
nak kena layan diorg mcm "diva" plak

azman said...

wartawan hiburan malaysia, sangat tersentuh bila artis kawin tetapi mereka tak dijemput.

mungkin nak makan free, save budget,
sambil buat citer artis kawin, buleh pula disambung2 dengan gosip2 lain bila ternampak si polan dtg dengan si polan, si anu datang sorang tanpa laki/bininya dan yang seumpamanya.


aku sedikit pun tak heran kalo artis kawin. Dan aku rasa ramai juga org Malaysia berpendirian sama.

Apsal wartawan mabuk laut bila tak dibagi tau, dijemput?

Hazrey said...

Hahah blog kau dah jadik blog politik. Hahahah.. change it to akubimbopolitik.blogspot.com please.

Hahahah..

Ehh mual? Pening ada tak? Bila last period?

lena said...

heh ... larat lagi korang baca pasal artis ek?? udah udah laa tu... hedonist belaka...

DonCorleone said...

amris - Soal rejam kalau bahasanya sekadar metafora okaylah kan? Ke rejam betul2? Heheheh. Best jugak kan? Kah kah kah. Soal longkang...memang dah lama bau longkang tu naik dah tapi kalau takat pili air biasa nak cuci memang payah, kena pakai pili bomba yang power punya ni!

an2blur - Soal makan free, soal hadir majlis and kasi rosak majlis, soal marah2 tak dapat tempat duduk, soal sakit hati sebab tak dapat scoop...banyak lagi soal yang sudah kita layan dah ni. Kali ini soal tak dijemput pesta....hmmm, nanti kalau anda buat hen party ke atau bachelor party ke...or party tupperware ke...buatlah surat jemputan media okay!

ajie - Penggunaan perkataan "kekonyolan" itu best sangat lah. Jarang aku guna. Nanti boleh pinjam yek? Hahahah. Tapi kan bukan semua wartawan hiburan boleh dikenakan perkataan "kekonyolan" itu kan? Sebenarnya ada ramai yang tak "konyol" tetapi mereka yang "konyol" tu memang buat yang lain nampak "konyol". Kan? Kan?

Ida - I beg to differ. Sebenarnya soal "mereka di atas" ni ada and memang ada "kekuatan" untuk educate tetapi mereka pilih untuk tidak berbuat demikian. Misalnya di dunia NSTP - kita lihat kembalinya Datuk Ahmad Talib menggantikan Datuk Hishamuddin Aun di peringkat tinggi. So? Kita kini sedang berharap supaya perubahan akan berlaku ... jika ia berlaku lah.

Ruyom/Samp/Julee - Wat up people?

Cikida85 - Basuh wartawan? Pakai Clorox ke? Hahahah. Bukan lah nak "basuh" sangat, tetapi sekadar cuit2...heheheh....

Azman - Bila artis kahwin kita di dunia kewartawan selalu saja kata: "Off interest to the public". Maknanya, sebenarnya bila public figure seperti artis kahwin, memang akan ada interest di kalangan masyarakat yang ingin tahu (sekurangnya-kurangnya itulah yang dapat dibuktikan selama ini. Tapi ramai juga di kalangan pembaca yang haram langsung tak peduli kalau ada artis nak bernikah 10 kali pun kan?

Hazrey - Blog politik sesat! Hahahah. Aku risau dengan aku ni ...komen kau makin lama makin pendek? Are you allrite? Kah kah kah!

lena - Hedonist? Heheheheh...ada betulnya tu ye? Hahahaha

cookies said...

derang angin sbb tak dijemput ke bachelor party tu sebab derang tak nak miss ape yg zahida sediakan menu utk santpan jemputan. wrtawan tak saba nk tgk kot2 ade btol arak join party tu..pastu, blh la derang tulis cite kat paper keesokan harinye..jual.

::@FiQ said...

ade stu wartwan tuh mmg anoyying giler...smpai ilang kate2 terhadap beliau...
huh

Jul 5, 2009

Aku ingat dah cukup layan Sunday Papers, tapi masih ada yang harus diperkatakan. Kalau dah mual, nak buat apa kan?

Puh...banyak pulak aku nak kata hari ini. Ada lagi tentang The Sunday Paper ni tau. Hahaha...at least the last for today lah ye.

Ada Sunday Paper yang headingnya seperti di bawah ni:


Memang dah jadi amalan setiap cerita yang berbaur kontroversi diletakkan tanda soal kat belakang. Saja nak pancing pembaca. Pergi mampus soal slander atau soal defamation, asalkan "jual". Dulu masa zaman belajar journalism, kita ada belajar macam-macam tentang quotation intro, bullet intro lah....manakala soal "question mark" di heading ni diperolehi dalam transisi kewartawanan sejak beberapa tahun lalu.

Well, what can we say as consumers kan? Kita yang gatal pi beli paper pagi Ahad....maka baca ajelah ye tak?

