May 6, 2009

Salahkah kalau aku mula rasa mual bila dah banyak sangat cerita artis masuk PLKN? Aku geli dengan cheap exploitation ini.

Tanpa aku bukak mana-mana kamus, aku ingat beberapa perkataan ini:

1. Mual
2. Jelik
3. Muak
4. Geli


(Aku rasa *kalau tak silap akulah* bahawa perkataan ini mempunyai makna yang hampir sama pada konteks penulisan aku ini)

Pada 5 May 2009 (kelmarin), sisipan BH iaitu HIP melaporkan ini:

Tiga BINTANG ini jadi Duta PLKN. PLKN habis-habisan menggunakan Diana Danielle, Suki dan Alif ni untuk MENCUCI imej PLKN itu sendiri gamaknya.

Dahsyat! Fucking EXCELLENT!

Tengok aje caption gambar ni.


Dan hari ini pulak, di muka surat 28 akhbar Berita Harian di ruangan Surat & E-Mel, diterbitkan pula yang ini:

Sejak hari pendaftaran tiga peserta artis muda menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), pelbagai berita dan laporan disiarkan media. Persoalannya, adakah laporan dibuat berasaskan kehebatan PLKN atau populariti artis berkenaan yang ingin dicanangkan? Sejak PLKN mula dilaksanakan beberapa tahun dulu, jarang sekali artikel mengenai peserta program disiarkan. Kisah tiga artis remaja itu tidaklah terlalu layak sangat menjadi 'idola' menyertai program itu, banyak artikel mengenai mereka disiarkan. Sepatutnya penghargaan dinyatakan kepada kerajaan dan badan yang menjayakan program itu."
- Oleh Pelajar Sains Komputer (USM Pulau Pinang)

Moral of the story?

Sudah-sudahlah hoi!


KEEP IT COOL


34 comments:

Obefiend said...

my take?

why are these 3 sent to a camp close to their home? orang lain yang dari kl kena campak sabah, sawak, kelantan. baru la berdikari. si diana ni dapat somewhere close to her home. bole ada shoot on weekends

compare this to korean artist like Rain. he went for his national service and all he did in those 2 years is the military service. PLKN jadi macam weekday camp pulak. utter joke

bilamana jiran selatan serious dengan melatih rakyat dia untuk peperangan kita latih anak muda kita untuk main camping2. what the flying fuck is that all about. kalau nak national service biar serious. what a bloody joke

dont even get me started on the lazy ass "uniform". that camo pattern is only good in gay clubs. situ je boleh blend the stripes with the background.... i LOLED..

yang benar

aku yang biased kepada Diana "puteri kayu" Danielle Bafoon

msYuz said...

sekarang aku baca paper pun skip-skip-skip-skip tau2 da sampai segmen sukan, hahah.

pada diorang -- janji paper boleh jual. sekian terima kasih.

=P

i.am.belle said...

yelah, byk kali sangat artikel mcm ni keluar. patut siarkan pengalaman dan perasaan pelajar-pelajar lain yang terlibat di situ. bukan cerita 3 org artis yang 'ado' tu. dan aku tak rasa mereka itu 'idola' pun.

apa apa pun bisnes suratkhabar itu mmg laku.

nia said...

aku pun dh muak tgk muka2 bdak2 nie..tol gak ckp penulis blog nie..sokong2...huhuhu...

azie said...

hey, i like this one. and i agree with your take. menyampah betul.

as a former PLKN trainee, rasa insulted pulak bila dorang puja2 the three artistes. please la. macam takde budak PLKN lain yg lagi bagus.

and diana danielle tetibe dapat jadi timbalan penghuluwati. downgrading the standard of other penghuluwatis all over the nation.

ish. menyampah.

An-Zurie Ayesya said...

oh god..not her face again..just because she's in that uniform doesnt mean that she's a survivor..u can definitely see it from her face..
and just by knowing she's in plkn..kita boleh tau how bad she was in school..and by the look of other plkn candidates..they were disgusted as much as we do right here right now..and wth that she can easily escape certain activities because she had shootings to be done? pegi balik jelah duduk kat bantal busuk kau

Naa said...

saya jijikkk juga. diana danielle tu siap dilantik jadi penghuluwati ;) hahaha. lagi laa. tah pape. sbb knp? artis? haha.. euw.

che mad said...

ramainye girlz nyampah kt die..ha3..tapi surat kahabar yg isu nya cikai2 melambangkan mentaliti yg tulis tu..wahahaha

Hazrey said...

