Apr 8, 2009

Nak kritik salah, tak kritik salah. Nak pertahan salah, tak pertahan salah. Dammit! What the F can they do? Hey, it's a show lah, it's a freakin show!

Hakikat yang harus kita akui ialah bukan mudah untuk create a successful reality TV show. Huh...nak create apa-apa show di TV sebenarnya bukan mudah. I've been there!

Improvisasi sentiasa disuntik dalam kebanyakkan program yang dihasilkan jika ia lebih dari satu musim. Jika sesebuah program itu sukses pada musim pertamanya, tiada TV exec atau pengurus yang akan berpuas hati kerana di saat "anak-anak buahnya" celebrate kejayaan itu, dia sendiri akan berat kepala memikirkan formula baru untuk meningkatkan sukses yang sedia ada.

Sorry, aku tak pasti siapa yang dah terkeluar dan siapa yang best and siapa yang banyak "drama" dan sebagainya. But di penghujung rancangan ini, kita tahu bahawa jutaan SMS dari jutaan penonton akan memberikan "the light" kepada salah seorang daripada mereka. Kaji psikologinya.

Let me be frank dulu, AF has never been my favourite but the work behind the success of the program has always been my interest. The thinkers behind AF aku lihat begitu proaktif. Aku juga berkesempatan bertemu dengan produser AF7 beberapa bulan lalu dan aku memberitahunya: "You'are lucky man that you inherited a successful show....but I can see the preasure to make it better." Tak tahu sama ada dia ingat ke tidak!

Konsert minggu lalu ternyata bangkitkan satu lagi wacana di kalangan media. Read this.

Kadang-kadang Mamat lebih banyak mencuri perhatian penonton dan media berbanding peserta-peserta AF tu kan? Aku layan aje kadang-kadang kritikan dia sebab kelakar.

AF7 kali ini membenarkan tenaga pengajar menjawab kritikan pengkritik undangan terhadap peserta-peserta AF7. Lalu khabarnya Siti Hajar (the vocal master) and Kak Fatty (the acting master) bangkit seolah-olah mempertahankan "anak-anak buah" mereka (sorry...aku masih geli dengan title "pelajar" itu. So aku tidak akan menyebut "pelajar" di sini okay).

Ini sebahagian daripada tenaga pengajar yang kini ada peluang untuk menjawab segala macam kritikan daripada pengkritik. Mesti puas hati kan?

Due to that, pengkritik yang terdiri daripada Edrie Hashim, Amy Search, Adlin Aman Ramly dan Datuk Siti Nurhaliza rasa kurang berpuas hati kerana bagi mereka soal mengkritik adalah hak mereka.

My take?

* AF7 called all those pengkritik profesional just to be "questioned" by the tenaga pengajar?
Well, that is just not right.


* The pengkritik profesional marah sebab AF kasi peluang kepada tenaga pengajar untuk menjawab kritikan mereka?
Well, that is just not right.


* The media marah dengan tindakan AF membenarkan tenaga pengajar menjawab kritikan pengritik?
Well, that is just not right.


You want to know what is right?

Ini jawapan Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizam Shagul:

"Peluang tenaga pengajar untuk menyatakan hujah mereka itu sememangnya dirancang dalam musim ini. Itu adalah elemen sebuah program realiti."

Khairul Mizan (kanan) dan Penerbit Eksekutif AF7, Suraj Nair. Khairul memberikan jawapan paling tepat kepada "kontroversi" terbaru ini.

You guys see the key words here? "Dirancang." and "Elemen." and "program realiti."

Don't you get it?

As for AF innovative team, aku masih memuji mereka sebab they managed to create yet, another good controversy. As I always say, "there's no such thing as bad press.!"

Keep it cool people!

Kredit Gambar: 1. www.murai.com.my. 2. www.klubbkidd.com/2009/01/phew.html. 3. isuhangat.blogspot.com. 4. rumahselebriti.blogspot.com

13 comments:

fynn jamal said...

realiti yang telah di setup.
hmmm...

itulah realitinya kot.

mizzy N said...

tenaga pengajar dengan juri lak duk berbalah, peserta duduk rilek. yang untung peserta jugak dan semestinya astro.

Hazrey said...

