Jan 25, 2010

Tentang Melayu daripada perspektif aku yang tengah bosan duduk minum teh di kedai kopi Jalan Yap Kwan Seng!

Lokasi: Old Town Jalan Yap Kwan Seng
Masa: 9pm (Aku kat sini dari jam 7pm)

Depan mata aku - Ramai sangat orang. Aku duduk meja yang paling hujung memerhatikan diorang.

Ada 1,001 macam cerita kat kedai kopi ni macam yang selalu dinyanyikan oleh budak rapper Melayu Malique tu.

Meja depan aku tadi - Ada lebih kurang empat lelaki yang aku rasa Melayu dan seorang yang aku rasa Cina (berdasarkan cakapnya yang pelat lain sikit). Yang banyak bercakap ialah seorang lelaki Melayu ni yang berbaju kemeja dan bercermin mata. Cakapnya kuat sangat. Aku tengok kawan-kawan dia macam tak sempat nak cakap apa-apa. Antara perkataan atau frasa yang keluar dari mulutnya yang aku boleh dengar ialah:

1. "Butuh dia lah...aku dah suruh buat dia tak buat.....(bla bla bla)"
2. "Fuck lah...bukannya susah sangat....(bla bla bla)"
3. "Kalau aku la...aku tak bagi muka....(bla bla bla)"


Spesis ini aku selalu sebut: MELAYU KENCANG!

Di sebelah meja MELAYU KENCANG tu, ada lah empat budak Melayu muda. Tentang diorang ni pulak, aku perlu kaitkan juga dengan satu lagi meja di sebelah diorang dan di meja itu kelihatan tiga perempuan Melayu muda. Geng lelaki Melayu Muda ni kelihatan tak sudah-sudah "usha" tiga perempuan Melayu muda tu pulak. Yang paling terrer "usha" ialah budak Melayu lelaki yang gemuk sikit tetapi berambut gondrong (rambut panjang ala Nas Ahmad). Antara perkataan dan frasa yang terbit dari mulut budak Melayu muda gemuk gondrong ni pulak ialah:

1. Hahahahahaha (dia ketawa besar and aku tak tahu kenapa tetapi saat dia ketawa tu, aku lihat matanya meliar ke arah tiga perempuan Melayu muda tu)
2. Kereta aku lah tu.....(bla bla bla) hahahahahaha (dia cakap something pasal kereta dia and terus ketawa lagi dan matanya makin tajam "usha" tiga perempuan Melayu muda tu tapi aku tak tahu dia berkenan yang mana satu)

3. "John....bagi bill. Gua bayar semua..." (dan sekali lagi dia melihat meja perempuan Melayu muda tu).


Spesis ini juga aku selalu sebut: MELAYU KENCANG TERJAH! (Nota: By the way, budak Melayu gemuk gondrong ni pakai kaca mata hitam di waktu malam!!)

Manakala di meja perempuan Melayu muda tadi, kelihatan ketiga-tiganya menghisap rokok sambil salah seorang daripada mereka membaca something di laptop cute kaler hijaunya. Seorang lagi pulak sibuk memetik gambar menggunakan kamera compactnya. Kelihatan diorang langsung tak peduli budak Melayu Kencang Terjah yang masih gelak kuat-kuat untuk cari perhatian. Seriously, aku tak dapat nak dengar perbualan tiga perempuan Melayu muda tu tapi takat sejam tadi aku rasa diorang dah petik dekat 100 keping gambar dah kot and laptop tu barangkali digunakan untuk upload terus gambar ke Facebook.

Spesis ini aku selalu sebut: BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU.

Dan di sebelah meja tiga budak perempuan Melayu muda tu pulak, ada meja yang kelihatan seorang perempuan bercermin mata tebal, seorang lelaki pakai cap (muka ala Arab sikit) and dua spesis jantan yang cakap lembik-lembik tu lah. Aku tengok yang banyak cakap ialah si lembik rambut pendek manakala si lembik rambut panjang tak sudah-sudah dekat kan bahunya ke lelaki ala muka Arab tu. Yang si perempuan tu pulak sibuk mendengar bicara dua si lembik tu. Terus terang yang aku dengar ialah ini (sebab si lembik cakap kuat sekejap tadi):

1. "I frust gila sebab i dah buang semua taik yang dia buat..."

