Jan 17, 2010

Sinergi ialah apabila dua benda bergabung untuk menjadikannya hebat dan sinergi juga bisa berlaku atas gabungan dua benda bodoh!

Do you know what is the definition of synergy?
(Atau dalam Bahasa Melayunya disebut: "Sinergi"?)

Ikut Dewan Bahasa & Pustaka:
Sinergi:

1. tindakan bersama dua ubat atau lebih ubat, otot, dll untuk menghasilkan tindakan paduan yang lebih berkesan daripada tindakan bahan tersebut secara berasingan.

2. usaha sama antara individu atau organisasi yang hasilnya lebih baik berbanding jika dibuat secara bersendirian.

Could it also be something like this? (Look below)

Benda best + Benda Best = Double Best

or

Benda Tak Best + Benda Best = Benda Best Gak Lah

or

Benda Bodoh + Benda Bodoh = Tak Bodoh Sangat?


Hmmm, susah nak percaya bahawasanya kalau sinergi wujud di antara dua benda bodoh, ia mampu menghasilkan perkara yang "tak bodoh sangat" kerana kebarangkalian yang tidak boleh dinafikan ialah gabungan itu mampu menjadikannya "terlalu bodoh"!

Meh kita kaji pulak beberapa perkataan baru (atau akronim) yang selalu kita dengar:

Bi-Pop - Bintang Popular
Co-Pro - Combine Production
Hi-Def/HD - High Definition

Dan ada juga lagi satu ni:

Seladang + Lembu = Selembu

Dan aku juga sedang fikir tentang 2 perkataan ini kalau digabungkan: (Lihat bawah)

Teropong + Terjah =

1. Terjah; or
2. PongJah; or
3. RopoJah; or
4. PongTer; or
5. JahPong; or
6. TeTe


Kah kah kah. Aku gelak sendiri dengan lawak aku sendiri! I know...i know...its a fucking long introduction for the not so funny joke.

Anyway, maksud aku menulis semua di atas ialah sebab apa yang aku baca kelmarin on The Sunday Paper.

The Teropong wrote something like this: (The heading was this: Siti, Mawi tak pernah perlekeh ruangan gosip). Aku hanya kasi 5 perenggan sahaja di bawah ini and selebihnya akan aku link kan di bawah:

KETIKA leka membelek akhbar mingguan baru-baru ini, Zubir tertarik dengan satu judul dan kandungan artikel tulisan sebuah ruangan pojok terkenal. Artikel itu melaporkan, seorang artis terkenal bertaraf diva melontarkan kritikan terhadap program gosip baru TV3, Terjah yang dikendalikan wartawan hebat, Nas Ahmad. Artis berkenaan melahirkan kritikannya menerusi Facebook beliau.

Artis itu menulis secara sangat santai dan penuh humor mempersoalkan, tidakkah Terjah itu menjatuhkan air muka artis kita? Diva popular itu sudah menjalankan tanggungjawabnya menegur stesen TV yang berpengaruh seperti TV3. Zubir ucapkan syabas kepada artis berkenaan kerana keberaniannya bersuara mempertikaikan sebuah rancangan gosip yang dikendalikan seorang penerbit dan wartawan hiburan berpengalaman seperti Nas Ahmad!

Antara lain, ruangan pojok itu melaporkan, Terjah yang dulunya segmen saja dalam Melodi, kini sudah jadi sebuah program yang matlamatnya menerjah artis-artis kontroversi. Dalam menerjah itu dan ini, adalah yang terkeluar daripada adab susila. Ada yang memalukan apabila program berkenaan seolah-olah menjadi hakim yang menjatuhkan hukuman.

Bagi Zubir, apa masalahnya dengan Terjah? Bagi Zubir, matlamat Terjah hampir sama dengan program gosip lain seperti Melodi, Fuh... Galaksi dan beberapa lagi rancangan gosip terbitan RTM dan Astro. Cuma apabila Terjah dikendalikan wartawan penyiaran dan penerbit yang banyak pengalaman dalam dunia kontroversi dan gosip artis, pasti pengisiannya lebih pedas, tapi masih relevan dengan suasana budaya orang Malaysia!

