Jan 16, 2009

Sesekali entry aku nak jugak cerita personal. Banyak sangat cerita hiburan bodoh. So, kena ada balance! :)

Nota: Walaupun nampak cerita ini macam ada kronologi, ia sebenarnya sebuah cerita non-linear okay.

1991 - Pertama kali aku jejak kaki ke Balai Latihan NSTP di Jalan Riong, Bangsar untuk menjalani Kursus Latihan Pra Kewartawanan (Pre-Editorial Training Scheme). Our so called "pengetua" namanya, Nashrul'adin Abdul Rahman tapi dia tegaskan supaya kami semua memanggilnya "Nash". Although there were attempts for some people to call him "Encik Nash" or "Abang Nash", pasti kena "tembak" dengan amat-amat kasar dan selama bertahun-tahun lamanya kami panggil dia "Nash".

1991 (Disember) - Aku start di Crime Desk Berita Harian. Senior aku bernama Rozimi Hashim. Aku nak tunjuk hormat punya pasal, panggil dia "Abang Rozimi" dan dia pantas jawab: "Kita satu mak ke?" And seterusnya aku panggil dia "Rozimi" sahaja.

Nota: Aku anak bongsu dan abang aku namanya Jumaboey Mohd Ismail dan aku panggil dia "Boey" sahaja manakala nama kakak aku ialah Faustina Mohd Ismail dan aku panggil dia "Tina" sahaja dan nama aku Saniboey Mohd Ismail dan diorang panggil aku "Sani" sahaja.

Staf-staf aku di TV9 dulu semua tahu aku tak suka dipanggil "Encik Sani" and of coz jangan sesekali panggil aku "Abang Sani".

(Dari kiri): Ex-Staf aku yang bernama Zaimie Anizah Zainuddin dan Rini Yulianti. Zaimie panggil aku macam-macam dari Mr Sani lah, Bro lah and macam-macam lagilah manakala Rini pulak panggil aku Boz. Selalu saja diorang ni buat aku senyum.

Dan aku pernah bersembang panjang dengan Tengku Mahkota Pahang dan Tengku Muda Pahang and pernah sekali dulu aku interview Raja Muda Selangor (kini dah jadi Sultan Selangor), dan aku pantas berbicara bahasa Inggeris supaya aku boleh menggunakan "I" and "You" apabila berbicara.

Ini Amron Roni dan dia pulak panggil aku "Dude". I guess dia selesa panggil aku tu kot. Dia dulu produce program Usik Usik Chef Wan di TV9.

Aku bercakap Inggeris dengan anak-anak raja ni sebab aku ingat pesanan seorang teman wartawan senior dari NST yang berbunyi lebih kurang begini: "It break the barriers when you speak English with them....and it's easier to interact. Lebih mudahlah daripada kau panggil dia Tuanku."

Ini Farah Yasmin, antara wartawan pertama yang kerja di TV9 dulu di bawah aku dan dia panggil aku "Mr Sani."


Ini Hidayah yang masa aku interview dulu untuk kerja di TV9 tak sudah-sudah asyik tersenyum. Dia ni panggil aku "Encik Sani" dan biarpun aku cakap berkali-kali aku tak suka, dia buat tak reti dan terus panggil aku "Encik Sani".

Aku perhatikan di TV3 dan TV9 (or even BH dulu), terutama di kalangan orang Melayu, suka sangat dengan panggilan "Abang" atau "Kakak". Hormat kata mereka.

Ini Chaonne' dan dia panggil aku "Bro". Biarpun dia staf aku, tetapi dengan memanggil aku "Bro", aku rasa tak ada kekangan dan lebih memudahkan kerja. Jadi staf tidak semestinya mereka tak boleh menjadi kawan kan? That is what "flat administration" all about.

Tapi pada aku, ia memang benar mewujudkan kekangan untuk "speak freely".

Inilah asalnya geng Galaksi TV9 yang pertama dulu. (Dari kiri) Farah Yasmin, Aku, Zaimie dan Subir Che Selia yang kini di Jerman. I miss them so much!

Persoalan aku sejak dari dulu ialah adakah kalau memanggil nama itu tidak hormat namanya?

Aku lebih selesa apabila staf aku dulu panggil aku dengan nama. Mereka ramai yang paham dan bagi yang masih sukar menerima keadaan itu, mereka memanggil aku "Mr Sani" atau lebih buat aku tersenyum ialah ramai yang memanggil aku "Bro".

