Jan 13, 2010

Ulasan: AJL 24 - Tahniah buat Aizat.

Aku sempat membaca akhbar hari ini (walaupun dalam kesibukan bekerja).

Dan aku membaca ruangan Fragmen, tulisan sahabat aku, Zainuri Misfar.

Tajuknya: "AJL24, Loloq dan lagu Pergi" (Di bawah nanti, akan aku kasi link kepada tulisan itu tapi buat sementara ni, aku akan ulas beberapa perenggan yang menarik perhatian aku). Layan lah di bawah ini:

Ia berbaloi dengan kos sebanyak RM2 juta yang dibelanjakan TV3. Dengan lagu yang baik, barisan penyanyi bertenaga, menyebabkan pakej keseluruhan persembahan AJL24 memang benar-benar mantap.

Kalau diterjemahkan dalam industri perfileman, kos RM2 juta boleh digunakan menerbitkan sebuah filem cereka. Sekiranya sebuah telefilem 90 minit berharga RM80,000, duit sebanyak RM2 juta boleh membeli 20 telefilem. Tidak apalah. Apa yang TV3 lakukan semua itu adalah penghargaan kepada kepada karyawan muzik tanah air.
Setahun sekali, sebuah stesen TV menganjurkan program yang cukup istimewa kepada penggiat muzik kita.

KOMEN AKU: Benar sekali seperti apa yang dikatakan oleh Zainuri mengenai "terjemahan" itu. Tetapi aku rasa kalau dikaji dengan lebih mendalam, biarpun TV3 mendakwa membelanjakan RM2 juta untuk AJL24, kita jangan pulak lupa soal penajaan mereka yang barangkali mengurangkan "beban" RM2 juta itu. Secara logiknya, tak ada mana-mana organisasi yang akan berbelanja tanpa ada pulangan kan? Biarpun AJL24 adalah "untuk komposer" atau "untuk penyanyi" atau "untuk penulis lirik", kita tidak boleh lari dari hakikat bahawa ia juga adalah "UNTUK TV3". Jangan fikir konotasi aku ni negatif, tetapi dalam pada mengaut apa jenis keuntungan, TV3 tetap dengan usaha mereka untuk memartabatkan industri muzik negara menerusi pertandingan berkenaan.

Cuma di sebalik kegemilangan itu, tidak pula terselit segmen untuk memperkenalkan barisan komposer atau penulis lirik yang terbabit pada malam kemuncak AJL24. Ia mungkin terlepas pandang yang kita anggap tidak disengajakan oleh TV3. Memanglah kita pun terlintas juga, sepanjang AJL24 itu berlangsung, yang menonjol hanyalah penyanyinya.

Merekalah yang beraksi di pentas dan paling menonjol sekali dan seterusnya menjadi sebutan peminat. Beruntung sekali Yuna, Aizat, Bunkface dan Hujan serta Estranged kerana mereka bukan sekadar penyanyi, tetapi juga pencipta lagu dan penulis seni kata sendiri.
Cuma, bagaimana pula dengan komposer atau karyawan muzik di belakang tabir? Mereka terus tenggelam dengan populariti penyanyi yang membawa lagu ciptaan mereka. Inilah hakikatnya. Ia bukan cerita baru lagi. Kemenangan lagu Pergi ciptaan Pete Teo dan lirik oleh Amran Omar dengan Aizat sebagai penyanyinya masih menjadi bualan ramai.

KOMEN: Sejak zaman aku wartawan hiburan dulu lagi, perkara ini sudah selalu sangat diperkatakan atau dikritik atau diulas. Kenapa komposer dan penulis lirik tidak benar-benar ditonjolkanlah, kenapa hanya penyanyi yang naik pentas lah, kenapa itu, kenapa ini. TV3 sendiri dalam sejarah menganjurkan Juara Lagu juga, sudah menggunakan terlalu banyak pendekatan untuk memperkenalkan komposer dan penulis lirik dan dalam pada masa yang sama, sudah ramai juga komposer dan penulis lirik meluahkan rasa tidak puas hati mengenai tentang diri mereka yang tidak ditonjolkan. Well, frankly, aku rasa sudah tiba masanya komposer dan penulis lirik stop complaining. Hakikat yang tidak dapat dinafikan bahawasanya bagaimana hebat sesebuah lagu itu pun, ia tidak akan jadi hebat tanpa penyanyi yang betul.

"Its not the song....its the singer," kata Mick Jagger suatu masa lalu.