Jika Terjah disajikan dalam bentuk ‘manja’, lebih baik Terjah tidak dikeluarkan daripada Melodi. Zubir sendiri pernah dimaklumkan Nas, idea mengasingkan Terjah daripada Melodi, lahir daripada idea orang kuat Media Prima sendiri, Datuk Seri Farid Ridzuan, tapi apabila artis berkenaan berani mempertikaikan Terjah yang didakwanya boleh mengaibkan artis, anda memang seorang yang hebat, tidak seperti artis lain yang kononnya hanya ‘menikus’ sebab takut kena gam dengan stesen TV!

Lets talk about the 5th paragraph. Lets make it the controversial paragraph. Nak tahu kenapa? Sebab Teropong tulis: "Zubir sendiri pernah dimaklumkan Nas, idea mengasingkan Terjah daripada Melodi, lahir daripada idea orang kuat Media Prima sendiri, Datuk Seri Farid Ridzuan, tapi apabila artis berkenaan berani mempertikaikan."

Apa maksud Teropong dengan perkataan "BERANI"?

Does it sound like a threat to you?

Adakah artis semua kena tunduk dengan apa sahaja yang dibuat oleh program seperti Terjah atau seperti Puh atau seperti Melodi atau apa saja program yang disiarkan di TV?

Lihat "sinergi" di antara Terjah dan Teropong ini.

Teropong jelas sekali ini mempertahankan Terjah.

Cuma aku fikir, kalau apa yang Terjah buat ada justifikasinya, ada fair comment atau tidak melanggar etika, ia tidak memerlukan sinergi bodoh yang aku nyatakan di atas.

Why does Teropong need to defend Terjah?

Dalam banyak perenggan artikel itu, Teropong ini bukan main memuji artis berkenaan yang mengkritik Terjah. Sama ada niatnya baik atau tidak aku tak tahu tetapi di 2 perenggan akhir, dia menulis ini (lihat bawah):

Bagaimanapun, Zubir sanjung tinggi kritikan artis terkenal berkenaan. Itu pendapat peribadinya, suka hati dialah... Bagi Zubir, yang membuka ruang kepada kolum atau rancangan gosip TV ialah artis itu sendiri yang sering kali terpalit dengan kontroversi dan cerita sensasi sehingga menjadi buruan media massa. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan, tepuk dada tanya selera. Mereka mungkin marah apabila sudah terkena batang hidung sendiri tetapi kalau baca cerita orang lain yang kena terjah dan jadi bahan gosip mereka suka pula!

Namun, Zubir tabik spring dengan dua artis terkenal, Datuk Siti Nurhaliza dan Asmawi Ani atau Mawi AF3, sepanjang mengenali mereka, mereka acap kali diburu kontroversi dan cerita sensasi, tapi tidak pernah sekalipun memperlekehkan ruangan atau rancangan gosip, jauh sekali memusuhi media massa. Siti dan Mawi adalah antara dua artis yang paling mesra media walaupun wartawan sering mengkritik mereka, tetapi kau ada?

KOMEN AKU LAGI: Dia puji punya puji artis yang mengkritik Terjah tetapi akhirnya dia kata Mawi and Siti tak pernah kisah dan artis berkenaan pula yang seolah-olah salah sebab mengkritik. Dia juga cakap Siti dan Mawi "mesra media" (whatever fuck that means) manakala artis yang mengkritik itu tidak (i.e tetapi kau ada?). Apa lu tulis macam gampang ni Teropong? Kalau tak reti nak sinis, cakap aje lah terang-terang. You got a problem with any artiste critisizing anything here? And when they do, you so called threat them? What the fuck? You gonna ban them? Is that how you roll? And why does Terjah need this Teropong idiot to defend? Be bold, be blunt, be motherfucking unethical if you wanna but paling penting "BE ACCOUNTABLE FOR IT!"

Dammit, I promise myself not to say fuck too much, but sometimes, I just fucking have too okay. I hope you understand. There goes my 2010 resolution!

