Apr 27, 2009

Aku post entry ini tanpa gambar sebab kadang-kadang dah tak ada gambar nak gambarkan mual dan jelik aku!

Seronok kan baca akhbar on Sunday?

It's a day to relax, hang out, watch TV, etc etc.

The paper itself pun suka sangat dengan circulation diorang on Sunday because it is their highest every week (at least for the leading Malay newspaper macam Berita Minggu and Mingguan Malaysia).

According to The Nielsen Media Index, akhbar Melayu paling laris in terms of readership ialah Harian Metro, diikuti Berita Harian, Utusan Malaysia dan Kosmo. And setahu aku lah (I might be wrong), the Sunday papers seperti Metro Ahad, Mingguan Malaysia or Berita Minggu mencatatkan jualan paling tinggi.

Last sekali, kalau tak silap aku, Berita Minggu mencatatkan jualan hampir 300,000 naskah. Just imagine....kadar pembaca ialah berdasarkan lima orang dalam satu household. So, cuba kira:

5 orang x 300,000 naskah = 1.5 juta pembaca!

So, do you you dare to NOT to be impartial?

So, do you dare to write shitty stuffs?

So, do you dare to be bias?

So, do you dare to say whatever fuck you want to?

The answer?

A big fucking YES!

(Aku tak nak sentuh tentang General News, Politics, etc etc, sebaliknya ikut selalu aku, aku nak sentuh penulisan Entertainment yang memang dah lama dah masuk longkang).

Aku tak kiralah daripada jumlah 1.5 juta pembaca itu, berapa juta yang bisa diperbodohkan oleh sesetengah penulisan ini, sebab aku tahu makin hari, makin ramai yang memilih alternatif lain untuk mendapatkan informasi (ini juga sebuah hipotesis aje ni).

Ada dua benda yang aku nak ulas sikit.

Yang pertama ini ialah laporan di Berita Minggu (Bintang Popular to be exact) and untuk lebih tepat...penulisnya masih sama iaitu tiada bernama (tapi menggunakan nama pena).

Tajuknya ini: PANTAULAH KANDUNGAN PROGRAM TV KITA (Korang boleh baca sepenuhnya di sini)

Dan antara yang dicatatkan menerusi artikel itu ialah ini: (Aku highlight Perenggan 6)

"Khabarnya kisah Nabil terpeluk Irma itu menyebabkan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia SKKM) beriya-iya sangat meminta rakaman sedutan aksi itu daripada stesen TV yang menyiarkannya. Kak Pora agak ia sudah tentu dipandang serius oleh SKMM."

KOMEN AKU: This writer (this nameless writer) memilih perkataan "Nabil terpeluk Irma..." bagi melambangkan ketidaksegajaan. Dalam fikiran aku, why did this writer pilih perkataan "terpeluk" itu? Why is this writer defending Nabil? Is it because "ketidaksegajaan" Nabil itu berlaku di majlis yang dianjurkan oleh Berita Harian? Dan kerana itu mereka perlu memihak? Kenapa pulak penulis ini menyebut: "...meminta rakaman sedutan aksi itu daripada stesen TV..?" sedangkan jelas sekali stesen TV itu ialah sebahagian daripada mereka iaitu TV3? And how stupid could this sentence be: "Kak Pora agak sudah tentu dipandang serius oleh SKKM." Woi....kalau tak penting, tak lah SKKM mintak dungu oii!

Seterusnya, ia mencatatkan lagi: "Kak Pora tidak bermaksud menyebelahi Nabil tetapi apalah sangat aksi Nabil kalau dibandingkan babak peluk, cium dan atas rancang dalam kebanyakan program yang disiarkan stesen TV kita. Kak Pora pernah melihat adegan pasangan kekasih yang sedang bercium dengan penuh ghairah dalam sebuah gimnasium yang disiarkan menerusi satu saluran Astro. Mujurlah disiarkan pada waktu dinihari."

KOMEN AKU: By saying "Kak Pora tidak bermaksud menyebelahi Nabil...." dah memberikan makna dia menyebelahi Nabil lah ngok. And this writer jugak kasi argument yang program di TV juga harus dipantau oleh kerajaan sebab ada "macam-macam" and the writer siap sebut Astro. Kenapa tak sebut juga TV3? Pelik....(aku buat-buat terkejut lah walaupun sebenarnya because of the obvious reason lah kan?)