Dan aku teringat juga teman aku yang kini di Astro. Namanya Khairul Anwar Salleh. Dia pantang orang panggil dia "Abang" atau "Encik" sebab nanti jadi:

Bang "Khai" - Bangkai

atau

Che "Khai" - Cekai

Aku dan Che "Khai" / Bang "Khai" ketika di Turki dulu.

Nota: Tengah-tengah malam Jumaat ini kadang-kadang kena ada cerita yang ringan sikit kan? Kalau banyak sangat aku bercerita tentang cerita hiburan yang bodoh-bodoh, kita yang pandai ni pun boleh jadi bodoh.

So....KEEP IT COOL!

22 comments:

Anonymous said...

tu lah, dulu aku panggil ko abg. ko macam tak selesa jek. hahah. aku panggil abg pasai aku respek ko n rasa aku lagi muda dari ko bro. hahahhaha

erwin khairul ahmad.

Superzac said...

that is whyyyy...we call you big daddy..."Abang" tu kita simpan untuk masa masa istimewa je...hahaha

*i.am.me.for.myself* said...

oh aku teringat masa prac dulu..
kat opis semua org panggil bos = abang..
they dont want panggil bos/encik..
maybe they want to create office-family-friendly environment kalau buat mcm tu kot?

tp depan client jgn arr panggil bos tu abang..sound weird la pulak pk client nnt..
btw.. aku rasa cam geli pulak sbb bos yang sebaya mcm bapak sendiri panggil abg.. erks..

DonCorleone said...

Erwin - Hahahaha. Kau rasa jugak yang aku tak selesa kan? Ye lah....terasa tua siot! Hahahah

Leha - Yes! Yes! I totally forgot BIG DADDY. Everyone.....my ex-Staff called me BIG DADDY toooo!!!!!

*i.am.me.for.myself* - Tak bagus kalau panggil Bos sebagai Abang. Office place should be a family like place tetapi tetap kena ada profesionalisme. So, Abang and Kakak seharusnya a NO - NO!

Anonymous said...

Admit it, you are old. Sooner or later, no encik or mr ok, uncle will do.

Kali ni aku nak rasa pakai anonymous. Sukalah.

Uncle, nanti text me ya, about the talent tu. TQ.

Anonymous said...

Hi all..i am Subir Che Selia yang kini di Jerman..yes i miss Galaksi so much!!!!!!!pengalaman seumur hidup dan banyak ilmu saya belajar di situ..terima kasih encik sani.

NurakaCenderaWasih said...

Aku rasa kat Msia kebanyakkan orang memang suka panggil Abang dan Kakak. Tak kira kat pejabat, pasar, kedai, mana-mana lah. Kadang2 tu yg panggil tu lebih tua drpd aku.........boleh banggang seh........

Asal tak jadi Abang-Lobang atau Kakak-Pekak sudah lah..........hehehehehe........Itu baru haru.........Anwy, aku lagi suka org panggil aku nama atau sis.......Cool dude......

jude mohamed said...

teringat lak aku kalo lalu depan kaunter mustika ratu kat Pasar Seni dulu2, selalu dorang sapa aku, "ubat jerawat, kak.." Ler..dah sah2nye time tu aku pakai uniform sekolah menengah dan minah indon tu yg lebih tua dr aku.. hormat ke tu? uish!

DonCorleone said...

Anon (Yang aku kenal) - Siapa tua? Aku tua? Mana ada. Birthday aku 13 Feb ini adalah yang ke....hahahaha.

Anon (Subir Che Selia) - Tks for reading. Pengalaman dan ilmu yang you all dapat masa kerja di TV9 sama juga dengan pengalaman dan ilmu yang aku perolehi. Percaya atau tidak, masa korang "belajar" tu, aku pun "belajar" juga.

NurakaCenderaWasih - Agreed. Panggil nama senang sebab ia runtuhkan benteng segan dan macam-macam lagi. Lebih profesional. CEO MediaCorp Pte Ltd di Singapore ni namanya Lucas Chow dan dia prefer semua orang panggil dia Lucas sahaja.

jude mohamed - Panggilan "abang" dan "kakak" oleh peniaga pun kadang-kadang kelakar sangatlah.

Pan said...

nama aku pan....
kalo org pggl che...
= chepan!!

argh...x bole jd ni...

mizzy N said...

ada juga pekedai yang panggil along dan pantas aku jawab, along takde kat sini. Sundel bolong ada.

