Jan 12, 2009

Tudung Mawi dah ada. Tudung Ekin dah ada. Tudung Ina Naim pun dah ada. So, tudung Siti bila lagi? Tapi Siti pakai tudung ke?

Seriously people.....seriously....do we really gonna frown about
"How is Siti wearing her tudung?"



Dia pakai tudung ke ni?

Nothing personal, but this is not a tudung.

This is pakai tudung and these are the women in Gaza sekarang yang terseksa.


KEEP IT COOL OKAY.

40 comments:

orang pelik said...

urmm..rasa tuh dia pakai selendang tuh..atau org socialites seperti mak datin2,mak ungku2 kata tuh pra-tudung..cuma siti dia x buat rambut jambul kedepan mcm mak datin je lagi..

Nur said...

aku pun berpendapat yang dia pakai tu 'selendang', pada aku lah baik dia terus jangan pakai apa2 kat atas kepala.....sungguh memalukan and it always invite gossips.

Btw jambul mak datin semua tak boleh ANGKATZ.....lah........hahahahaha........

Shemmi said...

aku fikir...Siti belum bersedia utk memakai tudung..menutup terus bulu rambutnya yang cantik tu dari pandangan mata umum. Tapi dek kerana provokasi mungkin tatkala dia mahu menunaikan haji, (bukan ke haji tu akan membawa org ke arah yg lebih baik penampilannya) maka, dia terdorong wlp (kurang ikhlas mungkin) untuk menutup sedikit jambulnya..

kesimpulannya..Siti tidak memakai tudung tapi menutup sebahagian bulu rambutnya.

*maaf...merapu aje

dialicious said...

yerla tu..pakai tudung semata2 untuk tunjuk rambut&leher..lg tak baikkan..

ayu qhatami said...

...dan ada baik nya kita semua belajar dan hayati ilmu 'ikhlas', termasuklah datuk/datin ct...

Water Lily said...

Ada beza antara memakai tudung dan menutup aurat saudara. Memakai tudung mudah,menutup aurat sangat payah(kecuali bagi mereka yang teguh iman dan percaya hari pembalasan)

Sekadar pandangan peribadi saya(dan pengalaman saya)

Salam kenal:)

Queen Of The House said...

You forgot to mention ... Tudung Datuk K pun ada. Tapi agaknya Siti tak pakailah tudung Datuk K ni ....

Nani said...

Tudung Datuk K? Seriously...I would rather be held at gunpoint than wearing such a ridiculously-named tudung!

m.addyhadzari said...

biarkan je la dia nak pakai tudung style apa pon... yang penting dia dah menutup sikit lah (walaupun rambut masih gak nampak)...
ada la beza sket...
kan lebih sopan... slow2 la beb.
Macam ni lah... kita guna pendekatan yang lebih baik... kan lebih comel siti pakai selendang nih... bayangkan makin ramai artis yang nak pakai selendang... kan bagus lebih ramai yang mahu menutup sket keseksian mereka tu... takde la yang dok terdedah rambut ber'color'...
kan lebih bagus ada daripada xda langsung...

Ladynoe™ said...

eceyh. datin la katakan. mana kelas pakai tudung litup-litup cam orang biasa.

hehehe.

aimedidie said...

DonCorleone - apa nak pelik! itulah artis malaysia sebenarnya. hangat - hangat taik ayam. ramai yang dah pakai tudung pastu bukak balik. ada pulak tu makin seksi. cuba lihat isteri perdana menteri Turkey, Recep Tayyip Erdogan. aku suka tengok. takpun pemaisuri agong kita, Sultanah Nur Zahirah. kalau nak berubah biar berubah betul2. kan bagus kalau mak - mak datin dan artis kita kat Malaysia ni ikut cara kedua - dua isteri pemimpin negara Islam ni.

Ayyman Rahim. said...

Tak payah pakai terus. Itu fashion, bukan kerna agama.

Naz said...

Oppps!
I tertinggal bas....why o why ada tudung Mawi and Datuk K? Dia orang pakai tudung jugak ke?!!

Sarah B. said...

"kalau nak berubah biar berubah betul2"
tak senang nak berubah.

kalau tak reti/tak boleh/belum bersedia untuk sembahyang betul2 dengan kusyuk dan penuh lima waktu, baik tak payah sembahyang langsung kah?

biarlah dia nak berjinak-jinak... harap2 dia dapat menutup aurat dgn penghayatan yg lebih mendalam.

let's stop being so judgmental la. and be more positive about where it is heading.
I myself find it difficult to do, and am guilty of "tak bertudung dengan betul". Small steps, insyallah. I regress sometimes... but that's a different topic.

soal aurat ni rumit dan banyak sekali kontroversi. personally i feel that, kita terlalu memberi focus pada - nampak "bulu rambut" daripada konsep aurat yang sebenar: MODESTY.

Somehow, we can more easily accept orang bertudung tutup penuh tapi pakai baju ketat/jarang/singkat daripada orang yang berpakaian sopan tetapi nampak jambul. Asalkan tak nampak rambut, baguslah. Maybe we should review balik hal aurat nih.

Keeping it cool. Heheh.

