Lihat definisinya di bawah:
SENSASI. 1. Sesuatu (kejadian, keadaan, dll) yg menggemparkan atau yg membangkitkan perasaan (menarik perhatian ramai, menimbulkan rasa ingin tahu yg kuat, dsb):~2. Menimbulkan kegemparan (menjolok atau membangkitkan perasaan dll).
Manakala, definisi MENSENSASIKAN pula seperti di bawah:
MENSENSASIKAN. - Menyebabkan sesuatu perkara (keadaan, peristiwa, dsb) terutama laporan akhbar menjadi sensasi.
Okay. Pendekatan akhbar memang macam ni lah kan? We all know this. Aku sendiri dah biasa sangat dengan ni masa aku kerja sebagai wartawan dulu. Kekadang tajuk (headline) sesebuah berita itu sangat-sangat sensasi walaupun beritanya sangat-sangat lemau.
Tapi itu lah pendekatannya dan ia makin menjadi-jadi sekarang.
Aku rasa kita ni bukannya ada apa-apa kuasa terhadap headline ini dan seriously, where do we complain pun kan kalau kita tak suka?
Apa kata try sekali sekala...try hubungi pejabat akhbar and complain lah tentang sesuatu and tengok sendiri resultnya. Terus teranglah, kalau korang bukan Menteri, complain korang pasti tak ke mana.
Lalu aku fikir, kekadang blog ini aje yang aku ada untuk luahkan rasa. Tak apa lah, asal aku ada tempat untuk kata apa yang aku nak kata.
Aku sangat harapkan pendapat korang dalam hal ini sama ada korang setuju ataupun sebaliknya.
Lihat bawah ini:
HM (19 Nov 2010)
Headline: BAPAKU GITARIS
Sub-Head: MISTERI DAKWAAN BUDAK HIDAP AIDS
KOMEN AKU: Kesian budak ni sebab aku rasa dia bukannya mintak dijangkiti Aids. Dia sebenarnya mangsa Aids (read the full story and you will know). Lebih menyedihkan, berita online nya menggunakan heading: "BUDAK AIDS DAKWA ANAK GITARIS MAY". Barangkali, ini perkara kecil kepada sesetengah orang, tapi aku cuma rasa kasihan kepada budak yang aku tak kenal ni sebab bukan pilihannya untuk jadi "BUDAK AIDS", dia dijangkiti Aids, aku ulang....dia DIJANGKITI! Budak ni anak yatim piatu yang tinggal di Teluk Intan. Tak ada sesiapa pun akan membela dia kalau ada lagi headline lebih buruk berbanding BUDAK AIDS. Cuma aku rasa kasihan, itu aje.
Aku tekan kan sekali lagi, dia MANGSA AIDS, bukan sekadar BUDAK AIDS.



Sekali lagi, ini hanya pendapat aku dan sila lah bangkang kalau korang nak bangkang.
Baca berita penuhnya di sini.
8 comments:
i no longer buy utusan papers pasal benda macam ni
headline kelaut
unless reader vote en masse untuk tak beli paper sampah ini selagi itulah dia survive
years ago circulation jatuh. lepas tu dia salahkan orang melayu tak nak perkasakan bahasa la apa lah. baca paper english lah
salahkan pembaca pandai
kalau takde subscription jabatan kerajaan semalaysia aku rasa dah lama dah paper ni lingkup
syabas bro' sahab...gua nak paste kat wall FB gua boleh?
metro punya headline memang selalu nak menang je...kadang tu naik menyampah plak baca!
waktu baca citer tu pun rasa kesian bdk tu..mak bapak punye psl dia jd mangsa.
thats y paper tu sy beli klu takde pilihan aje...
Bro...saya pernah hangin gak baca headline dan isi yang jenis gini...Antara luahan tak puas hati tu ada saya buh dalam blog saya ni http://adzratulwahidah.blogspot.com/2010/10/harapan.html
headline nak tarik perhatian pambaca ja.sampai x boleh fikir langsung,..kesian buadak tu.rasa macam hina ja.!!!
Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA
ASSALAMU'ALAIKUM.WR.WB.
ALHAMDULILLAH..!!
saya bersyukur kpd Allah SWT.
atas keberhasilan PENARIKAN UANG
GHAIB.setelah melalui proses panjang &
sangat sangat beresiko,dgn izin Allah
alhamdulillah uang ghaib akhirnya berhsil
kami keluarkan dgn jumlah yg luar biasa.
UANG GHAIB INI PENAWARAN TERBARU DARI KAMI.
setelah uang balik (UB) sudah terbukti keberhasilanya,
dan sehubungan banyaknya orang yang menginginkan hal ini
( UANG GHAIB ), kami sanggup memproses penarikan UANG GHAIB,
dngan catatan:
1.masalah utang piutang (JUMLAH BESAR)
2.tidak untuk memperkaya diri
3.sanggup menyiapkan satu ekor sapi jantan,(sebagai pengganti tumbal)
--------------------------------------------------
bagi anda yang BENAR-BENAR SERIUS dalam hal ini.....
silahkan menghubungi (PAK KYAI MAULAN ) DI NMR
( 085-210-001-377 )
atau Atau klik disini
Atau mau di bantuh togel 2D 3D 4D 5D 6D di jamin 100% tembus
الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل
Post a Comment