Feb 7, 2009

Dah lama aku berehat, Ini aku menulis balik. Bagi yang lemah dengan carutan, jangan sibuk nak baca. Pi baca blog Perez Hilton tu aje!

I always tell myself: "Small things matters." Perkara-perkara kecil memang penting bagi kita si penerima. Perkara tentang "small things" ini selalu jadi dalam hidup kita dan memang kita sedar kalau kita si penerima. Okay aku mudahkan maksud aku ini ye - Kadang-kadang we are sensitive towards certain things due to the stress level yang makin meningkat ke apa ke tetapi orang take that sensitivity for granted.

Talking about small things here...Okay, beside Perak (the kecoh-kecoh durhaka kat Sultan tu), the Gaza issue is still the important issue to the world at the moment. Semua orang nak salvage or take advantange on everything that they can lay their hands upon.

In the newspaper hari-hari, ada saja orang yang dekat mock cheque sebesar gajah nak tunjuk dunia yang dia bantu Gaza. Syukur diorang bantu dan syukur diorang jadi popular sekejap. It's a small thing but it matters.

Pakai baju sedondon. Bergelak ketawa di pentas. Dapat publisti meluas. Untuk membantu budak-budak Gaza seperti di bawah:

Ya Allah, aku tak tahu nak captionkan apa pada gambar ni.

Tak cukup dengan itu, pelbagai badan menganjurkan apa sahaja dengan landasan "membantu Gaza". Di kalangan media, ada tabung amallah, ada sayembara puisilah. Menjerit-jerit si penyair di atas pentas yang suaranya didengar oleh dua tiga ratus orang yang hadir agaknya. Well, to me that is a small thing, but it matters.

Tapi tak kurang juga aku geli lihat publisiti tak tentu hala tentang mengambil kesempatan terhadap Gaza ini.

Contohnya di bawah ini:


Srikandi Gaza? Seriously? I got no issue with this girl (whom I guess loooovveeeee the publicity) but seriously, calling her "Srikandi Gaza" just because she spent 9 days there is fucking unbelievable! And she learnt a lot tooo....look at how she holds the rifle showing as if she is holding her LV bag I supposed.

The lady below lagi worth to be call "Srikandi Gaza":

Well, at least she is really from Gaza! And she holds the rifle well I must say!

It's a fucking shame the length that certain publication go to get acknowledge.

Ada lagi gambar pengacara ini. Tengok bawah ni and let me try to give a caption okay.

Nurul Syuhada tersenyum melihat seorang bayi yang kematian ibu dan bapanya di Semenanjung Gaza selepas rumah mereka dibedil tentera Zionis. Namun Nurul masih mampu tersenyum sebab dia tahu sekembalinya dari Gaza, jabatan publisiti stesennya akan menggunakan gambar ini untuk mempromosikan dirinya dan programnya di Malaysia. So, biarpun memang betul dia sedih sebab melihat keadaan Gaza sekarang, dia tetap perlu senyum supaya dia tetap nampak jelita di mata penonton Malaysia. Bravo!

That's not even my punch point lagi ni.

This girl was quoted in the report as saying this. You guys have just got to fucking read this:

Sepanjang berada di sana, banyak perkara yang mencuit hati wanitanya. Menyaksikan wajah kanak-kanak yang kehilangan insan tersayang, membuatkan perasaan simpatinya melimpah ruah sehingga mengalirkan manik jernih di pipinya.
"Sedih melihat keadaan mereka, Mujur juga Nurul ada bawa tiga kotak coklat, jadi sepanjang membuat liputan tu, Nirul berilah coklat kepada mereka. Macam Santa Claus," seloroh Nurul sambil tertawa.

Komen: Simpati melimpah ruah sehingga mengalirkan manik jernih di pipinya? What the fuck? What fucking manik? Is this a fucking novel? What fucking "manik jernih"? And Nurul....seriously? You have to say Santa "Fucking" Claus here? This girl is very very sensitive towards "azab" di Gaza. She is a genuine SANTA CLAUS!

Quoating Tan Sri SM Salim...."Apa dah jadi? Apa dah jadi? Sampai mati pun tak faham lagi?"

Latest news on Gaza:

January 27: A bomb planted by Palestinian fighters kills an Israeli soldier and wounds three other troops near the Kissufim border crossing. Palestinian medical workers say that a Palestinian farmer was killed when Israeli forces opened fire after the incident. Two Palestinians are wounded in an Israeli air raid, according to Hamas and Palestinian medical officials.