A close friend tanya aku baru-baru ini masa kat Singapura: "Kenapa kau marah sangat?" Dia kata gitu sebab dia baca Bimbo. Tapi aku balas: "Why do you think I am angry." Well, hakikatnya, I am not that angry, aku happy sangat dengan perkembangan positif media sekarang. Ini bukan aku yang cuba jadi sinikal, tetapi aku memang suka sangat sebab dulu kita tak boleh nak komen-komen bila kita tak puas hati, tetapi sekarang kita ada pelbagai medium untuk melahirkan ekspresi kita.

So? (Ini balik kepada isu Teropong tadi)

"You" wanna critisize me too in your newspaper? "You" wanna mention my name like you did before? "You" think you can mess with The Bimbo? Well, actually you can...and when you do, please bark The Bimbo's blog address as well. Hehe....

KEEP IT COOL.

Note: You can read The Teropong here.

11 comments:

Xora said...

yup!! sokong kamu Bimbo!!! aku rasa (ni rasa aje la) maybe pasal Terjah pernah masuk slot hal Teropong masa rumah Teropong kena simbah dengan cat dan ada bangkai ayam kena campak tu kot, jd Teropong rasa kena backing Terjah?

Edzlin said...

wahaha i love your article la bro. setuju sangat

topet said...

yeahhhhh...well said mr bimbo

nh said...

agenda setting. ni lah jadinya apabila kita membiarkan satu aliran yg mengkongkong mentaliti dan pemikiran.

apa yang disuapkan itulah jadi apa yang dilumatkan.

aku menyokong aliran pemikiran alternatif yg menjadi kayu penimbang kepada media arus perdana.

sekurang kurangnya, ia boleh at least, membuatkan kita berfikir dan adanya cetusan idea untuk menilai daripada hanya menelan bulat2 apa yg diperkatakan oleh peniup angin.

Anonymous said...

Aku pun tak faham apa nak diterjah. artis tu apasalah si zubir tak sebut nama. mm sebut erra fazira. sebut ajela orang dah btahu.
cubalah kalau mawi atau siti yang komen apa nak si zubir tu kata,
kadang kalau aku tengok kalu artis tu baik sengan reporte takut nak kritik kawan tu.
satu lagi aku tengok kalau paper a sokong artis a, paper b pula bantai paper a. macam kes mansor puteh

mat teropong

Ida said...

Don, IMO, he is a reporter not a journalist. Reporter, kejanya buat report saja - macam budak kecik report kat mak dia "Makkkkk.. tadi abang pukul adik.." . "Makkkkk... tengok abang ni... " padahal si abang tu elok je layan Playhouse Disney..

Kalau tak pun .. "Mana ada, adik tak buat.. abang yang buat.." So tanpa bukti yang sahih, tak sempat si abang nak defend, si emak dah keluarkan rotan.....

Anonymous said...

Kalau cam Natasha Hudson yang jadi pelakon walaupun tak reti belakon, lepas tu wat album walaupun suara hancuss tu kira sinergi gak ke? Oooo, mungkin kategori bodoh belakon+bodoh nyanyi = tak bodoh sangat kot yee... heh heh! - Aku

Liza Barhan said...

yup..really true.

Anonymous said...

haha..again, dis stupid fella ( yg belagak mengalahkan artis mahupun hakim negara) wit his masterpiece..haha abg bimbo, i do miss d industry back in the early 90's n i do still remember u! i tink it was more genuine back then..salute to u!

Anonymous said...

Perasan tak setiap kali dia bukak cerita dia, mesti si Tenuk ni mula dengan "Zubir baru balik bercuti di Bali bersama kerluarga" tak pun "ketika Zubir beristirehat di Miri" atau "ketika sedang bercanda dengan Azwan Ali di Singapura". Sempat lagi nak menunjuk-nunjuk konon dia ni masa cuti pun masih bertungkus lumus buat kerja!

lavidalabelle said...

kelakar le mat teropong tu

nway cukup lah ada Melodi tu kan. ini nak buat rancangan Terjah. rasa mcm kelakar pun ada haih.

apa per pun i cuma terjah rancangan itu kalau pengacaranya sekacak abang Johnny Depp xD haha

sorylah Nas tu patut belakang tabir je. lalala...