Anonymous said...

mace mek sie jah datuk siti nih..kawe dok leh kecek banyok sebab kawe paka semutar...huhuhuh

NurakaCenderaWasih said...

Entah lah aku pun tak faham, kadang2 org2 nie pakai tudung mengikut trend saja. Sedangkan didlm Al-Quran sudah termaktub dlm surah An-Nisaa' yg berbunyi lebih kurang begini:-

"Hendaklah kamu menutup seluruh aurat mu kecuali telapak tangan dan muka. Serta labuhkan lah kerudung mu hingga kedada."

Sorry lah aku terlupa ayat keberapa. I will check it later or during my Tafsir class. Dan wanita tidak seharusnya berpakaian ketat hingga menampakkan bentuk badan. Apa gunanya kalau bertudung tetapi memakai pakaian yg mengikut badan.

Kadang-kadang aku tengok pun geleng kepala. Ada sekali tu aku tengah makan kat warung, nampaklah sepasang merpati ni sedang menjamu selera. Yang perempuan bertudung dgn t-shirt singkatnya....sekali kat belakang nampak seluar dalam yg sungguh menggiurkan....g-string pulak tu.......Ishk, ishk,ishk........aku pun suruh member tegurlah, apalagi dorang malu angkat kaki jalan suah..............

Nani said...

Sarah B...belum bersedia untuk sembahyang lima waktu .... i am trying very hard not to be judgmental but belum bersedia untuk sembahyang lima waktu... sembahyang tu kan tiang ugama.. mana ada konsep besedia ke tak.. maybe u silap tulis kot...

Sarah B. said...

Hi Nani... Ofcourse sembahyang itu tiang agama, aurat tu wajib, dan segala apa hukum for everything else. Hakikatnya manusia tetap manusia and the fact is wajib atau tidak, there are some people who feel not ready. That is fact. It is not a matter whether it is acceptable or not, but what is really going on. Ofcourse at the end of the day we all tanggung sendiri lah kalau tak buat apa yang wajib, hukumnya kita semua tau... i just feel that we should be more encouraging and positive instead of adopting a "you're still not good enough" attitude.

Bukannya nak kata tak sembahyang penuh atau tutup aurat betul2 tu harus disokong sebagai sesuatu yang okay dan acceptable. tapi jomlah kita cuba lebih positive dan terus memberi sokongan towards kebaikan, walaupun dimulakan dikit demi sedikit.

Cool :)

Sarah B. said...

sorry, i meant *bukannya nak kata TAK sembahyang penuh atau TAK tutup aurat betul2 tu harus disokong sbg sesuatu yang okay dan acceptable...*

:)

Anonymous said...

mana la tau siti tu tgh pelan2 nak pakai tudung. xbaik kita pakai cakap je. org yg baru pakai tudung pun ada ke yg bertudung litup terus? tutup dada, baju longgar?

m.addyhadzari said...

apsal masih ade lagi Anon nih..??? bagi la name...

Sarah B. - sy sokong anda... keep cool & positive...

Lyana Mauseth said...

i pernah jumpa satu tudung..nice but then bdk yg jual tu kata ni la tudung datuk k..i asked kenapa panggil tudung datuk k sbb dia bkn pakai tudung pun...dia ckp sbb susunan manik2 tu mcm misai datuk k!!! Gudness, i terus tak beli sbb geli la!!

aifastellar said...

Lyana Mauseth: saya pernah mengalami perkara yg sama. Mak nak beli tudung..lepas tu kakak jual tu kata tudung datuk K. She asked why datuk k...same reason SEBAB SUSUNAN MANIK2 macam misai datuk K.
Sudahnya mak x beli pon..sebab dia kata dia geli. Hahaha!

Pengalaman Tudung Artis kedua... masa saya tengah nak pergi kelas...ada budak perempuan depan sy neh..disebabkan dia berjalan agak slow..sy telek2 la corak tudung bawal dia..skali..ternampak satu corak sulaman bertulis "MAWI". Dah la kat belakang..kalo ikut saiz font..rasanya yg 18 tu kot? Hadoi lah...budak ni memang fans Mawi atau dia x perasan tudung tu ada tulisan Mawi?

Pengalaman Tudung baru2 neh...Tudung Ekin. Mak sy pegi kat gerai tudung neh..kakak yg jual neh dengan excitednye "Hah kak! ni la tudung EKIN!"...terus Mak sy blah meninggalkan gerai tu.Mak sy ckp.."Mcm xde nama lain nak bagi...!" Kesian kakak tudung tu..kurang sale die..hahaha!

Kepada penjual2 tudung... kalo ye pon nak mengikuti perkembangan semasa.. Senonoh2 la sikit nak jenamakan tudung tu. Elok2 orang nak beli..jadi tanak beli sebab menyampah dgn artis/invidividu yg 'dijenamakan' tu

Sekian.

Hazrey said...

Sarah B, correct me if I am wrong but, when you say that we should review balik konsep aurat ni, rasanya ia bertentangan apa yang diwajibkan dalam agama Islam. Saya harap apa yang saudari maksudkan adalah Islam menggalakkan dakwah dijalankan secara halus dan tiada paksaan, namun tidak sesekali hal aurat boleh direview sebab kalau nak review, kita kena meeting dengan pencipta kita dan of course, itu mustahil kan. Dan ada sebab mengapa aurat untuk lelaki dan wanita Islam.