Dulu, akhbar lahir di negara ini untuk membentuk masa depan negara. Mewujudkan satu gelombang untuk pembentukan negara kita hari ini. The struggle, sehingga ada wartawan yang turut dipenjara semata-mata kerana menegakkan kebenaran dan keistimewaan yang seharusnya kita miliki.

Hari ini, negara kita aman, tiada peperangan antara kaum, tiada pertelingkahan kaum kerana akhbar dulu memainkan peranan mewujudkan suasana itu, untuk mengetengahkan betapa pentingnya membentuk Malaysia untuk Malaysia.

Hari ini, akhbar lebih banyak berita tentang politik yang diberikan perhatian khusus, serta berita yang tidak memberi manfaat kepada minda seperti cerita PLKN ini.

Dan aku setuju, too much of the same thing constitutes to cheap publicity. Period.

dude said...

what the fuck?
lu nak masuk kubur masuk paper pon gua tak helan loh..

err takde sape2 nak rogol dia ke kat plkn tu..hahahawau

NurakaCenderaWasih said...

Kelakarnya their uniforms tak camouflage lansung.....hahahaha...

Kat singapore artists masuk NS, paper tak kisah pun. Doesnt make a big hooo...haaa............Aku rasa paper kat malaysia takde bahan kot.......

*ateeka amer* said...

heh.

wartawan hiburan kat mesia neh (bukan semua la) da bengong kot.

takde citer yg lagi best utk org respek.

balik2 citer murah camni.

takyah wat kije laa.

anakcikmad said...

dah nama pun artis...
walaupun tak sefemes mana
paper je lelebey cerita psal dorang...
xbest langsung...

cikida85 said...

pada pendapat sy,takyahlah expose sgt diorg neh..biarkan diorg jalani kehidupan sebagai remaja biasa hanya utk 3 bulan je.ni jap2 wartawan terjah,wat berita.so tak ada bezanya.taulah nak buat dokumnetari,but lbh baik amik budak2 yg bkn artis tu.lagi real kan?

Basuh Baju said...

hahaha bodoh dan bodoh..

PLKN dah terdesak smpai terpkasa guna khidmat urut opss.. diana danielle..

yg plg bangang ialah ulasan pelajar U..hahaha

eddie dewanaga said...

gua setuju...!!

what a crap!!

HazirahMahadzir said...

bdk2 miskin nk mintak pelepasan dri PLKN sbb nk keje dan tanggung family,haremmm tak dapat okk!!
this stupid blonde ni nk pegi majlis anugerah boleyyyy pulakk keluar kann??
demmit!

Lily Cartina said...

fuck NS.
aku kene pagi bulan 6 nanti.
benci.
mama aku nk naikkan semangat aku pegi ns, die cakap
"diana danielle pin pegi NS tau"
sebab tanak kurang ajar, aku diam je,
tapi dalam hati, nk je aku jawab
"dh tu?mcm diana danielle tu best.die pegi pon sbb da kecoh paper die tak pegi mase panggilan pertame."

CikChelsea said...

like u always said mr.sany...
nowadays reporter suka report berita sampah...tulis cerita sensasi utk untung (err should i say glamour?)

makanya, sampah sarap la yg public akan dpt tiap2 hari

khairummin alfisyahr said...

http://fisyahr.blogspot.com/2009/02/diana-danielle-danny-beeson-vs-ahmad_28.html

labon07 said...

Assalmualaikum,
saudara Sani,
Sekadar ingat memperingati...
Al Quran surah 048. AL FATH[49.11]

Hai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang lalim.
p/s: adakah anda mendidik anak2 anda dengan cara begini(memaki hamun org) dan adakah anda tidap percaya yg anak anda akan terbaca tulisan anda. kasianlah mereka kerana mereka masih suci dan akan sentiasa suci jika dicorakkan dengan corak yg betul.
waulahualam.

yg benar,
bukan alim sangat.

Tirai Hidup said...

Labon...mereka dah tak der tempat nak luahkan rasa meluat pada sikap mengagungkan artis!!jadi blog adalah tempat paling sesuai...

