Mar 20, 2009

C-Economy, Artistic Business bermula dari gambar lurah buah dada artis serta pendekatan seks media tapi barangkali itu cara terbaik....barangkali.

Berkobar-kobar semangat Menteri Penerangan, Datuk Shabery Chik, bercakap mengenai industri kandungan (content industry) dalam sebuah confrence di Hotel Nikko baru-baru ini.

Well, I was there the whole time listening to his speech or you can say his vision and it came true already as you can tune in to Channel 180 on Astro for the new RTM Digital Channel (Muzik Aktif).

Well, congrats RTM.

Aku suka apabila dia menyampaikan ucapan pembukaannya dalam Bahasa Malaysia tempoh hari.

Datuk Bery kita ni yakin sangat dengan C-Economy ataupun Creative Economy kerana katanya industri kandungan di Malaysia mampu menaikkan taraf ekonomi negara kita.

Sebenarnya, from my personal point of view, apa yang Datuk Bery kita ni cakap memang betul kerana lihat sahaja kemeriahan industri kandungan kita sekarang yang makin bersayap dari kandungan TV, kandungan TV satelit, kandungan mobile, etc.

Inilah dunia industri kandungan kita sekarang. Hebat tapi sejauh mana ia mampu menjana ekonomi kita bergantung banyak sekali kepada ketelusan kerajaan untuk membantu dan apabila kerajaan membantu, terletak kepada kita pulak untuk menrealisasikannya.

Dan aku secara peribadi teringin sangat mahu melihat dunia hiburan ini bukan sekadar hiburan tetapi sebagai BISNES ARTISTIK.

Kita dah ready for this?

Namun, untuk menrealiasikan penjanaan BISNES ARTISTIK atau CREATIVE ECONOMY ini, setiap orang daripada pengguna atau penerima, media atau mereka yang terbabit secara langsung dalam dunia kreatif ini harus mula serius melihat "dunia" seni ini sebagai satu medan perniagaan.

Adakah kita semua setuju dengan ini?

Can we all be in the same boat?

But before that, I just have to show you guys this.

This is a piece from Kosmo.

This is how serious the entertainment industry people wants to be percieved in the new world of C-Economy.

This is a direct quote from a fuckin famous actress, Zizie Ezette.

"Terus terang, ramai yang hendak mendekati saya sebelum ini, sebaliknya saya memang tidak berminat mengejar lelaki kaya semata-mata mahu hidup mewah. Saya pernah menerima panggilan daripada seseorang yang kaya sambil bertanya terus terang tentang harga untuk bermalam dengan saya. Dua atau tidak kali jugalah dia menanyakan soalan yang sama dalam menggunakan perkataan yang tidak saya fahami. Pada mulanya saya memang kurang jelas dengan ayat yang dimaksudkan oleh lelaki ini, namun akhirnya saya mula sedar bahawa ia mahu merujuk mahu meniduri saya."

And below is the picture of our vision of C-Economy. I bet the same (ramai guys) yang mendekati dia, akan cuba mendekati dia lagi selepas tengok gambar lurah dia kan? I agak aje lah.

Aku suka tengok rantai mutiara yang dipakai oleh Zizie ini. Ha ha!

Well, Datuk Bery, I hope you are ready to make this C-Economy come true.

And I hope the media can be a BIG help!

In the meantime, lets KEEP IT COOL.

Kredit Gambar: http://www.kosmo.com.my

4 comments:

Hazrey said...

Salam bro.

Well, creative economy adalah sesuatu yang baik, apatah lagi, rakyat Malaysia pernah terlibat sama dalam filem Hollywood.

Aku kurang setuju dengan pendapat kau:

"Namun, untuk menrealiasikan penjanaan BISNES ARTISTIK atau CREATIVE ECONOMY ini, setiap orang daripada pengguna atau penerima, media atau mereka yang terbabit secara langsung dalam dunia kreatif ini harus mula serius melihat "dunia" seni ini sebagai satu medan perniagaan."

Mereka sudahpun melihat dunia seni ini sebagai ruang atau source of income. Without sensational news, they will not generate income. The said creative content WILL NEVER exists, sebab pengkomersilan kandungan dibuat secara membuta tuli, tergesa-gesa, tidak matang dengan tujuan bagi mendapatkan audience secepat mungkin dan mengatasi pesaing.

Ia boleh menjana pendapatan, trust me, but bagaimana ia menjana perlu dilihat secara lebih teliti dan berhemah. Seriously.