Spesis ini aku selalu sebut: KESIAN MAK AYAH DIORANG!

Okaylah...aku saje aje ni observe apa yang ada di depan mata.

Duduk sorang2 di Old Town Jalan Yap Kwan Seng ni kadang-kadang menyeronokkan.

Salam 1 Malaysia!!! Hahahaha

KEEP IT COOL!

Kredit Gambar: http://limmeiyen.blogspot.com/2007/02/old-town-kopitiam-sri-petaling.html

38 comments:

alan said...

yup macam macam gelagat orang boleh kita tengok kalau lepak kedai.

aishah_conteng_je said...

ohmaigod!!
(baca dengan gedik)
paling tak boleh tahan stail tipikal mengorat tak laku macam tu.
oh..lelaki melayu malaysia~
alaaaahaiiii!

... said...

Tumpang tanya...
Kalau macam tu... dikategorikan sebagai 'mengorat tak laku'... 'mengorat laku' yang macam mana?

peminat tulisan kamu said...

wahaha, kelakar la org melayu kita..

Anonymous said...

xyah nk kutuk2...da la kaum sendrik...pastu label negeri2 la pulak...kesian, pathetic ok

Anonymous said...

ko ada kt old town yap kwan seng dr 1900hrs-2100hrs (mcm ko ltak la kn). maknanya, ko semayang maghrib kt mana ek? sana ada surau? aku tak tau, jadi aku tanya.

DonCorleone said...

Alan - Yes, macam2 sungguh gelagat mereka.

Aishah - Yes, sangat2 tipikal cara mereka itu tetapi jangan terkejut jika cara itu selalu juga menjadi kan. Hahaha.

Said - Gua tak tau macam mana bentuk mengorat laku and tak laku. Barangkali semua orang ada stail dia masing-masing nak "lakukan" diri.

FYI...peminat Bimbo yang tak bernama...bila kali terakhir kamu ke Old Town? Sebab kat Old Town tu selalu aje buat solat hajat, solat jemaah semua sekali. Tak caya pi lah lawat sendiri.

オテモヤン said...

オナニー
逆援助
SEX
フェラチオ
ソープ
逆援助
出張ホスト
手コキ
おっぱい
フェラチオ
中出し
セックス
デリヘル
包茎
逆援
性欲

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

mr. Don, pasni kita buat pemerhatian di kedai2 kecil pula~

contoh : kedai sate~ hahaha

awangsulungmerahmenyala said...

bro,
part budak2 pompuan tuh may b tgl d ampang tapi mak bapak diaorg asal dr kelantan kedah atau terengganu,apa rasional lu bro menilai diaorg atau mak bapak diaorg asal dr kelantan kedah atau terengganu.y lu tak borong semua sekali may b mak bapa diaorg asal dari penang perlis perak pahang johor melaka atau negeri sembilan.

kelantan kedah terengganu hanya terengganu sahaja jajahan pas,kedah pula baru semester nih saja pas perintah klu nak diikut rasional dlm kepala otak lu.
klu lu nak kata kelantan kedah terengganu kampung ulu banat antara tiga negeri nih kedah yang paling sempoi,kelantan dan terengganu takder panggung wayang.namun gadis2 di negeri2 ini taklah cun sangat pun.gempaq jer lebih tapi oklah.
gua rasa telahan lu tak tepat bro,budak perempuan yg lu nampak main muka buku isap rokok tuh budak indon yg dah lama tgl di sini.klu tak pun asal dr sabah sarawak.klu tak pun memang budak perempuan tuh asal kl atau budak klang.

bro,apsal lu tak lepak kat sebelah old town tuh rasa sayang eh kadai mamak tuh.bro,klu lu nak feel lagi best tgk bijik kelentik baik lu lepak kat bangi kopitiam sek 7 shah alam lagi banyak manusia lu blh tgk,meh lah sini bro.lepas kita lepak kat situ wa bawa lu p karaoke mawar putih tanda perpisahan old skul pun sapa yg peduli bro suara kita bro,kemudian lu dgr pula wa nak nyanyi kat lu di sini pasti old skul juga bro,tapi sapa nak kisah suara kita bro.
sila datang bro..jemput datang..

aishah_conteng_je said...

oh. awang,
sori menyampuk ni.

pasal dari negeri mana asal usul tu ada releven nya
pernah baca buku2 antropologi dan apa2 buku human sciences?

pernah kawan dengan orang2 dari sana?
saya tak kutuk ok. tapi nak bagi tahu,saya bersyukur jadi orang negeri sembilan.

eh.
tak ada apa2 sentimen semangat kenegerian pun kat sini ok.

tapi kalau suka buat pemerhatian tanpa prejudis, boleh lah faham tulisan orang lain

tata~

Anonymous said...

aku selalunya cuma akan baca saja coretan Mr Corleone ni. tapi yang ni aku macam terpanggil nak bersuara.