WBP, opis saya (gomentry) memang praktikkan kakak dan abang nie, walaupun terlebih layak jadi mak dan abah aku. Sampai aku pun terpanggil pakcik kat kedai yang pakai kopiah dengan 'abang'. Oh yeah, nice to see encik keje dgn farah dan aimi, used to be classmates. Ciao.

cipan goreng said...

hahahaa...kelakar-kelakar..
dekat opis aku smua orng laki dipanggil bro..aku panggil yang tua bro,yang tua panggila aku yang muda ni pun bro..kadang-kadang rasa macam dalam filem gangster lak..hehehhee..

DonCorleone said...

Pan - ChePan....kah kah kah. Itu memang kelakar kan?

mizzy N - Panggil "along" pun ada ke? Pasal diorang tak panggil "angah"? Lawak bodoh aje tu. Kah kah kah.

cipan goreng - betul, aku pun terasa dalam gangster jugak bila orang panggil "bro". :)

ilovefy said...

ok laaa
tak panggil MR sani
i igt nk feeling2 new york hahaha
i panggil u sani/sunny cam lagu bcl ok x?
tp subir dulu panggil u cik sani kan?
eh ye ke?
ntah lupa la...

DonCorleone said...

ilovefy - Tak apalah. I suka u panggil I Mr Sani. Suka sangat! Heheheheh. Rasa macam cikgu di Australian School di Singapore ni

m.addyhadzari said...

knp sy suka panggil 'abang sani' ha???
nak panggil mende lain cam pelik siut....
serius... nothing personal,just bisnizzz!!!

DonCorleone said...

Addy - Aku kenal kau sebelum kau join aku di TV9 pun lagi. So, aku benarkan kau panggil aku "Abang" lah....tapi kau aje yang ada kelebihan itu okay. Yang lain tak boleh! Hahhaha

Anonymous said...

Ko tak pernah panggil Manja ... Abang Manja ke hahaha ?

Rmuie

hrh idzronazrani said...

sani, i remember when u over heard me calling Azman..abang...u asked to call u abang but i can't do it..because ABANG doesnt fit u at all!!!

DonCorleone said...

hrh idzronazrani - The next time u see me, try okay..."Abang Sani". Heheheheh

ayau said...

asal BMG TV 9 macam PUKI

VoidDance said...

Amron Roni?? Hahaha. My schoolmate di mrsm balik pulau. We used to call him Buyon. Nice guy and has been a director since school days.

Jan 16, 2009

Sesekali entry aku nak jugak cerita personal. Banyak sangat cerita hiburan bodoh. So, kena ada balance! :)

Nota: Walaupun nampak cerita ini macam ada kronologi, ia sebenarnya sebuah cerita non-linear okay.

1991 - Pertama kali aku jejak kaki ke Balai Latihan NSTP di Jalan Riong, Bangsar untuk menjalani Kursus Latihan Pra Kewartawanan (Pre-Editorial Training Scheme). Our so called "pengetua" namanya, Nashrul'adin Abdul Rahman tapi dia tegaskan supaya kami semua memanggilnya "Nash". Although there were attempts for some people to call him "Encik Nash" or "Abang Nash", pasti kena "tembak" dengan amat-amat kasar dan selama bertahun-tahun lamanya kami panggil dia "Nash".

1991 (Disember) - Aku start di Crime Desk Berita Harian. Senior aku bernama Rozimi Hashim. Aku nak tunjuk hormat punya pasal, panggil dia "Abang Rozimi" dan dia pantas jawab: "Kita satu mak ke?" And seterusnya aku panggil dia "Rozimi" sahaja.

Nota: Aku anak bongsu dan abang aku namanya Jumaboey Mohd Ismail dan aku panggil dia "Boey" sahaja manakala nama kakak aku ialah Faustina Mohd Ismail dan aku panggil dia "Tina" sahaja dan nama aku Saniboey Mohd Ismail dan diorang panggil aku "Sani" sahaja.

Staf-staf aku di TV9 dulu semua tahu aku tak suka dipanggil "Encik Sani" and of coz jangan sesekali panggil aku "Abang Sani".

(Dari kiri): Ex-Staf aku yang bernama Zaimie Anizah Zainuddin dan Rini Yulianti. Zaimie panggil aku macam-macam dari Mr Sani lah, Bro lah and macam-macam lagilah manakala Rini pulak panggil aku Boz. Selalu saja diorang ni buat aku senyum.

Dan aku pernah bersembang panjang dengan Tengku Mahkota Pahang dan Tengku Muda Pahang and pernah sekali dulu aku interview Raja Muda Selangor (kini dah jadi Sultan Selangor), dan aku pantas berbicara bahasa Inggeris supaya aku boleh menggunakan "I" and "You" apabila berbicara.