This is the impartiality yang ada di akhbar sekarang.

_____________________________________________________________________

Yang ini diterbitkan hari ini di Harian Metro, menerusi kolum Dah Depan Mata dengan tajuknya: "Jac layak jadi mentor?"

Kolumnis ini mempertikaikan sedikit dengan pihak penerbitan program realiti Mentor (TV3) yang menjadikan Jac sebagai salah seorang mentor.

Aku tak kisah sangat dengan apa yang ditulis mengenai Jac itu, sebaliknya aku interested sangat dengan perenggan 21 apabila kolumnis ini menulis: "Saya sarankan beli iklan di akhbar nombor satu Harian Metro yang mempunyai lebih dua juta pembaca. Astro sanggup melabur wang yang banyak bagi memastikan publisiti dan promosi program terbitannya di akhbar kumpulan NSTP terutama AF dan Anak Wayang."

KOMEN AKU: Adakah ini akhirnya entertainment journalism apabila penulis hiburan perlu menjaja akhbar untuk dapatkan iklan? Has journalism (entertainment) bertukar kiblat sepenuhnya menjadikannya begini? Perlukah hardselling ini berlaku kepada akhbar NOMBOR 1 di Malaysia ini?

As you can see, no matter berapa banyak mual dan getik aku terhadap penulisan-penulisan seperti ini, aku terus saja membaca. Aku tak pernah lepas lagi setakat ini membeli Sunday papers seperti BM, UM, MA etc etc sebab aku percaya one fine day, one beautiful day, akan wujudnya "An Order" yang akan buat akhbar sepenuhnya bebas, insya-Allah.

In the meantime.....

Just .... KEEP IT COOL.

15 comments:

Hazrey said...

I guess this is another posting that is beyond my interest. So I will skip this entry. Hahahah..

Kak Som said...

I remember Harian Metro being in its heydays way back in the 90s. Sama naik dengan Malay Mail, kalau lambat sikit keluar lunch - sure dah habis kat newsagent. It had good reporting with newsworthy content back then.


Sekarang? Nak beli dan baca pun curi-curi. Malu kalau orang nampak kita baca Harian Metro yang dah jadi tahap Mingguan Perdana, Bacaria and the likes. Sampah.

msYuz said...

napelaa pg buat lg posting psl hal nabil-irma ni,kang tak larat nak 'menghalau' kejap lagi --

erm,u got what i mean right?

=P

Kay Faizal said...

(^_^) suke baca...tak saba nak tunggu minggu depan.

DonCorleone said...

Hazrey - Awat komen panjang sangat kali ni? Heheheh

Kak Som - Saya berkhidmat sebagai wartawan Harian Metro dari 1992 sehingga 2001. Saya sebelum tu wartawan Berita Harian dari 1991 sehingga 1992.

Msyuz - Ini bukan tentang Nabil...this is more about journalism.

Kay Faizal - Saya pun! Hahah

ladyhermanas said...

kadang kadang ai suke je baca suratkabar pojok or my frens say suratkabar nyamuk cenggini..saja nak test tahap kewarasan intellectual.hahaha

Obefiend said...

saiap budak media

patut buat thesis

"trend ketebalan berita hiboran di akhbar melayu semenjak 1980"

aku yakin that will be an awesome reserach to open your eyes on how stupid malay papers has become.

also kalau boleh buat concurrent research

"trend berita lucah rogol seks diikuti oleh berita agama"

or

"page berita bukan hiburan yang ade WARNA"

i can say one thing done

sejak readership down dan kena boikot dengan melayu berotak aku perasan berita hiburan makin tebal DAILY. makin banyak alur tetek. Gamba kaler full page untuk tunjuk tubuh kental Rozita , Fazura dan Syarifah Sofea... haha

ades

dont blame me for reading online news. its cheaper and less bullshit

i.am.belle said...

belle lebih suka baca Berita Harian. Tabloids bila dah takde apa nak baca dah.

tak respek sgt dengan wartawan hiburan. dah ramai jadi 'wartawan murahan'

Hazrey said...

wartawan tu keja apa yek?

ni citer pasal apa ni?

akubimbo ni siapa?

mana tshirt aku? ni nak marah ni....

the only paper on sunday that I get is paper yang salut nasi lemak from Restoran Parit Botak near my mom's house. Nice beb. That is about.. errmm 10 minutes from my house.