Pada hal artis ni la perosak fikiran budak remaja kita..pakat kalut nak jadi artis...dah nak muak aku tengok program cungkil bakat artis...seolah artis ni memang idola menuju akhirat!!!

yaziith su anaz said...

menyampah.



:)

norfa08 said...

hanya kerana mereka ini bergelar artis...pihak penerbitan buat citer ni supaya dapat melariskan akhbar...sbb lain 'konon' dapat menjadi contoh kepada peserta yang lain supaya join PLKN sbb 'konon' artis pun sanggup pergi....

tak ingt kes ahmad hafizal Ahmad Fauzi?? boleh lihat sini -->> http://norfa08.wordpress.com/2009/02/26/lihat-dan-nilailah-sendiri/

sampai kene tahan,sedangkan artis pulak ader kelebihan dorang tersendiri..
memang tak senonoh la dorang ni...baik PLKN tu sendiri, artis, hukuman tak kene tempat...

on the scene said...

diana amende? tak kenalpun?
kalau artis sekalipun, aku rasa bukan cara itu utk melariskan jualan atau menaikkan mertabat yg memang dah takde martabat itu. sebenarnya, pendekatan publisiti murahan itu, bertambah memualkan sesiapa sahaja.
dan aku yakin, komandan kem tempat mereka tu sendiri amat2 tdk senang dgn kehadiran mereka itu, apalagi pelatih2 lain.

cukup2lah buat berita utk melongkangkan fikiran. kalaulah buat poll, aku rasa, 97 peratus meluat dgn berita mcm ni. yg tiga peratus lagi ialah artis tu sendiri, keluarrga mereka dan wartawan hiburan yg buat berita tu.

Aimi said...

org lain pun g PLKN best jg.. tp xde kecoh pun ;p

Anonymous said...

salam ziarah.
Sila kunjungi web ini www.myvemma.com/ezymoney

Tipah Tertipu said...

kalau tak silap, nanti ada rancangan pasal diana pegi plkn keluar kat tv.. tv3 or tv9.. tak ingat..

sudah sudah la tu oi...

fingerscrossed said...

I feel you

his name is padin said...

rasanya 2 dalam 1.
first n foremost, mereka mmg wajib untuk menjalani plkn,
dan jabatan latihan khidmat ngra plak amek kesempatan wat promosi untuk plkn kpd teenagers n parents.

agak tak paham, tapi promosi die berlebih rasenye.

masuk tv segala.

sebelum ni syura pun pnah masuk plkn, nape dorg x gune kan syura?

em. sekadar pandangan.

Anonymous said...

Saya pernah di kritik oleh seseorang yang mengaku bekas tenaga pengajar / pelatih PLKN ini apabila bangkit isu ni...tapi baru - baru ini saya terima satu email yang kita sendiri boleh fikirkan....

Kes 1

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dari Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis, merupakan pemuda pertama yang didapati bersalah kerana gagal menghadiri PLKN, pada 11 May 2005. Beliau didakwa dengan sengaja mengingkari notis bertarikh 9 Julai 2004 yang memintanya melaporkan diri di Kem Dusun Resort, Kuala Nerang, Kedah.

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang merupakan seorang daripada empat beradik kepada seorang ibu tunggal, telah berhenti persekolahan selepas tamat pelajaran tingkatan dua SMK Syed Alwi di Kayang. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang bekerja mengambil upah membuat bendang secara harian untuk menanggung ibu dan dua adiknya, memilih untuk menjalani hukuman penjara. Abangnya pula (21 tahun) dilaporkan berada di Melaka bagi mencari pekerjaan, dan dua orang adiknya berusia 16 dan 15 tahun. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dilaporkan oleh akhbar The Star sebagai meminjam RM7 daripada ibunya untuk menghadiri kesnya di mahkamah.

Majistret Wan Norzanuar Wan Ahmad menjatuhkan hukuman penjara 14 hari atau RM600 ke atas Ahmad Harizal selepas dia gagal membayar denda berjumlah RM600. Ahmad Harizal yang kesempitan wang telah memilih untuk hukuman penjara 14 hari .


Kes 2

Pelakon Diana Danielle Danny Beeson (gambar), 17, tidak akan mendaftar menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) hari ini.

