Jul 27, 2009

Ramai suruh boikot akhbar ini. Ramai kata akhbar ini dah mengaibkan orang yang sudah mati. Apa kata korang?

Biar kita dalam kesedihan atas kematian pengarah tersohor, Allahyarham Yasmin Ahmad, kita lihat juga bagaimana media berlumba-lumba memberikan liputan terbaik mereka.

Pelbagai interview disajikan kepada kita.

Balasungkawa lah...dan apa kejadah lagi semuanya ada.

Aku seboleh-bolehnya baca semua sekali yang mana aku sempat.

Dan ada juga media yang akan buat "apa sahaja" untuk jadi yang terbaik barangkali.

Seperti yang di bawah ini:


They have such fucking GOOD TASTE.

They fucking did it!

Congra fucking lations to them.

People are saying we should boikot the fucking newspaper.

But I say, we salute them sebab diorang "aib"kan orang yang dah meninggal dunia.

Fucking BRAVO to them.

No matter what it is, even if the argument adalah apa yang dicatatkan ialah fakta atas segala fakta, hakikatnya mereka dengan bangganya mendedahkan segala-galanya dan siapa yang tak tahu kini sudah tahu.

Entahlah, aku sakit hati sebab aku berpendapat ia adalah tindakan yang mengaibkan dan aku tak pasti journalism jenis apa yang diamalkan di sini.

Aku fikir semua akhbar tahu semua fakta-fakta yang ditulis tetapi dek kerana menghormati keluarga Allahyarham dan mengamalkan sifat-sifat yang baik, mereka tidak mempersembahkannya sebagaimana yang telah dipersembahkan di akhbar hebat itu.

Namun, nasi dah jadi bubur.

Nota Kecil Seperti Akhbar Melayu Selalu Buat: Aku tak pernah seumur hidup beli akhbar ini (Selalu aku pinjam baca aje.)

No matter what.

JUST...

KEEP IT COOL

69 comments:

Ajami Hashim said...

"It's amazing, isn't it? People can say what they like, and try to sound authoritative by quoting from many sources, but if the nawaitu is black and arrogant, it shows through loud and clear. You just can't hide it. Allah is great!" - Yasmin Ahmad (via sms) 24 Oct 2006, 12.23am

yes! sms arwah tu SANGAT relevan utk gua recycle!

Obefiend said...

don

just like METRO these daily rag love putting controversial headline to sell a few copies. not surprising. but sadly there are people who love this kind of "dishing out the dirt" kind of stories. why else do you think gossip sites are sprouting like cendawan these days. the consumer dah boring with the old fashion "artis f skandal dengan dato' y". they want ACTUAL names and the dirt. i'm sure you notice that berita harian pun dah mula berani print the name of the artis yang buat onar. no more using initials dah.

so what is the next step? the next evolution of entertainment journalism? you are staring at it now....... say goobye to good taste. say hello to digging for the best dirt! masa MJ mati pun ada a few tabloid yang post his "seedy" sexual expoits.

pembaca nak kelainan. screw sensitivity.

aslina said...

huh? ye keee...
isshhh...sungguh tak baik buke aib orang...

patut la skang dah tak minat nak beli surat khabar...

Anonymous said...

hi bro,i setuju sgt2.memang sengaja membuka aib dan mencurah air limau kedalam luka ibu bapanya yang masih hidup.apa dorang ni tak blaja ke bukak aib orang tu berdosa!nungkin wartawan2 di malaysia tak takut dosa sebabtu suka cerita sensasi2 jaga tepi kain orang dan sebagainya.wartawan pun sume macam takde etika aku tgk,lebih2 lagi wartawan2 melodi.kalau jumpa si michelle tu aku cili2 mulut dia

roxychick said...

these fucking bastards are just ignorant and insensitive! i'm so upset!! what the hell do they gain from all these? dah la takde byline and all innuendos!!! bastards!!!

mr don, tolong sampaikan perasaan amarah kitorg ni kat wartawan2 icisan kat luar sana. a friend told me that someone call the newspaper to demand an apology, tapi dia kena gelak balik!

eyh! jahat la!

roxychick said...

*picisan

Ava said...

wartawan masa ni mmg melampau...hampeh!!! tak pernah nak fikir perasaan keluarga si mati..kasihan dia,tahu sendiri sudah lah..BODOS!!!

mimie said...

Arwah telah pon selamat bersemadi..biarlah dia tenang di sana..kita yg hidup ni pulak jgn dok sibuk2 nk kumpul dosa kering...biarlah dia bersemadi dgn rahsia hidup dia..daripada ngutuk, baik sedekahkan Al-fatihah...

ateeka amer said...

nak jual paper. mesti la.

wartawan sekarang. apa nak hairan.

theanthrghst* said...

sick!

isu2 'sensitif' macam ni tak sesuai nak publish kepada umum.
kalau ramai orang dah tau sekali pun, somehow aku rasa memang tak sesuai lah nak diterbitkan, tambah2 pulak jadi headline besar. tulis tu tulis juga tapi
sensitivity masyarakat perlu jaga.

fikir2 kan balik.

perahu dah terlajak, memang tak boleh undur la.thats y kena fikir dulu sblum buat apa2.

al fatihah kepada arwah dan takziah kepada keluarga.

Anonymous said...

Don C..

seriusly aku tak tahu apa yg tersirat about arwah. Tapi aku tak peduli semua itu sebab aku hanya menghargai karya agung arwah.

Dude.. am so fucking sade!!!!

sahak slank.

pengamat said...

memang dunia dan ramai penghuninya ni dah sakit sangat. so very sick. zaman dulu takde org buat gini. zaman sekarang dah takde etika, takde malu...everything is becoming sickening!

angel_baik said...

selama nie aku ingatkan perkara nie adalah gosip jer semata2 bila org bercerita dari mulut ke mulut. Bila paper dah kuar smlm, baru aku tau rupanya mmg betul yasmin tu lelaki. Bukankah itu fakta?..Camner dgn perkahwinan dia boleh di daftarkan?

Hanya kerana org tu baik, maka kebenaran harus di sembunyikan?... so kalau org tu jahat, baru boleh bercerita la ek?...

Bukankah wartawan sepatutnya melaporkan berita yang betul....

"Katalah yg benar walaupun ianya pahit"

LiLacFlA said...

:O

wat apa saja untuk jadi fav nation?

that is busuk.

hafizanmohd said...

sedeh.
they should thnk about the family and other yasmin relative. aku rasa ramai yg tahu pasal ni dan diam, sbb respect yasmin but wht they did is just nt wht should be happn.
sedeh dan sangat sedeh...

chics said...

Fucking stupid. Tak fikir perasaan orang lain, especially her family.

Such article akan meninggalkan assumption to those who read it without knowing the truth - yang hanya dia seorang je tahu and meybe her close family members

Tapi yela, bila dah orang tu takde baru berani nak tulis.

MamaAdam said...

Alfatihah kita sedekahkan. Apa yg terjadi, antara dia dengan Tuhan. Tuhan maha pencipta. Siapa kita untuk menidakkan takdir yang memang ditentukan olehNya.


Jaga anak masing2 semoga sentiasa selamat dunia akhirat. SEmoga Y-A tenang di sana.. sob sob..

xordy said...

@angel_baik pernah dengar apa itu khunsa? Its a lot different than those people yang buat sex change operation.

kekure said...

Salam to both blog's owner and readers who posted their comments here..

I do agree that this report would just want to shed some lights on who she was..But,if you read thoroughly has it ever been mentioned that she was a khunsa and she seek advise from ulama' before she made the decision that would change her life?The report was totally misleading, as if suggesting that she was born as a man and she had sex operation and became a woman..I assume lack of informations in Kosmo's report had lead angel baik to ask the question on how her marriage was registered..

