Jul 7, 2009

Sementara tunggu majlis pengkebumian Jacko, meh lah layan aku merapu soal artis yang kena "BAN" sekejap ye.

Malam tadi aku sempat sembang dengan teman lama aku. Dia kira macam orang kuat sebuah akhbar popular (kira Editor jugak lah). Dialognya lebih kurang begini:

DIA: Kau kat Astro sekarang kan?

AKU: A ah..baru start dekat nak dua bulan dah.

DIA
: Kau kasi tau lah apa-apa yang kau nak aku support.

AKU
: Banyak yang aku nak mintak kalau gitu....

DIA
: Tak kisahlah...kita pun dak kenal berbelas tahun dah.

AKU
: Hmm...kau ada ke ban sesapa sejak dua menjak ni?

DIA
: Ban? Ban apa lak?

AKU
: Alah...saje je lah aku nak tanya....mana lah tau.

DIA
: Nak ban kejadah apa pulaknya...kita ni bukan TV.

KOMEN: Ini persepsi dia. Apa maksud "kita ni bukan TV"? And benda ni buat aku terkenang pulak kat beberapa peristiwa. Masa aku kerja di tempat lama, ada lah satu majlis ni yang aku handled dan ia membabitkan bintang hebat seperti Zed Zaidi dan Pierre Andre. Both of these guys were supposed to represent my company in this event but in the end, both almost bailed out. Reason being - they were not paid enough and the rehearsal was just too much. This reason was told to me "to my face" by Pierre. I respect him for that and I replied: "You should have been more upfront about this and you didn't have to take the offer."

Then he replied: "Then what? Nanti aku kena ban?"

As for Zed, he just went A.W.O.L and we had to replaced him with Cat Farish.

Aku pun kemudian report kat big boss aku tentang Zed and I told him about Pierre's excuse.

Big boss aku kata: "Ban Zed Zaidi!"

At least he was honest.


Hahahah.

And clearly, honesty was not this dude's best policy.

Now kembali kepada dialog aku (masih lagi berlingkar tentang soal "ban")

AKU: Fasha Sandha tu kau ban ke?

DIA: Pehal pulak aku nak ban?

AKU
: Mana lah tahu...dia kan banyak hal.

DIA
: Lantak lah dengan hal dia...

AKU
: Tapi kan banyak paper lain yang ban dia?

DIA
: Mampus diorang lah...aku sayang dia....(mamat ni ketawa kecil lak)

AKU
: Hahaha...ok ...ok...aku pun sayang dia.

Khabarnya banyak media yang ban dia. Ada ke nak ban minah hot ni. Tak patut betul! Heheheh.

And aku sengaja nak pakai gambar dia lagi sekeping ni. Hehehehe.

Being frank, aku memang tak suka langsung soal ban-ban ni terhadap artis. Kalau ada polisi yang mengatakan seseorang artis tu tak boleh muncul di kaca TV dek kerana " GUILTY conviction" by a court of law for a crime he/she commited, aku fikir its okay sebab itu polisi.

Tetapi yang aku bangkang ialah apabila media ban artis sebab tak comply, sebab tak mahu ambik gambar kat swimming pool, sebab tak mahu bergambar dengan artis A or artis B, sebab tak jemput ke majlis kawin.

Aku fikir semua orang ada hak.

Suka tak suka, aku respect cara Pierre yang terus terang and aku tak hormat langsung orang yang tak ada telur seperti Zed tu dulu. But apa yang dah jadi dulu tu, aku dah lupakan dah. I was just doing my job and aku tak simpan dendam.

Yang terbaru aku baca ialah tentang Ako Mustafa yang tuntut sebuah stesen untuk keluarkan surat rasmi mengatakan dia tidak di"ban".

Ini sebahagian daripada apa yang dilaporkan oleh Harian Metro pada 29/06/09 di muka surat 5 tulisan Mohd Izawan Baharin:

"Selama 13 tahun dalam bidang ini, saya bekerja keras dan memberikan
yang terbaik dalam setiap lakonan kerana ia memang minat saya, tapi
sekarang tanpa sebarang penjelasan, ditambah tawaran ditarik secara
tiba-tiba membuatkan saya sering tertanya-tanya," katanya yang dihukum
penjara tiga bulan dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak
Timur di sini, selepas mengaku bersalah atas tuduhan berkhalwat, dua
tahun lalu.

