Oct 6, 2009

Kadang-kadang aku mencarut jugak bila ada gambar-gambar jijik politikus yang diterbitkan di akhbar.

Well, I am just gonna say it.

I know this will be quite harsh, but fuck it...seriously, FUCK IT.

Benda-benda tipikal yang macam ni lah yang membuatkan ia jelik.

Benda-benda apa?

Benda-benda di bawah ni:

Inilah masanya mereka yang bertanding itu untuk melawat gerai tepi jalan, sembang dengan peniaga, sembang dengan orang yang makan di gerai yang mereka gelar RAKYAT!

Dan kita adalah kita yang selalu saja akan "welcome" mereka yang sekali sekala makan di tepi jalan atau di gerai biasa dengan kita. Kita barangkali seronok sebab mereka yang banyak wang ni sanggup berada di satu level dengan kita sebab dia tahu dia akan lebih SUKA kalau kita suka dia.


Dan aku pantas digamit bait-bait lirik lagu Iwan Fals yang di bawah ni....

Wang adalah bahasa kalbu
Santapan rohani para birokrat
Tentu saja tidak semuanya
Tapi yang pasti banyak yang suka

Jangan heran korupsi menjadi jadi
Habis itulah yang diajarkan
Ideologi jadi komoditi
Bisa dieksport ke luar negeri

Wang adalah bahasa kalbu
Santapan rohani rakyat dan wakil rakyatnya
Tentu saja tidak semuanya
Tapi yang pasti banyak yang suka

Itu kata Iwan Fals...bukan kata aku. Aku tak maksudkan apa-apa, cuma aku teringat lagu dia aje.

NOTA KAKI: "Jika parti meletakkan calon yang tidak bersih, maka keseluruhan parti akan dikutuk," tegas bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamed. –Malaysia Today

KEEP IT COOL.

14 comments:

y u z said...

sejak awal lagi aku dah mula mencarut kerana...haih!

mengeluh jelah!

mumsteen said...

well bro.
biasa la tu. masa pilihanraya baru la nampak RAKYAT..amik tau pasal kebajikan RAKYAT, masa tu mesra RAKYAT. bullshits!

calon yg bertanding dlm pic tu...ada kes besar gak dulu...kena gantung, then amik balik bertanding.
pergh! looks like the evil seems to live forever!

DonCorleone said...

Yuz & Mumsteen - Amay menyedihkan sebab benda ni berulang berjuta kali tetapi mereka tak sedar and lebih sedih ialah kita tak sedar betapa ramai politikus yang hanya merakyat bila pilihanraya dah dekat dan selebih harinya mereka lebih suka "berpolitik"!

y u z said...
This comment has been removed by the author.
y u z said...

bro, aku selalu terpikir adakah masih ada lagi pengamal media yang ingat tahap pemikiran kita masih lagi macam katak di bawah tempurung?

shallow gile. hish.

DonCorleone said...

Yuz - Media aku fikir akan sentiasa fikir kita ni katak bawah tempurung and itu lah sebabnya tidak ada Majlis Media di mana kita boleh bersuara menyatakan perkara itu. Where is the Media Council yang sepatutnya diwujudkan lama dulu dah? Dan media yang seperti ini hanyalah di kalangan media perdana kerana media di kalangan mereka yang menerbitkan majalah sudah mula mengakui "kuasa" pembaca.

jane said...

haah....
menyampah!!

Obefiend Weiland said...

bravo don

tell it as it is. I really hate the "wow saya bersama rakyat" wank fest bila pilihanraya menjelma. masa tu baru nak duduk semeja.salam tangan

lepas tu naik limo kuda putih lengkap nak nampak muka pun susah

agreed with what Tun M said in that quote

once a briber always a briber. only in malaysia could someone as tainted as Isa can be allowed to contest

maybe nak buat cerita happy macam biblical story?

jesus resurrected himself after 3 days

isa samad in the other hand is resurrecting himelf after 3 years of political banishment

i can see the pun on the headlines altready don!

ZARA 札拉 said...

dan aku sangat setuju dengan Tun Mahathir punya statement~

ada benarnya di situ~

dan gambar2 begitu juga sering buat aku muak, berita begitu sentiasa buat aku dan adik2 gelak~

hellioz said...

well...

common la tuyh...

politician will always be politician.

whats the fuzz?

joegrimjow said...

baca dngn mata tertutp
buat2..

fynn jamal said...

THANK YOU!

i dah berapa kali start entri dengan "aku rasa aku dah benci dgn malaysia".

disusuli dengan begitu banyak perkara yang mungkin akan membawa saya ke muka pengadilan di bawah section fallacy and sedition. mungkin akta rahsia kerajaan juga.

i cant take it ANYMORE!!!

fndrocka said...

OKU dan orang2 ta juga dah selalu dijadikan instrumen untuk mereka menaikkan saham..taktik jijik untuk mereka yg jijik

fndrocka.wp.com ~ untuk exchange link

Ayyman Rahim said...

Entah-entah nanti nak jadi reporter ke apa-apa ke kan, kena pergi kursus bahasa dulu kot?

