Mar 2, 2009

Mula-mula aku fikir nak bercerita tentang cuti aku di Bali, tapi aku terbaca pulak tentang PMK ni...bukan Pukimak...tapi Pahlawan Mat Kilau...

Aku ni memang gila filem.

Yang kenal aku pasti tahu obsesi aku ni.

Itu aje intro aku untuk posting kali ini.

Sebab kali ini aku nak bercakap sikit aje tentang PMK (ini bukan sebarang parti politik ke apa ke...tapi ini filem Pahlawan Mat Kilau).

* Sebuah filem bernilai RM10 juta akan menemui anda.

* Diarahkan dan diterbitkan oleh Rodzee A Razak. Aku tak sure filem apa yang dibuatnya sebelum ini. Tapi dalam akhbar baru-baru ini dia dipetik sebagai berkata: "Filem PMK diterbitkan bukan berorientasikan keuntungan semata-mata, sebaliknya lebih kepada simbol penghargaan kepada pengorbanan generasi pejuang terdahulu menentang kebiadapan dan cengkaman penjajah Inggeris."

* Glad to know that during this financial struggle in the world, there are people making films not to make profit, but appreciation. Even glad if this intelligent person could aim to do both - make profit and whatever he wants to prove lah.

* New actor, Hairul Nizam Ibrahim, is taking the lead and he has this to say (as quoted in Berita Harian) : "Saya perlu mengikuti kelas lakonan dan vokal yang disediakan kerana saya tiada pengalaman asas berlakon sebelum ini."

* Wow! A RM10 juta production with the lead actor who has no acting background at all.

* This director was inspired by The Patriot (directed by Roland Emmerich in 2000). Lead actor was Mel Gibson.

Pengarah PMK mendapat inspirasi dari filem ini. Wow! Wow!

* Director was quoted again: "Penyelidikan yang dijalankan selama 2 tahun, termasuk bertemu waris pahlawan bagi menyiapkan skrip filem."

* What the fuck? Seriously? Dua tahun buat penyelidikan? Dahsyat gila tu. Apocalypto (directed by Mel Gibson) was written in 2004 after 6 years of research and was shot in 2005 and went on the screen on 2006. We Malaysian memang handal buat research lah! I salute that.

Filem Apocalypto yang diarahkan Mel Gibson ini memakan masa bertahun-tahun dari aspek penyelidikan dan penggambaran sebelum kita dapat menontonnya. PMK hanya dua tahun research and dah ready to be shot. Damn fantastic man!

And kemudian aku baca lagi apa pulak Menteri KeKKwa kita, Shafiee Afdal, has to say and again I'm quoting BH and he has this to say:

"Kos paling ideal untuk menerbitkan sebuah filem di Malaysia adalah di antara RM1.5 juta hingga RM2 juta, dengan kutipan tiket kira-kira RM3 juta sudah cukup untuk memastikan pulangan modal kepada produser untuk penerbitan filem seterusnya. Kita perlu mencontohi sikap karyawan filem di luar negara, terutama di Amerika Syarikat yang begitu 'cost effective' menerbitkan filem mereka. Selagi mana boleh berjimat, mereka akan berjimat dengan menyewa peralatan penggambaran, menepati masa dan dedikasi yang tinggi kepada kerja. Di Malaysia lain pula keadaannya apabila berbelanja terlalu besar, buat majlis pelancaran yang hebat-hebat tetapi tiada apa yang menarik dalam filem yang diterbitkan hingga tidak mendapat sambutan penonton dan akhirnya 'bungkus'. Keadaan ini perlu diubah."

I hope he does not decide to finance PMK yang bernilai RM10 juta itu using "you" and "my" money, if you know what i mean lah okay.


* There you go!

* Sikit lagi, pasti ada bijak pandai filem akan kata: "Tak boleh bandingkan teknologi yang Amerika Syarikat ada dengan kita."

* Bila Barat ada Spiderman, kita buat Cicakman.

* Kita kena ikut arus kalau nak maju.

* Kita dah pernah buat PGL dengan harga RM20 juta tetapi kutipan tak pulang modal.

Inilah Puteri Gunung Ledang kita yang mencatatkan sejarah hebat tu dan sekarang Pahlawan Mat Kilau nak topple dia pulak.

* Now kita nak try lagi satu pulak - PMK (Pahlawan Mat Kilau).

Ini dia Pahlawan Mat Kilau yang betul. Siapalah yang akan bawak wataknya masa tua nanti ye?