Aku sendiri sebenarnya tak sure tentang polisi "ban" mana-mana stesen penyiaran terhadap pesalah yang didapati bersalah oleh mana-mana mahkamah. Kalau korang tahu and ada bukti, sila lah penuhkan comment box aku ni.

Anyway, aku saje je ni story tentang soal "ban" sebab aku seronok dapat sembang sekejap dengan teman lama aku sang Editor tu.

Personally, aku tak suka soal "ban" ni sebab aku fikir nobody is perfect.

Fuck 'em kalau nak isap ganja sampai mampus, kalau nak khalwat sampai lebur, kalau nak buat apa pun...aku hanya kisah kan soal karyanya....and aku tak pernah fikir si pembawa karya sebagai idola langsung.

Marvin Gaye was a fuckin drug addict...sama jugaklah macam Ray Charles, Kurt Cobain, Elvis Presley, Slank dan banyak lagi. But karya diorang masih aku suka.

Apa nak "ban-ban"?

Fasha Sandha pun nak "ban" ke?

Kan dia hot? Kah kah kah.

Okay people....jangan marah. Aku saje aje merapu.

Jangan "ban" aku. Hahahaha.

Take care.

KEEP IT COOL


Kredit Gambar: 1. http://blog.mystarhill.com; 2. http://bf-1.com/news-melayu; 3. www.tarstarkas.net; 4. gambarartis.blogspot.com

13 comments:

Obefiend said...

ban ban ban

funny. like faizal tahir infamous superman ban. i just saw an advert about the Bollywood Night in Istana Budaya on your channel Don.. i saw quite a few topless hindustani hunks there. nah! we know they will do the topless dance. siapa berani ban?

i think it is unfair that we ban just the local artistes. as you said last month AKON tu asal tak ban? he is a molester, mysogynist and viokent. takpe.. dengar konsert kena tangguh pasal chivas. LOL

nak ban buat apa. when can we seperate personal. life artis dengan kareer dia. we dont ban a co worker from going to work pasal dia kena tangkpa khalwat. we dont ban our tea lady pasal dia mabuk malam semalam. its realy idiotic.

"but they are public fihure and should be an example for younger generation"

BS...... i dont ogle at Fasha Sandha cute lil boobs becase she is a good role model. I dont watch zed zaidi's shiteous movies becauseh he is a pillar of the community.

seriously banning is idiotic!

btw.,. i am also waiting for the MJ memorial thing. wanna see his awesome golden casket!

Anonymous said...

like what some of your readers had commented, everytime i read ur blog,i sure learn things bout media and the on-going of entertainment in m'sia.

kudos to you!


- an avid reader frm chinapore

Affan Azami said...

Kuasa Menulis, much?

ZARA 札拉 said...

hahaha~

ban those fellas, and they'll become more famous..=)

hahaha~

Jalak Lenteng said...

always watch n support fasha sandha.yeah she's hot no matter what!good to hear that from ur editor-friend.seems like just some reporters have personal grudge towards fasha!too 'professional' i guess

Marzuki Jalil said...

ko ban akon kan? haha.

Amer Yusof said...

bak kata MD NOOR KADIR "diorang fikir diorang tuhan?"

hehehe. segelintir saja ek, bukan semua.

Yusoff Zaky Omar said...

Ban dgn black list sama ka bro..?

Salam perkenalan.

Know this cool blog from Naz's blog.

i.am.belle said...

wah pecah tembelang zed zaidi.


bro, tolong BAN si din beramboi... haha

<< s| tED| >> said...

kesian gak org yg kena ban tu ek.. terkulat2 tunggu job!!

Ajami Hashim said...

oic.. lu keja kat astro! (buat2 tak tau!.. huhu!)

alida abidin said...

I want to be an entertainment journalist too! Banyak perks. Can throw tantrum and write about it. Indeed, pen is mightier than the sword. I can kill off Erra Fazira if I put my mind to it.

Topet said...

sebab tu agaknya Metallica dengan Iron Maiden tak buat2 lagi konsert kat Malaysia...aku rasa kena ban jugak kot...