I don't think Kosmo or anyone would want to write or read such things on Yasmin if they got to see Mak Inom weeping while saying this : People could be so cruel and continously saying bad things for her even when she's fighting for her life.

Anonymous said...

Wartawan2 MELAYU ISLAM khasnya kat akhbar2 berkenaan seharusnya tahu apa itu DOSA menghebahkan AIB seseorang yg dah berstatus ARWAH. Mmg fakta arwah tu sebegitu....dan walaupun "tugas" wartawan adalah utk menyampaikan kebenaran...TAPI yg ni kebenaran apa? Kebenaran TAIK KUCING!!! org dah ARWAH...so RESPEK la...byk lagi perkara yg sepatutnya perlu dedahkan kebenaran tapi wartawan buat PEKAK dan BUTA jer...yer la sbb POLITIK kan...kang bersuara...missed lak soru....hamjadah punya wartawan BAPOK....

Tapi la kan...mmg ramai wartawan lelaki yg berperwatakan LAGI bapok dari bapok yg berkerja dlm akhbar2 berkenaan...bapok2 over mcm ni seharusnya tahu HALAL HARAM DOSA PAHALA....

To those bastard journalists...hell to all of you...may you rot there forever...

alisaiff@yahoo.com.my

klubbkidd said...

Bro, like I said..

Tahniah Kosmo!

The article is neither false, nor unethical.

But is is FUCKING insensitive!

Let's congratulate them.

Contact them. Spam them with calls - emails, especially emails!

Send your complaints on that insensitive piece of innuendo laden news piece that cowardly didn't have a byline to berita@kosmo.com.my

Call then at 03 92214001 (ext 508 & 506) and DEMAND to speak to the editor. Fax them your complains to 03 92218590

Spread the word. It'll be something they won't forget.

Let's DEMAND an apology - not for us, but for the memory of Yasmin Ahmad, our storyteller and filmmaker and her family who are hurting more than us... which is simply unimaginable..

Juan Danza said...

sejak aku menjejakkan kaki ke akhbar pada 1 april 2009, aku berjanji tidak mahu menjadi seperti ini...

tetapi malang, org yg terlebih dahulu menjejakkan kaki ke dunia akhbar memberikan tunjuk ajar seperti ini...

siapa yg perlu aku contohi?

Ajami Hashim said...

Aduan: "Takdir Yasmin" di KOSMO, 27 Julai 2009 (salinan)

from Ajami Hashim
to berita@kosmo.com.my
date Tue, Jul 28, 2009 at 4:20 PM
subject Aduan: "Takdir Yasmin" di KOSMO, 27 Julai 2009
mailed-by gmail.com

Salaam & Selamat Sejahtera..

Saya, Ajami Hashim adalah salah seorang sahabat kepada arwah Yasmin Ahmad. Dan saya juga adalah seorang bapa kepada 2 orang anak lelaki berumur 7 dan 4 tahun yang pernah saya ketemukan dengan arwah dimana saya memperkenalkannya sebagai Aunty Yasmin. Kelmarin saya beritahu kepada mereka bahawa Aunty Yasmin sudah meninggal dunia. Dan rasanya mereka faham apa yang saya maksudkan kerana Abang, anak saya yang sulung pernah menyaksikan atuk mereka (bapa mertua saya) meninggal dunia dahulu. Cuma Adik, yang kecil mungkin agak keliru. Tapi kedua-duanya tahu bahawa saya bersedih dengan kematian Aunty Yasmin. Abang sudah bersekolah Darjah 1, maka sudah tentu dia faham makna sebuah persahabatan yang dipelajarinya di sekolah. Dan sudah tentu Abang pandai membaca. Manakala Adik pinjamkan dirinya untuk saya peluk ketika saya amat kesedihan dengan pemergian Aunty Yasmin.

Sudah tentu anda semua yang lebih dewasa dari Abang dan Adik lebih faham erti persahabatan dan makna kehilangan orang yang kalian sayangi. Kerana itulah saya amat terkilan dengan berita bercetak yang disiarkan sebagai tajuk utama akhbar KOSMO bertarikh 27 Julai 2009 semalam (muka 1 dan 2). Maaf, kerana Abang tidak membacanya. Adik pula memang belum pandai mengeja. Tapi saya pasti suatu hari nanti sudah tentu mereka akan membaca artikel itu juga. Sebenarnya saya tidak dapat bayangkan reaksi mereka nanti apabila mengetahui 'siapakah' Aunty Yasmin yang anda MAHU beritahu itu? Namun jangan risau, buat sementara waktu ini saya hanya akan beritahu mereka bahawa Aunty Yasmin merupakan "salah seorang sahabat papa yang paling papa sayangi sampai bila-bila pun". Mereka tidak perlu tahu apa-apa selain daripada kisah kasih-sayang Aunty Yasmin dan kenangan mereka dalam pelukannya dahulu semasa bertemu.

Sekian. Terima kasih.

Yang benar,
Ajami Hashim
ajamihashim@gmail.com

zeqzeq said...

aib tu..moga dijauhi oleh keturunanku..

walaupun NIAT MAKAN GAJI..

fafarafa said...

errr...kejap...kejap.

she's a khunsa right??? even though dia dinama & dibesarkan sebagai lelaki, but what i've learn all this while....seorang khunsa boleh memilih untuk menjadi lelaki @ perempuan. which is....bhgn genital mana yang lebih berfungsi dari segi fizikal & mental. so....she choose to be a woman. and what's wrong with it?

tetiba aku teringat cerita Waris Jari Hantu. coz at the end, Rusdi Ramli has been picked by his/her atok to be the heir of the tiger...sbb dia seorang khunsa. dan dia memilih untuk menjadi seorang perempuan.

tentang anak....aku xleh komen apa. we dunno right?? so better jangan buat spekulasi sendiri. silap² tak memasal dpt dosa. and she's not here to ampunkan kita.

dia bersalah atau tidak...itu urusan dia dengan Tuhan.

for those who love her...sedekahkan laa al-fatihah supaya dia tenang di 'sana'.

for those who hate her....cukup² laa. dia pun dah takde untuk maafkan korang.

okay ~wink~wink~

ayobkelubi said...

KOSMO jadi busuk dengan berita ni. aku mmg menyirap betul bila baca!. IDIOT punya WARTAWAN!!. Better buat petition asking them to apologize lah bro...

nn said...

sedih lah bila baca. macam.. takda kerja lain ke diowang ni? dah nak mampos?? haihh.

Anonymous said...

semua salahkan wartawan. padahal ni kerja editor kosmo..

i.am.belle said...

mmg tak patut dedah hal peribadi semcm tu walhal arwah baru meninggal. kasihan keluarga si arwah.


lebih baik layan internet dr akhbar bungkus nasi lemak tu.

ayau said...

kenapa nak bela si munafik nie...bravo...pada kosmo..right on

THE TRUTH WILL PREVAIL.....INI LAH KITA NAK....

ayau said...

KOSMO lepas ni dedahkan lagi tabiat buruk celebrities..artis and especially POLITICIANS tak kira apa idelogi termasuk BN n pembangkang ...Then baru org respect...

1 down plenty to go KOSMO....right on..

wa tabik spring...to KOSMO..very BOLD....they came up with facts...masuk court pun menang cool...good journalism...baru laa HOLLYWOOD ....RAKYAT LAPAR & DAHAGAKAN KEBENARAN....

psychodelic said...

http://www.thesundaily.com/article.cfm?id=36188

http://www.thesundaily.com/article.cfm?id=36262

this is an example of a tribute by a reporter and a friend for those who have not seen it. sangat bangga to be associated with The Sun newspaper.

