Jan 24, 2009

Apa guna jadi "Agent of Change" kalau tidak mampu buat perubahan? Namun, aku tak akan berhenti berdoa.

Salam semua. Barangkali ada yang dah baca ini.

Barangkali ada yang bertanya tentang kesahihan berita berkenaan. Maka baik aku clarify sekarang juga supaya tidak timbul sebarang spekulasi pulak.

Yes, aku bukan lagi Editor Manja terbitan MediaCorp Publishing Pte Ltd di Singapura yang berkuatkuasa 31st Jan 2009.

Bila sebut tentang soal berhenti, pasti juga ramai yang akan bertanya apa sebabnya dan kalau aku beritahu aku sekadar tidak gembira, pasti juga yang akan berkata pulak: "Takkan sebab itu aje."

"They always want the worst reason possible," kata seorang teman aku apabila kami berbicara tentang isu macam ni.

Well, aku tak ada cerita panas. Walaupun bahasa aku selalu panas dan dianggap "kurang ajar" ke apa ke, hakikatnya aku berhenti tanpa ada isu-isu yang panas.

Falsafah barangkali....

* Aku rasa rakyat Singapura sudah sedia untuk menerima sebuah majalah yang tidak ada kekangan, berani "bersuara", bold, berilmu, kritikal dan dari ramai kenalan baru aku di Singapura, memang benar mereka sudah bersedia namun MANJA itu sendiri tidak bersedia.

* Bagi yang tinggal di Singapura, mungkin korang tahu bahawa Singapore Press Holdings sudah menerbitkan sebuah majalah berjudul SUTRA dan itu telah membuat pengurusan MANJA (MediaCorp) bimbang ke tahap maksima. Aku jadi pelik kerana selepas membaca SUTRA, aku rasa segmentasi pembaca mereka begitu berbeza. SUTRA lebih ke arah gaya hidup wanita dengan sedikit isu semasa manakala MANJA pula hiburan dan gaya hidup. Namun, tekanan dan kebimbangan terhadap bayang-bayang sendiri jadi memuncak sehingga aku "terpaksa" ikut arus itu. Di saat SUTRA terbitkan 30 resepi masakan, aku juga "terpaksa" ada konsep resepi sedangkan dalam fikiran aku, sampai bila orang Melayu akan dimomok dengan resepi?

* Banyak isu dalam industri hiburan Singapura di saat ini yang harus diperkatakan sangat sebab perkembangannya positif. Aku bersedia untuk menjadikan MANJA kritikal tentang setiap aspek industri hiburan Singapura tanpa sebarang kekangan tetapi semua itu harus dibelakangkan dulu kerana aku kena siarkan resepi lauk dulu.

* Hanya ada tiga majalah Melayu di Singapura buat masa ini.
i) MANJA
ii) SUTRA
iii) SENSASI (akan dikenali sebagai SELEBRITI pada Mac ini)

Visi aku simple. Yes, pengedaran dan sambutan jadi sasaran utama setiap majalah tetapi dalam pada masa yang sama, aku melihat satu bentuk kesinambungan kepada satu bentuk "kerjasama" yang tidak perlu diumum secara rasmi untuk memajukan industri seni Singapura kerana hakikatnya industri seni di kalangan orang Melayu adalah minoriti. Namun, persaingan jadi lebih utama daripada misi ini.

Itulah lebih kurangnya. Tak ada sebab-sebab lain.

Namun, bagi yang membaca MANJA dan juga AKUBIMBO, aku harap korang terus sokong MANJA dan berdasarkan komen-komen orang Singapura di blog ini, aku tahu sangat bahawa korang are ready for major changes. Maka, terus sajalah berdoa agar "those agent of change" tunaikan perubahan itu satu hari nanti.

Di bawah ini adalah antara MANJA yang aku sempat buat dan aku ada sedikit cerita mengenainya:

Ini saat aku baru sampai di Singapore for MANJA. Kalau tak silap aku, kecuali Rima Melati Adams, ini adalah kali pertama Addy Cradle dan Maman yang aku kenal dah dekat 15 tahun dulu jadi cover. Man Toyak pun aku kenal lama dah tapi tak pernah jadi cover. They are among the talented people in Singapore sekarang ini tetapi jarang cerita tentang diorang disiarkan sebab apa entahlah. Maman, Man, Addy and Rima...I salute you guys.

