Mar 4, 2009

Aku nak tanya something: "Should I blog about AF7?" And can I influence people to stop calling the contestants "pelajar"?

Alamak, dah dua kali dah aku guna logo yang sama ni. Mana nak carik logo lain ni?

Barangkali transformasi paling enak untuk aku tentang AF7 ialah we stop calling the contestant "pelajar" boleh tak? Can't we just call them "peserta"? Mereka hakikatnya ialah peserta yang masuk pertandingan nyanyian di mana mereka akan menjalani latihan menyanyi dan sebagainya.

Memang tak salah sebenarnya menggelarkan mereka "pelajar", tetapi it is a kind of a disgrace sikit sebab biar apa pun, satu lagi hakikat ialah diksi "pelajar" diasiosasikan begitu rapat dengan bidang akademik.

Walaupun sekolah muzik Yamaha misalnya, pelajar mereka bergulamang dengan akademik manakala "peserta" AF hanya akan kelihatan belajar dalam diari-diari mereka yang dihidangkan kepada kita menerusi saluran Astro Ria.

Ini bakal-bakal "guru" yang bakal menyuntik transformasi yang dikatakan sangat itu. Seronok jugak kan kalau kita pergi sekolah dan semua cikgu-cikgu pakai baju merah dan hitam? Best lagi kalau kaler baju sekolah kita macam tu. Dari jauh lagi mak ke bapak ke boleh nampak dah. Hahaha.

Itu transformasi yang paling diperlukan supaya berhenti mengaitkan diksi-diksi akademik untuk sebuah program berteraskan hiburan kerana lets face it, AF adalah sebuah reality show - nothing more, nothing less.

Selain dari itu, aku rasa the hype of AF7 dibentuk dengan baik sekali. Mereka berjaya membuat orang ternanti-nanti. Siapalah Pengetuanya....identiti-identiti pesertanya yang sudah dinyatakan...semuanya berjaya membangkitkan rasa ingin tahu orang ramai.

Sarimah Ibrahim (one of my fav host) akan terus mendukung Diari AF. Kalau akulah, dah lama dah minah ni aku jadikan host AF tu sebab AC Mizal punya personaliti after all the hu ha with the ex sudah busuk sikit dah. He has tainted the image of AF sikit lah.

Sorry dude, but the Melodi shit has rosakkan imej lu sikit and you pulak tu carry the imej of AF. Kalau beginilah keadaannya, sampai bila pun orang akan cakap Aznil is the best and what can you say lah kan, memang Aznil has proven to be the best and plus, he has a fuckin clean image and all you know.

Aku yakin sangat, saat AF7 bermula saja pada 7 dan 8 Mac ini, pergi mampuslah semua program realiti yang lain sebab penangannya terlalu hebat. Silap-silap kecoh politik Perak, kempen on the coming Perhimpunan Agung Umno juga tidak akan create buzz sepertimana AF7 nanti. Malah trust me, biarpun bukan dalam Ucapan Dasar, tetapi akan ada ucapan di Perhimpunan Agung Umno nanti yang akan kasi kredit kepada AF. Untuk itu, aku salute those people behind it.

Dr Zambry perlu lebih aggresif kalau dia nak terus jadi perhatian sebab once AF7 start, lantaklah sidang bawah pokok ke, sidang atas pokok ke...people might get tired of it and don't give shit anymore.

Okay...now here comes the proposal. Shoeshineazreen itu hari kasi tahu aku bahawa dia ada menonton something somewhere tentang bloggers AF yang khabarnya bisa kasi pengaruh kepada pengundi-pengundi mereka via SMS tu. There were interviews with Mr.Manager, Klubbkidd, Sultanmuzaffar and all about the influence that bloggers has di kalangan penonton.

Dan aku pun: "Hmmmm....should I blog more on AF7 once it starts? But if i were to write, i will of course speak my mind as usual."

Well, people...what do you think?

Aku tak mahu dilabel sebagai orang yang sentiasa akan menghentam. That is not me. What I write is strong opinion and yes, my writing is harsh. And yes...I mite use the word "Fuck", or "Gampang" or apa-apa yang seangkatan dengannya yang aku rasa di saat aku menulisnya kelak.

And will my blog influence the pengundi?

And can my blog educate the viewers and stop calling the contestants "pelajar"? - This I wonder.

In the meantime....you tell me should I or should I not.

And jangan lupa....to...

Keep It Cool


32 comments:

Anonymous said...

I'm quiet agree that the "pelajar' should be changed as "peserta" like what u said..

But I don't really agree AF7 have big impact to the current situation in Perak now coz we are also experiencing the "peralihan kuasa" and it will steal the limelight as well.

For me AF have lost it's "taring" compared as before..because I don't bother missed it as sometimes didn't even know who's the participants as well until I read the paper...

Anonymous said...

perkataan PELAJAR adalah relevant...
mereka belajar la... memang la nampak ke arah hiburan.. tapi setiap yg dipelajari adalah benda2 yg akan mempersiapkan diri mereka supaya lebih baik dalam bidang mereka....
belajar menari/berlakon/baca lirik/bernyanyi dgn betul..<-- nih semua kalau pergi university study benda2 ni pun awak akan tetap bergelar PELAJAR!

and besides bila dia orang sedar dia orang pelajar..dia orang perlu ambil serious komen yang akan diberikan oleh judges nanti

my 2 cents la..

