May 17, 2009

Aku tak mahu nak serius sangat dengan review AF7 ni...so aku tulis style relax-relax aje okay. Layannnnnn! :)

Terus teranglah, aku ni memang bukan peminat AF tapi aku juga tak boleh nak nafikan populariti rancangan realiti itu di masa kini. And yes, I was there at Stadium Putra Bukit Jalil last nite to watch the final concert. That Hafiz guy memang boleh menyanyi and yang lain-lain tu tak berapa elok.

Si Aril budak yang terkeluar awal-awal tu menang sorak.

Si Yazid budak yang nyanyi lagu Dewa tu - "Why the hell was he in the final?"

Si Isma bini Zul kawan aku tu - "Hmmm....I can't remember what song she sang pun"

Si Akim, yang nyanyi lagu Faizal Tahir tu - "If only you concerntrated more on your vocals rather than giving that awful performance....try acting dude!"

Watching the finals was not as fun as the post party sebab aku suka "pasang telinga".

To me and many more, it was just another final show, but to some people it gave them more than that. Ia terbitkan emosi sama ada suka atau benci, seronok atau amarah dan pelbagai lagi.

Ini suara-suara yang aku dengar saat aku "pasang telinga"

SUARA 1: Hafiz tu? Apa transformasi dia kalau nak dibandingkan dengan Akim? He is just overrated from the start to begin with.

SUARA 2: Memang diorang macam nak kasi Aril menang. Tu sebab kasi lagu Kasih Tak Sampai so that he could shine.

SUARA 3: Lagu baru Isma tu macam aku pernah dengar lah...tak rasa macam original.

SUARA 4: That Yazid was so pathetic.

SUARA 5: Satay dia sedap gak lah. (This was referring to the post party food)

SUARA 6: Komen-komen Adlin tadi memang spot on sangat. About Hafiz tadi, dia kata apa lagi Hafiz ada selain kehebatan vokalnya? That is what I meant by Hafiz tak melalui transformation berbanding yang lain.

SUARA 7: I heard Abdul Rahman has quit TV3 and now Amrin is the new Group MD. (This was reffering to the news that the Media Prima MD, Abdul Rahman Ahmad, left TV3 to UEM)

Things that I like at AF7 Final Concert last night:
(Tidak mengikut susunan sebab aku main tulis aje apa yang aku ingat okay)


1. My Seat - Aku duduk di VIP section tetapi di bahagian atas dan belakang. Sebelah aku ialah teman, Pat Ibrahim yang selalu ajar orang menari tu. Kita orang layan AF7 dengan penuh kritikan sendiri. Aku fikir bila duduk di belakang, aku senang nak blah tapi seronok pulak aku layan kritikan Pat.

2. That Aidit Alfian song sung by Hafiz. I thot it's a wonderful song that helped Hafiz a lot on his votes.

3. The lighting at the concert was so fucking fantastic!

4. The sound system was amazing.

5. All Adlin's comments were good. For the 1st time, I like what came out from his mouth.

6. Sarimah Ibrahim was really really entertaining. Also, Stacy is fuckin awesome!

Sarimah memang best.

7. The fucking fantastic crowd. Aku rasa crowd-crowd AF di stadium malam tadi hebat sesangat-sangatnya. They were supportive and LOUD!

Things that I dis-like at AF7 Final Concert last night:
(Tidak mengikut susunan sebab aku main tulis aje apa yang aku ingat okay)


1. Lawak nak cover kencing atas stage itu amat busuk sekali.

2. Lawak Teddy Bear dengan Aril tu is so fucking old!

3. Why the hell was Din Beramboi there?

4. Yazid butchered one of my favorite song, Qasidah Cinta. Damn you Dude!

5. Aril kacau Hafiz while he was delivering his winning speech and also this Aril boy is acting so fuckin weird dengan meraba-raba perut Hafiz masa AC nak announce winner. What the hell is wrong with you kid?

Tak caya tengok gambar yang aku cilok dari MrManager ni.

6. That guy who sang Di Alam Fana Cinta tu....what happened man?

7. That guy who sang Lefthanded's Seruan tu...dude, this is year 2009....not 1999. Lu rock kapak luar biasa beb.

Secara keseluruhannya, I do think AF7 Final Concert was a good production.