* Asal filem budget besar aje kita kena buat filem epik.

* Last-last filem rempit jugak yang laku.

* Tapi tak apa. Kalau gagal di layar perak, aku rasa PMK The Musical akan muncul.


Whatever fuck it is - Aku ni penyokong filem Melayu - No matter how fucking shitty it is, aku selalu aje akan try spend duit dan rugikan masa untuk menonton.

Sebab aku yakin, we will get "there" one day...tanpa perlu buat filem harga RM10 juta atau RM20 juta tetapi cukup sekadar mempunyai story line yang bagus, insya-Allah.

Just KEEP IT COOL okay.

16 comments:

ayau said...

10 Million for PMK mmg gila laaa. PMK wa takut frm pahlawan mat kilau jadi puki mak k... je hahahahha. sama nasib mcm pasir salak kang PMK nie...dapat 10 Million..org finas bantai 3 million..shafie bedal lak bedal 5 million so left to buat the filem 2 million jer..ni semua puk*m*k nyer org kasi jahanam filem tempatan.then one more thing tokey tokey panggung miliki chinaman makan 50 % collection . Nak promote filem tempatan cina-cina ni malas but time nak makan duit nak 50% mmg niamah kaum pendatang kat malaysia sekarang fuck indian fuck chinese fuck melayu tak sedar diri fuck the goverment

ayau said...

satu lagi bro wa ada penyelesai siapa nak bawak watak mat kilau masa tua ..OSMAN KERING hahahahahah coz dia kurus kering mcm mat kilau n he spoke kelantanese LOL...setuju tak sani ..OSMAN KERING as Mat Kilau masa tua hahahahhahahahaha sure pecah panggung siot

Ayyman Rahim said...

A big amount lah, dan siapa sangat nak tengok cerita macamni pada zaman maju mcmni? -___-

Malaysia kan dipenuhi oleh golongan bijak pandai, jadi 2 tahun research is good enough la :p *Sarcastic*

zakzak said...

RM10 juta tu dpt dari mana?pinjam bank ataupun pakai duit FINAS etc?hmm...
btw,apa pendapat pasal filem Geng d Movie?

Poyo said...

Rasa aku la kan. lebih elok diorang campakkan RM 10juta tu kat Yasmin Ahmad. Maybe dia boleh hasilkan filem yang lebih bagus dan membanggakan negara kita.-salah sorang pengarah filem Malaysia yg aku rasa bagus la buat masa sekarang.

Good Boy In Charge said...

maybe PGL tak laku sebab cerita sangat typical.dari kecik sampai besar, hidangan PGL sama je story line nya. Bila mak cik tu buat PGL, dari movie ke musical, sama juga. sapa nak labur rm12 tgk benda yg sama ulang2?

apocalyto aku dh tgk, mmg spectacular. maybe penyelidikan bertahun tu worth waiting kn. maybe klu makcik tu buat cerita orang asli pahang, akan lebih dpt sambutan. who knows?

Ketut said...

nice heading. itu mesti donatello vocalist's kiss marks. Hahahah..

Bila ko nak tulis pasal mamat kerja post office pakai baju merah tu? Hahaha..

and bro, fuck them all. betul si ayau gila tu cakap, osman kering is the best character for the role. Hahahah.. asshole.

Menteri pun bodoh sebab buat apa apa tak pikir.

POLITICIANS WILL PROMISED TO BUILD A BRIDGE OVER A RIVER, EVEN THOUGH THERE IS NO RIVER.

Ketut said...

donatello pulak. magneto lah. hahaha yang pakai uniform waiter tu. hahahah.. donatello tu kedai kasut. hahaha..

Ajami Hashim said...

hahaha..

gua suka! gua suka yaa amat posting lu kali ni!

Ajami Hashim said...

and btw bro.. dgr citer PMK dpt grant! (tak payah byr blk 1 sen pun kan? kan? kan?) tak mcm filem2 yg buat pinjaman dana tru FINAS/SME Bank!

is it true?

Hazrey said...

In the Hollywood movie industry, they have a research agency that helps producer, movie maker to ensure that all facts are accurate altho exceptions should go to Black Hawk Down where they twist the actual facts.

Here, we do our own research. How? We go to some kampung, talk to some orang tua, talk to tale-tellers, go to state library, and poof = there you have it, a low rate flick.

I doubt that they gonna produce a good camera work, effects, wardrobes, and characters presentation in this movie.