Kalau tidak, hilanglah kredibiliti pengeluar kandungan itu sendiri dan akan berkuburlah satu lagi 'HASRAT DAN ILTIZAM'.

Seriousness in entertainment industry? Well DonC, next question please.

p/s: aku suka hujung rambut dia. :)

Anonymous said...

Ada channel 180 kat astro? mana ? tak ada pun...
Uh..usahkan lelaki..pompuna nengok gambo si zizi tu pun boleh horny..aku cam boley nampak aje titnya walaupun ditutupi oleh bra dan baju nipis..

::i.l.a:: said...

hye...
saya jumpa blog ni drpf blog org lain.knapa erk dulu masa faizal tahir buka baju dia terus kena ban?sedangkan artis2 perempuan yang macam zizie ni orang buat mcm tak nampak je.lebih baik tak payah pakai baju lah cakap dengan dia.kalau da mcm gtu mcm mna la tak ada org call nak ajak tidur.ntah pape jek.mesti jwpan dia kat kosmo tu menmbahkan lgi kejahilan artis2 ni erk..huhu..

p.s:jgn lps ni dia ckp "org paper tu yg suruh sy pkai,so sy cuba mmuhi tuntuttn mereka jek"

zackman said...

aku nak komen sikit apa yg ila ckp tu... sampai sekarang ramai lah dok tanya kenapa faizal tahir kena ban bla bla bla... bosannya bila ramai lagi org yg tak faham2 isu.

faizal tahir kena ban sebab peraturan black n white sangat clear yg artis tak boleh bukak baju masa live performance on tv.
benda ni di regulate oleh MCMC.

kalau untuk media cetak, kementerian lain yg jaga. standard dia lain. kalau keluar paper lurah dendam keterlaluan, paper tu akan dapat surat dari kementerian. artis tak kena apa2 sebab paper tu boleh choose tak print gambar tu in the first place. so tanggugjawab pada sub editor/editor.

tentang artis tu, korang boleh judge sendiri la. nak panggil dia tak tau malu ke, murahan ke.. tapi please lah jangan nak compare dengan case faizal tahir lagi... hanya mencerminkan kebodohan korang sendiri!

Mar 20, 2009

C-Economy, Artistic Business bermula dari gambar lurah buah dada artis serta pendekatan seks media tapi barangkali itu cara terbaik....barangkali.

Berkobar-kobar semangat Menteri Penerangan, Datuk Shabery Chik, bercakap mengenai industri kandungan (content industry) dalam sebuah confrence di Hotel Nikko baru-baru ini.

Well, I was there the whole time listening to his speech or you can say his vision and it came true already as you can tune in to Channel 180 on Astro for the new RTM Digital Channel (Muzik Aktif).

Well, congrats RTM.

Aku suka apabila dia menyampaikan ucapan pembukaannya dalam Bahasa Malaysia tempoh hari.

Datuk Bery kita ni yakin sangat dengan C-Economy ataupun Creative Economy kerana katanya industri kandungan di Malaysia mampu menaikkan taraf ekonomi negara kita.

Sebenarnya, from my personal point of view, apa yang Datuk Bery kita ni cakap memang betul kerana lihat sahaja kemeriahan industri kandungan kita sekarang yang makin bersayap dari kandungan TV, kandungan TV satelit, kandungan mobile, etc.

Inilah dunia industri kandungan kita sekarang. Hebat tapi sejauh mana ia mampu menjana ekonomi kita bergantung banyak sekali kepada ketelusan kerajaan untuk membantu dan apabila kerajaan membantu, terletak kepada kita pulak untuk menrealisasikannya.

Dan aku secara peribadi teringin sangat mahu melihat dunia hiburan ini bukan sekadar hiburan tetapi sebagai BISNES ARTISTIK.

Kita dah ready for this?

Namun, untuk menrealiasikan penjanaan BISNES ARTISTIK atau CREATIVE ECONOMY ini, setiap orang daripada pengguna atau penerima, media atau mereka yang terbabit secara langsung dalam dunia kreatif ini harus mula serius melihat "dunia" seni ini sebagai satu medan perniagaan.

Adakah kita semua setuju dengan ini?

Can we all be in the same boat?

But before that, I just have to show you guys this.

This is a piece from Kosmo.

This is how serious the entertainment industry people wants to be percieved in the new world of C-Economy.

