Apr 19, 2009

Sesekali aku layan YouTube dan senyum sendiri menonton dan mendengar lagu-lagu yang pernah beri kesan kepada diri aku sendiri. Jomlah layan sekali.

Aku ada benda nak cakap sikit....dalam point form:

* This is the way I write. Sometimes my choice of words are harsh. So, if you don't like it, fuck off!

* Regular readers of this blog would know how I really despise Anonymous comments. Please refer to this posting.

Okay then, let me continue with today's entry.

Aku mula-mula fikir nak menulis tentang kosert AF7 sebenarnya malam ni tapi entahlah....maybe I was just turned off by the "circus" with all the security people chasing the clowns di atas pentas tu. Nevertheless, I did enjoy the concert yang aku tonton di rumah malam tadi.

But tonight, I would just like to relax. Aku melepak di rumah aje sambil menonton Shark. Lepas tu, aku cuba layan Facebook and relax lagi.

Tapi dalam pada relax tu, aku sempat dug this up. I just want to share with you guys, my Top 5 Favourite Songs sekitar awal tahun 2000 lalu. Lagu-lagu ini selain kerana ia "sedap", memberikan banyak makna kepada aku dan akan aku cuba ceritakannya di sini. Kalau ada kesempatan, korang tontonlah jugak video klipnya okay.

1. American Skin / 41 Shots
Penyanyi: Bruce Springsteen & The E Street Band



Springsteen cetuskan kontroversi hebat menerusi lagu ini sebab ia berdasarkan kes tembak mati Amadou Diallo yang ditembak sebanyak 41 kali oleh polis di Bronx, New York. Springsteen mengecam kejadian itu dan kasi label perkauman kepada polis dan polis New York buat piket sehari selepas Springsteen performed lagu ini di Madison Square Garden. Aku fikir tak ramai artis yang boleh bangkitkan kontroversi sebegini hebat terutama apabila bertunjangkan pendirian mengenai sesuatu. Korang fikir kalau kontroversi gini boleh masuk Melodi tak? Kah kah kah!

2. Lightning Crashes
Penyanyi: Live



Aku diperkenalkan kepada Live oleh Musa Radhi dan Along (dari Exists) kalau tak silap aku pada tahun 1995. Lagu ini daripada album Throwing Copper (Live). Lagu ini buat aku sanggup cari semua album Live termasuk album single pertama mereka yang berjudul Four Songs yang aku beli di Sydney, Australia pada 1999 (masa tu aku tak reti nak beli kat E-Bay...hahahah). Aku sampai hari ini layan semua album Live terutama Mental Jewelry yang dipasarkan pada 31 Disember 1991. Bagi aku, lirik Live menceritakan tentang kehidupan dengan cara yang unik.
P/S: Dalam video di atas ini, Ed menyanyikan lagu ini dengan vokalis Counting Crows, Adam Duritz dan kalau nak tahu bagusnya atau tidak lirik mereka, sila baca di sini.

3. American Girls
Penyanyi: Counting Crows



Ada satu macam magik dalam vokal Adam Duritz. Lagu ini kalau korang dengar dalam album Hard Candy, berbeza sikit dengan video yang aku paste kat atas tu. Video ini dipetik dari konsert mereka, so kira lain sikitlah. Bagi aku, lagu ini sedih sangat dan kesedihan itu tidak akan dirasakan dalam susunan muziknya tetapi dari tone suara Duritz dan liriknya. Ramai di kalangan kawan-kawan aku suka lagu A Long December, tetapi bagi aku, American Girls ini adalah lagu yang buat aku minat Counting Crows. Baca liriknya di sini.

4. Alive
Penyanyi: Pearl Jam



Kalau di kalangan kawan-kawan aku, time Pearl Jam keluar dengan album pertama mereka pada 1991, mereka tak kisah sangat sebab time tu semua dah mula layan Nevermind (Nirvana) tapi aku rasa seperti ada satu macam perih dalam vokal Eddie Vedder yang buat aku minat Pearl Jam. Lagu ini adalah single pertama diorang daripada album Ten. Aku rasa kempunan sangat sebab tak berpeluang menonton Pearl Jam di Singapore dulu. Bagi aku, Pearl Jam tergolong dalam list 10 Konsert Yang Mesti Ditonton Sebelum Mati. Hahahahah. Over sikit lah yek! Baca lirik Alive di sini.

