May 15, 2009

Aku hari ini teringatkan DADDY. Lalu aku hidangkan lagu ini untuk korang layan.

Kadang-kadang memang aku melayang fikirkan masa lalu.

Aku cuba ingat tentang muzik yang pertama aku dengar sebenarnya dan kalau tak silap aku, arwah Daddy suka pasang piring hitam Beethoven. Dia paksa aku dengan abang aku dengar dan masa tu kakak aku (yang satu-satunya perempuan dalam keluarga) akan sentiasa bersama mak.

Bila Daddy tak ada di rumah, aku belasah pasang piring hitam abang aku iaitu Moonflower (Santana) dan The Beatles.

Tapi sekali tu aku discover piring hitam Daddy. Ia adalah Paul Anka. Lalu aku putarkan. Aku main lagu Papa. Dulu mana ada internet. So, bila Daddy balik, aku suruh dia tuliskan lirik lagu Papa itu.

Dan liriknya beginilah bunyinya:

Everyday my papa would work
To try to make ends meet
To see that we would eat
Keep those shoes upon my feet
Every night my papa would take me
And tuck me in my bed
Kiss me on my head
After all my prayers were said
And there were years
Of sadness and of tears
Through it all
Together we were strong
We were strong
Times were rough
But Papa he was tough
Mama stood beside him all along

Growing up with them was easy
The time had flew on by
The years began to fly
They aged and so did I
And I could tell
That mama she wasn't well
Papa knew and deep down so did she
So did she
When she died
Papa broke down and he cried
And all he could say was, "God, why her? Take me!"
Everyday he sat there sleeping in a rocking chair
He never went upstais
Because she wasn't there

Then one day my Papa said,
"Son, I'm proud of how you've grown"
He said, "Go out and make it on your own.
Don't worry. I'm O.K. alone."
He said, "There are things that you must do"
He said, "There's places you must see"
And his eyes were sad as he
As he said goodbye to me

Every time I kess my children
Papa's words ring true
He said, "Children live through you.
Let them grow! They'll leave you, too"
I remember every word Papa used to say
I kiss my kids and pray
That they'll think of me
Oh how I pray
They will think of me
That way
Someday


Bila aku dah faham liriknya aku jadi sedih.

Dan bila hari ini aku dengar balik lagu ni, aku jadi lagi sedih sebab aku akan teringatkan Daddy.

Barangkali kesedihan aku tidak akan sama langsung dengan kesedihan mak aku apabila Daddy meninggal dunia dulu, namun aku selalu janji kepada diri sendiri akan sentiasa jadi "Anak Emak" dan setia kepadanya.

Di bawah ni aku muatkan Papa oleh Paul Anka.



Tengok saja cara Paul Anka perform ni. Kalaulah ada 3 pengkritik AF di depannya untuk mengkritik, apalah agaknya diorang ni akan kata.

So, sempena ini, aku juga nak ambik kesempatan untuk ucap ENJOY kepada korang semua yang akan layan AF7 esok sama ada di Stadium Putra Bukit Jalil or di rumah. I hope there will somebody among them yang akan sama hebat macam Paul Anka ni.

KEEP IT COOL

5 comments:

dariremus said...

if paul anka pelajar af sure akan dikomen xguna pentas la. vokal ok. just my 2 cents.


By the way as one of the young generation today, I found that lagu dulu mempunyai kekuatan dan keistimewaan dari segi lirik. meaningful. Kalau sekarang bait lirik berbunyi, ohh ohh, ahak ahak, yeah2x sudah dikira lirik.

apapun dulu lain sekarang lain. :)

i.am.belle said...

dasat eh lirik lagu tu tp mmg penuh makna mendalam.

sabtu tak dpt tgk AF pun. lupa byr bil Astro. adeh!


p/s: amboih! promote lebih Astro nampak.. ehem ;)

an2blur said...

ya Allah.
touching..

Angelita Atractivo said...

al-fatihah to your late father.

m.addyhadzari said...

sedih bang....