ISTANBUL — President Mahmoud Abbas of the Palestinian Authority traveled to Turkey this weekend for talks with Turkey’s prime minister and other officials on the way forward after the three-week war between Israel and the Palestinian militant group Hamas in Gaza.

Hey....let send Nurul there again....this time let her be a "medical officer".

Who does'nt love girls in uniform rite?

Haha.

Keep it cool people.

46 comments:

BAINI KHAIRI said...

SERIKANDI?SANTA KLAUS JADAHNYA BAGI COKELAT KAT MEDAN PERANG?

MEMANG MENCUIT HATI...MACAM HATINYA JUGA YANG TERCUIT MENGALIR MANIK..BOLE JUAL KOT MANIK TU KAT PASAR BUDAYA

uji said...

hurm.kenapa dia still boleh senyum kan? sedihnye.

Shirin Aziha said...

at least have some balls to tutup mata, kasi mood kat readers to feel the empathy. cokelat tu harap2 bukan brand yang contribute kat israel la.

the world need more women with balls.

http://youlikewhatyoulike.blogspot.

CAHAYA said...

sapelah yang ambil gambar tu.

kot ye pun nak puitis. takyah la tulis sotkabar. tulis je novel. huhu.

p/s: tadi tgk Majalah3. tapi tak abis. Ada sorang mamat tak habis2 soh penonton 'bayang'kan. Bayang ape leh dpt. Tolong lah!

Izyan Nadirah said...

oh mine.. bimbo mane yang depa send pi gaza ni?? amik gmbr boleh senyom2 lagi. kahkah, u mmg betul 100%!! nice one dude. very nice one indeed. bab pegang rifle mcm pegang LV tu betul skali. hahaha. n..kena ke cerita pasal bagi coklat???? bodoh. budak dah mati mak bapak takde nye boleh heal dengan coklat bodoh dia tu. who the hell is this woman?? damn.

ash said...

oh fuck. like you, i hate this kinda publicity.

bukan kita menghulur apa bantuan pun.

lebih baik kita di malaysia bacakan yasin, doakan saudara seislam kita di sana, sebab kita tak mampu untuk berjuang sama.

bukan pergi setakat ambil gambar dengan baby. and she can still smile there. smile. i mean, what the fuck. she should be crying and not the 'tangisan manik wtf' thing.

fynn jamal said...

i gelak sebab ada org bodoh bangang tahi mcm tu sekali.

jadi FUCKIN SANTA kat tpt org baru kena bedil atas nama agama?

god!!!

and the smiles?!!?!
ya allah!!!

marah ni aku ni.

DonCorleone said...

Ini origin Santa Claus yang aku petik dari Wikipedia aje ni:

"Saint Nicholas of Myra is the primary inspiration for the Christian figure of Santa Claus. He was a 4th-century Greek Christian bishop of Myra in Lycia, a province of the Byzantine Anatolia, now in Turkey. Nicholas was famous for his generous gifts to the poor, in particular presenting the three impoverished daughters of a pious Christian with dowries so that they would not have to become prostitutes."

Fuckin Santa Claus she is!

Marzuki said...

part ni klakor, pndai ko jdkan bahan. haha

atie said...

aku rasa mmg tak patut la dateline tu bg tajuk srikandi..dia setakat buat liputan je,show betapa azabnya org2 palestin..lain la kalau dorang pi jumpe wnita2 Islam yg berjuang kan..that's the real srikandi beb..sapa yg tulis artikel tu?tolongla beb,aku selalu baca penulis terlalu memuji org yg ditemuramahnya,mcm cnth la,br pakai tdg wktu photoshoot dah puji melambung.

one more la,dia tak yah la nak cerita bg coklat la apa la..pastu ckp diri santa claus lak..mcm seolah2 dia mnyokong kwujudan bendalah tu

pastu lg satu,pakai la tudung elok2!

PuakaDariPatpong said...

what????

santa claus??

wah. kiut sangat tuh ituh perempuan. and perlukah beliau di label srikandi?



tp mungkin bukan kehendak beliau.

Helmi Razali said...

shut the fuck up..bior betol??

Tak percaya ada keluar cerita tu kat paper? haish, kalau la kwn local aku tengok, mesti diorang persoalkan. Yer la, diorang non muslim, tapi masih prihatin. Si perempuan tu?
No comment...

p.s. aku rasa, isu Gaza ni dah makin lapuk. Entah, orang yang bising2 tu, dah tak bising dah. Harap2 kalaupun media x kecoh, doa masih tak putus la. :(

p.s. Ini Blog aku tapi bila aku baca balik. Satu haram isu gaza pun aku dah tak tulis dah. So memang aku sendiri pun terjun lombong dgn 'srikandi' tu la.

hanan said...

well written bro...selamat kembali dengan pandangan yang bernas

Anonymous said...