Pasal gadis Terengganu -
Aku berasal dari sana. Obviously mak bapak aku pun dari sana lah. dan aku sangat setuju dengan pendapat Don. sebab? memang gadis-gadis dari sana 'culture shock'. mak bapak kat rumah bagi didikan agama. jadi, di rumah bersopan santun semua bagai. tapi di luar, berpakaian macam syaitan. segala jenis arak, rokok dan dadah pun mereka nak cuba semata-mata untuk 'in' dengan masyarakat dan nampak 'cool' di mata jantan-jantan hingus dan mat rempit.

aku cerita ni berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku. sama ada aku salah seorang daripada mereka tu adalah hak aku. ini cuma lah pendapat aku nak kongsikan bersama

Lex said...

hahaha...

good observation dude!

bear bub said...

hehehe lawak betul lah aku ingat aku jer perangai suka perati kelaku org lain rhupernyer bro Don pon same hahahaha alangkah indahnya hidup...

jajajuju said...

euww..aishah _conteng..org N9 ker...euwww...tk yah bangga sgt, ade stigma...'tamak harta, kaut harta..'.....and...euwww again..

fyezura said...

semua orang ade pendapat sendri bdsrkan pengalaman dengan sesetengah orang dari certain negeri..

Cik Norfa said...

besh!

kadang-kadang kebenaran memang pahit untuk ditelan.

teruskan menulis. ;-)

ayau said...

macam lagu malique.....cerita kedai kopi....meaningful ....

deeja said...

salam...kenal@persahabatan,lawatan dr org taiping

Nama aku, Agoi. said...

Spesis yang menulis ni pulak, boleh di kategori kan sebagai:

Mamak Yang Perasan Melayu, Cakap Pun Sama Kencang, Sama Terjah Macam Melodi TV3 (Mungkin Sebab Penah Keje Situ, Jumpa Bini Pun Kat Sana!).

Soalan tentang observasi kamu ya, cik Mamak SB.

--> MELAYU KENCANG TERJAH tu, pakai cermin mata "polarized" di waktu malam yer? TAPI, macam mana kamu nampak mata dia usha sana sini? dan semakin tajam usha dia?!!! PELIK PELIK...

SUSAH NAK PERCAYA WARTAWAN, SEMUA PENIPU!

Lagi, lagi kalau Spesis MAMAK, macam kamu..


TULIS ALA ALA KENCANG BEB!!!


WTF?!!!!

aishah_conteng_je said...

haah. suka kaut harta jantan. nak cari lelaki ada fairlady je.

nak tak perempuan nogori?lomak cili api sedap!

mohd said...

SEKALI LAGI MELAYU DI GELAK KETAWAKAN. SIAPA ORANG MELAYU.. ???

wnrwa679@gmail.com - email aku said...

aisyah conteng jer: bosannyew hidup kamu. euwwww.

Bimbo: bodohnyew. euwww

aishah & bimbo: euwww

Lusca said...
This comment has been removed by the author.
soleilina said...

hahahahaha!!! u really had me in stitches with this entry! i like the "Spesis ini aku selalu sebut: BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU." part!!!
very observant of u!

Topet said...

hahahaha...awat semua emosi ramai yang terhina ke hulu terhina ke hilir ni...apa yang En Saniboey karang tu ada benarnya. memang perangai pompuan kampong mudah kena kejutan budaya nak nak yang dari jajahan ala ala taliban

hunny_bunny said...

hheee, say pun spesis gini gak, skue perati org bila makan kat gerai...bukan apa kekadang terasa gak, agaknya macma ni lahh org perati kat haku.heheheh

farahrahman said...

keep on rolling DonCorleone!

amybarakbah said...

ruling secara taliban? hmmm kat mana?

im from Kedah.. i think En/Cik Topet tak pernah sampai Kedah kot.. so dont judge book by its cover :D

peace yo..

to Mr Don keep on writting.. i like

ayau said...

asal emo sgt ni.....adakah mungkin too much of "ermin 5" or too much of YAba...HEHEHEHE

Anonymous said...