Hazrey said...

Dude,

Aku pun tak tahu benda ni. this is reporting. Cuma, perhaps the time is not right, but trust me, sooner or later someone will write about it.

It may sounds insulting and insensitive, tapi it is reporting kan?

Selagi kita ingat Yasmin sebagai seorang penggiat seni yang baik, cukuplah, bila kita ingat yang baik, kita pasti mendoakan.

Yelah, mungkin depa pilih this story sebab everyone is playing up the same story.

Mesti ada kelainan editorial. And it is entertainment journalist kan.

PEMBENCI RANCANGAN BODOH MELODI said...

ayau, lu steam tengok pondan ke bro?

DoOrDie said...

bro,

i dah spread the word via my blog as well. gamba2 courtesy from you blog.

KOSMO yang SOKMO

Anonymous said...

my goodness...how came this stupid kosmo..sooo rude to others whose RIP...dear kosmo...aku x hepi bc u guys pnya news on lst monday...if u guys can we call human being u guys nvr do that...everyone know who is Yasmin Ahmad before, but u guys LANGSUNG TAK MENGHORMATI KELUARGA DAN DIRI YASMIN AHMAD SENDIRI...how rude u guys kan...try to be in Yasmin's family then u guys will understand better...aku langsung tak menghormati berita mcm kornag tulis...no konsep 1malaysia langsung...try to follows BERITA HARIAN pnya news...sooo sory kosmo, u guys tak ada etika kewartanan...s

julie said...

yup people can say anything....xkisah siapa arwah..but aku betul2 hargai her work n ilmu yang diberi...

she is amazing person....
kalau x aku rasa xberpeluang filem kita ke Cannes kalu bkn kerana dia...

Al-Fatihah untuk Yasmin Ahmad...

Anonymous said...

buat ape nk boikot..
tak aib pon. kita mmg tau kan dia tu khunsa..then..?aku rase family dia akn phm..
whatever pon she was great..suka dgn iklan dia...
just jgn perbesarkan lagi sudah la..
p/s:jgn hangin plak..this is just my opinion...keep it cool... :)

lone orange.. said...

macamnilah, yang kita nieh sibuk sangat nak campur hal arwah yasmin kenapa??? biarlah yang lalu berlalu.

sekurang-kurangnya, dia tidak memilih untuk menjadi kutu-kutu di kelab2 malam seperti yang sekarang nieh yang nak mengaku jadi perempuan sangat..

she did this country some good, put the truth to reality. she mirrored malaysians like who they are; caring and united.

tapi kita plak, kejenya yang mengutuk, mengumpat dan memfitnah..

ye, periuk nasi orang lain cara lain. tapi halalkah cara itu???

terima kasih.

ZARA 札拉 said...

Damn!

kenapa mesti keluar cerita camtu?!

DonCorleone said...

Ini adalah petikan kata-kata daripada wartawan senior, Kee Thuan Chye yang memang aku hormat: (Petikan ini adalah daripada http://www.facebook.com/inbox/?ref=mb#/group.php?gid=113044172471&ref=nf) Ia adalah group Facebook dengan nama: "bantah artikel KOSMO "daripada striker bola kepada Pengarah Filem Tersohor"

"This is journalism at its lowest, and I say so as a journalist of more than 30 years. The Malay media is currently embarking on a dangerous agenda, attempting to split our society along racial lines. It is shocking that after all these years of nationhood, the Malay media still resorts to such an agenda. Yasmin is their victim now because she was seen, at least in her films, to be partial towards multi-racial harmony. That, indeed, should be the line taken by the Malay media -- in fact, all the media in Malaysia -- rather than the other way round. If you want to talk about sedition, some Malay newspapers should be charged with sedition for the things they publish. Why isn't the Govt even rebuking them? So what's the meaning of Najib's 1Malaysia then? He should be the first to tick them off, if not suspend them for a while. What's more, Utusan and Berita Harian are Umno-owned papers! Come on, let's celebrate racial harmony, like Yasmin did in her films"

DonCorleone said...

Dan kebanyakan komen yang aku tengok kali ini memihak kepada bantahan kita terhadap artikel yang diterbitkan dalam akhbar berkenaan.

Hakikat 1: Mereka tidak melakukan kesalahan kerana apa yang dipaparkan adalah fakta semata-mata.

Hakikat 2: Mereka tidak melanggar sebarang etika kewartawanan.

Namun, sensitiviti mereka berada di tahap paling gampang serta haramjadah.

Bad taste!

Bagi yang menyokong apa yang diterbitkan di akhbar berkenaan, aku fikir korang ada hak untuk bersetuju tetapi cubalah selam jauh ke sudut hati seorang ibu, bapa, anak atau suami/isteri kepada si mati.

Cuba bayangkan betapa pahitnya kekadang benda yang harus kita telan kadang-kadang dalam hidup ini.

Apa kata Kee tu betul, anjakan paradigma yang perlu ada dalam akhbar berbahasa Melayu sama ada dalam kewartawan hiburan atau yang lain adalah amat essential di masa kini tetapi kenapa ia masih tak kunjung tiba?

dude said...

and aku baru tahu dari blog ni..

what do you think...

mindx said...

salam untuk semua..

"" semua yang baik itu adalah dari ALLAH,
dan semua yang buruk itu adalah dari DIRI KITA SENDIRI ""

Anonymous said...

Im `her' fan.
Cuma lepas kematian dia dgn kontroversi ttg gender ni, ada satu persoalan i fikir, org kita especially org Melayu & Islam rupanya sudah sangat tolerance dgn isu agama & halal haram serta hukum hakamnya.

So where are we heading to now?

Al Fatihah utk Yasmin.

melayu_malay said...

jangan marah wartawan kosmo,arwah pun seorang yang realist,mungkin arwah pun tak akan marah kpd wartawan kosmo tu kerana apa yang dipaparkan adalah kisah benar yang tiada cacat celanya.....

Anonymous said...

To 'respected' Kee Thuan Chye ...blaming all the Malay media for one lousy report in Kosmo..give me a break..and someone dare to you experienced journalist???..LOL

cawan teh said...

"Anonymous said...
Im `her' fan.
Cuma lepas kematian dia dgn kontroversi ttg gender ni, ada satu persoalan i fikir, org kita especially org Melayu & Islam rupanya sudah sangat tolerance dgn isu agama & halal haram serta hukum hakamnya. "

what do you mean?

dia khunsa la!

najnajakia said...

OMG

really aku dah benci surat khabar ni sejak first surat khabar ni terbit. selalu sangat die pnye tajuk cam bodo... people with no journalism bakground cam aku pun boleh tau betapa rendahnya martabat surat kaba ni, nak plak tu jatuhkan martabat orang lain. wish to sekeh the whole people working for this surat kaba.

benci gile paper ni, kalau aku tgk orang beli surat kaba ni bile ada NST,Star, Utusan, Harakah, Nan yang siang pao next to paper ni mesti aku pandang low gile kat orang tu. ape kejadahnye beli surat kaba xde isi camtu. tgk la skang.kutuk pengarah faveret aku plak.dish3

igt lagi time pilihanraya hangat gile,berita bout pilihanraya tak sampai satu muka klw tolak iklan n font ngarut die.

kat Universiti pun ada gak orang nak beli.tak paham aku.support la lagi paper ni.ntah2 bile korg mati nnt entah apa headline paper ni. "Kak Tipah mati menonggeng" "Lelaki Mati Tak Sempat Berak"?
Dah2 r...bek baca iklan Ah Long kat tiang letrik dari baca paper budus ni


Al-Fatihah to Yasmin

DonCorleone said...