PANDANGAN BERNAS DAN TEPAT TAPI LANGUAGE TIDAK BERAPA CLEAR ERROR DLL. MESSAGE TAK SAMPAI NANTI BEB! WORK HARDER.

-bRETTLA

Obefiend said...

don corleone

thanks for bashing TV3 blatant and insensitive way of using GAZA to make money

i like you was very disgusted at this pictorial on BH last week.

now we have toll both along LDP asking for donation.. i'm sorry but to LDP owners, if kamu ikhlas sangat nak bagi gaza why dont you take 10 cents from every toll collected from your road users. NOW THAT IS SHOWING you are fucking serious in helping the Gazans. i heard last year you lot record another huge profit.

seriously have you seen anything quite like this? derma collection at TOLL booth! only in malaysia i tell you!

btw don

kalau bosan tak pergi dah Perez Hilton. HE SOLD OUT. aku baca blog Azwan Ali Hajennnnnnn Jalanan. lagi lawak dan menyakitkan hati!

HAHAHA

keep up the usual diatribe! i love it!

syarimann said...

apart from she being the nice reporter for tv3 in gaza, my mind is not on her but on what they shown in gaza, just ignore her for a while, the most important point here to is to know what the israel have demolish the gaza pride and their people. may Allah bless all the muslim in gaza and not to mention santa clause bless all the non muslim in gaza.

ahmad said...

tu yang best jadi rakyat malaysia...buat amal pun nak glem.....malaysia boleh..

Anonymous said...

hahaha...bravo...i like reading this post!...

C.E.@ said...

Bagus!!

iYda Juhar said...

well. people.

DonCorleone said...

Salam. It does'nt take a super science genius to create a better article selain daripada ini. In the entertainment world of journalism, my experience taught me not to put too much high hopes on the respondents. Either they are idiotic, ignorant or just plain fucking stupid, that has always been the case. But we people who called ourselves journalist/editors should know better lah.

Contoh artikel "Srikandi Gaza" ini misalnya. (Am doing this in point form)

1. The editor should have choosen a better picture. Gaza dalam huru hara and tetiba ada journalist seperti Srikandi ni buat laporan di sana. So, gia supply gambar tengah pegang baby. Cubalah (for God's sake) cari gambar yang bukan melihatkan dia macam tengah seronok sangat. Baby yang dia pegang itu jadi simbol kepada kemuraman Gaza tapi Srikandi ni pegang baby macam dia teringin nak ada anak sendiri pulak.

2. To go with a headline of "Srikandi Gaza" (it's a fuckin nice headline - that I give it to you guys) but to make it relevant dan sesuai, seharusnya Srikandi yang pegang rifle ini diajar untuk benar-benar pegang rifle seperti seorang "Srikand" atau seorang pejuang. Jangan nampakkan dia kekok memegang senjata itu sebab senjata itu juga adalah simbol kepada perjuangan di Gaza dan perjuangan di Gaza kini bukan hanya soal menentang Israel tetapi lebih kepada perjuangan survival.

3. Soal kasi coklat macam Santa "Fucking" Claus....sejak dulu lagi, I never expect semua selebriti untuk hamburkan ayat-ayat bijak tetapi as journalist/editors, guys...you need to find a better quote than this coz with that kind of qoute, it really kills the story.

4. Soal "manik jernih".....as I said it....was i reading a fucking novel? What fucking manik jernih? Hiperbola? Simile? Metafora? Fuck off!

milah said...

hmm..dulu masa nozie pak wan chik pegi palestin nampak real dia beria cari news,tapi minah ni macam sibuk posing je..hmmm...

ayobkelubi said...

bila semua benda hendak di hypekan sangat sampai lupa akan sensitiviti orang lain.

dalam erti kata lain, pathetic!.

tak relevan betul!.

mizzy N said...

saya juga setuju dengan don yang menyalahkan penulis. Padahal penulis tu boleh je cari angel yang nampak serius. ni nampak ibarat syuhada pergi aktiviti media dengan tentera tengok mock perang. p

isu serius dibuat light light plak. Geliss. Pegang senapang pun macam main-main. Lagi serius kitaorang pegang masa aktiviti sehari media.