Selalu sambal dia bagi lebih, and sometimes aku sempat berborak dengan taukeh dia kisah kisah jenayah yang aku cover yang tengok setiap malam khamis, sebab dia suka mendengar benda yang berfakta dan berlandaskan kebenaran, dan takyah nak tambah ajinomoto, bawang merah, bawang putih, daun sup, tomato puree, ketumbar dan yang paling penting - daun kari. Kalau kari lebih, siap kau, kalau naik basikal turun bukit, sure kayuh. Dan pastinya basikal itu mempunyai lampu yang banyak termasuk di tayar. Lampu mesti biru, sebab kalau idak orang tak perasan.

Yang penting buat taukeh itu, contohnya seperti story dua penyamun rempuh kereta di JB minggu lalu, seperti makan cili tanpa dikeluarkan bijinya. Pedas tapi orang tak pernah lupa beli dari kaunter nyonya Wong kat pasar.

Tapi sekarang banyak jugak artificial chilies yang boleh diperolehi dari rak rak supermarket. So, the choice is yours, you want the real chilly or the artificial cili.

Alah, samalah kisahnya apa aku dah berbuih mulut, hidung dan mana mana organ yang boleh berbuih.

Ada yang suka pompuan original. Ada yang suka pompuan, macam ori tapi tak ori sebab depa lipat belakang. Macam kita beli t-shirt hard rock cafe lah. Takyah gi london or boston, dah leh dapat tshirt hard rock kay peh. You liao, go to chinatown can get one. Sure one.

Biasanya artificial ni tetap ada pengikut, penyokong dan pembela sebab ia selalunya indah pada pandangan mata.

Sebab tu sekarang banyak kedai jual cermin mata dan memacam pesen contact lens, ada fink karer, ada furfel, ada blu, ada hazel, ada green like me-meh - macam mata anjing neighbour aku. Ya, nampak macam anjing jiran aku me-meh. Mungkin kebetulan kot. Lupa nak tanya jiran aku apa nama anak anjingnya. Tak mungkin kot. No lah. Cannot one. How can.

Mata selalu deceives kita. Mata selalu kata, best best best best, tapi sebenarnya memang best, sebab otak kita dah disetkan untuk menerimanya sebagai best. Unless we have a weak mind sebab Islam ada mengatakan kalau kita selalu melancap, otak kita lemah, saing dengan lutut kita. Betullah. Fakta. Aku bukan suruh klik nuffnang aku pun. tapi kalau klik, klik lah banyak kali.

Sorry, kalau pondan pondan yang tak menggunakan nama sebenar, boleh dianggap nama pena jugak ke? From Kasiman to Cassandra, from Razi to Rozie, from Sani to Anis, from Effi to Fifie.. itu kira nama pena jugak ke?

Yelah bro, nama pena lah. Aku pasti. Sebab diaorang kan suka duduk kat lorong belakang mati, so sambil duduk duduk - ehh sorry, takleh duduk, u know why - sebab ada benda berlipat, takut senak; sambil tu, diaorang tulislah nama diaorang atas batu.

Dah cukup panjang ker? kalau tak cukup beritahu. Baper para tu? Kalau kuar paper, banyak leh claim ni. Per column cm x RM. Gambar color baper ringgit? hahahahahaha

p/s: teringat lagu Mata - Anita Sarawak. betul ke tajuk dia tu? hahah aku tak ingat sebab aku dok ingat dalam lirik tu dia dok nyebut mata banyak kali. Ke dia sebut Guiness Malta? Ishh mana satu ni.

CAHAYA said...

Hmm. Ari tu waktu Aril AF7 tu keluar beriya2 berpeluk2 ngan cikgu. Bukan mahram jugak tu. Lama lagi.

Double standard ke? Ops!