Ini Amron Roni dan dia pulak panggil aku "Dude". I guess dia selesa panggil aku tu kot. Dia dulu produce program Usik Usik Chef Wan di TV9.

Aku bercakap Inggeris dengan anak-anak raja ni sebab aku ingat pesanan seorang teman wartawan senior dari NST yang berbunyi lebih kurang begini: "It break the barriers when you speak English with them....and it's easier to interact. Lebih mudahlah daripada kau panggil dia Tuanku."

Ini Farah Yasmin, antara wartawan pertama yang kerja di TV9 dulu di bawah aku dan dia panggil aku "Mr Sani."


Ini Hidayah yang masa aku interview dulu untuk kerja di TV9 tak sudah-sudah asyik tersenyum. Dia ni panggil aku "Encik Sani" dan biarpun aku cakap berkali-kali aku tak suka, dia buat tak reti dan terus panggil aku "Encik Sani".

Aku perhatikan di TV3 dan TV9 (or even BH dulu), terutama di kalangan orang Melayu, suka sangat dengan panggilan "Abang" atau "Kakak". Hormat kata mereka.

Ini Chaonne' dan dia panggil aku "Bro". Biarpun dia staf aku, tetapi dengan memanggil aku "Bro", aku rasa tak ada kekangan dan lebih memudahkan kerja. Jadi staf tidak semestinya mereka tak boleh menjadi kawan kan? That is what "flat administration" all about.

Tapi pada aku, ia memang benar mewujudkan kekangan untuk "speak freely".

Inilah asalnya geng Galaksi TV9 yang pertama dulu. (Dari kiri) Farah Yasmin, Aku, Zaimie dan Subir Che Selia yang kini di Jerman. I miss them so much!

Persoalan aku sejak dari dulu ialah adakah kalau memanggil nama itu tidak hormat namanya?

Aku lebih selesa apabila staf aku dulu panggil aku dengan nama. Mereka ramai yang paham dan bagi yang masih sukar menerima keadaan itu, mereka memanggil aku "Mr Sani" atau lebih buat aku tersenyum ialah ramai yang memanggil aku "Bro".

Dan aku teringat juga teman aku yang kini di Astro. Namanya Khairul Anwar Salleh. Dia pantang orang panggil dia "Abang" atau "Encik" sebab nanti jadi:

Bang "Khai" - Bangkai

atau

Che "Khai" - Cekai

Aku dan Che "Khai" / Bang "Khai" ketika di Turki dulu.

Nota: Tengah-tengah malam Jumaat ini kadang-kadang kena ada cerita yang ringan sikit kan? Kalau banyak sangat aku bercerita tentang cerita hiburan yang bodoh-bodoh, kita yang pandai ni pun boleh jadi bodoh.

So....KEEP IT COOL!

22 comments:

Anonymous said...

tu lah, dulu aku panggil ko abg. ko macam tak selesa jek. hahah. aku panggil abg pasai aku respek ko n rasa aku lagi muda dari ko bro. hahahhaha

erwin khairul ahmad.

Superzac said...

that is whyyyy...we call you big daddy..."Abang" tu kita simpan untuk masa masa istimewa je...hahaha

*i.am.me.for.myself* said...

oh aku teringat masa prac dulu..
kat opis semua org panggil bos = abang..
they dont want panggil bos/encik..
maybe they want to create office-family-friendly environment kalau buat mcm tu kot?

tp depan client jgn arr panggil bos tu abang..sound weird la pulak pk client nnt..
btw.. aku rasa cam geli pulak sbb bos yang sebaya mcm bapak sendiri panggil abg.. erks..

DonCorleone said...

Erwin - Hahahaha. Kau rasa jugak yang aku tak selesa kan? Ye lah....terasa tua siot! Hahahah

Leha - Yes! Yes! I totally forgot BIG DADDY. Everyone.....my ex-Staff called me BIG DADDY toooo!!!!!

*i.am.me.for.myself* - Tak bagus kalau panggil Bos sebagai Abang. Office place should be a family like place tetapi tetap kena ada profesionalisme. So, Abang and Kakak seharusnya a NO - NO!

Anonymous said...

Admit it, you are old. Sooner or later, no encik or mr ok, uncle will do.

Kali ni aku nak rasa pakai anonymous. Sukalah.

Uncle, nanti text me ya, about the talent tu. TQ.

Anonymous said...