Jane said...

couldn't agree more. yuck that srikandi whatsoever.

jude said...

takleh tahan aku nak gelak gak..ape la perasaan penerima cekelat tu gaknye eh? nak suke ker...nak menangis meraung?? patutnye tinggalkan je si pengacara jelita tu kat sane terus...baru betul srikandi gaza....

Atira. said...

people are taking advantage on this whole gaza issue to make themselves look good.

sometimes i really doubt their sincerity. it's all about publicity.

Atira. said...

and manik????

wtf!

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
kahkahkahkah,aku ingatkan hang dah kena culik dengan wartawan-wartawan hiburan media arus perdana hahahaha.ada lagi rupanya.jaga-jaga oooo depa dok tak puas hati kat hang.
depa dok banding hang dengan selebet-selebet yang berblog dengan bahasa yang indah madah seloka.iyalah hang kan buas n nakal kahkahkahakah.

DonCorleone said...

Aku cuba nak jawab komen ni tapi "MANIK JERNIH" masih dalam kepala aku!!! What the fuck lah! Hahahahah

i.am.belle said...

owh... she is a santa claus or a santa clown. nuff said.

on the scene said...

aku paling suka ayat kau yg last tu - who doesn't like girl in uniform...!!! tapi bukan girl beruniform yg pegang senjata LV tu...!!!

chunli said...

"macam santa klaus?" AHAHA.. serikandi??.. WTFFFF pegang senjate bajet cun habesss.. btol kata ko don. mcm pegang LV .. oh aku ade tgk m3 psal gaza ni aritu (tu pun terbukak cenel..) .. pastu aku blah sebab pengacara (yg aku tak knal sebenarnye sampai bace blog nih hehe) .. aku rase baek aku respek cameraman dan translator arab tu je. tak de minah tu pun takpe.

psal dana tu sangat betul. yg mane badan2 lain ade buat amal termasuk la jualan "skian2 ringgit akan disalurkan ke tabung palestin" .. ini termasuk la jualan baju2 artis tu.

aku tak tau nak kata apa. ya la. besangka baik je la *buat muka ayam*

Tipah Tertipu said...

well said abang DC.. another person that exploited the situation in Gaza to gain popularity is our future first lady with the malam amal shit. sigh. so melampau sampai malas dah nak menengok. baik pi attend the talk that was chaired by Tun Mahathir hari tu. Lagi educational, informative and more accurate to help out.

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

srikandi pejadah nya ni..stesen tv mana yg mabik dia kerja ni??sama bodo piang.

si pembebel(?) said...

hahaha well writen.

Nene Matahari said...

yup..definitely well written...
it did open my eyes..

Obefiend said...

don

i keluar manik jernih keputihan when i saw a picture of her berkemban and under a waterfall a few months back

adakah aku SERIKANDA GAZA now?

:)

muteaudio said...

Between a girl who climbed up the rank to be a journalist and a girl who jumped into journalism thru reality tv, which one is more credible N resilient?

I'll take the girl who knows how to climb than someone who jumps. At least she knows how to climb out of a shit hole than jump into one.

farhana said...

entah la saya pon x bape phm..bagi saya nurul pegi ke negare Gaza sepatutnya komplit menutup aurat..say taw dye ade perasaan sedih..tapi kadang2 saya agak geram dye x tutup aurat..huhu xpela setiap org ade pandangn dan hak masing2 kan..terpulanglah..;]

petto said...

bodo giler r!!!
bia perot dye buncit cm santa klaus!!!
nk sgt!!!
amek!!!
hahahahahahha!!!!

lea di hujung nyawa said...

Malaysia, biasa lah. Siapa yang tak tahu.

kecik said...

santa claus.
coklat?manik jernih?
serikandi gaza?

adoi hai....
kenape la menunjukkan kebodohan mlampau2?

" NoBoDy " said...

mencuti hati? wasnt it supposed to be 'menyentuh hati'

'mencuit hati' is supposed to be used for something funny..or was i wrong?

hmmm..

toudou said...

wth man,,
tudung pn cm nk xnk je pkai,,
sialan tol,,
xde hormt lgsg kat agama!
fuck off ah ngn ppuan neh..

santa claus?
wt fuck man,,
agama ape ppuan neh,,
shit!!!!

publisiti murhn kau dpt!!
xgune!
bek mati je la!!

kak odah said...

salam..
Ya..Allah..! kak odah tertipu la ni masa tgk kat tv, beriyer-iyer menangis. Sib baik kak odah baca blog akubimbo..t.kasih byk sbb menerangkan mata akak..
salam.