Buat lah apa jenis program nyanyi realiti macam Mentor ke, GangStarz ke or the arkaik Bintang RTM, we just have to agree that AF adalah yang paling hebat. Suka tak suka, it is number 1.

Well.....KEEP IT COOL then.

Kredit Gambar: mrmanager.blogspot.com dan www.klubbkidd.com

18 comments:

Obefiend said...

raba perut?

bak kata hazrey

"pondanzzzzzzzzzzzzzzzz"

btw. i missed the lawak kencing atas pentas. what was that? care to elaborate don?

DonCorleone said...

Well AC was asking one of the contestant macam mana nak perform saat terasa sangat nak kencing. So, then Din Beramboi came on stage and showed how to dance sambil kencing atas stage. Busuk ke tidak ni?

DoOrDie said...

another one is when dia suh si akim tu cover malu untuk zip seluar atas pentas masa peminat nak salam ngan akim. ntahapahapa!

peribadinya, saya lebih gemar OIAM and MI. 3 tiket AF ni gwe bagi kat mak, abah, adik sebab dorang je layan beria. Gwe tgk sebab mengisi masa lapang.

Hazrey said...

Meh aku tulis sikit meh. Aku tunggu peluang jek ni.

Semalam, aku tak tengok AF sebab whatever it is pada aku, yang menang tetap setengah masak, and for the fact is, it is a marketing programme solely. I know you can't agree as you are in Astro now.

This is what I wrote in Obefiend's blog:

Anyway, I am not fanatic fan of AF nor any of singing competition sebab biasanya yang setengah masak akan menang except for some or few, thus it may be unjustified for me to comment on the last nite's final.

Tetapi satu hakikatnya ialah:

1. Ok, here we have another juara. What gonna happen to him after this? Duta Mamee? Duta Samsung? Duta Shampoo (and this would be most suitable). Itu adalah bukti yang nyata ia adalah satu program marketing, sebab approach 'jualan' pemenangnya ialah = hey look at this, we have an AF winners that garners thousands of votes @ SMSes. There, you are promised to thousands of followers. What they do not know is, some SMSes could be repeated / duplicate from a sole audience.

2. Ok this is an academy. But kalau ikut standard, academy does not offer short course kelam kabut camni.And does the academy mengubah corak kelahiran / kemunculan artis berkualiti dan evergreen ke pentas seni? Adakah ia mampu memberi impak atau meningkatkan kualiti artis? Atau kita memang mahukan bersandarkan populariti semata mata atau dalam erti kata lain, berapa banyak sms yang kau dapat, kau berjaya, macam tu? Memang populariti penting, tapi kualiti? Apa kualiti mereka kalau pitching pun selalu tinggal kat rumah.

3. Banyak yang kita dengar ketika audition program ini - ".. tujuan saya menyertai AF ialah untuk mengubah nasib keluarga saya." Ok, now we have a winner. How does that change nasib family diaorang? Adakah diterapkan bahawa pendidikan teras itu amat penting biarpun sudah bergelar artis sebab aku pernah tengok seorang peserta audition ditanya siapakah Perdana Menteri Ketiga dijawabnya Anwar Ibrahim!!! Adakah ciri moral ini diterapkan, contoh sebagai hadiah sisipan - melanjutkan diploma dalam seni muzik dan sebagainya sebagai lanjutan dari pendidikan short cut di akademi ini? Honda Accord itu akan depreciate tetapi kalau dihantar pemenang lanjut pendidikan tentang ilmu seni, adakah ia akan depreciate? Dan jawapannya ialah: AF adalah satu program marketing semata mata.

4. Berapa jumlah perolehan dari undi penonton? Adakah sedikit jumlah itu digunakan untuk memberi sumbangan kepada pelajar seni muzik dari keluarga susah? Itu pastinya "..mengubah nasib keluarga saya..".

Truly, I am not against the production team sebab aku tahu macam mana kerjanya di belakang tabir, penat nak mampus. Kekadang tidur sejam dua jek. Tetapi branding dept perlu ada memikirkan kesinambungan bro. So kau sebagai orang besar kat sana kena cakaplah, AF perlu ada kesinambungan dari sudut pembelajaran seni.