Ini adalah cover yang dihasilkan oleh penulis kanan MANJA, Hafeez Harun. Datuk Siti Nurhaliza solek dirinya sendiri dan pakai bajunya sendiri dan dia masih anggun dan fotografi ini juga dibuat di pejabatnya. Sayangnya, cerita tentang kecekalan Siti ini diiringi dengan cerita nak bercuti ke mana.

Ini juga cover yang dihasilkan oleh Hafeez dan fotografinya dibuat di Kuala Lumpur. Cover ini cantik sangat pada masanya kerana tidak lama selepas ini, Anuar Zain berkunjung ke Singapura untuk konsert di Esplanade yang aku tonton. Sambutannya hebat sekali. Isu ini bagus kerana MANJA tidak jadi tipikal. Maksud aku ialah MANJA tidak perlu artis berbaju Melayu hanya kerana untuk bercerita tentang Aidilfitri.

Ini cover cantik. Di saat kalau tak silap aku, media Malaysia memang benci sangat kat Fasha Sandha, aku ajak dia jadi cover and she was forever willing and dia begitu profesional. Ini adalah ntara cover yang bagus kerana at the news stand, it really stands out.

Berbelas tahun aku kenal Ramli Sarip dan inilah kali pertama dia jadi cover MANJA dan dipasangkan dengan Taufik Batisah. Aku dapat inspirasi daripada Rolling Stones yang pernah aku baca dulu di mana interview dengan artis legend dibuat oleh artis terkenal masa kini dan itulah sebabnya artikel tentang Ramli ditulis oleh Taufik.


Selamat maju jaya aku ucap kepada MANJA, SUTRA dan SELEBRITI (And Fahmi Rais sebagai pengasas SELEBRITI....aku secara peribadi doakan kejayaannya)

Ke mana aku selepas ini?

Sahabat yang aku sanjungi, Tuminah Sapawi (bekas Editor Manja) beritahu aku:
"Satu pintu tutup, insya-Allah 10 pintu terbuka lagi."

Bila aku "buka pintu" itu kelak, pasti aku beritahu.


Keep it cool.

27 comments:

Shirin said...

jadi lah lecturer : )

hikhikhik

Khai Karim said...

all the best to u mr sani..

manja and the 2 other majalah akan terus bersinar insya allah...

but its true... majalah sutra pun tidak kurang hebatnya.. :)

ijahamran said...

bang, saya ambik gambar cover singaporean artistes tu and post in maman's website, k? Linking it back to your blog. Thanks and I look forward to hear about the next door you gonna open.

izamarina harun-taylor said...

Good luck buddy in your next venture~~ yeah..open new bloody doors~~ open their bloody minds.. I look forward to your next splash in whichever publications you're into next!

cheers!
izamarina harun-taylor

Hazrey said...

Patutlah..

bro, all the best, but one thing for sure, kau janganlah pulak miang, gatal nak jadik artis pulak yek.

And, let me laugh, people cannot accept changes too many times. Once they will say you are man of vision, 2nd time, you are asked to retire. Tul tak?

Alah, berlambak kerja, rezeki dari Allah SWT sentiasa ada. Usaha dan doa, Insya'allah bro.

Tapi tulah kan, aku jadik orang yang ke 1,320,575 tahu ko dah berhenti. Hahaha..

p/s: nanti call aku at 01..

alida abidin said...

alaa...ye ke? I read only 1 copy of Manja I think yang ada cover Fahrin Ahmad tu(nice cover btw!)coz I asked my friend to buy it for me and I really liked it maybe because your editor's note is not just an editor's note. Ada kebijaksanaan. Ni bukan puji saja-saja. LOL.

Anyway, I wish all the best for you! And now that you are back in KL, jadilah agent of change di sini pulak.

Ayyman Rahim. said...