Apa yang dimaksudkan NurakaCenderaWasih dalam komennya itu ialah apabila kerudung dilabuhkan melepasi dada ada sebabnya, kerana anak anak syaitan akan bergayutan pada bahagian dada wanita dan merangsang nafsu lelaki yang memandangnya.

Hakikatnya, zaman ini, menutup aurat tidak menggambarkan sifat sebenar seseorang wanita mahupun lelaki itu tetapi, ya tetapi, pucuk pangkalnya, sekurang kurangnya ia mengingatkan kita akan dosa dan pahala mengelakkan nahi mungkar seperti yang dirasai saudari sendiri.

Maka, apa yang terjadi bukan sekadar ditanggung oleh kita, malah orang yang mengetahui kewajipan untuk mendorong kepada memperolehi pahala dan keberkatan hidup. Insya'allah.

Well, this is very sensitive topic dan sebagai seorang yang tak banyak ilmu, saya rasa yang penting ialah kita mengimbangi kehidupan kita pada keduniaan dan akhirat. Itu sahaja, bagi mengelakkan kita dari terjerumus dari api neraka.

Yang penting sekarang ialah, bagaimana kita menggalakkan, dan bukan untuk di review. :)

NurakaCenderaWasih said...

Anon - I am one of them who is wearing tudung....terus tutup dan berbaju longgar. Sekarang pemudi2 Polyttechnic pun banyak berpakaian begitu.

Buatlah sesuatu dengan ikhlas nescaya Allah akan memudahkannya.

Bab sembahyang pula, I ever went to a talk by Dr.Fadzillah Kamsah. He said kalau org yg tidak sembahyang pahalanya tidak tahu mahu digantungkan dimana walau sebaik mana pun org itu.

Tahukah anda meninggalkan solat(sembahyang) hukumnya FASIK............

adzani adnan said...

cber korang smer usha cter spa q yg terbaru ..last skali der vidoe klip siti..
bukan nk kutuk la.. tp if dr arah dpn..
obvius gler mcm xpaki tudung jak..
yg pntg ikhlas..
sumernya natar die dgn tuhan.. amin

Hazrey said...

NurakaCenderaWasih, betul tu. Kalau kita buat baik sebanyak mana pun tanpa solat, segala kebaikan kita akan tergantung begitu sahaja kerana ia tiada tiang untuk bergantung. Solat itu tiang agama dan tiang itu yang akan menggantungkan segala kebaikan kita.

Sebaiknya, eloklah kita mengelak dari berbicara perkara yang bertentangan dengan hukum ya.

DonC, move on please.

DonCorleone said...

Salam kepada semua yang berdiskusi di sini. Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih kerana kalian berdiskusi benda yang aku anggap ilmiah sangat ni.

Aku tidak pernah dan tidak akan pass judgement tentang soal korang berutudng atau tidak atau pun soal Siti bertudung atau berselendang. Blog aku lebih ke arah memperkatakan tentang bidang komunikasi (terutama media) dan apa yang jadi hidangan kepada kita di kalangan media ini ialah benda-benda yang aku anggap "terlalu glorifying" disajikan kepada pembaca/audien.

Tudung Mawi, Tudung Ekin, Tudung Datuk - Semua tu terma-terma bodoh dicipta oleh opportunist terutama di kalangan peniaga dan ia diberikan publisiti meluas oleh media. Media jelas sekali jadi ejen kepada ini.

Siti balik haji sahaja, kebanyakan media yang lebih banyak pass judgment tentang sama ada dia akan pakai tudung atau tidak dan itu memang ada nilai beritanya.

So, di sini, Sitilah yang seharusnya lebih bijak menangani isu yang cuba diketengahkan oleh media ini. Barangkali susah kita nak terima bahawasanya "Saya belum bersedia" sedangkan baru balik Mekah. Namun, adakah hanya kerana ke Mekah baru seseorang itu wajib pakai tudung?

BTW, pakai tudung pada konteks kita orang Melayu ialah menurut aurat sepenuhnya manakala pakai selendang lebih dikaitkan dengan fesyen menutup kepala.

Aku bukan nak bangkitkan wacana berbentuk agama.

Tapi teruskanlah diskusi ini kalau ia datangkan kebaikan.

Sarah B. said...

Hi Hazrey, just to clarify myself, I had meant the importance of clarifying the concept of aurat in the context of our society where some people bertudung tetapi still not in line of hukum aurat yang telah dilandaskan. Often we see orang pakai tudung tapi masih belum menjaga aurat...i did not mean that hukum aurat should be reviewed. i should have been more clear. thanks for pointing it out :)

Hazrey said...

Hi back to you Sarah B. :)

Point noted and thank you for explaining as it is paramount importance to do so, to avoid any misunderstanding from other readers. Im glad that u did. Waktu ini adalah penghujung dunia disebabkan ramai yang alpa dengan hukum Allah SWT dan lebih obses tentang hukum dunia iaitu apa orang cakap, apa orang kata, dan tidak ingin ketinggalan dengan arus kemodenanan termasuk dipanggil kolot, dipanggil kekampungan dan digelar ketinggalan zaman. Alhamdulillah, didoakan that hati Sarah B akan terbuka satu hari nanti untuk menunaikan kewajipan itu.

Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (ketika mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah al-Ahzab, ayat 59).

Apa yang diperkatakan oleh Sarah B ada benarnya dan ia sekadar fesyen. So, mulai sekarang apabila kita nampak mereka yang bertudung tetapi tidak mencukupi sebagai menutup aurat termasuk bertabarujj, maka ia adalah sekadar FESYEN dan bukan satu usaha menunaikan kewajipan menutup aurat.

Sama juga jika ia bertudung tetapi berpakaian ketat atau qubtiyyah hingga menimbulkan fitnah kepada lelaki ajnabi, ia tetap FESYEN dan bukan menutup aurat.

Hukum syarak jangan diperlekehkan. Inilah yang menyebabkan timbulnya blog seperti adibahahmad dan sebagainya yang menghina Islam. Kita yang bersalah sebab kita sendiri taknak mengikut hukum syarak, dan menunaikan kewajipan kita sendiri sebagai umat Islam.

Manakala persoalan DonC pula mengenai saya belum bersedia untuk bertudung, ia adalah soal kejahilan dan kecetekan ilmu agama pada orang yang berkata demikian, sama seperti memperlekehkan agama semata mata untuk bergambar ketika Awal Muharam, Hari Raya dan sebagainya. Kenapa depa tak pakai jek baju Santa Claus masa 25 Disember lepas?

Maksud belum bersedia tidak masuk akal, kerana apabila sudah datang haid, sudah wajib menutup aurat.

Manakala, aku setuju apabila DonC berkata mengenai tudung yang terlalu dikomersilkan. Apabila terlalu mementingkan brand ia menjadi pakaian untuk bermegah, sebabnya berlainan daripada pakaian orang lain sampai mampu menimbulkan bongkak dan riak pada pemakainya. Harap tidak begitu.Mudah mudahan tidak. Nauzubillah.

Terima kasih DonC, kerana bagi aku peluang menulis sikit dan banyak. Hehe..

NurakaCenderaWasih said...

First of all I am so sorry rgrdg the surah given. I was all mixed up. Okay here is the right surahs.

Surah An-Nur(Ayat 31):- "Dan katakanlah kpd wanita2 yg beriman supaya menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka(drpd perkara yg haram) dan jgnlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yg zahir drpdnya(wajah dan kedua2 tapak tangan) dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dgn tudung kepala mereka dan jgnlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kpd suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak2 mereka atau anak2 tiri mereka ataua saudara2 mereka atau anak bagi saudara2 mereka yg lelaki atau anak bagi saudara2 mereka yg perempuan atau perempuan2 Islam atau hamba2 mreka yg mereka miliki atau pelayan2 lelaki yg tdk berkeinginan kpd perempuan atau kanak2 yg belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan jgnlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui org akan apa yg tersembunyi drpd perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kpd Allah wahai org yg beriman, agar kamu berjaya."

Surah Al-Azhab(Ayat 59):- "Wahai Nabi, suruhlah isteri2mu dan anak2 perempuan serta wanita2 yg beriman, supaya melabuhkan jilbab mereka bagi menutup seluruh tubuh mereka(semasa mereka keluar). Cara yg demikian lebih mudah untuk mereka dikenali(Sebagai wanita yg baik), maka dgn itu mereka tidak diganggu. (Ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Adzani Adnan - Akak tak tgk lah SpaQ ke entah apa2 Spa lagi, drama2 ni semua tidak mencernakan minda............lagi2 drama Indon....Alahai...........I luvs wactching reality show like:- Survivor, Amazing Race, etc.......and News is a MUST.........

anas afrohead said...

ini siti sendiri yang cakap dalam majalah hiburan satu masa dulu;

"saya bukan bertudung, saya berselendang"

my ass!

tasikmerah said...

yang siti pakai tu aku panggil pesen tutup kepala nak masuk jamban. ha ha.

salam singgah.

Sokat said...

my god! manyak komen ni!!

aku minat Siti Nurhaliza! but that's no tudung!

CAHAYA said...

siti pakai selendang kot. dia blom sedia. takde sape paksa pun dr mula. terpulang pada dia. kalau nak pakai. pakai la betul2. ye tak?

ayau aka BEkMEnG said...

bertudung ke tak siti tetap chomel ahhahahahaa

Obefiend said...

siti buat gaya tudung IRAN

dia SHIAH barang kali?


HAHAHA HA AHA AH AHAA HA AH AH AHA A

Marliza Radzi said...

*tepuk tangan*

Anonymous said...

Ni memang selendang.. but i cuma nak cakap.. lawa gila makeup dia dalam gambar ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D

cocoemonella said...

i nak tny mse dia nikah dia pakai tudungkan?
adakah nak nikah ni syarat wajib pakai tudung..?
memang betul masuk masjid tutup wajib tutup aurat..tapi takkan la semata-mata nak nikah dan masuk masjid pakai tudung, so lepas nikah boleh buka atau pakai sesuatu yang tak serupa tudung?