Zakiah Ponrahono said...

eh ada je wartawan yang tulis bagus. adam salleh, siti jarum (guna nama pena tapi sinisnya bertempat).

wanda pun okay kadang-kadang (cuma aku rasa aku ada gender preferrence arr...)aku rasa aku suka wartawan laki menulis berbanding perempuan.

sebab bahasa wartawan lelaki biasanya lebih kemas.

tapi aku rasa nizam kring..kring tu kaki mengumpat hahahahaha

aku suka juga style menulis wartawan baru utusan. sape nama dia aku lupa yang nama dia unik tu.

aku rasa dalam mana-mana organisasi tu biasalah ada banyak range dan ability of good writing kan.

tapi skang wartawan hiburan tak banyak wat review yang critical dan expansion on delivering method.

mungkin terikat dengan format. tapi u all kan terlibat dengan seni. orang yang pandai menulis sebenarnya penuh dengan seni.

hmmm... sebab tu editor tak ramai kut...

cik selmah said...

En. Hazrey, lagu Mata tu bukan Norkumalasari ke yg nyanyi?
(saje menyelit :)

Hazrey said...

cik selmah, yezzah.. you vogue the vazz. yeah that is the right singer. maklumlah, jarang dengar radio cik mah oiii..

tulah kan, best kan lagu Mata tu. suka kak Nor kita tu. Awat tak panggil dia jadik pengkritik? mesti best kan, pastu suruh depa nyanyi lagu Mata, khas untukku.

yeah, i was drooling at her masa kecik kecik dulu. hahahah, thinking she was singing that song to me. kah kah kah kah..

fahmi said...

assalamualaikum... mmg kebanyakan cerita dlm akhbar hari minggu ntah ape2.. dulu baca banyak ilmu, skang ni tengok banyak benda mengarut...

" NoBoDy " said...

sekarang mane ade 'media' impartial? Globally pon they will be biased.. (yep..itu problem kite semua)
But at least their journalists are those clever-manipulative-bastards.. Which mean..they're intelligent. Reading their words make you believe they are right..It's not good. But at least you don't see their absurdity, and you even think they're clever..

Tapi dekat Malaysia..You can directly see tahap IQ journalist esp entertainment skrg melalui setiap ayat drg..and too bad..what you see is what you get. you think it's dumb, it is dumb. Owh..in my oppinion (or in this case..Saya bukan nak menyebelahi akubimbo..) But they need to learn to keep their oppinions and gossips to themselves..or better yet..they need to learn to conceal their terrible source and intelliegence..

Apr 27, 2009

Aku post entry ini tanpa gambar sebab kadang-kadang dah tak ada gambar nak gambarkan mual dan jelik aku!

Seronok kan baca akhbar on Sunday?

It's a day to relax, hang out, watch TV, etc etc.

The paper itself pun suka sangat dengan circulation diorang on Sunday because it is their highest every week (at least for the leading Malay newspaper macam Berita Minggu and Mingguan Malaysia).

According to The Nielsen Media Index, akhbar Melayu paling laris in terms of readership ialah Harian Metro, diikuti Berita Harian, Utusan Malaysia dan Kosmo. And setahu aku lah (I might be wrong), the Sunday papers seperti Metro Ahad, Mingguan Malaysia or Berita Minggu mencatatkan jualan paling tinggi.

Last sekali, kalau tak silap aku, Berita Minggu mencatatkan jualan hampir 300,000 naskah. Just imagine....kadar pembaca ialah berdasarkan lima orang dalam satu household. So, cuba kira:

5 orang x 300,000 naskah = 1.5 juta pembaca!

So, do you you dare to NOT to be impartial?

So, do you dare to write shitty stuffs?

So, do you dare to be bias?

So, do you dare to say whatever fuck you want to?

The answer?

A big fucking YES!

(Aku tak nak sentuh tentang General News, Politics, etc etc, sebaliknya ikut selalu aku, aku nak sentuh penulisan Entertainment yang memang dah lama dah masuk longkang).

Aku tak kiralah daripada jumlah 1.5 juta pembaca itu, berapa juta yang bisa diperbodohkan oleh sesetengah penulisan ini, sebab aku tahu makin hari, makin ramai yang memilih alternatif lain untuk mendapatkan informasi (ini juga sebuah hipotesis aje ni).

Ada dua benda yang aku nak ulas sikit.

Yang pertama ini ialah laporan di Berita Minggu (Bintang Popular to be exact) and untuk lebih tepat...penulisnya masih sama iaitu tiada bernama (tapi menggunakan nama pena).