Pelakon berkenaan membuat rayuan supaya diberi kelonggaran untuk menangguhkan penyertaannya dalam program itu yang sepatutnya bermula hari ini selama tiga bulan.

Penangguhan itu dibuat kononnya kerana Diana terikat dengan kontrak penggambaran sebuah filem berjudul Kecoh Betul. Menurut pengarah filem itu, Baldev Singh, syarikat produksi White Merpati Entertainment yang menerbitkan filem berkenaan telah berurusan dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dalam mendapatkan kelonggaran bagi pihak Diana.

Permohonan itu dibuat minggu lepas setelah Diana terikat dengan perjanjian penggambaran filem arahannya dari 22 Disember sehingga 22 Januari depan.

Alasan penangguhan Diana itu tiada langsung dalam peraturan PLKN.


p/s : Ni lah org kata org miskin ditindas,org kaya terlepas...

Anonymous said...

Tirai Hidup,
saya paham. namum, kita perlulah profesional dan perlu adap dan sopan supaya lebih permudahkan orang menerima pandangan kita. umpama "kalau" Nabi Muhammad suka memaki hamun, adakah kita akan mencintai dan mengikuti pengajaran yang diberi.

begitu juga medium ini. kita perlu menggunakan medium dengan lebih bijaksana. barulah kita akan kuat kerana mendapat sokongan dan keberkatan dari apa2 juga usaha dan niat itu.

saya memang sokong dengan niat dan tujuan AKU BIMBO, namum, saya akan lebih menghormati dan menyukai seandainya beliau menggunakan kata hikmah dan nasihat sebab bak kata org lama...
tak baik mengata menyumpah org nanti sumpah tu kena balik kat diri sendiri..
tapi perjuangan AKU BIMBO saya sokong dan faham.

waulahualam.
tak alim sangat pun.
Labon07

adila lalala said...

i am going to link you in my blog entri~

VanillaFudge said...

apesal diana tu tak pakai tudung huh?
aiyoo.not fair at all man.why do they have to buat liputan bodoh2 pasal artist masuk plkn??
do we really need to know how those fuckers mixed around with normal people??
bloody hell.

May 6, 2009

Salahkah kalau aku mula rasa mual bila dah banyak sangat cerita artis masuk PLKN? Aku geli dengan cheap exploitation ini.

Tanpa aku bukak mana-mana kamus, aku ingat beberapa perkataan ini:

1. Mual
2. Jelik
3. Muak
4. Geli


(Aku rasa *kalau tak silap akulah* bahawa perkataan ini mempunyai makna yang hampir sama pada konteks penulisan aku ini)

Pada 5 May 2009 (kelmarin), sisipan BH iaitu HIP melaporkan ini:

Tiga BINTANG ini jadi Duta PLKN. PLKN habis-habisan menggunakan Diana Danielle, Suki dan Alif ni untuk MENCUCI imej PLKN itu sendiri gamaknya.

Dahsyat! Fucking EXCELLENT!

Tengok aje caption gambar ni.


Dan hari ini pulak, di muka surat 28 akhbar Berita Harian di ruangan Surat & E-Mel, diterbitkan pula yang ini:

Sejak hari pendaftaran tiga peserta artis muda menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), pelbagai berita dan laporan disiarkan media. Persoalannya, adakah laporan dibuat berasaskan kehebatan PLKN atau populariti artis berkenaan yang ingin dicanangkan? Sejak PLKN mula dilaksanakan beberapa tahun dulu, jarang sekali artikel mengenai peserta program disiarkan. Kisah tiga artis remaja itu tidaklah terlalu layak sangat menjadi 'idola' menyertai program itu, banyak artikel mengenai mereka disiarkan. Sepatutnya penghargaan dinyatakan kepada kerajaan dan badan yang menjayakan program itu."
- Oleh Pelajar Sains Komputer (USM Pulau Pinang)

Moral of the story?

Sudah-sudahlah hoi!