Feb 7, 2009

Dah lama aku berehat, Ini aku menulis balik. Bagi yang lemah dengan carutan, jangan sibuk nak baca. Pi baca blog Perez Hilton tu aje!

I always tell myself: "Small things matters." Perkara-perkara kecil memang penting bagi kita si penerima. Perkara tentang "small things" ini selalu jadi dalam hidup kita dan memang kita sedar kalau kita si penerima. Okay aku mudahkan maksud aku ini ye - Kadang-kadang we are sensitive towards certain things due to the stress level yang makin meningkat ke apa ke tetapi orang take that sensitivity for granted.

Talking about small things here...Okay, beside Perak (the kecoh-kecoh durhaka kat Sultan tu), the Gaza issue is still the important issue to the world at the moment. Semua orang nak salvage or take advantange on everything that they can lay their hands upon.

In the newspaper hari-hari, ada saja orang yang dekat mock cheque sebesar gajah nak tunjuk dunia yang dia bantu Gaza. Syukur diorang bantu dan syukur diorang jadi popular sekejap. It's a small thing but it matters.

Pakai baju sedondon. Bergelak ketawa di pentas. Dapat publisti meluas. Untuk membantu budak-budak Gaza seperti di bawah:

Ya Allah, aku tak tahu nak captionkan apa pada gambar ni.

Tak cukup dengan itu, pelbagai badan menganjurkan apa sahaja dengan landasan "membantu Gaza". Di kalangan media, ada tabung amallah, ada sayembara puisilah. Menjerit-jerit si penyair di atas pentas yang suaranya didengar oleh dua tiga ratus orang yang hadir agaknya. Well, to me that is a small thing, but it matters.

Tapi tak kurang juga aku geli lihat publisiti tak tentu hala tentang mengambil kesempatan terhadap Gaza ini.

Contohnya di bawah ini:


Srikandi Gaza? Seriously? I got no issue with this girl (whom I guess loooovveeeee the publicity) but seriously, calling her "Srikandi Gaza" just because she spent 9 days there is fucking unbelievable! And she learnt a lot tooo....look at how she holds the rifle showing as if she is holding her LV bag I supposed.

The lady below lagi worth to be call "Srikandi Gaza":

Well, at least she is really from Gaza! And she holds the rifle well I must say!

It's a fucking shame the length that certain publication go to get acknowledge.

Ada lagi gambar pengacara ini. Tengok bawah ni and let me try to give a caption okay.

Nurul Syuhada tersenyum melihat seorang bayi yang kematian ibu dan bapanya di Semenanjung Gaza selepas rumah mereka dibedil tentera Zionis. Namun Nurul masih mampu tersenyum sebab dia tahu sekembalinya dari Gaza, jabatan publisiti stesennya akan menggunakan gambar ini untuk mempromosikan dirinya dan programnya di Malaysia. So, biarpun memang betul dia sedih sebab melihat keadaan Gaza sekarang, dia tetap perlu senyum supaya dia tetap nampak jelita di mata penonton Malaysia. Bravo!

That's not even my punch point lagi ni.

This girl was quoted in the report as saying this. You guys have just got to fucking read this:

Sepanjang berada di sana, banyak perkara yang mencuit hati wanitanya. Menyaksikan wajah kanak-kanak yang kehilangan insan tersayang, membuatkan perasaan simpatinya melimpah ruah sehingga mengalirkan manik jernih di pipinya.
"Sedih melihat keadaan mereka, Mujur juga Nurul ada bawa tiga kotak coklat, jadi sepanjang membuat liputan tu, Nirul berilah coklat kepada mereka. Macam Santa Claus," seloroh Nurul sambil tertawa.

Komen: Simpati melimpah ruah sehingga mengalirkan manik jernih di pipinya? What the fuck? What fucking manik? Is this a fucking novel? What fucking "manik jernih"? And Nurul....seriously? You have to say Santa "Fucking" Claus here? This girl is very very sensitive towards "azab" di Gaza. She is a genuine SANTA CLAUS!

Quoating Tan Sri SM Salim...."Apa dah jadi? Apa dah jadi? Sampai mati pun tak faham lagi?"

Latest news on Gaza:

January 27: A bomb planted by Palestinian fighters kills an Israeli soldier and wounds three other troops near the Kissufim border crossing. Palestinian medical workers say that a Palestinian farmer was killed when Israeli forces opened fire after the incident. Two Palestinians are wounded in an Israeli air raid, according to Hamas and Palestinian medical officials.