DonC: I am only interested to your 3rd paragraph. The rest are just redundancy. Formula yang diwujudkan termasuk mengeluarkan manik manik kaca adalah bagi memastikan pondan pondan dan perempuan perempuan yang belum akil baligh dan terlebih baligh sehingga tak berasap dapur, tertewas dengan muslihat itu semua, lantas menghantar sms, sekaligus mengakibatkan kredit yang dibeli boyfriend, abang askar, anak-anak, digunakan untuk mengundi.

I think semakin kita galak terhadap program seumpama ini, kita semakin lupa terhadap asas dan fundamental moral. Jatidiri? Hancus.

Whatever the fuck the gimmick is, this program is melalaikan, that is my personal view.

And you should write, whatever will happen to all these half-boiled peserta apabila kalah nanti? Maestro is gone. Of course Astro still manage them, tetapi terjaminkan future mereka?

Truly, this is another effort untuk melalaikan penontonnya and the program is no longer relevant to our community.


Marketing campaign . strategy mereka memang bagus sebab ada loyalty, followers - audience yang dijadikan consumer. Kau patut tulis peminat AF ini bukanlah penonton anymore, their status changed - they have become consumers to this program. Dan inilah jualan yang paling laris, berbanding MLM yang sentiasa guna: tak masuk tak apa, just dengar jek.

Obefiend said...

since when does a reality TV show is all about REALITY

in Survivors some contestants are egged to form an alliance against another clique. In idol we all heard about Paula's antics behind the scene. Fact is reality TV is not about reality. Its about how many millions can they fleece from the gullible public.

kalau AF lagi lah teserlah kegampangan ini. AF MASUK .. rememver that shit? how MAWI was "diserapkan" semula after not even making the initial cut. he then rode the sympathy vote all the way to the bank.

i BET all this bitch talk was planned too. lets be honest here don. do you give a fuck about AF this year. i agree with you.. this is just another attempt to get some free advertising. we've seen it before kan?

kontroversi usung anak naik pentas nak undi - CHECKED

kontroversi nyanyi sedap tapi kena tendang - CHECKED

kontroversi GAY - ha ha.. CHECKED!

kontroversi kerabat kepada Tok Siti - CHECKED!

they ran out of idea on how to "kontroversialised" the contestant so this year perubahannya ialah tenaga pengajar lak jump into the bullshit fray

have a nice day!

DonCorleone said...

Fynn - Realiti yang disetup barangkali realiti adsurd yang dimaksudkan oleh Albert Camus tu kan? Hahahahaha. Realiti yang paling realiti!

Mizzy N - Yes, that is the ultimate goal. Profit!

Hazrey - Manik? Kah kah kah. Manik gampang! Aku agree dan disagree dengan pendapat kau secara keseluruhan. Melalaikan ialah bagi mereka yang membiarkan diri mereka dilalaikan dengan mana-mana program gampang di TV. Soal Maestro tu dah tak ada is something to chat about kan? No matter what it is, aku rasa Astro is ready for the challenge. To say that Maestro was key in the "pembangunan" of the AF artiste pun susah nak cakap kerana kecuali Mawi, aku tak nampak apa2 sangat.

Obiefiend - Pengalaman aku. Dulu masa aku terbabit sebagai Executive Producer Akademi Al-Quran, boss aku punya orang kanan (seorang Ustaz) bukan main nak pastikan program realiti mengaji itu jadi realiti yang sebenar-benarnya dan di sini aku bentangkan apa Albert Camus kata tentang realiti and aku kaitkan dengan TV. Agree with what you said: "The reality on a TV show is the reality we wanna show you!" Orang kanan boss aku tu nak sangat tunjuk the real "Qiraat" studies and then tunjuk orang mengaji selama 15 minit sekaligus. That is the reality he wants to show but that just don't work for a reality TV show. What i mean, the reality is a reality we wanna show you!Dalam erti kata lain, hahahah...reality TV bukanlah reality yang sebenar-benarnya reality. And yes...i DON'T GIVE A FUCK! I only care about the inventions.

dude said...

bro,

aku nak tumpang cakap ni je boley tak?