Jul 7, 2009

Sementara tunggu majlis pengkebumian Jacko, meh lah layan aku merapu soal artis yang kena "BAN" sekejap ye.

Malam tadi aku sempat sembang dengan teman lama aku. Dia kira macam orang kuat sebuah akhbar popular (kira Editor jugak lah). Dialognya lebih kurang begini:

DIA: Kau kat Astro sekarang kan?

AKU: A ah..baru start dekat nak dua bulan dah.

DIA
: Kau kasi tau lah apa-apa yang kau nak aku support.

AKU
: Banyak yang aku nak mintak kalau gitu....

DIA
: Tak kisahlah...kita pun dak kenal berbelas tahun dah.

AKU
: Hmm...kau ada ke ban sesapa sejak dua menjak ni?

DIA
: Ban? Ban apa lak?

AKU
: Alah...saje je lah aku nak tanya....mana lah tau.

DIA
: Nak ban kejadah apa pulaknya...kita ni bukan TV.

KOMEN: Ini persepsi dia. Apa maksud "kita ni bukan TV"? And benda ni buat aku terkenang pulak kat beberapa peristiwa. Masa aku kerja di tempat lama, ada lah satu majlis ni yang aku handled dan ia membabitkan bintang hebat seperti Zed Zaidi dan Pierre Andre. Both of these guys were supposed to represent my company in this event but in the end, both almost bailed out. Reason being - they were not paid enough and the rehearsal was just too much. This reason was told to me "to my face" by Pierre. I respect him for that and I replied: "You should have been more upfront about this and you didn't have to take the offer."

Then he replied: "Then what? Nanti aku kena ban?"

As for Zed, he just went A.W.O.L and we had to replaced him with Cat Farish.

Aku pun kemudian report kat big boss aku tentang Zed and I told him about Pierre's excuse.

Big boss aku kata: "Ban Zed Zaidi!"

At least he was honest.


Hahahah.

And clearly, honesty was not this dude's best policy.

Now kembali kepada dialog aku (masih lagi berlingkar tentang soal "ban")

AKU: Fasha Sandha tu kau ban ke?

DIA: Pehal pulak aku nak ban?

AKU
: Mana lah tahu...dia kan banyak hal.

DIA
: Lantak lah dengan hal dia...

AKU
: Tapi kan banyak paper lain yang ban dia?

DIA
: Mampus diorang lah...aku sayang dia....(mamat ni ketawa kecil lak)

AKU
: Hahaha...ok ...ok...aku pun sayang dia.

Khabarnya banyak media yang ban dia. Ada ke nak ban minah hot ni. Tak patut betul! Heheheh.

And aku sengaja nak pakai gambar dia lagi sekeping ni. Hehehehe.

Being frank, aku memang tak suka langsung soal ban-ban ni terhadap artis. Kalau ada polisi yang mengatakan seseorang artis tu tak boleh muncul di kaca TV dek kerana " GUILTY conviction" by a court of law for a crime he/she commited, aku fikir its okay sebab itu polisi.

Tetapi yang aku bangkang ialah apabila media ban artis sebab tak comply, sebab tak mahu ambik gambar kat swimming pool, sebab tak mahu bergambar dengan artis A or artis B, sebab tak jemput ke majlis kawin.

Aku fikir semua orang ada hak.

Suka tak suka, aku respect cara Pierre yang terus terang and aku tak hormat langsung orang yang tak ada telur seperti Zed tu dulu. But apa yang dah jadi dulu tu, aku dah lupakan dah. I was just doing my job and aku tak simpan dendam.

Yang terbaru aku baca ialah tentang Ako Mustafa yang tuntut sebuah stesen untuk keluarkan surat rasmi mengatakan dia tidak di"ban".

Ini sebahagian daripada apa yang dilaporkan oleh Harian Metro pada 29/06/09 di muka surat 5 tulisan Mohd Izawan Baharin:

"Selama 13 tahun dalam bidang ini, saya bekerja keras dan memberikan
yang terbaik dalam setiap lakonan kerana ia memang minat saya, tapi
sekarang tanpa sebarang penjelasan, ditambah tawaran ditarik secara
tiba-tiba membuatkan saya sering tertanya-tanya," katanya yang dihukum
penjara tiga bulan dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Rendah Syariah Gombak
Timur di sini, selepas mengaku bersalah atas tuduhan berkhalwat, dua
tahun lalu.

