Jan 13, 2010

Lihat dunia. Tiap-tiap tahun aku dapat hadiah puluh-puluh ribu dan kekadang jutaan RUPIAH untuk hari jadiku! Haha...mana sama bodoh!

Sembang petang + tengah malam di sebuah kedai kopi di area Kepong.

(Nama sebenar mereka tidak digunakan atas sebab-sebab keselamatan)

KADUK: Kau ada baca tu? (Sambil menuding jari ke meja sebelahnya yang ada surat khabar)

SAM: Dah baca dah....nape?

KADUK: Dahsyat dia!

SAM: (Buat muka pelik sambil garu kepala seperti kebanyakan adegan drama Melayu) Apa yang dahsyatnya? Biasa aje lah tu.

KADUK: Biasa apa benda. Mana ada orang biasa boleh buat benda luar biasa macam tu!

SAM: Kan dia kaya....so beli benda mahal kira biasalah kan?


Well, dialog di atas ni memang simple. Bila aku dengar, it made sense.

It was such a big deal to certain newspaper to report that Dato Siti dapat hadiah beg tangan berharga RM40k but to "Sam" it was not a big deal sebab laki Dato Siti memang kaya raya.

Barangkali, kalau hadiah yang laki dia kasi adalah benda yang kita "tak nampak", then it has more news value maybe. (Nota: Apa itu hadiah yang kita "tak nampak"? Fikirlah sendiri okay)

Adakah nilai beritanya tinggi apabila laki Dato Siti kasi hadiah yang bernilai sama ada RM40k ataupun RM1 juta? Bak kata Sam tadi: "Dah dia mampu!"

But nevertheless, it made Page 2 on certain newspaper.

Jom kita layan gambar2 bawah ni:



Nasib baik ada juga muka surat 2 akhbar yang laporkan tentang keadaan negara kita kan?

Kalau tadi gambar di atas ialah Utusan Malaysia, yang ini pulak muka surat 2 Berita Harian juga melaporkan tentang keadaan negara. Syukur.


Tapi ini juga penting untuk keamanan negara sebab kita pasti tidak mahu Siti guna beg tak ada jenama, kereta murah atau jam Petaling Street kan? Kan?

Kepada peminat-peminat setia Dato Siti, jangan kecik hati dengan apa yang aku tulis ini. Ini sekadar cuit manja luar biasa Kak Siti Curam atau Mak Cik Joyah Gemuk Gedempul aje ni.

Kan kita kena selalu....


KEEP IT COOL!

9 comments:

Obefiend Weiland said...

takpe la tunjok

kasi inspirasi so melayu mau jadi kaya. asik tunjuk melayu duduk kolong, rumah papan lapis, hinda dina, reban ayam. once in a while kena ingatkan melayu yang ada gak melayu yang kaya

tak la jadi stereotaip yang kaya hanya cina. baru lah NEP dapat dimansuh. ia bermula dari perubahan minda. naru leh ubah polisi

btw

kalau melayu tunjuk harta ade je bising. cinapek ke.. ananda ke.. bintang holywood tunjuk harta takde lak bising. asal tak boleh ke? Pak arab punya harta lagi gila babs. takde lak bising. bila melayu tunjuk harta yang tak seberapa mula la cakap "kufur.. riak.. tak islamic"

poyo nye lah

kekekekekekek

btw.. siti dah 31? happy bday ye. bila mau kembung?

Xora said...

adakah 'hadiah'yg tak nampak tu, adalah seorang baby?

ateeka amer said...

haih. kalau kat internet pun cerita pasal itu jugak. makes me wonder, kat malaysia ni dah takde berita lagi penting ke untuk rakyat? wartawan dah tak reti buat kerja?

aishah_conteng_je said...

kalau macam ni saya pun nak kawen orang kaya la. supaya boleh jadi headline berita. merangsang pertumbuhan ekonomi negara.

zan said...

Obi..
Kalau ko kata cina or india tunjuk harta, jarang beb rasanya dorang ni tonjol harta kat public paper. Kalau tonjol harta untuk berniaga ada la. dan bukan dapat tempat kat muka 2 paper tapi kat bahagian dalam2 gitu..hahaha.

Kengkadang terpikir apa implikasi kat umat "melayu" ni kalau dapat baca apa hadiah siti dapat. Mungkin menambahkan lagi semangat dorang nak jadi "artis" dan lepas tu dapat kawin dengan orang kaya kot...

Anonymous said...

kalau orang top - apa saja yang dibuat akan jadi bahan berita
berita macam tu yang org melayu suka baca dan hendak tahu
ada nilai berita di situ
sebab orang nak baca - jualan boleh meningkat
heeeee

Anonymous said...

ape kejadah lu bikin kat kepong bro,,,,,,

Anonymous said...

Tiap-tiap tahun nilai hadiah CT makin turun. Dari 800k ke 200k dan terbaru 40k.

Bukan patut terbalik ke? Lagi lama kawin lagi tinggi nilainya.

Apa maksudnya tu ek? hehehhe

Arni said...

Kita dah jadik macam african-american pulak dah.. Sibuk tayang bling bling. Tapi masalahnya kali ni bukan Siti yg gatal2 bg tau org yg dia dpt beg tgn mahal, reporter yg dok sibuk2.

Aku tak kisah kalau cerita2 ringan camni keluar dlm majalah Mangga ker, atau ruangan kecil kt akhbar ker (tapi jgn la kt muka utama). Yg kt page 2 tu aku tak tahan..