Kalau anggapan bahawa seseorang komposer atau penulis lirik itu adalah mereka di belakang tabir, maka tidak salah kalau mereka terus berada di belakang tabir dan terus menerus menghasilkan lagu yang hebat-hebat untuk dinyanyikan oleh mereka yang handal-handal juga.


But then, ini perlu ada keseimbangan. Maksud aku ialah seseorang penyanyi yang menyanyikan lagu ciptaan komposer lain, seharusnya bijak and tahu luar dalam tentang lagu itu dan mereka harus tahu untuk "menghargai" lagu ciptaan komposer berkenaan.

Aizat misalnya sejak kemenangan lagu Pete Teo/Amran Omar (Pergi) tak sudah-sudah dipetik dalam akhbar mengenai niatnya untuk membotakkan kepala. What the fuck? That is so fucking yesterday okay. Kau ingat kau menang Thomas Cup?
Aizat seharusnya mengambil peluang (terutama dalam temubualnya di Hotfm kelmarin) untuk menyatakan penghargaannya kepada Pete dan apa "makna sebenar" lagu berkenaan kepada Pete, kepada Amran dan juga kepada dirinya sendiri.

Aku harap komposer dan penulis lirik cukup-cukuplah sibuk nak "sinar" yang sama yang diperolehi penyanyi dalam soal ini. Terima hakikat bahawasanya kalau bukan Dato Siti Nurhaliza yang dendangkan lagu ciptaan Adnan Abu Hassan (misalnya), maka nobody wants to give a fuck about Adnan Abu Hassan.

Pembabitan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TV Rangkaian Media Prima Berhad, Datuk Seri Farid Ridzuan sebagai juri dalam AJL24 sudah menimbulkan ‘sosek-sosek’ tidak menyenangkan, terutama di kalangan blogger hiburan.
KOMEN AKU: Yes, kenapa CEO TV3 ini menjadi juri? Sebab TV3 stesen dia? Sebab dia hebat tentang muzik atau lirik?

Ditambah dengan kehadiran Fatimah Abu Bakar sebagai juri, individu yang kita ketahui mempunyai hubungan rapat dengan Yasmin Ahmad.

KOMEN AKU: Yes, kenapa Fatimah Abu Bakar ini menjadi juri? Sebab dia pernah ajar budak-budak AF berlakon, maka dia layak menjurikan lagu? Dia layak menjurikan persembahan?

Aku fikir, TV3 pasti ada alasan mereka sendiri (of course lah kan) tentang kenapa CEOnya dan Fatimah menjadi juri dan TV3 juga harus ada keterbukaan apabila pemilihan juri ini dipertikaikan oleh sesiapa jua.



Kita, sama ada kita media, atau kita penulis blog, atau kita sebagai rakyat biasa pasti senantiasa akan ada pendapat mengenai mana-mana pertandingan sama ada berbentuk hiburan ataupun pertandingan politik seperti Pilihanraya kerana kan kita ni ada kebebasan bersuara walaupun ia tidak absolut.

Namun, aku sebenarnya melihat bahawa kita harus mula argue benda-benda baru, bukan berulang-ulang kali mengutarakan soal yang sudah jutaan kali kita soalkan.

Apa kata kita argue dan lontarkan pendapat lain seperti:

1. Kenapa Juara Lagu hanya lagu Melayu?
2. Kenapa Juara Lagu hanya untuk lagu di Malaysia?
3. Apa langkah seterusnya lagu Pergi selepas menang AJL24? Apa perancangan TV3 selain menggunakan visual dan audio AJL24 sampai lunyai sama ada di stesennya ataupun di rangkaian radionya?
4. Kenapa tidak kembalikan kategori Lirik Terbaik. Ataupun adakah alasannya ialah Lirik yang Terbaik itu datang daripada Lagu yang Terbaik?

Personally bagi aku, Lagu Terbaik dalam AJL24 ialah Dan Sebenarnya (Yuna) tetapi jelas sekali juri berasakan Pergi adalah lebih baik. Kombinasi lirik dan melodi serta penyampaian oleh Yuna adalah sesuatu yang aku rasa hebat.

Namun, that is beside the point. The main thing is, usaha TV3 ini harus diteruskan. Usaha memberikan penghargaan sama ada berbentuk wang atau tidak kepada komposer, penulis lirik dan penyanyi ini adalah sangat-sangat penting.

Aku suka sangat melihat perkembangan industri muzik ini via Stesen TV. (i.e Aizat lahir dari Akademi Fantasia dan Aizat bikin album dan kemudian Aizat menang pertandingan.). Sinergi ini adalah sangat penting. Stesen TV dan industri muzik seolah-olah menghargai satu sama lain.