However, lets wait for Astro Pay To View at RM9.95 or next Raya to see the movie. Lets not waste our money shall we. Baik simpan buat gi Krabi or in my case, South Korea.

Anonymous said...

halo...tumpang lalu...bagi aku la 10 juta membuatkan org2 atas ni tersenyum...executive producer tersenyum,production manager tersenyum,maka bertungkus lumus la mereka mencincang 10 juta ini utk dimasukkan kedalam poket mereka.seperti mana yg berlaku pada PGL,mungkin juga berlaku pada filem ini.yg merana mereka2 yg bawahanseperti crew2..
10 juta sesuatu yg bnyk ...kita mampu utk buat 29 filem razak mohidden dgn 10 juta,hebat sgt ke CGI kita,sama hebat seperti impak maksima dan cicakman 2...hehehe

ayau said...

macam mana idea wa..OSMAN KERING jadi MAT KILAU masa tua baik tak.....neeway Yasmin Ahmad Film SUCKS ok....baik bagi kat amir mohamad laa YASMIN idea SUCKS to the MAX ...tak pun bagi kat osman ali.."buka api'..remember..tak pun JAMES LEE...but not YASMIN her film sucks filem attention seekers..all i have to say to yasmin ahmad..you sucks

awangsulungmerahmenyala said...

salam mat kilau,
aku pilih aziz satar sebagai mat kilau di kala usia tua sebab pak aziz pun dah 80++ eloklah sangat.
tapi kan aku rasa mat kilau waktu muda kita pilih amir peserta raja lawak musim ketiga hah mesti seronok nih bila menonton.
i`m sorry....kahkahkahkahkah.

what the banjingan!!

strangeezy said...

org2 melayu kter ni lebih cenderung utk tgk cerita-cerita lawak ntah apa-apa(mami jarum, whatsover...) and cerita-cerita yg xpayah pikir sgt mcm citer2 cinta... blahh..

for this film (PMK) rasanye, susah sikit nk dapat kutipan tinggi.. coz tgk jer lah kan Pgl.. rasanya kualiti and jln cerita da cukup bagus but still xdpt tarik ramai penonton.

aya said...

soory ar , filem PGL mesti tdo sekerat cerita

Mar 2, 2009

Mula-mula aku fikir nak bercerita tentang cuti aku di Bali, tapi aku terbaca pulak tentang PMK ni...bukan Pukimak...tapi Pahlawan Mat Kilau...

Aku ni memang gila filem.

Yang kenal aku pasti tahu obsesi aku ni.

Itu aje intro aku untuk posting kali ini.

Sebab kali ini aku nak bercakap sikit aje tentang PMK (ini bukan sebarang parti politik ke apa ke...tapi ini filem Pahlawan Mat Kilau).

* Sebuah filem bernilai RM10 juta akan menemui anda.

* Diarahkan dan diterbitkan oleh Rodzee A Razak. Aku tak sure filem apa yang dibuatnya sebelum ini. Tapi dalam akhbar baru-baru ini dia dipetik sebagai berkata: "Filem PMK diterbitkan bukan berorientasikan keuntungan semata-mata, sebaliknya lebih kepada simbol penghargaan kepada pengorbanan generasi pejuang terdahulu menentang kebiadapan dan cengkaman penjajah Inggeris."

* Glad to know that during this financial struggle in the world, there are people making films not to make profit, but appreciation. Even glad if this intelligent person could aim to do both - make profit and whatever he wants to prove lah.

* New actor, Hairul Nizam Ibrahim, is taking the lead and he has this to say (as quoted in Berita Harian) : "Saya perlu mengikuti kelas lakonan dan vokal yang disediakan kerana saya tiada pengalaman asas berlakon sebelum ini."

* Wow! A RM10 juta production with the lead actor who has no acting background at all.

* This director was inspired by The Patriot (directed by Roland Emmerich in 2000). Lead actor was Mel Gibson.

Pengarah PMK mendapat inspirasi dari filem ini. Wow! Wow!

* Director was quoted again: "Penyelidikan yang dijalankan selama 2 tahun, termasuk bertemu waris pahlawan bagi menyiapkan skrip filem."

* What the fuck? Seriously? Dua tahun buat penyelidikan? Dahsyat gila tu. Apocalypto (directed by Mel Gibson) was written in 2004 after 6 years of research and was shot in 2005 and went on the screen on 2006. We Malaysian memang handal buat research lah! I salute that.