Akan terus bersama aku bimbo :)

Amer Yusof said...

bro, sy kalau gi JB mesti cr MANJA. dan sampai sekarang masih berkabung atas 'kematian' SENTIASA MANJA. ingat lagi, bulan mei 2003, melilau cari latest issue SM kat pekan Lumut sampai ke Sitiawan. Tak jumpa2 rupanya2....

ada harapan x SM akan wujud semula?

skarang dah tak ada mag yang bercakap ttg seluruh industri secara total dan telus...kalau ada yg sy follow, itu semua from UG scene...mcm junk, klue, rottw..YG BERBAHASA MELAYU DENGAN LAYOUT DAN BAHASA YANG CANGGIH, TAK ADA.

Obefiend said...

all the best don!

andry said...

kemarin bila dok sembang ngan kau, hati aku berkata2, "sani ni mcm rimas aje kat manja..." tapi aku tak expect it to be so soon.

anyway walaupun brief, u did left quite an impression here lah... ada perubahan. Aku harap ada yg continue your good work.

wish u all the best, bro. take care.

p.s. - bulan depan aku naik KL.. ada kesempatan kita sembang lagi, k.

love.leen said...

wish u luck n all the best bro...
a good writer like u will have a lot of opportunity out there.
jangan berhenti menulis especially utk blog nie okieyyy...

ZAIBAKTIAN said...

bro sani, wishing u all the best in ur future endeavours!

i agree wif andry abt the impression you made...perubahan da ada...slowly but surely...

though u leaving will be a loss but i'm positive u can continue contributing to kota singa's entertainment industry in your own ways..

LadyMephis said...

Gonna miss your real, honest and direct opinions on the album review page.

Anonymous said...

bro,
dulu masa zaman Uni, saya peminat majalah Sentiasa Manja, every month akan beli tanpa gagal.sanggup everytime balik kampung, akan singgah kat puduraya nak cari SM sebab tak semua tempat ada.. tup2 dah takde dah..
but dat mag mmg lain drpd yg lain, majalah bro telah buatkan saya yg tak suka yasin brothers(sebab kalahkan mnasir raikan cinta kat AJL) tup2 jd suka n u actually convince me to listen to his Salsabila album thru ur review. and teringat masa tu u suka sangat ngan suara waheeda..(masa tu dia tak femes lagi)..
and teringat u buat review filem z.lokman tajuk apa ntah..and sambil hisap rokok kat luar panggung, dia cakap "aku belasah jer buat..."
terima kasih kerana bro telah selamatkan saya baca majalah hiburan lain macam mangga...:)
wish u all the best..

mat teropong said...

BEGITULAH ADATNYA DALAM INDUSTRI MEDIA

KADANG2 TAK SEMUA IDEA EDITOR TU BAGUS DAN BANYAK KALI IDEA PENERBIT YANG TERPAKSA DITERIMA

EDITOR PERAH OTAK MACAM MANA PUN BAGUS TAPI PENERBIT KATA ITU AKU TAK SUKA, NAK BUAT MACAM MANA

ITULAH KADANG-KADANG KITA INGAT KITA BAGUS, TAPI ORANG LAIN KATA KITA SYOK SENDIRI. KADANG-KADANG BILA JADI ORANG LUAR KITA PANDAI KRIRIK ORANG, TAPI BILA BERADA DALAM KASUT UTU, BARU TAHU HAKIKAT SEBENAR DUNIA MEDIA.

KALU MACAM TU, BUAT MAJALAH SENDIRI

HEEEEEEE

Anonymous said...

salams bro..
pada ketika gua baru nk turun johor balik kampung..
ingat nk layan manja..
rupanye bro dah bawak diri plak dah..
anyway gud luck bro..
hidup mesti terus..

tipahtertipu said...

abang DC... tipah baru tengok melodi hari ahad lepas.. michelle pergi serbu abby abadi dekat airport.. cara michelle amat tidak menyenangkan. sengaja mengsensasikan sesuatu yang tak sensasi pun. kan abby dah cerai dgn norman, biarlah dia nak buat apa pun.. but how they did it, it was very tacky. michelle asked leading questions. how can we complain? if we do complain about this tacky journalism, do you think media prima will take action?

i'm just curious la. i'm thinking of not watching melodi at all now..

Anonymous said...

jom balik ke finas?