Tapi bila penulis dah tulis and I quote,

"Khabarnya juga rahsia perkahwinan Zahida terbongkar apabila pelakon tinggi lampai itu mahu mengadakan `bachelor party' yang hanya dihadiri teman rapatnya saja. Pelik juga kenapa Zahida nak adakan bachelor party secara tertutup, takkan tak nak undang wartawan? "

Tu dia....is that some kind of mission by the writer?

Kalau dulu Natasha Hudson dituduh tidak mengenang jasa wartawan apabila tidak mengundang mereka ke majlis perkahwinannya di Carcosa sehinggakan maruah wartawan ini tercabar apabila terpaksa berdiri di depan pintu pagar Carcosa yang berkunci.

Bagi aku, kalau terpaksa tunggu depan gate Carcosa itu dah memang adat kalau jadi wartawan. Kalau tak larat tunggu, baik kerja bank aje. That is the hazard being a journalist. Ops...this is Natasha by the way.

Kalau dulu Nana Era dituduh perasan glamer apabila mengumumkan tidak akan menjemput wartawan ke majlis akad nikah tetapi akan mengedarkan kepingan gambar bagi tujuan publisiti.

Walau tak berniat, Nana and Brian tetap kena tempias wartawan yang selalu saja marah-marah kalau ada ura-ura bakal tidak dijemput ke mana-mana majlis. Harap-harap Nana and Brian nanti TAK LUPA WARTAWAN saat nak buat apa-apa pun. Nak masuk rumah baru ke, nak masak buat pertama kali ke, nak sunat anak ke, anak first time guna tandas ke...etc etc. Kah kah kah.

Kalau dulu Pierre Andre ditahan di depan eskalator kerana seorang wartawan menuntut dia memberi penjelasan, kini ladies and gentleman , satu lagi perks menjadi wartawan hiburan di Malaysia.

Boleh join bachelor party artis!

What the fuck?

Tak jemput pegi bachelor artis pun nak tulis ke woi? Dari gate crash wedding orang (yang memng dituntut dalam kewartawanan - barangkali), ke bikin kecoh sebab tak dijemput (juga yang dituntut barangkali) dan sekarang lagi nak bising sebab Zahida Rafik nak buat Bachelor party with her closest friends (but I think, now she will just to have to invite that particular reporter la kan) dan tak plan nak ajak reporters.

Namun begitu persoalannya, adakah mereka benar-benar bersedia? Kerana dalam hipokrasi mereka bersuka ria menikmati atau melayani apa saja di depan mereka, gerenti akan terbit artikel yang berbunyi: "Kawan Cik Tenuk yang pergi bagitau Cik Tenuk diorang tu berparti macam tak ingat dunia. Beginikah caranya menyambut alam baru perkahwinan? Apa nak jadi ish ish ish". Or something like that.

Fuckin' Freeloaders. - But not all, just a few, i supposed.

To the rest of the world.........KEEP IT COOL!

Kredit gambar: www.budiey.com

14 comments:

amris said...

aku setuju sgt ko wat entry2 mcm nie...herdik lah mereka, rejam lah mereka...biar diorg tahu dan SEDAR ape itu ETIKA...byk wartawan hiburan taraf longkang lah...

an2blur said...

betul lah. mase bace pasal x invite gi bachelor party tu, memang gelak sorg2.
wartawan nak makan free la tu.
hampeh.

ajie said...

wa setuju dgn artikel diatas tu...
perlu ker..semua perkara yg artis nak buat..kena minta restu wartawan hiburan ni? tak diajak nak meroyan tak sudah2?

kelako tgok kekonyolan para wartwan hiburan kat msia ni....dah la ramai bapok2....

Ida said...

Huawahahahahahha... takde sapa ke yang dok kat atas tu yang boleh re-educate segala wartawan yang kuat menempel tak bertempat, mintak dibodek dan perasan perks mereka dibayar oleh artis2/orang kenamaan?

ruyom said...

The name Melayu is an Indian word to denote hills or mountain range. There is a place in South India called Melayur.

Indigenous people who marry Muslim Indians from Melayur identified themselves as Melayur.

Over time, as the Malay kingdom spead through insular SEA, the word Melayur became simply as Melayu.

If one were to do genetic test on the modern Malay in Peninsula Malaysia, they would invariably carry genetics from Indian to explain the darker complexion and kinky hair of most Malays as opposed to the Mongolid look of some Malays of original Malayo Polynesian, Dusun or Dayak stocks.

The real natives or indigenous people of the Peninsula Malaysia can be found in the Northern parts of Peninusla Malaysia apart from the aborigines.

samp said...

Good move by Kedah DAP. If handled properly, this will strengthen Pakatan.

To begin with, this is a decision at a DAP state level, where they said they will listen to the center. They hedged wisely.

It illustrates DAP is willing to give up power to protest (one Dun, three councillors and 43 village appointments).

While MCA is happy to fan the fire, did MCA quit the BN government when BN did wrong?