5. Bullet With Butterfly Wings
Penyanyi: The Smashing Pumpkins



Bagi yang minat, siapalah yang boleh lupa album Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Dah lah ada lagu Bullet With Butterfly Wings ini, ada lagi lagu 1979 dan double album pulak tu. Fuckin awesome! Selepas beli album ini, aku terus pi kedai untuk beli (1991), GishSiamese Dream (1993) dan Pieces Iscariot (1994). Seterusnya aku jadi fan Pumpkins dan lebih bersejarah ialah aku dapat peluang interview Billy Corgan, D'arcy dan James Iha pada 1999 di Sydney, Australia ketika diorang tengah buat tour album Ava Adore. Corgan was just fuckin cool. Kalau nak layan lirik lagu ini, sila ke sini.

Anyway, aku harap korang boleh layan lima lagu yang aku minat ni okay...sekadar hiburan di malam hari Ahad ni.

Selanjutnya, you know what to do lah....

Just .....

KEEP IT COOL!!!

10 comments:

Obefiend said...

dude

LIVE is one under rated band on earth. aku rasa disc album throwing copper tu dah rotate like a few million times on my CD player. true classic.

tapi from this album aku still prefer TBD.. start slow macm whisper.. and then.. BOOM!

classic..

you know what else i like about these old band Don? back then kalau follow grunge you can just wear a jeans a a tshirt and you are ready! grunge abis dah. these days if you want to follow emo have to beli stupid eye liner and shit baru boleh claim " i am an emo fan"

it was far simpler and less about fashion then.. just look at Eddie Vedder in that clip. bloody lumberjack shirt and a short. i spend the later part of the 90's dressed up like that. ha ha! good times!

i.am.belle said...

suka layan pearl jam dan smashing pumpkins. great bands.

p/s: nasib baik entri yg kali ni suam-suam sikit. haha...

DonCorleone said...

Obiefiend - Kali ini aku setuju sangat dengan pendapat that Live has always been under rated. But you know, I can't say that Throwing is my fav...hmmm, maybe Mental is...or maybe....Secret Samadhi....errr... wait, itu could be The Distance....arrghhh...semuanya! Hahahaha. And Obiefiend, apa kata bandingkan stail Eddie Vedder saat dia panjat all the trusses at his concert dengan pakaian kumpulan Kristal kita. Kah kah kah. That's a joke. I agree with you again, those days were simple because it was the music yang buat kita suka kat diorang. But now memang lain sikit sebab maybe, ikut peredaran zaman. Now, it seems, music is also about your attire and all that shit. Entahlah, aku layan ajelah....walaupun sebenarnya aku ada sikit menyampah saat aku lihat Kirk Hammet mula pakai Armani. Hahahahaha

Belle - Jangan terkejut tau...aku siap frame gambar aku dengan Billy Corgan!!!! Wahahahahaha.

mumsteen said...

well bro. good selections.
cant deny all the bands n singer was great. bruce springsteen, who can doubt his talent in songs writing?
ed vedder n pearl jam.....the ticketmaster controversy....is voice...baru betul emo! the uniqueness of corgan's voice n his talent.....countring crows.....luv the song mr.jones(izzit the title?)...LIVE...selling the drama n other awesome stuffs...got the secret samadhi CD, great songs in it.
bout fashion kan....tul la..grunge ni ada persamaan ngan punk, pakai jer ikut apa selesa ngan diri...bukan pakai untuk berfesyen....well, hammet dah kaya bro, so, x eran la pakai armani....duit berkepok2. kekeke.

DonCorleone said...

Salam Mumsteen, lama tak dengar khabar. Sihat ke? Aku rasa minat aku terhadap Springsteen ialah sebab suaranya ada suara rakyat (sebagaimana Iwan Fals di Indonesia). Walaupun Live at the Madison Square Garden (double album itu best), aku rasa aku suka Springsteen's punya darkest album iaitu The Ghost of Tom Joad yang diilhamkan berdasarkan buku The Grapes of Wrath (John Steinbeck). album tu dark gila dan selalu buat aku terbayangkan soal kemiskinan. Eddie Vedder pulak sentiasa akan remind kan aku tentang zaman persekolahan aku sendiri kerana kononnya rebel dan laungannya menerusi Jeremy itu sentiasa kekal di kepala hotak aku! Hahahaha.