Jan 12, 2009

Tudung Mawi dah ada. Tudung Ekin dah ada. Tudung Ina Naim pun dah ada. So, tudung Siti bila lagi? Tapi Siti pakai tudung ke?

Seriously people.....seriously....do we really gonna frown about
"How is Siti wearing her tudung?"



Dia pakai tudung ke ni?

Nothing personal, but this is not a tudung.

This is pakai tudung and these are the women in Gaza sekarang yang terseksa.


KEEP IT COOL OKAY.

40 comments:

orang pelik said...

urmm..rasa tuh dia pakai selendang tuh..atau org socialites seperti mak datin2,mak ungku2 kata tuh pra-tudung..cuma siti dia x buat rambut jambul kedepan mcm mak datin je lagi..

Nur said...

aku pun berpendapat yang dia pakai tu 'selendang', pada aku lah baik dia terus jangan pakai apa2 kat atas kepala.....sungguh memalukan and it always invite gossips.

Btw jambul mak datin semua tak boleh ANGKATZ.....lah........hahahahaha........

Shemmi said...

aku fikir...Siti belum bersedia utk memakai tudung..menutup terus bulu rambutnya yang cantik tu dari pandangan mata umum. Tapi dek kerana provokasi mungkin tatkala dia mahu menunaikan haji, (bukan ke haji tu akan membawa org ke arah yg lebih baik penampilannya) maka, dia terdorong wlp (kurang ikhlas mungkin) untuk menutup sedikit jambulnya..

kesimpulannya..Siti tidak memakai tudung tapi menutup sebahagian bulu rambutnya.

*maaf...merapu aje

dialicious said...

yerla tu..pakai tudung semata2 untuk tunjuk rambut&leher..lg tak baikkan..

ayu qhatami said...

...dan ada baik nya kita semua belajar dan hayati ilmu 'ikhlas', termasuklah datuk/datin ct...

Water Lily said...

Ada beza antara memakai tudung dan menutup aurat saudara. Memakai tudung mudah,menutup aurat sangat payah(kecuali bagi mereka yang teguh iman dan percaya hari pembalasan)

Sekadar pandangan peribadi saya(dan pengalaman saya)

Salam kenal:)

Queen Of The House said...

You forgot to mention ... Tudung Datuk K pun ada. Tapi agaknya Siti tak pakailah tudung Datuk K ni ....

Nani said...

Tudung Datuk K? Seriously...I would rather be held at gunpoint than wearing such a ridiculously-named tudung!

m.addyhadzari said...

biarkan je la dia nak pakai tudung style apa pon... yang penting dia dah menutup sikit lah (walaupun rambut masih gak nampak)...
ada la beza sket...
kan lebih sopan... slow2 la beb.
Macam ni lah... kita guna pendekatan yang lebih baik... kan lebih comel siti pakai selendang nih... bayangkan makin ramai artis yang nak pakai selendang... kan bagus lebih ramai yang mahu menutup sket keseksian mereka tu... takde la yang dok terdedah rambut ber'color'...
kan lebih bagus ada daripada xda langsung...

Ladynoe™ said...

eceyh. datin la katakan. mana kelas pakai tudung litup-litup cam orang biasa.

hehehe.

aimedidie said...

DonCorleone - apa nak pelik! itulah artis malaysia sebenarnya. hangat - hangat taik ayam. ramai yang dah pakai tudung pastu bukak balik. ada pulak tu makin seksi. cuba lihat isteri perdana menteri Turkey, Recep Tayyip Erdogan. aku suka tengok. takpun pemaisuri agong kita, Sultanah Nur Zahirah. kalau nak berubah biar berubah betul2. kan bagus kalau mak - mak datin dan artis kita kat Malaysia ni ikut cara kedua - dua isteri pemimpin negara Islam ni.

Ayyman Rahim. said...

Tak payah pakai terus. Itu fashion, bukan kerna agama.

Naz said...

Oppps!
I tertinggal bas....why o why ada tudung Mawi and Datuk K? Dia orang pakai tudung jugak ke?!!

Sarah B. said...

"kalau nak berubah biar berubah betul2"
tak senang nak berubah.

kalau tak reti/tak boleh/belum bersedia untuk sembahyang betul2 dengan kusyuk dan penuh lima waktu, baik tak payah sembahyang langsung kah?

biarlah dia nak berjinak-jinak... harap2 dia dapat menutup aurat dgn penghayatan yg lebih mendalam.

let's stop being so judgmental la. and be more positive about where it is heading.
I myself find it difficult to do, and am guilty of "tak bertudung dengan betul". Small steps, insyallah. I regress sometimes... but that's a different topic.

soal aurat ni rumit dan banyak sekali kontroversi. personally i feel that, kita terlalu memberi focus pada - nampak "bulu rambut" daripada konsep aurat yang sebenar: MODESTY.

Somehow, we can more easily accept orang bertudung tutup penuh tapi pakai baju ketat/jarang/singkat daripada orang yang berpakaian sopan tetapi nampak jambul. Asalkan tak nampak rambut, baguslah. Maybe we should review balik hal aurat nih.

Keeping it cool. Heheh.