Ayu Qhatami said...

aku doakan bro tetap cool & cemerlang walau di mana bro berada...ada ketika menentang arus tu perlu ... dan aku x mau org hebat seperti kamu jd bimboooo...

so aku sokong langkahmu, bro!!!

Sharrul Rizal Hashim said...

Assalammualaikum Bro,

Macam mana caranya nak dapatkan @ langgan majalah Manja tu? Kalau boleh edisi yg lepas yg bro cite kat sini pun nak. Teruja betul tgk cover Manja ni & semestinya merindui majalah Sentiasa Manja yang bagi aku antara majalah terbaik pernah terbit di Malaysia.

HIZAM said...

lepas ni kemana la bro..bagitau laa kitorang keman plak lepas nih..tapi jgn berhenti memblog yach!!!

sHwEeT ByAtcH said...

Good luck!!!

amir said...

Alaaa. Tau la banyak offer. Cerita Saniboey berenti, dah sejak tahun lepas dah.

Dan, ini mungkin kurang ajar sikit, tapi...nak buat filem tak? Telemovie/series ke?

Kalau nak, kami memang berbesar hati nak berkolaborasi dengan Encik Saniboey Mohd Ismail. Hehehe.

My email: amirhafizi@gmail.com

marinamirana said...

saya stuju sani jd lecturer...bleh lecturer diriku yg mmg kurang ilmu ni...anyway gudluck sani

K'role said...

All the best. Admire your determination.

Yatt said...

Sejak balik malaysia tak update pun blog ni... Kasik up la sikit bro ini blog...

NurakaCenderaWasih said...

Wherever you go 'all the best to you'.perubahan untuk kebaikkan memang memakan masa tetapi Manja nampak ada perubahan akhir2 ini.....btw Manja is my favourite magazine compared to others.well i dont buy those malay magazines(browse thru kat kedai apek je) which are full of gossips.

so far I only missed 2 issues of Manja.nak tanya lah lately kenapa takde ruangan 'dimensi' by Daud Yusof??....i like his article and Dr. Jazlan Joosop too.....very intelligent and humorous......

DonC update lah blog you....rindu lah nak baca tulisan2 you......wakaka....

Jan 24, 2009

Apa guna jadi "Agent of Change" kalau tidak mampu buat perubahan? Namun, aku tak akan berhenti berdoa.

Salam semua. Barangkali ada yang dah baca ini.

Barangkali ada yang bertanya tentang kesahihan berita berkenaan. Maka baik aku clarify sekarang juga supaya tidak timbul sebarang spekulasi pulak.

Yes, aku bukan lagi Editor Manja terbitan MediaCorp Publishing Pte Ltd di Singapura yang berkuatkuasa 31st Jan 2009.

Bila sebut tentang soal berhenti, pasti juga ramai yang akan bertanya apa sebabnya dan kalau aku beritahu aku sekadar tidak gembira, pasti juga yang akan berkata pulak: "Takkan sebab itu aje."

"They always want the worst reason possible," kata seorang teman aku apabila kami berbicara tentang isu macam ni.

Well, aku tak ada cerita panas. Walaupun bahasa aku selalu panas dan dianggap "kurang ajar" ke apa ke, hakikatnya aku berhenti tanpa ada isu-isu yang panas.

Falsafah barangkali....

* Aku rasa rakyat Singapura sudah sedia untuk menerima sebuah majalah yang tidak ada kekangan, berani "bersuara", bold, berilmu, kritikal dan dari ramai kenalan baru aku di Singapura, memang benar mereka sudah bersedia namun MANJA itu sendiri tidak bersedia.

* Bagi yang tinggal di Singapura, mungkin korang tahu bahawa Singapore Press Holdings sudah menerbitkan sebuah majalah berjudul SUTRA dan itu telah membuat pengurusan MANJA (MediaCorp) bimbang ke tahap maksima. Aku jadi pelik kerana selepas membaca SUTRA, aku rasa segmentasi pembaca mereka begitu berbeza. SUTRA lebih ke arah gaya hidup wanita dengan sedikit isu semasa manakala MANJA pula hiburan dan gaya hidup. Namun, tekanan dan kebimbangan terhadap bayang-bayang sendiri jadi memuncak sehingga aku "terpaksa" ikut arus itu. Di saat SUTRA terbitkan 30 resepi masakan, aku juga "terpaksa" ada konsep resepi sedangkan dalam fikiran aku, sampai bila orang Melayu akan dimomok dengan resepi?