Kosmo dah mintak maaf tetapi hakikatnya damage has been done.

Atas laporan Kosmo itu, ia sudah sampai ke Singapura. Baca bawah ini apa yang dilaporkan di Straits Times Singapore:

KUALA LUMPUR - ONLY days after her death, Malaysia is abuzz with talk that film-maker Yasmin Ahmad (with husband Abdullah Tan Yew Leong) used to be a man.

According to a tabloid report, Yasmin, 51, was once a male singer, Zulkifli Ahmad, and the first runner-up of the Bintang RTM 1975 singing contest. He apparently cut two albums and went on to pursue his studies in Britain.

The Kosmo! newspaper ran a front-page story on Monday with the headline 'Yasmin's fate: Dies as a woman, fans of all races weep for her'. The page two story had the headline 'From soccer striker to renowned director' and pictures of Zulkifli.

The paper interviewed two former classmates, Mr Rosmanizam Abdullah and Mr Abdul Rahman, who are certain that Yasmin was Zulkifli. 'I will always remember her as Zulkifli Ahmad, a great striker in soccer who represented the state,' Kosmo! quoted Mr Rosmanizam, who is still active in sports associations.

Several bloggers are upset by the reports.

Prominent blogger Marina Mahathir, daughter of former prime minister Mahathir Mohammad, wrote on her website: 'Unfortunately there are some truly low creatures at that despicable rag called Kosmo who are determined to defame her and her legacy.

The family is devastated. Yasmin has hardly been buried and Kosmo has already started to publish all sorts of trash about her.' She called for a boycott of the paper.

Yasmin died last Saturday, two days after suffering a stroke. She left behind her husband Abdullah, 45, a 14-year-old daughter from a previous marriage, and parents, Inom Yon and Ahmad Hashim. Her family has not commented on the reports. http://www.straitstimes.com/Breaking+News/Lifestyle/Story/STIStory_409581.html

Hmmm...macam aku kata..."Damage has been done!!!!"

DoOrDie said...

see! this is what happen when u did something without thinking. great! just great!

maka, tersebarlah ke serata maya kisah benar arwah untuk tatapan semua. maka bermain teka tekilah mereka2 dan mula menyebar cerita.

renungkan:

“Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahasiakan di lobang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

again, mana nama mangkuk yang tulis artikel tu?

Anonymous said...

memang patut pun bookot akhbar penipu dan penjaja nafsu manusia ni. yg satu lagi, dah yasmin tu laki, engkorang bising apasal..

coretanterakhir said...

ana tak baca paper2 nih banyak yang tak betol dari yang betol
ana cuma baca majalah playboy je sebab yang dipaparkan semuanya betol betol belaka..

noharanutdya said...

tatau pula dia hamba Allah dr jenis khunsa. walau mcm mane sekali pun dia sama ada laki atau perempuan mahupun khunsa. dia telah memilih jalan yg benar dr golongan songsang dan silap langkah spt di lorong belakang kan?

filem-filem dia pun unik. 1malaysia rite.

al-fatihah.

Anonymous said...

Hi Don,
When you said: "hakikatnya mereka dengan bangganya mendedahkan segala-galanya dan siapa yang tak tahu kini sudah tahu."

is already confirming that Yasmin was a dude before and meninggal as a woman. Atau saya tersalah tafsir?

~Capri

Anonymous said...

boikot ajer..hehehe..mungkin diorg ni tak tahu kot kalau org tu kunsa (betul ke perkataan aku ni?)so..dia ada hak nak tentukan untuk diri dia.. :p

Afra Yuri said...

in some way i do agree with ya.
btw ive link ya if u dun mind!

Anonymous said...

Tahniah kepada wartawan ittew..
mesti bonus nko byk tahun nih.. sbb paper nko bertambah laku...

DeVito DiaRy said...

Aku tak paham sangat mengenai amalan journalism yang baik tapi yang pasti tindakan yang mengaibkan ini benar-benar buat kita buka mata tentang sensitiviti mereka. Terima kasih Ajami Hashim atas emel anda kepada akhbar ini,tindakan ini memang patut bagi aku tapi macam yang kau kata Don,damage have been done and it really hurt .

Anonymous said...

for those yang beragama islam, at the funeral, 'yasmin binti inom' was the name mentioned.

do you understand what that means? so kenapa kosmo masih sampah?

there are tabloids... and there is kosmo. not even worth the paper it's printed on.

ziha said...

I suke yang Kee Thuan Chye cakap..setuju ngan Thuan Chye..I did his work..We Could ***** Mr. Birch..wonderful!

RIP Yasmin Ahmad

Al-Fatihah..

Anonymous said...

you ker yg kena kutuk kt comment box blog syahril kadir tuh.

Anonymous said...

X nampak pun kat mana silapnya. This is the truth, n ppl want to know the truth. Yes, ia mengaibkan si mati, tapi, benda-benda macam ni, kita kena lah ambil sebagai iktibar, kan. So, other ppl wont make the same mistake.

Apapun, this particular new paper sepatutnya buat berita ni, time arwah masih ada. Supaya arwah boleh justify his/her action, that's what I think. Memang tak elok lah cerita berkobar-kobar bila orang dah xde. xadil pada arwah, rite

wallahualam

Anonymous said...

Aku nk boikot blog ni la. Sblm ni aku xtahu skarang dah tau. Sbb aku x baca online je berita yg aku nk. Ape cerita ni bro. lu pun 2x5. Delete la post ni. Kau aibkan org yg dah xde dgn pihak kosmo seklai. Lagi banyak beb. Bayangkan kalau kau kerja dgn kosmo. Tukang cuci dkt kosmo tu pun boleh aib beb tgk comments org dkt post ko ni. fikir2knlah :) peace.

bee said...

kepada encik KOSMO:
tak ada etika
tak tahu jaga maruah keluarga
tak tahu buka aib orang mati berdosa
ataupun encik tahu tapi buat-buat tak tahu? hmm...

semoga encik suratkhabar lain tak ikut perangai encik KOSMO ya.

Pyanhabib said...

utusan/kosmo sudah minta maaf,
gua tarik balik komen gua.

DonCorleone said...

Salam. Saudara Pyanhabib mintak aku buang/delete kan komennya selepas Kosmo minta maaf atas isu ini. Maka atas dasar aku hormat kat Brader Pyab, aku telah pun buang kan komennya.

Jangan serik melawat blog ku yang tak seberapa ini Abang Pyan.

Salam Ramadan.

Anonymous said...

she was an amazing person, perhaps. well, her works were.

kosmo shouldn't printed these things, i guess.

those were the only issues.

TAPI, just because yasmin (or zulkifli) was great mengecualikan dia dari dosa bertukar jadi perempuan.

khunsa, yes, BUT, dia dah jadi lelaki dari muda. tiba2, balik study, jadi perempuan balik.

mmg lah khunsa, tp once dah choose, that's what u have to stick to.

ah well, who am i to judge?

boikot AYAU.SENGAU said...

wei ayau sengau! ko ckp pon xberbijik.. byk lah ko punya sokong. aku tataw caner ko leh jadi wartawan... betulkan lidah kau yg sengau tu dulu! aku rasa baik ko pegi tobat bersihkan dosa2 laser kau masa kat melodi. sengau tu sengau lah jugak. aku mintak kalo ko mampos kosmo buat headline, AYAU SENGAU MENINGGAL SEMASA MELASER DI MELODI. BOOOO!

Jul 27, 2009

Ramai suruh boikot akhbar ini. Ramai kata akhbar ini dah mengaibkan orang yang sudah mati. Apa kata korang?