Nasib baiklah ada org mcm Don Corleone ni. Ada gak benda korang semua nak gaduhkan...
Korang semua besok ada anak/anak sedara ke. Korang jagalah elok2 kalau agak2 korang x suka gaya budak2 muda sekrg. Nak kutuk lebih2, anak sendiri kat rumah ntah mcmana besok.

Bella.

Topet said...

amybarakbah..gua orang kedah dan memang macam taliban....

m.addyhadzari said...

Weh AGOI...

bukan main marah lagi kamu ye...

1)mesti ko tak puas hati gile dgn DON.

2)barangkali awek ko minat kat DON, sbb tu ko marah sgt...

3)Bos aku pernah buat teguran suatu ketika dulu la... " Kau Ada Masalah Ke Dengan Mamak?"

4) Sungguh bodoh ko nih... (camne boleh kata semua wartawan penipu)

0248.123 said...

jajajuju,apehal jd org n9 ada masalah ke?
sukahati je nak kata bolot harta pe semua.belajar ke tak ni
ishhh

Anonymous said...

syukur rezeki kamu ada dibidang ini. kutukan itu terlalu kasar buat warga ampang yg keluarga berasal dari kedah kelantan trengganu! roda itu bulat!

mot said...

MELAYU KENCANG, MELAYU KENCANG TERJAH! memang best. Memang dorang suka lepak kat kopitiam macam ni sambil bwk keta yg entah pinjam dari sapa kadang2 :)

BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU. Memang biasa ni bro, tapi yg korang kecoh psl asal dorang ni apesal. Yang Don kasi tu perumpamaan je. Boleh jadi dari mana2 negeri pon. apa yg bebal sgt. jgn la emo :)

KESIAN MAK AYAH DIORANG! yang ni no komen la bro. Mak tak main hadek2 :)

Anonymous said...

erkkkhhh tersentap sket after 3 buah negeri tu di mentioned.. kalau secara overall di ambil kira.. i can consider ada ala2 tak sihat punya perception encik sani utarakan...

dan ada pulak muncul sesetengah golongan yg bg komen menambah perisa dgn berperasaan bangga dari situ dan sini..

mungkin ketiga2 buah negeri tersebut boleh di consider sbg antara negeri2 miskin, dgn byk masalah sosial dan sebagainya..

kalau nak dikira masalah sosial ke, samseng ke, negeri beragama ke, bukan terletak dari mana kita datang.. ang berjaya ka bodoh ka, tdk memilih dr kampung mana atau taman mana ang mai.. sama juga ang tonggang arak isap rokok isap apa sekalipun, adilkah ang2 semua classify diorang berdasarkan negeri?

ang kalau mai dari negeri2 ni, kalau buat jahat ka, sexy ka ang di cop 'culture shock'.. tapi kalau ang frm kl ka, jb ka, n9 ka apa kaa, adakah ang nak cop diri as a stylo fella, modern lagi up-to-date?

c'mon lah beb... nothing can be judge from where u come if u are nothing... and my comment dedicate to everyone yg membaca bukan kepada orang perseorangan...

wassalam

Anonymous said...

hahahhha.... pada akulah.... biarlah saniboey nak tulis apa-apapun. Kan ini blog dia.

justifikasi aku - orang melayu memang macam tu. baru observation dah nak melenting. lepas tu tak boleh terima kenyataan.

macam lah Saniboey tu tulis pasal korang wakakakaka sensitif tak tahu tentu pasal.

Thanks saniboey... byk perkara yg menarik dan aku bersetuju ko memang hebat dan ko dulu dapat degree kewartawanan masa kat berita harian... wakakakkaka tapi ko memang kreatif. hanya tinjauan di kedai kopi sampai ramai makcik anon melenting wakakaka

keep up beb!

Jan 25, 2010

Tentang Melayu daripada perspektif aku yang tengah bosan duduk minum teh di kedai kopi Jalan Yap Kwan Seng!