* Banyak isu dalam industri hiburan Singapura di saat ini yang harus diperkatakan sangat sebab perkembangannya positif. Aku bersedia untuk menjadikan MANJA kritikal tentang setiap aspek industri hiburan Singapura tanpa sebarang kekangan tetapi semua itu harus dibelakangkan dulu kerana aku kena siarkan resepi lauk dulu.

* Hanya ada tiga majalah Melayu di Singapura buat masa ini.
i) MANJA
ii) SUTRA
iii) SENSASI (akan dikenali sebagai SELEBRITI pada Mac ini)

Visi aku simple. Yes, pengedaran dan sambutan jadi sasaran utama setiap majalah tetapi dalam pada masa yang sama, aku melihat satu bentuk kesinambungan kepada satu bentuk "kerjasama" yang tidak perlu diumum secara rasmi untuk memajukan industri seni Singapura kerana hakikatnya industri seni di kalangan orang Melayu adalah minoriti. Namun, persaingan jadi lebih utama daripada misi ini.

Itulah lebih kurangnya. Tak ada sebab-sebab lain.

Namun, bagi yang membaca MANJA dan juga AKUBIMBO, aku harap korang terus sokong MANJA dan berdasarkan komen-komen orang Singapura di blog ini, aku tahu sangat bahawa korang are ready for major changes. Maka, terus sajalah berdoa agar "those agent of change" tunaikan perubahan itu satu hari nanti.

Di bawah ini adalah antara MANJA yang aku sempat buat dan aku ada sedikit cerita mengenainya:

Ini saat aku baru sampai di Singapore for MANJA. Kalau tak silap aku, kecuali Rima Melati Adams, ini adalah kali pertama Addy Cradle dan Maman yang aku kenal dah dekat 15 tahun dulu jadi cover. Man Toyak pun aku kenal lama dah tapi tak pernah jadi cover. They are among the talented people in Singapore sekarang ini tetapi jarang cerita tentang diorang disiarkan sebab apa entahlah. Maman, Man, Addy and Rima...I salute you guys.

Ini adalah cover yang dihasilkan oleh penulis kanan MANJA, Hafeez Harun. Datuk Siti Nurhaliza solek dirinya sendiri dan pakai bajunya sendiri dan dia masih anggun dan fotografi ini juga dibuat di pejabatnya. Sayangnya, cerita tentang kecekalan Siti ini diiringi dengan cerita nak bercuti ke mana.

Ini juga cover yang dihasilkan oleh Hafeez dan fotografinya dibuat di Kuala Lumpur. Cover ini cantik sangat pada masanya kerana tidak lama selepas ini, Anuar Zain berkunjung ke Singapura untuk konsert di Esplanade yang aku tonton. Sambutannya hebat sekali. Isu ini bagus kerana MANJA tidak jadi tipikal. Maksud aku ialah MANJA tidak perlu artis berbaju Melayu hanya kerana untuk bercerita tentang Aidilfitri.

Ini cover cantik. Di saat kalau tak silap aku, media Malaysia memang benci sangat kat Fasha Sandha, aku ajak dia jadi cover and she was forever willing and dia begitu profesional. Ini adalah ntara cover yang bagus kerana at the news stand, it really stands out.

Berbelas tahun aku kenal Ramli Sarip dan inilah kali pertama dia jadi cover MANJA dan dipasangkan dengan Taufik Batisah. Aku dapat inspirasi daripada Rolling Stones yang pernah aku baca dulu di mana interview dengan artis legend dibuat oleh artis terkenal masa kini dan itulah sebabnya artikel tentang Ramli ditulis oleh Taufik.


Selamat maju jaya aku ucap kepada MANJA, SUTRA dan SELEBRITI (And Fahmi Rais sebagai pengasas SELEBRITI....aku secara peribadi doakan kejayaannya)

Ke mana aku selepas ini?

Sahabat yang aku sanjungi, Tuminah Sapawi (bekas Editor Manja) beritahu aku:
"Satu pintu tutup, insya-Allah 10 pintu terbuka lagi."