Aku sendiri sebenarnya tak sure tentang polisi "ban" mana-mana stesen penyiaran terhadap pesalah yang didapati bersalah oleh mana-mana mahkamah. Kalau korang tahu and ada bukti, sila lah penuhkan comment box aku ni.

Anyway, aku saje je ni story tentang soal "ban" sebab aku seronok dapat sembang sekejap dengan teman lama aku sang Editor tu.

Personally, aku tak suka soal "ban" ni sebab aku fikir nobody is perfect.

Fuck 'em kalau nak isap ganja sampai mampus, kalau nak khalwat sampai lebur, kalau nak buat apa pun...aku hanya kisah kan soal karyanya....and aku tak pernah fikir si pembawa karya sebagai idola langsung.

Marvin Gaye was a fuckin drug addict...sama jugaklah macam Ray Charles, Kurt Cobain, Elvis Presley, Slank dan banyak lagi. But karya diorang masih aku suka.

Apa nak "ban-ban"?

Fasha Sandha pun nak "ban" ke?

Kan dia hot? Kah kah kah.

Okay people....jangan marah. Aku saje aje merapu.

Jangan "ban" aku. Hahahaha.

Take care.

KEEP IT COOL


Kredit Gambar: 1. http://blog.mystarhill.com; 2. http://bf-1.com/news-melayu; 3. www.tarstarkas.net; 4. gambarartis.blogspot.com

13 comments:

Obefiend said...

ban ban ban

funny. like faizal tahir infamous superman ban. i just saw an advert about the Bollywood Night in Istana Budaya on your channel Don.. i saw quite a few topless hindustani hunks there. nah! we know they will do the topless dance. siapa berani ban?

i think it is unfair that we ban just the local artistes. as you said last month AKON tu asal tak ban? he is a molester, mysogynist and viokent. takpe.. dengar konsert kena tangguh pasal chivas. LOL

nak ban buat apa. when can we seperate personal. life artis dengan kareer dia. we dont ban a co worker from going to work pasal dia kena tangkpa khalwat. we dont ban our tea lady pasal dia mabuk malam semalam. its realy idiotic.

"but they are public fihure and should be an example for younger generation"

BS...... i dont ogle at Fasha Sandha cute lil boobs becase she is a good role model. I dont watch zed zaidi's shiteous movies becauseh he is a pillar of the community.

seriously banning is idiotic!

btw.,. i am also waiting for the MJ memorial thing. wanna see his awesome golden casket!

Anonymous said...

like what some of your readers had commented, everytime i read ur blog,i sure learn things bout media and the on-going of entertainment in m'sia.

kudos to you!


- an avid reader frm chinapore

Affan Azami said...

Kuasa Menulis, much?

ZARA 札拉 said...

hahaha~

ban those fellas, and they'll become more famous..=)

hahaha~

Jalak Lenteng said...

always watch n support fasha sandha.yeah she's hot no matter what!good to hear that from ur editor-friend.seems like just some reporters have personal grudge towards fasha!too 'professional' i guess

Marzuki Jalil said...

ko ban akon kan? haha.

Amer Yusof said...

bak kata MD NOOR KADIR "diorang fikir diorang tuhan?"

hehehe. segelintir saja ek, bukan semua.

Yusoff Zaky Omar said...

Ban dgn black list sama ka bro..?

Salam perkenalan.

Know this cool blog from Naz's blog.

i.am.belle said...

wah pecah tembelang zed zaidi.


bro, tolong BAN si din beramboi... haha

<< s| tED| >> said...

kesian gak org yg kena ban tu ek.. terkulat2 tunggu job!!

Ajami Hashim said...

oic.. lu keja kat astro! (buat2 tak tau!.. huhu!)

alida abidin said...

I want to be an entertainment journalist too! Banyak perks. Can throw tantrum and write about it. Indeed, pen is mightier than the sword. I can kill off Erra Fazira if I put my mind to it.

Topet said...

sebab tu agaknya Metallica dengan Iron Maiden tak buat2 lagi konsert kat Malaysia...aku rasa kena ban jugak kot...