Unsunghero said...

Bro...tulis aje. adalah aterlatif kepada ulasan-ulasan blog lain tu...

i.am.belle said...

broDonC,
aku penat-penat belajar muzik kat ITM dulu barulah dikatakan 'pelajar'.

panggil je 'peserta'. hakikatnya mereka masuk utk menang dan dpt duit lepas tu joli katak dan masuk wad sakit jiwa. tada!

GX said...

aku setuju kalau ko jadi 'pengkritik' untuk AF7 nih..so far sama yang ada buat komen pasal AF nih memang menjadi tempat rujukan..

so aku nak ko buat something bout this AF7..

anyway..keep it cool bro!!

Hazrey said...

hahaha... aku tengok tajuk jek entry ko ni, malas nak baca.

tapi kau perlu tahu, tanpa AF siapalah pondan pondan tu semua nanti kan?

Dan dimanakah nanti kita nak letak wartawan wartawan pondan untuk memilih siapa favourite mereka.

Dan, AF akan menjadi inspirasi kepada pondan pondan tu semua kerana tanpanya, mereka tak peduli pun akan siapa yang bersidang bawah pokok. Mereka amat mengharap akan AF, dan mereka sudahpun bersiap untuk menempah banner di kedai Ah Seng.

Dan berilah mereka peluang untuk membayangkan peserta lelaki mana yang akan di blow job mereka, dan meliur mereka depan TV atau menghabiskan duit menyokong peserta lelaki yang dalam imaginasi blow job mereka.

Aku tau kau setuju.

gman said...

betul setuju xyah panggil pelajar...blajar mnde sgt lah...aku tengok menggedik je dlm tuh.

reality show yang lain belajar gak, takde pun pngl pelajar.

and YES!saya setuju sgt lah kalau sarimah jd host..baru bes!

sultanmuzaffar said...

boleh ahh tulis. ada gak alternatif. aku pun tgk time, kalau ada masa, aku tulis. lagipun hujung bulan nih aku pi diving, so mmg dah plan akan miss tgk concert.

mat kepoh said...

SEBENARNYA SIAPA PEDULI AF - ORANG YG ADA ASTRO KOT. PASTINYA ORANG MELAYU.
ATAU ORG MACAM SAUDARA - PRESS - YG TAK CERITA LAIN NAK DIPERBESARKAN SELAIN AF. SAUDARA PUN DAH TERIKU2 DNG DIA ORANG. NAK JUGA CURI POPULARITI DNG TULIS PASAL AF.
PADA SAYA - AF MUSIM 1, 2, 3 SAJA YG GEMPAQ. YG LAIN TU ALA-ALA AJE.

Ida said...

Dah cukup dah blogger nak cakap/review pasal AF ni.. orang yang tak pernah sekali pun cerita pasal AF kat blog dia, akan jugak bercerita tentang AF as if dia terer giler menilai persembahan peserta AF tu. You don't need to add yourself into the statistics.. unless kalau ada benda yang betul2 menarik nak cakap pasal AF, then cakap lah.. otherwise, mintak tolong you "rojakkan" your blog entries.. as usual ;)

*ateeka amer* said...

mmg dari dulu aku ta suke dgn istilah pelajar tuh.
sbb takde rupa dan gaya pelajar.
hampeh jek.
aku yang bangun awal,tidur awal,kelas average 8 jam sehari,berlambak assignments, kuiz dan exam tak sudah2 ni baru la name pelajar.
haiyoh.

aku ternanti2 kehadiran kaw utk jadi pengkritik af.
maklumkan ye.
sure i'll watch it.

*ateeka amer* said...

eh.silap2.tidur lambat.bangun awal.

ngee~

strangeezy said...

pelajar AF tak setaraf dgn pelajar2 ipta/ipts.

They dun even deserve to wear that jubah konon2 dah konvo tuh.

Nak kata bekas peserta AF berjaya dengan jayanya pon tidak.
Ada byk yg mcm "hidup segan mati xmahu".
Takat nak glamour sekejap boleh lah, after that....... -dead-

alida abidin said...

Blog pasal OIAM la plak. Orang lain banyak dah buat pasal AF.

Aper2 Jer lah. said...

Like ..duhhh..??..obviously you'll write abt AF7..You kan dh taruk Nuffnang tuh...

crescent said...

betol..sokong sangat..
klo setakat diari tu tak payah la nk digelar pelajar..
ades..
diorg akan dapat duet gak at last..
menang macam2..
isk..

Obefiend said...

don

i hate the fact they call the finalist GRADUAN AF. adekah ianya LAN APPROVED.kelas apa 15 mingu je? macam kelas kursus kawin lagaknya.

hahahha

graduan my balls lah astro.

yes yes. i agree. pelajar konon. belajar jadi camwhore ,nangis on que, guna anak nak raih undi and guna alasan nak ubah masa depan. itu kut yang depa belajar to be honest.

notice also tahun ni banyak dari borneo. more marketing strategy untuk bolos pasaran borneo agaknya.

hear me out. I am going to make a prediction. aku nak jadi nostradamus kejap

THIS year punya winner dari borneo lagi

AF8 nanti dia masukkan orang brunei dan singapura pula. tahun ni takde yang lepas

its damn calculated and i have to admire their evil marketing genius!

syabas syabas

azman said...

korang meluat ngan istilah "pelajar" AF,

aku lagi mual dengan perkataan "graduan" AF..

kuar muntah ijau, itam siot....