Jan 13, 2010

Lihat dunia. Tiap-tiap tahun aku dapat hadiah puluh-puluh ribu dan kekadang jutaan RUPIAH untuk hari jadiku! Haha...mana sama bodoh!

Sembang petang + tengah malam di sebuah kedai kopi di area Kepong.

(Nama sebenar mereka tidak digunakan atas sebab-sebab keselamatan)

KADUK: Kau ada baca tu? (Sambil menuding jari ke meja sebelahnya yang ada surat khabar)

SAM: Dah baca dah....nape?

KADUK: Dahsyat dia!

SAM: (Buat muka pelik sambil garu kepala seperti kebanyakan adegan drama Melayu) Apa yang dahsyatnya? Biasa aje lah tu.

KADUK: Biasa apa benda. Mana ada orang biasa boleh buat benda luar biasa macam tu!

SAM: Kan dia kaya....so beli benda mahal kira biasalah kan?


Well, dialog di atas ni memang simple. Bila aku dengar, it made sense.

It was such a big deal to certain newspaper to report that Dato Siti dapat hadiah beg tangan berharga RM40k but to "Sam" it was not a big deal sebab laki Dato Siti memang kaya raya.

Barangkali, kalau hadiah yang laki dia kasi adalah benda yang kita "tak nampak", then it has more news value maybe. (Nota: Apa itu hadiah yang kita "tak nampak"? Fikirlah sendiri okay)

Adakah nilai beritanya tinggi apabila laki Dato Siti kasi hadiah yang bernilai sama ada RM40k ataupun RM1 juta? Bak kata Sam tadi: "Dah dia mampu!"

But nevertheless, it made Page 2 on certain newspaper.

Jom kita layan gambar2 bawah ni:



Nasib baik ada juga muka surat 2 akhbar yang laporkan tentang keadaan negara kita kan?

Kalau tadi gambar di atas ialah Utusan Malaysia, yang ini pulak muka surat 2 Berita Harian juga melaporkan tentang keadaan negara. Syukur.


Tapi ini juga penting untuk keamanan negara sebab kita pasti tidak mahu Siti guna beg tak ada jenama, kereta murah atau jam Petaling Street kan? Kan?

Kepada peminat-peminat setia Dato Siti, jangan kecik hati dengan apa yang aku tulis ini. Ini sekadar cuit manja luar biasa Kak Siti Curam atau Mak Cik Joyah Gemuk Gedempul aje ni.

Kan kita kena selalu....


KEEP IT COOL!

9 comments:

Obefiend Weiland said...

takpe la tunjok

kasi inspirasi so melayu mau jadi kaya. asik tunjuk melayu duduk kolong, rumah papan lapis, hinda dina, reban ayam. once in a while kena ingatkan melayu yang ada gak melayu yang kaya

tak la jadi stereotaip yang kaya hanya cina. baru lah NEP dapat dimansuh. ia bermula dari perubahan minda. naru leh ubah polisi

btw

kalau melayu tunjuk harta ade je bising. cinapek ke.. ananda ke.. bintang holywood tunjuk harta takde lak bising. asal tak boleh ke? Pak arab punya harta lagi gila babs. takde lak bising. bila melayu tunjuk harta yang tak seberapa mula la cakap "kufur.. riak.. tak islamic"

poyo nye lah

kekekekekekek

btw.. siti dah 31? happy bday ye. bila mau kembung?

Xora said...

adakah 'hadiah'yg tak nampak tu, adalah seorang baby?

ateeka amer said...

haih. kalau kat internet pun cerita pasal itu jugak. makes me wonder, kat malaysia ni dah takde berita lagi penting ke untuk rakyat? wartawan dah tak reti buat kerja?

aishah_conteng_je said...

kalau macam ni saya pun nak kawen orang kaya la. supaya boleh jadi headline berita. merangsang pertumbuhan ekonomi negara.

zan said...

Obi..
Kalau ko kata cina or india tunjuk harta, jarang beb rasanya dorang ni tonjol harta kat public paper. Kalau tonjol harta untuk berniaga ada la. dan bukan dapat tempat kat muka 2 paper tapi kat bahagian dalam2 gitu..hahaha.

Kengkadang terpikir apa implikasi kat umat "melayu" ni kalau dapat baca apa hadiah siti dapat. Mungkin menambahkan lagi semangat dorang nak jadi "artis" dan lepas tu dapat kawin dengan orang kaya kot...

Anonymous said...

kalau orang top - apa saja yang dibuat akan jadi bahan berita
berita macam tu yang org melayu suka baca dan hendak tahu
ada nilai berita di situ
sebab orang nak baca - jualan boleh meningkat
heeeee

Anonymous said...

ape kejadah lu bikin kat kepong bro,,,,,,

Anonymous said...

Tiap-tiap tahun nilai hadiah CT makin turun. Dari 800k ke 200k dan terbaru 40k.

Bukan patut terbalik ke? Lagi lama kawin lagi tinggi nilainya.

Apa maksudnya tu ek? hehehhe

Arni said...

Kita dah jadik macam african-american pulak dah.. Sibuk tayang bling bling. Tapi masalahnya kali ni bukan Siti yg gatal2 bg tau org yg dia dpt beg tgn mahal, reporter yg dok sibuk2.

Aku tak kisah kalau cerita2 ringan camni keluar dlm majalah Mangga ker, atau ruangan kecil kt akhbar ker (tapi jgn la kt muka utama). Yg kt page 2 tu aku tak tahan..