Filem Apocalypto yang diarahkan Mel Gibson ini memakan masa bertahun-tahun dari aspek penyelidikan dan penggambaran sebelum kita dapat menontonnya. PMK hanya dua tahun research and dah ready to be shot. Damn fantastic man!

And kemudian aku baca lagi apa pulak Menteri KeKKwa kita, Shafiee Afdal, has to say and again I'm quoting BH and he has this to say:

"Kos paling ideal untuk menerbitkan sebuah filem di Malaysia adalah di antara RM1.5 juta hingga RM2 juta, dengan kutipan tiket kira-kira RM3 juta sudah cukup untuk memastikan pulangan modal kepada produser untuk penerbitan filem seterusnya. Kita perlu mencontohi sikap karyawan filem di luar negara, terutama di Amerika Syarikat yang begitu 'cost effective' menerbitkan filem mereka. Selagi mana boleh berjimat, mereka akan berjimat dengan menyewa peralatan penggambaran, menepati masa dan dedikasi yang tinggi kepada kerja. Di Malaysia lain pula keadaannya apabila berbelanja terlalu besar, buat majlis pelancaran yang hebat-hebat tetapi tiada apa yang menarik dalam filem yang diterbitkan hingga tidak mendapat sambutan penonton dan akhirnya 'bungkus'. Keadaan ini perlu diubah."

I hope he does not decide to finance PMK yang bernilai RM10 juta itu using "you" and "my" money, if you know what i mean lah okay.


* There you go!

* Sikit lagi, pasti ada bijak pandai filem akan kata: "Tak boleh bandingkan teknologi yang Amerika Syarikat ada dengan kita."

* Bila Barat ada Spiderman, kita buat Cicakman.

* Kita kena ikut arus kalau nak maju.

* Kita dah pernah buat PGL dengan harga RM20 juta tetapi kutipan tak pulang modal.

Inilah Puteri Gunung Ledang kita yang mencatatkan sejarah hebat tu dan sekarang Pahlawan Mat Kilau nak topple dia pulak.

* Now kita nak try lagi satu pulak - PMK (Pahlawan Mat Kilau).

Ini dia Pahlawan Mat Kilau yang betul. Siapalah yang akan bawak wataknya masa tua nanti ye?

* Asal filem budget besar aje kita kena buat filem epik.

* Last-last filem rempit jugak yang laku.

* Tapi tak apa. Kalau gagal di layar perak, aku rasa PMK The Musical akan muncul.


Whatever fuck it is - Aku ni penyokong filem Melayu - No matter how fucking shitty it is, aku selalu aje akan try spend duit dan rugikan masa untuk menonton.

Sebab aku yakin, we will get "there" one day...tanpa perlu buat filem harga RM10 juta atau RM20 juta tetapi cukup sekadar mempunyai story line yang bagus, insya-Allah.

Just KEEP IT COOL okay.

16 comments:

ayau said...

10 Million for PMK mmg gila laaa. PMK wa takut frm pahlawan mat kilau jadi puki mak k... je hahahahha. sama nasib mcm pasir salak kang PMK nie...dapat 10 Million..org finas bantai 3 million..shafie bedal lak bedal 5 million so left to buat the filem 2 million jer..ni semua puk*m*k nyer org kasi jahanam filem tempatan.then one more thing tokey tokey panggung miliki chinaman makan 50 % collection . Nak promote filem tempatan cina-cina ni malas but time nak makan duit nak 50% mmg niamah kaum pendatang kat malaysia sekarang fuck indian fuck chinese fuck melayu tak sedar diri fuck the goverment

ayau said...

satu lagi bro wa ada penyelesai siapa nak bawak watak mat kilau masa tua ..OSMAN KERING hahahahahah coz dia kurus kering mcm mat kilau n he spoke kelantanese LOL...setuju tak sani ..OSMAN KERING as Mat Kilau masa tua hahahahhahahahaha sure pecah panggung siot

Ayyman Rahim said...

A big amount lah, dan siapa sangat nak tengok cerita macamni pada zaman maju mcmni? -___-

Malaysia kan dipenuhi oleh golongan bijak pandai, jadi 2 tahun research is good enough la :p *Sarcastic*

zakzak said...

RM10 juta tu dpt dari mana?pinjam bank ataupun pakai duit FINAS etc?hmm...
btw,apa pendapat pasal filem Geng d Movie?

Poyo said...