Anonymous said...

sekali pandang muke zambry mb perak cam muke kau je...

hmm idup mengkritik..diri sendiri sempurna ke? cari kelemahan org lain, diri sendiri budi pekerti tinggi sgt ke?

mudahan org macam nih diampunkan Allah...tapi dosa dgn manusia??? larat ke nak mintak maap sorg demi seorg?

huhh!! wallahualam... mulut pandai berkata2.. hakikat hati kosong dengan..kesian...

Sokat said...

nabil cakap "lu pk la sendiri!" I think it's a wise thing to do.. ehuehue

Anonymous said...

sekali pandang muke zambry mb perak cam muke kau je...

hmm idup mengkritik..diri sendiri sempurna ke? cari kelemahan org lain, diri sendiri budi pekerti tinggi sgt ke?

mudahan org macam nih diampunkan Allah...tapi dosa dgn manusia??? larat ke nak mintak maap sorg demi seorg?

huhh!! wallahualam... mulut pandai berkata2.. hakikat hati kosong..kaya harta benda, cerdik pandai..tapi..kesian... miskin akhlak..papa kedana budi bahasa...

aku takla baik..cume bersimpati dgn org2 yg macam kau ni..suke menambah dosa2 kering..sedangkan dosa2 yg sedia ada pun tak tertanggung kan?? Wallahualam.. Allah mengetahui...

aku...bukan cerdik pandai bukan juga kaya..tapi aku diajar oleh ibubapa aku menghormati dan budi bahasa..tak salah merendah diri.. tak berkudis pun..betul tak?

hmmm...bentuk diri dan hiasilah peribadi terlebih duhulu.pandang kiri kanan depan dan belakang..jgn sangka org lain buta dan pekak.. cume org malas nak amik kire urusan kau...hehe..

Hazrey said...

wahahahah.. hot blog ko ni bro. lebih hot dari cuaca di negara tropika. Kena pakai sunblock yang spray tu. Apa brand dia?

ekekeke, perlu ke hadiahkan kat pondan ni piala untuk comment dia ni sebab dia berjaya memondankan dirinya. kah kah kah kah.

i have this to say: dude / pondan, try harder.

aku rasa dia ni retarded kot, like I said, kekurangan kasih sayang masa kecik kecik, self actualised, dan a cheap motherfucker.

biasanya orang camni, pondan, sebab tu takut letak nama. nanti aku cari source code, everytime orang yang nak pakai anonymous, akan bertukar jadik pondan. hows that for a change?

hanya pondan jek yang tak paham konsep blogging ni. ekekekeekek..

dan read carefully the comment, ia menggambarkan penulis tu sendiri. takperlah, mudah mudahan ibu bapa dia akan memaafkan dosa dia jadik pondan.

motherfucker. haha.

Anonymous said...

ape itu konsep blogging?

dear hazrey,

its a free space for us to say what we want kn? ko rasa ko nmpak cerdik ke bila pggil org pondan? tak bro, ko nmpak bodoh.

si penulis ada kebebasan dia, si anonymous pun ade kebebasan die.. ko bca pastu diam da la...sibuk knapa? kacau idop ko?


it's blogging la...kalo si penulis da ati kering mgutuk, yg bgi komen pun ati kering, ko nak pulun masuk cmpur nape....be wise...jgn bodohkan diri sendri, kesian bapak ko anta ko g skola bro.


oh ye ni anonymous laen, sebab aku takde id. KIRA BAGI KO, NI 'PONDAN' LAEN LA. orait.

assalamualaikum.

Hazrey said...

hahahah.. hahahah.. you have just won the golden globe award. Hahahaha.. yeah, and you are supposed to be the hati kering yek? Hahaha. Lets not have your stupidity controls you shall we? Hahahah. Aku dulu kecik kecik, ada main this game, whereas lastik orang, pastu sembunyi dalam rumah, hiding away. So, aku anggap ko ni either pondan atau budak tak cukup umur. hahahaha..

likewise, aku pun ada kebebasan nak menulis right here kan, what a stupid fag you are, saying things without any justification. hahahah..

cuba ko baca balik ayat ko tu. hahahah.. and ayah ayah, tima kasih antar kita ke sekolah yek, tak macam pondan ni, cerita pasal kebebasan, and nak citer pasal masuk campur. kah kah kah, sah ko ni tak abis sekolah. hahahah.. baca balik ayat ko tu betul betul. hahahah.

next time, my advice is, tarik nafas panjang panjang, istighfar panjang panjang (if you know how to do that lah), and baru menulis tau. keh keh keh fucker.

alida abidin said...

its a free space for us to say what we want kn? ko rasa ko nmpak cerdik ke bila pggil org pondan? tak bro, ko nmpak bodoh.

si penulis ada kebebasan dia, si anonymous pun ade kebebasan die.. ko bca pastu diam da la...sibuk knapa? kacau idop ko?