Lokasi: Old Town Jalan Yap Kwan Seng
Masa: 9pm (Aku kat sini dari jam 7pm)

Depan mata aku - Ramai sangat orang. Aku duduk meja yang paling hujung memerhatikan diorang.

Ada 1,001 macam cerita kat kedai kopi ni macam yang selalu dinyanyikan oleh budak rapper Melayu Malique tu.

Meja depan aku tadi - Ada lebih kurang empat lelaki yang aku rasa Melayu dan seorang yang aku rasa Cina (berdasarkan cakapnya yang pelat lain sikit). Yang banyak bercakap ialah seorang lelaki Melayu ni yang berbaju kemeja dan bercermin mata. Cakapnya kuat sangat. Aku tengok kawan-kawan dia macam tak sempat nak cakap apa-apa. Antara perkataan atau frasa yang keluar dari mulutnya yang aku boleh dengar ialah:

1. "Butuh dia lah...aku dah suruh buat dia tak buat.....(bla bla bla)"
2. "Fuck lah...bukannya susah sangat....(bla bla bla)"
3. "Kalau aku la...aku tak bagi muka....(bla bla bla)"


Spesis ini aku selalu sebut: MELAYU KENCANG!

Di sebelah meja MELAYU KENCANG tu, ada lah empat budak Melayu muda. Tentang diorang ni pulak, aku perlu kaitkan juga dengan satu lagi meja di sebelah diorang dan di meja itu kelihatan tiga perempuan Melayu muda. Geng lelaki Melayu Muda ni kelihatan tak sudah-sudah "usha" tiga perempuan Melayu muda tu pulak. Yang paling terrer "usha" ialah budak Melayu lelaki yang gemuk sikit tetapi berambut gondrong (rambut panjang ala Nas Ahmad). Antara perkataan dan frasa yang terbit dari mulut budak Melayu muda gemuk gondrong ni pulak ialah:

1. Hahahahahaha (dia ketawa besar and aku tak tahu kenapa tetapi saat dia ketawa tu, aku lihat matanya meliar ke arah tiga perempuan Melayu muda tu)
2. Kereta aku lah tu.....(bla bla bla) hahahahahaha (dia cakap something pasal kereta dia and terus ketawa lagi dan matanya makin tajam "usha" tiga perempuan Melayu muda tu tapi aku tak tahu dia berkenan yang mana satu)

3. "John....bagi bill. Gua bayar semua..." (dan sekali lagi dia melihat meja perempuan Melayu muda tu).


Spesis ini juga aku selalu sebut: MELAYU KENCANG TERJAH! (Nota: By the way, budak Melayu gemuk gondrong ni pakai kaca mata hitam di waktu malam!!)

Manakala di meja perempuan Melayu muda tadi, kelihatan ketiga-tiganya menghisap rokok sambil salah seorang daripada mereka membaca something di laptop cute kaler hijaunya. Seorang lagi pulak sibuk memetik gambar menggunakan kamera compactnya. Kelihatan diorang langsung tak peduli budak Melayu Kencang Terjah yang masih gelak kuat-kuat untuk cari perhatian. Seriously, aku tak dapat nak dengar perbualan tiga perempuan Melayu muda tu tapi takat sejam tadi aku rasa diorang dah petik dekat 100 keping gambar dah kot and laptop tu barangkali digunakan untuk upload terus gambar ke Facebook.

Spesis ini aku selalu sebut: BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU.

Dan di sebelah meja tiga budak perempuan Melayu muda tu pulak, ada meja yang kelihatan seorang perempuan bercermin mata tebal, seorang lelaki pakai cap (muka ala Arab sikit) and dua spesis jantan yang cakap lembik-lembik tu lah. Aku tengok yang banyak cakap ialah si lembik rambut pendek manakala si lembik rambut panjang tak sudah-sudah dekat kan bahunya ke lelaki ala muka Arab tu. Yang si perempuan tu pulak sibuk mendengar bicara dua si lembik tu. Terus terang yang aku dengar ialah ini (sebab si lembik cakap kuat sekejap tadi):

1. "I frust gila sebab i dah buang semua taik yang dia buat..."

Spesis ini aku selalu sebut: KESIAN MAK AYAH DIORANG!

Okaylah...aku saje aje ni observe apa yang ada di depan mata.