Jan 17, 2010

Sinergi ialah apabila dua benda bergabung untuk menjadikannya hebat dan sinergi juga bisa berlaku atas gabungan dua benda bodoh!

Do you know what is the definition of synergy?
(Atau dalam Bahasa Melayunya disebut: "Sinergi"?)

Ikut Dewan Bahasa & Pustaka:
Sinergi:

1. tindakan bersama dua ubat atau lebih ubat, otot, dll untuk menghasilkan tindakan paduan yang lebih berkesan daripada tindakan bahan tersebut secara berasingan.

2. usaha sama antara individu atau organisasi yang hasilnya lebih baik berbanding jika dibuat secara bersendirian.

Could it also be something like this? (Look below)

Benda best + Benda Best = Double Best

or

Benda Tak Best + Benda Best = Benda Best Gak Lah

or

Benda Bodoh + Benda Bodoh = Tak Bodoh Sangat?


Hmmm, susah nak percaya bahawasanya kalau sinergi wujud di antara dua benda bodoh, ia mampu menghasilkan perkara yang "tak bodoh sangat" kerana kebarangkalian yang tidak boleh dinafikan ialah gabungan itu mampu menjadikannya "terlalu bodoh"!

Meh kita kaji pulak beberapa perkataan baru (atau akronim) yang selalu kita dengar:

Bi-Pop - Bintang Popular
Co-Pro - Combine Production
Hi-Def/HD - High Definition

Dan ada juga lagi satu ni:

Seladang + Lembu = Selembu

Dan aku juga sedang fikir tentang 2 perkataan ini kalau digabungkan: (Lihat bawah)

Teropong + Terjah =

1. Terjah; or
2. PongJah; or
3. RopoJah; or
4. PongTer; or
5. JahPong; or
6. TeTe


Kah kah kah. Aku gelak sendiri dengan lawak aku sendiri! I know...i know...its a fucking long introduction for the not so funny joke.

Anyway, maksud aku menulis semua di atas ialah sebab apa yang aku baca kelmarin on The Sunday Paper.

The Teropong wrote something like this: (The heading was this: Siti, Mawi tak pernah perlekeh ruangan gosip). Aku hanya kasi 5 perenggan sahaja di bawah ini and selebihnya akan aku link kan di bawah:

KETIKA leka membelek akhbar mingguan baru-baru ini, Zubir tertarik dengan satu judul dan kandungan artikel tulisan sebuah ruangan pojok terkenal. Artikel itu melaporkan, seorang artis terkenal bertaraf diva melontarkan kritikan terhadap program gosip baru TV3, Terjah yang dikendalikan wartawan hebat, Nas Ahmad. Artis berkenaan melahirkan kritikannya menerusi Facebook beliau.

Artis itu menulis secara sangat santai dan penuh humor mempersoalkan, tidakkah Terjah itu menjatuhkan air muka artis kita? Diva popular itu sudah menjalankan tanggungjawabnya menegur stesen TV yang berpengaruh seperti TV3. Zubir ucapkan syabas kepada artis berkenaan kerana keberaniannya bersuara mempertikaikan sebuah rancangan gosip yang dikendalikan seorang penerbit dan wartawan hiburan berpengalaman seperti Nas Ahmad!

Antara lain, ruangan pojok itu melaporkan, Terjah yang dulunya segmen saja dalam Melodi, kini sudah jadi sebuah program yang matlamatnya menerjah artis-artis kontroversi. Dalam menerjah itu dan ini, adalah yang terkeluar daripada adab susila. Ada yang memalukan apabila program berkenaan seolah-olah menjadi hakim yang menjatuhkan hukuman.

Bagi Zubir, apa masalahnya dengan Terjah? Bagi Zubir, matlamat Terjah hampir sama dengan program gosip lain seperti Melodi, Fuh... Galaksi dan beberapa lagi rancangan gosip terbitan RTM dan Astro. Cuma apabila Terjah dikendalikan wartawan penyiaran dan penerbit yang banyak pengalaman dalam dunia kontroversi dan gosip artis, pasti pengisiannya lebih pedas, tapi masih relevan dengan suasana budaya orang Malaysia!