Aku tahu, argument akan timbul - di luar negara takder pun kena antar sambung belajar, well aku rasa kualiti diaorang lagi elok kot berbanding kita maka, eloklah dihantar bebudak tu sambung belajar, lagi molek aku rasa. Jangan syok separuh jalan. Kalau betul nak ubah nasib keluarga, jadikan diri mereka contoh kepada masyarakat - bukan sekadar menyanyi tetapi ilmu kosong. Apa apa hal, apa yang dipelajari di AF, tak sampai 10 peratus pun sebenarnya. Kalau macam tu, takyahlah orang seperti Belle pergi Uitm belajar bertahun tahun. Buat penat jek.

Ya aku tau, komen aku panjang sebab aku punya sukalah.

Hazrey said...

Ohh yang cakap Anwar Ibrahim PM ketiga tu bukan program AF, just in case people konpius. Adalah satu program tu. Takleh cakap.

i.am.belle said...

tak sempat tonton AF. baguslah Hafiz menang, vokal dia best tp belle tak rasa dia ada aura 'superstar'.

kalaulah Sarimah jd hos AF, lagi best dr AC.

OMG, din beramboi ada kat sana, lawak spastik sih. sucks

bro, OIAM is number 1 xD

milimilo said...

aril tu mmg takde kerja..byk kali gak dia kacau hafiz..haish

Anonymous said...

sy suke tgk af tp bg sy oiam n mi better than af...af tuk bdk2 yg bru nk blaja nyanyi bley la....juz for publisiti n bkn kualiti...eerm...ape2pon...itula realiti....:P

Ayyman Rahim said...

Rasanya Sarimah lagi best drpd AC. AC tu penuh dengan lame jokes la, pfft. Yeah, AF is still the best.

Anonymous said...

i agree af still number one

tengoklah af musim akan datang nanti..

semua yang datang uji bakat tuh peserta dari rancangan realiti LAIN...

duh..how I'm sick of too much of the recycle contestant...

livelifethefullest said...

aku pun tak tau pesal pe la mamat nyanyi lagu fotograf (izzit?) tu leh dapat top 20..adoyaiiii!

Obefiend said...

don

busuk abis...... serious.. apa ra?

sultanmuzaffar said...

kalau nama blog aku naik dlm meeting, aku akan refer blog ni jugak. hahahahaha.

Ida said...

My personal view of AF:

1. Popular tak semestinya, atau boleh jadi terbaik
2. Terbaik tak semestinya popular
3. Juara AF yang aku rasa betul-betul juara adalah Vince dan Zahid.
4. Juara paling teruk dan aku rasa dia ni menang sebab popular saja, sorry to say, adalah Mawi.
5. Stacy adalah juara AF yang lebih bagus dari Mila sebab Stacy punya stamina sangat cun.
6. Ramai peserta AF yang aku rasa suaranya bagus dan unik dan bakatnya semulajadi, tapi sayang, mereka tak cukup popular untuk menang. Contoh - Bob, Amylea, Farhan.
7. Hafiz deserves to win sebab dia memang ada bakat menyanyi dan suara dia bagus, cuma aku takut nanti dia ni akhirnya kurang versatile.
8. AF dah makin kurang relevan sebab dah terlampau banyak program yang similar.
9. Sarimah is better than AC.
10. Aku miss Pak Nil jadi hos AF.

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

AF7 makin hambar dengan lakonan-lakonan tenaga pengajar yangnampak sangat buat-buat!!

harap Af di rehatkan sementara untuk produksi mencari alternatif lain bagi mengembalikan semula kegemilangan Af yang semakin suram!

Ain said...

kalau ada AF8, tolonglah buang AC tu, he never learns. last season pun org dah kutuk lawak dia yg tak lawak tu. tapi this season he gave worse ones. dah la kalau dah tak de bakat melawak jangan la di paksa-paksa. jadi laughing stock je org yg try nak buat lawak tu..


kasi sarimah je jadi concert host.

sis_nita said...

rindu kat sarimah!

katanyerr..
menanahhhh..
menetessss..

apa lagikk ehh..??

DoOrDie said...

wat saspennnn je..

