Mar 30, 2009

Korn kata they don't give a shit about politics, but apa jadi nanti kalau cikgu Sains dan Matematik kita suruh anak-anak kita sokong parti dia?

Orang Melayu memang suka berpolitik kan? Baik di pejabat, kedai kopi, PIBG, pasar malam, pasar minggu, pasar tani....memang orang Melayu suka sangat sangat berpolitik. Baik pekerja syarikat swasta sampai ke kakitangan kerajaan kalau boleh nak spend sehari suntuk berpolitik.

Politics? How would you define it?

I say the definition is simple.

Politics = POWER!


* (Politics berasal dari perkaraan Greek iaitu "polis" yang membawa makna negeri atau bandar manakala "politikos" ialah apa-apa yang berkaitan dengan pentadbiran negeri atau bandar)

Itulah yang semua orang mahu. Mereka bermain-main dengan politik bukan soal pentadbiran apa-apa, tetapi dahagakan kuasa pentadbiran itu.

Barangkali ini benar. Apabila berbicara soal politik, hanya sebelah kiri sahaja yang boleh dijadikan panduan manakala sebelah kanan jadi terlalu suci.

For so long, we have kept our academics/school industry free from politics (Maksud aku ialah tak ada cikgu yang gila nak berpolitik dalam parti-parti politik di Malaysia tetapi mereka masih berpolitik di bilik guru untuk mengata sesama sendiri or at least mengata guru besar mereka!)

Tak sure lah ada orang perasaan atau tidak, tapi Presiden Obama sempat komen tentang Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini. Kah kah kah....ini lawak aku aje ni.

Tapi baru-baru ini, our Education Minister, Datuk Seri Hishamuddin Hussien, memberikan cadangan yang buat aku resah sikit.

The Umno Vice President, mencadangkan supaya golongan pendidik, terutama guru Kumpulan A diberi kelonggaran dan kebenaran untuk terbabit dalam aktiviti politik serta memegang jawatan dalam parti. Kepakaran mereka kononnya dapat digembleng dan dimanfaatkan bagi memantapkan lagi Umno.

He looks so fuckin steady with that keris man! You are the MAN!

Namun, today in Berita Harian, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, kata cadangan itu tak sesuai kerana bimbang ia boleh memecahbelahkan warga pendidik di sekolah.

Kata Ismail: "Jika guru dibenarkan berpolitik, pegawai kerajaan dari kumpulan lain juga pasti akan menuntut hak yang sama."

Tan Sri Ismail Adam...nasib baik this man can think wisely.

Betul lah aku rasa.

Aku rasa masih tak cukup orang Melayu dalam dunia politik kita. Umno wants more of them. They want the school teachers to be in politics.

What the fuck is happening?

Aku tak tahu lah apa perasaan cikgu-cikgi dengan cadangan ini.

I guess I have to ask my sister because she is a Grade A teacher in Hartamas.

Biarpun aku tak tahu apa perasaan cikgu-cikgi ini, aku tahu perasaan aku sendiri.

I plainly think this is a shitty idea.

I plainly think this is stupid.

I plainly think "what the fuck?"

But this is just me...thinkin.

You guys know better.

In the meantime.....Umno pun dah habis.

KJ pun dah menang.

Congrats Dude. Hakikatnya dia ini akan tercatat dalam buku sejarah yang cucu kita akan baca nanti sebab dia adalah orang yang bersalah tetapi tidak dihukum. You are innocent until proven guilty, but for him, it is very much different sebab kata mereka yang menyiasat itu, salah dia hanya kerana dia bawak orang makan-makan or whatever. Anyway, congrats again.

We are looking at a New World Order people!

And here I give you Politics' sikit, by KORN.

This is Korn's album. Korn yang datang Malaysia itu hari for Sunburst 2009 and below ialah sebahagian daripada lirik lagu mereka yang berjudul Politics. Layanlah kejap okay.

Everyone's corrupt
You should just shut up
Lay down, back off
The demon you disrupted

Don't want to talk about politics
Don't preach or talk about politics
Don't make me talk about politics
Don't give a shit about politics....

So we have just got to ....let's say it together people ....KEEP IT COOL!!!!!

* http://en.wikipedia.org/wiki/Politics

12 comments:

i.am.belle said...

tak setujulah cikgu berpolitik. masa kat rumah lama dulu, jiran sebelah aku cikgu. tiap2 mlm dia satu group cikgu dtg bersembang pasal politik. sgt jahanam memekak aku nak tido pun tak boleh.

ini nak bg politik terang-terangan. habislah anak murid, pelajar semua terseret sama.

Mint said...