May 15, 2009

Aku hari ini teringatkan DADDY. Lalu aku hidangkan lagu ini untuk korang layan.

Kadang-kadang memang aku melayang fikirkan masa lalu.

Aku cuba ingat tentang muzik yang pertama aku dengar sebenarnya dan kalau tak silap aku, arwah Daddy suka pasang piring hitam Beethoven. Dia paksa aku dengan abang aku dengar dan masa tu kakak aku (yang satu-satunya perempuan dalam keluarga) akan sentiasa bersama mak.

Bila Daddy tak ada di rumah, aku belasah pasang piring hitam abang aku iaitu Moonflower (Santana) dan The Beatles.

Tapi sekali tu aku discover piring hitam Daddy. Ia adalah Paul Anka. Lalu aku putarkan. Aku main lagu Papa. Dulu mana ada internet. So, bila Daddy balik, aku suruh dia tuliskan lirik lagu Papa itu.

Dan liriknya beginilah bunyinya:

Everyday my papa would work
To try to make ends meet
To see that we would eat
Keep those shoes upon my feet
Every night my papa would take me
And tuck me in my bed
Kiss me on my head
After all my prayers were said
And there were years
Of sadness and of tears
Through it all
Together we were strong
We were strong
Times were rough
But Papa he was tough
Mama stood beside him all along

Growing up with them was easy
The time had flew on by
The years began to fly
They aged and so did I
And I could tell
That mama she wasn't well
Papa knew and deep down so did she
So did she
When she died
Papa broke down and he cried
And all he could say was, "God, why her? Take me!"
Everyday he sat there sleeping in a rocking chair
He never went upstais
Because she wasn't there

Then one day my Papa said,
"Son, I'm proud of how you've grown"
He said, "Go out and make it on your own.
Don't worry. I'm O.K. alone."
He said, "There are things that you must do"
He said, "There's places you must see"
And his eyes were sad as he
As he said goodbye to me

Every time I kess my children
Papa's words ring true
He said, "Children live through you.
Let them grow! They'll leave you, too"
I remember every word Papa used to say
I kiss my kids and pray
That they'll think of me
Oh how I pray
They will think of me
That way
Someday


Bila aku dah faham liriknya aku jadi sedih.

Dan bila hari ini aku dengar balik lagu ni, aku jadi lagi sedih sebab aku akan teringatkan Daddy.

Barangkali kesedihan aku tidak akan sama langsung dengan kesedihan mak aku apabila Daddy meninggal dunia dulu, namun aku selalu janji kepada diri sendiri akan sentiasa jadi "Anak Emak" dan setia kepadanya.

Di bawah ni aku muatkan Papa oleh Paul Anka.



Tengok saja cara Paul Anka perform ni. Kalaulah ada 3 pengkritik AF di depannya untuk mengkritik, apalah agaknya diorang ni akan kata.

So, sempena ini, aku juga nak ambik kesempatan untuk ucap ENJOY kepada korang semua yang akan layan AF7 esok sama ada di Stadium Putra Bukit Jalil or di rumah. I hope there will somebody among them yang akan sama hebat macam Paul Anka ni.

KEEP IT COOL

5 comments:

dariremus said...

if paul anka pelajar af sure akan dikomen xguna pentas la. vokal ok. just my 2 cents.


By the way as one of the young generation today, I found that lagu dulu mempunyai kekuatan dan keistimewaan dari segi lirik. meaningful. Kalau sekarang bait lirik berbunyi, ohh ohh, ahak ahak, yeah2x sudah dikira lirik.

apapun dulu lain sekarang lain. :)

i.am.belle said...

dasat eh lirik lagu tu tp mmg penuh makna mendalam.

sabtu tak dpt tgk AF pun. lupa byr bil Astro. adeh!


p/s: amboih! promote lebih Astro nampak.. ehem ;)

an2blur said...

ya Allah.
touching..

Angelita Atractivo said...

al-fatihah to your late father.

m.addyhadzari said...

sedih bang....