Bila aku "buka pintu" itu kelak, pasti aku beritahu.


Keep it cool.

27 comments:

Shirin said...

jadi lah lecturer : )

hikhikhik

Khai Karim said...

all the best to u mr sani..

manja and the 2 other majalah akan terus bersinar insya allah...

but its true... majalah sutra pun tidak kurang hebatnya.. :)

ijahamran said...

bang, saya ambik gambar cover singaporean artistes tu and post in maman's website, k? Linking it back to your blog. Thanks and I look forward to hear about the next door you gonna open.

izamarina harun-taylor said...

Good luck buddy in your next venture~~ yeah..open new bloody doors~~ open their bloody minds.. I look forward to your next splash in whichever publications you're into next!

cheers!
izamarina harun-taylor

Hazrey said...

Patutlah..

bro, all the best, but one thing for sure, kau janganlah pulak miang, gatal nak jadik artis pulak yek.

And, let me laugh, people cannot accept changes too many times. Once they will say you are man of vision, 2nd time, you are asked to retire. Tul tak?

Alah, berlambak kerja, rezeki dari Allah SWT sentiasa ada. Usaha dan doa, Insya'allah bro.

Tapi tulah kan, aku jadik orang yang ke 1,320,575 tahu ko dah berhenti. Hahaha..

p/s: nanti call aku at 01..

alida abidin said...

alaa...ye ke? I read only 1 copy of Manja I think yang ada cover Fahrin Ahmad tu(nice cover btw!)coz I asked my friend to buy it for me and I really liked it maybe because your editor's note is not just an editor's note. Ada kebijaksanaan. Ni bukan puji saja-saja. LOL.

Anyway, I wish all the best for you! And now that you are back in KL, jadilah agent of change di sini pulak.

Ayyman Rahim. said...

Akan terus bersama aku bimbo :)

Amer Yusof said...

bro, sy kalau gi JB mesti cr MANJA. dan sampai sekarang masih berkabung atas 'kematian' SENTIASA MANJA. ingat lagi, bulan mei 2003, melilau cari latest issue SM kat pekan Lumut sampai ke Sitiawan. Tak jumpa2 rupanya2....

ada harapan x SM akan wujud semula?

skarang dah tak ada mag yang bercakap ttg seluruh industri secara total dan telus...kalau ada yg sy follow, itu semua from UG scene...mcm junk, klue, rottw..YG BERBAHASA MELAYU DENGAN LAYOUT DAN BAHASA YANG CANGGIH, TAK ADA.

Obefiend said...

all the best don!

andry said...

kemarin bila dok sembang ngan kau, hati aku berkata2, "sani ni mcm rimas aje kat manja..." tapi aku tak expect it to be so soon.

anyway walaupun brief, u did left quite an impression here lah... ada perubahan. Aku harap ada yg continue your good work.

wish u all the best, bro. take care.

p.s. - bulan depan aku naik KL.. ada kesempatan kita sembang lagi, k.

love.leen said...

wish u luck n all the best bro...
a good writer like u will have a lot of opportunity out there.
jangan berhenti menulis especially utk blog nie okieyyy...

ZAIBAKTIAN said...

bro sani, wishing u all the best in ur future endeavours!

i agree wif andry abt the impression you made...perubahan da ada...slowly but surely...

though u leaving will be a loss but i'm positive u can continue contributing to kota singa's entertainment industry in your own ways..

LadyMephis said...

Gonna miss your real, honest and direct opinions on the album review page.

Anonymous said...

bro,
dulu masa zaman Uni, saya peminat majalah Sentiasa Manja, every month akan beli tanpa gagal.sanggup everytime balik kampung, akan singgah kat puduraya nak cari SM sebab tak semua tempat ada.. tup2 dah takde dah..
but dat mag mmg lain drpd yg lain, majalah bro telah buatkan saya yg tak suka yasin brothers(sebab kalahkan mnasir raikan cinta kat AJL) tup2 jd suka n u actually convince me to listen to his Salsabila album thru ur review. and teringat masa tu u suka sangat ngan suara waheeda..(masa tu dia tak femes lagi)..
and teringat u buat review filem z.lokman tajuk apa ntah..and sambil hisap rokok kat luar panggung, dia cakap "aku belasah jer buat..."
terima kasih kerana bro telah selamatkan saya baca majalah hiburan lain macam mangga...:)
wish u all the best..

mat teropong said...