Okaylah...apa pun, aku ucapkan tahniah kepada Pete Teo dan Amran Omar atas penghasilan Pergi manakala tahniah paling utama ialah kepada Aizat kerana berjaya memberikan nyawa kepada penciptaan itu.

Salam.

KEEP IT COOL!

Baca artikel penuh Zainuri di sini.

Kredit gambar Aizat: www.gua.com.my

14 comments:

nn said...

akhirnya! someone yang rasa Yuna patut menang. ramai kawan-kawan saya rasa Yuna tak layak menang. huhu

Anonymous said...

Saya rasa, Yuna tak layak menang juga Nn :P

Obefiend Weiland said...

i was looking for clips of AJL on Youtube don. then i realised most of them sudah kena deleted by request of grand brilliance

tv3 sudah juat rights kepada GB ke? or primeworks lepas tangan

this is the first time aku tengok video dari tv malaysia didelete dari youtube

oh yes TV3 akan lunyaikan AJL sampai dog eared. so maybe pasni ada DVD with backstage thingies. petang tu jugak keluar torrent dekat jiwang.org

HAHAHAHA

oh i agree. its the singer not the writer. sad but true. britnet spears , beyonce and miley cyrus dont really write their own song. Beyonce buat cara keji dengan bribe the writer to include her name. siapa leh cakap who wrote all of britney punya songs. anyone? see..

no one knows. maybe a few je kot former writer jadi singer like Neyo and Kanye.

so adnan abu hassan , aidit alfian dan mac chew. sila ikut jejak Saari Amri ye. buat album sendiri untuk jadi lagi femes. HAHAHA

album kumpulan WAYS sedap woi! saari amri is the bomb

/sarcasm

Anonymous said...

Anon, Yuna tak layak menang sebab apa?

Sebab lagu dia tak punya tahap kepayahan yang tinggi bak kata Azmeer?

Sebab lagu dia tak menjerit2, tak mempamerkan vocal range yang tinggi sekaligus cemerlang macam lagu Cinta Adam dan Hawa?

awangsulungmerahmenyala said...

lagu pergi menang disebabkan sentimen macam tuh juga dengan dulu lagu yang teristimewa menang juga sebab sentimen.nanti tiap tahun lagu yg jd juara lagu2 yg disebabkan sentimen.
kata2 azmeer tuh betul trend sentimen dah melanda.satu lagu pun tak bagus mana pun dlm AJL itu hari sistem bunyi utk penonton tivi hampeh.sorak lebih sebab ia kepunyaan tv3 suku ingat tuh bro.

apa yg istimewanya tuh bro,habukkk tarak lah bro.dulu aizat waktu gumuk dlm af tuh buat show berguling-guling siap kena kutuk dgn wartawan hiburan kwn2 lu lg bro ahaks.diaorang cakap dah lah gumuk berguling -guling lagi buat konsert AF.
bro baca lah azmer punya ulasan berkenaan AJL.
gwe ingatkan bro semua lagu tuh kan bro kalau letak dalam karaoke utk dinyanyikan orang takkan nyanyi bro,lu tau tak sekarang org suka nyanyi lagu cari jodoh wali band kahkahkahkah...

untuk gwe lah kan sama pendapat mcm azmeer klu btl yg boleh dijuarakan lagu tuh patutnya lagu bunkface yg juara patutnya.lagu yg ada roh yg ada tenaga dari penciptanya utk pendengarnya.suara terburuk lagu perasan bagus blh dinobatkan pada hujan kahkahkah sebab hujan perasan depa band indie bgs kahkahkah....podah hujan lebat bikin banjir saja.

Ajami Hashim said...

apa "makna sebenar" lagu berkenaan kepada Pete, kepada Amran dan juga kepada dirinya sendiri.

teguran yg ini gua sokong bro! :)

hafizanmohd said...

as usual saniboey, ur thought same as mine. hope dont mind read my ulasan di blog =)

Anonymous said...

aku tak setuju part - kalau tak siti nyanyi - tak siapa kenal adnan.
adnan dr zaman 80-an dah wujud. banyak lagu dia yg top. dia dah terbitkan album aishah, kak pah, sudir, jee - pernah duet dng azlina aziz lagi. menang ffm.
aku rasa lagu pergi - pun tak layak
kalau aku jadi ketua juri - tidak ada lagu jadi juara ajl24

mat teropong
sorilah aku tak tahu cara lain nak bubuh identiti - pakai anon paling mudah

fabmama said...

