Apr 1, 2010

Hari ini hari yang sangat sedih. Kau dah pergi tapi aku masih akan gelak besar setiap kali aku ingat kau sebab kau lawak lah Din!

Aku kenal dia agak lama jugak lah. Lawak dia awal-awal dulu bukannnya semua boleh digelakkan. Tapi kalau di kalangan kawan-kawan, kita akan gelak. Dalam hati aku masa tu, kadang-kadang kita gelakkan lawak dia supaya kita tak kecikkan hati dia walaupun kekadang, bukannya dia lawak sangat pun.

Tapi itulah kita, ada kalanya kita buat "benda-benda kecil" ini untuk tidak kecilkan hati kawan-kawan kita.

Tapi sejak dua menjak ni...aku pernah duduk dengan dia and mula kritik lawak dia secara serius.

Aku: Lawak kau kadang-kadang kasar lah.
Dia: Biasalah Sani...ada yang suka...ada yang tak suka.
Aku: Betul lah tu...tapi kalau ramai tak suka nanti rugi lah kau pulak.
Dia: Aku terima aje. Kalau masa ni orang suka baguslah. Kalau nanti orang tak suka, aku diamlah.
Aku: Dahsyat lah kau.
Din: Bukan lagi dahsyat...aku ni hebat!

Dan aku dan dia terus ketawa. Dia banyak serah kepada takdir dan dalam pada masa yang sama dia sangat kuat bekerja untuk sampai ke mana dia sampai hari ini.

Dulu masa aku di TV9, dia selalu aje tanya "bila nak kasi job" and setibanya aku bekerja di Astro ni, aku pulak yang selalu cakap kat dia: "Kau dah hebat sekarang...popular giler!"

Mendabik dada...dia jauh sekali.

Besar kepala....dia jauh sekali.

Berkasar bahasa...dah lawak dia memang begitu.

Hari ini adalah hari yang sangat sedih kerana dia pergi.

Hari ini adalah hari yang sangat sedih kerana aku mula terbayang-bayang dia dan terngiang-ngiang suara dia.

Hari ini sangat sedih walaupun hati aku sekarang ni tengah gelakkan lawak-lawak yang dia pernah buat.

Wahai Din Beramboi - I am your fucking BIGGEST fan!

Innalillah wa-inna ilaihi raji’un.

Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return

And I leave you with this below:






Setiap kali tengok ni, aku masih boleh gelak gila.
"Sometimes...Cat Steven cross the road also"

KEEP IT COOL





Dengar dialog akhir Sharifah Shahira yang kata: "Harap Din tak sakit selepas ini". Ia buat aku sedih.

21 comments:

sI tEDI said...

Al-Fatihah..

Ratu said...

every morning dengar jokes dia ngan aznil. but now not anymore. :( alfatihah.

cik salmah said...

I am your fucking BIGGEST fan! > me too T_T

Ayyman Rahim said...

Sedih kan? Aku pun tak suka lawak dia, tapi still, terasa.

mumsteen said...

aku suka masa dia jadik DJ di THR, segmen dia bersama abby.....mmg pecah perut, DB buat lawak...abby tukang gelak...hahahaha...masa tu, aku rasanya rancangan dia oranglah yg paling gila dan lawak adalam radio malaysia! hehehe

Anonymous said...

alfatihah ... lawak jimklempes dan komplenten dia tetap jadi pojaan hatiku

wsa

LORD ZARA 札拉 said...

Al-Fatihah~

T__T

roxychick said...

"beribu duit pakcik kat hutan!"

a gloomy friday indeed but i shall celebrate him forever.

he'll be greatly missed. may Allah bless his euphoric soul and semoga pak din tenang bersemadi disisiNya.

alfatihah... :(

ajjah said...

gloomy friday kan..

din ni kadang-kadang sakit hati jugak dengar bahasa dia, tapi somehow he's still funny.

dengar dia melawan cakap, melawan merepek dalam pagi di era tu betul-betul menghiburkan pagi saya..

he will be missed, moga rohnya tenang di sana, amin

Naz said...

Beautiful tribute, Don.
AlFatihah.

#1 Fan said...

saya pun sedih. saya membesar dgn lawak2 allahyarham din beramboi. tak sangka beliau meninggalkan kita dengan sekelip mata. din beramboi, you'll be dearly missed :( al fatihah.

Obefiend Weiland said...

Din is a fucking legend

spontan will be a bore without it

Layan Ah Long bukit beruntung in honour of this genius!

RIP Din

Lya said...