Nampaknya kau dengan Obiefiend pun sama suka dengan STD....aku pun suka semua sekali lah...tapi kalau ditanya aku lagu Live mana yang paling kerap aku dengar, aku rasa jawapannya ialah The Beauty of Gray.

Counting Crows bagi aku ialah sebuah band yang unik hanya kerana Duritz. Dari serih vokal dia, aku boleh "rasa" liriknya. Sebab Counting Crows lah aku jadi minat jugak dengan Dave Matthews Band.

Tentang Kirk Hammet pakai Armani tu...kira betullah, kalau dah berkepuk duit apa lagi nak buat ye tak? Hahahahahha.

GX said...

Album Live tuh mmg all time faveret tuh..ingat lagi masa dengar album tu aku masih lagi belajar..dan tak ramai yg layan band tu masa tuh..bagi aku the band was great!!
sama macam album smashing pumpkin..ia sebuah album yg hebat..tak salah ko buat frame bergambar dengan Billy Corgan hahahaha..

alida abidin said...

Bila entry macam ni or pasal wartawan menang award tu, takde pulak orang nak lumba-lumba nak komen.

faris said...

Mellon Collie and the Infinite Sadness will always be my favourite album of the 90's!!!

Even cover album dia masih aku terbayang2.. aku dah masukkan album dalam ipod even sekarang ni aku dah tua dan selalu sibuk dan jarang dapat layan music macam dulu2 masa kat college... cd baru keluar jerr .. berlari2 pergi beli yg ori!!!

age is catching up it seems

DonCorleone said...

GX - After Songs From The Black Mountain, aku masih menantikan yang terbaru dari Live tapi aku masih tak beli DVD/CD konsert diorang yang terbaru tu.

Alida - Biasalah....Why i am not surprise.

Faris - Entah kenapa aku rasa Ava Adore (walaupun tak laku sangat) is their best album gak lah. Mellon Collie bagi aku album yang bersejarah tapi Ava Adore is the best.

Live Butterfly said...

Live Butterfly Garden That's Good!!

Apr 19, 2009

Sesekali aku layan YouTube dan senyum sendiri menonton dan mendengar lagu-lagu yang pernah beri kesan kepada diri aku sendiri. Jomlah layan sekali.

Aku ada benda nak cakap sikit....dalam point form:

* This is the way I write. Sometimes my choice of words are harsh. So, if you don't like it, fuck off!

* Regular readers of this blog would know how I really despise Anonymous comments. Please refer to this posting.

Okay then, let me continue with today's entry.

Aku mula-mula fikir nak menulis tentang kosert AF7 sebenarnya malam ni tapi entahlah....maybe I was just turned off by the "circus" with all the security people chasing the clowns di atas pentas tu. Nevertheless, I did enjoy the concert yang aku tonton di rumah malam tadi.

But tonight, I would just like to relax. Aku melepak di rumah aje sambil menonton Shark. Lepas tu, aku cuba layan Facebook and relax lagi.

Tapi dalam pada relax tu, aku sempat dug this up. I just want to share with you guys, my Top 5 Favourite Songs sekitar awal tahun 2000 lalu. Lagu-lagu ini selain kerana ia "sedap", memberikan banyak makna kepada aku dan akan aku cuba ceritakannya di sini. Kalau ada kesempatan, korang tontonlah jugak video klipnya okay.

1. American Skin / 41 Shots
Penyanyi: Bruce Springsteen & The E Street Band



Springsteen cetuskan kontroversi hebat menerusi lagu ini sebab ia berdasarkan kes tembak mati Amadou Diallo yang ditembak sebanyak 41 kali oleh polis di Bronx, New York. Springsteen mengecam kejadian itu dan kasi label perkauman kepada polis dan polis New York buat piket sehari selepas Springsteen performed lagu ini di Madison Square Garden. Aku fikir tak ramai artis yang boleh bangkitkan kontroversi sebegini hebat terutama apabila bertunjangkan pendirian mengenai sesuatu. Korang fikir kalau kontroversi gini boleh masuk Melodi tak? Kah kah kah!