Salam Dear Sani. I am what you call a silent reader of your blog for quite some time now. I have enjoyed your strong stand on several issues and have often wished you could also write again for the mainstream press. Such conviction and courage to call a spade a spade is sorely missed these days. I am however saddened that Zainuri has taken the liberty to cast aspersions on my credibility and sadder still that you have chosen to highlight it in your blog. Without divulging too much about the judging process, suffice to know that I was asked to judge lyrics and performance. My love for beautifully-crafted words,(and I suppose my 26 years as a writer-journalist were hugely responsible for that)and my experience as dancer-actor, and yes trainer of AF (among others), must have been one of the reasons why I was invited to be a judge. Yes I am not a noted member of the music faculty but perhaps this is also why I was invited...to give a fresh perspective from a fresh pair of eyes and ears. Walaupun BM saya tak lah sebegitu puitis namun saya rasa saya boleh lah rasakan dan memahami mesej2-cerita2 yang terkandung dalam lirik lagu. I am sad that Zainuri and you feel that just because I am a friend of arwah that I cannot be objective. Even if I wasn't, how can you explain that the result for Best Song was unanimous. My ears and judgement couldn't have been too bad kan? I hope you understand why I needed to not remain silent anymore. I couldnt take the risk of having my credibility terjejas and my reputasi tercemar so to speak... Keep well dear Sani, and all the best. Kak Fati

i.am.belle said...

broDonC,
aku tak minat lagu yang menang tu, yg Aizat nyanyi tu. Telinga aku dengar lagu tu macam lagu biasa saje. tak rasa luarbiasa pun.

mungkin sebab lagu tu kena dengan tema '1 Malaysia' kut boleh menang.
oh so cliche'.



aku ingat si Alya tu boleh juara sebab lagu Ajai tu lebih menarik :)

Buburet said...

lagu pasal org mati selalunya boleh menang...kan..????

DonCorleone said...

Fabmama - Salam. The fact that you read my Bimbo is really a BIG DEAL for me. Saya sangat berbesar hati. But please do not "kecik hati" wityh my comment. As you can see, I did say TV3 must have their reason selecting you and their CEO to be the judge. I guess I should have stated my remarks carefully that the issue was raised to me sebenarnya by the industry people. I know, I should have stated that. I think it was Zainuri yang tulis tentang you adalah kawan arwah and sebagai and I raised question like: "You dipilih sebab you ada pengalaman ajar budak2 AF berlakon and all". Sesungguhnya, saya tiada niat nak memperlekehkan kredibiliti Kak Fati yang saya kenal dah dekat 17 tahun ni. Tetapi hakikat yang saya tidak nafikan saya suka ialah kita (sama ada saya atau pembaca) boleh mempertikaikan apa sahaja keputusan yang berlaku di TV. Kak Fati ingat tak dulu time2 saya mula kerja in 1991? Where do we complain about newspapers, about TV when we have grief? For years and years "certain people" in the newspaper industry been talkin about The Press Council lah and sampai today I seriously do not know what is happening. So, i guess kita "diselamatkan" dengan blog. Dalam blog, kita lebih ekspresif and as for me, I just like to be really honest in this blog tapi "kebenaran kepada saya barangkali bukan kebenaran kepada semuanya".

Lagi sekail, saya memang tidak berniat langsung untuk melukakan hati sesiapa di sini.

As for the rest:
Belle - Yuna tetap pilihanku. Pergi hanya sebuah lagu biasa. That song with the intro reminded me of Eddie Vedder with the late Nusrat Fateh Ali Khan.

Buburet - Ada kebenaran kepada statement simple anda itu sebab aku fikir, juri pun manusia jugak and macam mana pun, mereka pasti ada tersentuh sedikit kan?

Ajami - Tks
Hafizan - Tks

Awangsulungmerahmenyala - Tak jugak bro. Kelmarin aku ke karaoke and aku try gak lah nyanyi lagu Pergi sebab nak "feel" tetapi disebabkan suara aku rabak, aku tak boleh nak "feel" dan apa yang berlaku ialah orang yang ada dalam karaoke dengan aku, "feel" that I am trying to make them deaf! Haha

Obefiend - Yes...kumpulan Ways sangat2 BEST! Hahaha

bina badan said...

best kan aizat perform

_____________________
panduan bina otot badan lelaki

Anonymous said...

Bunkface-Situasi, patut menang.
or at least Yuna-Dan Sebenarnya.
Lagu Pergi menang just coz of d sentimental value(psl seniman2 yg dh pergi).
Kesimpulannya: juri patut lebih professional dan bukannya nilai kan sesuatu karya tu atas sebab2 yg tak relevan.