Al-Fatihah!.. Semoga rohnya dicucuri rahmat!.. AMin....

sameer said...

aku hairan lah..kenapa pemergian arwah rasa macam sedara mara terdekat meninggal ek..rasa sedih dan sayu seolah2 arwah macam abg aku pulak..padahal tak kenal pon..inilah berkat arwah yg suka merendah diri dan tak pernah menganggap dirinya star atau selebriti..aku tak pernah menangis artis meninggal dunia..tapi untuk abg din..aku tewas..lelaki pulak tu..alfatihah utk BRO DIN

o kambeng hitam o said...

Aku tak kenal dia. mksud aku, aku x pnh jumpa dia depan2. nk minum kopi dgn dia pun x pnh. tp aku tgk segala mcm show dy dan bila dia pergi, aku rasa aku hilang ahli keluarga.

gile kn?

mati tu kehilangan yang azali.

rizal mohd zain said...

april 4,2010 5.09am & april,2010 7.18am....itu juga yg aku rasa....al-fatihah

Ayau said...

I have planned something with arwah abg din for my 'Selongkar segment' in FUHHH...darn funny thing...suppose to do it after ABPBH....but...we only human...hanya mampu merancang..ALLAH swt have bigger plan for him...going to miss his witty & blunt jokes...am also his biggest freaking fan....
going to miss you ..abg din...alfatihah..

inche' ahmad blitzenius nazri said...

saya teringat lawak Kongsi Gelas dalam satu album yang dia buat. kalau orang dengar lawak dia time tu, mesti susah nak faham dan tak ramai yg akan gelak. but for me, that's one of his classic jokes. nobody did the same like him.

and there's nobody like him. a great loss.

al fatihah.

i.am.belle said...

he is truly the one and only. org lain takkan boleh lawak spontan dan muka selamba mcm dia.


al-fatihah buat arwah DB.

*cimOt* said...

al-fatihah..ye saye sgt sedih akn kehilangan dye..until now still ingat gaye2 n jokes dye..kadang2 ble gne ayt dye bwu tersedar he's already passed away..i really miss him in da morning especeli..

Dari sudut Hati kecilku said...

just read this entry. serius teringat bulan 4 tahun lps dia pergi.sebulan i tak bukak radio era just because sedih sgt.terasa kehilangan, sebab setiap pagi dengar era sebab dia.al-fatihah buat dia.

Apr 1, 2010

Hari ini hari yang sangat sedih. Kau dah pergi tapi aku masih akan gelak besar setiap kali aku ingat kau sebab kau lawak lah Din!

Aku kenal dia agak lama jugak lah. Lawak dia awal-awal dulu bukannnya semua boleh digelakkan. Tapi kalau di kalangan kawan-kawan, kita akan gelak. Dalam hati aku masa tu, kadang-kadang kita gelakkan lawak dia supaya kita tak kecikkan hati dia walaupun kekadang, bukannya dia lawak sangat pun.

Tapi itulah kita, ada kalanya kita buat "benda-benda kecil" ini untuk tidak kecilkan hati kawan-kawan kita.

Tapi sejak dua menjak ni...aku pernah duduk dengan dia and mula kritik lawak dia secara serius.

Aku: Lawak kau kadang-kadang kasar lah.
Dia: Biasalah Sani...ada yang suka...ada yang tak suka.
Aku: Betul lah tu...tapi kalau ramai tak suka nanti rugi lah kau pulak.
Dia: Aku terima aje. Kalau masa ni orang suka baguslah. Kalau nanti orang tak suka, aku diamlah.
Aku: Dahsyat lah kau.
Din: Bukan lagi dahsyat...aku ni hebat!

Dan aku dan dia terus ketawa. Dia banyak serah kepada takdir dan dalam pada masa yang sama dia sangat kuat bekerja untuk sampai ke mana dia sampai hari ini.

Dulu masa aku di TV9, dia selalu aje tanya "bila nak kasi job" and setibanya aku bekerja di Astro ni, aku pulak yang selalu cakap kat dia: "Kau dah hebat sekarang...popular giler!"

Mendabik dada...dia jauh sekali.

Besar kepala....dia jauh sekali.

Berkasar bahasa...dah lawak dia memang begitu.

Hari ini adalah hari yang sangat sedih kerana dia pergi.

Hari ini adalah hari yang sangat sedih kerana aku mula terbayang-bayang dia dan terngiang-ngiang suara dia.

Hari ini sangat sedih walaupun hati aku sekarang ni tengah gelakkan lawak-lawak yang dia pernah buat.

Wahai Din Beramboi - I am your fucking BIGGEST fan!

Innalillah wa-inna ilaihi raji’un.

Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return

And I leave you with this below:






Setiap kali tengok ni, aku masih boleh gelak gila.
"Sometimes...Cat Steven cross the road also"

KEEP IT COOL





Dengar dialog akhir Sharifah Shahira yang kata: "Harap Din tak sakit selepas ini". Ia buat aku sedih.

21 comments:

sI tEDI said...

Al-Fatihah..

Ratu said...

every morning dengar jokes dia ngan aznil. but now not anymore. :( alfatihah.

cik salmah said...

I am your fucking BIGGEST fan! > me too T_T

Ayyman Rahim said...

Sedih kan? Aku pun tak suka lawak dia, tapi still, terasa.

mumsteen said...

aku suka masa dia jadik DJ di THR, segmen dia bersama abby.....mmg pecah perut, DB buat lawak...abby tukang gelak...hahahaha...masa tu, aku rasanya rancangan dia oranglah yg paling gila dan lawak adalam radio malaysia! hehehe

Anonymous said...

alfatihah ... lawak jimklempes dan komplenten dia tetap jadi pojaan hatiku

wsa

LORD ZARA 札拉 said...

Al-Fatihah~

T__T

roxychick said...

"beribu duit pakcik kat hutan!"

a gloomy friday indeed but i shall celebrate him forever.

he'll be greatly missed. may Allah bless his euphoric soul and semoga pak din tenang bersemadi disisiNya.

alfatihah... :(

ajjah said...

gloomy friday kan..

din ni kadang-kadang sakit hati jugak dengar bahasa dia, tapi somehow he's still funny.

dengar dia melawan cakap, melawan merepek dalam pagi di era tu betul-betul menghiburkan pagi saya..

he will be missed, moga rohnya tenang di sana, amin

Naz said...

Beautiful tribute, Don.
AlFatihah.

#1 Fan said...

saya pun sedih. saya membesar dgn lawak2 allahyarham din beramboi. tak sangka beliau meninggalkan kita dengan sekelip mata. din beramboi, you'll be dearly missed :( al fatihah.

Obefiend Weiland said...

Din is a fucking legend

spontan will be a bore without it

Layan Ah Long bukit beruntung in honour of this genius!

RIP Din

Lya said...

Al-Fatihah!.. Semoga rohnya dicucuri rahmat!.. AMin....

sameer said...

aku hairan lah..kenapa pemergian arwah rasa macam sedara mara terdekat meninggal ek..rasa sedih dan sayu seolah2 arwah macam abg aku pulak..padahal tak kenal pon..inilah berkat arwah yg suka merendah diri dan tak pernah menganggap dirinya star atau selebriti..aku tak pernah menangis artis meninggal dunia..tapi untuk abg din..aku tewas..lelaki pulak tu..alfatihah utk BRO DIN

o kambeng hitam o said...

Aku tak kenal dia. mksud aku, aku x pnh jumpa dia depan2. nk minum kopi dgn dia pun x pnh. tp aku tgk segala mcm show dy dan bila dia pergi, aku rasa aku hilang ahli keluarga.

gile kn?

mati tu kehilangan yang azali.

rizal mohd zain said...

april 4,2010 5.09am & april,2010 7.18am....itu juga yg aku rasa....al-fatihah

Ayau said...

I have planned something with arwah abg din for my 'Selongkar segment' in FUHHH...darn funny thing...suppose to do it after ABPBH....but...we only human...hanya mampu merancang..ALLAH swt have bigger plan for him...going to miss his witty & blunt jokes...am also his biggest freaking fan....
going to miss you ..abg din...alfatihah..

inche' ahmad blitzenius nazri said...

saya teringat lawak Kongsi Gelas dalam satu album yang dia buat. kalau orang dengar lawak dia time tu, mesti susah nak faham dan tak ramai yg akan gelak. but for me, that's one of his classic jokes. nobody did the same like him.

and there's nobody like him. a great loss.

al fatihah.

i.am.belle said...

he is truly the one and only. org lain takkan boleh lawak spontan dan muka selamba mcm dia.


al-fatihah buat arwah DB.

*cimOt* said...

al-fatihah..ye saye sgt sedih akn kehilangan dye..until now still ingat gaye2 n jokes dye..kadang2 ble gne ayt dye bwu tersedar he's already passed away..i really miss him in da morning especeli..

Dari sudut Hati kecilku said...

just read this entry. serius teringat bulan 4 tahun lps dia pergi.sebulan i tak bukak radio era just because sedih sgt.terasa kehilangan, sebab setiap pagi dengar era sebab dia.al-fatihah buat dia.