ISTANBUL — President Mahmoud Abbas of the Palestinian Authority traveled to Turkey this weekend for talks with Turkey’s prime minister and other officials on the way forward after the three-week war between Israel and the Palestinian militant group Hamas in Gaza.

Hey....let send Nurul there again....this time let her be a "medical officer".

Who does'nt love girls in uniform rite?

Haha.

Keep it cool people.

46 comments:

BAINI KHAIRI said...

SERIKANDI?SANTA KLAUS JADAHNYA BAGI COKELAT KAT MEDAN PERANG?

MEMANG MENCUIT HATI...MACAM HATINYA JUGA YANG TERCUIT MENGALIR MANIK..BOLE JUAL KOT MANIK TU KAT PASAR BUDAYA

uji said...

hurm.kenapa dia still boleh senyum kan? sedihnye.

Shirin Aziha said...

at least have some balls to tutup mata, kasi mood kat readers to feel the empathy. cokelat tu harap2 bukan brand yang contribute kat israel la.

the world need more women with balls.

http://youlikewhatyoulike.blogspot.

CAHAYA said...

sapelah yang ambil gambar tu.

kot ye pun nak puitis. takyah la tulis sotkabar. tulis je novel. huhu.

p/s: tadi tgk Majalah3. tapi tak abis. Ada sorang mamat tak habis2 soh penonton 'bayang'kan. Bayang ape leh dpt. Tolong lah!

Izyan Nadirah said...

oh mine.. bimbo mane yang depa send pi gaza ni?? amik gmbr boleh senyom2 lagi. kahkah, u mmg betul 100%!! nice one dude. very nice one indeed. bab pegang rifle mcm pegang LV tu betul skali. hahaha. n..kena ke cerita pasal bagi coklat???? bodoh. budak dah mati mak bapak takde nye boleh heal dengan coklat bodoh dia tu. who the hell is this woman?? damn.

ash said...

oh fuck. like you, i hate this kinda publicity.

bukan kita menghulur apa bantuan pun.

lebih baik kita di malaysia bacakan yasin, doakan saudara seislam kita di sana, sebab kita tak mampu untuk berjuang sama.

bukan pergi setakat ambil gambar dengan baby. and she can still smile there. smile. i mean, what the fuck. she should be crying and not the 'tangisan manik wtf' thing.

fynn jamal said...

i gelak sebab ada org bodoh bangang tahi mcm tu sekali.

jadi FUCKIN SANTA kat tpt org baru kena bedil atas nama agama?

god!!!

and the smiles?!!?!
ya allah!!!

marah ni aku ni.

DonCorleone said...

Ini origin Santa Claus yang aku petik dari Wikipedia aje ni:

"Saint Nicholas of Myra is the primary inspiration for the Christian figure of Santa Claus. He was a 4th-century Greek Christian bishop of Myra in Lycia, a province of the Byzantine Anatolia, now in Turkey. Nicholas was famous for his generous gifts to the poor, in particular presenting the three impoverished daughters of a pious Christian with dowries so that they would not have to become prostitutes."

Fuckin Santa Claus she is!

Marzuki said...

part ni klakor, pndai ko jdkan bahan. haha

atie said...

aku rasa mmg tak patut la dateline tu bg tajuk srikandi..dia setakat buat liputan je,show betapa azabnya org2 palestin..lain la kalau dorang pi jumpe wnita2 Islam yg berjuang kan..that's the real srikandi beb..sapa yg tulis artikel tu?tolongla beb,aku selalu baca penulis terlalu memuji org yg ditemuramahnya,mcm cnth la,br pakai tdg wktu photoshoot dah puji melambung.

one more la,dia tak yah la nak cerita bg coklat la apa la..pastu ckp diri santa claus lak..mcm seolah2 dia mnyokong kwujudan bendalah tu

pastu lg satu,pakai la tudung elok2!

PuakaDariPatpong said...

what????

santa claus??

wah. kiut sangat tuh ituh perempuan. and perlukah beliau di label srikandi?



tp mungkin bukan kehendak beliau.

Helmi Razali said...

shut the fuck up..bior betol??

Tak percaya ada keluar cerita tu kat paper? haish, kalau la kwn local aku tengok, mesti diorang persoalkan. Yer la, diorang non muslim, tapi masih prihatin. Si perempuan tu?
No comment...

p.s. aku rasa, isu Gaza ni dah makin lapuk. Entah, orang yang bising2 tu, dah tak bising dah. Harap2 kalaupun media x kecoh, doa masih tak putus la. :(

p.s. Ini Blog aku tapi bila aku baca balik. Satu haram isu gaza pun aku dah tak tulis dah. So memang aku sendiri pun terjun lombong dgn 'srikandi' tu la.

hanan said...

well written bro...selamat kembali dengan pandangan yang bernas

Anonymous said...