Jika Terjah disajikan dalam bentuk ‘manja’, lebih baik Terjah tidak dikeluarkan daripada Melodi. Zubir sendiri pernah dimaklumkan Nas, idea mengasingkan Terjah daripada Melodi, lahir daripada idea orang kuat Media Prima sendiri, Datuk Seri Farid Ridzuan, tapi apabila artis berkenaan berani mempertikaikan Terjah yang didakwanya boleh mengaibkan artis, anda memang seorang yang hebat, tidak seperti artis lain yang kononnya hanya ‘menikus’ sebab takut kena gam dengan stesen TV!

Lets talk about the 5th paragraph. Lets make it the controversial paragraph. Nak tahu kenapa? Sebab Teropong tulis: "Zubir sendiri pernah dimaklumkan Nas, idea mengasingkan Terjah daripada Melodi, lahir daripada idea orang kuat Media Prima sendiri, Datuk Seri Farid Ridzuan, tapi apabila artis berkenaan berani mempertikaikan."

Apa maksud Teropong dengan perkataan "BERANI"?

Does it sound like a threat to you?

Adakah artis semua kena tunduk dengan apa sahaja yang dibuat oleh program seperti Terjah atau seperti Puh atau seperti Melodi atau apa saja program yang disiarkan di TV?

Lihat "sinergi" di antara Terjah dan Teropong ini.

Teropong jelas sekali ini mempertahankan Terjah.

Cuma aku fikir, kalau apa yang Terjah buat ada justifikasinya, ada fair comment atau tidak melanggar etika, ia tidak memerlukan sinergi bodoh yang aku nyatakan di atas.

Why does Teropong need to defend Terjah?

Dalam banyak perenggan artikel itu, Teropong ini bukan main memuji artis berkenaan yang mengkritik Terjah. Sama ada niatnya baik atau tidak aku tak tahu tetapi di 2 perenggan akhir, dia menulis ini (lihat bawah):

Bagaimanapun, Zubir sanjung tinggi kritikan artis terkenal berkenaan. Itu pendapat peribadinya, suka hati dialah... Bagi Zubir, yang membuka ruang kepada kolum atau rancangan gosip TV ialah artis itu sendiri yang sering kali terpalit dengan kontroversi dan cerita sensasi sehingga menjadi buruan media massa. Jadi, siapa yang harus dipersalahkan, tepuk dada tanya selera. Mereka mungkin marah apabila sudah terkena batang hidung sendiri tetapi kalau baca cerita orang lain yang kena terjah dan jadi bahan gosip mereka suka pula!

Namun, Zubir tabik spring dengan dua artis terkenal, Datuk Siti Nurhaliza dan Asmawi Ani atau Mawi AF3, sepanjang mengenali mereka, mereka acap kali diburu kontroversi dan cerita sensasi, tapi tidak pernah sekalipun memperlekehkan ruangan atau rancangan gosip, jauh sekali memusuhi media massa. Siti dan Mawi adalah antara dua artis yang paling mesra media walaupun wartawan sering mengkritik mereka, tetapi kau ada?

KOMEN AKU LAGI: Dia puji punya puji artis yang mengkritik Terjah tetapi akhirnya dia kata Mawi and Siti tak pernah kisah dan artis berkenaan pula yang seolah-olah salah sebab mengkritik. Dia juga cakap Siti dan Mawi "mesra media" (whatever fuck that means) manakala artis yang mengkritik itu tidak (i.e tetapi kau ada?). Apa lu tulis macam gampang ni Teropong? Kalau tak reti nak sinis, cakap aje lah terang-terang. You got a problem with any artiste critisizing anything here? And when they do, you so called threat them? What the fuck? You gonna ban them? Is that how you roll? And why does Terjah need this Teropong idiot to defend? Be bold, be blunt, be motherfucking unethical if you wanna but paling penting "BE ACCOUNTABLE FOR IT!"

Dammit, I promise myself not to say fuck too much, but sometimes, I just fucking have too okay. I hope you understand. There goes my 2010 resolution!