AF SUCKS!!

benci gile..gua nak tengok bola pon tak boley sebab nak kena bagi line kat geng nak tengok konsert bodo tu.

huh!

hafizanmohd said...

dnt be so serious guys, we are all knw abes program ni maka abes la segal2nya, formula menonton adalah paling mudah suka tengok tak suka abaikan, so just have fun! ;)

Amers. said...

Terima kasih kerana membuatkan aku bangga dengan penulisan santai kau. Heh.

DonCorleone said...

Dude - AF sucks? Apa kata kau try mengundi sekali...hahahaha. Ada berani?

Hafizanmohd - Well, to me everything about TV is serious. I love to analyze success and failure.

Ameers - Kau bangga dengan aku? Adakah aku dapat award...?? Hahahah

i.am.belle said...

yelahkan. sebuah program realiti tu akan lebih berjaya jika lagi byk kontroversi. lagi byk org bercekau isu yg remeh temeh lagilah ramai org TERUJA nak tgk.

aku pun tgk AF sbb nak dengar apa si MAMAT tu komen. kdg2 nthahapantah berbelit sana sini. 'straight to the point' ler hawau. hahahaha (yup! he's a CLOWN alrite)

Hazrey said...

Dude, Maestro was formed to co-exist with AF after they left the house (not academy, mind you), and now they are no longer there. Will that be the sign of AF8 tiada?

Aku dah jangka dah apabila pengurus Mawi berhenti. I smell something not good masa tu, but knowing that aku bukan peduli pun pasal entertainment ni, except aku suka berentertain, I guess there will be another closure selepas beberapa recording company pun turut tapau.

Bro, you should write on Maestro. Really have to write about it.

What gone wrong? Adakah mereka ini bergantung semata mata pada Mawi?

Ohh heard apa jadik dengan our dear fren Freddie Fernandez?

And ohh, Akademi itu tidak diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Nasional atau mempunyai twinning program dengan mana mana institusi pendidikan negara, so mereka bukan pelajar. Mereka adalah peserta kursus pendek.

mat teropong said...

gelinya apabila kau orang debate pasal af
tak transformasi ke

ayau said...

suraj nair..hmmmm is he a malaysian

Apr 8, 2009

Nak kritik salah, tak kritik salah. Nak pertahan salah, tak pertahan salah. Dammit! What the F can they do? Hey, it's a show lah, it's a freakin show!

Hakikat yang harus kita akui ialah bukan mudah untuk create a successful reality TV show. Huh...nak create apa-apa show di TV sebenarnya bukan mudah. I've been there!

Improvisasi sentiasa disuntik dalam kebanyakkan program yang dihasilkan jika ia lebih dari satu musim. Jika sesebuah program itu sukses pada musim pertamanya, tiada TV exec atau pengurus yang akan berpuas hati kerana di saat "anak-anak buahnya" celebrate kejayaan itu, dia sendiri akan berat kepala memikirkan formula baru untuk meningkatkan sukses yang sedia ada.

Sorry, aku tak pasti siapa yang dah terkeluar dan siapa yang best and siapa yang banyak "drama" dan sebagainya. But di penghujung rancangan ini, kita tahu bahawa jutaan SMS dari jutaan penonton akan memberikan "the light" kepada salah seorang daripada mereka. Kaji psikologinya.

Let me be frank dulu, AF has never been my favourite but the work behind the success of the program has always been my interest. The thinkers behind AF aku lihat begitu proaktif. Aku juga berkesempatan bertemu dengan produser AF7 beberapa bulan lalu dan aku memberitahunya: "You'are lucky man that you inherited a successful show....but I can see the preasure to make it better." Tak tahu sama ada dia ingat ke tidak!

Konsert minggu lalu ternyata bangkitkan satu lagi wacana di kalangan media. Read this.

Kadang-kadang Mamat lebih banyak mencuri perhatian penonton dan media berbanding peserta-peserta AF tu kan? Aku layan aje kadang-kadang kritikan dia sebab kelakar.

AF7 kali ini membenarkan tenaga pengajar menjawab kritikan pengkritik undangan terhadap peserta-peserta AF7. Lalu khabarnya Siti Hajar (the vocal master) and Kak Fatty (the acting master) bangkit seolah-olah mempertahankan "anak-anak buah" mereka (sorry...aku masih geli dengan title "pelajar" itu. So aku tidak akan menyebut "pelajar" di sini okay).