PANDANGAN BERNAS DAN TEPAT TAPI LANGUAGE TIDAK BERAPA CLEAR ERROR DLL. MESSAGE TAK SAMPAI NANTI BEB! WORK HARDER.

-bRETTLA

Obefiend said...

don corleone

thanks for bashing TV3 blatant and insensitive way of using GAZA to make money

i like you was very disgusted at this pictorial on BH last week.

now we have toll both along LDP asking for donation.. i'm sorry but to LDP owners, if kamu ikhlas sangat nak bagi gaza why dont you take 10 cents from every toll collected from your road users. NOW THAT IS SHOWING you are fucking serious in helping the Gazans. i heard last year you lot record another huge profit.

seriously have you seen anything quite like this? derma collection at TOLL booth! only in malaysia i tell you!

btw don

kalau bosan tak pergi dah Perez Hilton. HE SOLD OUT. aku baca blog Azwan Ali Hajennnnnnn Jalanan. lagi lawak dan menyakitkan hati!

HAHAHA

keep up the usual diatribe! i love it!

syarimann said...

apart from she being the nice reporter for tv3 in gaza, my mind is not on her but on what they shown in gaza, just ignore her for a while, the most important point here to is to know what the israel have demolish the gaza pride and their people. may Allah bless all the muslim in gaza and not to mention santa clause bless all the non muslim in gaza.

ahmad said...

tu yang best jadi rakyat malaysia...buat amal pun nak glem.....malaysia boleh..

Anonymous said...

hahaha...bravo...i like reading this post!...

C.E.@ said...

Bagus!!

iYda Juhar said...

well. people.

DonCorleone said...

Salam. It does'nt take a super science genius to create a better article selain daripada ini. In the entertainment world of journalism, my experience taught me not to put too much high hopes on the respondents. Either they are idiotic, ignorant or just plain fucking stupid, that has always been the case. But we people who called ourselves journalist/editors should know better lah.

Contoh artikel "Srikandi Gaza" ini misalnya. (Am doing this in point form)

1. The editor should have choosen a better picture. Gaza dalam huru hara and tetiba ada journalist seperti Srikandi ni buat laporan di sana. So, gia supply gambar tengah pegang baby. Cubalah (for God's sake) cari gambar yang bukan melihatkan dia macam tengah seronok sangat. Baby yang dia pegang itu jadi simbol kepada kemuraman Gaza tapi Srikandi ni pegang baby macam dia teringin nak ada anak sendiri pulak.

2. To go with a headline of "Srikandi Gaza" (it's a fuckin nice headline - that I give it to you guys) but to make it relevant dan sesuai, seharusnya Srikandi yang pegang rifle ini diajar untuk benar-benar pegang rifle seperti seorang "Srikand" atau seorang pejuang. Jangan nampakkan dia kekok memegang senjata itu sebab senjata itu juga adalah simbol kepada perjuangan di Gaza dan perjuangan di Gaza kini bukan hanya soal menentang Israel tetapi lebih kepada perjuangan survival.

3. Soal kasi coklat macam Santa "Fucking" Claus....sejak dulu lagi, I never expect semua selebriti untuk hamburkan ayat-ayat bijak tetapi as journalist/editors, guys...you need to find a better quote than this coz with that kind of qoute, it really kills the story.

4. Soal "manik jernih".....as I said it....was i reading a fucking novel? What fucking manik jernih? Hiperbola? Simile? Metafora? Fuck off!

milah said...

hmm..dulu masa nozie pak wan chik pegi palestin nampak real dia beria cari news,tapi minah ni macam sibuk posing je..hmmm...

ayobkelubi said...

bila semua benda hendak di hypekan sangat sampai lupa akan sensitiviti orang lain.

dalam erti kata lain, pathetic!.

tak relevan betul!.

mizzy N said...

saya juga setuju dengan don yang menyalahkan penulis. Padahal penulis tu boleh je cari angel yang nampak serius. ni nampak ibarat syuhada pergi aktiviti media dengan tentera tengok mock perang. p

isu serius dibuat light light plak. Geliss. Pegang senapang pun macam main-main. Lagi serius kitaorang pegang masa aktiviti sehari media.