May 17, 2009

Aku tak mahu nak serius sangat dengan review AF7 ni...so aku tulis style relax-relax aje okay. Layannnnnn! :)

Terus teranglah, aku ni memang bukan peminat AF tapi aku juga tak boleh nak nafikan populariti rancangan realiti itu di masa kini. And yes, I was there at Stadium Putra Bukit Jalil last nite to watch the final concert. That Hafiz guy memang boleh menyanyi and yang lain-lain tu tak berapa elok.

Si Aril budak yang terkeluar awal-awal tu menang sorak.

Si Yazid budak yang nyanyi lagu Dewa tu - "Why the hell was he in the final?"

Si Isma bini Zul kawan aku tu - "Hmmm....I can't remember what song she sang pun"

Si Akim, yang nyanyi lagu Faizal Tahir tu - "If only you concerntrated more on your vocals rather than giving that awful performance....try acting dude!"

Watching the finals was not as fun as the post party sebab aku suka "pasang telinga".

To me and many more, it was just another final show, but to some people it gave them more than that. Ia terbitkan emosi sama ada suka atau benci, seronok atau amarah dan pelbagai lagi.

Ini suara-suara yang aku dengar saat aku "pasang telinga"

SUARA 1: Hafiz tu? Apa transformasi dia kalau nak dibandingkan dengan Akim? He is just overrated from the start to begin with.

SUARA 2: Memang diorang macam nak kasi Aril menang. Tu sebab kasi lagu Kasih Tak Sampai so that he could shine.

SUARA 3: Lagu baru Isma tu macam aku pernah dengar lah...tak rasa macam original.

SUARA 4: That Yazid was so pathetic.

SUARA 5: Satay dia sedap gak lah. (This was referring to the post party food)

SUARA 6: Komen-komen Adlin tadi memang spot on sangat. About Hafiz tadi, dia kata apa lagi Hafiz ada selain kehebatan vokalnya? That is what I meant by Hafiz tak melalui transformation berbanding yang lain.

SUARA 7: I heard Abdul Rahman has quit TV3 and now Amrin is the new Group MD. (This was reffering to the news that the Media Prima MD, Abdul Rahman Ahmad, left TV3 to UEM)

Things that I like at AF7 Final Concert last night:
(Tidak mengikut susunan sebab aku main tulis aje apa yang aku ingat okay)


1. My Seat - Aku duduk di VIP section tetapi di bahagian atas dan belakang. Sebelah aku ialah teman, Pat Ibrahim yang selalu ajar orang menari tu. Kita orang layan AF7 dengan penuh kritikan sendiri. Aku fikir bila duduk di belakang, aku senang nak blah tapi seronok pulak aku layan kritikan Pat.

2. That Aidit Alfian song sung by Hafiz. I thot it's a wonderful song that helped Hafiz a lot on his votes.

3. The lighting at the concert was so fucking fantastic!

4. The sound system was amazing.

5. All Adlin's comments were good. For the 1st time, I like what came out from his mouth.

6. Sarimah Ibrahim was really really entertaining. Also, Stacy is fuckin awesome!

Sarimah memang best.

7. The fucking fantastic crowd. Aku rasa crowd-crowd AF di stadium malam tadi hebat sesangat-sangatnya. They were supportive and LOUD!

Things that I dis-like at AF7 Final Concert last night:
(Tidak mengikut susunan sebab aku main tulis aje apa yang aku ingat okay)


1. Lawak nak cover kencing atas stage itu amat busuk sekali.

2. Lawak Teddy Bear dengan Aril tu is so fucking old!

3. Why the hell was Din Beramboi there?

4. Yazid butchered one of my favorite song, Qasidah Cinta. Damn you Dude!

5. Aril kacau Hafiz while he was delivering his winning speech and also this Aril boy is acting so fuckin weird dengan meraba-raba perut Hafiz masa AC nak announce winner. What the hell is wrong with you kid?

Tak caya tengok gambar yang aku cilok dari MrManager ni.

6. That guy who sang Di Alam Fana Cinta tu....what happened man?

7. That guy who sang Lefthanded's Seruan tu...dude, this is year 2009....not 1999. Lu rock kapak luar biasa beb.

Secara keseluruhannya, I do think AF7 Final Concert was a good production.