KEEP IT COOL


34 comments:

Obefiend said...

my take?

why are these 3 sent to a camp close to their home? orang lain yang dari kl kena campak sabah, sawak, kelantan. baru la berdikari. si diana ni dapat somewhere close to her home. bole ada shoot on weekends

compare this to korean artist like Rain. he went for his national service and all he did in those 2 years is the military service. PLKN jadi macam weekday camp pulak. utter joke

bilamana jiran selatan serious dengan melatih rakyat dia untuk peperangan kita latih anak muda kita untuk main camping2. what the flying fuck is that all about. kalau nak national service biar serious. what a bloody joke

dont even get me started on the lazy ass "uniform". that camo pattern is only good in gay clubs. situ je boleh blend the stripes with the background.... i LOLED..

yang benar

aku yang biased kepada Diana "puteri kayu" Danielle Bafoon

msYuz said...

sekarang aku baca paper pun skip-skip-skip-skip tau2 da sampai segmen sukan, hahah.

pada diorang -- janji paper boleh jual. sekian terima kasih.

=P

i.am.belle said...

yelah, byk kali sangat artikel mcm ni keluar. patut siarkan pengalaman dan perasaan pelajar-pelajar lain yang terlibat di situ. bukan cerita 3 org artis yang 'ado' tu. dan aku tak rasa mereka itu 'idola' pun.

apa apa pun bisnes suratkhabar itu mmg laku.

nia said...

aku pun dh muak tgk muka2 bdak2 nie..tol gak ckp penulis blog nie..sokong2...huhuhu...

azie said...

hey, i like this one. and i agree with your take. menyampah betul.

as a former PLKN trainee, rasa insulted pulak bila dorang puja2 the three artistes. please la. macam takde budak PLKN lain yg lagi bagus.

and diana danielle tetibe dapat jadi timbalan penghuluwati. downgrading the standard of other penghuluwatis all over the nation.

ish. menyampah.

An-Zurie Ayesya said...

oh god..not her face again..just because she's in that uniform doesnt mean that she's a survivor..u can definitely see it from her face..
and just by knowing she's in plkn..kita boleh tau how bad she was in school..and by the look of other plkn candidates..they were disgusted as much as we do right here right now..and wth that she can easily escape certain activities because she had shootings to be done? pegi balik jelah duduk kat bantal busuk kau

Naa said...

saya jijikkk juga. diana danielle tu siap dilantik jadi penghuluwati ;) hahaha. lagi laa. tah pape. sbb knp? artis? haha.. euw.

che mad said...

ramainye girlz nyampah kt die..ha3..tapi surat kahabar yg isu nya cikai2 melambangkan mentaliti yg tulis tu..wahahaha

Hazrey said...

Dulu, akhbar lahir di negara ini untuk membentuk masa depan negara. Mewujudkan satu gelombang untuk pembentukan negara kita hari ini. The struggle, sehingga ada wartawan yang turut dipenjara semata-mata kerana menegakkan kebenaran dan keistimewaan yang seharusnya kita miliki.

Hari ini, negara kita aman, tiada peperangan antara kaum, tiada pertelingkahan kaum kerana akhbar dulu memainkan peranan mewujudkan suasana itu, untuk mengetengahkan betapa pentingnya membentuk Malaysia untuk Malaysia.

Hari ini, akhbar lebih banyak berita tentang politik yang diberikan perhatian khusus, serta berita yang tidak memberi manfaat kepada minda seperti cerita PLKN ini.

Dan aku setuju, too much of the same thing constitutes to cheap publicity. Period.

dude said...

what the fuck?
lu nak masuk kubur masuk paper pon gua tak helan loh..

err takde sape2 nak rogol dia ke kat plkn tu..hahahawau

NurakaCenderaWasih said...

Kelakarnya their uniforms tak camouflage lansung.....hahahaha...

Kat singapore artists masuk NS, paper tak kisah pun. Doesnt make a big hooo...haaa............Aku rasa paper kat malaysia takde bahan kot.......

*ateeka amer* said...

heh.

wartawan hiburan kat mesia neh (bukan semua la) da bengong kot.

takde citer yg lagi best utk org respek.

balik2 citer murah camni.

takyah wat kije laa.

anakcikmad said...

dah nama pun artis...
walaupun tak sefemes mana
paper je lelebey cerita psal dorang...
xbest langsung...

cikida85 said...

pada pendapat sy,takyahlah expose sgt diorg neh..biarkan diorg jalani kehidupan sebagai remaja biasa hanya utk 3 bulan je.ni jap2 wartawan terjah,wat berita.so tak ada bezanya.taulah nak buat dokumnetari,but lbh baik amik budak2 yg bkn artis tu.lagi real kan?