Tajuknya ini: PANTAULAH KANDUNGAN PROGRAM TV KITA (Korang boleh baca sepenuhnya di sini)

Dan antara yang dicatatkan menerusi artikel itu ialah ini: (Aku highlight Perenggan 6)

"Khabarnya kisah Nabil terpeluk Irma itu menyebabkan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia SKKM) beriya-iya sangat meminta rakaman sedutan aksi itu daripada stesen TV yang menyiarkannya. Kak Pora agak ia sudah tentu dipandang serius oleh SKMM."

KOMEN AKU: This writer (this nameless writer) memilih perkataan "Nabil terpeluk Irma..." bagi melambangkan ketidaksegajaan. Dalam fikiran aku, why did this writer pilih perkataan "terpeluk" itu? Why is this writer defending Nabil? Is it because "ketidaksegajaan" Nabil itu berlaku di majlis yang dianjurkan oleh Berita Harian? Dan kerana itu mereka perlu memihak? Kenapa pulak penulis ini menyebut: "...meminta rakaman sedutan aksi itu daripada stesen TV..?" sedangkan jelas sekali stesen TV itu ialah sebahagian daripada mereka iaitu TV3? And how stupid could this sentence be: "Kak Pora agak sudah tentu dipandang serius oleh SKKM." Woi....kalau tak penting, tak lah SKKM mintak dungu oii!

Seterusnya, ia mencatatkan lagi: "Kak Pora tidak bermaksud menyebelahi Nabil tetapi apalah sangat aksi Nabil kalau dibandingkan babak peluk, cium dan atas rancang dalam kebanyakan program yang disiarkan stesen TV kita. Kak Pora pernah melihat adegan pasangan kekasih yang sedang bercium dengan penuh ghairah dalam sebuah gimnasium yang disiarkan menerusi satu saluran Astro. Mujurlah disiarkan pada waktu dinihari."

KOMEN AKU: By saying "Kak Pora tidak bermaksud menyebelahi Nabil...." dah memberikan makna dia menyebelahi Nabil lah ngok. And this writer jugak kasi argument yang program di TV juga harus dipantau oleh kerajaan sebab ada "macam-macam" and the writer siap sebut Astro. Kenapa tak sebut juga TV3? Pelik....(aku buat-buat terkejut lah walaupun sebenarnya because of the obvious reason lah kan?)

This is the impartiality yang ada di akhbar sekarang.

_____________________________________________________________________

Yang ini diterbitkan hari ini di Harian Metro, menerusi kolum Dah Depan Mata dengan tajuknya: "Jac layak jadi mentor?"

Kolumnis ini mempertikaikan sedikit dengan pihak penerbitan program realiti Mentor (TV3) yang menjadikan Jac sebagai salah seorang mentor.

Aku tak kisah sangat dengan apa yang ditulis mengenai Jac itu, sebaliknya aku interested sangat dengan perenggan 21 apabila kolumnis ini menulis: "Saya sarankan beli iklan di akhbar nombor satu Harian Metro yang mempunyai lebih dua juta pembaca. Astro sanggup melabur wang yang banyak bagi memastikan publisiti dan promosi program terbitannya di akhbar kumpulan NSTP terutama AF dan Anak Wayang."

KOMEN AKU: Adakah ini akhirnya entertainment journalism apabila penulis hiburan perlu menjaja akhbar untuk dapatkan iklan? Has journalism (entertainment) bertukar kiblat sepenuhnya menjadikannya begini? Perlukah hardselling ini berlaku kepada akhbar NOMBOR 1 di Malaysia ini?

As you can see, no matter berapa banyak mual dan getik aku terhadap penulisan-penulisan seperti ini, aku terus saja membaca. Aku tak pernah lepas lagi setakat ini membeli Sunday papers seperti BM, UM, MA etc etc sebab aku percaya one fine day, one beautiful day, akan wujudnya "An Order" yang akan buat akhbar sepenuhnya bebas, insya-Allah.

In the meantime.....

Just .... KEEP IT COOL.

15 comments:

Hazrey said...

I guess this is another posting that is beyond my interest. So I will skip this entry. Hahahah..

Kak Som said...

I remember Harian Metro being in its heydays way back in the 90s. Sama naik dengan Malay Mail, kalau lambat sikit keluar lunch - sure dah habis kat newsagent. It had good reporting with newsworthy content back then.