Anonymous said...

mace mek sie jah datuk siti nih..kawe dok leh kecek banyok sebab kawe paka semutar...huhuhuh

NurakaCenderaWasih said...

Entah lah aku pun tak faham, kadang2 org2 nie pakai tudung mengikut trend saja. Sedangkan didlm Al-Quran sudah termaktub dlm surah An-Nisaa' yg berbunyi lebih kurang begini:-

"Hendaklah kamu menutup seluruh aurat mu kecuali telapak tangan dan muka. Serta labuhkan lah kerudung mu hingga kedada."

Sorry lah aku terlupa ayat keberapa. I will check it later or during my Tafsir class. Dan wanita tidak seharusnya berpakaian ketat hingga menampakkan bentuk badan. Apa gunanya kalau bertudung tetapi memakai pakaian yg mengikut badan.

Kadang-kadang aku tengok pun geleng kepala. Ada sekali tu aku tengah makan kat warung, nampaklah sepasang merpati ni sedang menjamu selera. Yang perempuan bertudung dgn t-shirt singkatnya....sekali kat belakang nampak seluar dalam yg sungguh menggiurkan....g-string pulak tu.......Ishk, ishk,ishk........aku pun suruh member tegurlah, apalagi dorang malu angkat kaki jalan suah..............

Nani said...

Sarah B...belum bersedia untuk sembahyang lima waktu .... i am trying very hard not to be judgmental but belum bersedia untuk sembahyang lima waktu... sembahyang tu kan tiang ugama.. mana ada konsep besedia ke tak.. maybe u silap tulis kot...

Sarah B. said...

Hi Nani... Ofcourse sembahyang itu tiang agama, aurat tu wajib, dan segala apa hukum for everything else. Hakikatnya manusia tetap manusia and the fact is wajib atau tidak, there are some people who feel not ready. That is fact. It is not a matter whether it is acceptable or not, but what is really going on. Ofcourse at the end of the day we all tanggung sendiri lah kalau tak buat apa yang wajib, hukumnya kita semua tau... i just feel that we should be more encouraging and positive instead of adopting a "you're still not good enough" attitude.

Bukannya nak kata tak sembahyang penuh atau tutup aurat betul2 tu harus disokong sebagai sesuatu yang okay dan acceptable. tapi jomlah kita cuba lebih positive dan terus memberi sokongan towards kebaikan, walaupun dimulakan dikit demi sedikit.

Cool :)

Sarah B. said...

sorry, i meant *bukannya nak kata TAK sembahyang penuh atau TAK tutup aurat betul2 tu harus disokong sbg sesuatu yang okay dan acceptable...*

:)

Anonymous said...

mana la tau siti tu tgh pelan2 nak pakai tudung. xbaik kita pakai cakap je. org yg baru pakai tudung pun ada ke yg bertudung litup terus? tutup dada, baju longgar?

m.addyhadzari said...

apsal masih ade lagi Anon nih..??? bagi la name...

Sarah B. - sy sokong anda... keep cool & positive...

Lyana Mauseth said...

i pernah jumpa satu tudung..nice but then bdk yg jual tu kata ni la tudung datuk k..i asked kenapa panggil tudung datuk k sbb dia bkn pakai tudung pun...dia ckp sbb susunan manik2 tu mcm misai datuk k!!! Gudness, i terus tak beli sbb geli la!!

aifastellar said...

Lyana Mauseth: saya pernah mengalami perkara yg sama. Mak nak beli tudung..lepas tu kakak jual tu kata tudung datuk K. She asked why datuk k...same reason SEBAB SUSUNAN MANIK2 macam misai datuk K.
Sudahnya mak x beli pon..sebab dia kata dia geli. Hahaha!

Pengalaman Tudung Artis kedua... masa saya tengah nak pergi kelas...ada budak perempuan depan sy neh..disebabkan dia berjalan agak slow..sy telek2 la corak tudung bawal dia..skali..ternampak satu corak sulaman bertulis "MAWI". Dah la kat belakang..kalo ikut saiz font..rasanya yg 18 tu kot? Hadoi lah...budak ni memang fans Mawi atau dia x perasan tudung tu ada tulisan Mawi?

Pengalaman Tudung baru2 neh...Tudung Ekin. Mak sy pegi kat gerai tudung neh..kakak yg jual neh dengan excitednye "Hah kak! ni la tudung EKIN!"...terus Mak sy blah meninggalkan gerai tu.Mak sy ckp.."Mcm xde nama lain nak bagi...!" Kesian kakak tudung tu..kurang sale die..hahaha!

Kepada penjual2 tudung... kalo ye pon nak mengikuti perkembangan semasa.. Senonoh2 la sikit nak jenamakan tudung tu. Elok2 orang nak beli..jadi tanak beli sebab menyampah dgn artis/invidividu yg 'dijenamakan' tu

Sekian.

Hazrey said...

Sarah B, correct me if I am wrong but, when you say that we should review balik konsep aurat ni, rasanya ia bertentangan apa yang diwajibkan dalam agama Islam. Saya harap apa yang saudari maksudkan adalah Islam menggalakkan dakwah dijalankan secara halus dan tiada paksaan, namun tidak sesekali hal aurat boleh direview sebab kalau nak review, kita kena meeting dengan pencipta kita dan of course, itu mustahil kan. Dan ada sebab mengapa aurat untuk lelaki dan wanita Islam.