2. Lightning Crashes
Penyanyi: Live



Aku diperkenalkan kepada Live oleh Musa Radhi dan Along (dari Exists) kalau tak silap aku pada tahun 1995. Lagu ini daripada album Throwing Copper (Live). Lagu ini buat aku sanggup cari semua album Live termasuk album single pertama mereka yang berjudul Four Songs yang aku beli di Sydney, Australia pada 1999 (masa tu aku tak reti nak beli kat E-Bay...hahahah). Aku sampai hari ini layan semua album Live terutama Mental Jewelry yang dipasarkan pada 31 Disember 1991. Bagi aku, lirik Live menceritakan tentang kehidupan dengan cara yang unik.
P/S: Dalam video di atas ini, Ed menyanyikan lagu ini dengan vokalis Counting Crows, Adam Duritz dan kalau nak tahu bagusnya atau tidak lirik mereka, sila baca di sini.

3. American Girls
Penyanyi: Counting Crows



Ada satu macam magik dalam vokal Adam Duritz. Lagu ini kalau korang dengar dalam album Hard Candy, berbeza sikit dengan video yang aku paste kat atas tu. Video ini dipetik dari konsert mereka, so kira lain sikitlah. Bagi aku, lagu ini sedih sangat dan kesedihan itu tidak akan dirasakan dalam susunan muziknya tetapi dari tone suara Duritz dan liriknya. Ramai di kalangan kawan-kawan aku suka lagu A Long December, tetapi bagi aku, American Girls ini adalah lagu yang buat aku minat Counting Crows. Baca liriknya di sini.

4. Alive
Penyanyi: Pearl Jam



Kalau di kalangan kawan-kawan aku, time Pearl Jam keluar dengan album pertama mereka pada 1991, mereka tak kisah sangat sebab time tu semua dah mula layan Nevermind (Nirvana) tapi aku rasa seperti ada satu macam perih dalam vokal Eddie Vedder yang buat aku minat Pearl Jam. Lagu ini adalah single pertama diorang daripada album Ten. Aku rasa kempunan sangat sebab tak berpeluang menonton Pearl Jam di Singapore dulu. Bagi aku, Pearl Jam tergolong dalam list 10 Konsert Yang Mesti Ditonton Sebelum Mati. Hahahahah. Over sikit lah yek! Baca lirik Alive di sini.

5. Bullet With Butterfly Wings
Penyanyi: The Smashing Pumpkins



Bagi yang minat, siapalah yang boleh lupa album Mellon Collie and the Infinite Sadness (1995). Dah lah ada lagu Bullet With Butterfly Wings ini, ada lagi lagu 1979 dan double album pulak tu. Fuckin awesome! Selepas beli album ini, aku terus pi kedai untuk beli (1991), GishSiamese Dream (1993) dan Pieces Iscariot (1994). Seterusnya aku jadi fan Pumpkins dan lebih bersejarah ialah aku dapat peluang interview Billy Corgan, D'arcy dan James Iha pada 1999 di Sydney, Australia ketika diorang tengah buat tour album Ava Adore. Corgan was just fuckin cool. Kalau nak layan lirik lagu ini, sila ke sini.

Anyway, aku harap korang boleh layan lima lagu yang aku minat ni okay...sekadar hiburan di malam hari Ahad ni.

Selanjutnya, you know what to do lah....

Just .....

KEEP IT COOL!!!

10 comments:

Obefiend said...

dude

LIVE is one under rated band on earth. aku rasa disc album throwing copper tu dah rotate like a few million times on my CD player. true classic.

tapi from this album aku still prefer TBD.. start slow macm whisper.. and then.. BOOM!

classic..

you know what else i like about these old band Don? back then kalau follow grunge you can just wear a jeans a a tshirt and you are ready! grunge abis dah. these days if you want to follow emo have to beli stupid eye liner and shit baru boleh claim " i am an emo fan"

it was far simpler and less about fashion then.. just look at Eddie Vedder in that clip. bloody lumberjack shirt and a short. i spend the later part of the 90's dressed up like that. ha ha! good times!

i.am.belle said...

suka layan pearl jam dan smashing pumpkins. great bands.

p/s: nasib baik entri yg kali ni suam-suam sikit. haha...

DonCorleone said...