Oct 6, 2009

Kadang-kadang aku mencarut jugak bila ada gambar-gambar jijik politikus yang diterbitkan di akhbar.

Well, I am just gonna say it.

I know this will be quite harsh, but fuck it...seriously, FUCK IT.

Benda-benda tipikal yang macam ni lah yang membuatkan ia jelik.

Benda-benda apa?

Benda-benda di bawah ni:

Inilah masanya mereka yang bertanding itu untuk melawat gerai tepi jalan, sembang dengan peniaga, sembang dengan orang yang makan di gerai yang mereka gelar RAKYAT!

Dan kita adalah kita yang selalu saja akan "welcome" mereka yang sekali sekala makan di tepi jalan atau di gerai biasa dengan kita. Kita barangkali seronok sebab mereka yang banyak wang ni sanggup berada di satu level dengan kita sebab dia tahu dia akan lebih SUKA kalau kita suka dia.


Dan aku pantas digamit bait-bait lirik lagu Iwan Fals yang di bawah ni....

Wang adalah bahasa kalbu
Santapan rohani para birokrat
Tentu saja tidak semuanya
Tapi yang pasti banyak yang suka

Jangan heran korupsi menjadi jadi
Habis itulah yang diajarkan
Ideologi jadi komoditi
Bisa dieksport ke luar negeri

Wang adalah bahasa kalbu
Santapan rohani rakyat dan wakil rakyatnya
Tentu saja tidak semuanya
Tapi yang pasti banyak yang suka

Itu kata Iwan Fals...bukan kata aku. Aku tak maksudkan apa-apa, cuma aku teringat lagu dia aje.

NOTA KAKI: "Jika parti meletakkan calon yang tidak bersih, maka keseluruhan parti akan dikutuk," tegas bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir Mohamed. –Malaysia Today

KEEP IT COOL.

14 comments:

y u z said...

sejak awal lagi aku dah mula mencarut kerana...haih!

mengeluh jelah!

mumsteen said...

well bro.
biasa la tu. masa pilihanraya baru la nampak RAKYAT..amik tau pasal kebajikan RAKYAT, masa tu mesra RAKYAT. bullshits!

calon yg bertanding dlm pic tu...ada kes besar gak dulu...kena gantung, then amik balik bertanding.
pergh! looks like the evil seems to live forever!

DonCorleone said...

Yuz & Mumsteen - Amay menyedihkan sebab benda ni berulang berjuta kali tetapi mereka tak sedar and lebih sedih ialah kita tak sedar betapa ramai politikus yang hanya merakyat bila pilihanraya dah dekat dan selebih harinya mereka lebih suka "berpolitik"!

y u z said...
This comment has been removed by the author.
y u z said...

bro, aku selalu terpikir adakah masih ada lagi pengamal media yang ingat tahap pemikiran kita masih lagi macam katak di bawah tempurung?

shallow gile. hish.

DonCorleone said...

Yuz - Media aku fikir akan sentiasa fikir kita ni katak bawah tempurung and itu lah sebabnya tidak ada Majlis Media di mana kita boleh bersuara menyatakan perkara itu. Where is the Media Council yang sepatutnya diwujudkan lama dulu dah? Dan media yang seperti ini hanyalah di kalangan media perdana kerana media di kalangan mereka yang menerbitkan majalah sudah mula mengakui "kuasa" pembaca.

jane said...

haah....
menyampah!!

Obefiend Weiland said...

bravo don

tell it as it is. I really hate the "wow saya bersama rakyat" wank fest bila pilihanraya menjelma. masa tu baru nak duduk semeja.salam tangan

lepas tu naik limo kuda putih lengkap nak nampak muka pun susah

agreed with what Tun M said in that quote

once a briber always a briber. only in malaysia could someone as tainted as Isa can be allowed to contest

maybe nak buat cerita happy macam biblical story?

jesus resurrected himself after 3 days

isa samad in the other hand is resurrecting himelf after 3 years of political banishment

i can see the pun on the headlines altready don!

ZARA 札拉 said...

dan aku sangat setuju dengan Tun Mahathir punya statement~

ada benarnya di situ~

dan gambar2 begitu juga sering buat aku muak, berita begitu sentiasa buat aku dan adik2 gelak~

hellioz said...

well...

common la tuyh...

politician will always be politician.

whats the fuzz?

joegrimjow said...

baca dngn mata tertutp
buat2..

fynn jamal said...

THANK YOU!

i dah berapa kali start entri dengan "aku rasa aku dah benci dgn malaysia".

disusuli dengan begitu banyak perkara yang mungkin akan membawa saya ke muka pengadilan di bawah section fallacy and sedition. mungkin akta rahsia kerajaan juga.

i cant take it ANYMORE!!!

fndrocka said...

OKU dan orang2 ta juga dah selalu dijadikan instrumen untuk mereka menaikkan saham..taktik jijik untuk mereka yg jijik

fndrocka.wp.com ~ untuk exchange link

Ayyman Rahim said...

Entah-entah nanti nak jadi reporter ke apa-apa ke kan, kena pergi kursus bahasa dulu kot?