This is a direct quote from a fuckin famous actress, Zizie Ezette.

"Terus terang, ramai yang hendak mendekati saya sebelum ini, sebaliknya saya memang tidak berminat mengejar lelaki kaya semata-mata mahu hidup mewah. Saya pernah menerima panggilan daripada seseorang yang kaya sambil bertanya terus terang tentang harga untuk bermalam dengan saya. Dua atau tidak kali jugalah dia menanyakan soalan yang sama dalam menggunakan perkataan yang tidak saya fahami. Pada mulanya saya memang kurang jelas dengan ayat yang dimaksudkan oleh lelaki ini, namun akhirnya saya mula sedar bahawa ia mahu merujuk mahu meniduri saya."

And below is the picture of our vision of C-Economy. I bet the same (ramai guys) yang mendekati dia, akan cuba mendekati dia lagi selepas tengok gambar lurah dia kan? I agak aje lah.

Aku suka tengok rantai mutiara yang dipakai oleh Zizie ini. Ha ha!

Well, Datuk Bery, I hope you are ready to make this C-Economy come true.

And I hope the media can be a BIG help!

In the meantime, lets KEEP IT COOL.

Kredit Gambar: http://www.kosmo.com.my

4 comments:

Hazrey said...

Salam bro.

Well, creative economy adalah sesuatu yang baik, apatah lagi, rakyat Malaysia pernah terlibat sama dalam filem Hollywood.

Aku kurang setuju dengan pendapat kau:

"Namun, untuk menrealiasikan penjanaan BISNES ARTISTIK atau CREATIVE ECONOMY ini, setiap orang daripada pengguna atau penerima, media atau mereka yang terbabit secara langsung dalam dunia kreatif ini harus mula serius melihat "dunia" seni ini sebagai satu medan perniagaan."

Mereka sudahpun melihat dunia seni ini sebagai ruang atau source of income. Without sensational news, they will not generate income. The said creative content WILL NEVER exists, sebab pengkomersilan kandungan dibuat secara membuta tuli, tergesa-gesa, tidak matang dengan tujuan bagi mendapatkan audience secepat mungkin dan mengatasi pesaing.

Ia boleh menjana pendapatan, trust me, but bagaimana ia menjana perlu dilihat secara lebih teliti dan berhemah. Seriously.

Kalau tidak, hilanglah kredibiliti pengeluar kandungan itu sendiri dan akan berkuburlah satu lagi 'HASRAT DAN ILTIZAM'.

Seriousness in entertainment industry? Well DonC, next question please.

p/s: aku suka hujung rambut dia. :)

Anonymous said...

Ada channel 180 kat astro? mana ? tak ada pun...
Uh..usahkan lelaki..pompuna nengok gambo si zizi tu pun boleh horny..aku cam boley nampak aje titnya walaupun ditutupi oleh bra dan baju nipis..

::i.l.a:: said...

hye...
saya jumpa blog ni drpf blog org lain.knapa erk dulu masa faizal tahir buka baju dia terus kena ban?sedangkan artis2 perempuan yang macam zizie ni orang buat mcm tak nampak je.lebih baik tak payah pakai baju lah cakap dengan dia.kalau da mcm gtu mcm mna la tak ada org call nak ajak tidur.ntah pape jek.mesti jwpan dia kat kosmo tu menmbahkan lgi kejahilan artis2 ni erk..huhu..

p.s:jgn lps ni dia ckp "org paper tu yg suruh sy pkai,so sy cuba mmuhi tuntuttn mereka jek"

zackman said...

aku nak komen sikit apa yg ila ckp tu... sampai sekarang ramai lah dok tanya kenapa faizal tahir kena ban bla bla bla... bosannya bila ramai lagi org yg tak faham2 isu.

faizal tahir kena ban sebab peraturan black n white sangat clear yg artis tak boleh bukak baju masa live performance on tv.
benda ni di regulate oleh MCMC.

kalau untuk media cetak, kementerian lain yg jaga. standard dia lain. kalau keluar paper lurah dendam keterlaluan, paper tu akan dapat surat dari kementerian. artis tak kena apa2 sebab paper tu boleh choose tak print gambar tu in the first place. so tanggugjawab pada sub editor/editor.

tentang artis tu, korang boleh judge sendiri la. nak panggil dia tak tau malu ke, murahan ke.. tapi please lah jangan nak compare dengan case faizal tahir lagi... hanya mencerminkan kebodohan korang sendiri!