BODOH SIAL ANON NI.
TAHAP CIPAN.

Anonymous said...

wutever.

bodohkan jela diri ko. orgtua tak cukup umur yg menulis pakai hati tak pakai otak. umur je tua. mcm cibai. sian2.

hazrey the loser. bye cibai.

DonCorleone said...

Salam semua. Maaf kerana lambat menjawab komen-komen anda di sini. Aku lihat masih ada anjing yang menyalak tetapi tak apalah, sebab rasmi anjing memang menyalak dan aku tidak akan menghalang. Anjing jugak berak merata-rata dan kita memang kena mencucinya sebab berak anjing memang busuk. Tapi itu juga memang rasmi anjing. Anjing yang bertuan juga akan menyalak dan berak merata-rata.

Kalau ikut kata Dr Masitah Ibrahim, anjing dikategorikan sebagai najis dan kena samak tujuh kali kalau tersentuh.

Kata dia lagi,ada hadis daripada Ibn Jarir dan Abu Rafik yang cerita,pada satu hari malaikat Jibrail mohon izin untuk masuk ke rumah Rasulullah SAW lalu baginda izinkan, namun malaikat tidak mahu masuk kerana ada anjing di dalamnya, lalu Rasulullah SAW memerintahkan supaya anjing dibunuh.

Tafsir Hamka berijtihad mengatakan perintah membunuh anjing merujuk kepada penyakit anjing gila yang menular ketika itu dan selepas itu
baginda memerintahkan supaya dihentikan pembunuhan anjing.

Selepas itu Rasulullah nyatakan bahawa anjing termasuk umat Allah yang dijaga kebajikannya.
mereka.

Kata Dr Masitah lagi, selepas dikumpul semua hadis, dapat dibuat kesimpulan bahawa kita harus memelihara anjing yang terlatih seperti untuk berburu, menjaga kebun, keselamatan dan keperluan yang bermanfaat. Bahkan buruan anjing terlatih adalah halal dimakan.
(Petikan Berita Harian 8 Mac 2009 / muka surat: 19).

So Hazrey & Alida, kita biarkan ajelah anjing melalak atau berak di sini okay sebab itu memang rasmi anjing.

DonCorleone said...

Unsunghero - Terima kasih atas pendapat anda.

GX - Aku jadi pengkritik? Tapi mana boleh sebut "Hey...fuck off" live kat TV kan? Boleh ke? Aku rasa Nasir Jani aje yang berjaya buat tu.

i.am.belle - Yes. Itulah yang aku laungkan. Tak salah kalau panggil aje diorang ni peserta sebab its only a fucking TV show!

Hazrey - Inspirasi untuk pondan? Hahaha. Aku rasa tajuk tu sesuai untuk dijadikan tajuk sebuah buku. Apa kata kita bergabung tenaga menulisnya - di Bali. Hehehehe.

Gman - Yes, kalau Sarimah yang jadi host-it will rock!

Sultanmuzaffar - Hehehe. Diving memang lagi best dari AF kan?

Mat Kepoh - Ramai yang pedulikan AF. Memang ramai.

Ida - I agree sangat dengan apa yang you kata. Buat apa nak sundalkan blog aku ni kan? Hahaha. Betul tak?

Ateeka Amir - Aku kadang-kadang kritik dalam hati gak bila nonton AF. Hahahah. Tapi masih ada perkataan "Fuck Off". How lah? Nanti aku try lagi kritik dalam hati tanpa carutan.

Strangeezy - That pakai jubah thinggy di penghujung AF tu memang gampang sikit lah. Satu penghinaan kepada bidang akademik!

Alida Abidin - I will try to watch OIAM soon.

Obifiend - Kalau Singapore contestant masuk how do you think they vote? Via Singtel? Via M1? Via Starhub?

So, how do Astro profit? Hahaha. Itulah sebabnya aku rasa tak ada Singapore contestant. Mustahil tak ada peserta Singapore yang layak. And i am not sure they even did an audition in Singapore pun kan?

Obefiend said...

hazrey is on a warpath. engkau hutang aku saku coke besar. semua coke aku keluar ikut hidung baca komen ngko. hahaha..

as for you don

singtel couldn't find an agreement kot nak kawtim keuntungan. depa tak open audition kat singapore tapi orang singapore semua aduition kat JB aritu. orang bruney tak tahu la plak. dengar citer mmg open untuk brunei. AF8 kot baru open. antisipasi beb..

joey said...

agree with you

zhana zulkifli said...

yeah AF getting bored each season .tho it is family-gathering-show ,i mean at my house my kakak and my mum akan berkumpul depan TV tengok concert AF .

but it was once ,now tak dah semua duduk jauh .

but that is not the point .

apa yang i nak cakap AF memang tak best ,tiba2 plak this season dia masukkan orang yang dah pernah jadi artis .what ? concept dia lebih kurang sama dengan OIAM ,but i guess OIAM is better .


btw ,i rasa you tak payah dah tulis tentang AF for the next enrty .buang masa saja .i know you got alotsa things to tell us more that about this typical reality show .


i like your writting :)

Anonymous said...

Yes you should blog about the AF7 using your own word... i lovee to hear them...