Jan 13, 2010

Ulasan: AJL 24 - Tahniah buat Aizat.

Aku sempat membaca akhbar hari ini (walaupun dalam kesibukan bekerja).

Dan aku membaca ruangan Fragmen, tulisan sahabat aku, Zainuri Misfar.

Tajuknya: "AJL24, Loloq dan lagu Pergi" (Di bawah nanti, akan aku kasi link kepada tulisan itu tapi buat sementara ni, aku akan ulas beberapa perenggan yang menarik perhatian aku). Layan lah di bawah ini:

Ia berbaloi dengan kos sebanyak RM2 juta yang dibelanjakan TV3. Dengan lagu yang baik, barisan penyanyi bertenaga, menyebabkan pakej keseluruhan persembahan AJL24 memang benar-benar mantap.

Kalau diterjemahkan dalam industri perfileman, kos RM2 juta boleh digunakan menerbitkan sebuah filem cereka. Sekiranya sebuah telefilem 90 minit berharga RM80,000, duit sebanyak RM2 juta boleh membeli 20 telefilem. Tidak apalah. Apa yang TV3 lakukan semua itu adalah penghargaan kepada kepada karyawan muzik tanah air.
Setahun sekali, sebuah stesen TV menganjurkan program yang cukup istimewa kepada penggiat muzik kita.

KOMEN AKU: Benar sekali seperti apa yang dikatakan oleh Zainuri mengenai "terjemahan" itu. Tetapi aku rasa kalau dikaji dengan lebih mendalam, biarpun TV3 mendakwa membelanjakan RM2 juta untuk AJL24, kita jangan pulak lupa soal penajaan mereka yang barangkali mengurangkan "beban" RM2 juta itu. Secara logiknya, tak ada mana-mana organisasi yang akan berbelanja tanpa ada pulangan kan? Biarpun AJL24 adalah "untuk komposer" atau "untuk penyanyi" atau "untuk penulis lirik", kita tidak boleh lari dari hakikat bahawa ia juga adalah "UNTUK TV3". Jangan fikir konotasi aku ni negatif, tetapi dalam pada mengaut apa jenis keuntungan, TV3 tetap dengan usaha mereka untuk memartabatkan industri muzik negara menerusi pertandingan berkenaan.

Cuma di sebalik kegemilangan itu, tidak pula terselit segmen untuk memperkenalkan barisan komposer atau penulis lirik yang terbabit pada malam kemuncak AJL24. Ia mungkin terlepas pandang yang kita anggap tidak disengajakan oleh TV3. Memanglah kita pun terlintas juga, sepanjang AJL24 itu berlangsung, yang menonjol hanyalah penyanyinya.

Merekalah yang beraksi di pentas dan paling menonjol sekali dan seterusnya menjadi sebutan peminat. Beruntung sekali Yuna, Aizat, Bunkface dan Hujan serta Estranged kerana mereka bukan sekadar penyanyi, tetapi juga pencipta lagu dan penulis seni kata sendiri.
Cuma, bagaimana pula dengan komposer atau karyawan muzik di belakang tabir? Mereka terus tenggelam dengan populariti penyanyi yang membawa lagu ciptaan mereka. Inilah hakikatnya. Ia bukan cerita baru lagi. Kemenangan lagu Pergi ciptaan Pete Teo dan lirik oleh Amran Omar dengan Aizat sebagai penyanyinya masih menjadi bualan ramai.

KOMEN: Sejak zaman aku wartawan hiburan dulu lagi, perkara ini sudah selalu sangat diperkatakan atau dikritik atau diulas. Kenapa komposer dan penulis lirik tidak benar-benar ditonjolkanlah, kenapa hanya penyanyi yang naik pentas lah, kenapa itu, kenapa ini. TV3 sendiri dalam sejarah menganjurkan Juara Lagu juga, sudah menggunakan terlalu banyak pendekatan untuk memperkenalkan komposer dan penulis lirik dan dalam pada masa yang sama, sudah ramai juga komposer dan penulis lirik meluahkan rasa tidak puas hati mengenai tentang diri mereka yang tidak ditonjolkan. Well, frankly, aku rasa sudah tiba masanya komposer dan penulis lirik stop complaining. Hakikat yang tidak dapat dinafikan bahawasanya bagaimana hebat sesebuah lagu itu pun, ia tidak akan jadi hebat tanpa penyanyi yang betul.

"Its not the song....its the singer," kata Mick Jagger suatu masa lalu.