Buat lah apa jenis program nyanyi realiti macam Mentor ke, GangStarz ke or the arkaik Bintang RTM, we just have to agree that AF adalah yang paling hebat. Suka tak suka, it is number 1.

Well.....KEEP IT COOL then.

Kredit Gambar: mrmanager.blogspot.com dan www.klubbkidd.com

18 comments:

Obefiend said...

raba perut?

bak kata hazrey

"pondanzzzzzzzzzzzzzzzz"

btw. i missed the lawak kencing atas pentas. what was that? care to elaborate don?

DonCorleone said...

Well AC was asking one of the contestant macam mana nak perform saat terasa sangat nak kencing. So, then Din Beramboi came on stage and showed how to dance sambil kencing atas stage. Busuk ke tidak ni?

DoOrDie said...

another one is when dia suh si akim tu cover malu untuk zip seluar atas pentas masa peminat nak salam ngan akim. ntahapahapa!

peribadinya, saya lebih gemar OIAM and MI. 3 tiket AF ni gwe bagi kat mak, abah, adik sebab dorang je layan beria. Gwe tgk sebab mengisi masa lapang.

Hazrey said...

Meh aku tulis sikit meh. Aku tunggu peluang jek ni.

Semalam, aku tak tengok AF sebab whatever it is pada aku, yang menang tetap setengah masak, and for the fact is, it is a marketing programme solely. I know you can't agree as you are in Astro now.

This is what I wrote in Obefiend's blog:

Anyway, I am not fanatic fan of AF nor any of singing competition sebab biasanya yang setengah masak akan menang except for some or few, thus it may be unjustified for me to comment on the last nite's final.

Tetapi satu hakikatnya ialah:

1. Ok, here we have another juara. What gonna happen to him after this? Duta Mamee? Duta Samsung? Duta Shampoo (and this would be most suitable). Itu adalah bukti yang nyata ia adalah satu program marketing, sebab approach 'jualan' pemenangnya ialah = hey look at this, we have an AF winners that garners thousands of votes @ SMSes. There, you are promised to thousands of followers. What they do not know is, some SMSes could be repeated / duplicate from a sole audience.

2. Ok this is an academy. But kalau ikut standard, academy does not offer short course kelam kabut camni.And does the academy mengubah corak kelahiran / kemunculan artis berkualiti dan evergreen ke pentas seni? Adakah ia mampu memberi impak atau meningkatkan kualiti artis? Atau kita memang mahukan bersandarkan populariti semata mata atau dalam erti kata lain, berapa banyak sms yang kau dapat, kau berjaya, macam tu? Memang populariti penting, tapi kualiti? Apa kualiti mereka kalau pitching pun selalu tinggal kat rumah.

3. Banyak yang kita dengar ketika audition program ini - ".. tujuan saya menyertai AF ialah untuk mengubah nasib keluarga saya." Ok, now we have a winner. How does that change nasib family diaorang? Adakah diterapkan bahawa pendidikan teras itu amat penting biarpun sudah bergelar artis sebab aku pernah tengok seorang peserta audition ditanya siapakah Perdana Menteri Ketiga dijawabnya Anwar Ibrahim!!! Adakah ciri moral ini diterapkan, contoh sebagai hadiah sisipan - melanjutkan diploma dalam seni muzik dan sebagainya sebagai lanjutan dari pendidikan short cut di akademi ini? Honda Accord itu akan depreciate tetapi kalau dihantar pemenang lanjut pendidikan tentang ilmu seni, adakah ia akan depreciate? Dan jawapannya ialah: AF adalah satu program marketing semata mata.

4. Berapa jumlah perolehan dari undi penonton? Adakah sedikit jumlah itu digunakan untuk memberi sumbangan kepada pelajar seni muzik dari keluarga susah? Itu pastinya "..mengubah nasib keluarga saya..".

Truly, I am not against the production team sebab aku tahu macam mana kerjanya di belakang tabir, penat nak mampus. Kekadang tidur sejam dua jek. Tetapi branding dept perlu ada memikirkan kesinambungan bro. So kau sebagai orang besar kat sana kena cakaplah, AF perlu ada kesinambungan dari sudut pembelajaran seni.