Biar kita dalam kesedihan atas kematian pengarah tersohor, Allahyarham Yasmin Ahmad, kita lihat juga bagaimana media berlumba-lumba memberikan liputan terbaik mereka.

Pelbagai interview disajikan kepada kita.

Balasungkawa lah...dan apa kejadah lagi semuanya ada.

Aku seboleh-bolehnya baca semua sekali yang mana aku sempat.

Dan ada juga media yang akan buat "apa sahaja" untuk jadi yang terbaik barangkali.

Seperti yang di bawah ini:


They have such fucking GOOD TASTE.

They fucking did it!

Congra fucking lations to them.

People are saying we should boikot the fucking newspaper.

But I say, we salute them sebab diorang "aib"kan orang yang dah meninggal dunia.

Fucking BRAVO to them.

No matter what it is, even if the argument adalah apa yang dicatatkan ialah fakta atas segala fakta, hakikatnya mereka dengan bangganya mendedahkan segala-galanya dan siapa yang tak tahu kini sudah tahu.

Entahlah, aku sakit hati sebab aku berpendapat ia adalah tindakan yang mengaibkan dan aku tak pasti journalism jenis apa yang diamalkan di sini.

Aku fikir semua akhbar tahu semua fakta-fakta yang ditulis tetapi dek kerana menghormati keluarga Allahyarham dan mengamalkan sifat-sifat yang baik, mereka tidak mempersembahkannya sebagaimana yang telah dipersembahkan di akhbar hebat itu.

Namun, nasi dah jadi bubur.

Nota Kecil Seperti Akhbar Melayu Selalu Buat: Aku tak pernah seumur hidup beli akhbar ini (Selalu aku pinjam baca aje.)

No matter what.

JUST...

KEEP IT COOL

69 comments:

Ajami Hashim said...

"It's amazing, isn't it? People can say what they like, and try to sound authoritative by quoting from many sources, but if the nawaitu is black and arrogant, it shows through loud and clear. You just can't hide it. Allah is great!" - Yasmin Ahmad (via sms) 24 Oct 2006, 12.23am

yes! sms arwah tu SANGAT relevan utk gua recycle!

Obefiend said...

don

just like METRO these daily rag love putting controversial headline to sell a few copies. not surprising. but sadly there are people who love this kind of "dishing out the dirt" kind of stories. why else do you think gossip sites are sprouting like cendawan these days. the consumer dah boring with the old fashion "artis f skandal dengan dato' y". they want ACTUAL names and the dirt. i'm sure you notice that berita harian pun dah mula berani print the name of the artis yang buat onar. no more using initials dah.

so what is the next step? the next evolution of entertainment journalism? you are staring at it now....... say goobye to good taste. say hello to digging for the best dirt! masa MJ mati pun ada a few tabloid yang post his "seedy" sexual expoits.

pembaca nak kelainan. screw sensitivity.

aslina said...

huh? ye keee...
isshhh...sungguh tak baik buke aib orang...

patut la skang dah tak minat nak beli surat khabar...

Anonymous said...

hi bro,i setuju sgt2.memang sengaja membuka aib dan mencurah air limau kedalam luka ibu bapanya yang masih hidup.apa dorang ni tak blaja ke bukak aib orang tu berdosa!nungkin wartawan2 di malaysia tak takut dosa sebabtu suka cerita sensasi2 jaga tepi kain orang dan sebagainya.wartawan pun sume macam takde etika aku tgk,lebih2 lagi wartawan2 melodi.kalau jumpa si michelle tu aku cili2 mulut dia

roxychick said...

these fucking bastards are just ignorant and insensitive! i'm so upset!! what the hell do they gain from all these? dah la takde byline and all innuendos!!! bastards!!!

mr don, tolong sampaikan perasaan amarah kitorg ni kat wartawan2 icisan kat luar sana. a friend told me that someone call the newspaper to demand an apology, tapi dia kena gelak balik!

eyh! jahat la!

roxychick said...

*picisan

Ava said...

wartawan masa ni mmg melampau...hampeh!!! tak pernah nak fikir perasaan keluarga si mati..kasihan dia,tahu sendiri sudah lah..BODOS!!!

mimie said...

Arwah telah pon selamat bersemadi..biarlah dia tenang di sana..kita yg hidup ni pulak jgn dok sibuk2 nk kumpul dosa kering...biarlah dia bersemadi dgn rahsia hidup dia..daripada ngutuk, baik sedekahkan Al-fatihah...

ateeka amer said...

nak jual paper. mesti la.

wartawan sekarang. apa nak hairan.

theanthrghst* said...

sick!

isu2 'sensitif' macam ni tak sesuai nak publish kepada umum.
kalau ramai orang dah tau sekali pun, somehow aku rasa memang tak sesuai lah nak diterbitkan, tambah2 pulak jadi headline besar. tulis tu tulis juga tapi
sensitivity masyarakat perlu jaga.

fikir2 kan balik.

perahu dah terlajak, memang tak boleh undur la.thats y kena fikir dulu sblum buat apa2.

al fatihah kepada arwah dan takziah kepada keluarga.

Anonymous said...

Don C..

seriusly aku tak tahu apa yg tersirat about arwah. Tapi aku tak peduli semua itu sebab aku hanya menghargai karya agung arwah.

Dude.. am so fucking sade!!!!

sahak slank.

pengamat said...

memang dunia dan ramai penghuninya ni dah sakit sangat. so very sick. zaman dulu takde org buat gini. zaman sekarang dah takde etika, takde malu...everything is becoming sickening!

angel_baik said...

selama nie aku ingatkan perkara nie adalah gosip jer semata2 bila org bercerita dari mulut ke mulut. Bila paper dah kuar smlm, baru aku tau rupanya mmg betul yasmin tu lelaki. Bukankah itu fakta?..Camner dgn perkahwinan dia boleh di daftarkan?

Hanya kerana org tu baik, maka kebenaran harus di sembunyikan?... so kalau org tu jahat, baru boleh bercerita la ek?...

Bukankah wartawan sepatutnya melaporkan berita yang betul....

"Katalah yg benar walaupun ianya pahit"

LiLacFlA said...

:O

wat apa saja untuk jadi fav nation?

that is busuk.

hafizanmohd said...

sedeh.
they should thnk about the family and other yasmin relative. aku rasa ramai yg tahu pasal ni dan diam, sbb respect yasmin but wht they did is just nt wht should be happn.
sedeh dan sangat sedeh...

chics said...

Fucking stupid. Tak fikir perasaan orang lain, especially her family.

Such article akan meninggalkan assumption to those who read it without knowing the truth - yang hanya dia seorang je tahu and meybe her close family members

Tapi yela, bila dah orang tu takde baru berani nak tulis.

MamaAdam said...

Alfatihah kita sedekahkan. Apa yg terjadi, antara dia dengan Tuhan. Tuhan maha pencipta. Siapa kita untuk menidakkan takdir yang memang ditentukan olehNya.


Jaga anak masing2 semoga sentiasa selamat dunia akhirat. SEmoga Y-A tenang di sana.. sob sob..

xordy said...

@angel_baik pernah dengar apa itu khunsa? Its a lot different than those people yang buat sex change operation.

kekure said...

Salam to both blog's owner and readers who posted their comments here..

I do agree that this report would just want to shed some lights on who she was..But,if you read thoroughly has it ever been mentioned that she was a khunsa and she seek advise from ulama' before she made the decision that would change her life?The report was totally misleading, as if suggesting that she was born as a man and she had sex operation and became a woman..I assume lack of informations in Kosmo's report had lead angel baik to ask the question on how her marriage was registered..

I don't think Kosmo or anyone would want to write or read such things on Yasmin if they got to see Mak Inom weeping while saying this : People could be so cruel and continously saying bad things for her even when she's fighting for her life.