Apa yang dimaksudkan NurakaCenderaWasih dalam komennya itu ialah apabila kerudung dilabuhkan melepasi dada ada sebabnya, kerana anak anak syaitan akan bergayutan pada bahagian dada wanita dan merangsang nafsu lelaki yang memandangnya.

Hakikatnya, zaman ini, menutup aurat tidak menggambarkan sifat sebenar seseorang wanita mahupun lelaki itu tetapi, ya tetapi, pucuk pangkalnya, sekurang kurangnya ia mengingatkan kita akan dosa dan pahala mengelakkan nahi mungkar seperti yang dirasai saudari sendiri.

Maka, apa yang terjadi bukan sekadar ditanggung oleh kita, malah orang yang mengetahui kewajipan untuk mendorong kepada memperolehi pahala dan keberkatan hidup. Insya'allah.

Well, this is very sensitive topic dan sebagai seorang yang tak banyak ilmu, saya rasa yang penting ialah kita mengimbangi kehidupan kita pada keduniaan dan akhirat. Itu sahaja, bagi mengelakkan kita dari terjerumus dari api neraka.

Yang penting sekarang ialah, bagaimana kita menggalakkan, dan bukan untuk di review. :)

NurakaCenderaWasih said...

Anon - I am one of them who is wearing tudung....terus tutup dan berbaju longgar. Sekarang pemudi2 Polyttechnic pun banyak berpakaian begitu.

Buatlah sesuatu dengan ikhlas nescaya Allah akan memudahkannya.

Bab sembahyang pula, I ever went to a talk by Dr.Fadzillah Kamsah. He said kalau org yg tidak sembahyang pahalanya tidak tahu mahu digantungkan dimana walau sebaik mana pun org itu.

Tahukah anda meninggalkan solat(sembahyang) hukumnya FASIK............

adzani adnan said...

cber korang smer usha cter spa q yg terbaru ..last skali der vidoe klip siti..
bukan nk kutuk la.. tp if dr arah dpn..
obvius gler mcm xpaki tudung jak..
yg pntg ikhlas..
sumernya natar die dgn tuhan.. amin

Hazrey said...

NurakaCenderaWasih, betul tu. Kalau kita buat baik sebanyak mana pun tanpa solat, segala kebaikan kita akan tergantung begitu sahaja kerana ia tiada tiang untuk bergantung. Solat itu tiang agama dan tiang itu yang akan menggantungkan segala kebaikan kita.

Sebaiknya, eloklah kita mengelak dari berbicara perkara yang bertentangan dengan hukum ya.

DonC, move on please.

DonCorleone said...

Salam kepada semua yang berdiskusi di sini. Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih kerana kalian berdiskusi benda yang aku anggap ilmiah sangat ni.

Aku tidak pernah dan tidak akan pass judgement tentang soal korang berutudng atau tidak atau pun soal Siti bertudung atau berselendang. Blog aku lebih ke arah memperkatakan tentang bidang komunikasi (terutama media) dan apa yang jadi hidangan kepada kita di kalangan media ini ialah benda-benda yang aku anggap "terlalu glorifying" disajikan kepada pembaca/audien.

Tudung Mawi, Tudung Ekin, Tudung Datuk - Semua tu terma-terma bodoh dicipta oleh opportunist terutama di kalangan peniaga dan ia diberikan publisiti meluas oleh media. Media jelas sekali jadi ejen kepada ini.

Siti balik haji sahaja, kebanyakan media yang lebih banyak pass judgment tentang sama ada dia akan pakai tudung atau tidak dan itu memang ada nilai beritanya.

So, di sini, Sitilah yang seharusnya lebih bijak menangani isu yang cuba diketengahkan oleh media ini. Barangkali susah kita nak terima bahawasanya "Saya belum bersedia" sedangkan baru balik Mekah. Namun, adakah hanya kerana ke Mekah baru seseorang itu wajib pakai tudung?

BTW, pakai tudung pada konteks kita orang Melayu ialah menurut aurat sepenuhnya manakala pakai selendang lebih dikaitkan dengan fesyen menutup kepala.

Aku bukan nak bangkitkan wacana berbentuk agama.

Tapi teruskanlah diskusi ini kalau ia datangkan kebaikan.

Sarah B. said...

Hi Hazrey, just to clarify myself, I had meant the importance of clarifying the concept of aurat in the context of our society where some people bertudung tetapi still not in line of hukum aurat yang telah dilandaskan. Often we see orang pakai tudung tapi masih belum menjaga aurat...i did not mean that hukum aurat should be reviewed. i should have been more clear. thanks for pointing it out :)

Hazrey said...

Hi back to you Sarah B. :)

Point noted and thank you for explaining as it is paramount importance to do so, to avoid any misunderstanding from other readers. Im glad that u did. Waktu ini adalah penghujung dunia disebabkan ramai yang alpa dengan hukum Allah SWT dan lebih obses tentang hukum dunia iaitu apa orang cakap, apa orang kata, dan tidak ingin ketinggalan dengan arus kemodenanan termasuk dipanggil kolot, dipanggil kekampungan dan digelar ketinggalan zaman. Alhamdulillah, didoakan that hati Sarah B akan terbuka satu hari nanti untuk menunaikan kewajipan itu.

Sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (ketika mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (Surah al-Ahzab, ayat 59).

Apa yang diperkatakan oleh Sarah B ada benarnya dan ia sekadar fesyen. So, mulai sekarang apabila kita nampak mereka yang bertudung tetapi tidak mencukupi sebagai menutup aurat termasuk bertabarujj, maka ia adalah sekadar FESYEN dan bukan satu usaha menunaikan kewajipan menutup aurat.

Sama juga jika ia bertudung tetapi berpakaian ketat atau qubtiyyah hingga menimbulkan fitnah kepada lelaki ajnabi, ia tetap FESYEN dan bukan menutup aurat.

Hukum syarak jangan diperlekehkan. Inilah yang menyebabkan timbulnya blog seperti adibahahmad dan sebagainya yang menghina Islam. Kita yang bersalah sebab kita sendiri taknak mengikut hukum syarak, dan menunaikan kewajipan kita sendiri sebagai umat Islam.

Manakala persoalan DonC pula mengenai saya belum bersedia untuk bertudung, ia adalah soal kejahilan dan kecetekan ilmu agama pada orang yang berkata demikian, sama seperti memperlekehkan agama semata mata untuk bergambar ketika Awal Muharam, Hari Raya dan sebagainya. Kenapa depa tak pakai jek baju Santa Claus masa 25 Disember lepas?

Maksud belum bersedia tidak masuk akal, kerana apabila sudah datang haid, sudah wajib menutup aurat.

Manakala, aku setuju apabila DonC berkata mengenai tudung yang terlalu dikomersilkan. Apabila terlalu mementingkan brand ia menjadi pakaian untuk bermegah, sebabnya berlainan daripada pakaian orang lain sampai mampu menimbulkan bongkak dan riak pada pemakainya. Harap tidak begitu.Mudah mudahan tidak. Nauzubillah.

Terima kasih DonC, kerana bagi aku peluang menulis sikit dan banyak. Hehe..

NurakaCenderaWasih said...

First of all I am so sorry rgrdg the surah given. I was all mixed up. Okay here is the right surahs.

Surah An-Nur(Ayat 31):- "Dan katakanlah kpd wanita2 yg beriman supaya menahan pandangan mereka dan memelihara kehormatan mereka(drpd perkara yg haram) dan jgnlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yg zahir drpdnya(wajah dan kedua2 tapak tangan) dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dgn tudung kepala mereka dan jgnlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kpd suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak2 mereka atau anak2 tiri mereka ataua saudara2 mereka atau anak bagi saudara2 mereka yg lelaki atau anak bagi saudara2 mereka yg perempuan atau perempuan2 Islam atau hamba2 mreka yg mereka miliki atau pelayan2 lelaki yg tdk berkeinginan kpd perempuan atau kanak2 yg belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan jgnlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui org akan apa yg tersembunyi drpd perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kpd Allah wahai org yg beriman, agar kamu berjaya."

Surah Al-Azhab(Ayat 59):- "Wahai Nabi, suruhlah isteri2mu dan anak2 perempuan serta wanita2 yg beriman, supaya melabuhkan jilbab mereka bagi menutup seluruh tubuh mereka(semasa mereka keluar). Cara yg demikian lebih mudah untuk mereka dikenali(Sebagai wanita yg baik), maka dgn itu mereka tidak diganggu. (Ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

Adzani Adnan - Akak tak tgk lah SpaQ ke entah apa2 Spa lagi, drama2 ni semua tidak mencernakan minda............lagi2 drama Indon....Alahai...........I luvs wactching reality show like:- Survivor, Amazing Race, etc.......and News is a MUST.........

anas afrohead said...

ini siti sendiri yang cakap dalam majalah hiburan satu masa dulu;

"saya bukan bertudung, saya berselendang"

my ass!

tasikmerah said...

yang siti pakai tu aku panggil pesen tutup kepala nak masuk jamban. ha ha.

salam singgah.

Sokat said...

my god! manyak komen ni!!

aku minat Siti Nurhaliza! but that's no tudung!

CAHAYA said...

siti pakai selendang kot. dia blom sedia. takde sape paksa pun dr mula. terpulang pada dia. kalau nak pakai. pakai la betul2. ye tak?

ayau aka BEkMEnG said...

bertudung ke tak siti tetap chomel ahhahahahaa

Obefiend said...

siti buat gaya tudung IRAN

dia SHIAH barang kali?


HAHAHA HA AHA AH AHAA HA AH AH AHA A

Marliza Radzi said...

*tepuk tangan*

Anonymous said...

Ni memang selendang.. but i cuma nak cakap.. lawa gila makeup dia dalam gambar ni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D

cocoemonella said...

i nak tny mse dia nikah dia pakai tudungkan?
adakah nak nikah ni syarat wajib pakai tudung..?
memang betul masuk masjid tutup wajib tutup aurat..tapi takkan la semata-mata nak nikah dan masuk masjid pakai tudung, so lepas nikah boleh buka atau pakai sesuatu yang tak serupa tudung?