Mar 4, 2009

Aku nak tanya something: "Should I blog about AF7?" And can I influence people to stop calling the contestants "pelajar"?

Alamak, dah dua kali dah aku guna logo yang sama ni. Mana nak carik logo lain ni?

Barangkali transformasi paling enak untuk aku tentang AF7 ialah we stop calling the contestant "pelajar" boleh tak? Can't we just call them "peserta"? Mereka hakikatnya ialah peserta yang masuk pertandingan nyanyian di mana mereka akan menjalani latihan menyanyi dan sebagainya.

Memang tak salah sebenarnya menggelarkan mereka "pelajar", tetapi it is a kind of a disgrace sikit sebab biar apa pun, satu lagi hakikat ialah diksi "pelajar" diasiosasikan begitu rapat dengan bidang akademik.

Walaupun sekolah muzik Yamaha misalnya, pelajar mereka bergulamang dengan akademik manakala "peserta" AF hanya akan kelihatan belajar dalam diari-diari mereka yang dihidangkan kepada kita menerusi saluran Astro Ria.

Ini bakal-bakal "guru" yang bakal menyuntik transformasi yang dikatakan sangat itu. Seronok jugak kan kalau kita pergi sekolah dan semua cikgu-cikgu pakai baju merah dan hitam? Best lagi kalau kaler baju sekolah kita macam tu. Dari jauh lagi mak ke bapak ke boleh nampak dah. Hahaha.

Itu transformasi yang paling diperlukan supaya berhenti mengaitkan diksi-diksi akademik untuk sebuah program berteraskan hiburan kerana lets face it, AF adalah sebuah reality show - nothing more, nothing less.

Selain dari itu, aku rasa the hype of AF7 dibentuk dengan baik sekali. Mereka berjaya membuat orang ternanti-nanti. Siapalah Pengetuanya....identiti-identiti pesertanya yang sudah dinyatakan...semuanya berjaya membangkitkan rasa ingin tahu orang ramai.

Sarimah Ibrahim (one of my fav host) akan terus mendukung Diari AF. Kalau akulah, dah lama dah minah ni aku jadikan host AF tu sebab AC Mizal punya personaliti after all the hu ha with the ex sudah busuk sikit dah. He has tainted the image of AF sikit lah.

Sorry dude, but the Melodi shit has rosakkan imej lu sikit and you pulak tu carry the imej of AF. Kalau beginilah keadaannya, sampai bila pun orang akan cakap Aznil is the best and what can you say lah kan, memang Aznil has proven to be the best and plus, he has a fuckin clean image and all you know.

Aku yakin sangat, saat AF7 bermula saja pada 7 dan 8 Mac ini, pergi mampuslah semua program realiti yang lain sebab penangannya terlalu hebat. Silap-silap kecoh politik Perak, kempen on the coming Perhimpunan Agung Umno juga tidak akan create buzz sepertimana AF7 nanti. Malah trust me, biarpun bukan dalam Ucapan Dasar, tetapi akan ada ucapan di Perhimpunan Agung Umno nanti yang akan kasi kredit kepada AF. Untuk itu, aku salute those people behind it.

Dr Zambry perlu lebih aggresif kalau dia nak terus jadi perhatian sebab once AF7 start, lantaklah sidang bawah pokok ke, sidang atas pokok ke...people might get tired of it and don't give shit anymore.

Okay...now here comes the proposal. Shoeshineazreen itu hari kasi tahu aku bahawa dia ada menonton something somewhere tentang bloggers AF yang khabarnya bisa kasi pengaruh kepada pengundi-pengundi mereka via SMS tu. There were interviews with Mr.Manager, Klubbkidd, Sultanmuzaffar and all about the influence that bloggers has di kalangan penonton.

Dan aku pun: "Hmmmm....should I blog more on AF7 once it starts? But if i were to write, i will of course speak my mind as usual."

Well, people...what do you think?

Aku tak mahu dilabel sebagai orang yang sentiasa akan menghentam. That is not me. What I write is strong opinion and yes, my writing is harsh. And yes...I mite use the word "Fuck", or "Gampang" or apa-apa yang seangkatan dengannya yang aku rasa di saat aku menulisnya kelak.

And will my blog influence the pengundi?

And can my blog educate the viewers and stop calling the contestants "pelajar"? - This I wonder.

In the meantime....you tell me should I or should I not.

And jangan lupa....to...

Keep It Cool


32 comments:

Anonymous said...

I'm quiet agree that the "pelajar' should be changed as "peserta" like what u said..

But I don't really agree AF7 have big impact to the current situation in Perak now coz we are also experiencing the "peralihan kuasa" and it will steal the limelight as well.

For me AF have lost it's "taring" compared as before..because I don't bother missed it as sometimes didn't even know who's the participants as well until I read the paper...

Anonymous said...

perkataan PELAJAR adalah relevant...
mereka belajar la... memang la nampak ke arah hiburan.. tapi setiap yg dipelajari adalah benda2 yg akan mempersiapkan diri mereka supaya lebih baik dalam bidang mereka....
belajar menari/berlakon/baca lirik/bernyanyi dgn betul..<-- nih semua kalau pergi university study benda2 ni pun awak akan tetap bergelar PELAJAR!

and besides bila dia orang sedar dia orang pelajar..dia orang perlu ambil serious komen yang akan diberikan oleh judges nanti

my 2 cents la..