Sekarang? Nak beli dan baca pun curi-curi. Malu kalau orang nampak kita baca Harian Metro yang dah jadi tahap Mingguan Perdana, Bacaria and the likes. Sampah.

msYuz said...

napelaa pg buat lg posting psl hal nabil-irma ni,kang tak larat nak 'menghalau' kejap lagi --

erm,u got what i mean right?

=P

Kay Faizal said...

(^_^) suke baca...tak saba nak tunggu minggu depan.

DonCorleone said...

Hazrey - Awat komen panjang sangat kali ni? Heheheh

Kak Som - Saya berkhidmat sebagai wartawan Harian Metro dari 1992 sehingga 2001. Saya sebelum tu wartawan Berita Harian dari 1991 sehingga 1992.

Msyuz - Ini bukan tentang Nabil...this is more about journalism.

Kay Faizal - Saya pun! Hahah

ladyhermanas said...

kadang kadang ai suke je baca suratkabar pojok or my frens say suratkabar nyamuk cenggini..saja nak test tahap kewarasan intellectual.hahaha

Obefiend said...

saiap budak media

patut buat thesis

"trend ketebalan berita hiboran di akhbar melayu semenjak 1980"

aku yakin that will be an awesome reserach to open your eyes on how stupid malay papers has become.

also kalau boleh buat concurrent research

"trend berita lucah rogol seks diikuti oleh berita agama"

or

"page berita bukan hiburan yang ade WARNA"

i can say one thing done

sejak readership down dan kena boikot dengan melayu berotak aku perasan berita hiburan makin tebal DAILY. makin banyak alur tetek. Gamba kaler full page untuk tunjuk tubuh kental Rozita , Fazura dan Syarifah Sofea... haha

ades

dont blame me for reading online news. its cheaper and less bullshit

i.am.belle said...

belle lebih suka baca Berita Harian. Tabloids bila dah takde apa nak baca dah.

tak respek sgt dengan wartawan hiburan. dah ramai jadi 'wartawan murahan'

Hazrey said...

wartawan tu keja apa yek?

ni citer pasal apa ni?

akubimbo ni siapa?

mana tshirt aku? ni nak marah ni....

the only paper on sunday that I get is paper yang salut nasi lemak from Restoran Parit Botak near my mom's house. Nice beb. That is about.. errmm 10 minutes from my house.

Selalu sambal dia bagi lebih, and sometimes aku sempat berborak dengan taukeh dia kisah kisah jenayah yang aku cover yang tengok setiap malam khamis, sebab dia suka mendengar benda yang berfakta dan berlandaskan kebenaran, dan takyah nak tambah ajinomoto, bawang merah, bawang putih, daun sup, tomato puree, ketumbar dan yang paling penting - daun kari. Kalau kari lebih, siap kau, kalau naik basikal turun bukit, sure kayuh. Dan pastinya basikal itu mempunyai lampu yang banyak termasuk di tayar. Lampu mesti biru, sebab kalau idak orang tak perasan.

Yang penting buat taukeh itu, contohnya seperti story dua penyamun rempuh kereta di JB minggu lalu, seperti makan cili tanpa dikeluarkan bijinya. Pedas tapi orang tak pernah lupa beli dari kaunter nyonya Wong kat pasar.

Tapi sekarang banyak jugak artificial chilies yang boleh diperolehi dari rak rak supermarket. So, the choice is yours, you want the real chilly or the artificial cili.

Alah, samalah kisahnya apa aku dah berbuih mulut, hidung dan mana mana organ yang boleh berbuih.

Ada yang suka pompuan original. Ada yang suka pompuan, macam ori tapi tak ori sebab depa lipat belakang. Macam kita beli t-shirt hard rock cafe lah. Takyah gi london or boston, dah leh dapat tshirt hard rock kay peh. You liao, go to chinatown can get one. Sure one.

Biasanya artificial ni tetap ada pengikut, penyokong dan pembela sebab ia selalunya indah pada pandangan mata.

Sebab tu sekarang banyak kedai jual cermin mata dan memacam pesen contact lens, ada fink karer, ada furfel, ada blu, ada hazel, ada green like me-meh - macam mata anjing neighbour aku. Ya, nampak macam anjing jiran aku me-meh. Mungkin kebetulan kot. Lupa nak tanya jiran aku apa nama anak anjingnya. Tak mungkin kot. No lah. Cannot one. How can.