Rasa aku la kan. lebih elok diorang campakkan RM 10juta tu kat Yasmin Ahmad. Maybe dia boleh hasilkan filem yang lebih bagus dan membanggakan negara kita.-salah sorang pengarah filem Malaysia yg aku rasa bagus la buat masa sekarang.

Good Boy In Charge said...

maybe PGL tak laku sebab cerita sangat typical.dari kecik sampai besar, hidangan PGL sama je story line nya. Bila mak cik tu buat PGL, dari movie ke musical, sama juga. sapa nak labur rm12 tgk benda yg sama ulang2?

apocalyto aku dh tgk, mmg spectacular. maybe penyelidikan bertahun tu worth waiting kn. maybe klu makcik tu buat cerita orang asli pahang, akan lebih dpt sambutan. who knows?

Ketut said...

nice heading. itu mesti donatello vocalist's kiss marks. Hahahah..

Bila ko nak tulis pasal mamat kerja post office pakai baju merah tu? Hahaha..

and bro, fuck them all. betul si ayau gila tu cakap, osman kering is the best character for the role. Hahahah.. asshole.

Menteri pun bodoh sebab buat apa apa tak pikir.

POLITICIANS WILL PROMISED TO BUILD A BRIDGE OVER A RIVER, EVEN THOUGH THERE IS NO RIVER.

Ketut said...

donatello pulak. magneto lah. hahaha yang pakai uniform waiter tu. hahahah.. donatello tu kedai kasut. hahaha..

Ajami Hashim said...

hahaha..

gua suka! gua suka yaa amat posting lu kali ni!

Ajami Hashim said...

and btw bro.. dgr citer PMK dpt grant! (tak payah byr blk 1 sen pun kan? kan? kan?) tak mcm filem2 yg buat pinjaman dana tru FINAS/SME Bank!

is it true?

Hazrey said...

In the Hollywood movie industry, they have a research agency that helps producer, movie maker to ensure that all facts are accurate altho exceptions should go to Black Hawk Down where they twist the actual facts.

Here, we do our own research. How? We go to some kampung, talk to some orang tua, talk to tale-tellers, go to state library, and poof = there you have it, a low rate flick.

I doubt that they gonna produce a good camera work, effects, wardrobes, and characters presentation in this movie.

However, lets wait for Astro Pay To View at RM9.95 or next Raya to see the movie. Lets not waste our money shall we. Baik simpan buat gi Krabi or in my case, South Korea.

Anonymous said...

halo...tumpang lalu...bagi aku la 10 juta membuatkan org2 atas ni tersenyum...executive producer tersenyum,production manager tersenyum,maka bertungkus lumus la mereka mencincang 10 juta ini utk dimasukkan kedalam poket mereka.seperti mana yg berlaku pada PGL,mungkin juga berlaku pada filem ini.yg merana mereka2 yg bawahanseperti crew2..
10 juta sesuatu yg bnyk ...kita mampu utk buat 29 filem razak mohidden dgn 10 juta,hebat sgt ke CGI kita,sama hebat seperti impak maksima dan cicakman 2...hehehe

ayau said...

macam mana idea wa..OSMAN KERING jadi MAT KILAU masa tua baik tak.....neeway Yasmin Ahmad Film SUCKS ok....baik bagi kat amir mohamad laa YASMIN idea SUCKS to the MAX ...tak pun bagi kat osman ali.."buka api'..remember..tak pun JAMES LEE...but not YASMIN her film sucks filem attention seekers..all i have to say to yasmin ahmad..you sucks

awangsulungmerahmenyala said...

salam mat kilau,
aku pilih aziz satar sebagai mat kilau di kala usia tua sebab pak aziz pun dah 80++ eloklah sangat.
tapi kan aku rasa mat kilau waktu muda kita pilih amir peserta raja lawak musim ketiga hah mesti seronok nih bila menonton.
i`m sorry....kahkahkahkahkah.

what the banjingan!!

strangeezy said...

org2 melayu kter ni lebih cenderung utk tgk cerita-cerita lawak ntah apa-apa(mami jarum, whatsover...) and cerita-cerita yg xpayah pikir sgt mcm citer2 cinta... blahh..

for this film (PMK) rasanye, susah sikit nk dapat kutipan tinggi.. coz tgk jer lah kan Pgl.. rasanya kualiti and jln cerita da cukup bagus but still xdpt tarik ramai penonton.

aya said...

soory ar , filem PGL mesti tdo sekerat cerita