Nak tambah:

Politik= duit + kuasa..

♥EnAid♥ said...

yup! that's why segala macam penyakit keluar. racisme, prejudice, discrimination, wars... it's all about politic... world can only be in peace if there's no politic! hate politic!

Desert Rose said...

Dialog di sebuah sekolah di Bukit Selambau :

"Pelajar2 semua hari sabtu ni semua diwajibkan datang , program ko-kurikulum kita adalah untuk menggantung poster sempena Pilihanraya Kecik 7hb ni ok, sapa tak mai de merit 10 markah"

Bleh????

jude said...

KJ? kakakaka..segalanya tentang imuniti!

Ayyman Rahim said...

Tak setuju, kalau macamtu budak sekolah rendah yang kecik lagi tu pemikiran dia dah diracuni dengan benda politik semua ni.


Tapi ada juga cikgu yang datang sekolah untuk ambik barang tertinggal masa petang pakai baju BN. Macam tak perlu jeee

Obefiend said...

saya seorang yang very political

but i am not swaying to any of the bozo parties that we have in malaysia. my main problem with people from PR and BN is they are fanatical in their belief that their political alignment is the BESTEST, NGAMEST, HO LIAOEST and RIGHTEOUS. they will never accept any form of criticism to their dear leader. Be it the great hype maker Anwar Ibrahim or the great ehem ehem Najib Razak (well now dah officially dia kan leader!)

i think the malays ni takle differentiate between politic dan agama. because in islam these two are interweaved with each other. so that could explain the fanatism. this is my problem really. we should be more open to accepting that we CAN critic aku political leader. we MUST tell them when the fuck up. but in BN for example we have too many YES MAN. in pakatan its no difference. i think pakatan people are in a political party that does not have the POLITICAL WILL to do the right thing. so dua dua option macam bodoh jek

the funny bit is when i say bad things about BN the BN people will say im a PKR dog. If I bash Anwar i will then be branded an Umnoputera. LOL. no win langsung. so that's why i will never assoicate myself with the 2 main political parties in bolehland

btw

teacher being political? i dont mind them being political if they teach form 4-5 students. at that time they need to be a WEE bit political so we can discuss the sensitive HISTORY that we will learn in the syllabus.

but no sir to political teachers in sekolah rendah. we dont want schools to turn into an indocrination camp ala Hitler Youth circa 1935 (~ ish)

on a side note the form 5 teacher was very political. our discussion on malayan union and sultan handing over states to the Brits were very lively and heated. it was the bestest thing ever! I rather have that than the regurgitating the "fact" from book sessions!

1412 said...

yea. pada aku, majoriti mereka yang terlibat dalam politik sekarang ni lebih pentingkan kuasa saja. lupa tanggungjawab segala.

awangsulungmerahmenyala said...

lu ada kene mengene dgn zambry ka bro mb perak skrg nih ngeh ngeh ngeh sekulit jer hahahah.
wa gurau jer ar jgn marah...

eMPeetr3e said...

politikus adalah universal.. parti mana pilihan adalah hak peribadi..

akan tetapi guru berpolitik.. ini sudah menjangkaui batasan seorang guru.. sudahlah makin lama makin banyak tanggungjawab perlu digalas oleh seorang guru.. tak perlulah mereka berpolitik..

sebaliknya ambil tahu mengenai apa kekurangan yang masih lagi tak dapat diselesaikan oleh warga pendidik itu sendiri adalah lebik baik..


dalam masjid saja sudah boleh bertegang urat mengenai politik.. apatah lagi di sekolah yang ramai anak murid@pelajar yang perlu dibimbing ke jalan yang betul..

jangan jadi Kambing Jadian..

erwin khairul ahmad said...

bro aku setuju dengan kenyataan org melayu suka berpolitik. cuba tengok suasana kempen kat bkt gantang n bukit selambau... batang ai aku tak pegi.. bukit gantang awal lagi dah meriah dengan bendera n poster. sebab apa? melayu sama melayu yang lawan. kat bkt selambau skang nih masih blom meriah betul. sebab apa? india ngan india yang btanding. kalau takde puak melayu pas ngan melayu umno yang pasang bendera, aku rasa takde langsung bendera kat bukit selambau nih.
... tetiba aku rasa sedih...

inche' ahmad blitzenius nazri said...

saya teringat masa saya cadangkan bro Sani untuk feature Korn masa kat Harian Metro dulu. Those were the days.

btw, saya yang last post pasal Wardina nak terkam Anggun pagi2 kat MHI tu. Saya post kat mobile phone, got little prob. Jadi la anon post. I think i leave my post with my alter ego on the bottom after this.