Ini sebahagian daripada tenaga pengajar yang kini ada peluang untuk menjawab segala macam kritikan daripada pengkritik. Mesti puas hati kan?

Due to that, pengkritik yang terdiri daripada Edrie Hashim, Amy Search, Adlin Aman Ramly dan Datuk Siti Nurhaliza rasa kurang berpuas hati kerana bagi mereka soal mengkritik adalah hak mereka.

My take?

* AF7 called all those pengkritik profesional just to be "questioned" by the tenaga pengajar?
Well, that is just not right.


* The pengkritik profesional marah sebab AF kasi peluang kepada tenaga pengajar untuk menjawab kritikan mereka?
Well, that is just not right.


* The media marah dengan tindakan AF membenarkan tenaga pengajar menjawab kritikan pengritik?
Well, that is just not right.


You want to know what is right?

Ini jawapan Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizam Shagul:

"Peluang tenaga pengajar untuk menyatakan hujah mereka itu sememangnya dirancang dalam musim ini. Itu adalah elemen sebuah program realiti."

Khairul Mizan (kanan) dan Penerbit Eksekutif AF7, Suraj Nair. Khairul memberikan jawapan paling tepat kepada "kontroversi" terbaru ini.

You guys see the key words here? "Dirancang." and "Elemen." and "program realiti."

Don't you get it?

As for AF innovative team, aku masih memuji mereka sebab they managed to create yet, another good controversy. As I always say, "there's no such thing as bad press.!"

Keep it cool people!

Kredit Gambar: 1. www.murai.com.my. 2. www.klubbkidd.com/2009/01/phew.html. 3. isuhangat.blogspot.com. 4. rumahselebriti.blogspot.com

13 comments:

fynn jamal said...

realiti yang telah di setup.
hmmm...

itulah realitinya kot.

mizzy N said...

tenaga pengajar dengan juri lak duk berbalah, peserta duduk rilek. yang untung peserta jugak dan semestinya astro.

Hazrey said...

DonC: I am only interested to your 3rd paragraph. The rest are just redundancy. Formula yang diwujudkan termasuk mengeluarkan manik manik kaca adalah bagi memastikan pondan pondan dan perempuan perempuan yang belum akil baligh dan terlebih baligh sehingga tak berasap dapur, tertewas dengan muslihat itu semua, lantas menghantar sms, sekaligus mengakibatkan kredit yang dibeli boyfriend, abang askar, anak-anak, digunakan untuk mengundi.

I think semakin kita galak terhadap program seumpama ini, kita semakin lupa terhadap asas dan fundamental moral. Jatidiri? Hancus.

Whatever the fuck the gimmick is, this program is melalaikan, that is my personal view.

And you should write, whatever will happen to all these half-boiled peserta apabila kalah nanti? Maestro is gone. Of course Astro still manage them, tetapi terjaminkan future mereka?

Truly, this is another effort untuk melalaikan penontonnya and the program is no longer relevant to our community.


Marketing campaign . strategy mereka memang bagus sebab ada loyalty, followers - audience yang dijadikan consumer. Kau patut tulis peminat AF ini bukanlah penonton anymore, their status changed - they have become consumers to this program. Dan inilah jualan yang paling laris, berbanding MLM yang sentiasa guna: tak masuk tak apa, just dengar jek.

Obefiend said...

since when does a reality TV show is all about REALITY

in Survivors some contestants are egged to form an alliance against another clique. In idol we all heard about Paula's antics behind the scene. Fact is reality TV is not about reality. Its about how many millions can they fleece from the gullible public.

kalau AF lagi lah teserlah kegampangan ini. AF MASUK .. rememver that shit? how MAWI was "diserapkan" semula after not even making the initial cut. he then rode the sympathy vote all the way to the bank.

i BET all this bitch talk was planned too. lets be honest here don. do you give a fuck about AF this year. i agree with you.. this is just another attempt to get some free advertising. we've seen it before kan?

kontroversi usung anak naik pentas nak undi - CHECKED

kontroversi nyanyi sedap tapi kena tendang - CHECKED

kontroversi GAY - ha ha.. CHECKED!

kontroversi kerabat kepada Tok Siti - CHECKED!

they ran out of idea on how to "kontroversialised" the contestant so this year perubahannya ialah tenaga pengajar lak jump into the bullshit fray

have a nice day!