Hi all..i am Subir Che Selia yang kini di Jerman..yes i miss Galaksi so much!!!!!!!pengalaman seumur hidup dan banyak ilmu saya belajar di situ..terima kasih encik sani.

NurakaCenderaWasih said...

Aku rasa kat Msia kebanyakkan orang memang suka panggil Abang dan Kakak. Tak kira kat pejabat, pasar, kedai, mana-mana lah. Kadang2 tu yg panggil tu lebih tua drpd aku.........boleh banggang seh........

Asal tak jadi Abang-Lobang atau Kakak-Pekak sudah lah..........hehehehehe........Itu baru haru.........Anwy, aku lagi suka org panggil aku nama atau sis.......Cool dude......

jude mohamed said...

teringat lak aku kalo lalu depan kaunter mustika ratu kat Pasar Seni dulu2, selalu dorang sapa aku, "ubat jerawat, kak.." Ler..dah sah2nye time tu aku pakai uniform sekolah menengah dan minah indon tu yg lebih tua dr aku.. hormat ke tu? uish!

DonCorleone said...

Anon (Yang aku kenal) - Siapa tua? Aku tua? Mana ada. Birthday aku 13 Feb ini adalah yang ke....hahahaha.

Anon (Subir Che Selia) - Tks for reading. Pengalaman dan ilmu yang you all dapat masa kerja di TV9 sama juga dengan pengalaman dan ilmu yang aku perolehi. Percaya atau tidak, masa korang "belajar" tu, aku pun "belajar" juga.

NurakaCenderaWasih - Agreed. Panggil nama senang sebab ia runtuhkan benteng segan dan macam-macam lagi. Lebih profesional. CEO MediaCorp Pte Ltd di Singapore ni namanya Lucas Chow dan dia prefer semua orang panggil dia Lucas sahaja.

jude mohamed - Panggilan "abang" dan "kakak" oleh peniaga pun kadang-kadang kelakar sangatlah.

Pan said...

nama aku pan....
kalo org pggl che...
= chepan!!

argh...x bole jd ni...

mizzy N said...

ada juga pekedai yang panggil along dan pantas aku jawab, along takde kat sini. Sundel bolong ada.

WBP, opis saya (gomentry) memang praktikkan kakak dan abang nie, walaupun terlebih layak jadi mak dan abah aku. Sampai aku pun terpanggil pakcik kat kedai yang pakai kopiah dengan 'abang'. Oh yeah, nice to see encik keje dgn farah dan aimi, used to be classmates. Ciao.

cipan goreng said...

hahahaa...kelakar-kelakar..
dekat opis aku smua orng laki dipanggil bro..aku panggil yang tua bro,yang tua panggila aku yang muda ni pun bro..kadang-kadang rasa macam dalam filem gangster lak..hehehhee..

DonCorleone said...

Pan - ChePan....kah kah kah. Itu memang kelakar kan?

mizzy N - Panggil "along" pun ada ke? Pasal diorang tak panggil "angah"? Lawak bodoh aje tu. Kah kah kah.

cipan goreng - betul, aku pun terasa dalam gangster jugak bila orang panggil "bro". :)

ilovefy said...

ok laaa
tak panggil MR sani
i igt nk feeling2 new york hahaha
i panggil u sani/sunny cam lagu bcl ok x?
tp subir dulu panggil u cik sani kan?
eh ye ke?
ntah lupa la...

DonCorleone said...

ilovefy - Tak apalah. I suka u panggil I Mr Sani. Suka sangat! Heheheheh. Rasa macam cikgu di Australian School di Singapore ni

m.addyhadzari said...

knp sy suka panggil 'abang sani' ha???
nak panggil mende lain cam pelik siut....
serius... nothing personal,just bisnizzz!!!

DonCorleone said...

Addy - Aku kenal kau sebelum kau join aku di TV9 pun lagi. So, aku benarkan kau panggil aku "Abang" lah....tapi kau aje yang ada kelebihan itu okay. Yang lain tak boleh! Hahhaha

Anonymous said...

Ko tak pernah panggil Manja ... Abang Manja ke hahaha ?

Rmuie

hrh idzronazrani said...

sani, i remember when u over heard me calling Azman..abang...u asked to call u abang but i can't do it..because ABANG doesnt fit u at all!!!

DonCorleone said...

hrh idzronazrani - The next time u see me, try okay..."Abang Sani". Heheheheh

ayau said...

asal BMG TV 9 macam PUKI

VoidDance said...

Amron Roni?? Hahaha. My schoolmate di mrsm balik pulau. We used to call him Buyon. Nice guy and has been a director since school days.