Kalau anggapan bahawa seseorang komposer atau penulis lirik itu adalah mereka di belakang tabir, maka tidak salah kalau mereka terus berada di belakang tabir dan terus menerus menghasilkan lagu yang hebat-hebat untuk dinyanyikan oleh mereka yang handal-handal juga.


But then, ini perlu ada keseimbangan. Maksud aku ialah seseorang penyanyi yang menyanyikan lagu ciptaan komposer lain, seharusnya bijak and tahu luar dalam tentang lagu itu dan mereka harus tahu untuk "menghargai" lagu ciptaan komposer berkenaan.

Aizat misalnya sejak kemenangan lagu Pete Teo/Amran Omar (Pergi) tak sudah-sudah dipetik dalam akhbar mengenai niatnya untuk membotakkan kepala. What the fuck? That is so fucking yesterday okay. Kau ingat kau menang Thomas Cup?
Aizat seharusnya mengambil peluang (terutama dalam temubualnya di Hotfm kelmarin) untuk menyatakan penghargaannya kepada Pete dan apa "makna sebenar" lagu berkenaan kepada Pete, kepada Amran dan juga kepada dirinya sendiri.

Aku harap komposer dan penulis lirik cukup-cukuplah sibuk nak "sinar" yang sama yang diperolehi penyanyi dalam soal ini. Terima hakikat bahawasanya kalau bukan Dato Siti Nurhaliza yang dendangkan lagu ciptaan Adnan Abu Hassan (misalnya), maka nobody wants to give a fuck about Adnan Abu Hassan.

Pembabitan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TV Rangkaian Media Prima Berhad, Datuk Seri Farid Ridzuan sebagai juri dalam AJL24 sudah menimbulkan ‘sosek-sosek’ tidak menyenangkan, terutama di kalangan blogger hiburan.
KOMEN AKU: Yes, kenapa CEO TV3 ini menjadi juri? Sebab TV3 stesen dia? Sebab dia hebat tentang muzik atau lirik?

Ditambah dengan kehadiran Fatimah Abu Bakar sebagai juri, individu yang kita ketahui mempunyai hubungan rapat dengan Yasmin Ahmad.

KOMEN AKU: Yes, kenapa Fatimah Abu Bakar ini menjadi juri? Sebab dia pernah ajar budak-budak AF berlakon, maka dia layak menjurikan lagu? Dia layak menjurikan persembahan?

Aku fikir, TV3 pasti ada alasan mereka sendiri (of course lah kan) tentang kenapa CEOnya dan Fatimah menjadi juri dan TV3 juga harus ada keterbukaan apabila pemilihan juri ini dipertikaikan oleh sesiapa jua.



Kita, sama ada kita media, atau kita penulis blog, atau kita sebagai rakyat biasa pasti senantiasa akan ada pendapat mengenai mana-mana pertandingan sama ada berbentuk hiburan ataupun pertandingan politik seperti Pilihanraya kerana kan kita ni ada kebebasan bersuara walaupun ia tidak absolut.

Namun, aku sebenarnya melihat bahawa kita harus mula argue benda-benda baru, bukan berulang-ulang kali mengutarakan soal yang sudah jutaan kali kita soalkan.

Apa kata kita argue dan lontarkan pendapat lain seperti:

1. Kenapa Juara Lagu hanya lagu Melayu?
2. Kenapa Juara Lagu hanya untuk lagu di Malaysia?
3. Apa langkah seterusnya lagu Pergi selepas menang AJL24? Apa perancangan TV3 selain menggunakan visual dan audio AJL24 sampai lunyai sama ada di stesennya ataupun di rangkaian radionya?
4. Kenapa tidak kembalikan kategori Lirik Terbaik. Ataupun adakah alasannya ialah Lirik yang Terbaik itu datang daripada Lagu yang Terbaik?

Personally bagi aku, Lagu Terbaik dalam AJL24 ialah Dan Sebenarnya (Yuna) tetapi jelas sekali juri berasakan Pergi adalah lebih baik. Kombinasi lirik dan melodi serta penyampaian oleh Yuna adalah sesuatu yang aku rasa hebat.

Namun, that is beside the point. The main thing is, usaha TV3 ini harus diteruskan. Usaha memberikan penghargaan sama ada berbentuk wang atau tidak kepada komposer, penulis lirik dan penyanyi ini adalah sangat-sangat penting.

Aku suka sangat melihat perkembangan industri muzik ini via Stesen TV. (i.e Aizat lahir dari Akademi Fantasia dan Aizat bikin album dan kemudian Aizat menang pertandingan.). Sinergi ini adalah sangat penting. Stesen TV dan industri muzik seolah-olah menghargai satu sama lain.