Jane said...

couldn't agree more. yuck that srikandi whatsoever.

jude said...

takleh tahan aku nak gelak gak..ape la perasaan penerima cekelat tu gaknye eh? nak suke ker...nak menangis meraung?? patutnye tinggalkan je si pengacara jelita tu kat sane terus...baru betul srikandi gaza....

Atira. said...

people are taking advantage on this whole gaza issue to make themselves look good.

sometimes i really doubt their sincerity. it's all about publicity.

Atira. said...

and manik????

wtf!

awangsulungmerahmenyala said...

salam sejahtera,
kahkahkahkah,aku ingatkan hang dah kena culik dengan wartawan-wartawan hiburan media arus perdana hahahaha.ada lagi rupanya.jaga-jaga oooo depa dok tak puas hati kat hang.
depa dok banding hang dengan selebet-selebet yang berblog dengan bahasa yang indah madah seloka.iyalah hang kan buas n nakal kahkahkahakah.

DonCorleone said...

Aku cuba nak jawab komen ni tapi "MANIK JERNIH" masih dalam kepala aku!!! What the fuck lah! Hahahahah

i.am.belle said...

owh... she is a santa claus or a santa clown. nuff said.

on the scene said...

aku paling suka ayat kau yg last tu - who doesn't like girl in uniform...!!! tapi bukan girl beruniform yg pegang senjata LV tu...!!!

chunli said...

"macam santa klaus?" AHAHA.. serikandi??.. WTFFFF pegang senjate bajet cun habesss.. btol kata ko don. mcm pegang LV .. oh aku ade tgk m3 psal gaza ni aritu (tu pun terbukak cenel..) .. pastu aku blah sebab pengacara (yg aku tak knal sebenarnye sampai bace blog nih hehe) .. aku rase baek aku respek cameraman dan translator arab tu je. tak de minah tu pun takpe.

psal dana tu sangat betul. yg mane badan2 lain ade buat amal termasuk la jualan "skian2 ringgit akan disalurkan ke tabung palestin" .. ini termasuk la jualan baju2 artis tu.

aku tak tau nak kata apa. ya la. besangka baik je la *buat muka ayam*

Tipah Tertipu said...

well said abang DC.. another person that exploited the situation in Gaza to gain popularity is our future first lady with the malam amal shit. sigh. so melampau sampai malas dah nak menengok. baik pi attend the talk that was chaired by Tun Mahathir hari tu. Lagi educational, informative and more accurate to help out.

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

srikandi pejadah nya ni..stesen tv mana yg mabik dia kerja ni??sama bodo piang.

si pembebel(?) said...

hahaha well writen.

Nene Matahari said...

yup..definitely well written...
it did open my eyes..

Obefiend said...

don

i keluar manik jernih keputihan when i saw a picture of her berkemban and under a waterfall a few months back

adakah aku SERIKANDA GAZA now?

:)

muteaudio said...

Between a girl who climbed up the rank to be a journalist and a girl who jumped into journalism thru reality tv, which one is more credible N resilient?

I'll take the girl who knows how to climb than someone who jumps. At least she knows how to climb out of a shit hole than jump into one.

farhana said...

entah la saya pon x bape phm..bagi saya nurul pegi ke negare Gaza sepatutnya komplit menutup aurat..say taw dye ade perasaan sedih..tapi kadang2 saya agak geram dye x tutup aurat..huhu xpela setiap org ade pandangn dan hak masing2 kan..terpulanglah..;]

petto said...

bodo giler r!!!
bia perot dye buncit cm santa klaus!!!
nk sgt!!!
amek!!!
hahahahahahha!!!!

lea di hujung nyawa said...

Malaysia, biasa lah. Siapa yang tak tahu.

kecik said...

santa claus.
coklat?manik jernih?
serikandi gaza?

adoi hai....
kenape la menunjukkan kebodohan mlampau2?

" NoBoDy " said...

mencuti hati? wasnt it supposed to be 'menyentuh hati'

'mencuit hati' is supposed to be used for something funny..or was i wrong?

hmmm..

toudou said...

wth man,,
tudung pn cm nk xnk je pkai,,
sialan tol,,
xde hormt lgsg kat agama!
fuck off ah ngn ppuan neh..

santa claus?
wt fuck man,,
agama ape ppuan neh,,
shit!!!!

publisiti murhn kau dpt!!
xgune!
bek mati je la!!

kak odah said...

salam..
Ya..Allah..! kak odah tertipu la ni masa tgk kat tv, beriyer-iyer menangis. Sib baik kak odah baca blog akubimbo..t.kasih byk sbb menerangkan mata akak..
salam.