Obiefiend - Kali ini aku setuju sangat dengan pendapat that Live has always been under rated. But you know, I can't say that Throwing is my fav...hmmm, maybe Mental is...or maybe....Secret Samadhi....errr... wait, itu could be The Distance....arrghhh...semuanya! Hahahaha. And Obiefiend, apa kata bandingkan stail Eddie Vedder saat dia panjat all the trusses at his concert dengan pakaian kumpulan Kristal kita. Kah kah kah. That's a joke. I agree with you again, those days were simple because it was the music yang buat kita suka kat diorang. But now memang lain sikit sebab maybe, ikut peredaran zaman. Now, it seems, music is also about your attire and all that shit. Entahlah, aku layan ajelah....walaupun sebenarnya aku ada sikit menyampah saat aku lihat Kirk Hammet mula pakai Armani. Hahahahaha

Belle - Jangan terkejut tau...aku siap frame gambar aku dengan Billy Corgan!!!! Wahahahahaha.

mumsteen said...

well bro. good selections.
cant deny all the bands n singer was great. bruce springsteen, who can doubt his talent in songs writing?
ed vedder n pearl jam.....the ticketmaster controversy....is voice...baru betul emo! the uniqueness of corgan's voice n his talent.....countring crows.....luv the song mr.jones(izzit the title?)...LIVE...selling the drama n other awesome stuffs...got the secret samadhi CD, great songs in it.
bout fashion kan....tul la..grunge ni ada persamaan ngan punk, pakai jer ikut apa selesa ngan diri...bukan pakai untuk berfesyen....well, hammet dah kaya bro, so, x eran la pakai armani....duit berkepok2. kekeke.

DonCorleone said...

Salam Mumsteen, lama tak dengar khabar. Sihat ke? Aku rasa minat aku terhadap Springsteen ialah sebab suaranya ada suara rakyat (sebagaimana Iwan Fals di Indonesia). Walaupun Live at the Madison Square Garden (double album itu best), aku rasa aku suka Springsteen's punya darkest album iaitu The Ghost of Tom Joad yang diilhamkan berdasarkan buku The Grapes of Wrath (John Steinbeck). album tu dark gila dan selalu buat aku terbayangkan soal kemiskinan. Eddie Vedder pulak sentiasa akan remind kan aku tentang zaman persekolahan aku sendiri kerana kononnya rebel dan laungannya menerusi Jeremy itu sentiasa kekal di kepala hotak aku! Hahahaha.

Nampaknya kau dengan Obiefiend pun sama suka dengan STD....aku pun suka semua sekali lah...tapi kalau ditanya aku lagu Live mana yang paling kerap aku dengar, aku rasa jawapannya ialah The Beauty of Gray.

Counting Crows bagi aku ialah sebuah band yang unik hanya kerana Duritz. Dari serih vokal dia, aku boleh "rasa" liriknya. Sebab Counting Crows lah aku jadi minat jugak dengan Dave Matthews Band.

Tentang Kirk Hammet pakai Armani tu...kira betullah, kalau dah berkepuk duit apa lagi nak buat ye tak? Hahahahahha.

GX said...

Album Live tuh mmg all time faveret tuh..ingat lagi masa dengar album tu aku masih lagi belajar..dan tak ramai yg layan band tu masa tuh..bagi aku the band was great!!
sama macam album smashing pumpkin..ia sebuah album yg hebat..tak salah ko buat frame bergambar dengan Billy Corgan hahahaha..

alida abidin said...

Bila entry macam ni or pasal wartawan menang award tu, takde pulak orang nak lumba-lumba nak komen.

faris said...

Mellon Collie and the Infinite Sadness will always be my favourite album of the 90's!!!

Even cover album dia masih aku terbayang2.. aku dah masukkan album dalam ipod even sekarang ni aku dah tua dan selalu sibuk dan jarang dapat layan music macam dulu2 masa kat college... cd baru keluar jerr .. berlari2 pergi beli yg ori!!!

age is catching up it seems

DonCorleone said...

GX - After Songs From The Black Mountain, aku masih menantikan yang terbaru dari Live tapi aku masih tak beli DVD/CD konsert diorang yang terbaru tu.

Alida - Biasalah....Why i am not surprise.

Faris - Entah kenapa aku rasa Ava Adore (walaupun tak laku sangat) is their best album gak lah. Mellon Collie bagi aku album yang bersejarah tapi Ava Adore is the best.

Live Butterfly said...

Live Butterfly Garden That's Good!!