Anonymous said...

Wartawan2 MELAYU ISLAM khasnya kat akhbar2 berkenaan seharusnya tahu apa itu DOSA menghebahkan AIB seseorang yg dah berstatus ARWAH. Mmg fakta arwah tu sebegitu....dan walaupun "tugas" wartawan adalah utk menyampaikan kebenaran...TAPI yg ni kebenaran apa? Kebenaran TAIK KUCING!!! org dah ARWAH...so RESPEK la...byk lagi perkara yg sepatutnya perlu dedahkan kebenaran tapi wartawan buat PEKAK dan BUTA jer...yer la sbb POLITIK kan...kang bersuara...missed lak soru....hamjadah punya wartawan BAPOK....

Tapi la kan...mmg ramai wartawan lelaki yg berperwatakan LAGI bapok dari bapok yg berkerja dlm akhbar2 berkenaan...bapok2 over mcm ni seharusnya tahu HALAL HARAM DOSA PAHALA....

To those bastard journalists...hell to all of you...may you rot there forever...

alisaiff@yahoo.com.my

klubbkidd said...

Bro, like I said..

Tahniah Kosmo!

The article is neither false, nor unethical.

But is is FUCKING insensitive!

Let's congratulate them.

Contact them. Spam them with calls - emails, especially emails!

Send your complaints on that insensitive piece of innuendo laden news piece that cowardly didn't have a byline to berita@kosmo.com.my

Call then at 03 92214001 (ext 508 & 506) and DEMAND to speak to the editor. Fax them your complains to 03 92218590

Spread the word. It'll be something they won't forget.

Let's DEMAND an apology - not for us, but for the memory of Yasmin Ahmad, our storyteller and filmmaker and her family who are hurting more than us... which is simply unimaginable..

Juan Danza said...

sejak aku menjejakkan kaki ke akhbar pada 1 april 2009, aku berjanji tidak mahu menjadi seperti ini...

tetapi malang, org yg terlebih dahulu menjejakkan kaki ke dunia akhbar memberikan tunjuk ajar seperti ini...

siapa yg perlu aku contohi?

Ajami Hashim said...

Aduan: "Takdir Yasmin" di KOSMO, 27 Julai 2009 (salinan)

from Ajami Hashim
to berita@kosmo.com.my
date Tue, Jul 28, 2009 at 4:20 PM
subject Aduan: "Takdir Yasmin" di KOSMO, 27 Julai 2009
mailed-by gmail.com

Salaam & Selamat Sejahtera..

Saya, Ajami Hashim adalah salah seorang sahabat kepada arwah Yasmin Ahmad. Dan saya juga adalah seorang bapa kepada 2 orang anak lelaki berumur 7 dan 4 tahun yang pernah saya ketemukan dengan arwah dimana saya memperkenalkannya sebagai Aunty Yasmin. Kelmarin saya beritahu kepada mereka bahawa Aunty Yasmin sudah meninggal dunia. Dan rasanya mereka faham apa yang saya maksudkan kerana Abang, anak saya yang sulung pernah menyaksikan atuk mereka (bapa mertua saya) meninggal dunia dahulu. Cuma Adik, yang kecil mungkin agak keliru. Tapi kedua-duanya tahu bahawa saya bersedih dengan kematian Aunty Yasmin. Abang sudah bersekolah Darjah 1, maka sudah tentu dia faham makna sebuah persahabatan yang dipelajarinya di sekolah. Dan sudah tentu Abang pandai membaca. Manakala Adik pinjamkan dirinya untuk saya peluk ketika saya amat kesedihan dengan pemergian Aunty Yasmin.

Sudah tentu anda semua yang lebih dewasa dari Abang dan Adik lebih faham erti persahabatan dan makna kehilangan orang yang kalian sayangi. Kerana itulah saya amat terkilan dengan berita bercetak yang disiarkan sebagai tajuk utama akhbar KOSMO bertarikh 27 Julai 2009 semalam (muka 1 dan 2). Maaf, kerana Abang tidak membacanya. Adik pula memang belum pandai mengeja. Tapi saya pasti suatu hari nanti sudah tentu mereka akan membaca artikel itu juga. Sebenarnya saya tidak dapat bayangkan reaksi mereka nanti apabila mengetahui 'siapakah' Aunty Yasmin yang anda MAHU beritahu itu? Namun jangan risau, buat sementara waktu ini saya hanya akan beritahu mereka bahawa Aunty Yasmin merupakan "salah seorang sahabat papa yang paling papa sayangi sampai bila-bila pun". Mereka tidak perlu tahu apa-apa selain daripada kisah kasih-sayang Aunty Yasmin dan kenangan mereka dalam pelukannya dahulu semasa bertemu.

Sekian. Terima kasih.

Yang benar,
Ajami Hashim
ajamihashim@gmail.com

zeqzeq said...

aib tu..moga dijauhi oleh keturunanku..

walaupun NIAT MAKAN GAJI..

fafarafa said...

errr...kejap...kejap.

she's a khunsa right??? even though dia dinama & dibesarkan sebagai lelaki, but what i've learn all this while....seorang khunsa boleh memilih untuk menjadi lelaki @ perempuan. which is....bhgn genital mana yang lebih berfungsi dari segi fizikal & mental. so....she choose to be a woman. and what's wrong with it?

tetiba aku teringat cerita Waris Jari Hantu. coz at the end, Rusdi Ramli has been picked by his/her atok to be the heir of the tiger...sbb dia seorang khunsa. dan dia memilih untuk menjadi seorang perempuan.

tentang anak....aku xleh komen apa. we dunno right?? so better jangan buat spekulasi sendiri. silap² tak memasal dpt dosa. and she's not here to ampunkan kita.

dia bersalah atau tidak...itu urusan dia dengan Tuhan.

for those who love her...sedekahkan laa al-fatihah supaya dia tenang di 'sana'.

for those who hate her....cukup² laa. dia pun dah takde untuk maafkan korang.

okay ~wink~wink~

ayobkelubi said...

KOSMO jadi busuk dengan berita ni. aku mmg menyirap betul bila baca!. IDIOT punya WARTAWAN!!. Better buat petition asking them to apologize lah bro...

nn said...

sedih lah bila baca. macam.. takda kerja lain ke diowang ni? dah nak mampos?? haihh.

Anonymous said...

semua salahkan wartawan. padahal ni kerja editor kosmo..

i.am.belle said...

mmg tak patut dedah hal peribadi semcm tu walhal arwah baru meninggal. kasihan keluarga si arwah.


lebih baik layan internet dr akhbar bungkus nasi lemak tu.

ayau said...

kenapa nak bela si munafik nie...bravo...pada kosmo..right on

THE TRUTH WILL PREVAIL.....INI LAH KITA NAK....

ayau said...

KOSMO lepas ni dedahkan lagi tabiat buruk celebrities..artis and especially POLITICIANS tak kira apa idelogi termasuk BN n pembangkang ...Then baru org respect...

1 down plenty to go KOSMO....right on..

wa tabik spring...to KOSMO..very BOLD....they came up with facts...masuk court pun menang cool...good journalism...baru laa HOLLYWOOD ....RAKYAT LAPAR & DAHAGAKAN KEBENARAN....

psychodelic said...

http://www.thesundaily.com/article.cfm?id=36188

http://www.thesundaily.com/article.cfm?id=36262

this is an example of a tribute by a reporter and a friend for those who have not seen it. sangat bangga to be associated with The Sun newspaper.

Hazrey said...

Dude,

Aku pun tak tahu benda ni. this is reporting. Cuma, perhaps the time is not right, but trust me, sooner or later someone will write about it.