It illustrates a single DAP Dun seat can rock the national coalition, strengthening DAP position in the eyes of voters, and reassuring DAP supporters who voted for PAS. A win for DAP.

Also a win for Pakatan because Chinese supporters of PAS can see effective protest by coalition partner DAP even if they voted in a non DAP seat.

Same logic for voters of other states that are not yet under Pakatan. It illustrates DAP needs to get more seats come the next election. Another win for DAP.

This is another blunder by the unpopular Kedah MB. It increases consensus within Pakatan and the excuse to remove him later. He is just digging his own political grave.

They should now just delay the abattoir demolition, find a temporary location, then find a good permanent location.

Pakatan will be strengthened tremendously if this is resolved properly.

julee said...

This country has racist laws that discriminate against minority citizens. Over the last 3 decades the discrimination has gotten from bad to worse.

The policies of this government reminds us of South Africa apartheid days which was condemned by all humanity.

I wonder how these racists can reconcile their actions with the tenets of their religion.

cikida85 said...

bagus..
ada jugak yg nak basuh diorg
wartawan skrg poyolah
nak kena layan diorg mcm "diva" plak

azman said...

wartawan hiburan malaysia, sangat tersentuh bila artis kawin tetapi mereka tak dijemput.

mungkin nak makan free, save budget,
sambil buat citer artis kawin, buleh pula disambung2 dengan gosip2 lain bila ternampak si polan dtg dengan si polan, si anu datang sorang tanpa laki/bininya dan yang seumpamanya.


aku sedikit pun tak heran kalo artis kawin. Dan aku rasa ramai juga org Malaysia berpendirian sama.

Apsal wartawan mabuk laut bila tak dibagi tau, dijemput?

Hazrey said...

Hahah blog kau dah jadik blog politik. Hahahah.. change it to akubimbopolitik.blogspot.com please.

Hahahah..

Ehh mual? Pening ada tak? Bila last period?

lena said...

heh ... larat lagi korang baca pasal artis ek?? udah udah laa tu... hedonist belaka...

DonCorleone said...

amris - Soal rejam kalau bahasanya sekadar metafora okaylah kan? Ke rejam betul2? Heheheh. Best jugak kan? Kah kah kah. Soal longkang...memang dah lama bau longkang tu naik dah tapi kalau takat pili air biasa nak cuci memang payah, kena pakai pili bomba yang power punya ni!

an2blur - Soal makan free, soal hadir majlis and kasi rosak majlis, soal marah2 tak dapat tempat duduk, soal sakit hati sebab tak dapat scoop...banyak lagi soal yang sudah kita layan dah ni. Kali ini soal tak dijemput pesta....hmmm, nanti kalau anda buat hen party ke atau bachelor party ke...or party tupperware ke...buatlah surat jemputan media okay!

ajie - Penggunaan perkataan "kekonyolan" itu best sangat lah. Jarang aku guna. Nanti boleh pinjam yek? Hahahah. Tapi kan bukan semua wartawan hiburan boleh dikenakan perkataan "kekonyolan" itu kan? Sebenarnya ada ramai yang tak "konyol" tetapi mereka yang "konyol" tu memang buat yang lain nampak "konyol". Kan? Kan?

Ida - I beg to differ. Sebenarnya soal "mereka di atas" ni ada and memang ada "kekuatan" untuk educate tetapi mereka pilih untuk tidak berbuat demikian. Misalnya di dunia NSTP - kita lihat kembalinya Datuk Ahmad Talib menggantikan Datuk Hishamuddin Aun di peringkat tinggi. So? Kita kini sedang berharap supaya perubahan akan berlaku ... jika ia berlaku lah.

Ruyom/Samp/Julee - Wat up people?

Cikida85 - Basuh wartawan? Pakai Clorox ke? Hahahah. Bukan lah nak "basuh" sangat, tetapi sekadar cuit2...heheheh....

Azman - Bila artis kahwin kita di dunia kewartawan selalu saja kata: "Off interest to the public". Maknanya, sebenarnya bila public figure seperti artis kahwin, memang akan ada interest di kalangan masyarakat yang ingin tahu (sekurangnya-kurangnya itulah yang dapat dibuktikan selama ini. Tapi ramai juga di kalangan pembaca yang haram langsung tak peduli kalau ada artis nak bernikah 10 kali pun kan?

Hazrey - Blog politik sesat! Hahahah. Aku risau dengan aku ni ...komen kau makin lama makin pendek? Are you allrite? Kah kah kah!

lena - Hedonist? Heheheheh...ada betulnya tu ye? Hahahaha

cookies said...

derang angin sbb tak dijemput ke bachelor party tu sebab derang tak nak miss ape yg zahida sediakan menu utk santpan jemputan. wrtawan tak saba nk tgk kot2 ade btol arak join party tu..pastu, blh la derang tulis cite kat paper keesokan harinye..jual.

::@FiQ said...

ade stu wartwan tuh mmg anoyying giler...smpai ilang kate2 terhadap beliau...
huh