Duduk sorang2 di Old Town Jalan Yap Kwan Seng ni kadang-kadang menyeronokkan.

Salam 1 Malaysia!!! Hahahaha

KEEP IT COOL!

Kredit Gambar: http://limmeiyen.blogspot.com/2007/02/old-town-kopitiam-sri-petaling.html

38 comments:

alan said...

yup macam macam gelagat orang boleh kita tengok kalau lepak kedai.

aishah_conteng_je said...

ohmaigod!!
(baca dengan gedik)
paling tak boleh tahan stail tipikal mengorat tak laku macam tu.
oh..lelaki melayu malaysia~
alaaaahaiiii!

... said...

Tumpang tanya...
Kalau macam tu... dikategorikan sebagai 'mengorat tak laku'... 'mengorat laku' yang macam mana?

peminat tulisan kamu said...

wahaha, kelakar la org melayu kita..

Anonymous said...

xyah nk kutuk2...da la kaum sendrik...pastu label negeri2 la pulak...kesian, pathetic ok

Anonymous said...

ko ada kt old town yap kwan seng dr 1900hrs-2100hrs (mcm ko ltak la kn). maknanya, ko semayang maghrib kt mana ek? sana ada surau? aku tak tau, jadi aku tanya.

DonCorleone said...

Alan - Yes, macam2 sungguh gelagat mereka.

Aishah - Yes, sangat2 tipikal cara mereka itu tetapi jangan terkejut jika cara itu selalu juga menjadi kan. Hahaha.

Said - Gua tak tau macam mana bentuk mengorat laku and tak laku. Barangkali semua orang ada stail dia masing-masing nak "lakukan" diri.

FYI...peminat Bimbo yang tak bernama...bila kali terakhir kamu ke Old Town? Sebab kat Old Town tu selalu aje buat solat hajat, solat jemaah semua sekali. Tak caya pi lah lawat sendiri.

オテモヤン said...

オナニー
逆援助
SEX
フェラチオ
ソープ
逆援助
出張ホスト
手コキ
おっぱい
フェラチオ
中出し
セックス
デリヘル
包茎
逆援
性欲

LORD ZARA 札拉 said...

hahaha~

mr. Don, pasni kita buat pemerhatian di kedai2 kecil pula~

contoh : kedai sate~ hahaha

awangsulungmerahmenyala said...

bro,
part budak2 pompuan tuh may b tgl d ampang tapi mak bapak diaorg asal dr kelantan kedah atau terengganu,apa rasional lu bro menilai diaorg atau mak bapak diaorg asal dr kelantan kedah atau terengganu.y lu tak borong semua sekali may b mak bapa diaorg asal dari penang perlis perak pahang johor melaka atau negeri sembilan.

kelantan kedah terengganu hanya terengganu sahaja jajahan pas,kedah pula baru semester nih saja pas perintah klu nak diikut rasional dlm kepala otak lu.
klu lu nak kata kelantan kedah terengganu kampung ulu banat antara tiga negeri nih kedah yang paling sempoi,kelantan dan terengganu takder panggung wayang.namun gadis2 di negeri2 ini taklah cun sangat pun.gempaq jer lebih tapi oklah.
gua rasa telahan lu tak tepat bro,budak perempuan yg lu nampak main muka buku isap rokok tuh budak indon yg dah lama tgl di sini.klu tak pun asal dr sabah sarawak.klu tak pun memang budak perempuan tuh asal kl atau budak klang.

bro,apsal lu tak lepak kat sebelah old town tuh rasa sayang eh kadai mamak tuh.bro,klu lu nak feel lagi best tgk bijik kelentik baik lu lepak kat bangi kopitiam sek 7 shah alam lagi banyak manusia lu blh tgk,meh lah sini bro.lepas kita lepak kat situ wa bawa lu p karaoke mawar putih tanda perpisahan old skul pun sapa yg peduli bro suara kita bro,kemudian lu dgr pula wa nak nyanyi kat lu di sini pasti old skul juga bro,tapi sapa nak kisah suara kita bro.
sila datang bro..jemput datang..

aishah_conteng_je said...

oh. awang,
sori menyampuk ni.

pasal dari negeri mana asal usul tu ada releven nya
pernah baca buku2 antropologi dan apa2 buku human sciences?

pernah kawan dengan orang2 dari sana?
saya tak kutuk ok. tapi nak bagi tahu,saya bersyukur jadi orang negeri sembilan.

eh.
tak ada apa2 sentimen semangat kenegerian pun kat sini ok.

tapi kalau suka buat pemerhatian tanpa prejudis, boleh lah faham tulisan orang lain

tata~

Anonymous said...

aku selalunya cuma akan baca saja coretan Mr Corleone ni. tapi yang ni aku macam terpanggil nak bersuara.