Mar 30, 2009

Korn kata they don't give a shit about politics, but apa jadi nanti kalau cikgu Sains dan Matematik kita suruh anak-anak kita sokong parti dia?

Orang Melayu memang suka berpolitik kan? Baik di pejabat, kedai kopi, PIBG, pasar malam, pasar minggu, pasar tani....memang orang Melayu suka sangat sangat berpolitik. Baik pekerja syarikat swasta sampai ke kakitangan kerajaan kalau boleh nak spend sehari suntuk berpolitik.

Politics? How would you define it?

I say the definition is simple.

Politics = POWER!


* (Politics berasal dari perkaraan Greek iaitu "polis" yang membawa makna negeri atau bandar manakala "politikos" ialah apa-apa yang berkaitan dengan pentadbiran negeri atau bandar)

Itulah yang semua orang mahu. Mereka bermain-main dengan politik bukan soal pentadbiran apa-apa, tetapi dahagakan kuasa pentadbiran itu.

Barangkali ini benar. Apabila berbicara soal politik, hanya sebelah kiri sahaja yang boleh dijadikan panduan manakala sebelah kanan jadi terlalu suci.

For so long, we have kept our academics/school industry free from politics (Maksud aku ialah tak ada cikgu yang gila nak berpolitik dalam parti-parti politik di Malaysia tetapi mereka masih berpolitik di bilik guru untuk mengata sesama sendiri or at least mengata guru besar mereka!)

Tak sure lah ada orang perasaan atau tidak, tapi Presiden Obama sempat komen tentang Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini. Kah kah kah....ini lawak aku aje ni.

Tapi baru-baru ini, our Education Minister, Datuk Seri Hishamuddin Hussien, memberikan cadangan yang buat aku resah sikit.

The Umno Vice President, mencadangkan supaya golongan pendidik, terutama guru Kumpulan A diberi kelonggaran dan kebenaran untuk terbabit dalam aktiviti politik serta memegang jawatan dalam parti. Kepakaran mereka kononnya dapat digembleng dan dimanfaatkan bagi memantapkan lagi Umno.

He looks so fuckin steady with that keris man! You are the MAN!

Namun, today in Berita Harian, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam, kata cadangan itu tak sesuai kerana bimbang ia boleh memecahbelahkan warga pendidik di sekolah.

Kata Ismail: "Jika guru dibenarkan berpolitik, pegawai kerajaan dari kumpulan lain juga pasti akan menuntut hak yang sama."

Tan Sri Ismail Adam...nasib baik this man can think wisely.

Betul lah aku rasa.

Aku rasa masih tak cukup orang Melayu dalam dunia politik kita. Umno wants more of them. They want the school teachers to be in politics.

What the fuck is happening?

Aku tak tahu lah apa perasaan cikgu-cikgi dengan cadangan ini.

I guess I have to ask my sister because she is a Grade A teacher in Hartamas.

Biarpun aku tak tahu apa perasaan cikgu-cikgi ini, aku tahu perasaan aku sendiri.

I plainly think this is a shitty idea.

I plainly think this is stupid.

I plainly think "what the fuck?"

But this is just me...thinkin.

You guys know better.

In the meantime.....Umno pun dah habis.

KJ pun dah menang.

Congrats Dude. Hakikatnya dia ini akan tercatat dalam buku sejarah yang cucu kita akan baca nanti sebab dia adalah orang yang bersalah tetapi tidak dihukum. You are innocent until proven guilty, but for him, it is very much different sebab kata mereka yang menyiasat itu, salah dia hanya kerana dia bawak orang makan-makan or whatever. Anyway, congrats again.

We are looking at a New World Order people!

And here I give you Politics' sikit, by KORN.

This is Korn's album. Korn yang datang Malaysia itu hari for Sunburst 2009 and below ialah sebahagian daripada lirik lagu mereka yang berjudul Politics. Layanlah kejap okay.

Everyone's corrupt
You should just shut up
Lay down, back off
The demon you disrupted

Don't want to talk about politics
Don't preach or talk about politics
Don't make me talk about politics
Don't give a shit about politics....

So we have just got to ....let's say it together people ....KEEP IT COOL!!!!!

* http://en.wikipedia.org/wiki/Politics

12 comments:

i.am.belle said...

tak setujulah cikgu berpolitik. masa kat rumah lama dulu, jiran sebelah aku cikgu. tiap2 mlm dia satu group cikgu dtg bersembang pasal politik. sgt jahanam memekak aku nak tido pun tak boleh.

ini nak bg politik terang-terangan. habislah anak murid, pelajar semua terseret sama.

Mint said...