Basuh Baju said...

hahaha bodoh dan bodoh..

PLKN dah terdesak smpai terpkasa guna khidmat urut opss.. diana danielle..

yg plg bangang ialah ulasan pelajar U..hahaha

eddie dewanaga said...

gua setuju...!!

what a crap!!

HazirahMahadzir said...

bdk2 miskin nk mintak pelepasan dri PLKN sbb nk keje dan tanggung family,haremmm tak dapat okk!!
this stupid blonde ni nk pegi majlis anugerah boleyyyy pulakk keluar kann??
demmit!

Lily Cartina said...

fuck NS.
aku kene pagi bulan 6 nanti.
benci.
mama aku nk naikkan semangat aku pegi ns, die cakap
"diana danielle pin pegi NS tau"
sebab tanak kurang ajar, aku diam je,
tapi dalam hati, nk je aku jawab
"dh tu?mcm diana danielle tu best.die pegi pon sbb da kecoh paper die tak pegi mase panggilan pertame."

CikChelsea said...

like u always said mr.sany...
nowadays reporter suka report berita sampah...tulis cerita sensasi utk untung (err should i say glamour?)

makanya, sampah sarap la yg public akan dpt tiap2 hari

khairummin alfisyahr said...

http://fisyahr.blogspot.com/2009/02/diana-danielle-danny-beeson-vs-ahmad_28.html

labon07 said...

Assalmualaikum,
saudara Sani,
Sekadar ingat memperingati...
Al Quran surah 048. AL FATH[49.11]

Hai orang-orang yang beriman janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita-wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olokkan) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang lalim.
p/s: adakah anda mendidik anak2 anda dengan cara begini(memaki hamun org) dan adakah anda tidap percaya yg anak anda akan terbaca tulisan anda. kasianlah mereka kerana mereka masih suci dan akan sentiasa suci jika dicorakkan dengan corak yg betul.
waulahualam.

yg benar,
bukan alim sangat.

Tirai Hidup said...

Labon...mereka dah tak der tempat nak luahkan rasa meluat pada sikap mengagungkan artis!!jadi blog adalah tempat paling sesuai...

Pada hal artis ni la perosak fikiran budak remaja kita..pakat kalut nak jadi artis...dah nak muak aku tengok program cungkil bakat artis...seolah artis ni memang idola menuju akhirat!!!

yaziith su anaz said...

menyampah.



:)

norfa08 said...

hanya kerana mereka ini bergelar artis...pihak penerbitan buat citer ni supaya dapat melariskan akhbar...sbb lain 'konon' dapat menjadi contoh kepada peserta yang lain supaya join PLKN sbb 'konon' artis pun sanggup pergi....

tak ingt kes ahmad hafizal Ahmad Fauzi?? boleh lihat sini -->> http://norfa08.wordpress.com/2009/02/26/lihat-dan-nilailah-sendiri/

sampai kene tahan,sedangkan artis pulak ader kelebihan dorang tersendiri..
memang tak senonoh la dorang ni...baik PLKN tu sendiri, artis, hukuman tak kene tempat...

on the scene said...

diana amende? tak kenalpun?
kalau artis sekalipun, aku rasa bukan cara itu utk melariskan jualan atau menaikkan mertabat yg memang dah takde martabat itu. sebenarnya, pendekatan publisiti murahan itu, bertambah memualkan sesiapa sahaja.
dan aku yakin, komandan kem tempat mereka tu sendiri amat2 tdk senang dgn kehadiran mereka itu, apalagi pelatih2 lain.

cukup2lah buat berita utk melongkangkan fikiran. kalaulah buat poll, aku rasa, 97 peratus meluat dgn berita mcm ni. yg tiga peratus lagi ialah artis tu sendiri, keluarrga mereka dan wartawan hiburan yg buat berita tu.

Aimi said...

org lain pun g PLKN best jg.. tp xde kecoh pun ;p

Anonymous said...

salam ziarah.
Sila kunjungi web ini www.myvemma.com/ezymoney

Tipah Tertipu said...

kalau tak silap, nanti ada rancangan pasal diana pegi plkn keluar kat tv.. tv3 or tv9.. tak ingat..

sudah sudah la tu oi...

fingerscrossed said...