It may sounds insulting and insensitive, tapi it is reporting kan?

Selagi kita ingat Yasmin sebagai seorang penggiat seni yang baik, cukuplah, bila kita ingat yang baik, kita pasti mendoakan.

Yelah, mungkin depa pilih this story sebab everyone is playing up the same story.

Mesti ada kelainan editorial. And it is entertainment journalist kan.

PEMBENCI RANCANGAN BODOH MELODI said...

ayau, lu steam tengok pondan ke bro?

DoOrDie said...

bro,

i dah spread the word via my blog as well. gamba2 courtesy from you blog.

KOSMO yang SOKMO

Anonymous said...

my goodness...how came this stupid kosmo..sooo rude to others whose RIP...dear kosmo...aku x hepi bc u guys pnya news on lst monday...if u guys can we call human being u guys nvr do that...everyone know who is Yasmin Ahmad before, but u guys LANGSUNG TAK MENGHORMATI KELUARGA DAN DIRI YASMIN AHMAD SENDIRI...how rude u guys kan...try to be in Yasmin's family then u guys will understand better...aku langsung tak menghormati berita mcm kornag tulis...no konsep 1malaysia langsung...try to follows BERITA HARIAN pnya news...sooo sory kosmo, u guys tak ada etika kewartanan...s

julie said...

yup people can say anything....xkisah siapa arwah..but aku betul2 hargai her work n ilmu yang diberi...

she is amazing person....
kalau x aku rasa xberpeluang filem kita ke Cannes kalu bkn kerana dia...

Al-Fatihah untuk Yasmin Ahmad...

Anonymous said...

buat ape nk boikot..
tak aib pon. kita mmg tau kan dia tu khunsa..then..?aku rase family dia akn phm..
whatever pon she was great..suka dgn iklan dia...
just jgn perbesarkan lagi sudah la..
p/s:jgn hangin plak..this is just my opinion...keep it cool... :)

lone orange.. said...

macamnilah, yang kita nieh sibuk sangat nak campur hal arwah yasmin kenapa??? biarlah yang lalu berlalu.

sekurang-kurangnya, dia tidak memilih untuk menjadi kutu-kutu di kelab2 malam seperti yang sekarang nieh yang nak mengaku jadi perempuan sangat..

she did this country some good, put the truth to reality. she mirrored malaysians like who they are; caring and united.

tapi kita plak, kejenya yang mengutuk, mengumpat dan memfitnah..

ye, periuk nasi orang lain cara lain. tapi halalkah cara itu???

terima kasih.

ZARA 札拉 said...

Damn!

kenapa mesti keluar cerita camtu?!

DonCorleone said...

Ini adalah petikan kata-kata daripada wartawan senior, Kee Thuan Chye yang memang aku hormat: (Petikan ini adalah daripada http://www.facebook.com/inbox/?ref=mb#/group.php?gid=113044172471&ref=nf) Ia adalah group Facebook dengan nama: "bantah artikel KOSMO "daripada striker bola kepada Pengarah Filem Tersohor"

"This is journalism at its lowest, and I say so as a journalist of more than 30 years. The Malay media is currently embarking on a dangerous agenda, attempting to split our society along racial lines. It is shocking that after all these years of nationhood, the Malay media still resorts to such an agenda. Yasmin is their victim now because she was seen, at least in her films, to be partial towards multi-racial harmony. That, indeed, should be the line taken by the Malay media -- in fact, all the media in Malaysia -- rather than the other way round. If you want to talk about sedition, some Malay newspapers should be charged with sedition for the things they publish. Why isn't the Govt even rebuking them? So what's the meaning of Najib's 1Malaysia then? He should be the first to tick them off, if not suspend them for a while. What's more, Utusan and Berita Harian are Umno-owned papers! Come on, let's celebrate racial harmony, like Yasmin did in her films"

DonCorleone said...

Dan kebanyakan komen yang aku tengok kali ini memihak kepada bantahan kita terhadap artikel yang diterbitkan dalam akhbar berkenaan.

Hakikat 1: Mereka tidak melakukan kesalahan kerana apa yang dipaparkan adalah fakta semata-mata.

Hakikat 2: Mereka tidak melanggar sebarang etika kewartawanan.

Namun, sensitiviti mereka berada di tahap paling gampang serta haramjadah.

Bad taste!

Bagi yang menyokong apa yang diterbitkan di akhbar berkenaan, aku fikir korang ada hak untuk bersetuju tetapi cubalah selam jauh ke sudut hati seorang ibu, bapa, anak atau suami/isteri kepada si mati.

Cuba bayangkan betapa pahitnya kekadang benda yang harus kita telan kadang-kadang dalam hidup ini.

Apa kata Kee tu betul, anjakan paradigma yang perlu ada dalam akhbar berbahasa Melayu sama ada dalam kewartawan hiburan atau yang lain adalah amat essential di masa kini tetapi kenapa ia masih tak kunjung tiba?

dude said...

and aku baru tahu dari blog ni..

what do you think...

mindx said...

salam untuk semua..

"" semua yang baik itu adalah dari ALLAH,
dan semua yang buruk itu adalah dari DIRI KITA SENDIRI ""

Anonymous said...

Im `her' fan.
Cuma lepas kematian dia dgn kontroversi ttg gender ni, ada satu persoalan i fikir, org kita especially org Melayu & Islam rupanya sudah sangat tolerance dgn isu agama & halal haram serta hukum hakamnya.

So where are we heading to now?

Al Fatihah utk Yasmin.

melayu_malay said...

jangan marah wartawan kosmo,arwah pun seorang yang realist,mungkin arwah pun tak akan marah kpd wartawan kosmo tu kerana apa yang dipaparkan adalah kisah benar yang tiada cacat celanya.....

Anonymous said...

To 'respected' Kee Thuan Chye ...blaming all the Malay media for one lousy report in Kosmo..give me a break..and someone dare to you experienced journalist???..LOL

cawan teh said...

"Anonymous said...
Im `her' fan.
Cuma lepas kematian dia dgn kontroversi ttg gender ni, ada satu persoalan i fikir, org kita especially org Melayu & Islam rupanya sudah sangat tolerance dgn isu agama & halal haram serta hukum hakamnya. "

what do you mean?

dia khunsa la!

najnajakia said...

OMG

really aku dah benci surat khabar ni sejak first surat khabar ni terbit. selalu sangat die pnye tajuk cam bodo... people with no journalism bakground cam aku pun boleh tau betapa rendahnya martabat surat kaba ni, nak plak tu jatuhkan martabat orang lain. wish to sekeh the whole people working for this surat kaba.

benci gile paper ni, kalau aku tgk orang beli surat kaba ni bile ada NST,Star, Utusan, Harakah, Nan yang siang pao next to paper ni mesti aku pandang low gile kat orang tu. ape kejadahnye beli surat kaba xde isi camtu. tgk la skang.kutuk pengarah faveret aku plak.dish3

igt lagi time pilihanraya hangat gile,berita bout pilihanraya tak sampai satu muka klw tolak iklan n font ngarut die.

kat Universiti pun ada gak orang nak beli.tak paham aku.support la lagi paper ni.ntah2 bile korg mati nnt entah apa headline paper ni. "Kak Tipah mati menonggeng" "Lelaki Mati Tak Sempat Berak"?
Dah2 r...bek baca iklan Ah Long kat tiang letrik dari baca paper budus ni


Al-Fatihah to Yasmin

DonCorleone said...

Kosmo dah mintak maaf tetapi hakikatnya damage has been done.