DonCorleone said...

Fynn - Realiti yang disetup barangkali realiti adsurd yang dimaksudkan oleh Albert Camus tu kan? Hahahahaha. Realiti yang paling realiti!

Mizzy N - Yes, that is the ultimate goal. Profit!

Hazrey - Manik? Kah kah kah. Manik gampang! Aku agree dan disagree dengan pendapat kau secara keseluruhan. Melalaikan ialah bagi mereka yang membiarkan diri mereka dilalaikan dengan mana-mana program gampang di TV. Soal Maestro tu dah tak ada is something to chat about kan? No matter what it is, aku rasa Astro is ready for the challenge. To say that Maestro was key in the "pembangunan" of the AF artiste pun susah nak cakap kerana kecuali Mawi, aku tak nampak apa2 sangat.

Obiefiend - Pengalaman aku. Dulu masa aku terbabit sebagai Executive Producer Akademi Al-Quran, boss aku punya orang kanan (seorang Ustaz) bukan main nak pastikan program realiti mengaji itu jadi realiti yang sebenar-benarnya dan di sini aku bentangkan apa Albert Camus kata tentang realiti and aku kaitkan dengan TV. Agree with what you said: "The reality on a TV show is the reality we wanna show you!" Orang kanan boss aku tu nak sangat tunjuk the real "Qiraat" studies and then tunjuk orang mengaji selama 15 minit sekaligus. That is the reality he wants to show but that just don't work for a reality TV show. What i mean, the reality is a reality we wanna show you!Dalam erti kata lain, hahahah...reality TV bukanlah reality yang sebenar-benarnya reality. And yes...i DON'T GIVE A FUCK! I only care about the inventions.

dude said...

bro,

aku nak tumpang cakap ni je boley tak?

AF SUCKS!!

benci gile..gua nak tengok bola pon tak boley sebab nak kena bagi line kat geng nak tengok konsert bodo tu.

huh!

hafizanmohd said...

dnt be so serious guys, we are all knw abes program ni maka abes la segal2nya, formula menonton adalah paling mudah suka tengok tak suka abaikan, so just have fun! ;)

Amers. said...

Terima kasih kerana membuatkan aku bangga dengan penulisan santai kau. Heh.

DonCorleone said...

Dude - AF sucks? Apa kata kau try mengundi sekali...hahahaha. Ada berani?

Hafizanmohd - Well, to me everything about TV is serious. I love to analyze success and failure.

Ameers - Kau bangga dengan aku? Adakah aku dapat award...?? Hahahah

i.am.belle said...

yelahkan. sebuah program realiti tu akan lebih berjaya jika lagi byk kontroversi. lagi byk org bercekau isu yg remeh temeh lagilah ramai org TERUJA nak tgk.

aku pun tgk AF sbb nak dengar apa si MAMAT tu komen. kdg2 nthahapantah berbelit sana sini. 'straight to the point' ler hawau. hahahaha (yup! he's a CLOWN alrite)

Hazrey said...

Dude, Maestro was formed to co-exist with AF after they left the house (not academy, mind you), and now they are no longer there. Will that be the sign of AF8 tiada?

Aku dah jangka dah apabila pengurus Mawi berhenti. I smell something not good masa tu, but knowing that aku bukan peduli pun pasal entertainment ni, except aku suka berentertain, I guess there will be another closure selepas beberapa recording company pun turut tapau.

Bro, you should write on Maestro. Really have to write about it.

What gone wrong? Adakah mereka ini bergantung semata mata pada Mawi?

Ohh heard apa jadik dengan our dear fren Freddie Fernandez?

And ohh, Akademi itu tidak diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Nasional atau mempunyai twinning program dengan mana mana institusi pendidikan negara, so mereka bukan pelajar. Mereka adalah peserta kursus pendek.

mat teropong said...

gelinya apabila kau orang debate pasal af
tak transformasi ke

ayau said...

suraj nair..hmmmm is he a malaysian