Unsunghero said...

Bro...tulis aje. adalah aterlatif kepada ulasan-ulasan blog lain tu...

i.am.belle said...

broDonC,
aku penat-penat belajar muzik kat ITM dulu barulah dikatakan 'pelajar'.

panggil je 'peserta'. hakikatnya mereka masuk utk menang dan dpt duit lepas tu joli katak dan masuk wad sakit jiwa. tada!

GX said...

aku setuju kalau ko jadi 'pengkritik' untuk AF7 nih..so far sama yang ada buat komen pasal AF nih memang menjadi tempat rujukan..

so aku nak ko buat something bout this AF7..

anyway..keep it cool bro!!

Hazrey said...

hahaha... aku tengok tajuk jek entry ko ni, malas nak baca.

tapi kau perlu tahu, tanpa AF siapalah pondan pondan tu semua nanti kan?

Dan dimanakah nanti kita nak letak wartawan wartawan pondan untuk memilih siapa favourite mereka.

Dan, AF akan menjadi inspirasi kepada pondan pondan tu semua kerana tanpanya, mereka tak peduli pun akan siapa yang bersidang bawah pokok. Mereka amat mengharap akan AF, dan mereka sudahpun bersiap untuk menempah banner di kedai Ah Seng.

Dan berilah mereka peluang untuk membayangkan peserta lelaki mana yang akan di blow job mereka, dan meliur mereka depan TV atau menghabiskan duit menyokong peserta lelaki yang dalam imaginasi blow job mereka.

Aku tau kau setuju.

gman said...

betul setuju xyah panggil pelajar...blajar mnde sgt lah...aku tengok menggedik je dlm tuh.

reality show yang lain belajar gak, takde pun pngl pelajar.

and YES!saya setuju sgt lah kalau sarimah jd host..baru bes!

sultanmuzaffar said...

boleh ahh tulis. ada gak alternatif. aku pun tgk time, kalau ada masa, aku tulis. lagipun hujung bulan nih aku pi diving, so mmg dah plan akan miss tgk concert.

mat kepoh said...

SEBENARNYA SIAPA PEDULI AF - ORANG YG ADA ASTRO KOT. PASTINYA ORANG MELAYU.
ATAU ORG MACAM SAUDARA - PRESS - YG TAK CERITA LAIN NAK DIPERBESARKAN SELAIN AF. SAUDARA PUN DAH TERIKU2 DNG DIA ORANG. NAK JUGA CURI POPULARITI DNG TULIS PASAL AF.
PADA SAYA - AF MUSIM 1, 2, 3 SAJA YG GEMPAQ. YG LAIN TU ALA-ALA AJE.

Ida said...

Dah cukup dah blogger nak cakap/review pasal AF ni.. orang yang tak pernah sekali pun cerita pasal AF kat blog dia, akan jugak bercerita tentang AF as if dia terer giler menilai persembahan peserta AF tu. You don't need to add yourself into the statistics.. unless kalau ada benda yang betul2 menarik nak cakap pasal AF, then cakap lah.. otherwise, mintak tolong you "rojakkan" your blog entries.. as usual ;)

*ateeka amer* said...

mmg dari dulu aku ta suke dgn istilah pelajar tuh.
sbb takde rupa dan gaya pelajar.
hampeh jek.
aku yang bangun awal,tidur awal,kelas average 8 jam sehari,berlambak assignments, kuiz dan exam tak sudah2 ni baru la name pelajar.
haiyoh.

aku ternanti2 kehadiran kaw utk jadi pengkritik af.
maklumkan ye.
sure i'll watch it.

*ateeka amer* said...

eh.silap2.tidur lambat.bangun awal.

ngee~

strangeezy said...

pelajar AF tak setaraf dgn pelajar2 ipta/ipts.

They dun even deserve to wear that jubah konon2 dah konvo tuh.

Nak kata bekas peserta AF berjaya dengan jayanya pon tidak.
Ada byk yg mcm "hidup segan mati xmahu".
Takat nak glamour sekejap boleh lah, after that....... -dead-

alida abidin said...

Blog pasal OIAM la plak. Orang lain banyak dah buat pasal AF.

Aper2 Jer lah. said...

Like ..duhhh..??..obviously you'll write abt AF7..You kan dh taruk Nuffnang tuh...

crescent said...

betol..sokong sangat..
klo setakat diari tu tak payah la nk digelar pelajar..
ades..
diorg akan dapat duet gak at last..
menang macam2..
isk..

Obefiend said...

don

i hate the fact they call the finalist GRADUAN AF. adekah ianya LAN APPROVED.kelas apa 15 mingu je? macam kelas kursus kawin lagaknya.

hahahha

graduan my balls lah astro.

yes yes. i agree. pelajar konon. belajar jadi camwhore ,nangis on que, guna anak nak raih undi and guna alasan nak ubah masa depan. itu kut yang depa belajar to be honest.

notice also tahun ni banyak dari borneo. more marketing strategy untuk bolos pasaran borneo agaknya.

hear me out. I am going to make a prediction. aku nak jadi nostradamus kejap

THIS year punya winner dari borneo lagi

AF8 nanti dia masukkan orang brunei dan singapura pula. tahun ni takde yang lepas

its damn calculated and i have to admire their evil marketing genius!

syabas syabas

azman said...

korang meluat ngan istilah "pelajar" AF,

aku lagi mual dengan perkataan "graduan" AF..

kuar muntah ijau, itam siot....