Nak tambah:

Politik= duit + kuasa..

♥EnAid♥ said...

yup! that's why segala macam penyakit keluar. racisme, prejudice, discrimination, wars... it's all about politic... world can only be in peace if there's no politic! hate politic!

Desert Rose said...

Dialog di sebuah sekolah di Bukit Selambau :

"Pelajar2 semua hari sabtu ni semua diwajibkan datang , program ko-kurikulum kita adalah untuk menggantung poster sempena Pilihanraya Kecik 7hb ni ok, sapa tak mai de merit 10 markah"

Bleh????

jude said...

KJ? kakakaka..segalanya tentang imuniti!

Ayyman Rahim said...

Tak setuju, kalau macamtu budak sekolah rendah yang kecik lagi tu pemikiran dia dah diracuni dengan benda politik semua ni.


Tapi ada juga cikgu yang datang sekolah untuk ambik barang tertinggal masa petang pakai baju BN. Macam tak perlu jeee

Obefiend said...

saya seorang yang very political

but i am not swaying to any of the bozo parties that we have in malaysia. my main problem with people from PR and BN is they are fanatical in their belief that their political alignment is the BESTEST, NGAMEST, HO LIAOEST and RIGHTEOUS. they will never accept any form of criticism to their dear leader. Be it the great hype maker Anwar Ibrahim or the great ehem ehem Najib Razak (well now dah officially dia kan leader!)

i think the malays ni takle differentiate between politic dan agama. because in islam these two are interweaved with each other. so that could explain the fanatism. this is my problem really. we should be more open to accepting that we CAN critic aku political leader. we MUST tell them when the fuck up. but in BN for example we have too many YES MAN. in pakatan its no difference. i think pakatan people are in a political party that does not have the POLITICAL WILL to do the right thing. so dua dua option macam bodoh jek

the funny bit is when i say bad things about BN the BN people will say im a PKR dog. If I bash Anwar i will then be branded an Umnoputera. LOL. no win langsung. so that's why i will never assoicate myself with the 2 main political parties in bolehland

btw

teacher being political? i dont mind them being political if they teach form 4-5 students. at that time they need to be a WEE bit political so we can discuss the sensitive HISTORY that we will learn in the syllabus.

but no sir to political teachers in sekolah rendah. we dont want schools to turn into an indocrination camp ala Hitler Youth circa 1935 (~ ish)

on a side note the form 5 teacher was very political. our discussion on malayan union and sultan handing over states to the Brits were very lively and heated. it was the bestest thing ever! I rather have that than the regurgitating the "fact" from book sessions!

1412 said...

yea. pada aku, majoriti mereka yang terlibat dalam politik sekarang ni lebih pentingkan kuasa saja. lupa tanggungjawab segala.

awangsulungmerahmenyala said...

lu ada kene mengene dgn zambry ka bro mb perak skrg nih ngeh ngeh ngeh sekulit jer hahahah.
wa gurau jer ar jgn marah...

eMPeetr3e said...

politikus adalah universal.. parti mana pilihan adalah hak peribadi..

akan tetapi guru berpolitik.. ini sudah menjangkaui batasan seorang guru.. sudahlah makin lama makin banyak tanggungjawab perlu digalas oleh seorang guru.. tak perlulah mereka berpolitik..

sebaliknya ambil tahu mengenai apa kekurangan yang masih lagi tak dapat diselesaikan oleh warga pendidik itu sendiri adalah lebik baik..


dalam masjid saja sudah boleh bertegang urat mengenai politik.. apatah lagi di sekolah yang ramai anak murid@pelajar yang perlu dibimbing ke jalan yang betul..

jangan jadi Kambing Jadian..

erwin khairul ahmad said...

bro aku setuju dengan kenyataan org melayu suka berpolitik. cuba tengok suasana kempen kat bkt gantang n bukit selambau... batang ai aku tak pegi.. bukit gantang awal lagi dah meriah dengan bendera n poster. sebab apa? melayu sama melayu yang lawan. kat bkt selambau skang nih masih blom meriah betul. sebab apa? india ngan india yang btanding. kalau takde puak melayu pas ngan melayu umno yang pasang bendera, aku rasa takde langsung bendera kat bukit selambau nih.
... tetiba aku rasa sedih...

inche' ahmad blitzenius nazri said...

saya teringat masa saya cadangkan bro Sani untuk feature Korn masa kat Harian Metro dulu. Those were the days.

btw, saya yang last post pasal Wardina nak terkam Anggun pagi2 kat MHI tu. Saya post kat mobile phone, got little prob. Jadi la anon post. I think i leave my post with my alter ego on the bottom after this.