Pasal gadis Terengganu -
Aku berasal dari sana. Obviously mak bapak aku pun dari sana lah. dan aku sangat setuju dengan pendapat Don. sebab? memang gadis-gadis dari sana 'culture shock'. mak bapak kat rumah bagi didikan agama. jadi, di rumah bersopan santun semua bagai. tapi di luar, berpakaian macam syaitan. segala jenis arak, rokok dan dadah pun mereka nak cuba semata-mata untuk 'in' dengan masyarakat dan nampak 'cool' di mata jantan-jantan hingus dan mat rempit.

aku cerita ni berdasarkan pengalaman dan pemerhatian aku. sama ada aku salah seorang daripada mereka tu adalah hak aku. ini cuma lah pendapat aku nak kongsikan bersama

Lex said...

hahaha...

good observation dude!

bear bub said...

hehehe lawak betul lah aku ingat aku jer perangai suka perati kelaku org lain rhupernyer bro Don pon same hahahaha alangkah indahnya hidup...

jajajuju said...

euww..aishah _conteng..org N9 ker...euwww...tk yah bangga sgt, ade stigma...'tamak harta, kaut harta..'.....and...euwww again..

fyezura said...

semua orang ade pendapat sendri bdsrkan pengalaman dengan sesetengah orang dari certain negeri..

Cik Norfa said...

besh!

kadang-kadang kebenaran memang pahit untuk ditelan.

teruskan menulis. ;-)

ayau said...

macam lagu malique.....cerita kedai kopi....meaningful ....

deeja said...

salam...kenal@persahabatan,lawatan dr org taiping

Nama aku, Agoi. said...

Spesis yang menulis ni pulak, boleh di kategori kan sebagai:

Mamak Yang Perasan Melayu, Cakap Pun Sama Kencang, Sama Terjah Macam Melodi TV3 (Mungkin Sebab Penah Keje Situ, Jumpa Bini Pun Kat Sana!).

Soalan tentang observasi kamu ya, cik Mamak SB.

--> MELAYU KENCANG TERJAH tu, pakai cermin mata "polarized" di waktu malam yer? TAPI, macam mana kamu nampak mata dia usha sana sini? dan semakin tajam usha dia?!!! PELIK PELIK...

SUSAH NAK PERCAYA WARTAWAN, SEMUA PENIPU!

Lagi, lagi kalau Spesis MAMAK, macam kamu..


TULIS ALA ALA KENCANG BEB!!!


WTF?!!!!

aishah_conteng_je said...

haah. suka kaut harta jantan. nak cari lelaki ada fairlady je.

nak tak perempuan nogori?lomak cili api sedap!

mohd said...

SEKALI LAGI MELAYU DI GELAK KETAWAKAN. SIAPA ORANG MELAYU.. ???

wnrwa679@gmail.com - email aku said...

aisyah conteng jer: bosannyew hidup kamu. euwwww.

Bimbo: bodohnyew. euwww

aishah & bimbo: euwww

Lusca said...
This comment has been removed by the author.
soleilina said...

hahahahaha!!! u really had me in stitches with this entry! i like the "Spesis ini aku selalu sebut: BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU." part!!!
very observant of u!

Topet said...

hahahaha...awat semua emosi ramai yang terhina ke hulu terhina ke hilir ni...apa yang En Saniboey karang tu ada benarnya. memang perangai pompuan kampong mudah kena kejutan budaya nak nak yang dari jajahan ala ala taliban

hunny_bunny said...

hheee, say pun spesis gini gak, skue perati org bila makan kat gerai...bukan apa kekadang terasa gak, agaknya macma ni lahh org perati kat haku.heheheh

farahrahman said...

keep on rolling DonCorleone!

amybarakbah said...

ruling secara taliban? hmmm kat mana?

im from Kedah.. i think En/Cik Topet tak pernah sampai Kedah kot.. so dont judge book by its cover :D

peace yo..

to Mr Don keep on writting.. i like

ayau said...

asal emo sgt ni.....adakah mungkin too much of "ermin 5" or too much of YAba...HEHEHEHE

Anonymous said...