Anonymous said...

sekali pandang muke zambry mb perak cam muke kau je...

hmm idup mengkritik..diri sendiri sempurna ke? cari kelemahan org lain, diri sendiri budi pekerti tinggi sgt ke?

mudahan org macam nih diampunkan Allah...tapi dosa dgn manusia??? larat ke nak mintak maap sorg demi seorg?

huhh!! wallahualam... mulut pandai berkata2.. hakikat hati kosong dengan..kesian...

Sokat said...

nabil cakap "lu pk la sendiri!" I think it's a wise thing to do.. ehuehue

Anonymous said...

sekali pandang muke zambry mb perak cam muke kau je...

hmm idup mengkritik..diri sendiri sempurna ke? cari kelemahan org lain, diri sendiri budi pekerti tinggi sgt ke?

mudahan org macam nih diampunkan Allah...tapi dosa dgn manusia??? larat ke nak mintak maap sorg demi seorg?

huhh!! wallahualam... mulut pandai berkata2.. hakikat hati kosong..kaya harta benda, cerdik pandai..tapi..kesian... miskin akhlak..papa kedana budi bahasa...

aku takla baik..cume bersimpati dgn org2 yg macam kau ni..suke menambah dosa2 kering..sedangkan dosa2 yg sedia ada pun tak tertanggung kan?? Wallahualam.. Allah mengetahui...

aku...bukan cerdik pandai bukan juga kaya..tapi aku diajar oleh ibubapa aku menghormati dan budi bahasa..tak salah merendah diri.. tak berkudis pun..betul tak?

hmmm...bentuk diri dan hiasilah peribadi terlebih duhulu.pandang kiri kanan depan dan belakang..jgn sangka org lain buta dan pekak.. cume org malas nak amik kire urusan kau...hehe..

Hazrey said...

wahahahah.. hot blog ko ni bro. lebih hot dari cuaca di negara tropika. Kena pakai sunblock yang spray tu. Apa brand dia?

ekekeke, perlu ke hadiahkan kat pondan ni piala untuk comment dia ni sebab dia berjaya memondankan dirinya. kah kah kah kah.

i have this to say: dude / pondan, try harder.

aku rasa dia ni retarded kot, like I said, kekurangan kasih sayang masa kecik kecik, self actualised, dan a cheap motherfucker.

biasanya orang camni, pondan, sebab tu takut letak nama. nanti aku cari source code, everytime orang yang nak pakai anonymous, akan bertukar jadik pondan. hows that for a change?

hanya pondan jek yang tak paham konsep blogging ni. ekekekeekek..

dan read carefully the comment, ia menggambarkan penulis tu sendiri. takperlah, mudah mudahan ibu bapa dia akan memaafkan dosa dia jadik pondan.

motherfucker. haha.

Anonymous said...

ape itu konsep blogging?

dear hazrey,

its a free space for us to say what we want kn? ko rasa ko nmpak cerdik ke bila pggil org pondan? tak bro, ko nmpak bodoh.

si penulis ada kebebasan dia, si anonymous pun ade kebebasan die.. ko bca pastu diam da la...sibuk knapa? kacau idop ko?


it's blogging la...kalo si penulis da ati kering mgutuk, yg bgi komen pun ati kering, ko nak pulun masuk cmpur nape....be wise...jgn bodohkan diri sendri, kesian bapak ko anta ko g skola bro.


oh ye ni anonymous laen, sebab aku takde id. KIRA BAGI KO, NI 'PONDAN' LAEN LA. orait.

assalamualaikum.

Hazrey said...

hahahah.. hahahah.. you have just won the golden globe award. Hahahaha.. yeah, and you are supposed to be the hati kering yek? Hahaha. Lets not have your stupidity controls you shall we? Hahahah. Aku dulu kecik kecik, ada main this game, whereas lastik orang, pastu sembunyi dalam rumah, hiding away. So, aku anggap ko ni either pondan atau budak tak cukup umur. hahahaha..

likewise, aku pun ada kebebasan nak menulis right here kan, what a stupid fag you are, saying things without any justification. hahahah..

cuba ko baca balik ayat ko tu. hahahah.. and ayah ayah, tima kasih antar kita ke sekolah yek, tak macam pondan ni, cerita pasal kebebasan, and nak citer pasal masuk campur. kah kah kah, sah ko ni tak abis sekolah. hahahah.. baca balik ayat ko tu betul betul. hahahah.

next time, my advice is, tarik nafas panjang panjang, istighfar panjang panjang (if you know how to do that lah), and baru menulis tau. keh keh keh fucker.

alida abidin said...

its a free space for us to say what we want kn? ko rasa ko nmpak cerdik ke bila pggil org pondan? tak bro, ko nmpak bodoh.

si penulis ada kebebasan dia, si anonymous pun ade kebebasan die.. ko bca pastu diam da la...sibuk knapa? kacau idop ko?