A close friend tanya aku baru-baru ini masa kat Singapura: "Kenapa kau marah sangat?" Dia kata gitu sebab dia baca Bimbo. Tapi aku balas: "Why do you think I am angry." Well, hakikatnya, I am not that angry, aku happy sangat dengan perkembangan positif media sekarang. Ini bukan aku yang cuba jadi sinikal, tetapi aku memang suka sangat sebab dulu kita tak boleh nak komen-komen bila kita tak puas hati, tetapi sekarang kita ada pelbagai medium untuk melahirkan ekspresi kita.

So? (Ini balik kepada isu Teropong tadi)

"You" wanna critisize me too in your newspaper? "You" wanna mention my name like you did before? "You" think you can mess with The Bimbo? Well, actually you can...and when you do, please bark The Bimbo's blog address as well. Hehe....

KEEP IT COOL.

Note: You can read The Teropong here.

11 comments:

Xora said...

yup!! sokong kamu Bimbo!!! aku rasa (ni rasa aje la) maybe pasal Terjah pernah masuk slot hal Teropong masa rumah Teropong kena simbah dengan cat dan ada bangkai ayam kena campak tu kot, jd Teropong rasa kena backing Terjah?

Edzlin said...

wahaha i love your article la bro. setuju sangat

topet said...

yeahhhhh...well said mr bimbo

nh said...

agenda setting. ni lah jadinya apabila kita membiarkan satu aliran yg mengkongkong mentaliti dan pemikiran.

apa yang disuapkan itulah jadi apa yang dilumatkan.

aku menyokong aliran pemikiran alternatif yg menjadi kayu penimbang kepada media arus perdana.

sekurang kurangnya, ia boleh at least, membuatkan kita berfikir dan adanya cetusan idea untuk menilai daripada hanya menelan bulat2 apa yg diperkatakan oleh peniup angin.

Anonymous said...

Aku pun tak faham apa nak diterjah. artis tu apasalah si zubir tak sebut nama. mm sebut erra fazira. sebut ajela orang dah btahu.
cubalah kalau mawi atau siti yang komen apa nak si zubir tu kata,
kadang kalau aku tengok kalu artis tu baik sengan reporte takut nak kritik kawan tu.
satu lagi aku tengok kalau paper a sokong artis a, paper b pula bantai paper a. macam kes mansor puteh

mat teropong

Ida said...

Don, IMO, he is a reporter not a journalist. Reporter, kejanya buat report saja - macam budak kecik report kat mak dia "Makkkkk.. tadi abang pukul adik.." . "Makkkkk... tengok abang ni... " padahal si abang tu elok je layan Playhouse Disney..

Kalau tak pun .. "Mana ada, adik tak buat.. abang yang buat.." So tanpa bukti yang sahih, tak sempat si abang nak defend, si emak dah keluarkan rotan.....

Anonymous said...

Kalau cam Natasha Hudson yang jadi pelakon walaupun tak reti belakon, lepas tu wat album walaupun suara hancuss tu kira sinergi gak ke? Oooo, mungkin kategori bodoh belakon+bodoh nyanyi = tak bodoh sangat kot yee... heh heh! - Aku

Liza Barhan said...

yup..really true.

Anonymous said...

haha..again, dis stupid fella ( yg belagak mengalahkan artis mahupun hakim negara) wit his masterpiece..haha abg bimbo, i do miss d industry back in the early 90's n i do still remember u! i tink it was more genuine back then..salute to u!

Anonymous said...

Perasan tak setiap kali dia bukak cerita dia, mesti si Tenuk ni mula dengan "Zubir baru balik bercuti di Bali bersama kerluarga" tak pun "ketika Zubir beristirehat di Miri" atau "ketika sedang bercanda dengan Azwan Ali di Singapura". Sempat lagi nak menunjuk-nunjuk konon dia ni masa cuti pun masih bertungkus lumus buat kerja!

lavidalabelle said...

kelakar le mat teropong tu

nway cukup lah ada Melodi tu kan. ini nak buat rancangan Terjah. rasa mcm kelakar pun ada haih.

apa per pun i cuma terjah rancangan itu kalau pengacaranya sekacak abang Johnny Depp xD haha

sorylah Nas tu patut belakang tabir je. lalala...