Nasib baiklah ada org mcm Don Corleone ni. Ada gak benda korang semua nak gaduhkan...
Korang semua besok ada anak/anak sedara ke. Korang jagalah elok2 kalau agak2 korang x suka gaya budak2 muda sekrg. Nak kutuk lebih2, anak sendiri kat rumah ntah mcmana besok.

Bella.

Topet said...

amybarakbah..gua orang kedah dan memang macam taliban....

m.addyhadzari said...

Weh AGOI...

bukan main marah lagi kamu ye...

1)mesti ko tak puas hati gile dgn DON.

2)barangkali awek ko minat kat DON, sbb tu ko marah sgt...

3)Bos aku pernah buat teguran suatu ketika dulu la... " Kau Ada Masalah Ke Dengan Mamak?"

4) Sungguh bodoh ko nih... (camne boleh kata semua wartawan penipu)

0248.123 said...

jajajuju,apehal jd org n9 ada masalah ke?
sukahati je nak kata bolot harta pe semua.belajar ke tak ni
ishhh

Anonymous said...

syukur rezeki kamu ada dibidang ini. kutukan itu terlalu kasar buat warga ampang yg keluarga berasal dari kedah kelantan trengganu! roda itu bulat!

mot said...

MELAYU KENCANG, MELAYU KENCANG TERJAH! memang best. Memang dorang suka lepak kat kopitiam macam ni sambil bwk keta yg entah pinjam dari sapa kadang2 :)

BUDAK PEREMPUAN KOTA (BARANGKALI DARI AMPANG) TAPI MAK AYAH ASAL DARI KEDAH ATAU KELANTAN ATAU TERENGGANU. Memang biasa ni bro, tapi yg korang kecoh psl asal dorang ni apesal. Yang Don kasi tu perumpamaan je. Boleh jadi dari mana2 negeri pon. apa yg bebal sgt. jgn la emo :)

KESIAN MAK AYAH DIORANG! yang ni no komen la bro. Mak tak main hadek2 :)

Anonymous said...

erkkkhhh tersentap sket after 3 buah negeri tu di mentioned.. kalau secara overall di ambil kira.. i can consider ada ala2 tak sihat punya perception encik sani utarakan...

dan ada pulak muncul sesetengah golongan yg bg komen menambah perisa dgn berperasaan bangga dari situ dan sini..

mungkin ketiga2 buah negeri tersebut boleh di consider sbg antara negeri2 miskin, dgn byk masalah sosial dan sebagainya..

kalau nak dikira masalah sosial ke, samseng ke, negeri beragama ke, bukan terletak dari mana kita datang.. ang berjaya ka bodoh ka, tdk memilih dr kampung mana atau taman mana ang mai.. sama juga ang tonggang arak isap rokok isap apa sekalipun, adilkah ang2 semua classify diorang berdasarkan negeri?

ang kalau mai dari negeri2 ni, kalau buat jahat ka, sexy ka ang di cop 'culture shock'.. tapi kalau ang frm kl ka, jb ka, n9 ka apa kaa, adakah ang nak cop diri as a stylo fella, modern lagi up-to-date?

c'mon lah beb... nothing can be judge from where u come if u are nothing... and my comment dedicate to everyone yg membaca bukan kepada orang perseorangan...

wassalam

Anonymous said...

hahahhha.... pada akulah.... biarlah saniboey nak tulis apa-apapun. Kan ini blog dia.

justifikasi aku - orang melayu memang macam tu. baru observation dah nak melenting. lepas tu tak boleh terima kenyataan.

macam lah Saniboey tu tulis pasal korang wakakakaka sensitif tak tahu tentu pasal.

Thanks saniboey... byk perkara yg menarik dan aku bersetuju ko memang hebat dan ko dulu dapat degree kewartawanan masa kat berita harian... wakakakkaka tapi ko memang kreatif. hanya tinjauan di kedai kopi sampai ramai makcik anon melenting wakakaka

keep up beb!