BEGITULAH ADATNYA DALAM INDUSTRI MEDIA

KADANG2 TAK SEMUA IDEA EDITOR TU BAGUS DAN BANYAK KALI IDEA PENERBIT YANG TERPAKSA DITERIMA

EDITOR PERAH OTAK MACAM MANA PUN BAGUS TAPI PENERBIT KATA ITU AKU TAK SUKA, NAK BUAT MACAM MANA

ITULAH KADANG-KADANG KITA INGAT KITA BAGUS, TAPI ORANG LAIN KATA KITA SYOK SENDIRI. KADANG-KADANG BILA JADI ORANG LUAR KITA PANDAI KRIRIK ORANG, TAPI BILA BERADA DALAM KASUT UTU, BARU TAHU HAKIKAT SEBENAR DUNIA MEDIA.

KALU MACAM TU, BUAT MAJALAH SENDIRI

HEEEEEEE

Anonymous said...

salams bro..
pada ketika gua baru nk turun johor balik kampung..
ingat nk layan manja..
rupanye bro dah bawak diri plak dah..
anyway gud luck bro..
hidup mesti terus..

tipahtertipu said...

abang DC... tipah baru tengok melodi hari ahad lepas.. michelle pergi serbu abby abadi dekat airport.. cara michelle amat tidak menyenangkan. sengaja mengsensasikan sesuatu yang tak sensasi pun. kan abby dah cerai dgn norman, biarlah dia nak buat apa pun.. but how they did it, it was very tacky. michelle asked leading questions. how can we complain? if we do complain about this tacky journalism, do you think media prima will take action?

i'm just curious la. i'm thinking of not watching melodi at all now..

Anonymous said...

jom balik ke finas?

Ayu Qhatami said...

aku doakan bro tetap cool & cemerlang walau di mana bro berada...ada ketika menentang arus tu perlu ... dan aku x mau org hebat seperti kamu jd bimboooo...

so aku sokong langkahmu, bro!!!

Sharrul Rizal Hashim said...

Assalammualaikum Bro,

Macam mana caranya nak dapatkan @ langgan majalah Manja tu? Kalau boleh edisi yg lepas yg bro cite kat sini pun nak. Teruja betul tgk cover Manja ni & semestinya merindui majalah Sentiasa Manja yang bagi aku antara majalah terbaik pernah terbit di Malaysia.

HIZAM said...

lepas ni kemana la bro..bagitau laa kitorang keman plak lepas nih..tapi jgn berhenti memblog yach!!!

sHwEeT ByAtcH said...

Good luck!!!

amir said...

Alaaa. Tau la banyak offer. Cerita Saniboey berenti, dah sejak tahun lepas dah.

Dan, ini mungkin kurang ajar sikit, tapi...nak buat filem tak? Telemovie/series ke?

Kalau nak, kami memang berbesar hati nak berkolaborasi dengan Encik Saniboey Mohd Ismail. Hehehe.

My email: amirhafizi@gmail.com

marinamirana said...

saya stuju sani jd lecturer...bleh lecturer diriku yg mmg kurang ilmu ni...anyway gudluck sani

K'role said...

All the best. Admire your determination.

Yatt said...

Sejak balik malaysia tak update pun blog ni... Kasik up la sikit bro ini blog...

NurakaCenderaWasih said...

Wherever you go 'all the best to you'.perubahan untuk kebaikkan memang memakan masa tetapi Manja nampak ada perubahan akhir2 ini.....btw Manja is my favourite magazine compared to others.well i dont buy those malay magazines(browse thru kat kedai apek je) which are full of gossips.

so far I only missed 2 issues of Manja.nak tanya lah lately kenapa takde ruangan 'dimensi' by Daud Yusof??....i like his article and Dr. Jazlan Joosop too.....very intelligent and humorous......

DonC update lah blog you....rindu lah nak baca tulisan2 you......wakaka....