Atas laporan Kosmo itu, ia sudah sampai ke Singapura. Baca bawah ini apa yang dilaporkan di Straits Times Singapore:

KUALA LUMPUR - ONLY days after her death, Malaysia is abuzz with talk that film-maker Yasmin Ahmad (with husband Abdullah Tan Yew Leong) used to be a man.

According to a tabloid report, Yasmin, 51, was once a male singer, Zulkifli Ahmad, and the first runner-up of the Bintang RTM 1975 singing contest. He apparently cut two albums and went on to pursue his studies in Britain.

The Kosmo! newspaper ran a front-page story on Monday with the headline 'Yasmin's fate: Dies as a woman, fans of all races weep for her'. The page two story had the headline 'From soccer striker to renowned director' and pictures of Zulkifli.

The paper interviewed two former classmates, Mr Rosmanizam Abdullah and Mr Abdul Rahman, who are certain that Yasmin was Zulkifli. 'I will always remember her as Zulkifli Ahmad, a great striker in soccer who represented the state,' Kosmo! quoted Mr Rosmanizam, who is still active in sports associations.

Several bloggers are upset by the reports.

Prominent blogger Marina Mahathir, daughter of former prime minister Mahathir Mohammad, wrote on her website: 'Unfortunately there are some truly low creatures at that despicable rag called Kosmo who are determined to defame her and her legacy.

The family is devastated. Yasmin has hardly been buried and Kosmo has already started to publish all sorts of trash about her.' She called for a boycott of the paper.

Yasmin died last Saturday, two days after suffering a stroke. She left behind her husband Abdullah, 45, a 14-year-old daughter from a previous marriage, and parents, Inom Yon and Ahmad Hashim. Her family has not commented on the reports. http://www.straitstimes.com/Breaking+News/Lifestyle/Story/STIStory_409581.html

Hmmm...macam aku kata..."Damage has been done!!!!"

DoOrDie said...

see! this is what happen when u did something without thinking. great! just great!

maka, tersebarlah ke serata maya kisah benar arwah untuk tatapan semua. maka bermain teka tekilah mereka2 dan mula menyebar cerita.

renungkan:

“Wahai golongan yang beriman dengan lisannya, tetapi tidak beriman dengan hatinya. Janganlah kamu mengumpat kaum Muslimin dan janganlah mengintip keaiban mereka, maka barang siapa yang mengintip keaiban saudaranya, nescaya Allah akan mengintip keaibannya dan siapa yang diintip Allah akan keaibannya maka Allah akan membuka keaibannya walaupun dirahasiakan di lobang kenderaannya.”
(Hadis riwayat at-Tirmidzi)

again, mana nama mangkuk yang tulis artikel tu?

Anonymous said...

memang patut pun bookot akhbar penipu dan penjaja nafsu manusia ni. yg satu lagi, dah yasmin tu laki, engkorang bising apasal..

coretanterakhir said...

ana tak baca paper2 nih banyak yang tak betol dari yang betol
ana cuma baca majalah playboy je sebab yang dipaparkan semuanya betol betol belaka..

noharanutdya said...

tatau pula dia hamba Allah dr jenis khunsa. walau mcm mane sekali pun dia sama ada laki atau perempuan mahupun khunsa. dia telah memilih jalan yg benar dr golongan songsang dan silap langkah spt di lorong belakang kan?

filem-filem dia pun unik. 1malaysia rite.

al-fatihah.

Anonymous said...

Hi Don,
When you said: "hakikatnya mereka dengan bangganya mendedahkan segala-galanya dan siapa yang tak tahu kini sudah tahu."

is already confirming that Yasmin was a dude before and meninggal as a woman. Atau saya tersalah tafsir?

~Capri

Anonymous said...

boikot ajer..hehehe..mungkin diorg ni tak tahu kot kalau org tu kunsa (betul ke perkataan aku ni?)so..dia ada hak nak tentukan untuk diri dia.. :p

Afra Yuri said...

in some way i do agree with ya.
btw ive link ya if u dun mind!

Anonymous said...

Tahniah kepada wartawan ittew..
mesti bonus nko byk tahun nih.. sbb paper nko bertambah laku...

DeVito DiaRy said...

Aku tak paham sangat mengenai amalan journalism yang baik tapi yang pasti tindakan yang mengaibkan ini benar-benar buat kita buka mata tentang sensitiviti mereka. Terima kasih Ajami Hashim atas emel anda kepada akhbar ini,tindakan ini memang patut bagi aku tapi macam yang kau kata Don,damage have been done and it really hurt .

Anonymous said...

for those yang beragama islam, at the funeral, 'yasmin binti inom' was the name mentioned.

do you understand what that means? so kenapa kosmo masih sampah?

there are tabloids... and there is kosmo. not even worth the paper it's printed on.

ziha said...

I suke yang Kee Thuan Chye cakap..setuju ngan Thuan Chye..I did his work..We Could ***** Mr. Birch..wonderful!

RIP Yasmin Ahmad

Al-Fatihah..

Anonymous said...

you ker yg kena kutuk kt comment box blog syahril kadir tuh.

Anonymous said...

X nampak pun kat mana silapnya. This is the truth, n ppl want to know the truth. Yes, ia mengaibkan si mati, tapi, benda-benda macam ni, kita kena lah ambil sebagai iktibar, kan. So, other ppl wont make the same mistake.

Apapun, this particular new paper sepatutnya buat berita ni, time arwah masih ada. Supaya arwah boleh justify his/her action, that's what I think. Memang tak elok lah cerita berkobar-kobar bila orang dah xde. xadil pada arwah, rite

wallahualam

Anonymous said...

Aku nk boikot blog ni la. Sblm ni aku xtahu skarang dah tau. Sbb aku x baca online je berita yg aku nk. Ape cerita ni bro. lu pun 2x5. Delete la post ni. Kau aibkan org yg dah xde dgn pihak kosmo seklai. Lagi banyak beb. Bayangkan kalau kau kerja dgn kosmo. Tukang cuci dkt kosmo tu pun boleh aib beb tgk comments org dkt post ko ni. fikir2knlah :) peace.

bee said...

kepada encik KOSMO:
tak ada etika
tak tahu jaga maruah keluarga
tak tahu buka aib orang mati berdosa
ataupun encik tahu tapi buat-buat tak tahu? hmm...

semoga encik suratkhabar lain tak ikut perangai encik KOSMO ya.

Pyanhabib said...

utusan/kosmo sudah minta maaf,
gua tarik balik komen gua.

DonCorleone said...

Salam. Saudara Pyanhabib mintak aku buang/delete kan komennya selepas Kosmo minta maaf atas isu ini. Maka atas dasar aku hormat kat Brader Pyab, aku telah pun buang kan komennya.

Jangan serik melawat blog ku yang tak seberapa ini Abang Pyan.

Salam Ramadan.

Anonymous said...

she was an amazing person, perhaps. well, her works were.

kosmo shouldn't printed these things, i guess.

those were the only issues.

TAPI, just because yasmin (or zulkifli) was great mengecualikan dia dari dosa bertukar jadi perempuan.

khunsa, yes, BUT, dia dah jadi lelaki dari muda. tiba2, balik study, jadi perempuan balik.

mmg lah khunsa, tp once dah choose, that's what u have to stick to.

ah well, who am i to judge?

boikot AYAU.SENGAU said...

wei ayau sengau! ko ckp pon xberbijik.. byk lah ko punya sokong. aku tataw caner ko leh jadi wartawan... betulkan lidah kau yg sengau tu dulu! aku rasa baik ko pegi tobat bersihkan dosa2 laser kau masa kat melodi. sengau tu sengau lah jugak. aku mintak kalo ko mampos kosmo buat headline, AYAU SENGAU MENINGGAL SEMASA MELASER DI MELODI. BOOOO!