Okaylah...apa pun, aku ucapkan tahniah kepada Pete Teo dan Amran Omar atas penghasilan Pergi manakala tahniah paling utama ialah kepada Aizat kerana berjaya memberikan nyawa kepada penciptaan itu.

Salam.

KEEP IT COOL!

Baca artikel penuh Zainuri di sini.

Kredit gambar Aizat: www.gua.com.my

14 comments:

nn said...

akhirnya! someone yang rasa Yuna patut menang. ramai kawan-kawan saya rasa Yuna tak layak menang. huhu

Anonymous said...

Saya rasa, Yuna tak layak menang juga Nn :P

Obefiend Weiland said...

i was looking for clips of AJL on Youtube don. then i realised most of them sudah kena deleted by request of grand brilliance

tv3 sudah juat rights kepada GB ke? or primeworks lepas tangan

this is the first time aku tengok video dari tv malaysia didelete dari youtube

oh yes TV3 akan lunyaikan AJL sampai dog eared. so maybe pasni ada DVD with backstage thingies. petang tu jugak keluar torrent dekat jiwang.org

HAHAHAHA

oh i agree. its the singer not the writer. sad but true. britnet spears , beyonce and miley cyrus dont really write their own song. Beyonce buat cara keji dengan bribe the writer to include her name. siapa leh cakap who wrote all of britney punya songs. anyone? see..

no one knows. maybe a few je kot former writer jadi singer like Neyo and Kanye.

so adnan abu hassan , aidit alfian dan mac chew. sila ikut jejak Saari Amri ye. buat album sendiri untuk jadi lagi femes. HAHAHA

album kumpulan WAYS sedap woi! saari amri is the bomb

/sarcasm

Anonymous said...

Anon, Yuna tak layak menang sebab apa?

Sebab lagu dia tak punya tahap kepayahan yang tinggi bak kata Azmeer?

Sebab lagu dia tak menjerit2, tak mempamerkan vocal range yang tinggi sekaligus cemerlang macam lagu Cinta Adam dan Hawa?

awangsulungmerahmenyala said...

lagu pergi menang disebabkan sentimen macam tuh juga dengan dulu lagu yang teristimewa menang juga sebab sentimen.nanti tiap tahun lagu yg jd juara lagu2 yg disebabkan sentimen.
kata2 azmeer tuh betul trend sentimen dah melanda.satu lagu pun tak bagus mana pun dlm AJL itu hari sistem bunyi utk penonton tivi hampeh.sorak lebih sebab ia kepunyaan tv3 suku ingat tuh bro.

apa yg istimewanya tuh bro,habukkk tarak lah bro.dulu aizat waktu gumuk dlm af tuh buat show berguling-guling siap kena kutuk dgn wartawan hiburan kwn2 lu lg bro ahaks.diaorang cakap dah lah gumuk berguling -guling lagi buat konsert AF.
bro baca lah azmer punya ulasan berkenaan AJL.
gwe ingatkan bro semua lagu tuh kan bro kalau letak dalam karaoke utk dinyanyikan orang takkan nyanyi bro,lu tau tak sekarang org suka nyanyi lagu cari jodoh wali band kahkahkahkah...

untuk gwe lah kan sama pendapat mcm azmeer klu btl yg boleh dijuarakan lagu tuh patutnya lagu bunkface yg juara patutnya.lagu yg ada roh yg ada tenaga dari penciptanya utk pendengarnya.suara terburuk lagu perasan bagus blh dinobatkan pada hujan kahkahkah sebab hujan perasan depa band indie bgs kahkahkah....podah hujan lebat bikin banjir saja.

Ajami Hashim said...

apa "makna sebenar" lagu berkenaan kepada Pete, kepada Amran dan juga kepada dirinya sendiri.

teguran yg ini gua sokong bro! :)

hafizanmohd said...

as usual saniboey, ur thought same as mine. hope dont mind read my ulasan di blog =)

Anonymous said...

aku tak setuju part - kalau tak siti nyanyi - tak siapa kenal adnan.
adnan dr zaman 80-an dah wujud. banyak lagu dia yg top. dia dah terbitkan album aishah, kak pah, sudir, jee - pernah duet dng azlina aziz lagi. menang ffm.
aku rasa lagu pergi - pun tak layak
kalau aku jadi ketua juri - tidak ada lagu jadi juara ajl24

mat teropong
sorilah aku tak tahu cara lain nak bubuh identiti - pakai anon paling mudah

fabmama said...