Mata selalu deceives kita. Mata selalu kata, best best best best, tapi sebenarnya memang best, sebab otak kita dah disetkan untuk menerimanya sebagai best. Unless we have a weak mind sebab Islam ada mengatakan kalau kita selalu melancap, otak kita lemah, saing dengan lutut kita. Betullah. Fakta. Aku bukan suruh klik nuffnang aku pun. tapi kalau klik, klik lah banyak kali.

Sorry, kalau pondan pondan yang tak menggunakan nama sebenar, boleh dianggap nama pena jugak ke? From Kasiman to Cassandra, from Razi to Rozie, from Sani to Anis, from Effi to Fifie.. itu kira nama pena jugak ke?

Yelah bro, nama pena lah. Aku pasti. Sebab diaorang kan suka duduk kat lorong belakang mati, so sambil duduk duduk - ehh sorry, takleh duduk, u know why - sebab ada benda berlipat, takut senak; sambil tu, diaorang tulislah nama diaorang atas batu.

Dah cukup panjang ker? kalau tak cukup beritahu. Baper para tu? Kalau kuar paper, banyak leh claim ni. Per column cm x RM. Gambar color baper ringgit? hahahahahaha

p/s: teringat lagu Mata - Anita Sarawak. betul ke tajuk dia tu? hahah aku tak ingat sebab aku dok ingat dalam lirik tu dia dok nyebut mata banyak kali. Ke dia sebut Guiness Malta? Ishh mana satu ni.

CAHAYA said...

Hmm. Ari tu waktu Aril AF7 tu keluar beriya2 berpeluk2 ngan cikgu. Bukan mahram jugak tu. Lama lagi.

Double standard ke? Ops!

Zakiah Ponrahono said...

eh ada je wartawan yang tulis bagus. adam salleh, siti jarum (guna nama pena tapi sinisnya bertempat).

wanda pun okay kadang-kadang (cuma aku rasa aku ada gender preferrence arr...)aku rasa aku suka wartawan laki menulis berbanding perempuan.

sebab bahasa wartawan lelaki biasanya lebih kemas.

tapi aku rasa nizam kring..kring tu kaki mengumpat hahahahaha

aku suka juga style menulis wartawan baru utusan. sape nama dia aku lupa yang nama dia unik tu.

aku rasa dalam mana-mana organisasi tu biasalah ada banyak range dan ability of good writing kan.

tapi skang wartawan hiburan tak banyak wat review yang critical dan expansion on delivering method.

mungkin terikat dengan format. tapi u all kan terlibat dengan seni. orang yang pandai menulis sebenarnya penuh dengan seni.

hmmm... sebab tu editor tak ramai kut...

cik selmah said...

En. Hazrey, lagu Mata tu bukan Norkumalasari ke yg nyanyi?
(saje menyelit :)

Hazrey said...

cik selmah, yezzah.. you vogue the vazz. yeah that is the right singer. maklumlah, jarang dengar radio cik mah oiii..

tulah kan, best kan lagu Mata tu. suka kak Nor kita tu. Awat tak panggil dia jadik pengkritik? mesti best kan, pastu suruh depa nyanyi lagu Mata, khas untukku.

yeah, i was drooling at her masa kecik kecik dulu. hahahah, thinking she was singing that song to me. kah kah kah kah..

fahmi said...

assalamualaikum... mmg kebanyakan cerita dlm akhbar hari minggu ntah ape2.. dulu baca banyak ilmu, skang ni tengok banyak benda mengarut...

" NoBoDy " said...

sekarang mane ade 'media' impartial? Globally pon they will be biased.. (yep..itu problem kite semua)
But at least their journalists are those clever-manipulative-bastards.. Which mean..they're intelligent. Reading their words make you believe they are right..It's not good. But at least you don't see their absurdity, and you even think they're clever..

Tapi dekat Malaysia..You can directly see tahap IQ journalist esp entertainment skrg melalui setiap ayat drg..and too bad..what you see is what you get. you think it's dumb, it is dumb. Owh..in my oppinion (or in this case..Saya bukan nak menyebelahi akubimbo..) But they need to learn to keep their oppinions and gossips to themselves..or better yet..they need to learn to conceal their terrible source and intelliegence..