BODOH SIAL ANON NI.
TAHAP CIPAN.

Anonymous said...

wutever.

bodohkan jela diri ko. orgtua tak cukup umur yg menulis pakai hati tak pakai otak. umur je tua. mcm cibai. sian2.

hazrey the loser. bye cibai.

DonCorleone said...

Salam semua. Maaf kerana lambat menjawab komen-komen anda di sini. Aku lihat masih ada anjing yang menyalak tetapi tak apalah, sebab rasmi anjing memang menyalak dan aku tidak akan menghalang. Anjing jugak berak merata-rata dan kita memang kena mencucinya sebab berak anjing memang busuk. Tapi itu juga memang rasmi anjing. Anjing yang bertuan juga akan menyalak dan berak merata-rata.

Kalau ikut kata Dr Masitah Ibrahim, anjing dikategorikan sebagai najis dan kena samak tujuh kali kalau tersentuh.

Kata dia lagi,ada hadis daripada Ibn Jarir dan Abu Rafik yang cerita,pada satu hari malaikat Jibrail mohon izin untuk masuk ke rumah Rasulullah SAW lalu baginda izinkan, namun malaikat tidak mahu masuk kerana ada anjing di dalamnya, lalu Rasulullah SAW memerintahkan supaya anjing dibunuh.

Tafsir Hamka berijtihad mengatakan perintah membunuh anjing merujuk kepada penyakit anjing gila yang menular ketika itu dan selepas itu
baginda memerintahkan supaya dihentikan pembunuhan anjing.

Selepas itu Rasulullah nyatakan bahawa anjing termasuk umat Allah yang dijaga kebajikannya.
mereka.

Kata Dr Masitah lagi, selepas dikumpul semua hadis, dapat dibuat kesimpulan bahawa kita harus memelihara anjing yang terlatih seperti untuk berburu, menjaga kebun, keselamatan dan keperluan yang bermanfaat. Bahkan buruan anjing terlatih adalah halal dimakan.
(Petikan Berita Harian 8 Mac 2009 / muka surat: 19).

So Hazrey & Alida, kita biarkan ajelah anjing melalak atau berak di sini okay sebab itu memang rasmi anjing.

DonCorleone said...

Unsunghero - Terima kasih atas pendapat anda.

GX - Aku jadi pengkritik? Tapi mana boleh sebut "Hey...fuck off" live kat TV kan? Boleh ke? Aku rasa Nasir Jani aje yang berjaya buat tu.

i.am.belle - Yes. Itulah yang aku laungkan. Tak salah kalau panggil aje diorang ni peserta sebab its only a fucking TV show!

Hazrey - Inspirasi untuk pondan? Hahaha. Aku rasa tajuk tu sesuai untuk dijadikan tajuk sebuah buku. Apa kata kita bergabung tenaga menulisnya - di Bali. Hehehehe.

Gman - Yes, kalau Sarimah yang jadi host-it will rock!

Sultanmuzaffar - Hehehe. Diving memang lagi best dari AF kan?

Mat Kepoh - Ramai yang pedulikan AF. Memang ramai.

Ida - I agree sangat dengan apa yang you kata. Buat apa nak sundalkan blog aku ni kan? Hahaha. Betul tak?

Ateeka Amir - Aku kadang-kadang kritik dalam hati gak bila nonton AF. Hahahah. Tapi masih ada perkataan "Fuck Off". How lah? Nanti aku try lagi kritik dalam hati tanpa carutan.

Strangeezy - That pakai jubah thinggy di penghujung AF tu memang gampang sikit lah. Satu penghinaan kepada bidang akademik!

Alida Abidin - I will try to watch OIAM soon.

Obifiend - Kalau Singapore contestant masuk how do you think they vote? Via Singtel? Via M1? Via Starhub?

So, how do Astro profit? Hahaha. Itulah sebabnya aku rasa tak ada Singapore contestant. Mustahil tak ada peserta Singapore yang layak. And i am not sure they even did an audition in Singapore pun kan?

Obefiend said...

hazrey is on a warpath. engkau hutang aku saku coke besar. semua coke aku keluar ikut hidung baca komen ngko. hahaha..

as for you don

singtel couldn't find an agreement kot nak kawtim keuntungan. depa tak open audition kat singapore tapi orang singapore semua aduition kat JB aritu. orang bruney tak tahu la plak. dengar citer mmg open untuk brunei. AF8 kot baru open. antisipasi beb..

joey said...

agree with you

zhana zulkifli said...

yeah AF getting bored each season .tho it is family-gathering-show ,i mean at my house my kakak and my mum akan berkumpul depan TV tengok concert AF .

but it was once ,now tak dah semua duduk jauh .

but that is not the point .

apa yang i nak cakap AF memang tak best ,tiba2 plak this season dia masukkan orang yang dah pernah jadi artis .what ? concept dia lebih kurang sama dengan OIAM ,but i guess OIAM is better .


btw ,i rasa you tak payah dah tulis tentang AF for the next enrty .buang masa saja .i know you got alotsa things to tell us more that about this typical reality show .


i like your writting :)

Anonymous said...

Yes you should blog about the AF7 using your own word... i lovee to hear them...