Aku tahu, argument akan timbul - di luar negara takder pun kena antar sambung belajar, well aku rasa kualiti diaorang lagi elok kot berbanding kita maka, eloklah dihantar bebudak tu sambung belajar, lagi molek aku rasa. Jangan syok separuh jalan. Kalau betul nak ubah nasib keluarga, jadikan diri mereka contoh kepada masyarakat - bukan sekadar menyanyi tetapi ilmu kosong. Apa apa hal, apa yang dipelajari di AF, tak sampai 10 peratus pun sebenarnya. Kalau macam tu, takyahlah orang seperti Belle pergi Uitm belajar bertahun tahun. Buat penat jek.

Ya aku tau, komen aku panjang sebab aku punya sukalah.

Hazrey said...

Ohh yang cakap Anwar Ibrahim PM ketiga tu bukan program AF, just in case people konpius. Adalah satu program tu. Takleh cakap.

i.am.belle said...

tak sempat tonton AF. baguslah Hafiz menang, vokal dia best tp belle tak rasa dia ada aura 'superstar'.

kalaulah Sarimah jd hos AF, lagi best dr AC.

OMG, din beramboi ada kat sana, lawak spastik sih. sucks

bro, OIAM is number 1 xD

milimilo said...

aril tu mmg takde kerja..byk kali gak dia kacau hafiz..haish

Anonymous said...

sy suke tgk af tp bg sy oiam n mi better than af...af tuk bdk2 yg bru nk blaja nyanyi bley la....juz for publisiti n bkn kualiti...eerm...ape2pon...itula realiti....:P

Ayyman Rahim said...

Rasanya Sarimah lagi best drpd AC. AC tu penuh dengan lame jokes la, pfft. Yeah, AF is still the best.

Anonymous said...

i agree af still number one

tengoklah af musim akan datang nanti..

semua yang datang uji bakat tuh peserta dari rancangan realiti LAIN...

duh..how I'm sick of too much of the recycle contestant...

livelifethefullest said...

aku pun tak tau pesal pe la mamat nyanyi lagu fotograf (izzit?) tu leh dapat top 20..adoyaiiii!

Obefiend said...

don

busuk abis...... serious.. apa ra?

sultanmuzaffar said...

kalau nama blog aku naik dlm meeting, aku akan refer blog ni jugak. hahahahaha.

Ida said...

My personal view of AF:

1. Popular tak semestinya, atau boleh jadi terbaik
2. Terbaik tak semestinya popular
3. Juara AF yang aku rasa betul-betul juara adalah Vince dan Zahid.
4. Juara paling teruk dan aku rasa dia ni menang sebab popular saja, sorry to say, adalah Mawi.
5. Stacy adalah juara AF yang lebih bagus dari Mila sebab Stacy punya stamina sangat cun.
6. Ramai peserta AF yang aku rasa suaranya bagus dan unik dan bakatnya semulajadi, tapi sayang, mereka tak cukup popular untuk menang. Contoh - Bob, Amylea, Farhan.
7. Hafiz deserves to win sebab dia memang ada bakat menyanyi dan suara dia bagus, cuma aku takut nanti dia ni akhirnya kurang versatile.
8. AF dah makin kurang relevan sebab dah terlampau banyak program yang similar.
9. Sarimah is better than AC.
10. Aku miss Pak Nil jadi hos AF.

<< s| teD| yanG GOmuK >> said...

AF7 makin hambar dengan lakonan-lakonan tenaga pengajar yangnampak sangat buat-buat!!

harap Af di rehatkan sementara untuk produksi mencari alternatif lain bagi mengembalikan semula kegemilangan Af yang semakin suram!

Ain said...

kalau ada AF8, tolonglah buang AC tu, he never learns. last season pun org dah kutuk lawak dia yg tak lawak tu. tapi this season he gave worse ones. dah la kalau dah tak de bakat melawak jangan la di paksa-paksa. jadi laughing stock je org yg try nak buat lawak tu..


kasi sarimah je jadi concert host.

sis_nita said...

rindu kat sarimah!

katanyerr..
menanahhhh..
menetessss..

apa lagikk ehh..??

DoOrDie said...

wat saspennnn je..