I feel you

his name is padin said...

rasanya 2 dalam 1.
first n foremost, mereka mmg wajib untuk menjalani plkn,
dan jabatan latihan khidmat ngra plak amek kesempatan wat promosi untuk plkn kpd teenagers n parents.

agak tak paham, tapi promosi die berlebih rasenye.

masuk tv segala.

sebelum ni syura pun pnah masuk plkn, nape dorg x gune kan syura?

em. sekadar pandangan.

Anonymous said...

Saya pernah di kritik oleh seseorang yang mengaku bekas tenaga pengajar / pelatih PLKN ini apabila bangkit isu ni...tapi baru - baru ini saya terima satu email yang kita sendiri boleh fikirkan....

Kes 1

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dari Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis, merupakan pemuda pertama yang didapati bersalah kerana gagal menghadiri PLKN, pada 11 May 2005. Beliau didakwa dengan sengaja mengingkari notis bertarikh 9 Julai 2004 yang memintanya melaporkan diri di Kem Dusun Resort, Kuala Nerang, Kedah.

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang merupakan seorang daripada empat beradik kepada seorang ibu tunggal, telah berhenti persekolahan selepas tamat pelajaran tingkatan dua SMK Syed Alwi di Kayang. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi yang bekerja mengambil upah membuat bendang secara harian untuk menanggung ibu dan dua adiknya, memilih untuk menjalani hukuman penjara. Abangnya pula (21 tahun) dilaporkan berada di Melaka bagi mencari pekerjaan, dan dua orang adiknya berusia 16 dan 15 tahun. Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi dilaporkan oleh akhbar The Star sebagai meminjam RM7 daripada ibunya untuk menghadiri kesnya di mahkamah.

Majistret Wan Norzanuar Wan Ahmad menjatuhkan hukuman penjara 14 hari atau RM600 ke atas Ahmad Harizal selepas dia gagal membayar denda berjumlah RM600. Ahmad Harizal yang kesempitan wang telah memilih untuk hukuman penjara 14 hari .


Kes 2

Pelakon Diana Danielle Danny Beeson (gambar), 17, tidak akan mendaftar menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) hari ini.

Pelakon berkenaan membuat rayuan supaya diberi kelonggaran untuk menangguhkan penyertaannya dalam program itu yang sepatutnya bermula hari ini selama tiga bulan.

Penangguhan itu dibuat kononnya kerana Diana terikat dengan kontrak penggambaran sebuah filem berjudul Kecoh Betul. Menurut pengarah filem itu, Baldev Singh, syarikat produksi White Merpati Entertainment yang menerbitkan filem berkenaan telah berurusan dengan Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) dalam mendapatkan kelonggaran bagi pihak Diana.

Permohonan itu dibuat minggu lepas setelah Diana terikat dengan perjanjian penggambaran filem arahannya dari 22 Disember sehingga 22 Januari depan.

Alasan penangguhan Diana itu tiada langsung dalam peraturan PLKN.


p/s : Ni lah org kata org miskin ditindas,org kaya terlepas...

Anonymous said...

Tirai Hidup,
saya paham. namum, kita perlulah profesional dan perlu adap dan sopan supaya lebih permudahkan orang menerima pandangan kita. umpama "kalau" Nabi Muhammad suka memaki hamun, adakah kita akan mencintai dan mengikuti pengajaran yang diberi.

begitu juga medium ini. kita perlu menggunakan medium dengan lebih bijaksana. barulah kita akan kuat kerana mendapat sokongan dan keberkatan dari apa2 juga usaha dan niat itu.

saya memang sokong dengan niat dan tujuan AKU BIMBO, namum, saya akan lebih menghormati dan menyukai seandainya beliau menggunakan kata hikmah dan nasihat sebab bak kata org lama...
tak baik mengata menyumpah org nanti sumpah tu kena balik kat diri sendiri..
tapi perjuangan AKU BIMBO saya sokong dan faham.

waulahualam.
tak alim sangat pun.
Labon07

adila lalala said...

i am going to link you in my blog entri~

VanillaFudge said...

apesal diana tu tak pakai tudung huh?
aiyoo.not fair at all man.why do they have to buat liputan bodoh2 pasal artist masuk plkn??
do we really need to know how those fuckers mixed around with normal people??
bloody hell.