Salam Dear Sani. I am what you call a silent reader of your blog for quite some time now. I have enjoyed your strong stand on several issues and have often wished you could also write again for the mainstream press. Such conviction and courage to call a spade a spade is sorely missed these days. I am however saddened that Zainuri has taken the liberty to cast aspersions on my credibility and sadder still that you have chosen to highlight it in your blog. Without divulging too much about the judging process, suffice to know that I was asked to judge lyrics and performance. My love for beautifully-crafted words,(and I suppose my 26 years as a writer-journalist were hugely responsible for that)and my experience as dancer-actor, and yes trainer of AF (among others), must have been one of the reasons why I was invited to be a judge. Yes I am not a noted member of the music faculty but perhaps this is also why I was invited...to give a fresh perspective from a fresh pair of eyes and ears. Walaupun BM saya tak lah sebegitu puitis namun saya rasa saya boleh lah rasakan dan memahami mesej2-cerita2 yang terkandung dalam lirik lagu. I am sad that Zainuri and you feel that just because I am a friend of arwah that I cannot be objective. Even if I wasn't, how can you explain that the result for Best Song was unanimous. My ears and judgement couldn't have been too bad kan? I hope you understand why I needed to not remain silent anymore. I couldnt take the risk of having my credibility terjejas and my reputasi tercemar so to speak... Keep well dear Sani, and all the best. Kak Fati

i.am.belle said...

broDonC,
aku tak minat lagu yang menang tu, yg Aizat nyanyi tu. Telinga aku dengar lagu tu macam lagu biasa saje. tak rasa luarbiasa pun.

mungkin sebab lagu tu kena dengan tema '1 Malaysia' kut boleh menang.
oh so cliche'.



aku ingat si Alya tu boleh juara sebab lagu Ajai tu lebih menarik :)

Buburet said...

lagu pasal org mati selalunya boleh menang...kan..????

DonCorleone said...

Fabmama - Salam. The fact that you read my Bimbo is really a BIG DEAL for me. Saya sangat berbesar hati. But please do not "kecik hati" wityh my comment. As you can see, I did say TV3 must have their reason selecting you and their CEO to be the judge. I guess I should have stated my remarks carefully that the issue was raised to me sebenarnya by the industry people. I know, I should have stated that. I think it was Zainuri yang tulis tentang you adalah kawan arwah and sebagai and I raised question like: "You dipilih sebab you ada pengalaman ajar budak2 AF berlakon and all". Sesungguhnya, saya tiada niat nak memperlekehkan kredibiliti Kak Fati yang saya kenal dah dekat 17 tahun ni. Tetapi hakikat yang saya tidak nafikan saya suka ialah kita (sama ada saya atau pembaca) boleh mempertikaikan apa sahaja keputusan yang berlaku di TV. Kak Fati ingat tak dulu time2 saya mula kerja in 1991? Where do we complain about newspapers, about TV when we have grief? For years and years "certain people" in the newspaper industry been talkin about The Press Council lah and sampai today I seriously do not know what is happening. So, i guess kita "diselamatkan" dengan blog. Dalam blog, kita lebih ekspresif and as for me, I just like to be really honest in this blog tapi "kebenaran kepada saya barangkali bukan kebenaran kepada semuanya".

Lagi sekail, saya memang tidak berniat langsung untuk melukakan hati sesiapa di sini.

As for the rest:
Belle - Yuna tetap pilihanku. Pergi hanya sebuah lagu biasa. That song with the intro reminded me of Eddie Vedder with the late Nusrat Fateh Ali Khan.

Buburet - Ada kebenaran kepada statement simple anda itu sebab aku fikir, juri pun manusia jugak and macam mana pun, mereka pasti ada tersentuh sedikit kan?

Ajami - Tks
Hafizan - Tks

Awangsulungmerahmenyala - Tak jugak bro. Kelmarin aku ke karaoke and aku try gak lah nyanyi lagu Pergi sebab nak "feel" tetapi disebabkan suara aku rabak, aku tak boleh nak "feel" dan apa yang berlaku ialah orang yang ada dalam karaoke dengan aku, "feel" that I am trying to make them deaf! Haha

Obefiend - Yes...kumpulan Ways sangat2 BEST! Hahaha

bina badan said...

best kan aizat perform

_____________________
panduan bina otot badan lelaki

Anonymous said...

Bunkface-Situasi, patut menang.
or at least Yuna-Dan Sebenarnya.
Lagu Pergi menang just coz of d sentimental value(psl seniman2 yg dh pergi).
Kesimpulannya: juri patut lebih professional dan bukannya nilai kan sesuatu karya tu atas sebab2 yg tak relevan.